ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Επίσκεψη με τα παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου! Εκεί θα σας μεταφέρω μέσα από το blog Ανθομέλι με αυτή μου την ανάρτηση! Προσωπικά θεωρώ πως είναι ένα από τα Μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε όταν ταξιδέψετε στην Αθήνα. Αν πάλι μένετε στην Αθήνα τότε αφιερώστε μια έξοδο με τα παιδιά σας και κάντε την ποιοτική και εκπαιδευτική.

    Ξέρετε τι έλειψε πολύ στα παιδιά μου τον καιρό του lockdown αλλά και γενικότερα αυτή την covid εποχή που διανύουμε; Οι εκδρομές με το σχολείο! Αν είστε κι εσείς γονείς σίγουρα θα με καταλαβαίνετε. Από τη μία τα μικρά παιδιά που ξεκίνησαν το σχολείο και δεν ξέρουν ποιο είναι το “κανονικό” σχολείο και τι μπορεί να τους προσφέρει και από την άλλη τα μεγαλύτερα παιδιά που μεγαλώνοντας περίμεναν πως και πως να πάνε με τους συμμαθητές τους μια ημερήσια εκδρομή, μια τριήμερη εκπαιδευτική ή μια πενταήμερη βρε αδερφέ! Πάνε όλα αυτά και δεν ξέρω πότε θα επιστρέψουν! Του γιου μου του κόστισε πολύ που δεν πήγε την 3ήμερη στην ΣΤ’ δημοτικού, που συνηθίζεται να γίνεται στην Αθήνα για μας τους Θεσσαλονικείς. Αλλά και της κόρης μου της κόστισε που έχασε με τους συμμαθητές της ένα σωρό εκπαιδευτικές εκδρομές. Κι άντε εμείς επειδή είμαστε του ταξιδιού πολλά αξιοθέατα και μουσεία είτε τα είχαμε δει ή ευελπιστούμε να τα δούμε οικογενειακώς σε μελλοντικό ταξίδι. Κάποια άλλα παιδιά όμως δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία ή και τα εκθέματα σε μουσεία, για τα οποία είναι περήφανη η Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν θα πάνε με το σχολείο!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ξεναγηθείτε στην Αθήνα :

    Περιήγηση στα αξιοθέατα της Αθήνας με ένα λεωφορείο hop on-hop off

    Αυτές τις σκέψεις έκανα αυτές τις μέρες και έψαξα φωτογραφίες στον σκληρό μου δίσκο και βρήκα φωτογραφίες από την τριήμερη σχολική εκδρομή της κόρης μου στην Αθήνα όταν ήταν στην ΣΤ’ δημοτικού. Ανάμεσα στα σημαντικά μουσεία της Αθήνας που επισκεφτήκαμε ήταν και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Είχαμε μαζί μας ένα εξαιρετικό ξεναγό που έκανε μοναδικές τις περιηγήσεις μας στα αξιοθέατα και τα μουσεία της πόλης! Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάλιστα, όπως και στο Μουσείο της Ακρόπολης, γονείς και παιδιά χωριστήκαμε ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται από τους γονείς τους και να είναι πιο συγκεντρωμένα στην ξενάγηση. Αλλά και γιατί διαφορετικά γίνεται μία ξενάγηση που απευθύνεται σε παιδιά κι αλλιώς μια ξενάγηση σε ενήλικες.

    Επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης με τα παιδιά

    Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών
    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσεό

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην Αθήνα που οικοδοµήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1829 λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία και άλλες περιοχές και αποτελούν ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου από την περίοδο της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ.

    Εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών

    Προσωπικά η λαχτάρα μου να δω από κοντά κάποια έργα τέχνης παλαιότερων εποχών, τα οποία γνώριζα από μαθήματα ιστορίας και ιστορίας τέχνης που είχα παρακολουθήσει μικρότερη, ήταν μεγάλη! Θα σταθώ, λοιπόν, σε κάποια σημαντικά εκθέματα του Μουσείου, κάποια από τα οποία τυχαίνει να τα αγαπώ πολύ. Υπάρχουν φυσικά πολλά ακόμα εκθέματα και προσωπικά θα μπορούσα να κάθομαι με τις ώρες στα μουσεία και να θαυμάζω δημιουργίες άλλων εποχών! Εννοείται όμως, πως στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να σας τα απαριθμήσω όλα αλλά να σας εμπνεύσω για μια μελλοντική δική σας επίσκεψή στο μουσείο.

    Διαβάστε την ανάρτηση και περιηγηθείτε στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από το Ανθομέλι:

    Μία Κυριακή στης Ακρόπολης τα μέρη

    Κυκλαδικός Πολιτισμός

    Είχα διαβάσει και δει σε φωτογραφίες βιβλίων πολλές φορές για τους λεγόμενους αρπιστή και τον αυλητή, τα δύο κυκλαδικά ειδώλια της Πρωτοκυκλαδικής Eποχής. Για κάποιο τρόπο με μαγνήτισαν, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, όταν τα είδα από κοντά. Όταν τα είδα μέσα στη προθήκη μιας αίθουσας με χαμηλό φωτισμό και με τους προβολείς όλους επάνω τους συγκινήθηκα!

    Κάποιοι μπορεί να λένε τώραΜα σιγά το πράγμα. Τι διαφορά έχει να δεις ένα άγαλμα σε μια φωτογραφία ή να το δεις από κοντά;”. Κι όμως είναι πολύ διαφορετικό να δεις ένα έργο τέχνης από κοντά! Σου προκαλεί άλλα συναισθήματα. Κι όταν μάλιστα γνωρίζεις πως αυτά τα μικρά “αγαλματάκια” φτιάχτηκαν περίπου 2.800 χρόνια π.Χ. και σώθηκαν ως σήμερα, τότε το δέος είναι μεγαλύτερο! Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα ή και έργα τέχνης υπάρχουν ως φωτογραφίες στα σχολικά βιβλία των παιδιών μας. Μαθαίνουν γι αυτά και σίγουρα όλες οι γνώσεις θάβονται κάπου στην άκρη του μυαλού τους. Όταν έρθει η ώρα και τα συναντήσουν σε κάποιο μουσείο, τότε όλα θα βγουν στην επιφάνεια και θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους για πάντα.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, αυλιτής, αρπιστής, κυκλαδικά ειδώλια
    Αριστερά ειδώλιο όρθιας ανδρικής μορφής που παίζει μουσικό όργανο (δίαυλο) φτιαγμένο από παριανό μάρμαρο.
    Δεξιά μαρμάρινο ειδώλιο καθιστής ανδρικής μορφής που κρατάει μουσικό όργανο, λύρα ή άρπα.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ενημερωθείτε για Μουσεία της Ελλάδας με αρχαιολογικό χαρακτήρα :

    Το αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και δραστηριότητες στην περιοχή

    Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας

    Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο μουσείο της

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, κυκλαδική εποχή
    Γυναικείο άγαλμα από Παριανό μάρμαρο, του τύπου με διπλωμένα χέρια κάτω από το στήθος. (Aμοργός, Πρωτοκυκλαδική II Eποχή 2800-2300 π.X.), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Μινωικός Πολιτισμός

    Πολλές από τις γνωστές τοιχογραφίες του Μινωικού Πολιτισμού μπορείτε να τις θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Όμως και πολλές άλλες θα τις βρείτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, μινωική εποχή
    Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Η φωτογραφία από το τμήμα του Μινωικού Πολιτισμού

    Μυκηναϊκός Πολιτισμός

    Κι από τον Μινωικό πολιτισμό να περάσουμε στον Μυκηναϊκό πολιτισμό (1600-1100 π.X.)! Θα σταθώ στη χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή με τη ονομασία ”προσωπίδα του Αγαμέμνονα” που βρέθηκε στις Μυκήνες (Ταφικός Κύκλος Α, Τάφος V, 16ος αι. π.Χ.). Αν επισκεφθείτε τις Μυκήνες να ξέρετε πως η προσωπίδα του Αγαμέμνονα που θα δείτε στο μουσείο των Μυκηνών είναι αντίγραφο. Η πρωτότυπη βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Επίσκεψη στις Μυκήνες και το μουσείο

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, μηκυναϊκή εποχή
    Δεξιά προσωπίδα που αποδίδει την επιβλητική μορφή γενειοφόρου άντρα. Η προσωπίδα είναι κατασκευασμένη από έλασμα, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου ανάγλυφα. Οι οπές στην περιοχή των αυτιών υποδεικνύουν ότι η προσωπίδα στερεωνόταν στο πρόσωπο με τη βοήθεια νήματος. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Διαβάστε ακόμα:

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Επίσκεψη στο μνημείο του Λεωνίδα και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με τα παιδιά

    Αρχαϊκή Περίοδος

    Για τους Κούρους σίγουρα γνωρίζετε. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε πολλούς Κούρους, όπως τον Κούρο του Σουνίου. Σε αντίθεση με τους Κούρους, όπου οι αντρικές μορφές παρουσιάζονται γυμνές, οι Κόρες είναι τα αντίστοιχα αγάλματα με γυναικεία μορφή που είναι όμως ντυμένα. Θα βρείτε πολλά από αυτά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Κούροι ονομάζονται τα μεγάλων διαστάσεων μαρμάρινα αγαλμάτα ανδρικής μορφής, τα οποία δεσπόζουν στην ελληνική τέχνη μετά την μέση αρχαϊκή περίοδο (580 π.Χ.). Χαρακτηριστικό τους οι σφιγμένες γροθιές και το προτεταμένο πόδι.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, κούροι
    Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Ο μικρός ιππέας

    Ο μικρός ιππέας είναι ένα …. γλυπτό. Ο καλλιτέχνης αποδίδει ρεαλιστικά τη σκηνή δράσης κατά την οποία ένα μικρό παιδί καλπάζει με το άλογό του. Το άλογο με τα αυτιά πίσω μας δείχνει την αγωνία και την έντασή του.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, μικρός ιππέας
    Μικρός ιππέας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Κλασική Εποχή

    Ποσειδώνας ή Δίας

    Ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ή και ο Δίας για πολλούς, σε έντονο διασκελισμό, τεντώνει μπροστά το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί κρατάει την τρίαινα ή τον κεραυνό αν θεωρηθεί πως είναι ο Δίας. Το άγαλμα είναι ένα από τα λίγα σωζόμενα πρωτότυπα έργα του αυστηρού ρυθμού, με θαυμάσια απόδοση της κίνησης και της διάπλασης του κορμιού. Βρέθηκε στην θάλασσα έξω από το Αρτεμίσιο της Εύβοιας, στο σημείο που είχε ναυαγήσει ένα πλοίο στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

    Είναι σίγουρο πως κάτι σας θυμίζει. Η μορφή του αγάλματος χρησιμοποιήθηκε σε γραμματόσημα αλλά και στο χιλιάρικο όταν χρησιμοποιούσαμε ακόμη τις δραχμές.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, Ποσειδώνας
    Χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία. Βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο, στη βόρεια Eύβοια. Γύρω στο 460 π.X. Γλύπτης Κάλαμις. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Αξίζει να δείτε το βίντεο για το πως σώθηκαν τα αγάλματα του μουσείου στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

    Έφηβος των Αντικυθήρων (Περσέας ή Πάρις)

    Άγαλμα που αναπαριστά τον Περσέα που κρατούσε το κεφάλι της Μέδουσας ή τον Πάρη που θα κρατούσε το «μήλον της Έριδος» για να το προσφέρει κατά τη στιγμή της κρίσης στην ωραιότερη θεά, την Αφροδίτη.

    Επίσκεψη στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, έφηβος των Αντικυθήρων
    Έφηβος των Αντικυθήρων, χάλκινο άγαλμα νέου. Από την ανέλκυση των ετών 1900–1901 στο ναυάγιο των Aντικυθήρων. (340-330 π.Χ. ), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Τιμές εισιτηρίων

    Για skip the line εισιτήρια για το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών χωρίς αναμονή στις ουρές πατήστε εδώ. Εκδίδεται ηλεκτρονικά και μπορείτε να το δείξετε απ’ ευθείας από το smart phone σας. Με το ίδιο εισιτήριο έχετε είσοδο και στις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

    Προτείνουμε επίσης εισιτήριο μαζί με ακουστική ξενάγηση (audio tour) την οποία μπορείτε να κλείσετε από εδώ.

    Συμφέρει επίσης το combo ticket με το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη, το μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.

    Ενημερωθείτε για την δωρεάν είσοδο στα ελληνικά μουσεία πατώντας εδώ.

    Σχετικές online δραστηριότητες

    • Εάν θέλετε να επισκεφτείτε το Μουσείο χωρίς ξεναγό ή θέλετε να ασχοληθούν τα παιδιά με κάποια από τα εκθέματα του μουσείου διαδραστικά, τότε θα προτείναμε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου όπου θα βρείτε διαδικτυακές δράσεις για παιδιά. Οι συγκεκριμένες δράσεις ενδείκνυνται και για εκπαιδευτικούς για δράσεις με τους μαθητές τους.
    • Πατήστε στο link για να δείτε κάποιες ψηφιακές εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης