ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)

    Πόσο γρήγορα πέρασαν οι μέρες μας στη Βιέννη. Ήδη τριγυρνούσαμε στην πόλη και στα αξιοθέατά της τρεις μέρες. Όμως ακόμα δεν μας έκανε καρδιά να φύγουμε. Και πως ήταν δυνατόν αφού δεν είχαμε επισκεφθεί ακόμα τα ανάκτορα Σενμπρούν. Αυτό το παλάτι που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Βιέννης και στέγασε γενιές και γενιές Αψβούργων, ξεχωρίζει μέσα σε μια πόλη γεμάτη από αριστοκρατικά παλάτια.

    Το καλύτερο επιστέγασμα του ταξιδιού μας στη Βιέννη ήταν σίγουρο πως θα είχε πλούτο, χρυσό και εντυπωσιακή αυτοκρατορική ομορφιά. Θα βλέπαμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι τη χλιδή και τον πλούτο που έζησαν βασιλιάδες, αυτοκράτορες και πρίγκιπες επί 6 αιώνες βασιλείας τους.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)
    Ανάκτορα Σενμπρούν

    Διαβάστε όλο το αφιέρωμα που κάναμε στο Ανθομέλι για τη Βιέννη:

    Ταξίδι στη Βιέννη. Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου

    Ταξίδι στη Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

    Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το “Φιλί” του Κλιμτ

    Πράτερ (Prater), το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης (εδώ θα βρείτε κι άλλες δραστηριότητες για ταξίδι στη Βιέννη με τα παιδιά)

    Πως θα πάτε στα ανάκτορα Σενμπρούν

    Το πώς θα φτάσετε στα ανάκτορα Σενμπρούν είναι δική σας επιλογή. Εγώ δεν θα σας πω στο σημείο αυτό τη δική μας διαδρομή γιατί εμείς μέναμε εκτός πόλης και έπρεπε να πάρουμε τραμ και μετρό για να φτάσουμε στο παλάτι. Θα σας πω όμως τον πιο απλό τρόπο που ένας τουρίστας που βρίσκεται στη Βιέννη μπορεί να πάει στα ανάκτορα  Σενμπρούν. Είναι με το μετρό.

    Θα πάρετε από την πλατεία Stephan platz το μετρό U1 (κόκκινη  γραμμή) και θα κατεβείτε στην επόμενη στάση την Karls platz. Από εκεί θα πάρετε το μετρό U4 (πράσινη γραμμή) και θα κατεβείτε στην έκτη στάση με το όνομα Schönbrunn. Τόσο απλά. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε, ούτε με τραμ, ούτε με ταξί ή ακόμα χειρότερα ούτε να πάτε με τα πόδια που πολλοί κάνουν αυτή τη διαδρομή ιδιαίτερα εάν έχει καλό καιρό.

    Επιλογές μεταφορικών μέσων για το παλάτι Schönbrunn

    • Με τον υπόγειο σιδηρόδρομο U-Bahn  με τη γραμμή U4. Η στάση του μετρό είναι το Schönbrunn.
    • Με το Τραμ και με τις γραμμές 10 και 58 προς τα ανάκτορα Schönbrunn.
    • Με λεωφορείο τη γραμμή 10Α, σταματώντας στο σταθμό Schönbrunn.
    • Με τα πόδια σας: από το κέντρο της πόλης έως το Schönbrunn θα κάνετε περίπου 1 ώρα!
    • Με το αυτοκίνητό σας. Αφού βάλετε στο GPS τον προορισμό σας (Schlosstrasse 47) θα μπορέσετε να παρκάρετε με ασφάλεια στο μεγάλο δημόσιο πάρκινγκ, αρκεί να βρείτε θέση γιατί πάντα γίνεται ένας μικρός χαμούλης.

     Τα ανάκτορα Σενμπρούν είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Η ιστορία των ανακτόρων Σενμπρούν

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν βρίσκονται έξω από το κέντρο της Βιέννης, στο προάστιο Hietzing. Η ιστορία των ανακτόρων ξεκινάει από το 1569, όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Β΄έχτισε, στη θέση αυτή, ένα μικρό καλοκαιρινό ανάκτορο. Μετά περίπου από 100 χρόνια, το 1683, ο τότε αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α΄θέλησε να ανταγωνιστεί το παλάτι των Βερσαλλιών και έχτισε ένα νέο ανάκτορο, καθόλου μικρό, αφού είχε 1.441 δωμάτια! Ήταν τα ανάκτορα Σενμπρούν που χτιζόταν περίπου 30 χρόνια, από το 1696 έως και το 1730.

    Το παλάτι αυτό έγινε και η κατοικία της μεγάλης αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστροουγγαρίας αλλά και το σπιτικό του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της συζύγου του, της γνωστής μας Σίσυ. Στη συνέχεια των χρόνων έγιναν στα ανάκτορα μικροαλλαγές, με τις σημαντικότερες μετά τις καταστροφές που υπέστη στον Β παγκόσμιο πόλεμο. Η τελική του αποκατάσταση τελείωσε το 1952.

    Διαβάστε την ανάρτηση και επιλέξτε μια από τις οδικές διαδρομές που σας ταιριάζει: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)
    Το θερινό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας της Βιέννης. Ένα μνημείο εκπληκτικής ομορφιάς, με σπάνια αντικείμενα τέχνης, καταπληκτικούς εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους.

    Μην παραλείψετε να βγάλετε τα skip the line εισιτήρια online για να αποφύγετε την ουρά. Προτείνουμε: Schönbrunn Παλάτι και Κήποι and Gardens: Skip-the-Line Ξενάγηση και Skip the line είσοδος στο Παλάτι με σύντομη εισαγωγή από ξεναγό στην αρχή της περιήγησής σας

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη

    Πήραμε το εισιτήριο στα χέρια μας και πανέτοιμοι ξεκινήσαμε τη μεγαλοπρεπή ξενάγηση. Μόνο τα 40 δωμάτια, από τα συνολικά 1.441 δωμάτιά του, είναι ανοιχτά στο κοινό. Στο εσωτερικό του παλατιού ήταν όλα χρυσά με απίστευτους αστραφτερούς πολυέλαιους να κρέμονται από τις οροφές των δωματίων και η αίσθηση μεγαλοπρέπειας να πλανάται παντού. Κάθε δωμάτιο του παλατιού εξιστορούσε και μια ιστορία την οποία μπορεί κανείς να ακούσει από το audio guide που παίρνει καθώς εισέρχεται στο παλάτι.

    Δυστυχώς δεν έχει ξενάγηση στην ελληνική γλώσσα, έχει όμως ένα φυλλάδιο ξενάγησης στα ελληνικά και μην ξεχάσετε να το πάρετε στην είσοδο. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία αυτή που ζήσαμε σε αυτό το μαγευτικό παλάτι! Μια εμπειρία που καταγράψαμε μόνο στο μυαλό μας γιατί οι φωτογραφίες δυστυχώς απαγορεύονται.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)
    Ξενάγηση στα Ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν (Schönbrunn palace) είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής.  

    Ξενάγηση στα Ανάκτορα Σενμπρούν

    Θαυμάσαμε τα πολυτελή διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της συζύγου του Ελισάβετ (Σίσυ) που έζησαν σε αυτό το ανάκτορο, από το 1848 μέχρι το 1916. Πολύ ενδιαφέρον ήταν το Δωμάτιο καρυδιού του 1766, που πήρε το όνομά του από την ξύλινη επένδυση από ξύλο καρυδιάς, καθώς και το Υπνοδωμάτιό του με ένα απλό στρατιωτικό κρεβάτι στο οποίο ο αυτοκράτορας πέθανε το 1916, μετά από 68 χρόνια στο θρόνο. Εξαιρετικό ήταν όμως και το Σαλόνι της Ελισάβετ σε παστέλ χρώματα με τα πορτρέτα των παιδιών της.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Οι κήποι-η κρήνη του Ποσειδώνα-η αψίδα Γκλοριέτε.
    Από την υπέροχη Γκλοριέτε (στο βάθος), την νεοκλασική αυτή αψίδα,  μπορείτε να βγάλετε πολύ όμορφες φωτογραφίες.

    Όταν φτάσαμε  στα διαμερίσματα, που κάποτε κατοικούσε η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, εντύπωση μας έκαναν τα Δωμάτια Bergl, που ήταν διακοσμημένα με πολύ πλούσια και βαριά έπιπλα, το  Δωμάτιο της  Μαρίας Αντουανέτας, όπου φιλοξενήθηκε σε αυτό ο Ναπολέοντας και το  Κίτρινο δωμάτιο με το λευκό μαρμάρινο ρολόι δώρο του Ναπολέοντα ΙΙΙ προς τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Εξαιρετική όμως ήταν και η Αίθουσα πρωινού που ήταν διακοσμημένη με ωραίες ζωγραφιές με λουλούδια, έργα των θυγατέρων της αυτοκράτειρας.

    Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και το Ιδιωτικό αυτοκρατορικό σαλόνι της Μαρίας Θηρεσίας που ήταν διακοσμημένο με γλυπτά και είχε πάμπολλες ινδικές και περσικές μινιατούρες. Εκπληκτική ήταν και η Αίθουσα των καθρεφτών γεμάτη με τους κρυστάλλινους καθρέφτες που είχαν επιχρυσωμένα ροκοκό πλαίσια.

    Αν πάντως το ταξίδι σας στη Βιέννη αργεί, αξίζει να δείτε ένα δωρεάν virtual tour του παλατιού εδώ.

    Τι άλλο μπορείτε να δείτε στα ανάκτορα Σενμπρούν

    Εκτός από την ξενάγησή σας στο παλάτι πρέπει να περπατήσετε έως τη μεγαλοπρεπή αψίδα Gloriette. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τον ζωολογικό κήπο, το Μουσείο των Αμαξών και το Παιδικό Μουσείο. Φυσικά, ένας περίπατος στους πανέμορφους κήπους του παλατιού επιβάλλεται, αλλά και μια επίσκεψη στον σπίτι των Φοινίκων με τη εξαιρετική συλλογή από εξωτικά φυτά τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο Θερμοκήπιο του 1882.

    Οι κήποι των ανακτόρων Σενμπρούν

    Μετά την εσωτερική περιήγηση που κάναμε στο παλάτι άξιζε που περπατήσαμε και στους κήπους του. Ήταν ένα υπέροχο μέρος και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση περιπλανηθήκαμε στα πολυάριθμα μονοπάτια και στα παρτέρια του πάρκου. Θαυμάσαμε τα πολλά συντριβάνια του που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά μαρμάρινα γλυπτά του 18ου αι. με μυθολογικές παραστάσεις.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Οι κήποι των ανακτόρων.
    Οι θεματικοί κήποι γύρω από το παλάτι Schönbrunn έχουν πολύ μεγάλη έκταση  και χτίστηκαν τον 18ο αι. σε μπαρόκ στιλ.

    Διαβάστε για τη δική μας ξενάγηση στο Σάλτσμπουργκ: Σάλτσμπουργκ, η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ στην Αυστρία

    Η Κρήνη του Ποσειδώνα

    Εκείνο που έκλεψε όμως τις εντυπώσεις μας ήταν η Κρήνη του Ποσειδώνα, μια μεγάλη δεξαμενή νερού από την οποία ποτίζεται και ένα μεγάλο μέρος του κήπου. Εντυπωσιακό ήταν και το γλυπτό της δεξαμενής. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινα και τους Τρίτωνες να περιτριγυρίζεται με θέματα από την ελληνική μυθολογία. Μέσα σε όλο το μαρμάρινο σύμπλεγμα διακρίνεται και ο Αχιλλέας με τη μητέρα του Θέτις, αγαπημένος ήρωας της αυτοκράτειρας Σίσυ.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Η κρήνη του Ποσειδώνα.
    Η Κρήνη του Ποσειδώνα

    Η μεγαλοπρεπής αψίδα Gloriette στα ανάκτορα Σενμπρούν

    Στην κορυφή του λόφου μέσα στην απέραντη έκταση των ανακτόρων Σενμπρούν είναι  χτισμένο από το 1775, το Gloriette. Ουσιαστικά είναι ένα μνημείο που τιμά όσους έπεσαν στη μάχη του 1757 όταν τα αυστριακά στρατεύματα νίκησαν τον Πρωσικό στρατό. Η κορυφή του κεντρικού  τμήματος της αψίδας στεφανώνεται από ένα μεγάλο αυτοκρατορικό αετό σκαρφαλωμένο πάνω σε μια σφαίρα.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Η αψίδα Γκλοριέτε.
    Η μεγαλοπρεπής αψίδα Γκλοριέτε και η κρήνη του Ποσειδώνα στους κήπους των ανακτόρων Σενμπρούν

    Ο ζωολογικός κήπος (Tiergarten Schönbrunn) 

    Μέσα στον μεγάλο κήπο των ανακτόρων Σενμπρούν βρίσκεται και ο ζωολογικός κήπος που είναι ένα αξιοθέατο για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις ηλικίες. Διαθέτει πολλά είδη ζώων, πάνω από 750, διαφορετικά μεταξύ τους. Γιγαντιαία πάντα, τίγρεις της Σιβηρίας, ελέφαντες της Αφρικής, τίγρεις της Αρκτικής, πιγκουίνους, αλλά και εξωτικά ζώα και πουλιά σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους, για να αντέξουν τις κρύες καιρικές συνθήκες.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Στο ζωολογικό κήπο.
    Φλαμίγνκο στον ζωολογικό κήπο του παλατιού

    Ο ζωολογικός κήπος πραγματικά αξίζει την επίσκεψή σας. Ειδικά εάν έχετε μαζί τα παιδιά σας αν και το εισιτήριο είναι λίγο τσουχτερούτσικο για ολόκληρη την οικογένεια. Επίσης για να ευχαριστηθείτε την επίσκεψή σας πρέπει τουλάχιστον να έχετε στη διάθεσή σας πάνω από 3 ώρες τουλάχιστον.

    Κλείστε skip the line εισιτήρια για τον ζωολογικό κήπο από εδώ

    Το Θερμοκήπιο (Palmenhaus Schoenbrunn)

    Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο των ανακτόρων Σενμπρούν είναι το Θερμοκήπιο. Χτίστηκε το 1883 και τότε ήταν το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στην Ευρώπη. Το θερμοκήπιο χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες με διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες εδάφους. Έτσι, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες φυλάσσονται οι πελώριοι φοίνικες, τα  φυτά και τα λουλούδια. Υπάρχει και ένα μικρό τροπικό δάσος όπου ζουν εκατοντάδες είδη πεταλούδων, μέσα σε ένα φυσικό και όμορφο περιβάλλον.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Palmenhaus - θερμοκήπιο
    Εντυπωσιακό το Θερμοκήπιο μέσα στους αυτοκρατορικούς κήπους των ανακτόρων Σενμπρούν. Αξίζει πραγματικά την επίσκεψή σας

    Επισκεφθείτε το μουσείο Swarovski στο Wattens της Αυστρίας. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία: Στον κρυστάλλινο κόσμο του μουσείου Swarovski

    Μουσείο αυτοκρατορικών αμαξών (omperial Carriage museun)

    Δίπλα από τα ανάκτορα Σενμπρούν βρίσκεται και το μουσείο με τις χρυσοποίκιλτες άμαξες που μεταφέρονταν οι αυτοκράτορες, οι πρίγκιπες και τα παιδιά τους. Μπορείτε να το επισκεφθείτε και θα δείτε πάνω από 60 αυτοκρατορικές άμαξες που μετέφεραν τους Αψβούργους, από το 1690 έως και το 1918. Η συλλογή διαθέτει απλές άμαξες, παιδικές, τη χρυσή άμαξα των βασιλικών γάμων ως και την άμαξα που μετέφερε τη Σίσυ στην τελευταία της κατοικία. Η συλλογή των Αμαξών του Μουσείου είναι πραγματικά εκπληκτική.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). Άμαξες στο μουσείο μεταφορών
    Μια από τις πολλές αυτοκρατορικές “χρυσές άμαξες” που βρίσκονται στο Μουσείο Μεταφορών

    Εισιτήριο skip the line για το μουσείο μεταφορών

    Προτείνουμε: Πακέτο εισιτηρίων skip the line για το μουσείο μεταφορών και για τον ζωολογικού κήπο (με εξτρά έκπτωση 5%)

    Το Παιδικό Μουσείο

    Στα ανάκτορα Σενμπρούν μπορείτε με τα παιδιά σας να επισκεφθείτε και το παιδικό Μουσείο. Μπορούν να δουν εκθέματα από την καθημερινή ζωή της αυτοκρατορικής οικογένειας και φυσικά να ντυθούν με ρούχα και να γίνουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε παιδί που θα την αποτυπώσετε σε πάμπολλες φωτογραφίες.

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn). 'Ελκηθρο στο μουσείο μεταφορών
    Εντυπωσιακό και το έλκηθρο!!! Μουσείο Μεταφορών

    Μια εκδρομή που δεν πρέπει να χάσετε όλες τις εποχές του χρόνου, όταν ταξιδέψετε στην Αυστρία είναι και η περιοχή των λιμνών η Salzkammergut η οποία τελειώνει στο μαγευτικό χωριό Hallastatt

    Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Βιέννη

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Η επίσκεψή μας στα ανάκτορα Σενμπρούν είχε κρατήσει σχεδόν μια μέρα. Την ευχαριστηθήκαμε, διασκεδάσαμε, τη θαυμάσαμε αλλά και κουραστήκαμε. Και ενώ ο προγραμματισμός της ημέρας είχε επίσκεψη και στο ανάκτορο Μπελβεντέρε ήταν αδύνατον να την πραγματοποιήσουμε. Την αφήσαμε για την επόμενη μέρα. Αναγκαστικά… και για εσάς το ανάκτορο Μπελβεντέρε αναβάλετε για την επόμενη ανάρτηση.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ταξίδι στη Βιέννη. Τα ανάκτορα Σενμπρούν, το αξιοθέατο στη Βιέννη που πρέπει να επισκεφθείτε. Τι άλλο θα δείτε εκεί.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης