ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

    Ήταν η δεύτερη μέρα που βρισκόμασταν στη Βιέννη και η ξενάγηση που είχαμε κάνει την προηγούμενη μέρα μας είχε ευχαριστήσει πάρα πολύ. Με αγωνία περιμέναμε τη σημερινή μας βόλτα. Είχαμε αποφασίσει να δούμε τα αξιοθέατα του έτερον ήμισυ του «δακτυλίου της πόλης» και να φτάσουμε έως και το κανάλι του Δούναβη. Όπως είχα αναφέρει και στην προηγούμενη ανάρτηση Ταξίδι στη Βιέννη (α΄μέρος) το ιστορικό κέντρο της Βιέννης περικλείεται από έναν κυκλικό δρόμο, τον ονομαζόμενο Ring.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Αυτός ο δρόμος που στην πραγματικότητα είναι δρόμοι με διάφορες ονομασίες που περιέχουν όμως μέσα τους τον όρο Ring, είναι και το «χρυσό δαχτυλίδι της Βιέννης». Επάνω του υπάρχουν πολλά λαμπρά οικοδομήματα και σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο και η διάσημη Όπερα της Βιέννης, η Wiener Staat Opera.

    Βιέννη.Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Η αυτοκρατορική Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας

    Διαβάστε την ανάρτηση και επιλέξτε μια από τις οδικές διαδρομές που σας ταιριάζει: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της Βιέννης

    Η παρούσα ανάρτηση μαζί με το α’ μέρος από το ταξίδι μας στη Βιέννη αποτελούν έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για να τη γνωρίσετε! Μην ξεχάσετε να διαβάσετε και την γ’ μέρος του αφιερώματος του Ανθομέλι για τη Βιέννη που αφορά κυρίως το Prater, το διάσημο λούνα παρκ της πόλης.

    Πλατεία Stephansplatz

    Η αφετηρία μας και πάλι για τη σημερινή μας ξενάγηση θα είναι η πλατεία Stephansplatz. Ο πολύς κόσμος και η ομορφιά του καθεδρικού ναού είναι αλήθεια πως και πάλι δεν μας άφησαν να φύγουμε γρήγορα από αυτήν. Οι νεαροί ντυμένοι με στολές παλαιάς εποχής και να ήθελες να τους προσπεράσεις δεν σε αφήνουν να ξεφύγεις προσπαθώντας να σε πείσουν να πάρεις από αυτούς ένα πρόγραμμα ξενάγησης. Ο καιρός και σήμερα μας έκανε παιχνίδια μεταξύ ήλιου και βροχής, αλλά προς το παρόν ήταν καλός. Ένα μπουφανάκι όμως το θέλαμε αν και ήταν κατακαλόκαιρο!

    Βιέννη.Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Πλατεία Αγίου Στεφάνου
    Η πάντα γεμάτη κόσμο πλατεία Stefanplatz της Βιέννης μπροστά στο μοντέρνο κτίριο Haas Hause

    Ο πεζόδρομος Kärntner Strasse

    Βγήκαμε από την πλατεία και μπήκαμε στον πεζόδρομο Kärntnerstrasse, τον γεμάτο με τα υπέροχα κτίρια του 18ου αι. Ήταν η διαδρομή που είχαμε επιλέξει για να φθάσουμε ως την Όπερα. Εμείς περιμέναμε τον πεζόδρομο να τον διασχίσουμε γρήγορα, όμως αυτό φάνηκε πως ήταν αδύνατο. Και ο λόγος; Γιατί η οδός Kärntner είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Βιέννης. Είναι πεζοδρομημένος με δεκάδες καταστήματα να σε ξελογιάζουν. Που να πρωτομπείς και τι να πρωτοκοιτάξεις στις πανέμορφες βιτρίνες των μοντέρνων καταστημάτων και των κομψών μπουτίκ!

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Τα καπέλα στη Βιέννη είναι είδος πολυτελείας βλέποντας και τις τιμές τους επάνω σε αυτά

    Ο δρόμος είχε τόσο πολύ κόσμος που έμοιαζε με λαοθάλασσα. Όπως καταλαβαίνετε την ώρα που είχαμε στη διάθεσή μας για να τον διασχίσουμε τριπλασιάστηκε, μη σας πω πως τετραπλασιάστηκε. Όμως περάσαμε τόσο όμορφα, που στην τελική δεν μας ένοιαξε καθόλου. Ένα ταξίδι δεν είναι μόνο μουσεία και αξιοθέατα. Προ παντός ένα ταξίδι γίνεται προς τέρψη της ψυχής μας η οποία συντελείται όταν βρισκόμαστε σε φάση ξεγνοιασιάς και χαράς.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Η πρώτη καταγραφή της Kärntner Strasse είναι από το 1257, με την ονομασία Strata Carintianorum. Αναφέρεται ως η εμπορική οδός που ένωνε τη Βιέννη με τη νότια επαρχία της Καρινθίας

    Ήταν δύσκολο να φύγουμε από αυτόν τον υπέροχο πεζόδρομο, που ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα μεγάλο λούνα παρκ. Χαθήκαμε ανάμεσα σε χιλιάδες άτομα και διασκεδάσαμε με τους ζογκλέρ, απολαύσαμε τη ζωντανή μουσική και εντυπωσιαστήκαμε από το θέατρο δρόμου. Γίναμε όλοι μια όμορφη παρέα.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Ένας όμορφος και ήσυχος δρόμος της Βιέννης με τις γραμμές του τραμ

    Δύσκολο μεν, αναπόφευκτο δε. Γιατί κάποια στιγμή ο πεζόδρομος τελείωσε. Ως δια μαγείας, σχεδόν χωρίς να καταλάβουμε την απόσταση, είχαμε φτάσει στη διασταύρωση με την οδό Opernring. Μπροστά μας το αριστοτεχνικό κτίριο που βλέπαμε μας θάμπωσε με την ομορφιά του. Ήταν το κτίριο της Όπερας της Βιέννης.

    Η απόσταση από την πλατεία Stephansplatz έως και την Όπερα είναι σχεδόν μια ευθεία. Θέλετε περίπου ένα τέταρτο περπάτημα, εάν δε θα ξελογιαστείτε από τον πεζόδρομο της Kärntner Strasse.

    Η Όπερα της Βιέννης (Vienna State Opera)

    Η Όπερα της Βιέννης βρίσκεται στη διασταύρωση της Opernring με την Kärntnering. Φτάνοντας έξω από το κτίριο της Όπερας δεν ήταν δυνατόν να μη τη θαυμάσουμε! Ένα πανέμορφο τεράστιο κτίριο το οποίο μας καθήλωσε με την επιβλητικότητα του. Η κατασκευή του κτιρίου της Όπερας σε νεο-αναγεννησιακό στυλ ήταν μέσα στην ανανέωση της πόλης που έκανε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, όπως και πολλών άλλων  κτιρίων που θαυμάζουμε σήμερα και μάλιστα ήταν το πρώτο από όλα τα άλλα.

    Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1863. Φυσικά η πρεμιέρα των παραστάσεων δεν θα μπορούσε να μη γίνει με τον πιο αγαπημένο τους συνθέτη, τον Βόλφγκανγκ  Αμαντέους Μότσαρτ. Η πρώτη παράσταση που δόθηκε το 1869 ήταν με την όπερα «Don Giovanni» του Μότσαρτ.

    Το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός στη Βιέννη είναι «ο Χορός της Όπερας» που γίνεται την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς. Στην πίστα του αμφιθεάτρου η αφρόκρεμα της Βιέννης χορεύει βαλς όλη τη νύχτα σύμφωνα με μια παράδοση των αυτοκρατορικών εορτών.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Η Όπερα της Βιέννης
    Το κτίριο της Όπερας όταν χτίστηκε δεν είχε εντυπωσιάσει τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ χαρακτηρίζοντάς το «σιδηροδρομικό σταθμό», οδηγώντας τον αρχιτέκτονα σε αυτοκτονία.

    Το διάσημο κτίριο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης είναι ένα επιβλητικό κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Υπέροχη αυτοκρατορική σκάλα, αγάλματα, ταπισερί, θαυμάσια αρχιτεκτονική με αψίδες όπως ένα παλάτι! Η Wiener Staatsoper της Βιέννης είναι μία από τις παλαιότερες Όπερες του κόσμου, ενώ η ορχήστρα της που αποτελείται από µέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες παγκοσμίως. Παρόλο που, όταν χτίστηκε, το 1869, δεν είχε αρέσει, σήμερα είναι το καμάρι των Βιεννέζων και μία από της πιο ενεργές Όπερες, µε πάνω από 200 παραστάσεις το χρόνο.

    Εδώ μπορείτε να κλείσετε skip the line εισιτήριο (δεν θα περιμένετε σε ουρές ταμείου δηλαδή).

    Για να μπείτε στο εσωτερικό της Όπερας πρέπει να την επισκεφτείτε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις σε διάφορες γλώσσες. Δυστυχώς ξενάγηση στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει. Γίνεται μια ωραία ξενάγηση μέσα στους χώρους της όπερας όπου θα μάθετε και κάποιες πληροφορίες για το κτίριο αλλά και γενικά για την ιστορία της Όπερας. Το αποκορύφωμα της ξενάγησης είναι η κύρια αίθουσα που βρίσκεται το θέατρο και η σκηνή.

    Προτείνουμε να κάνετε μια ξενάγηση με τα πόδια στην πόλη με ιστορικά και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα με ξεναγό που περιλαμβάνει και εισιτήριο εισόδου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Πατήστε εδώ για λεπτομέρειες.

    Στο πάρκο Burggarten και στο άγαλμα του Αμαντέους Μότσαρτ

    Στη συνέχεια της περιήγησής μας αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πισωγύρισμα του δρόμου(βλέπε το χάρτη). Μπήκαμε μέσα στο πάρκο Burggarten για να αποθανατίσουμε φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη, το αγαπημένο παιδί της Βιέννης, τον Αμαντέους Μότσαρτ. Για να είμαι ειλικρινής ήταν λίγο ταλαιπωρία, γιατί το πάρκο είναι μεγάλο, αλλά τελικά άξιζε το κόπο. Εσείς φροντίστε να επισκεφθείτε το πάρκο όταν ακόμα είστε στα ανάκτορα Hofburg.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Μνημείο Μότσαρτ
    Το άγαλμα του Αμαντέους Μότσαρτ και το παρκάκι εμπρός του με το κλειδί του Σολ σχεδιασμένο με λουλούδια, όπως αρμόζει τέλεια στον μεγάλο μουσικό

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ξεναγηθείτε στο Σάλτσμπουργκ,η μαγευτική πόλη του Μότσαρτ στην Αυστρία.

    Καθώς γυρνούσαμε πίσω στο σημείο που βρίσκεται η Όπερα για να πάρουμε και πάλι την Kärntnering, περάσαμε και από το Μουσείο Albertina.

    Το Μουσείο Albertina

    Μέσα στο μεγάλο αυτοκρατορικό συγκρότημα του Hofburg, μόλις 400 µ. από τη Michaelerplatz και πλάι στο μεγάλο πάρκο του παλατιού βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Albertina που στεγάζεται σε κτίριο του 1781. Ήταν το παλάτι της αγαπημένης κόρης της Μαρίας Θηρεσίας, Χριστίνας που είχε παντρευτεί τον Δούκα Αλβέρτο.

    Σήμερα μπορείτε να το επισκεφθείτε, αφού λειτουργεί ως μουσείο και να δείτε μία μεγάλη συλλογή από έργα ζωγραφικής από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Ρούμπερτ, αλλά και νεότερων όπως ο Σίλε και Κλιμτ. Επίσης στο μουσείο εκτίθεται και μια από τις σπουδαιότερες συλλογές γραφικών τεχνών παγκοσμίως. Το Μουσείο Albertina αξίζει την επίσκεψή σας, εάν είστε λάτρης της τέχνης της ζωγραφικής.

    Κλείστε online ενιαίο εισιτήριο για τα μουσεία Albertina Modern και Albertina Museum. Εξερευνήστε την τεράστια συλλογή της Albertina Modern, η οποία αναδεικνύει τον καλλιτεχνικό πλούτο της Αυστρίας, καθώς και σύγχρονους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Περιπλανηθείτε στις αίθουσες του Μουσείο Albertina, που είναι το σπίτι των έργων των Monet, Cézanne, Gauguin, Renoir και Munch.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Γκούσταφ Κλιμτ
    Έργο του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταφ Κλιμτ με το όνομα “χρυσαφένια εποχή”. Το διάσημο έργο του “Το φιλί” βρίσκεται στο μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για το εκπληκτικό μουσείο της Swarovski στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας: Στον κρυστάλλινο κόσμο του μουσείου Swarovski.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και μάθετε για το πλωτό θέατρο της Αυστρίας και τις σουρεαλιστικές σκηνές του: Το Bregenz της Αυστρίας και η πλωτή σκηνή της όπερας.

    Η εκκλησία του Καρόλου (Karlskirche)

    Περπατώντας στην περιοχή της Όπερας, φτάσαμε στην οδό Akademiestrasse. Αυτήν επιλέξαμε για φτάσουμε στην πανέμορφη πλατεία Karlsplatz και στο πάρκο της. Ήδη από μακριά είχαμε διακρίνει τον εντυπωσιακό τρούλο μιας εκκλησίας. Ήταν η εκκλησία του Καρόλου. Φτάσαμε κοντά και η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν εκπληκτικής ομορφιάς.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης .Εκκλησία Καρόλου
    Αξίζει να πάρετε τον ανελκυστήρα που βρίσκεται στο εσωτερικό και να ανεβείτε στο θόλο του ναού όπου μπορείτε να θαυμάσετε από πολύ κοντινή απόσταση τις λεπτομέρειες στις τοιχογραφίες και την υπέροχη θέα πάνω από τις στέγες της Βιέννης.

    Ο μεγάλος ναός με τις δύο στήλες του και τον εντυπωσιακό τρούλο καθρεπτίζονταν στα νερά της μικρής λίμνης που ήταν εμπρός του. Οι κολώνες είναι επηρεασμένες από τον ρωμαϊκό κίονα του Τραΐανού και διακοσμημένες από τη ζωή του Αγίου Καρόλου. Ένα μπαρόκ στολίδι της Βιέννης που χτίστηκε ένα χρόνο μετά την πανδημία της πανούκλας . Ο αυτοκράτορας Κάρολος Στ΄είχε δεσμευτεί να χτίσει μια εκκλησία με το τέλος της πανδημίας. Την έχτισε προς τιμή του Karl Borromeo, ο οποίος ήταν γνωστός ως θεραπευτής για τους αρρώστους με πανούκλα. Η  κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1715 και τελείωσε το 1737.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Εκκλησία Καρόλου
    Απίστευτης ομορφιάς ναός που την εποχή που χτίστηκε είχε άμεση οπτική επαφή με τα ανάκτορα Hofburg.

    Η εκκλησία του Καρόλου είναι το σήμα κατατεθέν της ομώνυμης πλατείας και σύμβολο ολόκληρης της Βιέννης. Αποπνέει μια μεγαλοπρέπεια. Εξωτερικά, λόγω του μεγέθους της, αλλά και εσωτερικά με τις υπέροχες τοιχογραφίες της και τις μαρμάρινες συνθέσεις της. Είναι ένας μεγάλος και φωτεινός ναός με εντυπωσιακή ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική. Είναι τόσο όμορφος που μοιράζεται την ομορφιά του ακόμα και με τον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου.

    Η είσοδος κοστίζει 8€ (μειωμένη τιμή για φοιτητές 4€). Μαζί με την είσοδο δίνεται και ένας mini οδηγός για τον ναό. Εμείς θα προτείνουμε να παρακολουθήσετε και κάποιο κοντσέρτο αν είστε μουσικόφιλοι, όπως τις 4 εποχές του Vivaldi (πατήστε στα link για να κλείσετε τα εισιτήριά σας).

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Πλατεία Καρόλου
    Επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ο ναός του Καρόλου καθρεπτίζεται στα νερά της λίμνης με το μοντέρνο γλυπτό του Χένρι Μουρ στο κέντρο της να έρχεται σε τέλεια αντίθεση με την μπαρόκ εκκλησία

    Συνοικία Spittelberg της Βιέννης

    Από την εκκλησία του Καρόλου μπορείτε να πάτε και από εδώ στη συνοικία Spittelberg. Περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια της και στις αγορές, όπως σας έχω πει και στο Ταξίδι στη Βιέννη (α΄μέρος). Από τη φημισμένη αγορά της, τα διακοσμητικά και τα χειροτεχνήματα δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, αλλά και τι να πρωτοδοκιμάσετε από τις παραδοσιακές λιχουδιές και τα γλυκίσματα που έχουν τα δεκάδες καφέ. Απολαύστε τα μαζί με έναν βιεννέζικο καφέ!!!

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Η Βιέννη είναιο πιο γλυκός προορισμός της Ευρώπης με δεκάδες ζαχαροπλαστεία να κατακλύζουν την πόλη.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ταξιδέψτε μαζί μας στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Μπορείτε να την επισκεφθείτε σε μονοήμερη εκδρομή από τη Βιέννη Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Η συνέχεια της ξενάγησης στο δρόμο Ringstrasse της Βιέννης

    Η Βιέννη καθώς περπατούσαμε στο άλλο μισό της μεγάλης οδού Ring μας επιφύλασσε όλο και περισσότερες εκπλήξεις. Μουσεία, επιβλητικά κτίρια και πάνω από όλα πάρκα. Οι δρόμοι μεγάλοι με ελάχιστη κίνηση. Τα πεζοδρόμια άνετα ώστε να απολαμβάνουμε τη βόλτα μας. Τα κόκκινα τραμ πηγαινοέρχονταν  στις γραμμές τους, που βρίσκονταν άλλοτε στη μέση των δρόμων και άλλοτε στα πλαϊνά τους. Χαρακτηριστική και η φιγούρα παλαιάς εποχής που βλέπαμε του κόκκινο τραμ που περνούσε στο μεγάλο δρόμο πηγαίνοντας τους επιβάτες του στον προορισμό τους.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης 27

    Δεν ξέρω εάν με πήγαιναν τα βήματά μου ή αν ήταν τυχαίο λόγω μουσικών ακουσμάτων από την πιανίστρια κόρη μου και έπεφτα συνέχεια σε μνημεία με μουσικούς συνθέτες. Πριν από λίγο είχα βρεθεί στο μνημείο του συνθέτη Μπράμς και Σούμπερτ. Τώρα στο μνημείο του Μπετόβεν. Μα ήταν δυνατόν να το προσπεράσω και να μη βγω μια αναμνηστική φωτογραφία!

    Η Βιέννη αν και Γερμανός στην καταγωγή του ο Μπετόβεν, τον τιμά με ένα μνημείο άξιο της φήμης του, αφού μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Εξ άλλου ο Μπετόβεν είχε ζήσει από 21 χρόνων στη Βιέννη και δίκαια θεωρείται και δικό της παιδί.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Μνημείο Μπετόβεν
    Το υπερμεγέθες μνημείο του μεγάλου μουσικού Μπετόβεν

    Εάν είστε με δικό σας αυτοκίνητο μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Klagernfurt της Αυστρίας: Διακοπές στο Klagernfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για έναν ενδιαφέρον προορισμό και για τα παιδιά σας: Το Minimundus στο πάρκο Europark της Αυστρίας

    Το πάρκο Stadtpark και το άγαλμα του Johann Strauss

    Το μεγάλο πάρκο είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά της Βιέννης. Τα μεγάλα δέντρα του και τα παρτέρια με το γκαζόν είναι η χαρά των παιδιών. Κόσμος πολύς βολτάριζε κρατώντας στο χέρι του ένα χωνάκι παγωτό που το είχε πάρει από το υπαίθριο μαγαζάκι, ενώ τα παιδιά απολάμβαναν την παιδική χαρά τους. Μέσα στο πάρκο σε μια υπέροχη τοποθεσία βρίσκεται και το καφέ-εστιατόριο. Κάτω από τα ψηλά δένδρα και με την ευχάριστη μουσική του να πλανάται στον αέρα το καφεδάκι μας ήταν μια απόλαυση.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Johann Strauss
    Στο πάρκο Stadtpark της Βιέννης

    Εμείς όμως δεν μπήκαμε στο πάρκο απλά μόνο να κάνουμε μια απογευματινή βόλτα στη Βιέννη, όπως ο κόσμος που βρισκόταν εκεί. Μπήκαμε με έναν προορισμό. Να δούμε το χρυσό άγαλμα του Στράους, του διάσημου γνωστού Αυστριακού συνθέτη του 19ου αι. Τα μελωδικά χορευτικά κομμάτια που συνέθεσε ήταν αυτά που τον έχουν χαρακτηρίσει και του έδωσαν και το όνομα «βασιλιά του βαλς».

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Johann Strauss
    Το επιχρυσωμένο άγαλμα του Στράους είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγάλματα τόσο στο πάρκο όσο και σε όλη την πόλη.

    «Ο Όμορφος Γαλάζιος Δούναβης»

    Το διάσημο βαλς των βαλς του Johann Strauss υιού είναι “ο Γαλάζιος Δούναβης” που πρωτοπαίχτηκε το 1867. Σήμερα θεωρείται ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της Αυστρίας. Είναι το πιο γνωστό σε όλους μας ορχηστρικό κλασικό κομμάτι του Γιόχαν Στράους. Και να σκεφτεί κανείς πως γράφτηκε για καρναβαλικές γιορτές ώστε να ευθυμήσουν οι Αψβούργοι μετά από την ήττα τους με την Πρωσία!

    Στην πρεμιέρα του ο “Γαλάζιος Δούναβης” δεν είχε μεγάλη απήχηση. Όμως όταν το έργο παρουσιάστηκε από ορχήστρα στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση του Παρισιού αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ορχηστρική εκδοχή του κομματιού είναι αυτή που επικράτησε τελικά και εκτόξευσε τη δημοτικότητα του μουσικού αυτού έργου ανά τους αιώνες.


    Το μνημείο του Johann Strauss είναι ένα επιχρυσωμένο γλυπτό με τον συνθέτη να παίζει το βιολί του. Είναι ένα από τα πολυφωτογραφημένα μνημεία της πόλης, κρίνοντας και από την σειρά των ανθρώπων που ήθελαν να φωτογραφηθούν. Έπρεπε να περιμένω και εγώ με τη σειρά μου για μια και μοναδική φωτογραφία.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Johann Strauss
    Και μια που μιλάμε για συνθέτες καιρός είναι να βγω ακόμα μια φωτογραφία μπροστά στο χρυσό άγαλμα του Johann Strauss

    Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης με έργα των Στράους

    Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης  ξεκίνησε να παίζεται από το 1892, όμως ουσιαστικά καθιερώθηκε από το 1946 και μετά. Διευθύνεται  από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των εποχών με ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Η συναυλία δίνεται στο Μέγαρο Φίλων Μουσικής, που βρίσκεται απέναντι από την Karlsplatz.

    Σε αυτό το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα παίζονται έργα των Στράους μέσα στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, που την ημέρα εκείνη διακοσμείται με 30.000 λουλούδια.Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης κλείνει με το περίφημο εμβατήριο Radetzky March, του Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου, κάνοντας όλους τους θεατές να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτούν ατελείωτα με ενθουσιασμό.

    Τα εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης έγιναν στις 6 Ιανουαρίου του 1870. Ένας σημαντικός χορηγός ήταν ο Έλληνας έμπορος και ευεργέτης Νικόλαος Δούμπας, του οποίου το όνομα η Αυστριακή κυβέρνηση έδωσε σε έναν από τους γύρω δρόμους

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης
    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης 28

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις εορταστικές μας αναρτήσεις:

    5 Χριστουγεννιάτικες αγορές στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας

    Ταξίδια σε 10 πόλεις της Ευρώπης τα Χριστούγεννα

    Τα εισιτήρια κόβονται μόνο διαδικτυακά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης  χρονιάς. Άρα εάν βρεθείτε την Πρωτοχρονιά στη Βιέννη δεν θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε, διότι δεν υπάρχουν εισιτήρια. Η αίθουσα διαθέτει 1.744 καθίσματα και χώρο για 300 όρθιους θεατές. Οι τιμές ξεκινούν από 1000 ευρώ έως και 20 ευρώ. Τα περισσότερα εισιτήρια δίνονται σε επίσημους προσκεκλημένους. Τα 700 εισιτήρια που μένουν κληρώνονται για τις περίπου 60.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής. Η κλήρωση γίνεται για να υπάρχει διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες προς όλους τους φίλους της μουσικής που θέλουν να παρακολουθήσουν την πρωτοχρονιάτικη συναυλία από κοντά.

    Τη συναυλία την παρακολουθούν πάνω από 95.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Αποτελεί παγκόσμια το μεγαλύτερο μη αθλητικό τηλεοπτικό γεγονός.

    Το Αστεροσκοπείο Urania στη Βιέννη

    Μετά από τις χαλαρωτικές ώρες που περάσαμε στο πάρκο Stadtpark καιρός είπαμε να τελειώσουμε την οδική διαδρομή του «χρυσού δακτυλιδιού» ολοκληρώνοντάς την με την υδάτινη διαδρομή. Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη μέχρι να φτάσουμε στο κανάλι του Δούναβη που ήδη διακρίνονταν και από μακριά. Το μεγάλο κτίριο στην όχθη του καναλιού με τον τρούλο μας κέντρισε την περιέργεια. Τι να ήταν άραγε;. Διάβασα και έμαθα. Ήταν το Αστεροσκοπείο της Βιέννης, το Urania όπως είναι γνωστό το κτίριο, είναι το παλαιότερο παρατηρητήριο της Βιέννης.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Urania
    Το  Urania πήρε το όνομά του από τη  Μούσα Ουρανία που αντιπροσωπεύει την Αστρονομία. Στο χώρο του λειτουργεί και εστιατόριο.

    Το κανάλι του Δούναβη είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Δούναβη. Διέρχεται από τη Βιέννη, κλείνοντας και τον δακτύλιο του ιστορικού κέντρου.

    Ο τοίχος με τα γκράφιτι

    Περπατήσαμε στο μονοπάτι του καναλιού και απολαύσαμε τις εικόνες που μας προσέφερε και συνάμα ξεφύγαμε και από το θορυβώδες κέντρο. Γεμάτοι έκπληξη βλέπαμε τα πάντα. Δεν περιμέναμε ένα τέτοιο μέρος επειδή δεν γνωρίζαμε για το κανάλι της Βιέννης και για τη μοντέρνα διαμόρφωσή του. Περάσαμε κάποια στιγμή και τη γέφυρα Schwedenbrucke και φωτογραφήσαμε και την άλλη πλευρά της περιοχής.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Κανάλι Δούναβη
    Το κανάλι του Δούναβη και στα δεξιά ο τοίχος με τα γκράφιτι που εκτείνεται σε όλο το μήκος του

    Οι τοίχοι του καναλιού καλύπτονταν με γκράφιτι και οι ακτές του καναλιού είχαν ένα πλακόστρωτο μονοπάτι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Φωτογραφήσαμε τον τοίχο του καναλιού με τα γκράφιτι που είναι η μόνη νόμιμη ζώνη γκράφιτι της Βιέννης. Διέκρινα όμως μια αφροντισιά στην περιοχή που δεν μου άρεσε καθόλου. Προσωπικά περίμενα να δω μια πιο πολύχρωμη περιποιημένη περιοχή με ενδιαφέροντα γκράφιτι, έχοντας πάντα στο μυαλό μου τα υπέροχα γκράφιτι στον τοίχο East Side Gallery του Βερολίνου. Δυστυχώς έπεσα έξω.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Γκράφιτι
    Κατά μήκος του καναλιού έχουν στρώσει και άμμο που τις ηλιόλουστες μέρες στώνουν καθίσματα για να κάνουν ηλιοθεραπεία οι Βιεννέζοι.

    Διαβάστε τις δυο αναρτήσεις μας για το ταξίδι μας στο Βερολίνο:


    Ταξίδι στη Βιέννη. Βόλτα με το πλοίο στον ποταμό Δούναβη

    Ο περίπατος στο κανάλι μας έδωσε όμορφες εικόνες και ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να δούμε την πόλη και με άλλο μάτι. Ποταμόπλοια πηγαινοέρχονταν μέσα στο κανάλι προσφέροντας μια υπέροχη και διαφορετική βόλτα στους πελάτες τους.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Το κανάλι του Δούναβη στη Βιέννη
    Μια όμορφη εικόνα του καναλιού επάνω από μια γέφυρα που ενώνει τις δυο άκρες του. Δεν θα ήταν θαυμάσιος ένας περίπατος κατά μήκος του καναλιού;

    Τα γυάλινα κτίρια της περιοχής καθρεπτίζονταν στα νερά του καναλιού και τα εστιατόρια δίπλα στο ποτάμι ήταν γεμάτα από κόσμο. Οι ποδηλάτες κάνανε τη βόλτα τους και οι παρέες των φίλων κάθονταν στα πεζούλια απολαμβάνοντας τη δροσιά του ποταμού. Κατά μήκος του καναλιού υπάρχουν πάρκα με μονοπάτια, αλλά και μεγάλος πεζόδρομος στις άκρες του. Εάν είχαμε το 50ράκι μας θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα σε αυτά. Θα ήταν μια όμορφη εμπειρία. Όμως δεν το είχαμε μαζί μας και έτσι η βόλτα στο κανάλι του Δούναβη τελείωσε εδώ.

    Κλείστε μια κρουαζιέρα στον Δούναβη εδώ. Τα εισιτήρια δεν χρειάζονται εκτύπωση!

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης.  Ο σταθμός Schiffsstation Wien
    Ο σταθμός Schiffsstation Wien είναι η αφετηρία των πλοίων

    Το τέλος του «δαχτυλιδιού της Βιέννης»

    Σε αυτήν την περιοχή περάσαμε όμορφα και είδαμε μια άλλα όψη της Βιέννης. Μια όψη πιο μοντέρνα και με έναν αέρα της σημερινής εποχής. Φτάσαμε στην πλατεία Schwedenplatz και εκεί γινόταν ένας μικρός χαμός. Γιατί; Μα γιατί η πλατεία είναι συγκοινωνιακός κόμβος όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς! Πανζουρλισμός με τραμ να σταθμεύουν, ανθρώπους να περνούν τις γραμμές και αυτοκίνητα στους δρόμους!

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης.  Η πλατεία Schwedenplatz
    Η πλατεία Schwedenplatz στη Βιέννη

    Πριν φύγετε από τη Βιέννη βάλτε στο πρόγραμμά σας και την επίσκεψη στα: Τα Ανάκτορα Σεμπρούν στη Βιέννη ( Schloss Schonbrunn)

    Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος Βιέννης.

    Εμείς όμως πιστοί στα ποδαράκια μας πήραμε το δρόμο της επιστροφής, προς την πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Ο τελευταίος προορισμός μας ήταν ο Ελληνορθόδοξος Ναός. Σε κοντινή απόσταση τον διακρίναμε σφηνωμένο ανάμεσα στα κτίρια της ιστορικής γειτονιάς Innere Stadt. Δεν βρισκόταν ούτε σε πλατεία, ούτε είχε πάρκο να τον περιτριγυρίζει. Όμως για τα δικά μας μάτια φάνταξε πολύ όμορφος! Τα κόκκινο τούβλα και οι χρυσές διακοσμήσεις με τα οποία είναι επενδεδυμένος εξωτερικά του έδιναν μια φωτεινότητα. Ενώ ο μεγάλος τρούλος μια επιβλητικότητα. Μπήκαμε μέσα και ανάψαμε το κεράκι μας. Ήταν ένας εξαιρετικά όμορφος ναός που η απλότητα και η λαμπρότητα του τέμπλου μας συγκίνησε.

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Ελληνορθόδοξη εκκλησία Βιέννης
    Η Ιερά Μητρόπολη της Αυστρίας και εξαρχία Ουγγαρίας  ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Πηγαίνοντας προς την Stefansplatz περάσαμε και από το σπίτι του αγαπημένου μας συνθέτη Μότσαρτ. Το Figarohaus σήμερα είναι Μουσείο (δες Ταξίδι στη Βιέννη α’ μέρος).

    Χάρτης με όλα τα αξιοθέατα της πόλης που αναφέρονται στα άρθρα μας:

    Πήραμε το μετρό και γυρίσαμε στη βάση μας. Ήμασταν κουρασμένοι από όλο αυτό το περπάτημα που κάναμε ολημερίς, αλλά όμως απόλυτα ικανοποιημένοι. Είδαμε και νοιώσαμε τον παλμό μιας άλλης Βιέννης από αυτή που συνήθως βλέπουνε όλοι σε ένα ταξίδι. Η μέρα δεν είχε περιθώρια ούτε για άλλες σκέψεις, παρά μόνο για τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας στη Βιέννη που μας επιφύλασσε και άλλες εκπλήξεις. Μείνετε συντονισμένοι στο Ανθομέλι και διαβάστε και τη συνέχεια του ταξιδιού μας στην επόμενη ανάρτηση σχετικά με το πάρκο Prater και το τεράστιο λούνα παρκ του.

    Διαμονή στη Βιέννη

    Για τη διαμονή σας συμβουλευτείτε τον παρακάτω χάρτη και κλείστε το κατάλυμα που σας ταιριάζει.



    Booking.com

    Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Βιέννη

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Με πολλή αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης. Γνωρίστε τα αξιοθέατα, την Όπερα, την εκκλησία του Καρόλου, το χρυσό άγαλμα του Στράους.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης