ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία

    Το  καλοκαίρι του 2016 ταξιδέψαμε στην Αλσατία της Γαλλίας και διανύσαμε τον δρόμο του κρασιού (Route de vine d’ Alsace). Στο τέλος της διαδρομής μας επισκεφθήκαμε και το μουσείο Cite de l’ Automobile (Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αλσατία) στη Mylhouse της Αλσατίας στη Γαλλία για να δούμε τη μεγαλύτερη συλλογή κλασικών και αγωνιστικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 1
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 97

    Ταξίδι στην Αλσατία

    Η Αλσατία δεν είναι μεγάλη περιοχή, μόλις 200 χλμ. είναι αλλά η ομορφιά της είναι ασύγκριτη. Ξεκινήσαμε από το υπέροχο Στρασβούργο που συνδυάζει αρμονικά την παλιά πόλη την γεμάτη γραφικά μεσαιωνικά σπίτια,  με τα μοντέρνα κτίρια του Κοινοβουλίου της Ευρώπης και διανύσαμε τον δρόμο του κρασιού της Αλσατίας. Πολλά τα μεσαιωνικά χωριά από τα οποία περάσαμε όπως το Molsheim, Obernai, Ribeauville, Riquewihr, Κayserberg, Equisheim, Colmar και άλλα μικρότερα χωριά το καθένα με τον δικό του χρώμα, ώσπου φτάσαμε στην πόλη Mulhouse που βρίσκεται κοντά στα Ελβετικά και Γερμανικά σύνορα στην περιοχή του Κάτω Ρήνου, που ήταν και η κατάληξη του ταξιδιού μας για την περιοχή της Αλσατίας.

    Ξεναγηθείτε στα αξιοθέατα του Στρασβούργου: 2 ημέρες στο Στρασβούργο

    Molsheim – Αλσατία

    Μα γιατί καταλήξαμε στην πόλη MulhouseΜυλούζ, όπως προφέρεται στα γαλλικά που παρόλο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλσατίας μετά το Στρασβούργο και δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Μα γιατί στην πόλη Μulhouse βρίσκεται το μουσείο Cite de l’ Automobile (Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αλσατία) στο οποίο στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή κλασικών και αγωνιστικών αυτοκινήτων στον κόσμο και που για τους λάτρεις των αυτοκινήτων αλλά και για όλους τους άνδρες νομίζω πως αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 3
    Molsheim, ένα όμορφο χωριό στην Αλσατία

    Η απόφασή μας να επισκεφθούμε το Μουσείο Cite de l’ Automobile είχε παρθεί ήδη από την αρχή του ταξιδιού μας, όταν επισκεφθήκαμε το χωριό Molsheim στην Αλσατία. Ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο λουλούδια, όμορφα σπίτια και με μια μεγάλη πλατεία όπου δέσποζε το Δημαρχείο τους. Η παλιά πόλη με τα χαρακτηριστικά σπίτια της Αλσατίας είναι ένα κόσμημα και έχει  μια τόσο μεγάλη εκκλησία που θα μπορούσε να χωρέσει… όλο τον πληθυσμό της μικρής πόλης.

    Η Αλσατία είναι ένα ταξιδιωτικό κόσμημα: Αλσατία, ο δρόμος του κρασιού (Route de vine d’ Alsace)

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 5
    Metzig. Παλαιά οικία στο κέντρο του Molsheim που λειτουργεί σήμερα ως γραφείο Τουρισμού και εστιατόριο

    Περιδιαβαίνοντας στα στενά δρομάκια του, είδαμε πως υπήρχε ένα μουσείο της Bugatti. Εγώ δεν είχα ιδέα τι ήταν η Bugatti, αλλά μπροστά στο μεγάλο ενδιαφέρον του άντρα μου να το επισκεφθούμε δεν έφερα αντίρρηση. Έτσι κατέληξα και εγώ να μπω στον κόσμο των αντρών και των αυτοκινήτων, που ομολογώ μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι ειδική να σας μιλήσω για τα τόσα ενδιαφέροντα που είδαμε, αλλά και για την επίσκεψή μας στο τέλος του ταξιδιού μας στο μεγάλο Μουσείο των αυτοκινήτων, στο Cite de l’ Automobile, παραδίδω τη σκυτάλη της γραφής στον Χρήστο για να σας ξεναγήσει ο ίδιος ως άντρας, αλλά και με την ιδιότητα του τεχνολόγου μηχανολόγου μηχανικού.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 7
    Γκράφιτι στον τοίχο του μικρού Μουσείου της Bugatti στο χωριό Molsheim της Αλσατίας

    Chartreuse Museum and Bugatti Stephen Abragan Foundation (Musée de la Chartreuse et Fondation Bugatti) στο Molsheim της Αλσατίας

    Μπήκαμε με ενθουσιασμό στο Μουσείο που πραγματικά ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο μας. Ξέρετε τι είναι να βρίσκεσαι από τα ανέλπιστα δίπλα σε μια Βugatti;  Το αυτοκίνητο αυτό που όλοι ξέρουμε, έχουμε δει σε φωτογραφίες, αλλά δεν έχουμε δει από κοντά.

    Είχα διαβάσει για ένα καινούργιο μοντέλο της Bugatti, το Veyron Super Sport World Record Edition που έχει μέγιστη ταχύτητα 431,072 χλμ. την ώρα και η επιτάχυνση του είναι  0-100 χλμ. στα 2,3 δευτερόλεπτα, κατέχοντας έτσι μέχρι σήμερα το ρεκόρ του ταχύτερου αυτοκινήτου που δεν είναι αγωνιστικό και η τιμή του είναι  1.950.000 ευρώ!!! Ήταν λοιπόν για εμένα η μεγάλη μου ευκαιρία να τα θαυμάσω και από κοντά.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 9
    Στο Μουσείο Ettore Bugatti της πόλης Molsheim της Αλσατίας πλάι σε μια Bugatti

    Το Μουσείο δεν ήταν πολύ μεγάλο και έγινε στη μνήμη του κατασκευαστή Ettore Bugatti που δημιούργησε το εργοστάσιο κατασκευής των αυτοκινήτων στο Μolsheim. Στην έκθεση αυτοκινήτων δεν υπήρχαν καινούργιο μοντέλα της Βugatti, παρά μόνο αγωνιστικά και παλαιότερα μοντέλα  αυτοκινήτων. Υπήρχαν όμως φωτογραφίες του ιδίου, οι πρώτες μηχανές που κατασκεύασε, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που του απονεμήθηκαν, διάφορα έγγραφα του εργοστασίου του, καθώς και τα σχέδια των μοντέλων που κατασκεύασε.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 11
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 98

    Εδώ μάθαμε για τη ζωή του Ettore Bugatti (Εττόρε Μπουγκάτι) του μεγάλου κατασκευαστή αγωνιστικών, αλλά και πολυτελών αυτοκινήτων και φυσικά μάθαμε και για το μεγάλο μουσείο αυτοκινήτων που υπάρχει στην πόλη Μulhouse, όπου εκεί θα μπορούσαμε να μάθουμε και να δούμε την εξέλιξη της Βugatti ως αυτοκίνητο, αλλά και να θαυμάσουμε και περισσότερα μοντέλα της. Φεύγοντας από το μικρό μουσείο ήδη μου είχε γίνει έμμονη ιδέα να βάλουμε στον προγραμματισμό του ταξιδιού μας την πόλη Μulhouse, ώστε να επισκεφθούμε οπωσδήποτε το Μουσείο αυτοκινήτων πριν φύγουμε από την Αλσατία.

    Ettore Bugatti 1881-1947

    Ο Έττορε Μπουγκάτι γεννήθηκε στο Μιλάνο, αλλά έζησε και δημιούργησε στην Αλσατία που τότε ήταν σε γερμανική κατοχή. Ίδρυσε την εταιρεία  που σχεδίαζε και κατασκεύαζε αυτοκίνητα και την ονόμασε Automobiles E. Bugatti.  Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1909 στην πόλη Molsheim της Αλσατίας και τα αυτοκίνητα που σχεδίασε έγιναν γνωστά για την ομορφιά των σχεδίων τους αλλά και για τη δυναμική τους στις πίστες, ως αγωνιστικά. Ήταν μηχανικός από τους λίγους και καινοτόμος σχεδιαστής κατά αρχήν σπορ αυτοκινήτων, που έβαλε σκοπό στη ζωή του να κατασκευάσει το γρηγορότερο αυτοκίνητο στην εποχή του. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πατέρες της σύγχρονης σπορ αυτοκίνησης!

    Ο εκκεντρικός Ettore Bugatti όταν κάποιος του παραπονέθηκε πως είχαν πρόβλημα τα φρένα της Bugatti που είχε αγοράσει, του απάντησε χαριτολογώντας: “Μα οι Bugattis έγιναν για να τρέχουν, όχι για να σταματούν!”

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 13
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 99

    Ο Ettore Bugatti αφού εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες αυτοκινήτων με τις λιγοστές του οικονομίες και τη χρηματοδότηση του πατέρα του αγόρασε ένα πρώην βαφείο στην πόλη Molsheim της Αλσατίας, όπου και ξεκίνησε την παραγωγή του πρώτου σπορ αυτοκινήτου του, την Bugatti T13. Μέχρι το 1925, με τα αγωνιστικά του αυτοκίνητα κέρδισε πολλούς αγώνες παίρνοντας πάνω από 400  πρωτιές! Ο Bugatti κατασκεύασε και μηχανές για τον σιδηρόδρομο, τις Bugatti Royale. Διάσημα μοντέλα αυτοκινήτων Bugatti είναι, τα Type 35 Grad Prix, το Type 41 “Royale”, το Type 57 “Atlantic”, όπως και το σπορ αυτοκίνητο Type 55.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 15
    Ο Jean Bugatti, γιος του Ettore, σχεδιαστής και κατασκευαστής πρωτοποριακών αυτοκινήτων, όχι μόνο μηχανικά, αλλά και αισθητικά, μπροστά στη Bugatti Royale Esdes

    Δυστυχώς μετά τον θάνατο του το 1947, ήρθε και το τέλος της βιομηχανίας του, αφού δεν υπήρχε διάδοχος μετά και τον θάνατο του γιου του Jean Bugatti που είχε σκοτωθεί δοκιμάζοντας ένα νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο της εταιρείας. Σήμερα το όνομα Bugatti ανήκει στον όμιλο Volkswagen.

    Επισκεφθείτε την πιο όμορφη πόλη της Αλσατίας: Κολμάρ, η Μικρή Βενετία της Αλσατίας

    Η πόλη Μulhouse στην Αλσατία

    Φτάσαμε στην πόλη Μulhouse μετά από τις υπέροχες μέρες που περάσαμε στην Αλσατία έχοντας ως προορισμό το Cite de l’ Automobile, της Συλλογής Σλουμπφ (Schlumpf), που επίσημα είναι το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου της Γαλλίας. Αρκετά εύκολα φτάσαμε στο μεγάλο ελεύθερο πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα από το Μουσείο, όπου και διανυκτερεύσαμε. 

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 17
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 100

    Cite de l’Automobile – Musee National – Collection Schlumpf

    Την επομένη το πρωί  με ανυπομονησία και πολύ χαρούμενοι για την απόφασή μας να επισκεφθούμε το Μουσείο αυτοκινήτου μπαίναμε σε αυτό κρατώντας τα εισιτήρια στο χέρι μας. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα μεγάλο και ανακαινισμένο χώρο με κόκκινα τούβλα. Η είσοδός του  όμως με τη μοντέρνα διακοσμητική κατασκευή της με μεγάλα αυτοκίνητα – γλυπτά να κρέμονται ως να πετούν όπως και τα πουλιά είναι άκρως εντυπωσιακή και προδιαθέτει θετικά τον κάθε επισκέπτη για το τι θα δουν τα μάτια του μέσα στο Μουσείο.

    Πόλη του Αυτοκινήτου, Εθνικό Μουσείο, Συλλογή Σλουμπφ

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 19
    Cite de l’ Automobile – Musee Nationale – Collection Schlumpf. Πόλη του Αυτοκινήτου – Εθνικό Μουσείο – Συλλογή Σλουμπφ

    Μπήκαμε στο Μουσείο και οδηγούμενοι μέσα από  έναν μακρύ διάδρομο περάσαμε στον κόσμο του αυτοκινήτου από οπτικοακουστικά μέσα και βίντεο τεχνολογίας σχετικά με την κατασκευή μηχανών αυτοκινήτων.  Η βοή των κινητήρων και οι αλλεπάλληλες εικόνες των βίντεο ήδη από εκείνη τη στιγμή μας ανέβασαν την αδρεναλίνη στο έπακρον.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 21
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 101

    Στο τέλος του διαδρόμου, η Bugatti Royale Esders με το υπέροχο χρώμα της μας καθήλωσε με την ομορφιά της και το μέγεθός της. Το ομορφότερο αυτοκίνητο της Bugatti δεν διαθέτει προβολείς, γιατί έτσι είχε παραγγελθεί από τον Armand Esders- εξού και το όνομά της- αφού δεν θα το χρησιμοποιούσε μετά το… ηλιοβασίλεμα!

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 23
    Η Bugatti Royale Esders κατασκευασμένη το 1932, το καμάρι του Jean Bugatti

    Όμως αυτά ήταν μόνο η αρχή για όλα εκείνα τα θαυμάσια vintage αυτοκίνητα που θα βλέπαμε ακολούθως. Το κτίριο είναι έτσι διαμορφωμένο που περπατώντας ακολουθούσαμε τη χρονολογική εξέλιξη του αυτοκινήτου. Το Μουσείο είναι μεγάλο και ευρύχωρο και τόσο καλά  οργανωμένο, η περιήγησή του πολύ εύκολη, ώστε  μπορέσαμε να απολαύσουμε όλα τα αυτοκίνητα παρά την τεράστια συλλογή του, να δούμε την εξέλιξη του αυτοκινήτου και να τα φωτογραφίσουμε όλα και μάλιστα μαζί με τις επεξηγηματικές πινακίδες τους και γι’ αυτό μετά από τόσο καιρό να είμαστε σε θέση να σας δώσουμε και τις κατάλληλες πληροφορίες.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 25
    PEUGEOT Phaetonnet Type 8 1893/France 20 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 27
    BARDON -Phaeton 1897 / France
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 29
    DE DION – BOUTON Biplace type S 1903 /France 50 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 31
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 102
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 33
    MATHIS Biplace Sport 1904 / France 135 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 35
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 103
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 37
    DE DION – BOUTON Limousine Type DH 1912 / France 50 Km/h

    Συνεχίζοντας τη βόλτα μας μέσα στο Μουσείο και θαυμάζοντας όλη αυτή τη συλλογή των αδελφών Schlumpf με αυτοκίνητα, είτε αυτά ήταν αυτοκίνητα αγώνων, είτε μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα, είτε απλά αστικά αυτοκίνητα, σταματήσαμε σαν να κοκαλώσαμε  σε ένα από τα πιο σπουδαία εκθέματα του Μουσείου, που είναι η Bugatti Type 41 Royale Coupé Napoléon του 1929 και ήταν το προσωπικό αυτοκίνητο του Ettore Bugatti.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 39
    Η Bugatti Type 41 Royale Coupe Napoleon του 1929

    Η Bugatti Type 41 Royale Coupe Napoleon θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά vintage αυτοκίνητα στην ιστορία του αυτοκινήτου. Κατασκευάστηκαν μόνο 6 αντίτυπα.

    Η ιστορία του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά για την εποχή του, το συγκατέλεξαν ως το καλύτερο κομμάτι της συλλογής των Schlumpf. Το αυτοκίνητο έχει έναν οκτακύλινδρο σε σειρά κινητήρα, βάρους 3500 κιλών με εκκεντροφόρο επικεφαλής και καρμπιρατέρ κατασκευασμένο στο Molsheim και είχε ισχύ 304 ίππων στις 3.000 στροφές ανά λεπτό. Η τελική του ταχύτητα έφθανε τα 200 χλμ. την ώρα! Για ένα αυτοκίνητο βάρους μεγαλύτερου των τριών τόνων, η επίδοση αυτή ήταν εξαιρετική. Αξίζει να σας πω πως ο ίδιος κινητήρας με τροποποίηση χρησιμοποιήθηκε και στα τρένα!

    Ένα υπέροχο ταξίδι στη Γαλλία είναι η διαδρομή της γαλλικής Ριβιέρας: Γαλλική Ριβιέρα ή Κυανή ακτή (Cote d’Azur)

    Συλλογή αγωνιστικών αυτοκινήτων

    Ο ήχος της ταχύτητας των αυτοκινήτων και οι ζητωκραυγές του πλήθους που έφταναν στα αυτιά μας από ένα μέρος του Μουσείου μας οδήγησαν προς τα εκεί. Ήταν η περιοχή που ήταν συγκεντρωμένα όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της συλλογής των αδελφών Schlumpf.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 41
    GORDINI Monoplace GP Type 32 1955 /France 270 Km/h

    Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη μπροστά στην πληθώρα όλων αυτών των αυτοκινήτων αγώνων που είχαν συλλέξει όλα τα χρόνια και για ακόμα μια φορά μας εντυπωσίασε το πάθος που είχαν για την πραγματοποίηση του στόχου τους.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 43
    MATRA MS 630 1968/Feance 310Km/h

    Εκεί σε μεγάλα video wall στα πλαϊνά του τοίχου μπορούσαμε να δούμε αγώνες αυτοκινήτων από την εποχή των αρχών του αιώνα έως και σήμερα. Οι ζητωκραυγές, η βοή και ο ήχος των αυτοκινήτων θέλαμε δε θέλαμε μας συνεπήρε και εμάς και μας έβαλε σε αγωνιστική ατμόσφαιρα που μαζί με πολλούς άλλους παρακολουθήσαμε επί αρκετή ώρα.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 45
    Στο Μουσείο θα δείτε την εξαιρετική συλλογή από Φόρμουλα 1 παλαιών εποχών, αλλά και πολλά σημερινά αγωνιστικά μονοθέσια

    Συλλογή Bugatti στο μουσείο Cite de l’ automobile

    Μετά περάσαμε στον χώρο με τη μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα Bugatti. Μια συλλογή που έγινε από τους αδελφούς Schlumpf, όπως και όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο Μουσείο, που πραγματικά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Αυτοκίνητα με αίγλη περασμένων χρόνων, αλλά που προκαλούν έως και σήμερα τον μεγάλο θαυμασμό όλων των επισκεπτών. Παρακάτω σας παραθέτω μερικά από τα αυτοκίνητα της μεγάλης συλλογής των Bugattis, που μέσα στο χώρο του Μουσείου κάτω από τον κατάλληλο φωτισμό φάνταζαν παραμυθένιες!.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 47
    BUGATTI Cabriolet Type 50 T 1936 / France 165 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 49
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 104
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 51
    Bugatti France 1936
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 53
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 105
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 55
    Bugatti Coupee France 1929
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 57
    BUGATTI Coach Type 57 1937 / France 150 Km/h

    Επισκεφθείτε το μουσείο Σβαρόφτσκι: Το μουσείο Κρυστάλλων της Swarovski στην Αυστρία

    Συλλογή αυτοκινήτων στο μουσείο Cite de l’ automobile

    Σχήματα, χρώματα, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, σπορ, αγωνιστικά, λιμουζίνες,  όλα στη σειρά προς απόλαυση των ματιών μας και της καρδιάς μας. Παλαιότερα είχαμε επισκεφθεί και το μουσείο Μercedes στη Στουτγάρδη, μαγευτήκαμε και τότε από την πληθώρα των αυτοκινήτων, αλλά ήταν μόνο αυτοκίνητα της μάρκας Μercedes.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 59
    MERCEDES SPORT
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 61
    MERCEDES

    Εδώ ήταν μια άλλη εικόνα! Αυτοκίνητα συλλογής από  Ferrari, Mercedes, Rolls Royce, Bentley, Lancia και ακόμα συλλογές από σπάνια και σχεδόν άγνωστα αυτοκίνητα. Η συλλογή ήταν συναρπαστική και από την πρώτη ματιά έως και την τελευταία μας γέμισε με ενθουσιασμό.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 63
    FERRARI
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 65
    DELAHAYE FRANCE 1949
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 67
    ROLLS – ROYCE Limousine 20 HP 1925 /ANGLETERRE 110 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 69
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 106
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 71
    ARZENS Biplace ” L’ OEUF” 1942 / France 80 Km/h
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 73
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 107
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 75
    Στο Μουσείο, ως μουσειακό αυτοκίνητο, φωτογραφίσαμε και το δικό μας SIMCA που είχαμε αγοράσει την δεκαετία του ’70
    SIMCA Berline Type 1000 1969 /France 130 Km/h

    Πώς δημιουργήθηκε αυτή η συλλογή αυτοκινήτων

    Ίσως θα διερωτάστε και εσείς, όπως διερωτήθηκα και εγώ, πώς δημιουργήθηκε αυτή η εξαιρετική συλλογή αυτοκινήτων που διαθέτει αυτοκίνητα από τα τέλη του 1800 και ένα μεγάλο μέρος της είναι αυτοκίνητα της μάρκας Bugatti, που σήμερα είναι η πλουσιότερη και  πιο ολοκληρωμένη συλλογή Bugatti σε ολόκληρο τον κόσμο και βέβαια από ποιους και πώς κατέληξε στο γαλλικό κράτος;

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 77
    Στο Mulhouse (Μυλούζ) της Αλσατίας βρίσκεται το ομορφότερο μουσείο αυτοκινήτων της συλλογής Schlumpf στην Ευρώπη, με τις περισσότερες Bugatti, 120 αυτοκίνητα από όλες τις εποχές έως και το σημερινό Bugatti Veyron

    Η ιστορία της συλλογής γράφτηκε λοιπόν ως εξής:

    Hans και Fritz Schlumpf

    Η συλλογή αυτοκινήτων δημιουργήθηκε από το πάθος και την εμμονή δυο αδελφών τον Hans και τoν Fritz Schlumpf που είχαν γεννηθεί στην Ιταλία, αντίστοιχα το 1904 και το 1906, από πατέρα Ελβετό και μητέρα Γαλλίδα, από τη Mulhouse της Αλσατίας. Το 1935, τα δύο  αδέλφια ξεκίνησαν ένα μικρό εργοστάσιο και παρήγαγαν νήματα και πλεκτά, που  μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε και έκανε τους αδελφούς Schlumpf πολύ πλούσιους.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 79
    RENAULT Torpedo Type EU 1919 / France 65 Km/h

    Ο Fritz επειδή αγαπούσε από μικρός τα αυτοκίνητα και είχε όνειρο να αποκτήσει μια Bugatti κατόρθωσε επιτέλους όταν έγινε πλούσιος να αγοράσει μια Bugatti Type 35. Με τα πλούτη που απέκτησαν και το πάθος που διέθεταν τα επόμενα χρόνια άρχισαν να αγοράζουν αυτοκίνητα σαν να μην υπήρχε αύριο, δημιουργώντας έτσι μια προσωπική συλλογή αυτοκινήτων και έως το 1960 κατείχαν 40 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και 10 Bugatti. Το 1967 ήδη στη συλλογή τους είχαν πάνω από 400 αυτοκίνητα και περισσότερες από 105 Bugatti. Όμως εκ των πραγμάτων όλα αυτά τα αυτοκίνητα κάπου έπρεπε να τοποθετηθούν. Έτσι, επέλεξαν ως καταλληλότερο μέρος την κλωστοϋφαντουργεία τους στη Mulhouse, που τότε λόγω του ότι η παραγωγή τους είχε μειωθεί, υπήρχε μεγάλος χώρος.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 81
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 108

    Οι αδελφοί Schlumpf διέθεσαν όλα τους τα χρήματα προκειμένου να συγκεντρώσουν τη συλλογή και ουσιαστικά με το πάθος τους αυτό κατέστρεψαν οικονομικά την οικογενειακή τους επιχείρηση. Θέλησαν το 1976 να πουλήσουν το εργοστάσιο, όμως ξέσπασαν απεργίες και οι απεργοί τότε αντίκρισαν για πρώτη φορά την απίστευτη συλλογή από αυτοκίνητα των αφεντικών τους. Οι απεργοί κατέλαβαν για δυο χρόνια το εργοστάσιο και οι αδελφοί Schlumpf, αφήνοντας πίσω την αμύθητη περιουσία τους έφυγαν για την Ελβετία.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 83
    CLEMENT – BAYARD Torpedo Type 4M 1913 / France 65 Km/h

    Το 1978, το εργοστάσιο με τη συλλογή αυτοκινήτων χαρακτηρίστηκε από το γαλλικό κράτος ως ιστορικό μνημείο, σφραγίστηκε και τα επόμενα χρόνια,  λόγω των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων των αδελφών προς το κράτος, η συλλογή τους κατασχέθηκε και έτσι δημιουργήθηκε το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου της Γαλλίας. Το μουσείο πήρε τη σημερινή του μορφή το Μάρτιο του 2000 και χαρακτηρίστηκε,  ως «το μεγαλύτερο μουσείο αυτοκινήτου στον κόσμο».  

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 85
    Cite de l’ Automobile – Musee Nationale – Collection Schlumpf
    Το μεγαλύτερο Μουσείο Αυτοκινήτων του κόσμου βρίσκεται στην πόλη Mulhouse στην Αλσατία της Γαλλίας

    Μια έκπληξη για όλους τους ταξιδιώτες στη Γαλλία είναι ένα: Ταξίδι στο Μον Σαιν Μισέλ, το νησί της παλίρροιας

    Στο τέλος το Μουσείο, μας επιφύλασσε και μια ωραία έκπληξη! Σε έναν ειδικό διαμορφωμένο χώρο είχαν εκθέσει το νέο μοντέλο της Bugatti Veyron EB 16,4.  Σε ένα υπερυψωμένο κινούμενο βάθρο για να βλέπουμε όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου και κάτω από το φως των προβολέων το νέο αυτοκίνητο φάνταζε στα μάτια μας μαγικό. Όλα αυτά, μαζί με την έντονη μουσική στον χώρο και την κίνηση με τον θόρυβο του αυτοκινήτου στους δρόμους που ερχόταν μέσα από την οθόνη του βίντεο, μας εκτίναξε την αδρεναλίνη και η αίσθηση που μας δημιουργήθηκε ήταν μια πραγματική απόλαυση!

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 87
    Bugatti Veyron EB 16,4.
    Διθέσιο σπορ υπεραυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Κατασκευάστηκε από το 2005 έως και το 2015 και βγήκε σε 450 αντίτυπα! Η ταχύτητά του είναι 408 Km/h Η τιμή της 1.950.000 ευρώ!

    Σε αυτό το σημείο να σας πω πως η αφορμή, ώστε να γράψουμε αυτή την ανάρτηση και να ξαναφέρουμε τις αναμνήσεις μας στο προσκήνιο από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Αυτοκινήτου, ήταν οι αναμνήσεις των συναισθημάτων θαυμασμού που μας είχε προκαλέσει η εικόνα ενός υπεραυτοκίνητου Bugatti, όταν την πρωτοείδαμε εκ φυσικού στο Μονακό να είναι σταθμευμένη μπροστά σε ένα πολυτελές γιοτ ενός μεγιστάνα.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 89

    Εκτός όμως από αυτό ένα έναυσμα ήταν και ένα κείμενο που διάβασα σε ένα κυριακάτικο περιοδικό αυτοκινήτου για το νέο αυτοκίνητο της Bugatti που κυκλοφόρησε, το Buggatti  la Voiture noire, (το μαύρο όχημα) που είναι μια δημιουργία πέρα από κάθε λογική. Παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης για τα 110 χρόνια ζωής της εταιρείας. Το υπέροχο αυτό μαύρο υπεραυτοκίνητο που πλησιάζει την τελειότητα, είχε ως πηγή έμπνευσης την Bugatti Type 57 Atlantic του 1936, που τότε είχαν παραχθεί μόνο 4 αυτοκίνητα. Διαθέτει quad-turbo W 16 κινητήρα των 8,0 lt ο οποίος αποδίδει 1.500 PS.

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 91
    Η Bugatti la Voiture noire (το μαύρο όχημα)

    Η τιμή της νέας  Bugatti la Voiture noire αγγίζει τα 11.000.000 ευρώ χωρίς τους φόρους, και το κατατάσσει σε ένα από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα παγκοσμίως. Αυτή βέβαια η τιμή μας ταράζει λίγο αλλά ας μη ξεχνάμε πως τα αυτοκίνητα αυτά  έχουν την υψηλότερη ποιότητα κατασκευής, είναι χειροποίητα και φυσικά για τους λόγους αυτούς είναι μοναδικά! Εξ’ άλλου δεν είναι για… κοινούς θνητούς.

    Η Bugatti la Voiture noire παρήχθη μόνο μια και αυτή ήδη έχει πουληθεί!

    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω πως στο Μουσείο Αυτοκινήτου – Cite de l’ Automobile εκτίθεται μία από τις καλύτερες συλλογές αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια συλλογή που δεν πρέπει να χάσετε όταν βρεθείτε στην πόλη Mulhouse της Αλσατίας ή και ακόμη θα σας πρότεινα να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Αλσατία έχοντας ως αφετηρία την πόλη αυτή. Η εξέλιξη του αυτοκινήτου που είναι έτσι κατανεμημένη μέσα στο Μουσείο, αλλά και βλέποντας την τώρα εσείς μέσα από την πρώτη φωτογραφία με το αυτοκίνητο της Peugeot 1893 που έχω βάλει στην αρχή της ανάρτησης έως και την τελευταία φωτογραφία της Bugatti la voiture noire είναι εκπληκτική!

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 93
    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 109

    Στην ανάρτηση αυτή θα βρείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε και να έχετε πριν από ένα ταξίδι στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Αξίζει επομένως μια επίσκεψή σας έως εκεί μόνο και μόνο γι αυτό το Μουσείο και σας προτείνω να δώσετε αυτή την ευκαιρία στον εαυτό σας, αλλά και στα παιδιά σας, γιατί θα ενθουσιαστούν από την ποικιλία των αυτοκινήτων και από την εξέλιξή τους. Είναι μια εμπειρία ζωής, ακόμα κι αν δεν είστε ιδιαίτερα λάτρης των αυτοκινήτων, που δεν το νομίζω αυτό να συμβαίνει σε κανέναν από εμάς. Είναι τόσο συναρπαστικό το θέαμα με τα δεκάδες αυτοκίνητα της συλλογής που είναι σίγουρο πως δεν θα το ξαναδείτε πουθενά αλλού και ποτέ!

    Χρήστος

    Διαμονή στην Αλσατία



    Booking.com

    (function(d, sc, u) {
    var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];
    s.type = ‘text/javascript’;
    s.async = true;
    s.src = u + ‘?v=’ + (+new Date());
    p.parentNode.insertBefore(s,p);
    })(document, ‘script’, ‘//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);


    Η ανάρτηση αυτή ίσως να διαβαστεί περισσότερο από άντρες, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω και εγώ, ως μαμά Μαρία, πως είναι μια συναρπαστική εμπειρία και για γυναίκες. Ευκαιρία, λοιπόν, να συνοδέψετε τους συντρόφους σας στο συναρπαστικό κόσμο των αυτοκινήτων! Εγώ και τις δύο φορές που τον ακολούθησα σε μουσεία αυτοκινήτων δεν έχασα, αντιθέτως κέρδισα και σε γνώσεις αλλά και σε εμπειρίες.

    Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε πως και που μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκινούμενό σας στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Σας ευχόμαστε καλά ταξίδια και μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι ανεκτίμητες εμπειρίες ζωής για εσάς και τα παιδιά σας που θα τις έχετε για πάντα αποθηκευμένες στα κουτάκια του μυαλού σας και θα μιλάτε για αυτές σε όλη σας τη ζωή!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία 95

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Τελικά ήταν πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για το μουσείο αυτοκινήτων. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν που έμαθα για την ιστορία των αδερφών σλουμπφ και το πώς δημιουργήθηκε το μουσείο από τη συλλογή τους!! Απίστευτο!
      Κατερινα

      • Κατερίνα εν τέλει οι αναρτήσεις μας δεν έχουν μόνο ταξιδιωτικό χαρακτήρα αλλά και εγκυκλοπαιδικό! Χαίρομαι αυτό που το ακούω από εσένα που είσαι και η πρώτη fan αναγνώστριά μου!

    2. Flora ο Χρηστος σ ευχαριστει πολυ για το σχόλιο σου που του δινει δυναμη οπως ειπε και ωθηση και για αλλα. Ειχε κανει και αλλες προσπαθειες με αναρτησεις DIY που εβαλε στο Ανθομελι και ειπε αυτη τη φορα να προσπαθησει και σε μια ταξιδιωτικη. Το βρηκε ομως αρκετα δυσκολο. Παρόλα αυτα και με λιγη βοηθεια νομιζω τα καταφερε. Φιλια πολλα σε ολη την οικογενεια σου.

      • Ελένη Β σ ευχαριστώ από καρδιάς. Περίμενα ανάλογη λατρεία από άνδρες για αυτά τα μουσεία και με εκπλήσσει το δικό σου ενδιαφέρον. Εδώ που τα λέμε και εμένα μου αρέσουν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης