ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη

  Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα βουνά της Πίνδου στην Ήπειρο και στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, βρίσκεται η πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Είναι μια σύγχρονη πόλη και άκρως τουριστική. Από την τουρκοκρατία άκμαζε ως κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και ακόμη έως και σήμερα τα γιαννιώτικα ασημικά συγκαταλέγονται στα καλύτερα της χώρας. Η ανάρτησή μου όμως αυτή δεν έχει ως κεντρικό θέμα τα Ιωάννινα, αλλά την Καστροπολιτεία τους, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης και  έχει τις ρίζες της  από το Βυζάντιο. Εδώ διαδραματίστηκαν γεγονότα και πάρθηκαν αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας επί σειρά ετών από διάφορους ηγέτες της, με τελευταίο τον πασά και διοικητή της περιοχής, τον Αλή Πασά.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Fetichie_Tzami_Ioannina_9
  Το Φετιχέ τζαμί των Ιωαννίνων φωτογραφημένο μέσα από τη λίμνη.
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη
  Το Ασλάν τζαμί από την προβλήτα της πόλης των Ιωαννίνων

  Σήμερα, 25η  Μαρτίου, νομίζω πως η ανάρτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί μέσα από το κείμενο και τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες του σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να μεταφερθούμε σε έναν χώρο του παρελθόντος και να σκεφθούμε εκείνα τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και της καταπίεσης των Ελλήνων από τους Οθωμανούς. Ελάτε μαζί μου να ταξιδέψουμε στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και να περπατήσουμε στα χνάρια των τελευταίων πασάδων της τούρκικης σκλαβιάς μας, που απελευθερωθήκαμε από αυτήν,  χάρη στη γενναιότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

  Ξενάγηση στην καστροπολιτεία του Αλή Πασά

  Ξεκινήσαμε την βόλτα μας στον παραλίμνιο δρόμο του Κάστρου των Ιωαννίνων και κάναμε τον γύρο του, κάτω από την σκιά των θεόρατων πλάτανων και με θέα τη λίμνη. Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, μανάδες με τα καροτσάκια, παρέες μαθητών και άνθρωποι κάθε ηλικίας, απολάμβαναν τον φθινοπωρινό ήλιο που μπαινόβγαινε ανάμεσα από τα σύννεφα. Η διαδρομή ήταν υπέροχη και όλοι  ντόπιοι και επισκέπτες την απολάμβαναν πραγματικά, όπως την απολαύσαμε και εμείς, παίρνοντας από αυτή συγχρόνως με την απόλαυση  και μια αίσθηση ηρεμίας και ξεγνοιασιάς.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Limni_Pamvotida_Ioannina-15
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Limni_Pamvotida_Ioannina_13

  Ο παραλίμνιος δρόμος μας  οδήγησε έως και την προβλήτα της λίμνης που είναι και η αφετηρία για τα καραβάκια που κάνουν συνεχώς δρομολόγια προς το νησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα. Καθίσαμε στα παγκάκια της προβλήτας και απολαύσαμε τη θέα της λίμνης που μας δόθηκε απλόχερα. Πραγματικά, φωτογραφικάσ μαγική εικόνα,  με τα ήρεμα νερά της λίμνης να  ταράζονται μόνο από τα χρωματιστά καραβάκια που πηγαινοέρχονταν μέσα σε αυτήν και το βλέμμα μας χάθηκε έως την αντίπερα όχθη αντικρίζοντας τα πανύψηλα βουνά στον ορίζοντα. Μια θέα χωρίς λόγια, απλώς υπέροχη, απολαυστική, θαυμάσια, χαλαρωτική.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Limni_Pamvotida_Ioannina_10
  Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το νησάκι, ανεβαίνοντας σε ένα από τα καραβάκια.
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina

  Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η μεγάλη  πύλη εισόδου των τειχών του Κάστρου που ήταν και ο προορισμός μας. Την περάσαμε και βρεθήκαμε να περπατάμε στα πλακόστρωτα δρομάκια της περιτειχισμένης πόλης. Η αίσθηση που μας δημιουργήθηκε, μπαίνοντας από τη σύγχρονη πόλη στην Καστροπολιτεία, ήταν η αίσθηση πως ζούσαμε σε μιαν άλλη εποχή.

  Περιτριγυρισμένη η μικρή αυτή γραφική πόλη με θεόρατα τείχη με επάλξεις και στοές, αποκομμένη από την σύγχρονη ζωή των Ιωαννίνων, έχει τη δική της ιστορία, μια ιστορία με άρχοντες, πασάδες, ραγιάδες, γεμάτη με ίντριγκες, ζήλιες, πάθη, αλλά και με μια ιστορία καταπίεσης και δύναμης από μέρους των πασάδων, που έζησαν σε αυτό το μέρος. Και φυσικά κρύβει και την ιστορία του Αλή πασά και της κυρά Φροσύνης, που ταυτίστηκε με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων.


  Ο θρύλος της κυρά Φροσύνης

  Η Φροσύνη από μικρή ηλικία είχε παντρευτεί τον Δημήτρη Βασιλείου έναν έμπορο, ο οποίος λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων έλειπε πολύ τακτικά σε ταξίδια. Η Φροσύνη παρ’ όλα τα αυστηρά ήθη της εποχής  που επικρατούσαν για τις παντρεμένες γυναίκες, όπως και για σχέσεις αλλόθρησκων, έκανε σχέση με τον μεγάλο γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ.

  Ο παράνομος δεσμός τους ήταν κρυφός και ο έρωτας του Μουχτάρ μεγάλος που τον έκανε να της χαρίσει το διαμαντένιο δακτυλίδι της γυναίκας του. Όταν η νόμιμη σύζυγος έμαθε για τον δεσμό τους, ζήτησε από τον πεθερό της τον Αλή Πασά να τιμωρήσει τη Φροσύνη. Αυτός για να μη χάσει τη συμμαχία που είχε με τον Ιμπραήμ Πασά, που και οι δύο κόρες του ήταν νύφες του, συμφώνησε.

  Όμως, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του Μουχτάρ διέταξε μαζί με την Φροσύνη να πνίξουν στη λίμνη των Ιωαννίνων και άλλες 17 γυναίκες ελευθερίων ηθών. Κατ’ άλλους, όμως, την κυρά Φροσύνη την έπνιξε ο Αλί Πασάς, γιατί αρνήθηκε την πρότασή του να γίνει ερωμένη του παρ’ όλα τα χρυσαφικά που της έταξε και προτίμησε να θυσιαστεί για τον έρωτά της.

  Η ιστορία έχει και συνέχεια που κατά τη δική μου γνώμη, μου φαίνεται  παράλογη και ακατανόητη. Ακούστε! Η Φροσύνη και οι 17 μοιχαλίδες αναγορεύτηκαν από την εκκλησία «Καλλιμάρτυρες» και μάλιστα όταν κάποιες από αυτές ήταν και μουσουλμάνες. Αργότερα δε, όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, η Φροσύνη ως θύμα του τυράννου Πασά, ανακηρύχθηκε ηρωίδα του έθνους και της επανάστασης.

  Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο τραγούδι “Ο Αλή Πασάς” τραγουδάει για την ιστορία τους.


  Το κάστρο

  Μπροστά μας ανοίχτηκε όλο το φρουριακό συγκρότημα  που όπως μας έδειχνε και η πινακίδα αποτελείται από την εσωτερική Ακρόπολη, τη λεγόμενη  Ιτς Καλέ, από την Ακρόπολη  με το Ασλάν Τζαμί και από τον οικισμό του φρουρίου την Καστροπολιτεία, όπως την ονομάζουν. Ανηφορίζοντας από τη μεγάλη πύλη τον λόφο του Κάστρου, βρεθήκαμε ανάμεσα σε διάφορα κτίσματα,  γκρεμισμένα τείχη, πύργους, που και αυτά μαρτυρούν την χιλιόχρονη ιστορία τους.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastra_Ioannina

  Το κάστρο πρωτοχτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 528 μ.χ., για να προστατέψει μια πόλη που είχε χτίσει σχεδόν κοντά στην τοποθεσία της σημερινής πόλης των Ιωαννίνων. Μετά και οι Νορμανδοί έβαλαν το χεράκι τους στο κάστρο και αυτό επεκτάθηκε. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός που ήταν Δούκας της Ηπείρου  και για προστασία από τους εχθρούς του, μεγάλωσε το κάστρο και έκανε και άλλα οχυρωματικά έργα και κτίρια. Όμως το κάστρο πήρε τη σημερινή μορφή του, όταν διοικητής στα Γιάννενα ήταν ο Αλή Πασάς στα τέλη του 18ου αι. Τότε , στα 1815,  χτίστηκε  και το σεράι του στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

  Διαβάστε ακόμα για ένα 2 κοντινούς προορισμούς από τα Ιωάννινα:

  Μέτσοβο, ένας προορισμός με κρυμμένα μυστικά!

  Επίσκεψή στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου – Αρχοντικό Τοσίτσα

  Ασπράγγελοι, το δικό μας Πάσχα στα Ζαγοροχώρια

  Ιτς Καλέ

  Στο τέρμα του λόφου, περνώντας μια μεγάλη πύλη με καγκελωτή πόρτα  μπήκαμε στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Αντικρίσαμε έναν τόπο πολύ περιποιημένο, γεμάτο επισκέπτες που στο βάθος και στο τελικό ύψωμα, δέσποζε το Φετιχιέ Τζαμί. Κατά τη διάρκεια του 18ο αι. το Φετιχιέ Τζαμί ήταν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής στην Ακρόπολη.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Fetiche_Tzami_Ioannina
  Το Τζαμί πήρε την σημερινή του τζαμί το 1795 όταν ο Αλή πασάς αναδιαμόρφωσε το κάστρο του.

  Μπροστά από το Τζαμί είναι  και ο τάφος του Αλή Πασά, που καλύπτεται από ένα περίτεχνο κιγκλίδωμα, πανομοιότυπο του αυθεντικού που είχε αφαιρεθεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-tafos_Ali_Pasa_Ioannina
  Στον τάφο ετάφη το ακέφαλο σώμα του Αλή πασά το 1822 πλάι στην γυναίκα του.

  Ali_Pasas

  ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ (1744-1822)

  Ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής ήταν κυρίαρχος όλης της περιοχής στις αρχές του 19ου αι.. Σφράγισε με την προσωπικότητά του την ιστορία του τόπου. Αφού έκανε πολέμους, επιθέσεις και έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους, μετά στράφηκε στο να θησαυρίσει και να κάνει και ειρηνικά έργα. Στις τιμωρίες του χρησιμοποιούσε τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Τιμωρούσε τις ομόθρησκές του που είχαν σχέση με χριστιανούς με θάνατο και έκανε βέβαια και το αντίθετο.

  Έτσι με εντολή του θανάτωσε και την κυρά Φροσύνη, την ερωμένη του γιου του με το να την πνίξει στη λίμνη, με πρόφαση τον δεσμό τους, αλλά και κατά μια άλλη εκδοχή γιατί την ήθελε και ο ίδιος και δεν είχε ενδώσει στις διαθέσεις του.

  Ελληνίδα ήταν και η γυναίκα του που είχε μεγάλη επίδραση επάνω του και χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Πασά έσωζε πολλούς χριστιανούς.  Ο Αλή Πασάς σφαγιάστηκε σε ένα δωμάτιο της μονής του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο νησάκι της λίμνης.


  Το βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων

  Δίπλα  στο Φετιχιέ Τζαμί και στο σημείο που άλλοτε ήταν το σεράι του πασά το οποίο κάηκε ολοκληρωτικά το 1870, σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina_4
  Το Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων

  Η πανοραμική θέα των Ιωαννίνων από εδώ ψηλά ήταν υπέροχη. Το αεράκι είχε διώξει τα σύννεφα, ο ήλιος κυριαρχούσε στον ουρανό και η θέα της πόλης μας δόθηκε απλόχερα για να την αποτυπώσουμε στις φωτογραφίες μας.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη

  Ασλάν Τζαμί

  Κατεβήκαμε τον λόφο και φθάσαμε στην αναπαλαιωμένη ακρόπολη με το Ασλάν τζαμί. Έξω στον αύλιο χώρο έως σήμερα υπάρχουν βόμβες των κανονιών  από τις συγκρούσεις της περιοχής  και γιατί εκεί ήταν και οι τούρκικοι στρατώνες.  Μέσα στο Τζαμί σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο με εκθέματα από τη λαϊκή τέχνη των Ιωαννίνων. Εμείς δεν ανεβήκαμε στον μιναρέ του Τζαμιού, αλλά εσείς εάν καταφέρετε να ανεβείτε τη μικρή φιδογυριστή σκάλα του μιναρέ  και φθάσετε έως τον εξώστη του, θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης που θα απλωθεί μπροστά σας.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Aslan_Tzami-Ioannina
  Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίννων
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Aslan_Tzami_Ioannina_8

  Μουσείο Αργυροτεχνίας

  (updated)

  Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Είναι ένα σύγχρονο μουσείο φτιαγμένο με καλαισθησία.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Μουσείο Αργυροτεχνίας , Ιωάννινα
  Μια βροχερή μέρα στο μουσείο Αργυροτεχνίας

  Ως ένα θεματικό μουσείο, είναι χωρισμένο σε τμήματα τα οποία απαντάνε στα ερωτήματα ΠΩΣ, ΑΠΟ ΤΙ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ και οι απαντήσεις σχετίζονται φυσικά με την τέχνη του ασημιού για την οποία φημίζονται οι Γιαννιώτες εδώ και πολλά χρόνια.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Μουσείο Αργυροτεχνίας , Ιωάννινα
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Μουσείο Αργυροτεχνίας , Ιωάννινα

  Καστροπολιτεία

  Κατεβαίνοντας τον λόφο φτάσαμε στη γραφική Καστροπολιτεία με τα αναπαλαιωμένα σπίτια που κρατούν από την Τουρκοκρατία. Ας μην ξεχνούμε πως τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν το 1913. Τα σπίτια κολλημένα σχεδόν δίπλα στα τείχη μέσα σε ανήλιαγα σοκάκια, είναι και αυτά μάρτυρες της δικής τους μακρόχρονης ιστορίας, αντέχοντας στον χρόνο, κουβαλώντας τα σημάδια της, για να μπορούμε εμείς οι ταξιδευτές να τα αντικρίζουμε και να θυμόμαστε ή και ακόμα να μαθαίνουμε από αυτά.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-kastropolitia_Ioannina_5

  Στη μικρή αυτή πόλη τη γεμάτη μνήμες και ιστορία υπάρχουν καλοδιατηρημένα γιαννιώτικα αρχοντικά, με τον επάνω όροφό τους να προεξέχει σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης και με τα χαγιάτια. Ανάμεσά τους  μικρά σπιτάκια στριμωγμένα μέσα στα σοκάκια, με τις αυλές τους γεμάτες λουλούδια, βαμμένα με ζωντανά χρώματα, και τις όμορφες σιδεριές στα παράθυρα.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-kastropolitia_Ioannina_1
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina_2
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina_7
  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina_8

  Στην κεντρική πλατεία της μικρής αυτής διατηρητέας πόλης  με τον μεγάλο και σκιερό πλάτανο υπάρχει και το έργο του διάσημου γλύπτη Κώστα  Βαρώτσου, που το έχει ονομάσει «ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ». Έχει ύψος 4 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από γυαλί και πέτρα, συμβολίζοντας την ένωση των δύο πολιτισμών.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-Kastropolitia_Ioannina_Varotsos

  Σήμερα στο εσωτερικό του κάστρου ζούνε πάνω από 2000 άνθρωποι, μέσα στην ηρεμία τους μακριά από τη σύγχρονη πόλη και τη βοή της. Ζούνε το παρόν, αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον παρελθόντος, γεμάτο με πρόσφατες μνήμες και χιλιόχρονη ιστορία. Τα τείχη του κάστρου κρύβουν μέσα τους πολύ καλά τα μυστικά μιας εποχής,  που ταυτίστηκε με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και με την ιστορία της Ελλάδας μας.

  Διαβάστε στο Ανθομέλι και για τα Ζαγοροχώρια.

  Αφήσαμε τη γραφική Καστροπολιτεία που μας γέμισε με τόσο όμορφες εικόνες και αποχαιρετώντας τις θύμισες του χθες, είπαμε να ανεβούμε στο παϊτόνι και με τον αμαξά οδηγό μας να κάνουμε μια βόλτα στο σήμερα, απολαμβάνοντας την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων.

  Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη-

  Διαμονή

  Για τη διαμονή σας πατήστε εδώ και θα βρείτε πάρα πολλές επιλογές!  Μπορείτε να κλείσετε και απευθείας μέσω της πλατφόρμας booking.com

  Η Κατερίνα προτείνει ανεπιφύλακτα το ξενοδοχείο Lake Spirit στο οποίο έμεινε ειδικά αν είστε ζευγάρι ή οικογένεια με λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Ένα ξενοδοχείο με άψογη εξυπηρέτηση, υπέροχα δωμάτια με ανέσεις, σε μοντέρνο στυλ το οποίο είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεν θα έχετε πρόβλημα στο παρκάρισμα!

  Επίσης δείτε σχετικά με τη διαμονή της (ειδικά αν ταξιδεύετε ζευγάρι) το άρθρο μας για το Διαμονή στο Kamares Boutique Hotel & Spa στα Ιωάννινα


  Ευχαριστώ όλους εσάς που διαβάσατε αυτή μου την ανάρτηση την αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821, μέσα όμως από τη δική μου ταξιδιωτική ματιά του σήμερα  και εύχομαι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, αφού βέβαια η 25η  Μαρτίου είναι και η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ο αρχάγγελος Γαβριήλ της ανήγγειλε τη χαρμόσυνη είδηση πως Αυτή είναι η εκλεκτή  του Θεού που θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του.

  Αν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση κοινοποιήστε την!

  μαμά Μαρία

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τελευταια φορά επισκέφτηκα τα Ιωάννινα πέρσι την Ανοιξη και ήταν πραγματικά χάρμα οφθαλμών!όπως και η φωτογρφίες σας άλλωστε!χαρηκα που σήμερα έμαθα και κομμάτι της ιστορίας τους!

  2. Όλες οι πόλεις μας κρύβουν τα μυστικά τους και την ιστορία τους. Στο χέρι μας είναι να τις μάθουμε και να τις γνωρίσουμε με αυτό τον τρόπο καλύτερα. Σ ευχαριστώ και χάρηκα που με την ανάρτησή μου έβαλα ακόμη ένα λιθαράκι στις γνώσεις σου.

  3. Yπέροχη όπως πάντα η ξενάγηση και τα ιστορικά γεγονότα την έκαναν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όμως δεν μπορώ να πιστέψω πως η εκκλησία ανακήρυξε μάρτυρες αλλόθρησκες και κυρίως γυναίκες ελευθερίων ηθών.. Το δε έργο του σχεδόν συνονόματου καλλιτέχνη αταίριαστο με το περιβάλλον.. 🙂

  4. Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν γνώριζα για την Καστροπολιτεία στα Γιάννενα αλλά ούτε και την ιστορία της. Εντυπωσιακή η ιστορία της κυρά Φροσύνης της… ατακτούλας που ανακυρήχθηκε και καλλιμάρτυρας!
   Νομίζω πως με αυτή σου την ανάρτηση με παρακίνησες για ένα ταξιδάκι στα Γιάννενα!

  5. Τζινα, την ιδια απορια εχω και εγω σχετικα με την ανακηρυξη ολων των γυναικων ως καλλυμαρτυρες απο την εκκλησια. Η ιστορια βεβαια λεει πως η Φροσυνη ειχε θειο τον μητροπολιτη Λαρισας που ανελαβε και την κηδεμονια των παιδιων της και χρυσωσε τον πασα. Απο κει και μετα οπως θελει ο καθενας μπορει να βγαλει τα δικα του συμπερασματα. Οσο για το γλυπτο του Βαρωτσου, ειπε ο ιδιος πως το κυπαρισι ειναι δενδρο που συναδει με ολο το περιβαλλον της περιοχης και δωρηθηκε στον δημο των Ιωαννινων για τα 100 χρονια της απελευθερωσης απο την οικογενεια Μινως Ματσας και υιος και η πλατεια απο τοτε πηρε το ονομα τους. Σου στελνω τις ευχαριστιες μου και τα χαιρετισματα μου!

  6. Κατερινα, μη ντρέπεσαι καθόλου γιατί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα πάντα για καθε πόλη. Εξάλλου το Ανθομελι τι αναρτήσεις θα έκανε αν τα γνωρίζαμε όλα; Βέβαια γεγονός ει ναι πως τα ταξίδια ανοίγουν στον καθένα μας τους ορίζοντες και τη γνώση. Γι αυτό λέω πάντα πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής.

  7. Ζήνα τιμή μου που διάβασες το κείμενο και άφησες το σχόλιό σου. Ευχαρίστηση δική μου που σ έκανα να φέρεις πάλι στο μυαλο σου παλιές δικές σου όμορφες θυμισες. Γιατί όπως και να το κανουμε τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα και μάλιστα όταν τα έχεις περάσει σε μια όμορφη φοιτητουπολη όπως τα Γιάννενα.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης