ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά!

    Αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου κόβουμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα με το φλουρί. Αυτή μπορεί να είναι φτιαγμένη με συνταγή βασιλόπιτας ή τσουρεκιού ή κέικ ή ακόμη και τυρόπιτας ή κρεατόπιτας. Μπορεί να είναι σπιτική ή έτοιμη. Το θέμα είναι πώς θα είναι διακοσμημένη! Στην οικογένειά μου δεν συνηθίζαμε να φτιάχνουμε σπιτική βασιλόπιτα-τσουρέκι, εκτός βέβαια όταν πηγαίναμε στο χωριό και μας έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αργότερα, όταν παντρεύτηκα, πάντα μου έφερνε τη δική της βασιλόπιτα η πεθερά μου. Μεγαλώνοντας, θέλησα να δοκιμάσω να φτιάξω και τις δικές μου βασιλόπιτες. Ειδικά όταν η νονά του μικρού μου γιου μου είπε πως έχουν έθιμο να τους πηγαίνει το βαφτισίμι βασιλόπιτα, η ανάγκη έγινε επιτακτική!

    Εμείς ως θρακιώτες συνηθίζουμε να κόβουμε κρεατόπιτα ή τυρόπιτα μετά την αλλαγή του χρόνου. Τις περισσότερες φορές όμως πλέον απο βραδύς κόβουμε βασιλόπιτα και την τυρόπιτα την κόβουμε ανήμερα για να την φάμε και ως ορεκτικό. Άλλες φορές πάλι αν είμαστε μόνο η οικογένεια πριν την αλλαγή του χρόνου κόβουμε τυρόπιτα και τρώμε και μια κοτόσουπα ή μανιταρόσουπα για να κοιμηθούμε χωρίς βαρύ στομάχι.

    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά!- διακόσμηση βασιλόπιτας με δαντέλα
    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά! 5

    Η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ

    Με τσουρέκια δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου μόνη μου αλλά μόνο με τη βοήθεια της πεθεράς μου. Αλλά την βασιλόπιτα σε μορφή κέικ τόλμησα να την δοκιμάσω! Τα τελευταία 2 χρόνια έχω κολλήσει με την βασιλόπιτα της Θεανώς! Είναι υπέροχη! Αφράτη, μυρωδάτη, πεντανόστιμη! Η επιτυχία επίσης είναι σίγουρη και μάλιστα σας το υπογράφω εγώ, που στον φούρνο μου δεν μπορώ να ψήσω ούτε το απλό κλασικό κέικ!

    Συνταγή για τσουρέκια σας έχω θεϊκή! Και με βιντεάκια! Είναι η συνταγή της πεθεράς που και είναι απίστευτα νόστιμη και αφράτη. Φτιάξτε τη συνταγή κι αντί να δημιουργήσετε με τη ζύμη πλεξούδες βάλτε τη ζύμη σε ταψάκι για να γίνει στρογγυλή η πίτα.

    Χάρτινα ταψάκια ψησίματος

    Πέρυσι την δόση την χώρισα στα δύο χρησιμοποιώντας αυτά χάρτινα ταψάκια ψησίματος μιας χρήσης! Το πόσο θα σας εξυπηρετήσουν δεν λέγεται! Έτσι, όταν θελήσετε να βάλετε το κέικ σε πιατέλα, απλά σκίζετε το χαρτί και δεν χρειάζεται να αναποδογυρίσετε το κέικ σας με φόβο να σπάσει. Ακόμη, είναι εύκολο να τη χαρίσετε ως δώρο σε μια επίσκεψη ή στην νονά, όπως κάναμε εμείς.

    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά!- διακόσμηση βασιλόπιτας ή κέικ με δαντέλα
    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά! 6

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι του Ανθομέλι

    Πρωτοχρονιάτικο καλάθι με βιολογικά προϊόντα!

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας

    Ιδέες για δώρα για μικρούς και μεγάλους!

    Όταν έμαθε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης…

    Διακόσμηση βασιλόπιτας

    Το πιο εύκολο είναι να πασπαλίσετε όλη την επιφάνεια με άχνη και ίσως να βάλετε κάποια διακοσμητικά ή κάποιο λουλούδι. Αλλά φέτος θα σας προτείνω να την διακοσμήσετε διαφορετικά. Λίγο πολύ όλες έχουμε στην προίκα μας πλεκτά σεμέν πλεγμένα με τσιγκελάκι. Ναι, αυτά της γιαγιάς, που μοιάζουν με δαντέλα! Προσωπικά μου αρέσει να τα χρησιμοποιώ στο σπίτι όσο παλιομοδίτικο κι αν ακούγεται. Νιώθω πως τιμάω τη γιαγιά μου ή τη μαμά μου που έβγαλαν τα μάτια τους για να τα φτιάξουν. Αλλά αυτή την φορά η χρήση τους ήταν εντελώς διαφορετική!

    Διακόσμηση βασιλόπιτας με πλεκτό σεμέν

    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά! Διακόσμηση βασιλόπιτας με άχνη και ένα πλεκτό σεμεδάκι-δαντέλα!
    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά! 7

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι

    Κέικ κάστανου με σοκολάτα! Μιάμι!

    Καλή χρονιά! Η δική μας αλλαγή του χρόνου!

    20 νέες χριστουγεννιάτικες οικογενειακές παραδόσεις για να ομορφύνετε τις γιορτές σας

    Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, τοποθετείστε στην επιφάνειά της την δαντέλα. Βάλτε μια γενναιόδωρη ποσότητα άχνης ζάχαρης σε μια σίτα και πασπαλίστε χτυπώντας την σίτα πάνω στην παλάμη σας. Θέλει λίγη προσοχή όταν θα σηκώσετε τη δαντέλα για να μην χαλάσει το σχέδιο. Μπορείς να την πιάσετε ταυτόχρονα δύο άτομα με δύο χέρια από τις δύο απέναντι πλευρές για να την ανασηκώσετε. Το αποτέλεσμα δεν θα ενθουσιάσει μόνο εσάς αλλά όλους όσους το δουν. Λίγοι είναι αυτοί που θα καταλάβουν πώς το φτιάξατε! Ο μπαμπάς μου πέρυσι ζήλεψε και στόλισε και τα κέικ τους έτσι!!

    Διακόσμηση βασιλόπιτας με μια πλεκτή δαντέλα και άχνη
    Μια βασιλόπιτα που θυμίζει γιαγιά! 8

    Α! Και να μην ξεχνιόμαστε! Ας κάνουμε την αλλαγή ένα όμορφο γεγονός κι όχι κάτι που απλά περνάει, κάτι που το βαριόμαστε! Διαβάστε εδώ και θα καταλάβετε τι εννοώ: Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου…

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Ηξερα οτι αν γκουγλαρα βασιλόπιτα ανθομέλι θα εβρισκα την λύση.χιχι Παω να φτιαξω βασιλόπιτα. Ευχαριστώ για την ιδεα και την παραπομπη σε σιγουρη συνταγη τηνς αγαπημένης Θεανώς.Καλή χρονιά κορίτσια.

    2. Καλή χρονιά φίλη μου ,με υγεία και ευτυχία!!!έφτιαξα την βασιλόπιτα με την συνταγή που μας έδωσες και έγινε φανταστική !!!έβαλα και το πετσετάκι !μετά τη ζάχαρη και βγήκε υπέροχο το σχέδιο !!! να είσαι καλά ! !!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης