Αλσατία, ο δρόμος του κρασιού (Route de vine d’ Alsace)

mama Maria

Κάθε φορά που διαβάζω ένα ταξιδιωτικό κείμενο, θέλω να υπάρχει και ένας χάρτης σε αυτό, ώστε να εντοπίζω άμεσα τον τόπο στον οποίον  αναφέρεται το κείμενο. Ίσως αυτό συμβαίνει και σ’ εσάς, γι αυτό και εγώ ξεκινώντας την ταξιδιωτική μου ανάρτηση αυτή την φορά, θα σας μεταφέρω στον τόπο αφού τον εντοπίσουμε πρώτα  στον χάρτη. Ας ανοίξουμε τον χάρτη της Ευρώπης και ας πάμε στη Γαλλία. Εκεί θα εντοπίσουμε την Αλσατία, το μικρότερο διαμέρισμα της Γαλλίας, στην καρδιά της Ευρώπης που στα σύνορά της ακουμπούν η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Εντάξει; Τη βρήκαμε; Ωραία! Εκεί, λοιπόν, βρεθήκαμε φέτος το καλοκαίρι, για να διασχίσουμε τον δρόμο των αλσατικών κρασιών, τoν Route des vines d’ Alsace, όπως ονομάζεται στα γαλλικά. 

alsatia_xartis
Πόσο μικρή είναι η Αλσατία! Όμως και πόσο υπέροχη!
ampelones_alsatia
Οι αμπελώνες φθάνουν έως και τις αυλές των σπιτιών τους.

Ο δρόμος ξετυλίγεται  για  170 χλμ. σε μια θαυμάσια διαδρομή από το Στρασβούργο (Strasburg), έως την πόλη Mulhouse (συγκεκριμένα από την πόλη Marlenheim έως την πόλη Thann). Για το μαγευτικό  Strasburg με τα κανάλια του και το Mulhouse, την πόλη της Γαλλίας που έχει το μουσείο αυτοκινήτων το Cite de l’ Automobile με τη μεγαλύτερη συλλογή αυτοκινήτων της BUGATTI  που το επισκεφθήκαμε, θα γράψω μελλοντικά και πιστεύω πως θα είναι και μια θαυμάσια ανάρτηση για τους άνδρες αναγνώστες. 

Αλσατία

dromoi_krasiou_alsatia
Σαν και αυτή τη φωτογραφία είναι ολόκληρη η Αλσατία!

Πόσο αλήθεια μαγευτική είναι αυτή η περιοχή! Ακόμα  και τώρα που φέρνω στο νου μου, το τι ζήσαμε και το τι είδαμε, τη νοσταλγώ αφόρητα.

mittelbergheim_alsatia-34
Όλη η Αλσατία ένας απέραντος αμπελώνας!

Ελάτε μαζί μου να ταξιδέψετε και εσείς, να μαγευτείτε και να μεθύσετε με τα κρασιά, όπως και εμείς, και να μάθετε περιληπτικά για την περιοχή και όσα εμείς ζήσαμε σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι. Και λέω περιληπτικά, γιατί εάν έπρεπε να συμπεριλάβω κάθε χωριό και πόλη, ίσως θα ήταν βαρετό ή θα είχε πολλές συνέχειες η ανάρτηση, με αποτέλεσμα να γίνει κουραστικό το ταξίδι αυτό, για εσάς που το διαβάζετε. Επέλεξα, λοιπόν, για τη διαδρομή  μας αυτή, με δυσκολία ομολογώ, τις πιο όμορφες πόλεις και χωριά και σε αυτές θα αναφερθώ, γιατί όταν μιλάμε για Αλσατία η σκέψη όλων μας πηγαίνει στους αμπελώνες, στα μεσαιωνικά χωριά με τα λαβυρινθώδη δρομάκια, στα σπίτια με τις ξυλωσιές, στις προσόψεις τους  και τα αμέτρητα λουλούδια στα περβάζια, στους πελαργούς και στα κρασιά της.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Ιστορικά στοιχεία για την Αλσατία

Κατά τον Μεσαίωνα η Αλσατία ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ώσπου στα τέλη του 18ου  αι. πέρασε στο βασίλειο της Γαλλίας. Ήταν μια ταραγμένη περιοχή γεμάτη πολέμους, γιατί την περιοχή τη διεκδίκησαν Γαλλία και Γερμανία από το 1870 έως το 1945 με αποτέλεσμα, μια να βρίσκεται σε γερμανική κατοχή και μια σε γαλλική. Ώσπου ο στρατηγός Ντε Γκωλ, την προσάρτησε οριστικά στη Γαλλία. Οι Αλσατοί αναγκάστηκαν 4 φορές να αλλάξουν εθνικότητα και γλώσσα. Αυτό όμως δεν τους καταπόνησε. Αντιθέτως αυτή η γαλλογερμανική διγλωσσία, το μείγμα των παραδοσιακών φαγητών, οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, οι θρύλοι της, οι βασιλιάδες της, τα κάστρα και τα μνημεία της, καθώς και η δημιουργικότητά τους, έγινε ο άσσος στο μανίκι τους και έδωσαν ζωή στην περιοχή τους.


mittelbergheim_alsatia-32
Ποια ποικιλία σταφυλιού άραγε να καλλιεργούνται σε αυτούς τους αμπελώνες στην Αλσατία;

Η Αλσατία είναι ένα μικρό διαμέρισμα της Γαλλίας, αλλά το τουριστικό της ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται κανείς. Γι αυτό και οι τουρίστες από όλες τις γωνιές του κόσμου είναι πάρα πολλοί. Περιοχές μεγαλύτερες από αυτήν, ίσως ζηλεύουν αυτό το ζωντανό σταυροδρόμι πολιτισμού, που είναι και από τις πιο όμορφες πεδινές περιοχές στην Ευρώπη. Θα μαγευτείτε από τα καταπράσινα λιβάδια της, τα πλούσια δάση της, τους κυματιστούς  λόφους της, τους απέραντους αμπελώνες της, όπου παράγονται τα φημισμένα κρασιά της Αλσατίας και που ανάμεσά τους είναι σπαρμένα τα χωριά και οι πόλεις της.

Η Αλσατία, εκτός από τουριστικός προορισμός είναι και ένας προορισμός οινογνωσίας. Σε όλες τις πόλεις και τα χωριά που επισκεφθήκαμε, διασχίζοντας τον δρόμο του κρασιού, ανταμώσαμε μικρούς και μεγάλους οινοπαραγωγούς που πουλούσαν κρασιά στα κελάρια τους, τα οποία φτιάχνουν από δικά τους σταφύλια στους αμπελώνες τους. Έξω από τις κάβες τους γράφουν degustations, που στα γαλλικά σημαίνει γευσιγνωσία και εμείς φυσικά, δοκιμάσαμε κρασιά από όλες τις ποικιλίες τους, γευτήκαμε και ευφρανθήκαμε από τις γεύσεις τους και βέβαια αγοράσαμε.

Τα κρασιά της Αλσατίας

Η Αλσατία ήταν οινοπαραγωγική περιοχή ακόμα  από τον 1ο αι., όταν οι Ρωμαίοι φύτεψαν τα πρώτα τους αμπέλια. Τα κρασιά της δεν ήταν ευρέως γνωστά πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα όμως τα κρασιά της περιοχής αυτής θεωρούνται άριστης ποιότητας και η φήμη τους είναι παγκόσμια. Τα σταφύλια καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς εδώ και δεκάδες γενεές και παράγουν κρασιά χωρίς πρόσθετες ουσίες με τη δυνατή γεύση και το ξηρό άρωμα.

Έξι είναι οι ποικιλίες κρασιών στην Αλσατία. Το Gewurztraminer, το Muscat d’ Alsace, το Riesling που είναι κρασιά υψηλής ποιότητας και πολύ ακριβά, αλλά και το Pinot Blanc, το Sylnaner και το Pinot Gris εξίσου πολύ καλά κρασιά με λίγο χαμηλότερη τιμή.

krasia_alsatia_9
Μερικές από τις ποικιλίες σταφυλιών της Αλσατίας

Τα κρασιά της Αλσατίας εμφιαλώνονται σε χαρακτηριστικά πράσινα μακρόστενα μπουκάλια και προσφέρονται στα αλσατικά ποτήρια κρασιού με το πράσινο πόδι. 

Wine tasting στην Αλσατία

Ταξίδι στον δρόμο του κρασιού στην Αλσατία 

ROUTE DES VINES DALSACE

Obernai

obernai_aslatia-10
Η κεντρική πλατεία στο Obernai
obernai_aslatia-7
Τα όμορφα χρωματιστά σπίτια του Obernai δίνουν ένα μάθημα ζωγραφιάς.!

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, την  ταξιδιωτική  μας διαδρομή, πάνω στο  δρόμο του κρασιού στην Αλσατία, από την όμορφη πόλη Obernai (Ομπερναί), μόλις 25 χλμ. από το Στρασβούργο. 


Η Obernai έχει και το προνόμιο να είναι  η γενέτειρα πόλη της προστάτιδας της Αλσατίας, της Αγίας Οντίλ. 

SaintOdile

Τον 7ο αι. ο δούκας Attich απέκτησε ένα  τυφλό κοριτσάκι την Odile, και ενώ αυτός ήθελε να την αφήσει να πεθάνει, η γυναίκα του κατάφερε να  τη σώσει κλείνοντάς την σε μοναστήρι. Μετά την βάπτισή της η Οdile  βρήκε ξαφνικά το φως της και αργότερα συμφιλιώθηκε με τον πατέρα της. Του ζήτησε στη θέση του πύργου τους να χτίσουν ένα μοναστήρι στο οποίο αργότερα έγινε ηγουμένη. Μετά το θάνατό της η Οdile ανακηρύχθηκε αγία, προστάτιδα των τυφλών και προστάτιδα της Αλσατίας. Το μοναστήρι ονομάστηκε Mont SainteOdile, προσελκύει πολλούς προσκυνητές και βρίσκεται  15 χλμ. από το Οbernai , δίνοντας πανοραμική θέα στον επισκέπτη.


obernai_aslatia-4
Σε ολόκληρη την Αλσατία μου έκανε εντύπωση η καθαριότητα παρά των χιλιάδων επισκεπτών.
obernai-6
Το Δημαρχείο και ο πύργος του παρεκκλησιού στην κεντρική πλατεία του Obernai

Μπήκαμε μέσα στην παλιά πόλη, από μια πύλη των τειχών που περιβάλλουν το ιστορικό της κέντρο  και χαθήκαμε μέσα στα λιθόστρωτα σοκάκια της με τα αναρίθμητα κτίρια με τις εξωτερικές ξυλωσιές και τα παράθυρα με τα χρωματιστά λουλούδια. Βρεθήκαμε στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία της με το αναγεννησιακό Δημαρχείο, τον πύργο τον κολλημένο στο παρεκκλήσι, και τα χρωματιστά σπίτια.

obernai_aslatia-2
Obernai. Σπίτια με τις χαρακτηριστικές στέγες τους.
obernai_aslatia-1
Πεζόδρομος στο Obernai

Το ιστορικό της κέντρο είναι από τα ομορφότερα της περιοχής  αφού πολλά χρόνια πριν ήταν αυτοκρατορική πόλη. Όπου και να κοιτάζαμε μόνο ομορφιά βλέπαμε. Οι τουρίστες πηγαινοέρχονταν για φωτογραφίες, όπως και εμείς άλλωστε, ενώ άλλοι  γευμάτιζαν στα μαγαζιά της πλατείας.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως δεν υπάρχουν μόνο καφετέριες ή μόνο ταβέρνες. Τα μαγαζιά σερβίρουν τα πάντα, μετατρέποντας το μενού τους από καφέ σε γεύμα ή από καφέ σε δείπνο. Και όλα κλείνουν σχεδόν στις 10 το βράδυ.

obernai-8
Τι πιο όμορφο να πίνεις το καφεδάκι σου σε αυτό το καφέ στο Obernai

Απολαύσαμε κι εμείς το υπέροχο εσπρεσάκι μας και το συνοδεύσαμε με ένα νοστιμότατο κέικ Kugelhopf (κέικ βανίλιας με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς). Το κέικ αυτό πωλείται στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία ολόκληρο ή και σε φέτα. 

Ιδιαίτερο αξιοθέατο της πόλης ο ναός της και το πηγάδι με τους έξι κάδους κατασκευασμένο το 1579. 

obernai_aslatia-3
Στο κέντρο της φωτογραφίας το πηγάδι με τους 6 κάδους.
obernai_aslatia-14
Έκθεση ζωγραφικής μέσα στον ναό του Obernai

Τις ημέρες εκείνες έτυχε στο εσωτερικό του ναού να υπάρχει και έκθεση ζωγραφικής με υπέροχα έργα, με θέματα θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και τον ίδιο τον ναό. Απολαύσαμε σε πολλές πόλεις τέτοιου είδους εκθέσεις διότι συνηθίζεται στο εξωτερικό στους ναούς τους να εκτίθενται έργα ζωγράφων και γλυπτών.

obernai_aslatia-8
Το Obernai τη νύκτα είναι περισσότερο μαγευτικό!
obernai-2

Όταν βράδιασε η πόλη μας έδειξε ένα άλλο πρόσωπο. Τυλιγμένη από τα φώτα της νύχτας ήταν μαγική και κάθε κτίριο και γωνιά της έπαιρνε άλλη διάσταση, που θαρρείς δεν τα είχαμε ξαναδεί. 

obernai_aslatia-13
Ο χώρος πάρκινγκ των αυτοκινούμενων μεγάλος και άνετος, δημοτικός, δηλώνοντας πως πολλοί είναι αυτοί που την επισκέπτονται.

Mittelbergheim 

alsatia
mitteberheim_alsatia-2

Επόμενος σταθμός μας, για εσάς, το Mittelbergheim (Μίτελμπεργκχάιμ). Ένα χωριό στολίδι που το έχουν κατατάξει στα εκατό ομορφότερα χωριά της Γαλλίας.

mittelbergheim_alsatia-12
mittelbergheim_alsatia-31

Έτυχε ο χώρος που σταθμεύσαμε να είναι ψηλά στο λόφο και να έχουμε στα πόδια μας όλη την περιοχή, με τους αμπελώνες της και διάσπαρτα τα γύρω χωριά της. Από εκεί ξεκινούσε και μονοπάτι που μπορούσαμε να το περπατήσουμε κάνοντας μια διαφορετική διαδρομή ανάμεσα στα αμπέλια.

Μια μαγεία, ένα χάρμα οφθαλμών! Να απλώνεται μπροστά μας μια ζωγραφιά με τέσσερα χρώματα. Το πράσινο (αμπέλια), το κόκκινο (στέγες σπιτιών), το μπλε (ουρανός) και το άσπρο (σύννεφα). Τέσσερα χρώματα, που όμως μέσα τους έκλειναν όλη την ομορφιά της Αλσατίας!

mittelbergheim_alsatia-2

Το χωριό όντως κρατάει τα σκήπτρα της ομορφιάς του, ήσυχο, καθαρό με ανοιχτές τις μεγάλες αυλόπορτές του να δεχτούν κάθε επισκέπτη. Έχει και ένα μικρό υπαίθριο μουσείο με εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων σχετικά με την παραγωγή κρασιού. 

mittelbergheim_alsatia-29
Η πρέσα που εκτίθεται είναι του 17ου αι.

Κατά τη διαμονή μας στο Mittelbergheim βρεθήκαμε κατά σύμπτωση, σε ένα τοπικό τους πανηγύρι. Χαθήκαμε ανάμεσα στο πλήθος, που στην ουσία δεν τους ξέραμε, αλλά ήταν σαν να τους γνωρίζαμε  από παλιά. Το σκηνικό, σαν ντοκιμαντέρ, ήταν το εξής:

mittelbergheim_alsatia-6

Μπροστά στην εκκλησία τους, επαγγελματίες της περιοχής, όπως ο οινοπαραγωγός, ο καλλιεργητής φρούτων και λαχανικών, ο φούρναρης, ο έμπορος αλλαντικών και τυροκομικών, είχαν στήσει τους πάγκους τους και πουλούσαν την πραμάτεια τους. Σε μια γωνιά της πλατείας ψήνονταν οι πίτσες, στην άλλη γωνία αυτοσχέδιες ψηστιαριές και στο πλάι τα τραπέζια. Ο καθένας μας, αγόραζε ό,τι ήθελε από τους εμπόρους προς δική του τέρψη και διάθεση. Ίσως λουκάνικα που τα έψηνε μόνος του, 1-2 ποτηράκια κρασί -κρατώντας το ποτήρι ως ενθύμιο-, μια πίτσα φτιαγμένη εκείνη τη στιγμή, το ψωμί του, το κασέρι του και απολάμβανε το μενού του, μαζί με τους συντοπίτες του.

mittelbergheim_alsatia-30

Το φως του δειλινού έπεφτε αργά επάνω στο σκηνικό και τα τύλιγε όλα και όλους-σε αυτό συνετέλεσαν και τα 2-3 ποτηράκια κρασί σε μια ατμόσφαιρα διασκέδασης, τραγουδιού και τελικά και χορού. Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος  για να βιώσει κανείς την ζωή των ντόπιων, είναι οι τοπικές γιορτές.

Το Mittelbergheim  ήταν πολύ κοντά, 2 χλμ. απόσταση κι από ένα άλλο υπέροχο μεσαιωνικό χωριό το Barr που ήταν και η επόμενη διαμονή μας. 

Ribeauville

ribeauville_alsatia-6

ribeauville

Από εδώ και μετά η διαδρομή επιφύλασσε σε εμάς πολλές εκπλήξεις, σε πολύ όμορφα χωριά, που ίσως θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά εκτενέστερα σε αυτά, απλά τώρα διασχίστε εσείς νοερά μαζί μας κάποια χιλιόμετρα και ας παρκάρουμε στην πόλη Ribeauville (Ριμποβιλέ), μια πόλη που κρατάει τα σκήπτρα σε ομορφιά και χαρακτήρα, πάνω στο δρόμο του κρασιού.

ribeauville_alsatia-7

Γύρω από την πόλη στην περιοχή δεσπόζουν τρία ερειπωμένα κάστρα, που δηλώνουν πόσο σημαντικός ήταν και στα παλιά χρόνια αυτός ο τόπος. Οι ηγεμόνες της έχτιζαν στην κορυφή των ψηλότερων λόφων τα κάστρα τους, ώστε να ελέγχουν όλη τη περιοχή. Σήμερα κάποια από αυτά είναι ερειπωμένα, ενώ μερικά έχουν ανακαινισθεί.

Το Ribeauville, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και τη θεωρώ ως την ομορφότερη πόλη της περιοχής. Ίσως, γιατί έχει κρατήσει με τρόπο άψογο τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, αλλά με έναν τρόπο μοντέρνο, σε συνδυασμό με τα αναστηλωμένα παλαιά της κτίρια.

ribeauville_alsatia-9

Τα σοκάκια της, οι πλατείες της, οι κρήνες της, τα αγάλματά της, οι  δυο μεγάλες εκκλησιές της, την κάνουν μοναδική. Κάθε βήμα μας και κάθε βλέμμα μας ήταν μια οπτική απόλαυση. Είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες, γραφικές και μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και εδώ βρίσκεται ο πιο παλιός συνεταιρισμός οινοποιίας της περιοχής. Μείναμε τρεις μέρες σε αυτή την κωμόπολη, τη ζήσαμε μέρα και νύχτα και φύγαμε μαγεμένοι από αυτή.

ribeauville_alsatia-4
ribeauville_alsatia-1

Μια από αυτές τις νύχτες καθίσαμε σε ένα υπέροχο εστιατόριο «κρυμμένο» σε μια αυλή ενός μεσαιωνικού σπιτιού και απολαύσαμε το ιδιαίτερο γαλλικό πιάτο της περιοχής, το La Choucroute (ξυνολάχανο με κρεατικά και λουκάνικα) και το συνοδεύσαμε με ένα ροζέ κρασί Muscat dAlsace. Το δείπνο μας ολοκληρώθηκε με το χαρακτηριστικό γλυκό της Αλσατίας, τάρτα με φρούτα

ribeauville_alsatia-10

Άλλα φαγητά που θα πρέπει να δοκιμάσετε στην Αλσατία είναι τα La tarte flambee (πίτσα), La Backeofe (κρέας στη γάστρα με λαχανικά).

Riquewihr

Ένα απόγευμα από αυτές τις μέρες στο Ribeauville, κάναμε και μια βόλτα στο γειτονικό πλούσιο χωριό, το Riquewihr.

riquewihr_alsatia-1

Το Riquewihr (Ρικβίρ) βρίσκεται στην καρδιά των αμπελώνων και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «το μαργαριτάρι του δρόμου των κρασιών».

riquewihr_alsatia-16
Riquewihr_Alsatia

Ένα χωριό που θαρρείς πως είναι βγαλμένο απευθείας από τον 16ο αι. Έχει μια εικόνα ανέγγιχτη από τον χρόνο και είναι σαν να περπατάς στα στενοσόκακα εκείνης της εποχής, αφού είναι από τα τυχερά χωριά που δεν υπέστησαν ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

riquewihr_alsatia-15
riquewihr_alsatia-9
riquewihr_alsatia-8

Έτσι όπως περπατούσαμε και ήδη είχε σκοτεινιάσει, νομίζαμε πως κάποια  πόρτα αμπαρωμένη θα ανοίξει και θα βγει ένας καβαλάρης πάνω στο άλογό του.

riquewihr_alsatia_11

Οι επιβλητικοί πύργοι, τα τείχη της που είναι σε άριστη κατάσταση, τα αναγεννησιακά μέγαρα στη σειρά, τα υπέροχα σπίτια, οι δρόμοι, οι κρήνες, οι εκκλησιές δεν αφήνουν αμφιβολία πως αυτή η πόλη μέσα στους αιώνες είχε μια ευημερία που την έκαναν μεγάλη και όμορφη. 

riquewihr_alsatia-10
riquewihr_alsatia-6
riquewihr_alsatia-4

Kατά έναν καταπληκτικό τρόπο αυτή τη μεσαιωνική ομορφιά της σχεδόν όπως ήταν τότε, μας τη δίνει ακόμα και σήμερα. Κόσμος πολύς, τουρίστες ανακατεμένοι με τους ντόπιους να περπατούνε στα στενοσόκακα και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους πότε χαμένοι στα αδιέξοδα και πότε στους ανηφορικούς μεγάλους δρόμους του χωριού. 

Φύγαμε από τις πόλεις αυτές που απέχουν μεταξύ τους μόλις 5  χλμ, όχι πως θέλαμε, αλλά γιατί έπρεπε να συνεχίσουμε το δρόμο μας.

Kaysersberg

kaysersberg_alsatia-1

Επόμενος σταθμός μας το Kaysersberg (Κάιζερσμπεργκ). Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία ανά τους αιώνες, γιατί όπως και το Obernai ήταν ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη. Σήμερα τα μνημεία και τα κτίρια  που σώζονται είναι και η μαρτυρία αυτής της ιστορίας της. Πάνω από την πόλη δεσπόζει και το ερειπωμένο κάστρο που χτίστηκε τον 13ο και τον 16ο αι. δηλώνοντας την ισχύ και τη μεγαλοπρέπεια της πόλης αυτής. 

Το 1514 χτίσανε στο ποτάμι  που τη διασχίζει, μια γέφυρα η οποία σώζεται έως σήμερα και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.

kaysersberg_alsatia-3
Η γέφυρα στο Kaysersberg, από το 1514
kaysersberg_alsatia-6

Είναι το μόνο χωριό που το διασχίζει ποτάμι, τουλάχιστον από αυτά που είδαμε εμείς, και το τοπίο τόσο διαφορετικό από τα άλλα χωριά. Μεσαιωνικά σπίτια δίπλα στο ποτάμι, μικροί καταρράκτες και μικρές γεφυρούλες. Ένα σκηνικό αλλιώτικο  και τόσο μαγευτικό!

kaysersberg_alsatia-5
Η πλατεία του Kaysersberg

Ανακατευθήκαμε ανάμεσα στο πλήθος των τουριστών και προσπαθούσαμε και εμείς να βγάλουμε όλο και περισσότερες φωτογραφίες με φόντο τα σπίτια δίπλα στο ποτάμι.

kaysersberg_alsatia-15

Οι φωτογραφίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί συνεχίσαμε την περιπλάνησή μας μέσα στην πόλη άλλοτε  χαμένοι στους δρόμους της, στα σπίτια της τα πνιγμένα στα λουλούδια, στις κρήνες της, άλλοτε χαμένοι στα παζάρια της και άλλοτε θαυμάζοντας την εκκλησία της. 

kaysersberg_alsatia-4

Ώσπου βρεθήκαμε  στο Μουσείο Σβάιτσερ, που έγινε προς τιμή του Νομπελίστα Άλμπερτ Σβάιτσερ.


Άλμπερτ Σβάιτσερ 1875-1965  

Στο Kaysersberg  γεννήθηκε ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, που του απενεμήθη  το 1952  το Νόμπελ Ειρήνης για την φιλοσοφία του περί «σεβασμού της ζωής» την οποία θεωρούσε ως μοναδική μεγάλη συνεισφορά στην ανθρωπότητα. Πίστευε ακράδαντα πως ο σεβασμός της ζωής είναι το υψηλότερο ιδανικό. Ήταν θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικολόγος, ιατρός και ιεραπόστολος. Ίδρυσε και συντηρούσε μαζί με τη γυναίκα του το νοσοκομείο τροπικών νόσων στο Λαμπαρενέ της Γκαμπόν στην Αφρική και στο έργο αυτό αφιέρωσε όλη τη ζωή του. Ήταν στενός φίλος του Νίκου Καζαντζάκη.


Σεργιανίσαμε μέσα στα στενά  δρομάκια της πόλης και ζήσαμε μέσα στους δικούς τους ρυθμούς που είναι χαλαροί, αλλά όχι άτονοι.

kaysersberg_alsatia-8
kaysersberg_alsatia-14

Ήταν τόσο όμορφα όλα τα χωριά στην Αλσατία που κάθε φορά με λύπη τα αποχωριζόμασταν. Αλλά πάντα αναζητώντας και καινούρια πράγματα, φεύγαμε για το καλύτερο και πραγματικά το βρήκαμε στην συνέχεια της διαδρομής μας. 

Eguisheim

equisheim_alsatia-5

Επόμενη στάση μας ήταν το χωριό Eguisheim (Εγκισχάιμ). Επιλέξαμε ως διαμονή μας το πάρκινγκ  ενός οινοποιείου, που είχε και άλλα 10 αυτοκινούμενα. Το χωριό είναι κοντά στην πόλη Colmar, που για να σας πω ειλικρινά, η πόλη αυτή μας είχε θαμπώσει με την ομορφιά των φωτογραφιών της που είχαμε δει στο διαδίκτυο και την είχαμε επιλέξει ως κύρια πόλη του ταξιδιού μας. Τότε δεν ξέραμε βέβαια πόση απέραντη ομορφιά θα συναντούσαμε στη διαδρομή μας και σε άλλες πόλεις, λιγότερο γνωστές σε εμάς. Φανταστείτε, λοιπόν, το μέγεθος της επιθυμίας μας να τη δούμε επιτέλους και στην πραγματικότητα. 


Για την Κολμάρ διαβάστε εδώ:

Κολμάρ


Όταν ρωτήσαμε τον οινοποιό πόσο απέxει η Colmar από το χωριό, γιατί θέλαμε να διανυκτερεύσουμε  στο χωριό και  να πάμε επισκέπτες στην Colmar, μας απάντησε πως απέχει μόνο 7,5  χλμ., πως είναι πολύ εύκολο να πάμε, αλλά μας τόνισε πως αυτά που θα δούμε στο Eguisheim θα είναι απείρως καλύτερα από αυτά που θέλαμε να δούμε στην Colmar.  Στην αρχή αμφιβάλλαμε για τα λόγια του, αλλά την επόμενη μέρα που βρεθήκαμε στην Colmar, διαπιστώσαμε πως είναι μια μεγάλη πολύβουη πόλη με ένα όμορφο, ομολογουμένως, ιστορικό κέντρο με τα ξύλινα σπιτάκια και τις χαρακτηριστικές χρωματιστές στέγες τους καθώς και με την συνοικία της «Μικρής Βενετίας» με τα κανάλια της, αλλά  ανάμεσα στα άλλα που είχαμε δει σε αυτή τη διαδρομή, για εμάς ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας (Ωστόσο για την Colmar θα σας γράψω σε επόμενη ανάρτηση).

krasi_alsatias

Ο οινοποιός, εντέλει, δεν είχε καθόλου άδικο για την ομορφιά του χωριού του, το Eguisheim. Δεν είχε όμως και καθόλου άδικο, όταν μας είπε πως έχει τα καλύτερα κρασιά. Δοκιμάσαμε όλες τις ποικιλίες κρασιών που παράγει και πραγματικά μας ενθουσίασαν. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να αγοράσουμε, αλλά για να μη φανούμε… αγενείς, μετά τη δοκιμή αγοράσαμε κρασιά από αυτούς και έτσι στην επιστροφή βρεθήκαμε να έχουμε μια… μικρή κάβα ποτών.

Kάβα ποτών και πάρκινγκ για αυτοκινούμενα: Bannwarth, Rue de Bruxelles 3, Gps n48,04434 o7,30539

Οι περισσότερες αυλές των σπιτιών έχουν μετατραπεί σε κάβες με ποικιλίες κρασιών της Αλσατίας. Οι ταμπέλες που κρέμονται έξω από τα κελάρια με τις κάβες των ποτών έχουν χαρακτηριστικά μεταλλικά σχέδια και το όνομα του κάθε οινοπαραγωγού. Είναι ένα υπέροχο στοιχείο που το συναντήσαμε σε όλα τα χωριά και πραγματικά μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να φωτογραφίσουμε σχεδόν όλες τις ταμπέλες δημιουργώντας μία όμορφη φωτογραφική συλλογή από αυτές.

equisheim_alsatia-4
alsatia_11

Το Eguisheim μας άφησε άφωνους από την ομορφιά του. Το ιστορικό του κέντρο είναι κλεισμένο με διπλό περιτείχισμα και χτισμένο σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από ένα κάστρο. (Αξίζει να πατήσετε εδώ για να δείτε την κυκλική ρυμοτομία του ιστορικού κέντρου του)

equisheim_alsatia-3
Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στην παλιά πόλη.

Στη μικρή όμορφη γραφική πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του Πάπα Λέοντος Θ’ (1002-1054),  στο κέντρο ενός εντυπωσιακού συντριβανιού με λουλούδια ολόγυρά του. 

equisheim_alsatia-19
Το Eguisheim ήταν η γενέτειρα του Πάπα Λέοντος Θ’. 
equisheim_alsatia-2
equisheim_alsatia-10
equisheim_alsatia-17

Μπήκαμε στο ιστορικό κέντρο και ξεκινήσαμε από το σημείο όπου δρόμος χωρίζεται σε δύο μικρότερα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα στα οποία είναι χτισμένα σπίτια. Η μεσαία σειρά των σπιτιών ξεκινάει με ένα σπίτι μακρόστενο και γερμένο, που δεν υπάρχει τουρίστας που πήγε στο χωριό και δεν φωτογραφήθηκε εκεί. Στα παράλληλα πλακοστρωμένα δρομάκια, το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, με τη σειρά των γραφικών σπιτιών με τα ανθισμένα λουλούδια στα περβάζια των παραθύρων τους, τα αναρριχώμενα φυτά στις πόρτες τους και το χρώμα των τοίχων τους, ο περίπατος με τα πόδια ήταν αληθινή απόλαυση. Αυτή η ομορφιά μας γοήτευσε και μας καλούσε για μια και περισσότερες βόλτες στα σοκάκια του χωριού. Γιατί το Eguisheim δεν το χορταίνεις μόνο με μια βόλτα!

equisheim_alsatia-11

Περπατήσαμε, φωτογραφηθήκαμε, καθίσαμε στα σκαλοπάτια των σπιτιών τα γεμάτα γλάστρες και ίσως χαθήκαμε με το μυαλό μας μέσα στην ιστορία, που ομολογώ δεν είναι και πολύ δύσκολο, αφού όλα σου μιλάνε για εκείνη την εποχή.

equisheim_alsatia-9

Οι φωτογραφίες νομίζω μιλούν από μόνες τους, γιατί τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στην ομορφιά του Eguisheim. Το χωριό είναι μοναδικό και ήταν για εμάς μια πραγματική αποκάλυψη.


Περισσότερα για το Equisheim και για το Colmar αλλά και την περιπέτειά μας εκεί μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Χαρακτηριστικό του χωριού ήταν οι φωλιές των πελαργών στα καμπαναριά και στις ψηλές στέγες των σπιτιών. Οι πελαργοί καλούσαν ο ένας τον άλλο με φωνές και κροτάλισμα του ράμφους τους, άνοιγαν τα μεγάλα τους φτερά και πετούσαν στον ουρανό. Στα περισσότερα χωριά στην Αλσατία συναντήσαμε πελαργούς, αλλά εδώ ήταν περισσότεροι και έτσι γινότανε η ατραξιόν του χωριού. Ήμασταν όλοι με το κεφάλι στραμμένο ψηλά και με έτοιμες τις κάμερες, ειδικά το δείλι που γύριζαν στις φωλιές τους, να αποτυπώσουμε  κάθε τους κίνηση ή πέταγμα.

pelargoi_alsatia

Οι πελαργοί είναι η μασκότ της Αλσατίας  και τους βλέπεις παντού. Στα λούτρινα παιχνίδια, στα ποτήρια, στα σουβενίρ, στα ρούχα, στις μπλούζες στις ταμπέλες, στους πίνακες ζωγραφικής…


Όπως και εσείς διαπιστώσατε, μπορεί οι πόλεις και τα χωριά στο Route de vine  να μην έχουν να επιδείξουν μεγάλα μουσεία και αχανή πάρκα, όμως έχουν να επιδείξουν παντού όμορφες γωνιές, ήρεμο ρυθμό ζωής, ήσυχο περιβάλλον και φυσικά μια ανοιχτή καταπράσινη φύση κατάλληλη για όλες τις εποχές του χρόνου, σε μια πανέμορφη επαρχία.

Μέσα στο απέραντο πράσινο και το μπλε του ουρανού, θα δείτε να διακρίνονται σπίτια με κόκκινες στέγες, εκκλησιές μεγάλες για το μέγεθος των χωριών με καμπαναριά πανύψηλα που φαίνονται από μακριά και δεν θα πιστεύετε πως και εσείς οι ίδιοι βρίσκεστε μέσα σε αυτό το όμορφο καρτ-ποστάλ, όταν αγναντεύετε από μακριά το τοπίο. Είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείτε, όπως εντυπωσιαστήκαμε και εμείς, όσο απαιτητικοί και αν είστε.

Για την ομορφιά του τόπου αυτού με την υπέροχη εξοχή,  για τα υπέροχα ανθοστολισμένα χωριά της, για την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών της, για την ξεκούραση και την ηρεμία που προσφέρει, σας μιλάω με ειλικρίνεια, πως αξίζει ένα ταξίδι στον Route des vines dAlsace και σας εύχομαι κάποια στιγμή να το πραγματοποιήσετε.


Χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την επίσκεψή σας στην Αλσατία

  • Η Γαλλία έχει ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Εμείς κινούμασταν στο δρόμο με την ονομασία D που σημαίνει επαρχιακός δρόμος διπλής κατεύθυνσης, χωρίς διόδια. Οι πινακίδες είναι μπλε και άσπρες με πολλές ονομασίες χωριών, γιατί η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και αν τυχόν βγείτε από τον δρόμο του κρασιού D35, ίσως μπερδευτείτε λίγο και ίσως χαθείτε ανάμεσα στους αμπελώνες και τα δάση της περιοχής, εάν δεν έχετε GPS. Την περιπέτειά μας αυτή θα σας την πω άλλη φορά.
  • Η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν υπερβαίνει τους 28-30°C και είναι ιδανική θερμοκρασία διακοπών και μετακίνησης με τα πόδια μέσα στις πόλεις και τα χωριά.
  • Τα καταστήματα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Κλείνουν από τις 12 έως τις 2 μ.μ. Αυτό ισχύει και για τα Μουσεία.
  • Τα επαρχιακά βενζινάδικα κλείνουν στις 7 το βράδυ, αλλά μπορείτε να βάλετε το καύσιμό σας από τα αυτόματα μηχανήματα είτε με κάρτα, είτε με μετρητά. Γενικά ακόμη και την ημέρα δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις αντλίες, για να βάλουν καύσιμο στο αυτοκίνητό σας. Το καύσιμο το βάζετε εσείς οι ίδιοι στο όχημά σας  και πληρώνετε εντός του καταστήματος στο ταμείο, αφού πείτε από ποιο μηχάνημα (αριθμό) βάλατε το καύσιμο.
  • Οι πιστωτικές κάρτες είναι ευρέως δεκτές. Η κάρτα Visa είναι η πιο δημοφιλής. Τις περισσότερες συναλλαγές τους οι Γάλλοι τις κάνουν με πιστωτικές κάρτες ή με χρεωστικές, ειδικά στα βενζινάδικα και στα super market.
  • Τα internet cafe είναι πολύ περιορισμένα και θα δυσκολευθείτε στις επικοινωνίες σας, γι αυτό καλό θα ήταν να έχετε σύνδεση δική σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.
  • Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης είναι Αστυνομία 17, Ασθενοφόρο 15, Πυροσβεστική 18.
  • Σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, ακόμη και στα πιο μικρά, υπάρχουν γραφεία πληροφοριών (information), όπου μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτες της περιοχής δωρεάν και να πάρετε όσες επιπλέον πληροφορίες θέλετε.

Διαμονή

Για τους αυτοκινούμενους,  εδώ παραθέτω  συντεταγμένες των πόλεων και χωριών, που παρκάραμε και που αναφέρω στην ανάρτηση. Πατώντας στα ονόματα των πόλεων θα μεταφερθείτε μέσω Google maps για να δείτε τον χώρο των πάρκινγκ.

 Οbernai: n 48,45972    o 7,48667 (ελεύθερο πάρκινγκ)

Mittelbergheim: n 48.39878 ° Ε 007.44178° (ελεύθερο πάρκινγκ)

Ribeauville: n 48.19265° Ε 007.33107° (ελεύθερο πάρκινγκ)

Riquewihr: n 48,16608   o 7,30175  (πάρκινγκ με παροχές, επί πληρωμή)

Kaysersberg: n 48,13565   o7,26325 (8 ευρώ/24ωρο με παροχές)

Equisheim:  n 48,04434   o7,30539 (ελεύθερο κλειστό πάρκινγκ με δωρεάν ρεύμα)


Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.

Για τη διαμονή σας εμπιστευτείτε την πλατφόρμα:Booking.com

Ημερήσιες εκδρομές εισητήρια

Για τις ημερήσιες εκδρομές σας στα ταξίδια σας, τις ξεναγήσεις αλλά και τα εισιτήρια skip the line, με τα οποία δεν χρειάζεται να περιμένετε στις ατελείωτες σειρές των ταμείων εμπιστευτείτε την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Get Your Guide πατώντας εδώ. 

Εάν θέλετε να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες για όλο το ταξίδι  και τους τόπους διαμονής μας, επικοινωνήστε στο e-mail του blog anthomeli: info@anthomeli.com 

Σας αποχαιρετώ και σας ευχαριστώ για την ανάγνωση, πίνοντας ένα ποτηράκι κρασί από τους αμπελώνες της Αλσατίας στην υγειά σας!!