ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια

    Δεν τυχαίνει και σε εσάς να έχετε κάποιες φορές μια αίσθηση δημιουργίας στα μαγειρέματά σας; Να θέλετε να διαφοροποιήσετε την καθημερινότητά σας και τις γεύσεις σας με κάτι άλλο, που δεν είναι όμως αντιγραφή, παρά θα είναι κάτι δημιουργικό αλλά και δικό σας; Αυτή η δημιουργικότητα με έπιασε και εμένα χθες Κυριακή. Μια Κυριακή συννεφιασμένη και μελαγχολική που δεν ήξερα τι να κάνω και πώς να περάσω την ώρα μου. Μπήκα, λοιπόν, στην κουζίνα. Ο εγγονός μου μού είχε «παραγγείλει» να του φτιάξω ένα κέικ για τις λιγούρες του και σκέφτηκα να δοκιμάσω μια διαφορετική συνταγή από αυτές που κάνω συνήθως λλά να είναι και πιο υγιεινή. Τη συνταγή κέικ καρότου με καρύδια που θέλησα να κάνω, γιατί είχα και αρκετά καρότα στο ψυγείο μου, κάπου την είχα γράψει κάποτε, αλλά πού; Μήπως τελικά μπορούσα να φτιάξω ένα κέικ με δική μου συνταγή; Θα πετύχαινε άραγε;

    Δείτε εδώ και άλλες συνταγές για κέικ στο Ανθομέλι : Η μοσχομυριστή γιαουρτόπιτα της μαμάς και Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά

    Αφράτο κέικ καρότου με δική μου συνταγή

    Δεν ήταν δύσκολο να κάνω ένα κέικ και χωρίς συνταγή. Απλά έπρεπε να έχω τα υλικά της βασικής συνταγής του κέικ και εγώ τα είχα. Ξεκίνησα λοιπόν με το ηλιέλαιο. Σας είπα ήθελα μια συνταγή υγιεινή! Πρόσθεσα τη ζάχαρη που την ποσότητά της τη μείωσα αρκετά. Πρόσθεσα λιγότερα αυγά και φυσικά το αλεύρι. Ήθελε όμως το κέικ να έχει και ρευστότητα. Πάντα με τη σκέψη να κάνω κάτι διαφορετικό και υγιεινό αντί για γάλα πρόσθεσα χυμό από ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Στο τέλος έριξα  τριμμένα καρότα και χοντροκομμένα καρύδια.

    Πατώντας επάνω στο λινκ θα δείτε και μια συνταγή για αλμυρό κέικ: Το αλμυρό κέικ που θα σας ενθουσιάσει

    Η συνταγή μου για κέικ καρότου με καρύδια πέτυχε απόλυτα. Βγήκε ένα κέικ με θαυμάσια γεύση και χωρίς να είναι πολύ γλυκό. Όσοι ήθελαν μπορούσαν να πασπαλίσουν το κομμάτι τους με επιπλέον ζάχαρη άχνη.

    Και επειδή έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα θεώρησα καλό να σας δώσω τη συνταγή μου με τις ακριβείς ποσότητες υλικών γιατί νοιάζομαι για εσάς και για τη σιλουέτα σας. Προσέξτε! Δεν θέλω να φάτε πολύ! Υγιεινό, υγιεινό, αλλά τις θερμίδες του τις έχει.

    Διαβάστε και τη συνταγή για μια συνταγή που σίγουρα δεν είναι διαίτης: Το κέικ της Έφης που θα σας κολλάσει!

    Υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια, ένα υπέροχο κολατσιό για τα παιδιά

    Κέικ καρότου με καρύδια
    Τρώγοντας κουταλιά κουταλιά το κέικ και πίνοντας το καφεδάκι σας, θυμηθείτε μαζί με τη συντροφιά σας και τα αναμνηστικά δώρα που πήρατε ή σας έφεραν από τα ταξίδια. Εδώ ένα όμορφο σουβέρ που η Κάλη μου έφερε από το ταξίδι τους στο Παρίσι.

    Συνταγή για πεντανόστιμο και υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια

    Υλικά

    • 250 ml ηλιέλαιο
    • 220 gr ζάχαρη
    • 3 αυγά
    • 300 gr αλεύρι απλό (εάν βάλετε κόκκινη φαρίνα δεν θα προσθέσετε το μπαίκεν)
    • 1 μπαίκεν πάουντερ
    • 2 κ.γ κανέλα
    • Λίγο αλάτι
    • Χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού
    • 60 grκαρύδια χοντροκομμένα
    • 200 gr καρότα (την ποσότητα θα την μετρήσετε όταν τα τρίψετε και μετά)

    Εκτέλεση

    Χτυπήστε στο μίξερ το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Όταν καταλάβετε πως αυτά έχουν ενωθεί ρίξτε ένα-ένα τα αυγά. Συμβουλή μου είναι να σπάζετε πρώτα τα αυγά ξεχωριστά, ώστε να διαπιστώνετε τη φρεσκάδα των αυγών, αλλά και μη τυχόν σας φύγει κάποιο μικρό κομμάτι από το τσόφλι τους. Το χτύπημα των αυγών πρέπει να πάρει 3-4 λεπτά, για να σπάσει η αυγουλίλα, αλλά και να αφρατέψει το μείγμα. Αυτό ήταν! Από εδώ και μετά βγάλτε τον κάδο του μίξερ και κάντε τα όλα με το χέρι σας.

    Αφού προηγουμένως έχετε κοσκινίσει το αλεύρι στο οποίο έχετε προσθέσει την κανέλα, το μπέικιν και το αλάτι, ρίξτε τα μέσα στο μείγμα και ανακατέψτε αργά και απαλά. Το μείγμα σας εδώ θα καταλάβετε πως χρειάζεται υγρό, γιατί ήδη είναι σφικτό. Αντί για γάλα, όπως σας προείπα, ρίξτε τον χυμό του πορτοκαλιού αλλά όχι όλο μονομιάς. Ρίξτε τα καρύδια και τα καρότα που εγώ έκοψα στο χοντρό ρεντέ. Μπορείτε και στον ψιλό ρεντέ εάν δεν θέλετε να πολυκαταλάβουν τα παιδιά σας το καρότο. Ανακατέψτε και πάλι με απαλές κινήσεις και δοκιμάστε τη ρευστότητα του κέικ. Εάν νομίζετε πως πρέπει να είναι πιο ρευστό ρίξτε και άλλο χυμό πορτοκαλιού. Η εκτέλεση του κέικ καρότου με καρύδια τελείωσε!

    Σ΄ ένα ταψάκι 28 εκατοστών και αφού το έχετε λαδώσει και αλευρώσει, ρίξτε το μείγμα του κέικ και βάλτε το στον φούρνο. Μπορείτε και σε μεγαλύτερο από αυτή τη διάμετρο απλά το κέικ θα είναι πιο λεπτό.

    Ψήσιμο

    Εάν το ψήσετε στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180ο C θα χρειαστείτε 40-45 λεπτά. Δοκιμάστε πριν το βγάλετε από τον φούρνο μπήγοντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή το κέικ έχει ψηθεί.

    Εάν το ψήσετε στο αερόθερμο στους 160ο C θα χρειαστείτε 30-35 λεπτά. Θα ανοίξετε το φούρνο για να δείτε εάν έγινε μετά τουλάχιστον από 20 λεπτά και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

    Κέικ καρότου με καρύδια.
    Κέικ καρότου με καρύδια.

    Εκτυπώστε τη συνταγή από εδώ:

    Υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια 3

    Υγιεινό κέικ καρότου με καρύδια

    Prep Time 20 minutes
    Cook Time 35 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Χωρίς κατηγορία
    Servings 6 servings

    Ingredients
      

    • 250 ml ηλιέλαιο 220 gr ζάχαρη 3 αυγά 300 gr αλεύρι απλό (εάν βάλετε κόκκινη φαρίνα δεν θα προσθέσετε το μπαίκεν) 1 μπαίκεν πάουντερ 2 κ.γ κανέλα Λίγο αλάτι Χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού 60 grκαρύδια χοντροκομμένα 200 gr καρότα (την ποσότητα θα την μετρήσετε όταν τα τρίψετε και μετά)

    Instructions
     

    • Χτυπήστε στο μίξερ το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Όταν καταλάβετε πως αυτά έχουν ενωθεί ρίξτε ένα-ένα τα αυγά. Συμβουλή μου είναι να σπάζετε πρώτα τα αυγά ξεχωριστά, ώστε να διαπιστώνετε τη φρεσκάδα των αυγών, αλλά και μη τυχόν σας φύγει κάποιο μικρό κομμάτι από το τσόφλι τους. Το χτύπημα των αυγών πρέπει να πάρει 3-4 λεπτά, για να σπάσει η αυγουλίλα, αλλά και να αφρατέψει το μείγμα. Αυτό ήταν! Από εδώ και μετά βγάλτε τον κάδο του μίξερ και κάντε τα όλα με το χέρι σας.
    • Αφού προηγουμένως έχετε κοσκινίσει το αλεύρι στο οποίο έχετε προσθέσει την κανέλα, το μπέικιν και το αλάτι, ρίξτε τα μέσα στο μείγμα και ανακατέψτε αργά και απαλά. Το μείγμα σας εδώ θα καταλάβετε πως χρειάζεται υγρό, γιατί ήδη είναι σφικτό. Αντί για γάλα, όπως σας προείπα, ρίξτε τον χυμό του πορτοκαλιού αλλά όχι όλο μονομιάς. Ρίξτε τα καρύδια και τα καρότα που εγώ έκοψα στο χοντρό ρεντέ. Μπορείτε και στον ψιλό ρεντέ εάν δεν θέλετε να πολυκαταλάβουν τα παιδιά σας το καρότο. Ανακατέψτε και πάλι με απαλές κινήσεις και δοκιμάστε τη ρευστότητα του κέικ. Εάν νομίζετε πως πρέπει να είναι πιο ρευστό ρίξτε και άλλο χυμό πορτοκαλιού. Η εκτέλεση του κέικ καρότου με καρύδια τελείωσε!
    • Σ΄ ένα ταψάκι 28 εκατοστών και αφού το έχετε λαδώσει και αλευρώσει, ρίξτε το μείγμα του κέικ και βάλτε το στον φούρνο. Μπορείτε και σε μεγαλύτερο από αυτή τη διάμετρο απλά το κέικ θα είναι πιο λεπτό.
    • Εάν το ψήσετε στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180ο C θα χρειαστείτε 40-45 λεπτά. Δοκιμάστε πριν το βγάλετε από τον φούρνο μπήγοντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή το κέικ έχει ψηθεί.
    • Εάν το ψήσετε στο αερόθερμο στους 160ο C θα χρειαστείτε 30-35 λεπτά. Θα ανοίξετε το φούρνο για να δείτε εάν έγινε μετά τουλάχιστον από 20 λεπτά και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

    Καλή σας επιτυχία!

    Μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Βαθμολογία Συνταγής




    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης