Στο αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία

Η Πολωνία είναι μια μεγάλη χώρα με τοπία εκπληκτικής ομορφιάς και με πόλεις που είναι σίγουρο πως θα γοητεύσουν τον κάθε ταξιδιώτη. Είναι όμως αδύνατον να τη γνωρίσεις σε ένα σου ταξίδι. Εμείς είχαμε αποφασίσει στο ταξίδι μας στην Πολωνία να εξερευνήσουμε μόνο την περιοχή της Κρακοβίας για να γνωρίσουμε τις πόλεις της, αλλά και τα αξιοθέατά της. Προτεραιότητά μας ήταν να επισκεφθούμε την ωραιότερη πόλη της Πολωνίας την Κρακοβία (Krakow), η οποία πραγματικά μας άφησε έκπληκτους από την ομορφιά της, αλλά και από τα πολλά καλλιτεχνικά και ιστορικά αξιοθέατα που διαθέτει. Ένα από αυτά είναι και το αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα), για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω στο άρθρο.

Κρακοβία
Η μεγάλη πλατεία της Κρακοβίας είναι πάντα γεμάτη από κόσμο

Πόλεις στην περιοχή της Κρακοβίας που αξίζει να επισκεφτείτε

Μετά σειρά είχε η πόλη  Ζακοπάνε (Zakopane), η χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας, μια πόλη άκρως τουριστική στα βουνά Τάρτα, αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις που η καθεμιά είχε να μας δείξει και τα δικά της αξιοθέατα. Σημαντικό θρησκευτικό και προσκυνηματικό κέντρο  της περιοχής είναι και η πόλη Czestochowa με τη μεγάλη εκκλησία της Μαύρης Παναγιάς που την επισκεφθήκαμε ανήμερα τον 15Αύγουστο όταν γιόρταζε. Τέλος βαθιά μέσα στην καρδιά μας και στη μνήμη μας έμειναν χαραγμένες και οι εικόνες ντροπής που είδαμε όταν επισκεφθήκαμε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς (Auschwitz), που εύχομαι ποτέ ξανά να μη ζήσει η ανθρωπότητα τόσο πόνο και τέτοιο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία

Το αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα) φτάνουν έως και το βάθος των 135 μ.  και  είναι επισκέψιμοι 22 αίθουσες σε μια διαδρομή 2,2 χλμ.

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Στην περιοχή της Κρακοβίας κρύβεται  ένα μεγάλο υπόγειο αξιοθέατο που  εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι το αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Ένα αξιοθέατο της Πολωνίας που για όσους επισκέπτονται την Κρακοβία δεν είναι δυνατόν να φύγουν χωρίς να το επισκεφθούν. Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη Βιελίτσκα σε απόσταση 15 χλμ. από την Κρακοβία και από το 1978 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Το πάρκο στο αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Το Αλατωρυχείο (Wieliczka) Βιελίτσκα στην Κρακοβία, το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,2 εκατομύρια τουρίστες!

Πώς να πάτε

Μισή ώρα περίπου κάναμε από την Κρακοβία, ώσπου να φτάσουμε στο μικρό χωριό Wieliczka με το αυτοκινούμενο. Από την Κρακοβία εάν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 304 για την επίσκεψή σας στα αλατωρυχεία. Οι χώροι στάθμευσης αφθονούν στην περιοχή και μάλιστα έχουν γίνει αξιοθέατο με τους παρκαδόρους να σε σταματάνε για να σε καλέσουν να παρκάρεις στο δικό τους πάρκινγκ! Το μεγάλο μήκος του οχήματος μας και η μη δελεαστική τιμή παρκαρίσματος μας έκαναν να παρκάρουμε έξω από την περιοχή των πάρκινγκ, σε ένα πάρκινγκ δημόσιο και δωρεάν, αλλά λίγο πιο μακριά από τα αλατωρυχεία. (GPS parking 49.986538 20.0512471). Αυτό όμως δεν μας προβλημάτισε γιατί έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και το χωριό αλλά και το τοπίο της περιοχής.

ΧΑΡΤΗΣ

Η διεύθυνση του αλατωρυχείου είναι: Danilowicza 10, 32-020 Wieliczka Polska. – GPS Wieliczka 49.9831160 20.0520629

Το Teznia Solankowa στο πάρκο του Αλατωρυχείου Wieliczka

Μπαίνοντας στον χώρο του αλατωρυχείου Wieliczka (Βιελίτσκα) περάσαμε πρώτα από τον υπαίθριο χώρο που περιβάλει αυτό το άκρως τουριστικό αξιοθέατο της Κρακοβίας και απολαύσαμε το όμορφο διαμορφωμένο και καθαρό πάρκο που ήταν στολισμένο και με πολλά γλυπτά. 

Το πάρκο στο αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Το πάρκο γύρω από τον χώρο του αλατωρυχείου είναι διακοσμημένο με πολλά και μοντέρνα μνημεία
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, Πολωνία
Το τρένο, τώρα πια εκτίθεται ως αξιοθέατο, μετέφερε το ορυκτό αλάτι που έβγαζαν οι εργάτες από τα έγκατα της γης.

Στον χώρο αυτόν υπάρχει το Teznia Solankowa, μια κατασκευή ιδιαίτερη που μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Τι να κρύβει άραγε πίσω από τους υψηλούς μαύρους τοίχους του; Πλησιάσαμε και εκπλαγήκαμε από την κατασκευή του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε όταν μπήκαμε  στο εσωτερικό του ήταν πως κατά μήκος των υψηλών τοίχων που είναι καλυμμένοι με κλαδιά έπεφταν σταγόνες νερού σε μορφή καταρράκτη και στη μέση υπήρχε μια μεγάλη πλατεία κενή με παγκάκια στο πλάι για τους επισκέπτες. Αμέσως αντιληφθήκαμε και μια αλμυρή μυρωδιά να πλανάται γύρω μας. 

Αλατωρυχείο Wieliczka - teznia solankowa
 Το Teznia Solankowa, στον περιβάλλοντα χώρο του Αλατωρυχείου Βιελίτσκα

Το Teznia Solankowa 

Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε τι ήταν αυτό που βλέπαμε. Όμως μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο μάθαμε πως το Teznia Solankowa είναι μια κατασκευή αναψυχής και υγείας. Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από  κλαδιά ενός δέντρου ιδιαίτερα συνηθισμένου στην Πολωνία που βρίσκεται στα όρη Τάρτα σε υψόμετρο 1.000 μ. και επάνω. Το αλμυρό νερό τρέχει κάτω από τον πύργο και όπως εξατμίζεται αφήνει τα μεταλλικά άλατα επάνω στα κλαδιά. Οι επισκέπτες καθώς αναπνέουν αυτές τις αναθυμιάσεις του αλατιού, όταν αυτό γίνεται συνέχεια για κάποιο χρονικό διάστημα, βελτιώνεται η υγεία τους και μπορούν να θεραπευτούν από χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, και γενικά  λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αλατωρυχείο Wieliczka -teznia solankowa
Μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα του πάρκου στη Wieliczka παρά την προσέλευση των χιλιάδων τουριστών

Όση ώρα βρισκόμασταν στο ιδιαίτερο αυτό θεραπευτήριο Teznia Solankowa πήραμε βαθιές ανάσες από θαλασσινή αύρα, χαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε και φυσικά θαυμάσαμε την υπέροχη θέα του χωριού Wieliczka όταν ανεβήκαμε στον περιστρεφόμενο πύργο 360ο , ύψους 22 μ. Μια όμορφη εμπειρία που εάν επισκεφθείτε τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα μην παραλείψετε να τη ζήσετε.

Info: Οι τιμές των εισιτηρίων για την είσοδο στο Teznia Solankowa είναι 9 PLN=2,09 ευρώ  και 6 PLN=1,40 ευρώ το μειωμένο. Υπάρχουν επίσης και οικογενειακά εισιτήρια, ενώ οι επισκέπτες που επισκέφθηκαν την ίδια ημέρα το αλατωρυχείο με το εισιτήριο τους δικαιούνται έκπτωση. (Σήμερα που γράφω την ανάρτηση η ισοτιμία PLN με ευρώ είναι 1 euro= 0,23 PLN) 

Το Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία 

Μετά από την όμορφη βόλτα μας στο θεραπευτήριο υγείας φτάσαμε στον χώρο εισόδου των αλατωρυχείων. Πολύς κόσμος ήταν συγκεντρωμένος εκεί και όσο περνούσε η ώρα όλο και αυξάνονταν, αφού γκρουπ τουριστών ερχόταν συνέχεια.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία-εισιτήρια
Οι ουρές αναμονής είναι μεγάλες για να επισκεφθείτε το αλατωρυχείο Βιελίτσκα και χρειάζεται υπομονή, εκτός εάν έχετε εκδώσει το εισιτήριό σας online από εδώ

Μπήκαμε στην σειρά αναμονής, γιατί  δυστυχώς δεν είχαμε βγάλει skip the line εισιτήρια εισόδου μέσω του Ανθομέλι παρόλο που τα κορίτσια μας μας είχαν συμβουλέψει να το κάνουμε! Έτσι, έπρεπε να περιμένουμε μια ατελείωτη ουρά έως και να φθάσουμε στα εκδοτήρια. Ωστόσο καταφέραμε και βγάλαμε το εισιτήριό μας, κόστιζε 20 ευρώ, και περιχαρείς φθάσαμε στην είσοδο.

Όμως από δικό μας λάθος και προς μεγάλη μας απογοήτευση, αφού υπομονετικά περιμέναμε στη σειρά αρκετή ώρα, διαπιστώσαμε πως δεν έπρεπε, γιατί επάνω στο εισιτήριο εισόδου δεν είχαμε δει πως σε κάθε εισιτήριο αναγραφόταν και η ώρα που έπρεπε να μπούμε.

Μια επιπλέον ακόμη καθυστέρηση είχαμε διότι διαπιστώσαμε πως για να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφική μας μηχανή έπρεπε να έχουμε δώσει άλλα 3 ευρώ όταν κόψαμε το εισιτήριο. Ξανά πάλι στην ουρά για να πάρουμε το ειδικό σηματάκι που κόλλησα επάνω στην μπλούζα μου, ώστε να διακρίνεται από τους υπευθύνους όταν χρησιμοποιούσα τη φωτογραφική μου (εάν δεν πάρετε το σηματάκι είναι απολύτως σίγουρο πως θα σας εντοπίσουν και θα πληρώσετε το ποσόν επιτόπου). Να σημειώσω πως αυτή η επιπλέον χρέωση δεν χρειάζεται εάν φωτογραφίζετε με το κινητό σας και ισχύει μόνο για φωτογραφικές μηχανές.

 SKIP THE LINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ WIELICZKA

Ημερήσια εκδρομή με τ’ επιστροφής από την Κρακοβία με πούλμαν και εισιτήριο για το αλατορυχείο με ξεναγό.

Η ιστορία του Αλατωρυχείου Wieliczka (Βιελίτσκα)

Τα περίφημα αλατωρυχεία Wieliczka έχουν μια ιστορία 700 ετών και πλέον. Ιδρύθηκαν τον 13ο αι. και είναι το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Από το 1119 αποκαλούσαν το αλάτι «μαύρο χρυσό» και το ορυχείο προσέφερε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους κάνοντας πλούσια την περιοχή. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνέχεια από το 1290 μέχρι το 1996 οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του αλατιού. Στο Αλατωρυχείο Wieliczka υπάρχουν 9 υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα. Υπάρχουν περισσότερες από 2.040 αίθουσες, υπόγειες λίμνες, και διάδρομοι 300 χλμ. σκαμμένοι μέσα σε όγκους αλατιού. Από το 1950 το αλατωρυχείο μετατράπηκε σε Μουσείο και μόνο ένα μέρος του είναι επισκέψιμο, που είναι και το πιο εντυπωσιακό. Εδώ μπορούν οι επισκέπτες  να δουν σκηνές από τη σκληρή δουλειά των αλατωρύχων, καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη του αλατιού, να θαυμάσουν παρεκκλήσια και γλυπτά που είναι όλα λαξευμένα στο πέτρωμα του αλατιού, αλλά και να εντυπωσιαστούν από τον μεγάλο ναό τον εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι.

Το Αλατωρυχείο Wieliczka, χάρτης
Ο επισκέψιμος χώρος του αλατωρυχείου Wieliczka φθάνει έως και τα 135 μ. βάθος από τα συνολικά 327 μ. του ορυχείου.

Η περιήγηση στο Αλατωρυχείο Wieliczka – Wieliczka Salt Mine

Επιτέλους η πολυπόθητη ώρα έφθασε, γιατί είχα πολλή αγωνία αλλά και λίγο φόβο μπορώ να ομολογήσω, γι΄ αυτόν τον υπόγειο μυστικό και σκοτεινό κόσμο, 135 μέτρα κάτω στη γη. Μας ενσωμάτωσαν σε ένα γκρουπ 15 ατόμων, διότι οι ξεναγήσεις είναι οργανωμένες, πάντα με συνοδεία ξεναγού και αφού επιλέξαμε τη γλώσσα που θέλαμε να μας ξεναγήσουν, (δεν υπάρχει ξενάγηση στα ελληνικά), μας παρέλαβε ο ξεναγός και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε την ατελείωτη ξύλινη σκάλα ο ένας πίσω από τον άλλο.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Εδώ είναι η αρχή της κατάβασης. Κάντε κουράγιο γιατί έχετε να κάνετε ακόμα πολύ δρόμο!

Η συμβουλή  μου είναι πως εάν έχετε κλειστοφοβία καλό θα ήταν να αποφύγετε την ξενάγηση και όπως επίσης πως πρέπει να διαθέτετε υπομονή και αντοχή για να κατεβείτε έως το βάθος των 135 μ., γιατί τα σκαλοπάτια είναι πολλά,  παρόλο που είναι άνετα και δεν θα τα κατεβείτε μονομιάς. Επίσης φορέστε άνετα παπούτσια!

Μετά από τις σκάλες που νόμιζα πως δεν θα τελειώσουν ποτέ (έως το τέλος της ξενάγησης κατεβαίνουμε μέσα στην καρδιά του αλατένιου βουνού συνολικά 820 σκαλιά), επιτέλους αρχίσαμε να φτάνουμε στα διάφορα επίπεδα ανάλογα με τα μέτρα βάθους.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία στα έγκατα της γης
Η διαδρομή που ακολουθούσαμε τον ξεναγό μας ήταν σε γρήγορο ρυθμό. Αυτό ήταν καλό βέβαια, γιατί δεν μας άφηνε περιθώρια να σκεφτούμε πού πάμε και πόσο βαθιά ήμασταν μέσα στο βουνό!

Περπατώντας στους ημιφωτισμένους δαιδαλώδεις διαδρόμους τόσα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ένα  δέος κατέκλισε όλο μας το είναι. Οι στοές που περνούσαμε ανάλογα από τα χρόνια της κατασκευής τους, άλλες είχαν ξύλινα υποστηρίγματα και άλλες ήταν φτιαγμένες με κορμούς δέντρων ή απλά ήταν ανοίγματα βράχων αλατιού.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Σε όλη τη διαδρομή δεν μπορώ να πω πως φοβήθηκα. Ένοιωθα ασφαλής όσο μπορεί κανείς να είναι περνώντας μέσα από δαιδαλώδεις στοές και κατεβαίνοντας αμέτρητα σκαλοπάτια που φιδογυρίζουν μέσα στους όγκους αλατιού
Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή μας και ευθείες – στοές που μπορούμε να πάρουμε ανάσες, αλλά όχι να ξεκουραστούμε. Ο ξεναγός πρέπει να βγάλει τη διαδρομή σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να αναλάβει το επόμενο γκρουπ.
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
Οι όγκοι αλατιού πολλές φορές ήταν πάνω από τα κεφάλια καθώς περνούσαμε μέσα από σήραγγες τρυπημένες στα βράχια αλατιού και φυσικά μπορούσαμε να τους αγγίξουμε
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Υπήρχαν και στοές μόνο με ανοίγματα των πέτρινων όγκων αλατιού. Οι ταμπέλες σε όλη τη διαδρομή μας έλεγαν σε πόσο βάθος βρισκόμασταν και ποιο ήταν το αξιοθέατο που θα ακολουθούσε.

Προσπαθούσαμε να ακολουθούμε όσο πιο κοντά γινόταν τον ξεναγό μας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε όσα πιο πολλά μπορούσαμε από αυτά τα οποία βλέπαμε. Ήταν λιγάκι εξωπραγματικό αυτό που ζούσαμε! Να περπατάμε σε αυτές τις στοές που χιλιάδες χρόνια πριν εργάτες λάξευαν τους βράχους αλατιού, δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Τα φωτισμένα αγάλματα του αλατωρυχείου, ήταν ένα υπέροχο θέαμα μέσα στη σκοτεινιά του βουνού. Το επίπεδο έγραφε χρονολογία 1645.

Δούλευαν ατελείωτες ώρες κάτω από σκληρές συνθήκες για να βγάλουν το μεροκάματό τους και εμείς τώρα ακολουθούσαμε τις δικές τους διαδρομές και περπατάγαμε πάνω από τις ράγες των δικών τους βαγονέτων. 

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Στο πρώτο επίπεδο του αλατωρυχείου υπάρχουν οι αναπαραστάσεις από τη δουλειά των εργατών και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν το αλάτι και να το μεταφέρουν

Οι αναπαραστάσεις των αλατωρύχων να δουλεύουν, που βλέπαμε  στο πρώτο επίπεδο, ήταν από την νεολιθική εποχή πριν από 6000 χρόνια, την εποχή του 17ου  αι., του 19ου  αι. έως την εποχή  του 20ου αι. και μας έβαλαν στο κλίμα των δύσκολων συνθηκών με τις οποίες γίνονταν η εξόρυξη του αλατιού ανά τους αιώνες. Μέσα από την ιστορική αυτή αναδρομή μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια ήταν η εξέλιξη της δουλειάς τους στο πέρασμα των χρόνων, ώσπου άρχισαν να χρησιμοποιούν ως βοηθούς τα άλογα (κινητήρια δύναμη), για να κινήσουν τις τροχαλίες για τη μεταφορά του φορτίου τους.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Η μεταφορά του αλατιού μέσα σε βαρέλια τα πιο παλιά χρόνια γινόταν και από τους ίδιους τους αλατωρύχους.
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Η μεταφορά με τα χρόνια εξελίχτηκε και γινόταν με καροτσάκια
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Πολύ αργότερα οι μεταφορές του αλατιού γινόταν επάνω σε βαγονέτα που τα οδηγούσαν άλογα.

Υπήρχαν παντού πινακίδες όπου μας εξηγούσαν τι βλέπουμε και σε ποιο βάθος βρισκόμαστε. Επίπεδο 64 μ.,  επίπεδο 90 μ.,  επίπεδο 135 μ. και ακόμα κατεβαίναμε βλέποντας πάντα γλυπτά από αλάτι, που διευκρίνιση δεν τα έχουν φτιάξει γλύπτες, αλλά απλοί εργάτες του αλατωρυχείου. Συντροφιά μας μοναδική σε όλη μας τη διαδρομή η φωνή του ξεναγού να αντιλαλεί ως ηχώ, η φύλακας να μας προφυλάσσει από τυχόν παρεκκλίσεις του δρόμου ή καθυστερήσεις που αναγκαστικά κάναμε για φωτογραφίες και φυσικά τα δικά μας επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Αλατωρύχοι στην ώρα της δουλειά τους. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας πλέον είχε χάσει το χρώμα του μετά από χρόνια δουλειάς στα βάθη του αλατωρυχείου (μας είχε πει ο ξεναγός μας)
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Οι αλατωρύχοι έβγαζαν το αλάτι από τα έγκατα του βουνού μέσα σε δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Μπορείτε, όσο γίνεται, να διακρίνεται το χάος του βάθους μέσα στο βουνό που δούλευαν.

Περάσαμε από παρεκκλήσια αλατιού, αντικρίσαμε λίμνες που χάνονταν στο άπειρο βάθος της γης, θαυμάσαμε δεκάδες γλυπτά από αλάτι, περπατήσαμε μέσα σε στοές εντυπωσιακά φτιαγμένες από όγκους αλατιού, κατεβαίνοντας συνέχεια δεκάδες σκαλιά μέσα στο χάος του αλατένιου βουνού. Είναι άξιο θαυμασμού πως εκεί βαθιά στα έγκατα της γης  βρίσκετε αυτή η άριστα διατηρημένη υπόγεια πόλη ή καλύτερα να πω ένα εξαιρετικό μουσείο ή ακόμα καλύτερα ένας υπέροχος και διαφορετικός χώρος έργων τέχνης!

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
 Άκρως εντυπωσιακή η λίμνη αλμυρού νερού που βρίσκεται σε βάθος 100 μ., αλλά και το κάθετο φιδογύρισμα της σκάλας έως ότου φτάσουμε σε αυτήν!
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Ανάμεσα στα δεκάδες αγάλματα τα φτιαγμένα από αλάτι που υπάρχουν στα αλατωρυχεία Βιελίτσκα ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος.

Καθ’ όλη τη διαδρομή μας βλέπαμε και διάφορα αγάλματα διασημοτήτων μεταξύ των οποίων το αγάλμα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Γκαίτε και άλλων.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος που καταγόταν από την Πολωνία και ο οποίος διατύπωσε πως ο Ήλιος είναι στο κέντρο του ηλιακού συστήματος και όχι η Γη που έως τότε τη θεωρούσαν ακίνητη.

Η περιήγησή μας στους χώρους του αλατωρυχείου είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες, κατά τις οποίες  ακολουθούσαμε πάντα τον ξεναγό χωρίς να καθυστερούμε, ούτε να παρεκκλίνουμε από τη δική μας πορεία. Κατά διαστήματα υπήρχαν καγκελωτές πόρτες που αφού ο ξεναγός διαπίστωνε πως ήμασταν όλα τα άτομα του γκρουπ έκλεινε τις πόρτες μια φύλακας η οποία μας ακολουθούσε και ήταν το τελευταίο άτομο της ομάδας μας. Υπήρχε ασφάλεια, παντού υπήρχαν πυροσβεστικές αντλίες και έξοδοι κινδύνου. Ο γρήγορος όμως ρυθμός της ξενάγησης που έπρεπε να γίνει στον συγκεκριμένο χρόνο, αφού ακολουθούσαν και άλλα γκρουπ  δεν μας έδινε την ευελιξία να φωτογραφήσουμε σωστά και όσα θέλαμε και σε συνάρτηση και του χαμηλού φωτισμού που έχουν οι χώροι οι φωτογραφίες μας δεν είναι και τόσο καλές.

Το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”

Τον περισσότερο χρόνο και αυτόν με μια σχετική ελευθερία, μας τον έδωσαν όταν φτάσαμε στον ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο  “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”, σε έναν ολόκληρο καθεδρικό ναό με όλα τα γλυπτά κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Βρισκόμασταν σε βάθος 135 μέτρων!

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα” σε βάθος 135 μέτρα στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία

Ο Μύθος της Αγίας Κίνγκα

Η Κίνγκα έζησε το 1224-1294 και ήταν κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας. Σε ηλικία 16 ετών παντρεύτηκε τον Βολέσλαο Ε΄ τον Αγνό που αργότερα έγινε βασιλιάς της Πολωνίας. Σύμφωνα με τον μύθο η Κίνγκα ζήτησε ως γαμήλιο δώρο από τον πατέρα της ένα αλατωρυχείο. Αυτός πραγματοποίησε την επιθυμία της και εκείνη πέταξε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της σε ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία. Μετά από καιρό, όταν η Κίνγκα ταξίδεψε ως τη Βιελίτσκα, διέταξε τους αλατωρύχους να ανοίξουν ένα πηγάδι και εκεί αντί για νερό βρήκε ανάμεσα στα πετρώματα του αλατιού και το δαχτυλίδι της. Αυτό θεωρήθηκε θαύμα και από τότε ξεκίνησε η λατρεία της ως Αγία. Αγιοποιήθηκε το 1999 με το όνομα Αγία Κίνγκα της Πολωνίας από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄που και ο ίδιος είχε καταγωγή από την Πολωνία.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία- Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή παράσταση από αλάτι. Η Αγία Κίνγκα μπροστά σε ένα γονατισμένο αλατωρύχο να της προσφέρει ένα δαχτυλίδι

Το αποκορύφωμα της ξενάγησης ήταν σε αυτό το επίπεδο που βρίσκεται η εκκλησία με αγάλματα και παραστάσεις από τη Βίβλο. Η κατασκευή του ναού, κράτησε πάνω από 30 χρόνια, έως και το 1927. Τα έργα που εκτίθενται έχουν γίνει εξ ολοκλήρου από αλάτι είναι εντυπωσιακά, άψογα διατηρημένα και θα τα ονομάσω εγώ «έργα τέχνης».  

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι τους οποίους  έφτιαξαν οι αλατωρύχοι από κρυστάλλους αλατιού

Έμεινα έκπληκτη και δεν έχω λόγια ακόμα και τώρα να περιγράψω αυτό το υπέροχο θέαμα που αντίκρισα και μάλιστα όταν συνειδητοποίησα πως όλα αυτά που έβλεπα ήταν έργα ανθρώπων κατασκευασμένα από αλάτι. Και καλά όλα αυτά τα γλυπτά και οι ανάγλυφες παραστάσεις με τις οποίες είναι καλυμμένοι όλοι οι τοίχοι, αλλά και οι πολυέλαιοι; Θαυμάσια εμπειρία! Ανεπανάληπτη!

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Η Αγία τράπεζα και ο Χριστός επάνω στο σταυρό δεσπόζουν στη μεγάλη αίθουσα τη φτιαγμένη από αλάτι
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Η Παναγία με τον Χριστό υπέροχη ανάγλυφη παράσταση σκαλισμένη επάνω στο ορυκτό αλάτι.
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα τέχνης στο Αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα).
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία.  Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Ο Ιησούς στο γάμο της Κανά
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Οι ανάγλυφες παραστάσεις από αλάτι στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα είναι άξιες θαυμασμού, όταν αναλογιστεί κανείς πως έγιναν από χέρια εργατών και όχι από χέρια καλλιτεχνών!
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
«Ο μυστικός δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι σκαλισμένος επάνω σε όγκους αλατιού στο παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα στο τρίτο επίπεδο σε βάθος 135 μ. στο αλατωρυχείο της Βιελίτσκα.
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία. Το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα"
Στη μεγάλη αίθουσα της υπόγειας εκκλησίας το φτιαγμένο από συμπαγή όγκο αλατιού δεσπόζει και το άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, ο οποίος το 2014 ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Από τα έγκατα της γης στο φως του ήλιου!

Αφού θαυμάσαμε και φωτογραφίσαμε με κάθε λεπτομέρεια το κάθε τι στο “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα,  συγκεντρωθήκαμε και αρχίσαμε να παίρνουμε τον δρόμο της ανόδου. Η επιστροφή στην επιφάνεια είναι και αυτή μια εμπειρία πρωτόγνωρη. Η ταχύτητα του ασανσέρ που ανεβήκαμε δεν έχει καμία σχέση με αυτές που γνωρίζαμε έως τότε. Σε λιγότερο από μισό λεπτό και μέχρι να καταλάβουμε που είμαστε είχαμε ανέβει από τα 135 μέτρα βάθος στην επιφάνεια. Διάβασα όμως πως υπάρχει ακόμα ένα ασανσέρ που μάλλον είναι πιο παλιό που το φρεάτιό του είναι πολύ μικρό χωράει μόνο 4 άτομα και όλη η διαδρομή  από την αφετηρία μέχρι το τέρμα γίνεται σε απόλυτο σκοτάδι! Δεν ξέρω εάν ήθελα να το ζήσω. Οι 2 ώρες που περάσαμε μέσα στο αλατωρυχείο-μουσείο της Wieliczka (Βιελίτσκα) κύλησαν πολύ γρήγορα και δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα, ούτε πως ήμασταν τόσα μέτρα κάτω από τη γη.

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Μπορώ να πω πλέον με βεβαιότητα τώρα, πως ήταν για εμάς μια ξεχωριστή εμπειρία αυτή η ξενάγηση στο αλατωρυχείο και είναι από αυτές που κάνουν τα ταξίδια μας αξέχαστα!

Εξτρά πληροφορίες για την ξενάγησή σας στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

  • Οπωσδήποτε πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια.
  • Μη ντυθείτε με πολλά ρούχα γιατί ο γρήγορος ρυθμός περπατήματος αλλά και ο κλειστός χώρος θα σας ζεστάνει.
  • Καλό είναι να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας, αν και υπάρχουν στάσεις μέσα στο ορυχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε.
  • Στο τέλος της ξενάγησης και πριν βγείτε από τον χώρο υπάρχει εστιατόριο που μπορείτε να φάτε. Υπάρχει όμως και ακόμα ένας χώρος γρήγορου φαγητού και καφέ, οπωσδήποτε φθηνότερος, που μπορείτε να καθίσετε, πριν βγείτε από τα αλατωρυχεία Wieliczka. Είναι και αυτό μια εμπειρία ξεχωριστή να φάτε μέσα… σε ένα βουνό!
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία.
Ο χώρος του εστιατορίου με μοντέρνα ανάγλυφα σχέδια από τους όγκους του αλατιού στους τοίχους του.
  • Ο δρόμος προς την έξοδο στο τέλος περνάει και από το κατάστημα με τα σουβενίρ. Εάν τα βρείτε ακριβά, μπορείτε να πάρετε μόνο κάποιο αναμνηστικό ή και κάποια κάρτα από τα καταστήματα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο.
Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία.
Ένα από τα πολλά σουβενίρ που θα βρείτε στα καταστήματα.
  • Αν έχετε παιδιά πάρτε τα μαζί σας. Μην το σκέφτεστε θα ενθουσιαστούν και θα το θυμούνται για πάντα. Μπορεί να κουραστούν κατεβαίνοντας όλα αυτά τα σκαλιά, αλλά αξίζει τον κόπο.
  • Επειδή η ξενάγηση είναι γρήγορη και έχει ημίφως για να μην παρεκκλίνουν από τη διαδρομή τα παιδιά ή μείνουν πίσω χρειάζονται την προσοχή σας. Όσο για τα σκαλοπάτια, αυτά είναι ξύλινα  και μάλιστα αρκετά πλατιά χωρίς καθόλου υγρασία και δεν έχουν φόβο να γλιστρήσουν.
  • Εάν τα παιδιά σας είναι μικρά να ξέρετε πως δεν επιτρέπονται καρότσια, οπότε πολλές φορές θα χρειαστεί να τα πάρετε αγκαλιά.

Στο Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία.
Wieliczka

Όταν βρεθείτε στην Κρακοβία στην πανέμορφη πόλη της Πολωνίας και μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την πόλη Βιελίτσκα (Wieliczka) που κρύβει μέσα  στα έγκατά της  αληθινές ιστορίες ανθρώπων και έναν ολόκληρο ναό φτιαγμένο από αλάτι. Η ξενάγηση στα αλατωρυχεία Βιελίτσκα είναι μια τρομερή εμπειρία! Για εμάς ήταν μια επίσκεψη που μας ενθουσίασε, άξιζε τον κόπο που την κάναμε, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και σας προτείνω να την πραγματοποιήσετε! Είναι από τα πιο εντυπωσιακά και αξέχαστα αξιοθέατα  που μπορεί να δει κάποιος στο ταξίδι του στην Κρακοβία και είναι σίγουρο πως θα σας εντυπωσιάσει όπως εντυπωσίασε και εμάς.

Βόλτα με άμαξα στην Κρακοβία
Όταν βρεθείτε στην Κρακοβία μια βόλτα με άμαξα στους όμορφους δρόμους της είναι ό,τι καλύτερο θα έχετε κάνει στο ταξίδι σας!

Σας χαιρετώ και σας αφήνω με την υπόσχεση πως σε λίγο καιρό θα βγει και η ανάρτηση για την Κρακοβία!

Μαμά Μαρία

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Διαβάστε Επίσης