ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι

    Από μικρές μάθαμε από τους γονείς μας πως ένα γιορτινό τραπέζι πρέπει να έχει την επισημότητα που του αξίζει! Ένα καλό τραπεζομάντηλο, το επίσημο σερβίτσιο πιάτων, τα κρυστάλλινα ποτήρια, τα καλογυαλισμένα καλά μαχαιροπήρουνα, οι μεγάλες χρωματιστές χαρτοπετσέτες ή οι υφασμάτινες με κάποιο ιδιαίτερο δίπλωμα θα δώσουν στο τραπέζι μας μια άλλη όψη. Προσωπικά δεν προτιμώ το στόλισμα με συνθέσεις από λουλούδια γιατί συνήθως είναι πολλές οι πιατέλες με τα ορεκτικά και τα κυρίως κι εμείς πολλοί γύρω από το τραπέζι. Η ίδια επισημότητα πάντως ισχύει και για όλα όσα θα σερβίρουμε. Έτσι σε αυτή την ανάρτηση σας κάνουμε προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού που αρκετές φορές με μικρές παραλλαγές μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπες σε καλέσματα στο σπίτι μας.

    Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είναι ωραίο να διαφέρει από κάθε άλλο κυριακάτικο ή καθημερινό τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε την εκτίμησή μας στους καλεσμένους μας. Ακόμα κι αν φέτος περάσουμε μόνοι μας αυτές τις άγιες μέρες χωρίς παρέα μπορούμε να χαρούμε την οικογενειακή θαλπωρή και να δείξουμε στα παιδιά μας πόσο εκτιμούμε όσα έχουμε ακόμα κι αν αυτά είναι μετρημένα. Ας στρώσουμε το τραπέζι μας για τη δική μας οικογένεια ή και των καλεσμένων μας (θα επιτρέπεται να μαζευτούμε μέχρι 9 άτομα το πολύ), ας ετοιμάσουμε ένα οικογενειακό αλλά χριστουγεννιάτικο μενού με όλη μας την αγάπη, ας βάλουμε τα καλά μας και ας απολαύσουμε τις Άγιες αυτές μέρες.

    Ιδέες για το χριστουγεννιάτικο μενού

    Ορεκτικά για το τραπέζι των Χριστουγέννων

    Πιπεριές γεμιστές με τυριά στον φούρνο

    Ορεκτικό εντυπωσιακό και σπέσιαλ με τυριά που λιώνουν μέσα στις ψητές πιπεριές! Κι αν θέλετε, ετοιμάστε τα από προηγούμενη μέρα καταψύξτε και ψήστε τες λίγο πριν το τραπέζι.

    Μανιτάρια γεμιστά σπέσιαλ

    Μικρά μικρά και γεμισμένα με ψιλοκομμένα μανιτάρια και κασέρια γίνονται γρήγορα κι αν θέλετε μπορείτε να τα ετοιμάσετε από προηγούμενες μέρες, να τα καταψύξετε και να έχετε έτοιμα μόνο για γκριλάρισμα! Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια μην παραλείψετε να τη συμπεριλάβετε στο χριστουγεννιάτικο μενού σας!

    Κοτόπιτα σε φάκελο

    Άλλη μία φανταστική και πεντανόστιμη συνταγή που ταιριάζει με το χριστουγεννιάτικο μενού. Η δοσολογία βγάζει 2 μεγάλες πίτες. Αυτό σας επιτρέπει να τις φτιάξετε και τις δύο, να ψήσετε τη μία και την άλλη να τη βάλετε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ σκεπασμένη με διαφάνεια στην κατάψυξη και να την έχετε έτοιμη για μια άλλη μέρα.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι
    Η συνταγή για κοτόπιτα βγάζει 2 πίτες!

    Παστουρμαδόπιτα

    Η παστουρμαρόπιτα αυτή είναι συνταγή από την κωνσταντινοπολίτισσα πεθερά της Κάλης και η επιτυχία της είναι σίγουρη. Μην σας τρομάζει ο παστουρμάς… δεν πρόκειται να μυρίζετε μετά γιατί απλά σύμφωνα με τη συνταγή πρέπει να αφαιρέσετε το τσιμένι (το εξωτερικό του παστουρμά) που είναι υπεύθυνο για τις… μυρωδιές!

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, παστουρμαδόπιτα
    Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη η παστουρμαδόπιτα

    Πιατέλα τυριών

    Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό αρκεστείτε σε μια ωραία πιατέλα με ποικιλία τυριών (δες αρχική φώτο) ή και αλλαντικών. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μεγάλη ή μικρή, αν θα έχει μικρή ή μεγάλη ποικιλία προιόντων ή αν θα χρησιμοποιήσετε πιατέλα ή πλατώ. Αυτό που θα την κάνει εντυπωσιακή είναι το δίπλωμα των υλικών και ο στολισμός της. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέτε και κάποιες πινελιές από φρούτα (ρόγες σταφυλιού ή φέτες πράσινου μήλου)

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, πιατέλα αλλαντικών
    Πιατέλα αλλαντικών

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.


    Πρώτο πιάτο και σαλάτα για το γιορτινό μενού

    Μανιταρόσουπα

    Δέχομαι παραγγελιές κάθε φορά που καλώ κόσμο στο σπίτι. Ακόμα και καλεσμένοι που δεν είχαν ξαναφάει μανιτάρια ή δεν έδειξαν ενθουσιασμό με την πρώτη από το συγκεκριμένο πιάτο έχουν αλλάξει γνώμη αμέσως μετά την πρώτη κουταλιά! Αυτή η μανιταρόσουπα έχει αφήσει εποχή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!

    Κολοκυθόσουπα κολοκυθόσουπα βελουτέ με κίτρινη κολοκύθα

    Βρείτε στο παραπάνω link τη δική μου συνταγή για κολοκυθόσουπα έτσι όπως κατέληξα να τη φτιάχνω μετά από διάφορες δοκιμές που έφτιαξα κατά καιρούς.

    Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι

    Πώς γίνεται λίγες και μικρές πινελιές να απογειώνουν μια απλή σαλάτα; Πατήστε στα γαλάζια γράμματα για να διαβάσετε τη συνταγή. Το σίγουρο θα είναι πως θα θέλετε να φτιάξετε τη σαλάτα και στο καθημερινό τραπέζι των γιορτών.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, χριστουγεννιάτικη σαλάτα
    Χριστουγεννιάτικο μενού: σαλάτα ονειρεμένη με ρόδι και αποξηραμένα φρούτα

    Ντολμαδάκια γιαλαντζί και τα μυστικά τους

    Παραδοσιακό και πάντα νόστιμο το φαγητό αυτό που στέκεται και ως ορεκτικό.


    Ιδέες για δώρα σε περίπτωση που δεν φτιάξετε εσείς το μενού αλλά σας καλέσουν σε γεύμα:


    Κυρίως πιάτο στο χριστουγεννιάτικο μενού

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

    Αγαπημένο γιορτινό φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα καραμελωμένα αποξηραμένα φρούτα το απογειώνουν και εμφανισιακά αλλά και γευστικά!

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι 5
    Χοιρινό με καραμελωμένα φρούτα

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

    Πόσο πιο γιορτινό φαγητό; Εμείς συνηθίζουμε στα σπίτια μας να φτιάχνουμε μπούτι γαλοπούλα που γαρνίρουμε με πατάτες, κάσταν και δαμάσκηνα. Είναι η πιο εύκολη συνταγή για γαλοπούλα αν θέλετε να αποφύγεται τη γεμιστή γαλοπούλα που θέλει και πιο πολύ χρόνο και πολύ κόπο.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι 7
    χριστουγεννιάτικο μενού: μπούτι γαλοπούλας

    Λαχανοντολμάδες

    Στην βόρεια κυρίως Ελλάδα οι λαχανοντολμάδες σύμφωνα με την παράδοση είναι ένα χριστουγεννιάτικο, ένα γιορτινό φαγητό. Μάλιστα έχει κι έναν συμβολισμό. Πατήστε στο παραπάνω λινκ για να διαβάσετε την ανάρτηση και να μάθετε και για τον συμβολισμό αυτό.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, λαχανοντολμάδες
    Λαχανοντολμάδες

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα

    Η συνταγή της μαμά Μαρίας για κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα. Θα τρελαθείτε από τη νοστιμιά του!

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι 10
    χριστουγεννιάτικο μενού

    Κουνέλι στιφάδο κοκκινιστό με κρεμμύδια (κοκκάρια)

    Μια συνταγή γεμάτη αναμνήσεις από τη μαμά μας! Εντυπωσιακή και ιδιαίτερη! Στην Θράκη απ’ όπου είναι η καταγωγή της δεν έλειπε ποτέ το κουνέλι στιφάδο από το γιορτινό τραπέζι.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το Ανθομέλι 12
    χριστουγεννιάτικο μενού: κουνέλι στιφάδο

    Γλυκά για το χριστουγεννιάτικο μενού

    Ένα γεύμα τελειώνει πιο ευχάριστα με γλυκό. Σε ένα τραπέζι εορταστικό πολλές φορές οι καλεσμένοι φέρνουν γλυκά χειροποίητα ή από κάποιο ζαχαροπλαστείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε τα δικά σας γλυκά.

    Μελομακάρονα

    Αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζουμε με καμία! Εύκολη στην παρασκευή, μεγάλη δόση και φυσικά σίγουρη επιτυχία ακόμα και για αρχάριους!

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, μελομακάρονα
    Βρείτε στο Ανθομέλι την πιο πετυχημένη συνταγή για μελομακάρονα

    Κέικ κάστανου με σοκολάτα

    Ένα εκπληκτικό κέικ που εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο σας. Κάστανο με σοκολάτα! Μοναδικός και ιδιαίτερος συνδυασμός! Μπορείτε να το προσφέρετε, αν το τραπέζι σας είναι μεσημέρι, ως συνοδευτικό για τον καφέ μετά το φαγητό.

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι, κέικ με κάστανο και σοκολάτα
    Το κέικ κάστανου μπορείτε να το πασπαλίσετε στην πιο απλή εκδοχή του με άχνη ζάχαρη

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:


    Η σωστή οργάνωση και ο στολισμός του τραπεζιού

    Ένα τραπέζι χρειάζεται οργάνωση. Πρώτα επιλέξτε τις συνταγές που θέλετε να φτιάξετε. Φτιάξτε μία λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε να αγοράσετε. Γράψτε ακριβώς τις ποσότητες γιατί ο χώρος στο ψυγείο είναι περιορισμένος και γιατί δεν είναι ωραίο να πεταχτούν τρόφιμα. Υπολογίστε πόσο χρόνο θέλετε για να τα φτιάξετε το χριστουγεννιάτικο μενού και επιλέξτε κάποια από αυτά να τα ετοιμάσετε τις προηγούμενες μέρες αποθηκεύοντάς τα στην κατάψυξη ή ψήνοντας τα αν πρόκειται για κέικ ή γλυκά.

    Το προηγούμενο βράδυ από το τραπέζι ετοιμάστε τα σερβίτσια και τον χώρο (αν πρέπει να αλλάξετε διαρρύθμιση για παράδειγμα με το άνοιγμα του τραπεζιού). Την ημέρα του τραπεζιού κι αφού έχετε υπολογίσει και τους χρόνους ψησίματος ξεκινήστε τα ψησίματα βάζοντας σε προτεραιότητα ανάλογα με το αν κάτι είναι ορεκτικό ή κυρίως φαγητό. Ψήστε πρώτα τις πίτες που τρώγονται και κρύες. Υπολογίστε σε ποια πιατέλα θα βάλετε το καθένα από αυτά για να είναι ευπαρουσίαστο το τραπέζι σας. Μην ξεχάσετε να αερίσετε καλά το σπίτι!

    Προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο μενού από το  Ανθομέλι. Η οργάνωση και ο στολισμός του τραπεζιού
    διπλωμένη πετσέτα μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στολίδι ως συμβολικό δώρο στους καλεσμένους σας!

    Ας κάνουμε τις γιορτές μας ξεχωριστές ακόμα και φέτος που θα είμαστε ίσως πιο μόνοι από άλλες γιορτές. Δώστε μια επισημότητα στην περίσταση και να είστε σίγουροι πως θα περάσετε το ίδιο όμορφα!

    Καλές γιορτές σε όλους!

    Κατερίνα και Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    1. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σας. Σίγουρα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γεμίσει με γεύσεις και αρώματα από όλες αυτές τις συνταγές!! Θα φτιάξω σίγουρα το χοιρινό σας με τα δαμάσκηνα για φέτος. Θα ήθελα να ρωτήσω πρέπει να ζητήσω συγκεκριμένο κομμάτι χοιρινού? Ψωνίζω από εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/kreopwleio?item=565&subitem=011130&subdescr=xoirino-nwpo-kreas και θέλω να πάω προετοιμασμένη!! Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης