ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού

    Εγώ με τα τσουρέκια δεν το έχω και πολύ. Ίσως δεν προσπάθησα αφού έχω μαστόρισσα πεθερά στο τσουρέκι και βολεύτηκα. Ίσως συνέχισα το θρακιώτικο έθιμο και έφτιαχνα τυρόπιτα για βασιλόπιτα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, αν δεν λείπουμε ταξίδι για την Πρωτοχρονιά, φτιάχνω βασιλόπιτα κέικ με γλάσο με συνταγή που έχουμε λατρέψει οικογενειακώς και δεν την αλλάζουμε με καμία άλλη. Βολεύει απίστευτα γιατί την τρώμε για πρωινό αλλά και για απογευματινό με το καφεδάκι μας τις επόμενες μέρες. Κι ενώ η αρχική συνταγή είχε άχνη ζάχαρη ως διακόσμηση πέρυσι δοκίμασα να την διακοσμήσω με γλάσο. Έφτιαξα ένα εύκολο γλάσο μελιού στο οποίο πρόσθεσα χρώμα ζαχαροπλαστικής και σταγόνες κουβερτούρας.

    Συνταγή για βασιλόπιτα κέικ

    Υλικά

    • 250 γρ. μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)
    • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
    • 4 αυγά
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
    • 1 κ.γ. baking powder*
    • *μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι και το baking powder με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
    • 1/2 φλυτζάνι γάλα
    • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
    • 1/2 φλυτζάνι χυμό μανταρινιού στο οποίο θα διαλύσετε 1/2 κ.γ σόδα πριν το ρίξετε στο μείγμα
    • 1 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμμα
    • 1 κ.γ. κανέλα
    • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
    • ξύσμα από ένα μανταρίνι
    • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

    Εκτέλεση

    Αυτό το κέικ γίνεται πολύ μυρωδάτο λόγω της κανέλας και του γαρύφαλλου αλλά και του ξύσματος από τα εσπεριδοειδή. Αυτό το κάνει πιο γιορτινό. Το μυστικό όμως για να γίνει αφράτο είναι τα αυγά:

    Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και φτιάχνουμε μια μαρέγκα με τα ασπράδια στο μίξερ. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη

    Αφού καθαρίσουμε το μίξερ και το στεγνώσουμε να μην είναι βρεγμένο χτυπάμε σε αυτό τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν ένα τους κρόκους των αυγών. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπείκιν εναλλάξ με το γάλα και το κονιάκ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια. Σταματάμε το μίξερ μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο μεταξύ ρίχνουμε στον χυμό μανταρινιού τη σόδα για να αφρίσει και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά και πάλι με την μαρίζ φέρνοντας το υλικό του κάδου από κάτω προς τα πάνω.

    Μπορείτε να ψήσετε σε ταψάκι με λαδόκολλα αλλά εγώ θα σας πρότεινα τα χάρτινα ταψάκια μιας χρήσης. Οι λόγοι είναι οι εξής: Μπορείτε εύκολα να δωρίσετε τις βασιλόπιτες που θα φτιάξετε στη νονά, στη γιαγιά ή σε φίλους χωρίς να ξεφορμάρετε. Επίσης με τα χάρτινα ταψάκια μπορείτε εύκολα να ξεφορμάρετε σκίζοντας απλά το χαρτί από το πλάι χωρίς να φοβάστε πως θα μείνει κολλημένο κομμάτι από το κέικ στο ταψί χαλώντας το σχήμα του.

    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα ή 1:10′. Δοκιμάστε πριν βγάλετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να δείτε αν ψήθηκε γιατί οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια

    DREIKÖNIGSKUCHEN, το κέικ των τριών βασιλιάδων (γερμανική βασιλόπιτα)

    Ονειρεμένο κέικ κάστανο με σοκολάτα και γκανάς

    Το κέικ σοκολάτας της Έφης που θα σας κολλάσει!

    Το φλουρί

    Αν το κέικ προορίζεται για βασιλόπιτα δεν πρέπει να ξεχάσουμε το φλουρί. Εγώ ακολουθώ τον εύκολο τρόπο να βυθίζω στο μείγμα πριν το βάλω στον φούρνο ένα κέρμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά μπορείτε, αφού το ψήσετε ,να το ξεφορμάρετε να το αναποδογυρίσετε σε μία σχάρα να βάλετε από κάτω σε μία σχισμή που θα κάνετε με το μαχαίρι το κέρμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτό και αφού κρυώσει να το γυρίσετε κανονικά σε μία πιατέλα.

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού
    Εδώ το γλάσο μελιού της βασιλόπιτας δεν έχει χρώμα ζαχαροπλαστικής

    Εύκολο γλάσο μελιού για κέικ

    Το γλάσο είναι πολύ εύκολο και με χρώματα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να το κάνετε σε ό,τι χρώμα θέλετε!

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού
    Γλάσο μελιιού με χρώμα ζαχαροπλαστικής

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι

    Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι του Ανθομέλι

    Υλικά για γλάσο μελιού

    • 2 φλ. άχνη ζάχαρη
    • 4 κ.σ μέλι
    • 8 κ.σ γάλα

    χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

    Εκτέλεση

    Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής.

    Διακόσμηση Βασιλόπιτας

    Αφού κρυώσει το κέικ το περιχύνουμε με το γλάσο και ρίχνουμε προαιρετικά από πάνω σταγόνες κουβερτούρας, κας κας ή χρωματιστή τρούφα. Μπορούμε με τις σταγόνες σοκολάτας να σχηματίσουμε και τα νούμερα του νέου έτους.

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού
    Εύκολο γλάσο μελιού σε βασιλόπιτα κέικ

    Εναλλακτική διακόσμηση βασιλόπιτας-κέικ

    Αν το γλάσο σας φαίνεται υπερβολικό ή παραείναι γλυκό για εσάς μπορείτε απλά να πασπαλίσετε με άχνη. Δείτε εδώ μια τέτοια εκδοχή. Για μια πιο ιδιαίτερη όμως διακόσμηση θα σας προτείνω την βασιλόπιτα με άχνη της… γιαγιάς:

    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά!

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού 4

    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού

    Prep Time 30 minutes
    Cook Time 40 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Γλυκά, Χριστούγεννα
    Servings 4 servings
    Calories 300 kcal

    Ingredients
      

    • 250 γρ. μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου) 2 φλυτζάνια ζάχαρη 4 αυγά 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις* 1 κ.γ. baking powder* *μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι και το baking powder με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) 1/2 φλυτζάνι γάλα 1/2 φλυτζάνι κονιάκ 1/2 φλυτζάνι χυμό μανταρινιού στο οποίο θα διαλύσετε 1/2 κ.γ σόδα πριν το ρίξετε στο μείγμα 1 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμμα 1 κ.γ. κανέλα 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο ξύσμα από ένα μανταρίνι ξύσμα από ένα πορτοκάλι

    Instructions
     

    • Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και φτιάχνουμε μια μαρέγκα με τα ασπράδια στο μίξερ. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη
    • Αφού καθαρίσουμε το μίξερ και το στεγνώσουμε να μην είναι βρεγμένο χτυπάμε σε αυτό τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν ένα τους κρόκους των αυγών. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπείκιν εναλλάξ με το γάλα και το κονιάκ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια. Σταματάμε το μίξερ μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο μεταξύ ρίχνουμε στον χυμό μανταρινιού τη σόδα για να αφρίσει και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά και πάλι με την μαρίζ φέρνοντας το υλικό του κάδου από κάτω προς τα πάνω.
    • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα ή 1:10′. Δοκιμάστε πριν βγάλετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να δείτε αν ψήθηκε γιατί οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.

    Pin it for later

    Συνταγή για μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού χρωματισμένο με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
    Μυρωδάτη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο μελιού 7

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Βαθμολογία Συνταγής




    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης