ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!

    Το Μέτσοβο είναι είναι μία ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου, το οποίο είχα από μικρή στην καρδιά μου, από τότε που το επισκέφτηκα για πρώτη φορά με τους γονείς μου. Μεγαλώνοντας οι μνήμες κόντευαν να σβήσουν αλλά ήθελα πολύ να το επισκεφτώ και πάλι και να το δω με μια πιο ενήλικη ματιά. Έτσι, σε ένα διήμερο ταξίδι με τον Γιώργο στα Γιάννενα αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή στάση για φαγητό και βόλτα. Λίγες ήταν οι ώρες και δεν προλάβαμε να το δούμε όσο θέλαμε. Μια μικρή βόλτα στην πλατεία και μεσημεριανό σε ένα ταβερνάκι δεν ήταν αρκετά για να γνωρίσουμε το όμορφο Μέτσοβο. Γι’ αυτό και ενθουσιαστήκα όταν βρέθηκα ως travel blogger εκεί, καλεσμένη σε ένα fam trip στην Ήπειρο με διοργανωτές την ομάδα Epirus Τravel. Το γνώρισα καλύτερα και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλά σημεία ενδιαφέροντος που πραγματικά μου έμαθαν πολλά για την περιοχή, την ιστορία του Μετσόβου αλλά και των κατοίκων του και με έκαναν να το αγαπήσω ακόμα περισσότερο.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο

    Βόλτα στο Μέτσοβο

    Το Μέτσοβο απέχει 40 λεπτά από τα Ιωάννινα, 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη, και 4,5 ώρες από την Αθήνα. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές της Πίνδου με χαρακτηριστικά του τα πλακώστρα δρομάκια, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τις πέτρινες σκεπές, τις παρασοδιακές βρύσες και τα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης αλλά και τα γνωστά τυριά του.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, είδη λαίκής τέχνης και σουβενίρ συνυπαρχουν με ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για τα ταξίδια μας στην Ήπειρο:

    Το γλυπτό με τις αρκούδες στο Μέτσοβο

    Χαρακτηριστικό σημείο στο κέντρο του Μετσόβου είναι το σημείο με γλυπτό των Αρκούδων. Μια αρκούδα με το αρκουδάκι της μας καλωσορίζουν στο Μέτσοβο, εκεί κοντά στο πάρκινγκ, και μας θυμίζει πόσο κοντά στη φύση βρίσκεται το Μέτσοβο. Άλλωστε η ονομασία της ορεινής κωμόπολης βγαίνει από τις σλάβικες λέξεις “μέτσκα” και “όβο” που θα σημαίνουν “αρκούδα” και “χωριό“.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Το γλυπτό με τις αρκούδες

    Ξυλογλυπτική

    Η ξυλογλυπτική τέχνη στο Μέτσοβο ξεκίνησε από πολύ παλιά φτάνοντας σε μεγάλη ακμή γύρω στο 1659. Πολλοί γνωστοί ξυλογλύπτες κατάγονται από το Μέτσοβο. Η τέχνη τους ήταν απαράμιλλη και τη συναντά κανείς σε εκκλησίες αλλά και αρχοντικά. Σήμερα ο επισκέπτης θα βρει αρκετά εργαστήρια ξυλογλυπτικής και μπορεί να βρει πρωτότυπα προϊόντα καθημερινής χρήσης στα μαγαζιά με σουβενίρ στο κέντρο του Μετσόβου.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Ξυλόγλυπτα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πήλινα μαγειρικά σκεύη

    Δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνης θα βρείτε στον μητροπολιτικό ναό της Αγία Παρασκευής, που χτίστηκε πολύ πριν από το 1511, όταν αντικρύσετε το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο της που έφτιαξαν Μετσοβίτες τεχνίτες με εικόνες της Σχολής Μετεώρων και παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Αγία Παρασκευή
    Η Αγία Παρασκευή στο Μέτσοβο

    Παραδοσιακά ΠΟΠ προϊόντα

    Για τους λάτρεις του τυριού το Μέτσοβο θεωρείται παράδεισος! Το ίδρυμα Τοσίτσα έστειλε πολλούς νέους του Μετσόβου στην Ιταλία για να μάθουν την τέχνη του τυριού. Έτσι, γεννήθηκε και το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε που εδώ και 60 χρόνια φτιάχνεται με τη μέθοδο πάστα φιλάτα (όπως η μοτσαρέλα) και του ιταλικού Provolone. Στο τυροκομείο του Ιδρύματος παράγονται επίσης τυριά όπως η μετσοβέλλα, η γραβιέρα Μετσόβου, το γιδίσιο τυρί, τύπου chèvre, με χοντρό πιπέρι και την Μετσοβάνα, μια παρμεζάνα που θέλει 2 χρόνια για να ωριμάσει. Αν επισκεφτείτε το Μέτσοβο δοκιμάστε τα τυριά σε κάποια ταβέρνα ως ορεκτικό και μετά αναζητήστε τα σε κάποιο μαγαζί με τυροκομικά για να πάρετε και για το σπίτι σας.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 21
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Χειροποίητες χυλοπίτες Μετσόβου

    Αρχοντικό Τοσίτσα

    Ανεβαίνοντας στα καλντερίμια του Μετσόβου (κατευθυνθείτε αριστερά κι επάνω της Αγίας Παρασκευής) θα περάσετε από παραδοσιακές γειτονιές και θα θαυμάσετε πολλά αρχοντικά και άλλα πετρόχτιστα σπίτια. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις ταμπέλες και να φτάσετε στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα. Προτιμήστε τα χαμηλά και άνετα παπούτσια γιατί όλα τα καλντερίμια είναι πέτρινα.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 22
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 23

    Για το λαογραφικό αυτό μουσείο, που πραγματικά λάτρεψα κατά την επίσκεψή μου στο Μέτσοβο, αφιέρωσα ένα ξεχωριστό άρθρο στο blog και μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά εδώ:

    Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, Αρχοντικό Τοσίτσα
    Σαλόνι από το Αρχοντικό Τοσίτσα

    Κατόγι Αβέρωφ

    Ξεχωριστή ήταν και η επίσκεψή μας στο Κατώγι Αβέρωφ, το οινοποιείο που ίδρυσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Η ιστορία του μεγάλη και μακρόχρονη και θα τη μάθετε μόνο με την επίσκεψή σας σε αυτό (περιλαμβάνει 30λεπτη ξενάγηση). Εμείς εντυπωσιαστήκαμε με την ιστορία του οινοποιείου αλλά και μάθαμε πολλά για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

    Το πρώτο κρασί που έφτιαξε με αμπέλια που έφερε από τη Γαλλία και φύτεψε στις παρυφές της Πίνδου ήταν το κόκκινο κρασί Κατώγι Αβέρωφ και είμαι σίγουρη πως τουλάχιστον οπτικά το γνωρίζετε πολλοί από εσάς. Η οινοποιοία στην περιοχή εξελίχθηκε δίνοντας δουλειά στους ντόπιους, νέες ποικιλίες δημιουργήκαν αλλά και μετά τον θάνατό του ιδιοκτήτη τα παιδιά και σήμερα τα εγγόνια του συνεχίζουν να εξελλίσουν αυτό που κάποτε ξεκίνησε με αγάπη και μεράκι.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!, κατώγι Αβέρωφ
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 24

    Στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ του οινοποιοίου.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Κατώγι Αβέρωφ
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 25
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Κατώγι Αβέρωφ
     Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για τα ταξίδια μας στην Ήπειρο:

    Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

    Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο από τα σημαντικότερα μουσεία Νεοελληνικής τέχνης. Μα στο Μετσοβο υπάρχει τέτοιο μουσείο, θα πει κανείς; Κι όμως, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους, φιλοξενούνται έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Μαλέα, Μόραλη. Τα περισσότερα έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.

    Τσεκάρετε εδώ τις μέρες και ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης γιατί εμείς δεν είμασταν τυχεροί να την επισκεφτούμε. Οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιούνται καθε Παρασκευή και Σαββατο στη 1μ.μ.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Πινακοθήκη Αβέρωφ
    Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

    Φαγητό στο Μέτσοβο

    Μετά από τόση βόλτα και επισκέψεις σε λίμνες, ενδιαφέροντα μουσεια, οινοποιεία στο Μέτσοβο είχε έρθει η ώρα για ξεκούραση και φαγητό. Όμως πριν από αυτό είχαμε και κάτι ακόμα να κάνουμε! Φύλλα για πίτα. Όλη η παρέα έβαλα ένα χεράκι και με τη βοήθεια της ειδικού ανοίξαμε φύλλο και μετά απολαύσαμε και την χειροποίητη χορτόπιτα.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Φτιάχνοντας φύλλα για πίτα στην ψησταριά “Το Τζάκι”.

    Δεν ήταν μόνο αυτό όμως! Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας “Το τζάκι” (βρείτε του στο fb εδώ) είχαν πολλούς ακόμα άσους στο μανίκι τους. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις πίτες, τα ορεκτικά, τα μετσοβίτικα τυριά με την ανεπανάληπτη γεύση τους ή τα σουβλιστά κρέατά τους, όπως τα χειροποίητα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι που τόσο νόστιμα δεν έχετε ξαναφάει!

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 26
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 27

    Διαμονή στο Μέτσοβο

    Για τη διαμονή σας μέσα στο κέντρο του Μετσόβου (απέχει μόνο 50 μ. από την πλατεία) προτείνουμε το ξενοδοχείο Kassaros. Είναι χτισμένο σε παραδοσιακό Μετσοβίτικο στυλ και είναι πλήρως ανακαινισμένο.

    Αν και δεν είχαμε τη χαρά να μείνουμε εκείνο το βράδυ στο Μέτσοβο είχα την χαρά να ξεναγηθούμε στον ξενώνα από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του. Καθίσαμε σαν μια μεγάλη παρέα που ήμασταν στο σαλόνι της ρεσεψιόν πίνοντας χειροποίητα λικέρ που μας κεράσανε ακούγοντας ιστορίες από τη ζωή στο Μέτσοβο παλιά και τώρα. Ξεναγηθήκαμε στα δωμάτια, τα οποία είναι παραδοσιακά και ταυτόχρονα πολύ αρχοντικά. Ο ξενώνας διαθέτει σάουνα και γυμναστήριο, σάουνα αλλά και υδρομασάζ με θέα το Μέτσοβο!

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Διαμονή
    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! 28

    Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο Μέτσοβο

    Χιονοδρομικά κέντρα στο Μέτσοβο

    Στην περιοχή λειτουργεί ένα μικρό χιονοδρομικό με πέντε πίστες και βρίσκεται στο ύψωμα Καρακόλι, 2 χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο, κι ένα δεύτερο χιονοδρομικό στη θέση Προφήτης Ηλίας, 5 χλμ. από την πόλη του Μετσόβου, το οποίο διαθέτει έξι πίστες κατάβασης και μία ανώμαλου δρόμου. Οπότε επιλέξτε το αν δεν είστε αρχάριοι στο σκι! Το νέο χιονοδρομικό είναι το Ανίλιο.

    Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

    Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, μόλις 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου σε υψόμετρο 1.340 μ. Η τεχνιτή λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 για να παράγει ενέργεια αλλά σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε έναν βιότοπο απαράμιλης ομορφιάς! Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία μπορείτε να σταθμεύσετε και να βγάλετε φωτογραφίες ή ακόμα να κάνετε κι ένα πικ νικ αν ο καιρός το επιτρέπει. Ακόμα όμως κι αν δεν υπαρχει χρόνος για πικ νικ μπορείτε σίγουρα να κάνετε μια βόλτα με μικρές στάσεις γύρω από τη λίμνη χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μήκους  30 χλμ. και  περνάει φυσικά και πάνω από το φράγμα. Η διαδρομή είναι εύκολη και προσφέρει μαγευτικές εικόνες της λίμνης και των βουνών με τα πράσινα έλατα.

    Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά! Τεχνητή λίμνη πηγών Αώου.
    Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

    Φύγαμε από το Μέτσοβο κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εικόνες και γνώσεις και μέσα μας κρατάμε την ελπίδα να ξαναγυρίσουμε για να συνεχίσουμε την εξερεύνηση στον ξεχωριστό αυτό τόπο.

    Ευχαριστούμε το Epirus Travel για την πρόσκληση και την υπέροχη φιλοξενία. Το Epirus Travel αποτελεί έναν ιστοχώρο αφιερωμένο στην Ήπειρο όπου μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες για τα χωριά και τα αξιοθέατα, να βρείτε καταλύματα και φυσικά να κλείσετε εκδρομές και δραστηριότητες. Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την Ήπειρο σε ένα κλικ! Θα τους βρείτε ακόμα στο fb και στο instagram.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης