ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    2 ημέρες στο Στρασβούργο

    Όταν κάθομαι να γράψω μια ταξιδιωτική ανάρτηση, το μυαλό μου κατακλύζεται από πάρα πολλές επιλογές. Ποια είναι η καλύτερη για μένα, ποια θα αρέσει σε εσάς και ποια θα έχει κάτι διαφορετικό για να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, να τη διαβάσετε και να πάρετε πληροφορίες για ένα δικό σας ταξίδι. Αυτή τη φορά ήθελα να γράψω για μια πρωτεύουσα της Ευρώπης και το μυαλό μου σταμάτησε στο Στρασβούργο. Μα σκέφτηκα πως το Στρασβούργο δεν είναι πρωτεύουσα, αλλά αμέσως άλλαξα γνώμη γιατί το Στρασβούργο είναι πρωτεύουσα της Αλσατίας και μοιάζει περισσότερο με πρωτεύουσα της Ευρώπης παρά με μια παλιά πόλη της Αλσατίας. Έχει επιπλέον χαρακτηριστεί ως το σταυροδρόμι της Ευρώπης και ως σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Στρασβούργο. Ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός!

    Ταξιδιωτικός προορισμός η Αλσατία

    Είχαμε ήδη περάσει κάποιες πολύ όμορφες μέρες διακοπών στα νότια της Γερμανίας και στον Μέλανα Δρυμό και ο επόμενος προορισμός μας θα ήταν η Αλσατία. Η Αλσατία είναι το μικρότερο διαμέρισμα της Γαλλίας, ένας μικρόκοσμος μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, που θα ζήλευαν και άλλες, μεγαλύτερες, περιοχές. Έχει πλούσια ιστορία, θρύλους, μουσεία, σημαντικά μνημεία, υπέροχες μεσαιωνικές πόλεις και χωριά, που πολλά έμειναν ανέγγιχτα από τους πολέμους. Η Αλσατία θα σας ξετρελάνει και όταν μάλιστα συνδυάζεται και με ξενάγηση στο Στρασβούργο τότε γίνεται ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός.

    Χάρτης του Στρασβούργου

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ετοιμαστείτε για το ταξίδι σας στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Στρασβούργο – Strasbourg

    Το Στρασβούργο ως πόλη είναι φανταστικά όμορφη. Έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, πολλά αξιοθέατα και είναι ένας δυνατός τουριστικός προορισμός για όλη την οικογένεια. Η πόλη του Στρασβούργου βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας και απέχει από τη γερμανική πόλη Kehl (Κελ) μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο και ανάμεσά τους κυλάει ο ποταμός Ρήνος. Τα σύνορα είναι ελεύθερα και έτσι, ενώ τη μια στιγμή βρισκόμασταν στη Γερμανία, με το που περάσαμε την Pont de l’ Europe, τη μεγάλη γέφυρα του Ρήνου, την άλλη στιγμή βρεθήκαμε στη Γαλλία και στα περίχωρα του Στρασβούργου.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Πηγαίνοντας προς τη μεσαιωνική συνοικία του Στρασβούργου, την Petit France

    Διαμονή στο Στρασβούργο

    Χώρος διαμονής με αυτοκινούμενο

    Ο δωρεάν χώρος στάθμευσης για το αυτοκινούμενο ήταν ακριβώς δίπλα στα σύνορα και μπορώ να πω πως μας μας ταλαιπώρησε λίγο έως ότου να τον βρούμε γιατί το GPS ή είχε τρελαθεί, συμβαίνει και αυτό και μας έκανε γύρους ή και μπορεί εγώ να μην είχα βάλει καλά το στίγμα. Όμως τέλος καλό, όλα καλά! Βρήκαμε τον χώρο, ο οποίος ήταν σε ένα προάστιο της πόλης στο πάρκο Jardin des Deux Rives. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί βρήκαμε εκείνη την ημέρα την τελευταία ελεύθερη θέση!

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    2 ημέρες στο Στρασβούργο 44

    Το πάρκο αυτό εκτείνεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Ρήνου και δημιουργήθηκε το 2004. Έτσι η πόλη του Στρασβούργου (Γαλλία) ενώνεται με την πόλη Kehl (Γερμανία), αφού συνδέονται μεταξύ τους και με πεζογέφυρα. Μέσα στο πάρκο αυτό υπάρχει και το hostel Auberge de Jeunesse Hi Strasburg 2 Rives.

    Τι όμορφα αισθανθήκαμε εκείνη την ώρα δεν περιγράφεται! Είναι πολύ σημαντικό όταν ταξιδεύεις με αυτοκινούμενο να παρκάρεις με ασφάλεια και φυσικά να έχεις και τις ανάλογες παροχές, πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι σε μια μεγάλη και τουριστική πόλη, όπως είναι το Στρασβούργο. Βέβαια ήταν μακριά από την πόλη, αλλά εμάς δεν μας πειράζουν αυτά.

    Η μετακίνησή μας για το κέντρο της πόλης θα γινόταν και με αστικό λεωφορείο και με τραμ, όπως μας πληροφόρησαν οι ισπανοί γείτονές μας και καμπερίστες, που είχαν έρθει την προηγούμενη ημέρα και τα είχαν μάθει. Μας κατατόπισαν πλήρως, μας δώσανε και τους χάρτες τους, τους αριθμούς των λεωφορείων και τις στάσεις. Τι άλλο θέλαμε για να περάσουμε ξένοιαστα και ξεκούραστα εκείνο το απόγευμα απολαμβάνοντας το φαγητό μας και τον όμορφο καιρό που είχαμε την τύχη να έχει εκείνες τις μέρες;

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινούμενων στο Στρασβούργο. Η παραμονή μας ήταν δωρεάν.

    Parking Auberge de Jeunesse des Deux Rives (Park du Rhin) GPS  n 48,56659  o 7,79975

    Διαμονή σε ξενοδοχείο

    Για τη διαμονή σας στο Στρασβούργου αναζητήστε καταλύματα και στην booking.com



    Booking.com

    Η ξενάγηση της πρώτης μέρας στο Στρασβούργο

    Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε με διάθεση και κέφι την ξενάγησή μας στην πιο όμορφη και μαγευτική πόλη της Ευρώπης, το Στρασβούργο. Πριν μερικά χρόνια την είχαμε επισκεφθεί και πάλι, αλλά για μια μέρα μόνο. Είχε πολύ κρύο και ενώ νομίζαμε πως την ξέρουμε εν τέλει διαπιστώσαμε πως τίποτα δεν ξέραμε!

    Έχω καταλάβει πως μια μεγάλη πόλη για να τη γνωρίσει ένας ταξιδιώτης πρέπει να διαθέτει χρόνο, να την περπατήσει και προηγουμένως να έχει διαβάσει ποια αξιοθέατα θέλει να δει και πώς θα πάει σε αυτά. Ειδάλλως απλώς κάνει ένα πέρασμα της πόλης απολαμβάνοντας μια πλατεία της ή ένα μουσείο, ένα γεύμα ή έναν καφέ.

    Τα μέσα μεταφοράς που θα παίρναμε, λεωφορείο και τραμ, στην αρχή μας είχαν αγχώσει. Εν τέλει όμως ήταν μια εύκολη διαδικασία και το άγχος πολύ γρήγορα μας πέρασε και μάλιστα απολαύσαμε τη διαδρομή. Μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και συνοικίες της πόλης, που διαφορετικά δεν θα γνωρίζαμε, βγάζοντας και φωτογραφίες.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Φωτογραφία μέσα από το τραμ περνώντας από μια συνοικία του Στρασβούργου καθώς πηγαίναμε στο κέντρο της ιστορικής πόλης

    Place Kleber, στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου

    Κατεβήκαμε από το τραμ στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνώντας μέσα από όμορφους δρόμους φτάσαμε στην Place Kleber. Το άγαλμα του Γάλλου στρατηγού Κλέμπερ βρίσκεται στη μέση της πολύ μεγάλης πλατείας που περιτριγυρίζεται με όμορφα παλιά κτίρια και είναι γεμάτη κόσμο.

    Είναι η πλατεία του Στρασβούργου που εδώ γίνονται κάθε είδους εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και φυσικά εδώ στήνεται και η χριστουγεννιάτικη αγορά. Στην πλατεία αυτή από το 1570 είχε στηθεί και η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης. Αν βρεθείτε εκείνες τις ημέρες στο Στρασβούργο τότε θα καταλάβετε γιατί αυτή η πόλη έχει χαρακτηριστεί από το 1992 «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων».

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Η μεγάλη πλατεία Place Kleber με το άγαλμα του Γάλλου στρατηγού από τον οποίο πήρε και το όνομά της

    Το καρουζέλ, στημένο στην άκρη της πλατείας, έδινε και αυτό μια νότα χαράς, αθωότητας και παιδικότητας μέσα σε όλο το σκηνικό. Χαζέψαμε και εμείς, φωτογραφηθήκαμε και αισθανθήκαμε ευτυχισμένοι περπατώντας ανάμεσα στο πλήθος και φυσικά κάναμε και ένα διάλειμμα για shopping στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Χαρακτηριστικά σπίτια της πλατείας Kleber και τα παγκάκια στα παρτέρια όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει τον καλοκαιρινό ήλιο

    Στη μεγάλη αυτή πλατεία δεσπόζει ένα θαυμάσιο κτίριο και μπροστά στα δύο συντριβάνια του παιδάκια διασκέδαζαν πλατσουρίζοντας στα νερά του. Είναι το κτίριο Aubette, ένας χώρος τέχνης, κτισμένο το 1778, που τα δωμάτιά του χρησιμοποιούνται για εκθέσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι χώροι του ισογείου έχουν διαμορφωθεί σε καταστήματα.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το κτίριο Aubette του 1778 στην πλατεία Kleber

    Ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου

    Ο δρόμος μας έφερε πολύ σύντομα στην Place de la Cathedral, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα του δυτικού πολιτισμού και σύμβολο της πόλης του Στρασβούργου. Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (Cathedrale Notre Dame de Strasbourg). Πανέμορφος ναός που στέκει επιβλητικός στην πλατεία, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου.

    Για να μπούμε μέσα έπρεπε να περιμένουμε στη σειρά και να περάσουμε από έλεγχο τσάντας και σωματικό έλεγχο. Όμως η αναμονή άξιζε τον κόπο. Εξ άλλου ήταν δυνατόν να μην γνωρίσουμε τον ναό εσωτερικά, όταν μάλιστα αυτός ο καθεδρικός ναός είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια του Μεσαίωνα!

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το επάνω μέρος του Ναού με το κωδωνοστάσιο να φτάνει συνολικά τα 142 μέτρα σε ύψος

    Η κατασκευή του Ναού ξεκίνησε το 1220 όταν το Στρασβούργο ήταν αυτόνομη πόλη. Ο αρχιτέκτονας θέλησε να μιμηθεί την Παναγία των Παρισίων και στα σχέδιά του απεικονίζονται δύο δίδυμοι πύργοι, κωδωνοστάσια, εκ των οποίων όμως μόνο ο ένας ολοκληρώθηκε το 1439. Το ύψος αυτού του κωδωνοστασίου έχει ύψος 142 μ. και με σκάλες μπορεί κάποιος να ανεβεί έως επάνω και να απολαύσει την εκπληκτική θέα της πόλης του Στρασβούργου. Ο Ναός ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο από το 1625 έως το 1847.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Η πλατεία του Καθεδρικού γεμάτη από κόσμο να απολαμβάνει την ημέρα και να θαυμάζει το μέγεθος του Ναού με υπέροχες διακοσμήσεις του.

    Σήμερα ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης από το Γαλλικό Κράτος. Έχει κατασκευαστεί από ένα ασυνήθιστο είδος σκληρού πετρώματος, το οποίο συνεχώς διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου και γι αυτό έχουν αρχίσει και συνεχίζονται έως και σήμερα οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Λεπτομέρεια γλυπτού διάκοσμου στην κεντρική πόρτα του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας. Στρασβούργο

    Η πρώτη εντύπωση όταν μπήκαμε μέσα στο ναό ήταν δέος για το μέγεθός του και ένα μεγάλο “Ααα!!!” βγήκε από το στόμα μας. Μετά πήρε σειρά ο θαυμασμός μας για τους εκπληκτικούς θησαυρούς και τα μαγευτικά πολύχρωμα βιτρό των παραθύρων που πέφτοντας το φως του ήλιου επάνω σε αυτές τις εξαιρετικές χρωματιστές υαλογραφίες έδιναν ένα χρώμα στο εσωτερικό του ναού που σε σαγήνευε και αισθανόσουν πραγματικά ότι βρίσκεσαι μόνος σου σε ένα ναό, ασχέτως το πλήθος που βρισκόταν και τριγυρνούσε μέσα σε αυτόν.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Τα υπέροχα βιτρό παράθυρα του Καθεδρικού που δίνουν και ένα ουράνιο χρώμα στο εσωτερικό του Ναού.

    Δεξιά του ναού πολύς κόσμος στριμώχνονταν και ανάμεσά τους και εμείς για να θαυμάσουμε και να φωτογραφήσουμε τον Στύλο των Αγγέλων και το αστρονομικό ρολόι του 16ου αι. Το ρολόι είναι μια θαυμάσια κατασκευή ακριβείας ύψους 18 μέτρων. Το πλήθος των μικροσκοπικών περιστρεφόμενων Αποστόλων του ρολογιού τίθεται σε λειτουργία κάθε μεσημέρι στις 12.30 μ. μ. αφού το ρολόι χτυπήσει 12 ακριβώς (είναι μισή ώρα πίσω).

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το αστρονομικό ρολόι που υπάρχει στο εσωτερικό του Καθεδρικού του Στρασβούργου

    Βγήκαμε από τον ναό και αρχίσαμε να περιφερόμαστε γύρω του. Ο ναός δεν είναι μόνο όμορφος εσωτερικά, αλλά και η εξωτερική του όψη πλαισιώνεται με υπέροχα ανάγλυφα. Μάλιστα η μεσαία πύλη του καθεδρικού ναού έχει έξοχο γλυπτό διάκοσμο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο κέντρο της μια εντυπωσιακή ροζέτα.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    2 ημέρες στο Στρασβούργο 45

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για έναν ακόμα υπερμεγέθη ναό στο χωριό Έστεργκομ: Τα Παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας

    Στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Στρασβούργου (Place de la Cathedrale)

    Στην πλατεία του Καθεδρικού χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο είναι το γωνιακό σπίτι στον αρ. 16 απέναντι από τον ναό, η οικία Κάμερζελ (Kammerzell). Είναι από τα διάσημα μεσαιωνικά κτίρια του Στρασβούργου, ιστορικό μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, που χτίστηκε το 1427.

    Κατασκευάστηκε για έναν έμπορο τυριών σε αναγεννησιακό στυλ. Οι διάκοσμοι στο εξωτερικό της οικίας έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και στο αέτωμα υπάρχει ακόμα η τροχαλία που ανέβαζε ο ιδιοκτήτης τα εμπορεύματά του στην αποθήκη. Σήμερα οι επάνω όροφοι της μεσαιωνικής οικίας Κάμερζελ είναι ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Η οικία Κάμερζελ

    Στην πλατεία του καθεδρικού ναού υπάρχουν κτίρια με ξυλόδεμα που φτάνουν ως και τους πέντε ορόφους. Μας έκανε εντύπωση τα πόσα μεσαιωνικά κτίρια υπάρχουν στην πλατεία και διάβασα πως όντως τόσο ο ναός όσο και τα μεσαιωνικά σοκάκια είχαν σωθεί από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η οδός Rue Merciere μπροστά στον καθεδρικό ναό είναι γεμάτη με τουριστικά μαγαζιά και καφέ.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ένα ακόμα μεσαιωνικό σπίτι με μπαγδατί απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό στο Στρασβούργο

    Το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου χαρακτηρίστηκε από το 1988 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης του Στρασβούργου με μεσαιωνικά σπίτια

    Η βόλτα μας άλλοτε στα στενά δρομάκια της πόλης και άλλοτε στους κεντρικούς δρόμους με τα καταστήματα ήταν μια απόλαυση των ματιών μας. Οι πεζόδρομοι άνετοι και μεγάλοι μας έδωσαν την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη.

    Οι μεταλλικές ταμπέλες των καταστημάτων και οι σημαιούλες κρέμονταν από πάνω μας δίνοντας μια άλλη ιδιαίτερη νότα στην όμορφη αγορά. Μας έκαναν εντύπωση οι βιτρίνες με τα αμυγδαλωτά (macarons) και βέβαια δεν χάσαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε. Ήταν τέλεια και πολύ γευστικά, αλλά πολύ ακριβά!

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ένας πεζόδρομος με ακριβά καταστήματα
    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Πολύχρωμα Macarons!!!

    Μια εξαιρετική οδική διαδρομή που σας προτείνω να κάνετε είναι: Γαλλική Ριβιέρα ή Κυανή Ακτή (Cote d’ Azur)

    Στο κέντρο του Στρασβούργου

    Ανάμεσα στους μεγάλους δρόμους με τα πολυκαταστήματα περνούσε μόνο το τραμ και τα καφέ στο πλάι του δρόμου ήταν όλα γεμάτα. Μετά από μια μεγάλη βόλτα στους δρόμους της πόλης, που πραγματικά ήταν μια απόλαυση, αλλά και κουραστική βρήκαμε και εμείς επιτέλους μια άδεια καρέκλα σε ένα στέκι να ξεκουραστούμε, απέναντι από την Gallerie Lafayette. Το όνομά του ήταν ελληνικότατο Café bar de l’ Odyssee, τι σύμπτωση!

    Δροσιστήκαμε πίνοντας το ποτάκι μας, κάνοντας  συγχρόνως και το χόμπι μας. Ποιο είναι αυτό; Μα η φωτογραφία! Φωτογραφίζαμε τους περαστικούς, τους βιαστικούς, τις μανάδες με τα παιδιά τους, τις νεαρές κοπέλες, τις ηλικιωμένες αλλά πολύ περιποιημένες γυναίκες και γενικά όσους περνούσαν από μπροστά μας. Είναι πολύ διασκεδαστικό για εμάς να προσπαθούμε να αποτυπώσει ο καθένας από την δική του οπτική γωνία την καλύτερη φωτογραφία.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Με τον χάρτη ανά χείρας για να εντοπίσω που βρισκόμαστε και ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε
    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Οι γραμμές των τραμ στη μέση των πεζόδρομων δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να κινούνται με άνεση στο κέντρο του Στρασβούργου

    Ο ποταμός Ιλλ (River Ill)

    Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς το ποτάμι. Το Στρασβούργο είναι χτισμένο επάνω στις όχθες του ποταμού Ιλλ και το διασχίζουν οι παραπόταμοί του δημιουργώντας κανάλια. Στην όχθη και στην Place du Chateau βρίσκεται και η αφετηρία των πλοίων που μπορείτε να πάρετε για μια βόλτα στο ποτάμι και τα κανάλια του επιλέγοντας τη δική σας διαδρομή. Ήταν τόσο όμορφα! Δεξιά και αριστερά, κατά μήκος του ποταμού, τα υπέροχα σπίτια με χρώμα και οι γλάστρες με τα λουλούδια στις γέφυρες χρωμάτιζαν επιπλέον ό,τι είχαμε ονειρευτεί.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Τα κρουαζερόπλοια κάνουν μια όμορφη βόλτα στο ποταμό Ιλλ φθάνοντας έως τη μεσαιωνική συνοικία την Petit France

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις για οικογενειακά ταξίδια στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας:

    Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι με τα παιδιά

    Τι να δείτε και τι να κάνετε στο Παρίσι με τα παιδιά

    Παρίσι με τα παιδιά: Η λίστα επιθυμιών της Μελίτας

    Παρίσι, βόλτα με hop on hop off λεωφορείο

    Αξίζει να πάω στο Walt Disney Studios Park στην Disneyland Paris;

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Η κρουαζιέρα στον ποταμό Ιλλ του Στρασβούργου είναι μια αξέχαστη εμπειρία

    Το Ανάκτορο Ροάν – Μουσεία

    Στην όχθη του ποταμού δεσπόζει και το Ανάκτορο Ροάν (Palais Pohan). Ένα μπαρόκ κτίριο του 1742 σε στυλ Λουδοβίκου 15ου, που κάποτε ήταν οικία του αρχιεπισκόπου της πόλης. Σήμερα το Ανάκτορο στεγάζει τα κυριότερα μουσεία του Στρασβούργου.

    Το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και Αρχαιολογίας. Στην πόλη το διάστημα του ταξιδιού μας υπήρχε έκθεση με πελώρια γλυπτά εκτεθειμένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε ένα από αυτά που υπήρχε μπροστά στο Ανάκτορο Ροάν φωτογραφήθηκα!

    Επισκεφθείτε το Μουσείο αυτοκινήτων στην πόλη Mulhouse της Αλσατίας: Cite de l’ Automobile, Μουσείο αυτοκινήτου στην Αλσατία

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Που θα είμαι τόσο ασορτί με το έκθεμα δεν το φανταζόμουν!

    Η Petite France

    Ενώ περπατούσαμε, απολαμβάνοντας το υπέροχο θέαμα που μας έδινε η περιοχή, είδαμε την ταμπέλα στον δρόμο που μας έδειχνε την κατεύθυνση για τη γραφική συνοικία Petite France (Μικρή Γαλλία). Κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί, διότι ο κύριος πόλος έλξης όλων των τουριστών, όπως εμείς, είναι πάντα το ιστορικό  κέντρο.

    Η όμορφη μεσαιωνική πόλη του Στρασβούργου, η συνοικία του 16ου και 17ου αιώνα με τα παραδοσιακά κτίσματα με ξυλόδεμα και με έντονα επικλινείς στέγες, βρίσκεται επάνω σε ένα νησί του ποταμού Ιλλ.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Τα ποταμόπλοια-κρουαζερόπλοια διασχίζουν τον ποταμό Ιλλ με κατεύθυνση την συνοικία Petite France

    Η Petite France από το 1988 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Μια ακόμη όμορφη όψη του Στρασβούργου

    Η “Μικρή Γαλλία” στο Στρασβούργο – Petit France

    Η Petit France είναι γεμάτη παραδοσιακά σπίτια, εστιατόρια και μπαρ, που παρά τις ζημιές που είχε κατά τον πόλεμο, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρείται θαυμάσια για να μπορούμε εμείς να βλέπουμε αυτά τα μεσαιωνικά σπίτια με τις ξυλοδεσιές  και τις γραφικές αποβάθρες. Περπατήσαμε στο παλιό κέντρο της πόλης που έχει χτιστεί γύρω από τα κανάλια που χρησίμευαν παλιά στους βυρσοδέψες και στους ψαράδες. Τα κανάλια μεταξύ τους συνδέονται με γέφυρες που στον Μεσαίωνα ήταν σκεπαστές. Δυστυχώς οι οροφές τους καταστράφηκαν τον 18ο αι. 

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Μικρά μπαλκονάκια των σπιτιών βρίσκονται μέσα στο νερό των καναλιών. Μάλλον είναι νέες προσθήκες των σπιτιών.

    Το όνομα “Petite-France” (Μικρή Γαλλία) δεν δόθηκε για πατριωτικούς ή αρχιτεκτονικούς λόγους. Προέρχεται από τον «ξενώνα της σύφιλης», που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε αυτό το νησί, για να θεραπεύονται άτομα με σύφιλη.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Χαρακτηριστικό σημείο της Petite France. Ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο!

    Δεν υπάρχει περίπτωση να βολτάρεις στην περιοχή και να μην πετύχεις ένα πλοίο με τουρίστες να περνάει από τα κανάλια τα οποία έχουν σε πολλά σημεία υδατοπτώσεις και υδατοφράκτες. Παλαιότερα αυτές χρησίμευαν για την κίνηση των ανεμόμυλων και παρείχαν νερό και ενέργεια στους βυρσοδέψες.

    Σήμερα, τα πλοία, για να καλύψουν την υψομετρική διαφορά του ποταμού, μπαίνουν σε ένα στενό κανάλι κλείνουν οι υδατοφράκτες, αυτό γεμίζει νερό και όταν φτάσει το νερό στο επίπεδο του άλλου καναλιού ανοίγουν οι πόρτες και το πλοίο είναι  ελεύθερο πλέον να πλεύσει. 

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το πλοίο μπαίνει στο πιο στενό σημείο με τις δεξαμενές νερού και τους υδατοφράκτες στη συνοικία Petite France

    Μήπως θέλετε να πάτε με τα παιδιά σας στη Disneyland στο Παρίσι; Εάν ναι. Τότε διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Απόλυτος οδηγός για την οικογένειες στην Disneyland Paris

    Τα καλύτερα παιχνίδια στην Disneyland Paris

    Ponts Couverts

    Την ιστορική εικόνα της πόλης στο τέλος της όμορφης Petit France συμπληρώνουν οι Ποντ Κουβέρ (Ponts Couverts), οι πρώην σκεπαστές γέφυρες του Στρασβούργου, που κατασκευάστηκαν τον 14ο αι. Οι τέσσερις υπερήφανοι πύργοι είναι ό,τι έχει απομείνει από την παλιά οχύρωση με τους 80 πύργους της άλλοτε αυτοκρατορικής πόλης του Στρασβούργου. Οι γέφυρες που συνέδεαν το τείχος ήταν μέχρι τον 18ο αι. σκεπαστές και γι αυτό λέγονται couverts δηλαδή υπόστεγες.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Οι Ponts Couverts, το πιο διάσημο σημείο του Στρασβούργου

    Απέναντι από τους πύργους χτίστηκε από τον μηχανικό Βομπάν ένας υδατοφράκτης (barrage Vauban) για να συγκρατήσει τη ροή του ποταμού και σχηματίστηκε μια λίμνη όπου κάνει και την επιστροφή το πλοίο δίνοντας την ευκαιρία στους τουρίστες να φωτογραφήσουν τους πύργους.

    Εμείς όμως για να απολαύσουμε και να φωτογραφήσουμε τους Ponts Couverts ανεβήκαμε επάνω στον υδατοφράκτη μαζί με πολύ κόσμο και από εκεί φωτογραφήσαμε το πιο διάσημο σημείο του Στρασβούργου. Από εκείνη την πλευρά του ποταμού βρίσκεται και το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το κρουαζιερόπλοιο μπροστά στους Ponts Couverts

    Γυρίσαμε στην καρδιά της Μικρής Γαλλίας και ανακατευτήκαμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που συνωστίζονταν στα στενά δρομάκια της. Η μουσική που ερχόταν στα αυτιά μας, μας έκανε να κατευθυνθούμε προς αυτή και σε ένα σταυροδρόμι είδαμε ζευγάρια χορευτών με τις χαρακτηριστικές στολές τους να χορεύουν στις νότες παραδοσιακών τραγουδιών χαρίζοντάς μας όμορφες χορευτικές φιγούρες. Ήταν μια όμορφη νότα που ταίριαζε απόλυτα με το περιβάλλον.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Μουσικές παραδοσιακές νότες μέσα στην Petite France

    Ήταν τόσο όμορφα όλα! Το περιβάλλον, ο καιρός, ο κόσμος! Όλα! Ήταν μια θαυμάσια μέρα που δεν θέλαμε να τελειώσει. Και ενώ είπαμε να φύγουμε, γιατί ας μη ξεχνάμε πως η διαμονή μας ήταν μακριά από το κέντρο και είχαμε να πάρουμε και δύο μεταφορικά μέσα για να γυρίσουμε στο αυτοκινούμενο, στο τέλος το αναβάλαμε για λίγο ακόμα και για να ευχαριστηθούμε περισσότερο, καθίσαμε στο πιο κεντρικό καφέ δίπλα στα κανάλια, για ένα εσπρεσάκι.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Στρασβούργο! Ίσως από τα καλύτερα ταξίδια μας!

    Από το Στρασβούργο ταξιδέψτε και σε ολόκληρη την Αλσατία: Αλσατια, ο δρόμος του ασιού (Route de Vine d’ Alsace)

    Γυρίσαμε πίσω κατάκοποι, αλλά τόσο ενθουσιασμένοι με αυτά που είχαμε δει. Το βράδυ ματιάζοντας τον καιρό που είχαμε όλη την ημέρα, έπεσε βροχή και μάλιστα δυνατή. Όμως το πρωί μας βρήκε με έναν θαυμάσιο καιρό και έναν ήλιο δυνατό που μας εξέπληξε και μας χαροποίησε γιατί δεν σας κρύβω πως από βραδύς είχα στεναχωρηθεί.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ένα ακόμα από τα μαγευτικά τοπία της Petite France

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και άλλες αναρτήσεις από τη Γαλλία:

    Αβινιόν, ένας ρομαντικός ταξιδιωτικός προορισμός στη Γαλλία

    Pont du Gard, ένα μνημειώδες έργο 2000 χρόνων

    Η πόλη Μπεζιέ της Γαλλίας και το Κανάλι του Μιντί

    Ταξίδι στο Μον Σεν Μισέλ, το νησί της παλίρροιας

    Δεύτερη μέρα στο Στρασβούργο

    Ευρωπαϊκή Συνοικία

    Η ξενάγησή μας στο Στρασβούργο συνεχίζεται. Την επόμενη μέρα είχαμε προγραμματίσει να δούμε την άλλη πλευρά του Στρασβούργου, τη βορειοανατολική περιφέρεια της πόλης, όπου εκεί, σε τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική εν συγκρίσει με το ιστορικό κέντρο, έχει αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή συνοικία με τα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Βιαστήκαμε, επειδή έπρεπε να πάρουμε και τρίτο μεταφορικό μέσον για να φτάσουμε στην περιοχή με τα κτίρια της Ευρώπης και ξεκινήσαμε πρωί πρωί. Το τραμ μας κατέβασε ακριβώς μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

    Parc de lOrangerie

    Το  Στρασβούργο διαθέτει πολλά πάρκα, όμως το κυριότερο και το ομορφότερο είναι το Πάρκο Ορανζερί, όπου βρίσκεται και το κτιριακό συγκρότημα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πάρκο είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση, βόλτα και ξεκούραση. Είναι όμορφο, περιποιημένο με μεγάλα δέντρα και ένα ζωολογικό κήπο με πολλά ζώα, αλλά προπαντός με τους πελαργούς που είναι και η “μασκότ” της Αλσατίας. Στη λιμνούλα του πάρκου πολλοί κάνανε βαρκάδα, ενώ άλλοι βόλτα με τα ποδήλατά τους .

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Parc de l’ Orangerie

    Parlement Europeen – Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

    Η περιοχή αυτή με το μοντέρνο γυάλινο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται σε τέλεια αντίθεση με το γραφικό ιστορικό  κέντρο στην άλλη πλευρά του Στρασβούργου. Όμως αυτή η μαγική πόλη καταφέρνει οι δύο πλευρές της να συνυπάρχουν αρμονικά.

    Περπατήσαμε στην όμορφη και καταπράσινη περιοχή. Το ποτάμι κυλούσε ανάμεσα στα κτίρια με τα πλοία γεμάτα τουρίστες και τα ιδιωτικά μικρά σκάφη να πηγαινοέρχονται, ενώ τα γυάλινα κτίρια έλαμπαν κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού. Από την όχθη του ποταμού Ill θαυμάζαμε το Κοινοβούλιο που θεωρώ πως η θέα του δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομίζω ήταν από τις καλύτερες.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Parlement Europeen. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά της λίμνης που σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Ιλλ
    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Αναμνηστική φωτογραφία μας από την Ευρωπαϊκή συνοικία στο Στρασβούργο

    Cour europenne des droits de l’ hommeΕυρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο
    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    2 ημέρες στο Στρασβούργο 46

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι και αυτό ένα υπέροχο κτιριακό συγκρότημα από την άλλη πλευρά του Πάρκου. Το τραμ που περνάει επάνω στις ράγες με το γκαζόν, δίνει τη νότα της προσεγμένης και αξιοποιημένης περιοχής.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ανάλογα με ποιο πρόγραμμα θα επιλέξετε να κάνετε την κρουαζιέρα σας στον ποταμό Ίλλ μπορείτε να φτάσετε έως και την Ευρωπαική Συνοικία του Στρασβούργου

    Conseil de l’ Europe – Το Συμβούλιο Ευρώπης

    Μετά περάσαμε από τον δρόμο με τα αστέρια, που έχουν κολληθεί στον πεζοδρόμιο, για τα εξέχοντα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Ντε Γκολ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλμουτ Κολ και άλλοι. Φτάσαμε στο άλλο συγκρότημα κτιρίων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου κυματίζουν οι σημαίες όλων των κρατών που συμμετέχουν σε αυτό.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Ανάμεσα και εγώ στις σημαίες των κρατών μπροστά στο Συμβούλιο της Ευρώπης που βρίσκεται στο Στρασβούργο

    Πλέον η διήμερη ξενάγησή μας στο Στρασβούργο είχε ολοκληρωθεί και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής βγάζοντας φωτογραφίες από το τραμ όσα αξιοθέατα νομίζαμε πως δεν είχαμε αποτυπώσει στη φωτογραφική μας έως εκείνη τη στιγμή.

    Δύο ημέρες στο Στρασβούργο
    Στρασβούργο

    Θέλαμε πάρα πολύ να μείνουμε και άλλες ημέρες στο υπέροχο και μαγευτικό Στρασβούργο, όμως το ταξίδι μάς καλούσε και για άλλους προορισμούς, που εκείνη τη στιγμή ήταν η εξερεύνηση της Αλσατίας, ακολουθώντας τον δρόμο του κρασιού. Φύγαμε τόσο ευχαριστημένοι και κατενθουσιασμένοι από αυτά που είδαμε και ζήσαμε στο Στρασβούργο και σας προτρέπω να αποφασίσετε κι εσείς να είναι ένα από τα μελλοντικά σας ταξίδια.

    Διαβάστε στη Ανθομέλι και την ανάρτηση: Κολμάρ, η Μικρή Βενετία της Αλσατίας

    Εκδρομή από το Στρασβούργο προς τα Αλσατικά χωριά

    Πρόταση: Μπορείτε να κλείσετε μια ημερήσια εκδρομή από το Στρασβούργο προς τα χωριά της Αλσατίας συνδυάζοντάς τα ίσως και με γευσιγνωσία (wine tasting).

    Μπορείτε να επισκεφτείτε το Κολμάρ από το Στρασβούργο κλείνοντας μία ημερήσια εκδρομή από την πλατφόρμα του Get Your Guide. Συμμετέχετε σε ένα μικρό γκρουπ με προσωπικό οδηγό/ξεναγό και κάνετε ξενάγηση με τα πόδια στο Colmar, θα επισκεφτείτε το Eguisheim, το Riquewihr και το κάστρο Haut Koenigsbourg castle περνώντας από τον δρόμο του κρασιού. Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

    https://www.getyourguide.com/strasbourg-l293/pearls-of-alsace-full-day-tour-from-strasbourg-t34849/?partner_id=H86Z3XC&utm_medium=online_publisher&utm_source=kathycallie%40gmail.com&placement=content-middle&cmp=fromastrasburgtocolmar_strasburg

    Ακολουθήστε μας και στην νέα ταξιδιωτική ομάδα του Ανθομέλι στο Ταξίδια με το Ανθομέλι στο facebook. Αποφασίσαμε να σας κρατάει σχεδόν καθημερινά συντροφιά με φωτογραφικό υλικό που θα συνοδεύεται και με λίγα σχόλια. Και μην ξεχνάτε πως όλο το υλικό που σας δίνουμε είναι αυθεντικό (κείμενο και φωτογραφίες) και μόνο από τα προσωπικά ταξίδια που έχουμε πραγματοποιήσει! 

    Και αν κατορθώσατε και φτάσατε έως το τέλος της ανάρτησης πάει να πει πως σας κέντρισα και το ενδιαφέρον, όπως σας είχα πει στην αρχή και άρα η επιλογή της πόλης από εμένα ήταν η σωστή. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να έχετε πάντα καλό δρόμο σε όλους σας τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης