Στο κατώφλι της εφηβείας, βιβλία για κορίτσια και αγόρια

vivlia_efivia

Απ΄ όσο θυμάμαι το εαυτό μου ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι! Άλλα από αυτά μου κράτησαν συντροφιά, άλλα μου πρόσφεραν γνώσεις, αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου ενώ κάποια από αυτά με βοήθησαν σε φάσεις της ζωής μου που ήταν άγνωστες για μένα και την άλλαξαν. Στην εγκυμοσύνη μου, ως νέα μαμά, ως δασκάλα… Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να περάσω στα παιδιά μου γιατί ωραία και τα μυθιστορήματα αλλά υπάρχουν και τα βιβλία που περνάνε κι άλλα μηνύματα. Κι αφού είναι ακόμη μικρά, επιλέγω γι αυτά τα βιβλία που θεωρώ ότι θα τους περάσουν το μήνυμα που θέλω με τον τρόπο που θεωρώ πως μου ταιριάζει. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γονείς! Όμως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση. Μπορεί από τη μία να κάνει τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ταμπού για κάποια θέματα που ίσως ντρέπονται να τα συζητήσουν αλλά και από την άλλη να βοηθήσει του γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους κάποιες αναμενόμενες απορίες τους με εύκολο τρόπο. 

Βιβλία για την προεφηβεία και εφηβεία για κορίτσια και αγόρια

Σήμερα επέλεξα βιβλία, νέας κυκλοφορίας, που απευθύνονται σε παιδιά 9-16χρονών τα οποία αφορούν στην προεφηβεία και την εφηβεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαβαστούν από παιδιά γύρω στην Ε’ δημοτικού που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας και ήδη άρχισαν να βλέπουν τα σημάδια της αλλά και από μεγαλύτερα παιδιά που τη διανύουν ήδη. Αποτελούν έναν οδηγό που μπορούν να συμβουλεύονται συχνά και για πολλά θέματα που τα απασχολούν σχετικά με τις αλλαγές στο σώμα τους ή τη συμπεριφορά τους ή ακόμη και τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα του σώματος. Γιατί μπορεί εμείς να τους λέμε πως πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, τις μασχάλες τους, τα δόντια τους ή την ευαίσθητη περιοχή αλλά από εμάς…. τα ακούνε και λίγο βερεσέ. Αν όμως αυτά που τους λέμε τους τα επιβεβαιώσει το βιβλίο; Νομίζω πως παρόλο που δεν θα το παραδεχτούν θα πούνε πως δίκιο είχε η μαμά μου τελικά… Άλλα θέματα είναι η σχέση τους με το άλλο φύλλο, η περίοδος για τα κορίτσια, οι αλλαγές στο σώμα τους, η αντισύλληψη κ.α. Επέλεξα τα συγκεκριμένα γιατί πιστεύω πως είναι με τέτοιον τρόπο δοσμένα που θα είναι ευχάριστα για τα παιδιά να τα διαβάσουν χωρίς να νιώθουν πως διαβάζουν ένα δύσκολο βιβλίο ψυχολογίας που απλά τους αγόρασαν οι γονείς τους. Κάποια από αυτά μοιάζουν με κόμικ ενώ άλλα έχουν ωραίες φωτογραφίες. Επιλέξτε εσείς αυτό που πιστεύετε ότι θα τραβούσε το ενδιαφέρον του δικού σας παιδιού. 

Τα βιβλία αυτά μπορεί να μην απευθύνονται άμεσα προς τους γονείς αλλά μπορούν να διαβαστούν κι από εμάς. Είναι πράγματα που γνωρίζουμε αλλά ίσως δεν ξέρουμε πώς να τα εκφράσουμε κάποιες φορές. Διαβάζοντας η κόρη μου ένα τέτοιο βιβλίο με ρώτησε τι είναι οι ορμόνες. Κόλλησα για μια στιγμή… ωστόσο το βιβλίο το εξηγούσε με πολύ ωραίο τρόπο και με έβγαλε από την άβολη θέση. 

Γονείς προετοιμαστείτε! Θα περιμένετε να δείτε τις αλλαγές στο σώμα και στην ψυχοσύνθεση του παιδιού σας για να συζητήσετε μαζί του; Εγώ είμαι της γνώμης πως πρέπει να είναι προετοιμασμένα κι εκείνα γι αυτά που πρόκειται να τους συμβούν και είναι φυσικά αναπόφευκτα. Και μάλιστα επειδή δεν ξέρουμε το πότε θα τους συμβούν καλό θα είναι να βρούμε αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά μας. Τι καλύτερο από ένα βιβλίο; 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Βιβλία για την προεφηβεία και την εφηβεία που απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια

Βιβλία για κορίτσια

“Ένα βιβλίο που θέλουν να έχουν τα κορίτσια” (Εκδόσεις Πατάκης, 2016)

Πολύ ωραίο βιβλίο, περιεκτικό, με ωραία εικονογράφηση. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα για παιδιά στην προεφηβεία.  

Το να είσαι κορίτσι (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016)

Για το βιβλίο αυτό σας έχουμε γράψει την κριτική μας και σε παλαιότερη ανάρτηση. Είναι ένας οδηγός για την εφηβεία από ένα κορίτσι προς ένα κορίτσι. 

vivlia_efiveia

Φάκελος εφηβεία Τα κορίτσια στην εφηβεία (Εκδόσεις Σαββάλας, 2010) 

Ζήτω τα κορίτσια (Εκδόσεις Πατάκης, 2012)

Βιβλία για αγόρια 

Το να είσαι αγόρι (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016) –Πατώντας στο παραπάνω link μπορείτε να το ξεφυλλίσετε. Είναι το αντίστοιχο βιβλίο με το παραπάνω για τα κορίτσια. Καλύπτει πολλά θέματα. Αλλά κι εσείς μπαμπάδες… τι κάθεστε; Ξεκινήστε την μελέτη! Όλο η μαμάδες θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα;

vivlia_efiveia_agoria

Εμείς τα αγόρια (εκδόσεις Πατάκης, 2016) –Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο

Φάκελος εφηβεία αγόρια (Εκδόσεις Σαββάλας, 2010)

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Προσωπικά θα πρότεινα τα παραπάνω βιβλία και ως δώρο σε παιδιά. Βέβαια, ίσως σε κάποιους φανεί τολμηρό αλλά εγώ το βρίσκω άκρως φυσιολογικό και χρήσιμο δώρο. 

Βιβλία που απευθύνονται σε γονείς

paidi_efibeia_goneis

Το νέο βιβλίο της ψυχολόγου/παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου “Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση” θα βοηθήσει όλους εμάς τους γονείς αυτή την δύσκολη περίοδο που τα παιδιά μας αναπτύσσονται και γίνονται ενήλικοι. 

Σύντομα θα σας πούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο αυτό και θα σας χαρίσουμε και αντίτυπα! Ως τότε… σας αποχαιρετώ με… 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 4-14

κι ένα σούπερ δωρεάν εκτυπώσιμο καλοκαιρινό βιβλιοchallenge! 

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Άννα μου σε ευχαριστούμε πολύ! Πάντα κάνουμε προτάσεις αφού διαβάσουμε τα βιβλία για να είμαστε σίγουρες ότι αξίζουν τον κόπο! Και πίστεψέ με υπήρχαν βιβλία που δεν σας έχουμε δείξει. Αυτό είναι το blogging!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Ευωδιαστή εφηβεία

Το κορίτσι μου βρίσκεται στη μέση της εφηβείας του και κυριολεκτικά ανθίζει! Όχι ότι δεν το ήξερα ή δεν το έβλεπα αλλά...

Augsburg, η αυτοκρατορική πόλη στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

Το Augsburg (Άουγκσμπουργκ) είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας. Η ιστορία της είναι τεράστια. Ιδρύθηκε το 15...

Το Λουγκάνο και η σήραγγα Gotthard road tunnel στην Ελβετία

.Το ταξίδι μας στην Ελβετία έφτανε στο τέλος του. Μετά από τις τελευταίες μέρες που περάσαμε στην όμορφη Λουκέρνη, αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε...

10 μικροσυσκευές για την κουζίνα που με σώζουν καθημερινά!

10 μικροσυσκευές που έχω στην κουζίνα μου και χρησιμοποιώ καθημερινά για να μου διευκολύνουν τη ζωή.

Βιβλία ενηλίκων που αξίζει να διαβάσεις

Βιβλία ενηλίκων που αξίζει να διαβάσεις! Δες τα igtv βίντεο για τα βιβλία που διαβάσαμε, μας άρεσαν και φυσικά προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Διαβάστε Επίσης