ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία

    Η Πολωνία είναι μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης. Τα φυσικά της τοπία είναι εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και οι πόλεις της και τα αξιοθέατα που σίγουρα θα γοητεύσουν τον κάθε ταξιδιώτη. Ένα από τα αξιοθέατα, με χιλιάδες τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο, είναι το αλατωρυχείο Βιελίτσκα (αλατορυχείο Wieliczka) που βρίσκεται λίγο έξω από την Κρακοβία. Μια μοναδική εμπειρία που τη ζήσαμε με κομμένη την ανάσα, δέος αλλά και και με μεγάλο θαυμασμό.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
     Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Η μεγάλη πλατεία της Κρακοβίας είναι πάντα γεμάτη από κόσμο

    Πως θα προγραμματίσετε το ταξίδι σας με αυτοκίνητο στην Ευρώπη και ποια έγγραφα χρειάζεστε: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Πόλεις στην περιοχή της Κρακοβίας που αξίζει να επισκεφτείτε

    Είναι αδύνατον να γνωρίσει κανείς την Πολωνία σε ένα του ταξίδι. Γιαυτό και εμείς είχαμε αποφασίσει στο ταξίδι μας αυτό να εξερευνήσουμε μόνο την περιοχή της Κρακοβίας. Προτεραιότητά μας ήταν να επισκεφθούμε την ωραιότερη πόλη της Πολωνίας την Κρακοβία, που μας άφησε έκπληκτους από την ομορφιά της, αλλά και από τα πολλά ιστορικά αξιοθέατα που διαθέτει.

    Μια άλλη πόλη που επισκεφθήκαμε ήταν και η ορεινή πόλη Ζακοπάνε (Zakopane) σκαρφαλωμένη στα βουνά Τάρτα. Χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας, μια πόλη άκρως τουριστική και πολύ όμορφη που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις που η καθεμιά είχε να μας δείξει τα δικά της αξιοθέατα.

    Σημαντικό θρησκευτικό και προσκυνηματικό κέντρο της περιοχής είναι και η πόλη Czestochowa. Την επισκεφθήκαμε ανήμερα τον 15αύγουστο όταν γιόρταζε η μεγάλη εκκλησία της με τη θαυματουργή εικόνα της Μαύρης Παναγιάς.

    Τέλος βαθιά μέσα στην καρδιά μας και στη μνήμη μας έμειναν χαραγμένες και οι εικόνες ντροπής που είδαμε όταν επισκεφθήκαμε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς (Auschwitz). Εύχομαι ποτέ ξανά να μη ζήσει η ανθρωπότητα τόσο πόνο και τέτοιο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία

    Στην περιοχή της Κρακοβίας κρύβεται  ένα μεγάλο υπόγειο αξιοθέατο που  εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι το αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Ένα αξιοθέατο της Πολωνίας που για όσους επισκέπτονται την Κρακοβία δεν είναι δυνατόν να φύγουν χωρίς να το επισκεφθούν. Βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη Wieliczka σε απόσταση 15 χλμ. από την Κρακοβία.

    Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα από το 1978 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO. 

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια τουρίστες!

    Πώς να πάτε στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα

    Μισή ώρα περίπου κάναμε από την Κρακοβία, ώσπου να φτάσουμε στο μικρό χωριό Wieliczka με το αυτοκινούμενο. Από την Κρακοβία εάν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 304 για την επίσκεψή σας στα αλατωρυχεία. Οι χώροι στάθμευσης αφθονούν στην περιοχή. Μάλιστα έχουν γίνει αξιοθέατο με τους παρκαδόρους να σε σταματάνε για να σε καλέσουν να παρκάρεις στο δικό τους πάρκινγκ!

    Η διεύθυνση του αλατωρυχείου Wieliczka (Βιελίτσκα) είναι: Danilowicza 10, 32-020 Wieliczka Polska. – GPS Wieliczka 49.9831160 20.0520629

    Το μεγάλο μήκος του οχήματος μας και η μη δελεαστική τιμή παρκαρίσματος μας έκαναν να παρκάρουμε έξω από την περιοχή των πάρκινγκ. Σε ένα πάρκινγκ δημοτικό και δωρεάν, αλλά λίγο πιο μακριά από τα αλατωρυχεία. (GPS parking 49.986538 20.0512471). Αυτό όμως δεν μας προβλημάτισε. Μας δόθηκε η ευκαιρία στη διαδρομή μας να γνωρίσουμε το χωριό αλλά και το τοπίο της περιοχής.

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    ΧΑΡΤΗΣ

    Διαβάστε την ανάρτηση την ανάρτηση: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Το Teznia Solankowa στο πάρκο του Αλατωρυχείου Wieliczka

    Μπαίνοντας στον χώρο των αλατωρυχείων Βιελίτσκα περάσαμε πρώτα από τον υπαίθριο χώρο που περιβάλει αυτό το άκρως τουριστικό αξιοθέατο της Κρακοβίας. Απολαύσαμε πραγματικά το όμορφο διαμορφωμένο και καθαρό πάρκο που ήταν στολισμένο και με πολλά γλυπτά. 

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Το πάρκο γύρω από τον χώρο του αλατωρυχείου Βιελίτσκα είναι διακοσμημένο με πολλά και μοντέρνα μνημεία
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Το τρένο, τώρα πια εκτίθεται ως αξιοθέατο, μετέφερε το ορυκτό αλάτι που έβγαζαν οι εργάτες από τα έγκατα της γης.

    Στον χώρο αυτόν υπάρχει το Teznia Solankowa, μια κτιριακή κατασκευή ιδιαίτερη που μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Τι να κρύβετε άραγε πίσω από τους υψηλούς μαύρους τοίχους του; Πλησιάσαμε και εκπλαγήκαμε από την κατασκευή του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε όταν μπήκαμε  στο εσωτερικό του ήταν πως κατά μήκος των υψηλών τοίχων που είναι καλυμμένοι με κλαδιά έπεφταν σταγόνες νερού σε μορφή καταρράκτη. Στη μέση υπήρχε μια μεγάλη πλατεία κενή με παγκάκια στο πλάι για τους επισκέπτες. Αμέσως αντιληφθήκαμε πως μια μυρωδιά αλμύρας κάλυπτε όλη την ατμόσφαιρα.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Το Teznia Solankowa, στον περιβάλλοντα χώρο του Αλατωρυχείου Βιελίτσκα

    Το Teznia Solankowa 

    Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε τι ήταν αυτό που βλέπαμε. Όμως μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο μάθαμε πως το Teznia Solankowa είναι μια κατασκευή αναψυχής και υγείας. Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από  κλαδιά ενός δέντρου ιδιαίτερα συνηθισμένου στην Πολωνία που βρίσκεται στα όρη Τάρτα, σε υψόμετρο 1.000 μ. και επάνω. Το αλμυρό νερό τρέχει κάτω από τον πύργο και όπως εξατμίζεται αφήνει τα μεταλλικά άλατα επάνω στα κλαδιά.

    Οι επισκέπτες καθώς αναπνέουν αυτές τις αναθυμιάσεις του αλατιού, όταν αυτό γίνεται συνέχεια για κάποιο χρονικό διάστημα, βελτιώνεται η υγεία τους. Μπορούν ακόμα να θεραπευτούν από χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, και γενικά  λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα του πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του αλατωρυχείου Βιελίτσκα παρά την προσέλευση των χιλιάδων τουριστών

    Όση ώρα βρισκόμασταν στο ιδιαίτερο αυτό θεραπευτήριο Teznia Solankowa πήραμε βαθιές ανάσες από θαλασσινή αύρα. Χαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε και φυσικά θαυμάσαμε την υπέροχη θέα του χωριού Wieliczka όταν ανεβήκαμε στον περιστρεφόμενο πύργο 360ο, ύψους 22 μ. Μια όμορφη εμπειρία που εάν επισκεφθείτε τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα μην παραλείψετε να τη ζήσετε.

    Info: Οι τιμές των εισιτηρίων για την είσοδο στο Teznia Solankowa είναι 9 PLN=2,09 ευρώ. Το μειωμένο είναι 6 PLN=1,40 ευρώ. Υπάρχουν επίσης και οικογενειακά εισιτήρια. ενώ οι επισκέπτες που επισκέφθηκαν την ίδια ημέρα το αλατωρυχείο με το εισιτήριο τους δικαιούνται έκπτωση. (Σήμερα που γράφω την ανάρτηση η ισοτιμία PLN με ευρώ είναι 1 euro= 0,23 PLN) 

    Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία 

    Μετά από την όμορφη βόλτα μας στο θεραπευτήριο υγείας φτάσαμε στον χώρο εισόδου των αλατωρυχείων. Πολύς κόσμος ήταν συγκεντρωμένος εκεί και όσο περνούσε η ώρα όλο και αυξάνονταν, αφού γκρουπ τουριστών ερχόταν συνέχεια.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Οι ουρές αναμονής είναι μεγάλες για να επισκεφθείτε το αλατωρυχείο Βιελίτσκα και χρειάζεται υπομονή, εκτός εάν έχετε εκδώσει το εισιτήριό σας online

    Μπήκαμε στην σειρά αναμονής. Δυστυχώς δεν είχαμε βγάλει skip the line εισιτήρια εισόδου μέσω του Ανθομέλι παρόλο που οι κόρες μας μας είχαν συμβουλέψει να το κάνουμε! Έτσι έπρεπε να περιμένουμε μια ατελείωτη ουρά έως και να φθάσουμε στα εκδοτήρια. Ωστόσο καταφέραμε και βγάλαμε το εισιτήριό μας (κόστιζε 20 ευρώ) και περιχαρείς φθάσαμε στην είσοδο.

    Όμως από δικό μας λάθος και προς μεγάλη μας απογοήτευση, αφού υπομονετικά περιμέναμε στη σειρά αρκετή ώρα, διαπιστώσαμε πως δεν έπρεπε. Επάνω στο εισιτήριο εισόδου δεν είχαμε δει πως σε κάθε εισιτήριο αναγραφόταν και η ώρα που έπρεπε να μπούμε.

    Είχαμε και μια ακόμη καθυστέρηση. Διαπιστώσαμε πως για να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφική μας μηχανή έπρεπε να έχουμε δώσει άλλα 3 ευρώ όταν κόψαμε το εισιτήριο. Ξανά πάλι στην ουρά για να πάρουμε το ειδικό σηματάκι που κόλλησα επάνω στην μπλούζα μου. Έπρεπε να διακρίνεται από τους υπευθύνους όταν χρησιμοποιούσα τη φωτογραφική μου. Εάν δεν πάρετε το σηματάκι είναι απολύτως σίγουρο πως θα σας εντοπίσουν και θα πληρώσετε το ποσόν επιτόπου.

    Να σημειώσω πως αυτή η επιπλέον χρέωση δεν χρειάζεται εάν φωτογραφίζετε με το κινητό σας. Ισχύει μόνο για φωτογραφικές μηχανές.

     SKIP THE LINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ WIELICZKA

    Krakow: Εισιτήριο και ξενάγηση στο αλατορυχείο Wieliczka με παραλαβή σας από το ξενοδοχείο

    Ημερήσια εκδρομή με τ’ επιστροφής από την Κρακοβία με πούλμαν KAI εισιτήριο για το αλατωρυχείο με ξεναγό.

    Η ιστορία του Αλατωρυχείου Βιελίτσκα

    Τα περίφημα αλατωρυχεία Βιελίτσκα (Wieliczka) έχουν μια ιστορία 700 ετών και πλέον. Ιδρύθηκαν τον 13ο αι. και είναι το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Από το 1119 αποκαλούσαν το αλάτι «μαύρο χρυσό». Το ορυχείο προσέφερε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους κάνοντας πλούσια την περιοχή. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνέχεια από το 1290 μέχρι το 1996 οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του αλατιού. Στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα υπάρχουν 9 υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα. Υπάρχουν περισσότερες από 2.040 αίθουσες, υπόγειες λίμνες, και διάδρομοι 300 χλμ. σκαμμένοι μέσα σε όγκους αλατιού.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ο επισκέψιμος χώρος του αλατωρυχείου Βιελίτσκα φθάνει έως και τα 135 μ. βάθος από τα συνολικά 327 μ. του ορυχείου.

    Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα φτάνει έως και το βάθος των 135 μ.  Είναι επισκέψιμες 22 αίθουσες σε μια διαδρομή 2,2 χλμ.

    Από το 1950 το αλατωρυχείο μετατράπηκε σε Μουσείο. Μόνο ένα μέρος του όμως είναι επισκέψιμο, που είναι και το πιο εντυπωσιακό. Εδώ μπορούν οι επισκέπτες  να δουν σκηνές από τη σκληρή δουλειά των αλατωρύχων, καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη του αλατιού. Να θαυμάσουν παρεκκλήσια και γλυπτά που είναι όλα λαξευμένα στο πέτρωμα του αλατιού, αλλά και να εντυπωσιαστούν από τον μεγάλο ναό τον εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και ταξιδέψτε στη Σλοβακία μέσα από τις αναρτήσεις μου:

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Rafting, με παραδοσιακές σχεδίες στον ποταμό Dunajec της Σλοβακίας

    Η περιήγηση στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα – Wieliczka Salt Mine

    Επιτέλους μετά από την πολύωρη αναμονή και με το εισιτήριο στο χέρι η πολυπόθητη ώρα της εισόδου μας έφθασε. Είχα πολλή αγωνία αλλά και λίγο φόβο μπορώ να ομολογήσω, γι’ αυτόν τον υπόγειο μυστικό και σκοτεινό κόσμο, 135 μέτρα κάτω στη γη. Μας ενσωμάτωσαν σε ένα γκρουπ 15 ατόμων, επειδή οι ξεναγήσεις γίνονται πάντα οργανωμένες και με συνοδεία δικού τους ξεναγού.

    Ο ξεναγός θα μας έκανε την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα. Μπορούσε όμως ο καθένας να πάρει και audio guide και να ακούσει την ξενάγηση στη δική του γλώσσα. Δεν υπάρχει ξενάγηση στα ελληνικά. Κατόπιν μας παρέλαβε ο ξεναγός και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε την ατελείωτη ξύλινη σκάλα ο ένας πίσω από τον άλλο.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Εδώ είναι η αρχή της κατάβασης. Κάντε κουράγιο γιατί έχετε να κάνετε ακόμα πολύ δρόμο!

    Η συμβουλή  μου είναι πως εάν έχετε κλειστοφοβία καλό θα ήταν να αποφύγετε την ξενάγηση. Όπως επίσης πως πρέπει να διαθέτετε υπομονή και αντοχή για να κατεβείτε έως το βάθος των 135 μ., γιατί τα σκαλοπάτια είναι πολλά, παρόλο που είναι άνετα και δεν θα τα κατεβείτε μονομιάς. Επίσης φορέστε άνετα παπούτσια!

    Μετά από τις σκάλες που νόμιζα πως δεν θα τελειώσουν ποτέ επιτέλους αρχίσαμε να φτάνουμε στα διάφορα επίπεδα ανάλογα με τα μέτρα βάθους. Έως το τέλος της ξενάγησης κατεβαίνουμε, μέσα στην καρδιά του αλατένιου βουνού, συνολικά 820 σκαλιά

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Η διαδρομή που ακολουθούσαμε τον ξεναγό μας ήταν σε γρήγορο ρυθμό. Αυτό ήταν καλό βέβαια, γιατί δεν μας άφηνε περιθώρια να σκεφτούμε πού πάμε και πόσο βαθιά ήμασταν μέσα στο βουνό!

    Περνώντας μέσα από τις στοές του αλατωρυχείου

    Περπατώντας στους ημιφωτισμένους δαιδαλώδεις διαδρόμους του αλατωρυχείου Βιελίτσκα τόσα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ένα δέος κατέκλυσε όλο μας το είναι. Οι στοές που περνούσαμε ανάλογα από τα χρόνια της κατασκευής τους, άλλες είχαν ξύλινα υποστηρίγματα και άλλες ήταν φτιαγμένες με κορμούς δέντρων ή απλά ήταν ανοίγματα βράχων αλατιού.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Σε όλη τη διαδρομή δεν μπορώ να πω πως φοβήθηκα. Ένοιωθα ασφαλής όσο μπορεί κανείς να είναι περνώντας μέσα από δαιδαλώδεις στοές και κατεβαίνοντας αμέτρητα σκαλοπάτια που φιδογυρίζουν μέσα στους όγκους αλατιού
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή μας και ευθείες – στοές που μπορούμε να πάρουμε ανάσες, αλλά όχι να ξεκουραστούμε. Ο ξεναγός πρέπει να βγάλει τη διαδρομή σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να αναλάβει το επόμενο γκρουπ.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Υπήρχαν και στοές μόνο με ανοίγματα των πέτρινων όγκων αλατιού. Οι ταμπέλες σε όλη τη διαδρομή μας έλεγαν σε πόσο βάθος βρισκόμασταν και ποιο ήταν το αξιοθέατο που θα ακολουθούσε.

    Προσπαθούσαμε να ακολουθούμε όσο πιο κοντά γινόταν τον ξεναγό μας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε όσα πιο πολλά μπορούσαμε από αυτά τα οποία βλέπαμε. Ήταν λιγάκι εξωπραγματικό αυτό που ζούσαμε! Να περπατάμε σε αυτές τις στοές που χιλιάδες χρόνια πριν εργάτες λάξευαν τους βράχους αλατιού, δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Τα φωτισμένα αγάλματα του αλατωρυχείου Βιελίτσκα, ήταν ένα υπέροχο θέαμα μέσα στη σκοτεινιά του βουνού. Το επίπεδο έγραφε χρονολογία 1645.

    Οι αλατωρύχοι δούλευαν ατελείωτες ώρες κάτω από σκληρές συνθήκες για να βγάλουν το μεροκάματό τους. Εμείς τώρα ακολουθούσαμε τις δικές τους διαδρομές και περπατάγαμε πάνω από τις ράγες των δικών τους βαγονέτων. 

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Στο πρώτο επίπεδο του αλατωρυχείου υπάρχουν οι αναπαραστάσεις από τη δουλειά των εργατών και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν το αλάτι και να το μεταφέρουν

    Οι αναπαραστάσεις των αλατωρύχων να δουλεύουν, που βλέπαμε  στο πρώτο επίπεδο, ήταν από την νεολιθική εποχή πριν από 6000 χρόνια, την εποχή του 17ου  19ου  έως την εποχή  του 20ου αι. Οι αναπαραστάσεις αυτές μας έβαλαν στο κλίμα των δύσκολων συνθηκών με τις οποίες γίνονταν η εξόρυξη του αλατιού ανά τους αιώνες.

    Μέσα από την ιστορική αυτή αναδρομή μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια ήταν η εξέλιξη της δουλειάς τους στο πέρασμα των χρόνων, ώσπου άρχισαν να χρησιμοποιούν ως βοηθούς τα άλογα (κινητήρια δύναμη), για να κινήσουν τις τροχαλίες για τη μεταφορά του φορτίου τους.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Η μεταφορά του αλατιού μέσα σε βαρέλια τα πιο παλιά χρόνια γινόταν και από τους ίδιους τους αλατωρύχους.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Η μεταφορά με τα χρόνια εξελίχτηκε και γινόταν με καροτσάκια
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Πολύ αργότερα οι μεταφορές του αλατιού γινόταν επάνω σε βαγονέτα που τα οδηγούσαν άλογα.

    Υπήρχαν παντού πινακίδες όπου μας εξηγούσαν τι βλέπουμε και σε ποιο βάθος βρισκόμαστε. Επίπεδο 64 μ, επίπεδο 90 μ, επίπεδο 135 μ. και ακόμα κατεβαίναμε βλέποντας πάντα γλυπτά από αλάτι, που διευκρίνιση δεν τα έχουν φτιάξει γλύπτες, αλλά απλοί εργάτες του αλατωρυχείου.

    Συντροφιά μας μοναδική σε όλη μας τη διαδρομή η φωνή του ξεναγού να αντιλαλεί ως ηχώ και του φύλακα που βρισκόταν πάντα στο τέλος του γκρουπ για να μας προφυλάσσει από τυχόν παρεκκλίσεις του δρόμου ή καθυστερήσεις που αναγκαστικά κάναμε για φωτογραφίες. Φυσικά και οι φωνές από τα δικά μας επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης.

    Εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες: Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Αλατωρύχοι στην ώρα της δουλειά τους. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας πλέον είχε χάσει το χρώμα του μετά από χρόνια δουλειάς στα βάθη του αλατωρυχείου (μας είχε πει ο ξεναγός μας)
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Οι αλατωρύχοι έβγαζαν το αλάτι από τα έγκατα του βουνού μέσα σε δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Μπορείτε, όσο γίνεται, να διακρίνεται το χάος του βάθους μέσα στο βουνό που δούλευαν

    Στη διαδρομή-ξενάγηση μέσα στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα περάσαμε από παρεκκλήσια αλατιού και αντικρίσαμε λίμνες που χάνονταν στο άπειρο βάθος της γης. Θαυμάσαμε δεκάδες γλυπτά από αλάτι. Περπατήσαμε μέσα σε στοές εντυπωσιακά φτιαγμένες από όγκους αλατιού, κατεβαίνοντας συνέχεια δεκάδες σκαλιά μέσα στο χάος του αλατένιου βουνού. Είναι άξιο θαυμασμού πως εκεί βαθιά στα έγκατα της γης  βρίσκεται αυτή η άριστα διατηρημένη υπόγεια πόλη. Καλύτερα να πω αυτό το εξαιρετικό μουσείο ή ακόμα καλύτερα αυτός ο υπέροχος και διαφορετικός χώρος έργων τέχνης!

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Άκρως εντυπωσιακή η λίμνη αλμυρού νερού που βρίσκεται σε βάθος 100 μ., αλλά και το κάθετο φιδογύρισμα της σκάλας που κατεβήκαμε έως ότου να φτάσουμε σε αυτήν!

    Ταξιδέψτε μαζί μας και στο Άουσβιτς : Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας

    Έργα τέχνης από αλάτι μέσα στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ανάμεσα στα δεκάδες αγάλματα τα φτιαγμένα από αλάτι που υπάρχουν στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος

    Καθ’ όλη τη διαδρομή μας μέσα στα έγκατα του αλατωρυχείου Βιελίτσκα είδαμε και διάφορα αγάλματα διασημοτήτων. Μεταξύ των οποίων ήταν το άγαλμα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Γκαίτε και άλλων.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ο Νικόλαος Κοπέρνικος που καταγόταν από την Πολωνία και ο οποίος διατύπωσε πως ο Ήλιος είναι στο κέντρο του ηλιακού συστήματος και όχι η Γη που έως τότε τη θεωρούσαν ακίνητη
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ιδιαίτερα εντυπωσιακή παράσταση από αλάτι. Η Αγία Κίνγκα μπροστά σε ένα γονατισμένο αλατωρύχο να της προσφέρει ένα δαχτυλίδι.

    Η περιήγησή μας στους χώρους του αλατωρυχείου Βιελίτσκα είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες. Ακολουθούσαμε πάντα τον ξεναγό χωρίς να καθυστερούμε, ούτε να παρεκκλίνουμε από τη δική μας πορεία υποχρεωτικά. Κατά διαστήματα υπήρχαν καγκελωτές πόρτες που έφραζαν το δρόμο πίσω μας ή πλάι μας. Αφού ο ξεναγός διαπίστωνε πως ήμασταν όλα τα άτομα του γκρουπ έκλεινε τις πόρτες μια φύλακας. Αυτή μας ακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και ήταν το τελευταίο άτομο της ομάδας μας. Ο γρήγορος όμως ρυθμός της ξενάγησης που έπρεπε να γίνει στον συγκεκριμένο χρόνο, δεν μας έδινε την ευελιξία να φωτογραφήσουμε σωστά. Σε συνάρτηση δε και του χαμηλού φωτισμού που έχουν οι χώροι οι φωτογραφίες μας δεν είναι και τόσο καλές.

    Σε όλο τον υπόγειο χώρο του αλατωρυχείου Βιελίτσκα υπήρχε ασφάλεια, παντού υπήρχαν πυροσβεστικές αντλίες και έξοδοι κινδύνου. Φυσικά και εσείς θα πρέπει από μέρους σας να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε το γκρουπ και να μην ξεχνιέστε στις φωτογραφήσεις

    Το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”, ένα μέγα έργο τέχνης από αλάτι

    Μας έδωσαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για φωτογράφηση αλλά και για να δούμε από κοντά όλα τα έργα τέχνης από αλάτι όταν φτάσαμε στον ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”. Ήταν ένας ολόκληρος καθεδρικός ναός με όλα τα γλυπτά κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Βρισκόμασταν σε βάθος 135 μέτρων!

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα” σε βάθος 135 μέτρα στο Αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα) στην Κρακοβία

    Ο Μύθος της Αγίας Κίνγκα

    Η Κίνγκα έζησε το 1224-1294 και ήταν κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας. Σε ηλικία 16 ετών παντρεύτηκε τον Βολέσλαο Ε’ τον Αγνό που αργότερα έγινε βασιλιάς της Πολωνίας. Σύμφωνα με τον μύθο η Κίνγκα ζήτησε ως γαμήλιο δώρο από τον πατέρα της ένα αλατωρυχείο. Αυτός πραγματοποίησε την επιθυμία της και εκείνη πέταξε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της σε ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.

    Μετά από καιρό, όταν η Κίνγκα ταξίδεψε ως τη Βιελίτσκα, διέταξε τους αλατωρύχους να ανοίξουν ένα πηγάδι. Εκεί αντί για νερό βρήκε ανάμεσα στα πετρώματα του αλατιού και το δαχτυλίδι της. Αυτό θεωρήθηκε θαύμα και από τότε ξεκίνησε η λατρεία της ως Αγία. Αγιοποιήθηκε το 1999 με το όνομα Αγία Κίνγκα της Πολωνίας από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ που και ο ίδιος είχε καταγωγή από την Πολωνία.

    Το αποκορύφωμα της ξενάγησης στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα ήταν στο επίπεδο που βρίσκεται η εκκλησία με αγάλματα και παραστάσεις από τη Βίβλο. Η κατασκευή του ναού, κράτησε πάνω από 30 χρόνια, έως και το 1927. Τα έργα που εκτίθενται έχουν γίνει εξ ολοκλήρου από αλάτι. Είναι εντυπωσιακά, άψογα διατηρημένα και θα τα ονομάσω εγώ «έργα τέχνης».  

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία 26
    Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι τους οποίους έφτιαξαν οι αλατωρύχοι από κρυστάλλους αλατιού

    Έμεινα έκπληκτη και δεν έχω λόγια ακόμα και τώρα να περιγράψω αυτό το υπέροχο θέαμα που αντίκρισα. Ιδιαίτερα όταν συνειδητοποίησα πως όλα αυτά που έβλεπα ήταν έργα ανθρώπων κατασκευασμένα από αλάτι. Και καλά όλα αυτά τα γλυπτά και οι ανάγλυφες παραστάσεις με τις οποίες είναι καλυμμένοι όλοι οι τοίχοι, αλλά και οι πολυέλαιοι! Θαυμάσια εμπειρία! Ανεπανάληπτη!

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία 28
    Η Αγία τράπεζα και ο Χριστός επάνω στο σταυρό δεσπόζουν στη μεγάλη υπόγεια αίθουσα τη φτιαγμένη από αλάτι
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Η Παναγία με τον Χριστό υπέροχη ανάγλυφη παράσταση σκαλισμένη επάνω στο ορυκτό αλάτι.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα τέχνης στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ο Ιησούς στο γάμο της Κανά, Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα και στο Παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Οι ανάγλυφες παραστάσεις από αλάτι στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα είναι άξιες θαυμασμού, όταν αναλογιστεί κανείς πως έγιναν από χέρια εργατών και όχι από χέρια καλλιτεχνών!
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    «Ο μυστικός δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι σκαλισμένος επάνω σε όγκους αλατιού στο παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα στο τρίτο επίπεδο σε βάθος 135 μ. στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Στη μεγάλη αίθουσα της υπόγειας εκκλησίας τη φτιαγμένο από συμπαγή όγκο αλατιού δεσπόζει και το άγαλμα του Πολωνού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, ο οποίος το 2014 ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

    Από τα έγκατα της γης στο φως του ήλιου!

    Αφού θαυμάσαμε και φωτογραφίσαμε με κάθε λεπτομέρεια το κάθε τι στο “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα, συγκεντρωθήκαμε και αρχίσαμε να παίρνουμε τον δρόμο της ανόδου. Η επιστροφή στην επιφάνεια είναι και αυτή μια εμπειρία πρωτόγνωρη. Η ταχύτητα του ασανσέρ που ανεβήκαμε δεν έχει καμία σχέση με αυτές που γνωρίζαμε έως τότε. Σε λιγότερο από μισό λεπτό και μέχρι να καταλάβουμε που είμαστε, είχαμε ανέβει από τα 135 μέτρα βάθος στην επιφάνεια

    Διάβασα όμως πως υπάρχει ακόμα ένα ασανσέρ που μάλλον είναι πιο παλιό. Το φρεάτιό του είναι πολύ μικρό χωράει μόνο 4 άτομα και όλη η διαδρομή από την αφετηρία μέχρι το τέρμα γίνεται σε απόλυτο σκοτάδι! Δεν ξέρω εάν ήθελα να το ζήσω. Οι 2 ώρες της ξενάγησης κύλησαν πολύ γρήγορα. Δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα, ούτε πως ήμασταν τόσα μέτρα κάτω από τη γη.

    Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η ξενάγηση στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν μια ξενάγηση από αυτές που κάνουν τα ταξίδια μας αξέχαστα!

    Εξτρά πληροφορίες για την ξενάγησή σας

    • Οπωσδήποτε πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια.
    • Μη ντυθείτε με πολλά ρούχα γιατί ο γρήγορος ρυθμός περπατήματος αλλά και ο κλειστός χώρος θα σας ζεστάνει.
    • Καλό είναι να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας, αν και υπάρχουν στάσεις μέσα στο ορυχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε.
    • Στο τέλος της ξενάγησης και πριν βγείτε από τον χώρο υπάρχει εστιατόριο που μπορείτε να φάτε.
    • Υπάρχει όμως και ακόμα ένας χώρος γρήγορου φαγητού και καφέ, οπωσδήποτε φθηνότερος που μπορείτε να καθίσετε, πριν βγείτε όμως από το αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Είναι και αυτό μια εμπειρία ξεχωριστή να φάτε μέσα… σε ένα βουνό!
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ο χώρος του εστιατορίου με μοντέρνα ανάγλυφα σχέδια από τους όγκους του αλατιού στους τοίχους του.
    • Ο δρόμος προς την έξοδο στο τέλος περνάει και από το κατάστημα με τα σουβενίρ. Εάν τα βρείτε ακριβά εκεί μπορείτε να πάρετε μόνο κάποιο μικρό αναμνηστικό. Σας προτείνω να πάρετε τα αναμνηστικά σας δωράκια μετά την έξοδό σας από το αλατωρυχείο Βιελίτσκα από τα μικρά κιόσκια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Ένα από τα πολλά σουβενίρ που θα βρείτε στα καταστήματα μέσα στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα

    Στην ξενάγηση στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα μπορώ να πάρω μαζί τα παιδιά μου;

    • Αν έχετε παιδιά πάρτε τα μαζί σας. Μην το σκέφτεστε. Θα ενθουσιαστούν και θα θυμούνται για πάντα αυτή τους την ξενάγηση στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Μπορεί να κουραστούν κατεβαίνοντας όλα αυτά τα σκαλιά, αλλά αξίζει τον κόπο.
    • Επειδή η ξενάγηση είναι γρήγορη και έχει ημίφως να τα έχετε πάντα δίπλα σας για να μην παρεκκλίνουν από τη διαδρομή ή να μείνουν πίσω. Χρειάζονται την προσοχή σας. Όσο για τα σκαλοπάτια, αυτά είναι ξύλινα  και μάλιστα αρκετά πλατιά χωρίς καθόλου υγρασία και δεν έχουν φόβο να γλιστρήσουν.
    • Εάν τα παιδιά σας είναι μικρά να ξέρετε πως δεν επιτρέπονται καρότσια, οπότε πολλές φορές θα χρειαστεί να τα πάρετε αγκαλιά.
    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
    Αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία

    Οι εντυπώσεις μας από το αλατωρυχείο Βιελίτσκα

    Όταν βρεθείτε στην Κρακοβία στην πανέμορφη πόλη της Πολωνίας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πόλη Wieliczka και το αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Κρύβει μέσα στα έγκατα του βουνού αληθινές ιστορίες ανθρώπων και έναν ολόκληρο ναό φτιαγμένο από αλάτι. Η ξενάγηση στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα είναι μια μοναδική εμπειρία!

    Για εμάς ήταν μια επίσκεψη που μας ενθουσίασε. Άξιζε τον κόπο που την κάναμε, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και σας προτείνω να την πραγματοποιήσετε! Είναι από τα πιο εντυπωσιακά και αξέχαστα αξιοθέατα  που μπορεί να δει κάποιος στο ταξίδι του στην Κρακοβία. Είναι σίγουρο πως θα σας εντυπωσιάσει όπως εντυπωσίασε και εμάς.

    Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία. Κρακοβία
    Όταν βρεθείτε στην Κρακοβία μια βόλτα με άμαξα στους όμορφους δρόμους της είναι ό,τι καλύτερο θα έχετε κάνει στο ταξίδι σας!

    Σας χαιρετώ και σας αφήνω με την υπόσχεση πως σε λίγο καιρό θα βγει και η ανάρτηση για την Κρακοβία!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης