ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους

  “Μαμά τι είναι αυτά τα σημειώματα πάνω στο ημερολόγιο που γράφεις Δωρεάν Μουσεία;”, με ρώτησε πριν λίγες μέρες η κόρη μου. Αυτό που της εξήγησα είναι πως κάποιες μέρες του χρόνου είναι δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κι ενώ αυτό ήταν κάτι που γνώριζα εδώ και καιρό ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκα. Έτσι πριν λίγες μέρες, ετοιμάζοντας αυτή την ανάρτηση, σκέφτηκα να σημειώσω στο μηνιαίο ημερολόγιο του σπιτιού τις μέρες που είναι δωρεάν τα μουσεία. Τώρα που μεγάλωσαν θέλω να επισκεφτούμε όσο περισσότερα ενδιαφέροντα μέρη στην πόλη μας, και όχι μόνο, μπορούμε κι έτσι τα Σαββατοκύριακά μας να είναι ποιοτικά, όπως τα ονόμασα σε προηγούμενη ανάρτηση. Άλλωστε βλέπω πως τα παιδιά μου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επισκέψεις. Ακόμη μιλάνε για την επίσκεψή τους στον Λευκό Πύργο ή αυτή στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και στην Ροτόντα

  dorean_mouseia_1

  Κι επειδή πολλές φορές μιλάμε για το κράτος, για την ακρίβεια και για πράγματα που θα θέλαμε να μας προσφέρονται στη χώρα μας, νομίζω πως όλα αυτά είναι κάποιες φορές και γκρίνια. Γιατί υπάρχουν τόσα που μας προσφέρονται και είτε δεν τα γνωρίζουμε (κι εδώ είμαστε εμείς για να σας ενημερώσουμε) είτε δεν τα εκμεταλλευόμαστε. Βέβαια υπάρχει κάποιες φορές πολύ γραφειοκρατία! Δεν θα διαφωνήσω! Ωστόσο για μια οικογένεια με παιδιά ίσως να είναι δυσβάσταχτο να επισκεφτεί ένα μουσείο. Και ίσως αυτό να συμβαίνει σε κάποιο ταξίδι, αλλά όχι στην πόλη όπου ζει η οικογένεια. Σκεφτείτε όμως… δεν πρέπει να γνωρίζει το παιδί για την πόλη του και την ιστορία της; Μήπως τελικά πρέπει να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία; 

  Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα!


  Tip: Καλό θα είναι αν πρόκειται να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο ή κάποιο αρχαιολογικό χώρο σε μέρα αργίας, να φροντίσετε να τηλεφωνήσετε πιο πριν, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία σε περίπτωση που κάποιο από αυτά είναι κλειστό. Επίσης φροντίστε να μάθετε τις ώρες λειτουργίας. Κατά δεύτερο σιγουρευτείτε για τις ώρες και μέρες λειτουργίας από την ιστοσελίδα του ίδιου του μουσείου.


  Πότε είναι δωρεάν η είσοδος σε Μουσεία, μνημεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους 

  • -Δωρεάν η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 

  *Εξαιρούνται οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος

  *Όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή. 

  • -Δωρεάν είσοδος σε μουσεία όλες οι επίσημες Αργίες

  Αναλυτικά οι αργίες:

  1 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά
  6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια
  Κ. Δευτέρα
  25 Μαρτίου, Επέτειος της Επανάστασης του 1821
  Μ. Παρασκευή
  Μ. Σαββατο
  Κυριακή του Πάσχα
  Δευτέρα του Πάσχα
  1 Μαΐου, Πρωτομαγιά
  4 Ιουνίου, Πεντηκοστή
  5 Ιουνίου, Αγίου Πνεύματος
  15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου
  28 Οκτωβρίου, Επέτειος του «Όχι»
  25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα
  26 Δεκεμβρίου, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

  Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα

  6 Μαρτίου, Μνήμη Μελίνας Μερκούρη

  5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  18 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Μνημείων

  18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων

  Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

  27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

  dorean_mouseia_2

  Ποιοι δεν πληρώνουν είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

  Αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις δώστε προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να έχετε μαζί σας.

  α) οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας.

  β) οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών, με την επίδειξη της φοιτητικής−σπουδαστικής τους ταυτότητας.

  γ) οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

  δ) οι κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), με την επίδειξη αυτής.

  ε) οι ξεναγοί, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

  στ) οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας, Γ΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών.

  ζ) τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους.

  η) οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας.

  θ) οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  ι) οι κάτοχοι Δελτίου ελεύθερης εισόδου (δείτε και  παρακάτω)

  ια) τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας ή ιατρικής γνωμάτευσης δημόσιου φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό αυτής.

  ιβ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών και τα παιδιά τους έως 23 ετών ή 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη θεωρημένου πάσου πολυτέκνων της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

  Επίσης οι γονείς τρίτεκνων οικογενειών και τα παιδιά τους έως 23 ετών ή 24 ετών εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.

  ιγ) οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Στην περίπτωση των διαζευγμένων, μόνον ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων.

  ιδ) οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας.

  ιε) οι κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, με την επίδειξη της κάρτας και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου πιστοποιεί τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα.

  ιστ) οι δημοσιογράφοι, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας.

  ιζ) τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αντίστοιχων Επιμελητηρίων κρατών-μελών της ΕΕ, με την επίδειξη της κάρτας μέλους.

  Δελτίο ελεύθερης εισόδου τριετούς διάρκειας

  Δείτε εδώ για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση του Δελτίου ελεύθερης εισόδου σε μουσεία.

  α) τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων και των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  β) τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Διευθυντές των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  γ) οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της Α΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας, Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης (εν ενεργεία και συνταξιούχοι). Στην περίπτωση των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών, η έκδοση Δελτίου ελεύθερης εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα.

  δ) οι πτυχιούχοι Ιστορικών και Αρχαιολογικών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής, των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των τμημάτων και των σχολών αυτών.

  ε) οι πτυχιούχοι Μουσειακών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σπουδών αυτών.
  στ) οι Διευθυντές και τα μέλη των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα.

  ζ) οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

  η) οι επί συμβάσει υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

  Ποιοι πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

  1. Καθορίζεται ως μειωμένο εισιτήριο, το εισιτήριο του οποίου η τιμή ανέρχεται στο 50% περίπου της εκάστοτε καθορισμένης τιμής. Η ως άνω περιγραφόμενη μειωμένη τιμή των μεμονωμένων εισιτηρίων ισχύει για όλους τους επισκέπτες κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

  2. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μειωμένη τιμή στα μεμονωμένα καθώς και στα ενιαία εισιτήρια δικαιούνται οι κάτωθι:

  α) οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων Σχολών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας,

  β) οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.

  γ) οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης.


  Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εισιτήρια, τις ώρες και μέρες λειτουργίας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα θα βρείτε εδώ


  Δωρεάν ξεναγήσεις στον Δήμο Αθηναίων

  Μάθετε για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε σε δωρεάν ξεναγήσεις στον Δήμο της Αθήνας (καθένας δικαιούται 2 ξεναγήσεις το τρίμηνο) και τι δικαιολογητικά χρειάζονται.


  *Το εισιτήριο για το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

  *Δείτε το πρόγραμμα πατώντας στο παραπάνω link. 


  Γνωρίζοντας τη χώρα/πόλη μας

  Ας πάμε μία βόλτα στην πόλη μας, ας μάθουμε γι αυτήν. Είναι πολλά που δεν ξέρουμε ακόμη για την Ελλάδα μας και είναι σημαντικό να τα μάθουμε κι εμείς αλλά και τα παιδιά μας! 

  Το Ανθομέλι προτείνει:

  Υπάρχουν και άλλες προτάσεις στην κατηγορία Ταξίδια στην Ελλάδα

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχουμε μάθει και εμείς για τις δωρεάν εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και τις έχουμε εκμεταλλευτεί!!Βέβαια έχουμε ακόμα πολλά ακόμα να δούμε!!!Να προσθέσω άλλη μία δωρεάν ημέρα εισόδου,για το θωρηκτό Αβέρωφ στην Αθήνα(στον Φλοίσβο),είναι η 6 Δεκεμβρίου είχαμε πάει πριν 1 1/2 χρόνο και μας άρεσε πολύ!!(http://mpiskotoupoli.blogspot.gr/2016/01/averwf.html)
   Καλημέρα!!!

   • Α Ιωάννα μου ευχαριστούμε πολύ! Θα το έχουμε υπόψη μας γιατί η αλήθεια έιναι ότι δεν έχουμε πάει! Σμουτς

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης