ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους

    Η κατηγορία μας Εφηβεία έχει μπει στην καρδιά σας κι αυτό το βλέπουμε συχνά από τα μηνύματα που μας στέλνετε, με ερωτήσεις που μας κάνετε για το πώς να χειριστείτε κάποιες καταστάσεις. Και όσο κι αν μας τιμά αυτό, δυστυχώς δεν είμαστε ούτε ειδικοί αλλά ούτε και γιατροί ή ψυχολόγοι για να σας δίνουμε συμβουλές. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι μέσα από την προσωπική μας εμπειρία να σας δίνουμε κάποια μικρά tips και να γράφουμε για όλα αυτά που σας απασχολούν, όπως με βάση μια πρόσφατη ερώτηση σας για το πώς συνδυάζεται η εφηβεία με την ακμή και την υγιεινή και ποιες είναι οι βάσεις που πρέπει να μπουν; Πάμε να δούμε τα δύο θέματα που μας καίνε λοιπόν! Εφηβική ακμή και υγιεινή στην εφηβεία.

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι βάσεις θα πρέπει να έχουν μπει ήδη πιο νωρίς και όχι προ των πυλών της εφηβείας γιατί σίγουρα οι αντιστάσεις που θα βρείτε θα είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, σημαντικό ρόλο για τα παιδιά παίζει το τι βλέπουν από τους γονείς τους να κάνουν (χωρίς ψυχαναγκασμούς ωστόσο γιατί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ), οπότε γίνεται εσείς το δικό τους πρότυπο. Τέλος, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να συνδυάσετε γενικά το θέμα της υγιεινής με όμορφα προϊόντα της επιλογής τους και να γίνει, ακόμα και αυτό το κομμάτι, ένα μέρος τους trend, branding και της μόδας που ακολουθούν (εάν φυσικά αυτό είναι δυνατό και από οικονομικής άποψης).

    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους
    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους 5

    Διαβάστε επίσης: Πως είναι να είσαι έφηβος: δες αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις της εφηβεία

    Βήματα υγιεινή και καθαριότητας στην εφηβεία

    Μην μακρηγορούμε όμως. Πάμε να δούμε παρέα μερικά από τα βήματα υγιεινής και καθαριότητας που πρέπει να ακολουθεί κάθε έφηβος.

    Για αγόρια και κορίτσια

    • Το ντουζ είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση της ζωής τους που το σώμα μας είναι λες και εκπνέει όλες τις βρωμερές του ουσίες. Οπότε ένα καθημερινό ή έστω μέρα ανά μέρα ντουζ είναι απαραίτητο. Αν μάλιστα υπάρχει και αθλητισμός στο ημερήσιο πρόγραμμα πρέπει να τους γίνει συνήθεια το ένα γρήγορο ντουζ μετά την άθληση ή τον χορό.
    • Επειδή το ντουζ (ειδικά για τα κορίτσια) δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται πάντα με το λούσιμο των μαλλιών, καλό θα ήταν τα κορίτσια να αντιληφθούν ότι τα μαλλιά τους είναι και το μεγάλο τους ατού θηλυκότητας, οπότε και πρέπει να είναι πάντα λουσμένα και χτενισμένα. Το πόσο συχνά αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, καθώς εξαρτάται και από τον τύπο και το μήκος των μαλλιών αλλά σίγουρα το λαδάκι ας το αφήσουμε για τη σαλάτα και όχι πάνω στα μαλλιά μας.
    • Αποσμητικό! Ουάου τι φοβερή ανακάλυψη βρε παιδιά! Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αποσμητικό για τις μασχάλες. Και από την εφηβεία που έχει κατακλύσει το σπίτι μας είναι σίγουρο ότι και όλοι μας θα πέφταμε σαν τις κατσαρίδες αν δεν υπήρχαν τα αντιιδρωτικά roll-on. Το χειρότερό μου δε είναι να μπαίνω στην τάξη για μάθημα και να λιποθυμώ από μυρωδιά ιδρωτίλας! Ωστόσο να πω ότι για όσους δεν αγαπούν τα χημικά, κυκλοφορούν και αρκετά βιολογικά προϊόντα.

    Απλά να ξέρετε, ότι γενικά η αλλαγή από το ένα αποσμητικό στο άλλο ή η αποχή από το αποσμητικό για λίγες ημέρες (π.χ. μέχρι να αγοράστε καινούργιο) μπορεί να φέρει πιο έντονα αποτελέσματα στην κακή οσμή του ιδρώτα. Οπότε μην μένετε ποτέ χωρίς αυτό! Μιλώντας με τη δερματολόγο αλλά τη γυναικολόγο μου έμαθα πως οι έφηβοι πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα για τις μασχάλες. Τα παιδιά τα χρησιμοποιούν εδώ και μήνες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι κι εγώ νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Προτείνουμε τα παρακάτω προϊόντα που μας πρότειναν με τη σειρά τους οι ειδικοί:

    Tip: Σημαντικό ωστόσο να μην αντικαταστήσουν το αποσμητικό με ένα κιλό κολώνια!!! Δεν είναι το ίδιο!

    Tip: Δυστυχώς τα παιδιά θεωρούν πως αν πλυθούν και βάλουν αποσμητικό είναι εντάξει! Κάποιες φορές νομίζουν πως μπορούν απλά πάνω στη μασχάλη που μυρίζει να βάλουν αποσμητικό! Πιφ! Όχι φυσικά! Πρέπει να βάλουν απαραίτητα και καθαρό φανελάκι και μπλουζάκι και σουτιέν τα κορίτσια, ειδικά αν προηγουμένως μύριζαν έντονα, αφού τα ρούχα κρατάνε τη μυρωδιά.

    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους
    • Δοντάκια καθαρά για να γελάω δυνατά! Εκτός από την ανάγκη για καθαρά και υγιή δόντια, υπάρχει πάντα το θέμα της καθαρής αναπνοής. Δεν θα μιλήσω φυσικά για τα παιδιά που ήδη έχουν ξεκινήσει να κανπνίζουν στην εφηβεία, γιατί αυτό πραγματικά με ξεπερνά,είμαι και φανατική αντικαπνίστρια άλλωστε, αλλά για φυσιολογικές συνθήκες. Πρωί, βράδυ και μετά το φαγητό είναι πολύ βρε παιδιά; (ενώ θα έπρεπε να προσθέσω και μετά από κάθε γεύμα…). Σαν ακούω τα παιδιά μου να λένε, ναι!!! Κι όμως δεν είναι και είναι κρίμα που στην Ελλάδα έχουμε τόσο κακές συνήθειες στο θέμα των δοντιών; Ωστόσο, να πω ότι η ανάγκη για καθαρά δόντια είναι πιο μεγάλη στα παιδιά που φοράνε σιδεράκια, γι αυτό βοηθήστε τα να μην αμελούν το πλύσιμό τους.
    • Όσο για τη μυρωδιά του “υπέροχου” και ωστόσο καλού για την υγεία σκόρδου, ειδικά όταν αυτό είναι ωμό και όχι μαγειρεμένο στο φαγητό, να πω πως η καλύτερη λύση αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε (προσωπικά ούτε στο τζατζίκι δεν βάζω σκόρδο) είναι να φάτε μετά μια κουταλιά ελληνικού καφέ με ζάχαρη, κολπάκι της γιαγιάς μου. Και μην ακούσω το καταπληκτικό “φάε κι εσύ για να μην μυρίζεις τον άλλον”!!
    • Καθαρές κάλτσες και εσώρουχα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Ω ναι παιδιά κάθε μέρα! Ειδικά τα εσώρουχα! Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι όσο σωστό και ωραίο είναι να είσαι περιποιημένος εξωτερικά δεν φτάνει! Οι μυρωδιές που είναι τόσο έντονες στην εφηβεία καλό είναι να περιοριστούν και σε αυτό θα βοηθήσουν και η αλλαγή καλτσών και εσωρούχων καθημερινά αλλά και καλή ποιότητά τους. Σε αυτό ίσως βοηθήσει και ένα μικρό καλάθι απλύτων μέσα στο δωμάτιο τους, ώστε να μην χρειάζεται να το πετάνε κάτω ή να τρέχουν μέχρι το μπάνιο.

    Διαβάστε επίσης: Γονείς και έφηβοι – ποιοτικός χρόνος μαζί τους στην εφηβεία αλλά και Ευωδιαστή εφηβεία

    Για τα κορίτσια

    Περίοδος

    Σύμφωνα με τους παιδιάτρους και τους γυναικολόγους, δυστυχώς, η ηλικία που τα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν την έμμηνο ρύση έχει μειωθεί κατά δύο χρόνια. Δηλαδή αν μέχρι τώρα υπολογίζαμε τα 13-14 έτη τώρα έχει πάει στα 11-12. Αυτό σημαίνει, ότι πολλά κορίτσια χωρίς καν να γνωρίζουν βασικά πράγματα για το σώμα τους έρχονται αντιμέτωπα με την υγιεινή μιας κατάστασης που τα περισσότερα τους κάνει να αναφωνούν “ίου”! Οπότε, εκτός από τις βασικές πληροφορίες που θα τους δώσετε για την περίοδο, πρέπει να τους μάθετε πώς να καθαρίζονται σωστά, να αλλάζουν τη σερβιέτα τους και γενικά να αποφεύγουν και τις άσχημες μυρωδιές και τα άσχημα ατυχήματα.

    Ξύρισμα/Αποτρίχωση

    Παρόλο που δεν μπορώ να σας πω εγω πώς να χειριστείτε το θέμα της αποτρίχωσης των κοριτσιών σας, θα σας πω τι έκανα εγώ:

    Συζητώντας πρώτα με τη δερματολόγο μας για το ποια μέθοδο αποτρίχωσης είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε για τις μασχάλες και μετά με τη Μαρία, την κόρη μου, της εξήγησα ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο από την πρώτη φορά να κάνει αποτρίχωση με κερί σε αισθητικό και να μην χρησιμοποιήσει ξυραφάκι κι έτσι και κάναμε και φυσικά δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Το θέμα τρίχες αποτελεί ακόμα ένα από τα ευαίσθητα σημεία των κοριτσιών για την αυτοπεποίθησή τους και παρακαλώ μην τις αφήσετε να γίνουν “γορίλες” πριν τους επιτρέψετε να ξυριστούν/αποτριχωθούν!

    Όσο για τη μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ, που είχα στο μυαλό μου για να απαλλάξω την κόρη μου στο μέλλον από το ξυραφάκι, μου είπε πως αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (πχ μουστάκι), που να κάνει το παιδί να αισθάνεται άσχημα, τότε καλύτερα για μεγάλες επιφάνειες να κάνουμε την αποτρίχωση μετά τα 18 που θα έχει σταματήσει η ανάπτυξη των τριχών. Κι αν η αισθητικός είναι δυσβάσταχη για σας ειδικάde αν έχετε πολλές κόρες τότε σκεφτείτε για τα πόδια να τους κάνετε δώρο και μια αποτριχωτική μηχανή.

    Προσοχή! Μετά την αποτρίχωση δεν βάζουμε αμέσως αποσμητικό!

    Για τα αγόρια

    Ξύρισμα

    Εδώ νομίζω ότι το παιχνίδι θα παιχτεί πολύ στο ίδιο το παιδί αλλά και στην ηλικία που θα χρειαστεί να ξυριστεί. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αναλάβει κάποιος να το βοηθήσει και αν του δείξει πως. Και σας παρακαλώ όχι άλλα αξύριστα μουστάκια σε αγόρια που ούτως ή άλλως έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Δώστε τους το δικαίωμα να νιώθουν όμορφοι έστω κι αν χρειαστεί να ξυριστούν από πολύ νωρίς.

    Διαβάστε περισσότερα:

    Ακμή στην εφηβεία

    Η ακμή είναι ένα θέμα που μου φέρνει σφίξιμο στην καρδιά αφού ήμουν παθούσα για πάρα πολλά χρόνια και μόλις πριν από λίγα χρόνια κατάφερα να ξεμπερδέψω εντελώς από αυτήν. Η προσωπική μου εμπειρία ξεκίνησε όταν ήμουν περίπου 12 χρονών, χωρίς να υπολογίζω την βρεφική ακμή που εμφάνισα σε ηλικία 40 ημερών και μου άφησε μικρά αλλά βαθιά σημάδια στα μάγουλα. Η μητέρα μου ήταν κι αυτή παθούσα και με πήγε αμέσως σε δερματολόγο. Δυστυχώς, η θεραπεία που μου έδωσε η γιατρός χειροτέρεψε την κατάστασή μου, ειδικά στην πλάτη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και αρκετά σημάδια. Άλλαξα πολλούς γιατρούς τα επόμενα χρόνια καθένας από τους οποίους υπόσχονταν θεραπεία αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. (βλέπετε η θεραπεία μπορεί να σχετίζεται με την εφηβεία αλλά μπορεί να οφείλεται και αλλού). Τι αντιβιώσεις, τι κρέμες χειροποίητες, τι κρέμες του εμπορίου, τι μαγιές ήπια, τι μουρουνέλαιο πήρα, τελικά έφτασα στο σημείο που πήρα τα χάπια της ακμής (και όχι μόνο μία φορά παρακαλώ) που δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

    Πάντα η ακμή ήταν το κόμπλεξ μου αλλά και οι θεραπείες, το τσούξιμο από τις δυνατές αλοιφές, η συνεχής φροντίδα του δέρματός μου με είχε κουράσει. Τα παράτησα όλα για αρκετά χρόνια αλλά όταν η κόρη μου γύρω στα 10 και άρχισε να με ρωτάει για τα σημάδια στο πρόσωπό μου όχι μόνο ξανάρχισα τη θεραπεία αλλά έκανα και θεραπείες λέιζερ για να μειώσω τα σημάδια στο δέρμα μου. Υποσχέθηκα ότι όταν θα εμφανίσουν τα παιδιά μου ακμή στην εφηβεία θα τα φροντίσω άμεσα για να μην ταλαιπωρηθούν όπως εγώ. Τα παιδιά με ακμή χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ενθάρρυνση και υποστήριξη οπότε οπλιστείτε με υπομονή αλλά και επιμονή.

    Σας συστήνουμε έπειτα από απόλυτα θετική δική μας εμπειρία:

    Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Μαρία Γιαννάκη – Αραπάκη είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός». Επισκεφτείτε το site της Dermamedic εδώ ή βρείτε τους στο Fb και στο Instagram για πιο άμεση επικοινωνία. Το υπερσύγχρονο δερματολογικό κέντρο Dermamedi βρίσκεται στην οδό Χαλανδρίου 1 & Λ. Μεσογείων, Πλατεία Αγίας Παρασκευής και μπορείς να σας προσφέρει δερματολογικές αλλά και αισθητικές υπηρεσίες, όπως lazer, κρυολιπόλυση, μεσοθεραπεία κ.α. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες τους, δείτε εδώ.

    Διαβάστε για την ακμή των ενηλίκων εδώ

    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους
    Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους 6

    Καθιερώστε μια ρουτίνα

    Τώρα πώς θα γίνουν όλα αυτά συνήθεια σε αυτή τη δύσκολη φάση; Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν μια καθημερινή ρουτίνα και σε αυτό θα χρειαστούν και τη δική σας βοήθεια. Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί να τους λέτε “κάνε αυτό” και “κάνε εκείνο” αλλά όσο πιο σταθερό είναι το πρόγραμμα και όσο πιο καθιερωμένη η ρουτίνα τους τόσο καλύτερα θα ενσωματωθουν αυτές οι συνήθειες στην καθημερινότητά τους.

    Γίνετε το πρότυπό τους

    Κανείς δεν γεννήθηκε ξέροντας πως να χρησιμοποιεί σερβιέτες ή να ξυρίζετε. Καλό θα ήταν λοιπόν, όσο κι αν τα παιδιά ενδεχομένως αρνηθούν (γιατί σε αυτή την ηλικία τα ξέρουν κι όλα) να τους δείξετε πώς να κάνουν σωστά κάποιες από αυτές τις συνήθειες. Αν ωστόσο εσείς ντρέπεστε ή δεν μπορείτε για κάποιον λόγο μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου, του γυναικολόγου ή του γιατρού σας τέλος πάντων ώστε να τους δώσεις κάποιες συμβουλές.

    Tip: Ένας τρόπος για να μπορέσετε να μιλήσετε για θέματα υγιεινής με τα παιδιά σας, ειδικά αν θεωρούν πως είστε υπερβολικοί ή θεωρούν πως όλα αυτά συμβαίνουν μόνο σε κείνα είναι να τους αγοράσετε ένα βιβλίο για την εφηβεία και γιατί όχι να διαβάσετε κάποια σημεία και παρέα, ειδικά αν τους το αγοράσετε στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

    Διαβάστε επίσης: Δύο εξαιρετικά βιβλία με θέμα την εφηβεία και τη γενιά iGen

    Δώστε του χώρου και ιδιωτικότητα

    Δεν πιστεύω να μπουκάρετε στο δωμάτιό τους ή στο μπάνιο χωρίς να χτυπήσετε; Α, θα σας μαλώσω! Όπως όλοι, έτσι και τα παιδιά μας που μεγαλώνουν έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Έτσι, δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που θέλετε να του/της δείξετε να κάνει κάτι (π.χ. πώς να ξυρίζει σωστά τις μασχάλες της ή πώς το αγόρι σας να διατηρεί καθαρά όλα τα σημεία (ακόμα κι αυτά που δεν φαίνονται) να το κάνετε αυτό χωρίς να πάρετε την έγκρισή τους πρώτα. Θα ήθελα να θυμάστε ότι είναι πολύ η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο παιδί και στον προέφηβο ή από τον προέφηβο προς στον έφηβο και το παιδί σας μπορείτε να την περάσει χωρίς καν να το καταλάβετε. Οπότε κεραίες τεταμένες (όχι υστερίες παρακαλώ!) και κοντά τους αλλά όχι και πάνω τους!

    Ακμή και υγιεινή στην εφηβεία

    Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα δώρα για κορίτσια στην εφηβεία

    Ενθαρρύνετέ τα

    Mπορεί αυτό να μην έχει απόλυτη σχέση με την υγιεινή αλλά η ενθάρρυνση είναι πάντα σημαντικό κομμάτι της διαπαιδαγώγησής ενός παιδιού και ειδικά όταν μιλάμε για την εφηβεία που πολλές φορές η αυτοπεποίθηση είναι στα πατώματα. Και ίσως να λένε “όχι δεν θέλω” ή “μην μου λες τέτοια μαμά/μπαμπά” κατά βάθος η αποδοχή από τους γονείς τους είναι το Α και το Ω! Οπότε, επιβραβεύστε τους για την καθαριότητά τους, την όμορφη μυρωδιά τους, πείτε τους μπράβο για το πόσο περιποιημένα είναι και μην θεωρήσετε τίποτα ως δεδομένο!

    Νομίζω ότι ποτέ δεν είναι αργά για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή τους! Να τους πείτε ότι δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και ότι κάθε ένας μας είναι μοναδικός!

    Ελπίζω λίγο να σας τα έβαλα όλα σε μια σειρά και να σας άνοιξα ένα νέο ορίζοντα σε περίπτωση που δεν είχατε σκεφτεί και αυτό το κομμάτι της εφηβείας.

    Περιμένω τα σχόλιά και την άποψή σας.

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης