ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο μέρος τουριστών, κρατάει επάξια τη θέση της ως ένας νέος ανερχόμενος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Κατάφερε ως πόλη να διατηρήσει την αυθεντική της ομορφιά. Αυτήν που την έκανε να ξεχωρίσει και να βγει από την αφάνεια των τόσων χρόνων. Ο ποταμός Δούναβης, που κυλάει ανάμεσά της, την κάνει μαγική. Αλλά και τα μεσαιωνικά κτίρια της παλιάς πόλης, μάρτυρες του μακρινού παρελθόντος της, όπως και πολλά κτίρια απομεινάρια της Σοβιετικής κατοχής.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Πολλά αξιοθέατα μπορεί να προσφέρει αυτή η πόλη στους επισκέπτες της. Όμως το πιο σημαντικό αξιοθέατο απ’ όλα είναι το μεγάλο κάστρο που δεσπόζει επάνω στον λόφο. Δίπλα στις όχθες του Δούναβη βρίσκεται εκεί από την μακρινή εποχή των ένδοξων βασιλέων.

    Εάν θέλετε να ταξιδέψετε στη Σλοβακία σας έχω έτοιμο ένα οδικό ταξίδι που μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάρτηση: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Πανοραμική φωτογραφία του ποταμού Δούναβη από το κάστρο της Μπρατισλάβας

    Ταξίδι στη Μπρατισλάβα

    Την Μπρατισλάβα την επισκεφθήκαμε δυο φορές στα ταξίδια μας στην Ευρώπη. Κάθε φορά τη νιώθαμε όλο και πιο δικιά μας. Η θέση της, εξ άλλου, είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα. Είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα τριών κρατών, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Σε ένα οδικό ταξίδι σχεδόν «αναγκάζεσαι» να κάνεις μια στάση και να την επισκεφθείς. Είναι όμως και ένας αυτόνομος προορισμός.

    Ξενάγηση στη Μπρατισλάβα

    Πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδέψουν για να τη γνωρίσουν, γιατί είναι μια πιο φθηνή πρωτεύουσα με πολλά όμως αξιοθέατα. Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς, σας προτείνω να με ακολουθήσετε σε μια αξιοπρόσεκτη ξενάγηση, μέσα από τις δικές μου ταξιδιωτικές εμπειρίες. Θα γνωρίσετε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που θα σας δελεάσουν να την επισκεφθείτε στο μέλλον. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Μπρατισλάβα την όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Αξιοθέατα στη Μπρατισλάβα

    Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana)

    Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στη Μπρατισλάβα περνώντας κάτω από την Πύλη του Αγίου Μιχαήλ. Αυτό κάνουν και οι περισσότεροι επισκέπτες, αφού είναι η είσοδος της παλιάς πόλης. Είναι η μια και μοναδική  πύλη από τις τέσσερις πύλες της παλιάς μεσαιωνικής πόλης που σώζεται έως και σήμερα. Η Πύλη του Μιχαήλ, είναι από τα ψηλότερα κτίρια της Μπρατισλάβας και εντοπίζεται από τα περισσότερα σημεία της πόλης.

    Εάν θελήσετε να ανεβείτε έως το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, θα απολαύσετε μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης. Στον πύργο, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο των Όπλων. Έχει συλλογές από μεσαιωνικά σπαθιά, κανόνια και πανοπλίες και δίπλα του σε ένα κτίριο εποχής θα βρείτε και το Μουσείο Φαρμάκων.  

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ
    Σήμερα η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ  αποτελεί ορόσημο της Μπρατισλάβας με το χάλκινο άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ να κοσμεί την κορυφή του

    Εντυπωσιαστήκαμε από τον επταώροφο πύργο, ύψους 51 μέτρων. Είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης που χτίστηκε περίπου το 1300. Όμως το βλέμμα μας, όπως και των περισσοτέρων επισκεπτών, έπεσε στο “Σημείο Μηδέν” που βρίσκεται κάτω από την πύλη. Είναι μια μεταλλική πλάκα, με τα 4 σημεία του ορίζοντα. . Επάνω της αναγράφονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις του σημείου αυτού από άλλες πρωτεύουσες του κόσμου και φυσικά και από την Αθήνα.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το σημείο μηδέν της Μπρατισλάβας.
    Το σημείο μηδέν της Μπρατισλάβας. Μόνο 1253 χλμ. μας χώριζαν από την πρωτεύουσά μας την Αθήνα

    Εάν θέλετε να μάθετε για ένα υπαίθριο μουσείο της Σλοβακίας διαβάστε την ανάρτηση: Σλοβακία, Βλκόλινετς (Vlkolinec) ένα χωριό uπαίθριο μουσείο

    Η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας

    Η Μπρατισλάβα είναι σε ένα μεγάλο μέρος της μια πεζοδρομημένη πόλη και φυσικά ήταν πολύ εύκολο να την περιηγηθούμε περπατώντας. Από την Πύλη του Μιχαήλ απλωνόταν μπροστά μας η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας. Εμείς περπατώντας μέσα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Michalska Venturska, αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τις ωραίες γωνιές της, με τα όμορφα κτίρια, τα βαμμένα με παστέλ χρώματα του 18ου αιώνα.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο πεζόδρομος Michalska Venturska
    Ο πεζόδρομος Michalska Venturska είναι γεμάτος από καφέ και εστιατόρια, αλλά και από κομψά μπαρόκ κτίρια.

    Ο κόσμος που περπατούσε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης ήταν πολύς. Ενώ οι καφετέριες και οι μπυραρίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Ο περίπατός μας στην μεσαιωνική παλιά πόλη μας άρεσε πολύ, μας γοήτευσε. Είχαμε αρχίσει ήδη να εκτιμάμε περισσότερο την Μπρατισλάβα που μας ταξίδευε πίσω στα χρόνια του Μεσαίωνα.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να γνωρίσουν την πόλη καθισμένοι αναπαυτικά μέσα σε αυτό το όμορφο παραμυθένιο τρενάκι.

    Τα tour στην πόλη είναι αρκετά οικονομικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σας τα συνιστώ ειδικά αν μείνετε για λίγες μόνο μέρες, ώστε να δείτε όσα μπορείτε περισσότερα από την πόλη. Προτείνουμε να οργανώσετε το ταξίδι σας κλείνοντας κάποιο tour με το τουριστικό τρενάκι-σύμβολο της Μπρατισλάβα:

    Bratislava, up to the Castle – Το τουριστικό λεωφορείο θα σας οδηγήσει στο κάστρο της πόλης (δεν περιλαμβάνει και εισιτήριο εισόδου για το κάστρο)

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το παραδοσιακό τραμ.
    Όμως και μια βόλτα με το παραδοσιακό τραμ είναι και αυτή μια διαφορετική επιλογή γνωριμίας με την πόλη.

    Φίλος από ομάδα που δημοσιεύτηκε η ανάρτηση μας, προτείνει το bistro Fach Bratislava, για να απολαύσετε καφέ και φαγητό.

    Η πλατεία της παλιάς πόλης (Hlavné námestie)

    Στη συνέχεια και αφού περιπλανηθήκαμε σε όλα τα στενά του ιστορικού κέντρου, πήραμε την οδό Sedlárska. Σε λίγο φθάσαμε στην πλατεία Hlavné námestie. Η κεντρική πλατεία της πόλης μετά από τα στενά δρομάκια που είχαμε περπατήσει μας φάνηκε  πολύ μεγάλη. Τα δε κτίρια που την πλαισίωναν ήταν άκρως εντυπωσιακά. Στην πλατεία ξεχωρίζει ο ψηλός πύργος με το ρολόι, αλλά και το Παλιό Δημαρχείο, χτισμένο τον 14ο αι. σε γοτθικό στυλ, με τις πράσινες στέγες. Σφηνωμένη στον τοίχο του, από τους Ναπολεόντειους πολέμους, βρίσκεται και μια μπάλα κανονιού. Στο Παλιό Δημαρχείο στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας της πόλης.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η πλατεία Hlavné námestie της παλιάς πόλης.
    Η κεντρική πλατεία Hlavné námestie της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα με το όμορφο σιντριβάνι και τα διατηρητέα κτίρια.

    Στο κέντρο της πλατείας το όμορφο σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού ή του Ρολάνδου ήταν σαν ένα μικρό κόσμημα. Τριγύρω της υπήρχαν πολλά καταστήματα, πρεσβείες κρατών και η Ελληνική πρεσβεία. Στα πολλά καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω και στα παγκάκια ο κόσμος απολάμβανε τον καλοκαιριάτικο ήλιο.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Το σιντριβάνι με το άγαλμα του Ρολάνδου
    Το σιντριβάνι με το άγαλμα του Ρολάνδου

    Το άγαλμα που απεικονίζεται στην κρήνη του 1572, λέγεται πως είναι του βασιλιά της Ουγγαρίας Μαξιμιλιανού Β‘. Μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης νερού κατασκεύασε την κρήνη προς υπενθύμιση του γεγονότος. Άλλοι όμως ισχυρίζονται πως το άγαλμα του ιππότη με την πανοπλία που κρατάει ένα σπαθί και στηρίζει το ουγγρικό οικόσημο, είναι του Ρολάνδου. Αυτό ήταν ανιψιός του Καρλομάγνου, προστάτη των αστών από την καταπίεση των ευγενών.

    Το άγαλμα του Ρολάνδου υπάρχει και στην κεντρική πλατεία της Βρέμης στη Γερμανία που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Δύο ημέρες στη Βρέμη του παραμυθιού

    Τα μπρούτζινα αγάλματα της Μπρατισλάβα

    Εκείνο όμως που κάνει την Μπρατισλάβα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι τα μπρούτζινα αγάλματα σε ανθρώπινο μέγεθος. Όλοι θέλουν να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους. Είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία σε όλη την Παλιά Πόλη και τα βλέπει κανείς καθώς κάνει τον περίπατό του.

    Είναι τα highlight της Μπρατισλάβας. Νομίζω πως προσθέτουν μια μοντέρνα πινελιά στο ιστορικό της  κέντρο κάνοντάς το ακόμη πιο ελκυστικό. Από την άλλη είναι και πολύ διασκεδαστικό για εμάς τους τουρίστε. Τα αναζητούμε ανάμεσα στα στενά δρομάκια για να φωτογραφηθούμε μαζί τους. Εξ άλλου είναι σχεδόν ιεροσυλία να πει κανείς πως έχει πάει στην Μπρατισλάβα και δεν έχει φωτογραφήσει τα μπρούτζινα αγάλματα.

    Napoleon’s Army Soldier

    Άραγε αυτός που ακουμπάει στο παγκάκι μέσα στην πλατεία για να ξεκουραστεί, να είναι ο Μέγας Ναπολέων ή ένας στρατιώτης του; Και αυτός ο μπρούτζινος στρατιώτης που στέκει σκοπιά στο φυλάκιο μέσα στην πλατεία, ποιον να προστατεύει;

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Napoleon’s Army Soldier
    Το μπρούτζινο άγαλμα Napoleon’s Army Soldier στην πλατεία της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβας

    Ο θρύλος λέει πως όταν ο στρατός του Ναπολέοντα βρισκόταν στη Μπρατισλάβα το 1805, ένας  στρατιώτης ερωτεύτηκε μια ντόπια κοπέλα και έμεινε στην πόλη. Το όνομά του ήταν Hubert και έγινε παραγωγός αφρώδους οίνου. Από αυτόν πήρε και το όνομά της η πιο δημοφιλής μάρκα αφρώδους οίνου της Σλοβακίας. Άξιζε λοιπόν ο στρατιώτης μια θέση ως μπρούτζινο άγαλμα στην όμορφη πλατεία της πόλης.

    Schöner Náci

    Στη γωνία της πλατείας “πέσαμε επάνω” σε ένα ακόμη άγαλμα. Αυτή τη φορά, μας καλωσόριζε ένας μπρούτζινος γεράκος με ένα πλατύ γέλιο στα χείλη του. Φορούσε φράκο και ένα μεγάλο κασκόλ ήταν τυλιγμένο στον λαιμό του. Μας χαιρετούσε με το ημίψηλο καπέλο του γεμάτος ευτυχία. Το όνομά του είναι Schöner Náci. Ήταν για εμάς μια όμορφη έκπληξη!

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το άγαλμα Schone Naci.
    Καιρός για την αναμνηστική φωτογραφία στο άγαλμα Schone Naci.

    Ο Schöner Náci  ήταν πραγματικό πρόσωπο που έζησε στη Μπρατισλάβα στις αρχές του 20ου αι. Ήταν γιος ενός τσαγκάρη και εγγονός ενός διάσημου κλόουν. Από αυτόν παραδειγματίστηκε και θέλησε να φέρνει την ευτυχία στους δρόμους της πόλης. Χαιρετούσε τις γυναίκες στα Γερμανικά, στα Ουγγρικά και στα Σλοβάκικα με τις λέξεις  «φιλάω το χέρι σου».

    Βέβαια την πραγματική ιστορία του την ακολουθεί και ένας θρύλος. Λέγεται πως νέος ακόμα ερωτεύτηκε με πάθος μια όμορφη γυναίκα που δυστυχώς δεν τον αγάπησε. Τόσο απογοητεύτηκε, που τρελάθηκε στο τέλος. Απογοητευμένος τριγυρνούσε στους δρόμους φορώντας πάντα τα καλά του ρούχα και χάριζε λουλούδια σε τυχαίες γυναίκες που συναντούσε στους δρόμους.

    Man at Work, ο «Cumil»

    Το πιο διάσημο όμως από όλα τα μπρούτζινα αγάλματα της Μπρατισλάβας είναι o Man at Work, ο «Cumil». Το βρήκαμε στην επόμενη διασταύρωση από την κεντρική πλατεία, στη διασταύρωση των οδών Laurinská και Panská, με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν να βγουν μια φωτογραφία μαζί του. Αν δεν ξέραμε εκ των προτέρων τη θέση του για να τον αναζητήσουμε πιθανόν να τον προσπερνούσαμε, γιατί είναι χωμένος μέσα στη γη. Ναι! Είναι ένας εργάτης χαμογελαστός που ξεπροβάλλει μέσα από έναν υπόνομο.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το διάσημο μπρούτζινο άγαλμα Čumil
    Το πολυφωτογραφημένο και διάσημο μπρούτζινο άγαλμα Čumil στη Μπρατισλάβα

    Η λέξη Čumil σημαίνει παρατηρητής. Τι να παρατηρεί άραγε; Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη λέει πως αυτός ο εργάτης της κομμουνιστικής εποχής απλά κάνει το έργο του και δεν παρατηρεί τίποτα. Η  δεύτερη όμως εξήγηση είναι πως κοιτάζει κάτω από τις γυναικείες φούστες! Εσείς τι λέτε; Διαλέξτε όποια θέλετε, απλά μην ξεχάσετε να τον ακουμπήσετε για να σας φέρει τύχη!

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Καλλιτέχνης του δρόμου
    Μια σημερινή προβολή του Čumil από έναν καλλιτέχνη του δρόμου

    Εάν επιθυμείτε μια εναλλακτική περιήγηση στα αξιοθέατα, όπως το να δείτε όλα τα αγάλματα της πόλης, ίσως σας αρέσει αυτή η πρωτότυπη περιήγηση στην πόλη: Discovery Game: The Hidden Gems of Alternative Bratislava.

    Tο ιστορικό κτίριο του  Εθνικού  Θεάτρου

    Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στην παλιά πόλη και σε πολύ λίγο φτάσαμε στην πλατεία Hviezdoslav. Εκεί δεσπόζει το πολιτιστικό καμάρι της Σλοβακίας, το ιστορικό κτίριο του  Εθνικού Θεάτρου. Χτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ, έχοντας πρότυπο τα θέατρα της Βιέννης, εγκαινιάστηκε το 1886 τότε που η Σλοβακία ανήκε στην Αυστροουγγαρία. Στο θέατρο από τότε έως και σήμερα παίζονται θεατρικές παραστάσεις, έργα όπερας και μπαλέτου. Βλέποντας την πρόσοψή του που πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακή, φαντάζομαι πως και το εσωτερικό του θα είναι εκθαμβωτικό.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Το Εθνικό Θέατρο της Μπρατισλάβα
    Η πλατεία Hviezdoslav και το Εθνικό Θέατρο της Μπρατισλάβα

    Μπροστά από το θέατρο  το υπέροχο σιντριβάνι ήταν και αυτό ένα κόσμημα που έδινε μεγαλύτερη αίγλη στον χώρο. Μάλιστα,το θέμα του σιντριβανιού, μπορεί τότε να μη το έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Τώρα όμως γράφοντας αυτές τις γραμμές και κατόπιν αναζήτησης στο διαδίκτυο, διάβασα πως το θέμα του έχει ρίζες ελληνικές. Αναπαριστάται ο Γανυμήδης ο οινοχόος των θεών. Είναι ο νεαρός πρίγκιπας της Τροίας που τον είχε απαγάγει ο Δίας και τον πήγε στον Όλυμπο για να παραμείνει αιώνια νέος!

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο πεζόδρομος της τέχνης
    Ο πεζόδρομος της τέχνης, όπως αποκαλείται ο μεγάλος πεζόδρομος που απλώνεται μπροστά από το Εθνικό Θέατρο της Μπρατισλάβας

    Διαβάστε ακόμα μια ανάρτηση για ένα χωριό στη Σλοβακία: Σλοβακία, Τσίτσμανι (Cicmany), το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια

    Palffy Palace

    Πολύ κοντά στον μεγάλο πεζόδρομο, στην παλιά πόλη, βρίσκεται το ιστορικό παλάτι  Palffy. Ένα παλάτι του 17ου αι. που σήμερα είναι προστατευόμενο μνημείο. Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για εκθέσεις έργων τέχνης. Θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία η επίσκεψή σας σε αυτό. Εάν είστε και τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποια έκθεση με έργα τέχνης. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα μπείτε στο διάδρομο με τους καθρέφτες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας ατελείωτης βιβλιοθήκης.

    Περπατήσαμε στον υπέροχο arty πεζόδρομο που ανοιγόταν μπροστά μας και τύχαμε σε μια υπέροχη έκθεση μοντέρνων γλυπτών. Φυσικά, δεν χάσαμε την ευκαιρία να φωτογραφηθούμε μαζί τους. Δεν ήταν μόνο όμως τα γλυπτά του καλλιτέχνη που διακοσμούσαν τον πεζόδρομο. Υπήρχαν και πολλά άλλα σταθερά γλυπτά, όπως το άγαλμα του πιο σημαντικού ποιητή της Σλοβακίας, του Hviezdoslav, που προς τιμή του η πλατεία φέρει το όνομά του, αλλά και το όμορφο άγαλμα του Hans Christian Andersen.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο πεζόδρομος της τέχνης
    Στον πεζόδρομο της τέχνης πετύχαμε και μια έκθεση μοντέρνων γλυπτών μεγάλου μεγέθους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας
    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας.  Ο πεζόδρομος της τέχνης
    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας 39

    Ο περίπατος κάτω από τα μεγάλα δέντρα του πεζόδρομου ήταν μια απόλαυση. Καθίσαμε στα παγκάκια του χαζεύοντας τους περαστικούς. Και λίγο πριν φτάσουμε στον Δούναβη θαυμάσαμε τα όμορφα σιντριβάνια, όπως το κορίτσι με το ελάφι και το σιντριβάνι της Αγίας τριάδας, που βρίσκονταν στο τέλος του πεζόδρομου.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας 40

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και την ανάρτηση για τη μεσαιωνική πόλη της Σλοβακίας: Λέβοτσα (Levoca), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

    Ο ποταμός Δούναβης

    Και μετά από όλη αυτή την όμορφη περιήγηση μέσα στα στενά της παλιάς πόλης, φτάσαμε στον παραλιακό δρόμο με θέα τον θαυμάσιο Δούναβη. Ω! Και μόνο η θέα του ποταμού που απολαύσαμε από το μεγάλο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο ήταν η ανταμοιβή του ταξιδιού μας! Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ ωραία η ιδέα να παίρναμε το ποταμόπλοιο για να «πεταχτούμε» για μια μέρα έως τη Βιέννη. Είναι τόσο κοντά, αλλά μόλις είχαμε έρθει από αυτήν!

    Σας το προτείνω πάντως ανεπιφύλακτα. Εάν είστε στην Μπρατισλάβα, να επισκεφτείτε τη Βιέννη με αυτόν τον τρόπο και όχι με τρένο ή λεωφορείο. Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε και πρόταση με αυτοκίνητο.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο Δούναβης.
    Η Μπρατισλάβα είναι η ιδανική πόλη για να κάνει κανείς βόλτες στις όχθες του Δούναβη.
    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας.  Ο Δούναβης.
    Ποταμόπλοιο στον ποταμό Δούναβη στη Μπρατισλάβα

    Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στο ταξίδι σας στη Σλοβακία: Rafting, με παραδοσιακές σχεδίες στον ποταμό Dunajec της Σλοβακίας

    Η γέφυρα του UFO

    Δεν ήταν μόνο όμως η θέα του μεγάλου Δούναβη με τα ποταμόπλοια που έπλεαν αργά που μας ξετρέλανε. Ήταν και αυτή η καινούρια μοντέρνα γέφυρα Novy Most, που ενώνει την παλιά πόλη με την περιοχή Petržalka, στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Στην άκρη της γέφυρας, βρίσκεται ο πυλώνας SNP, ύψους 95 μέτρων. Η ιδαιτερότητά του είναι πως στην κορυφή του βρίσκεται μια πλατφόρμα που θυμίζει  U.F.O. Μπορείτε να ανεβείτε έως και την πλατφόρμα παρατήρησης. Στο τελευταίο επίπεδο μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης και ίσως και ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

    Η νέα γέφυρα SNP μπορεί να μην είναι τόσο νέα. Είναι μια γέφυρα τουλάχιστον 40 περίπου ετών (1967-1972), αλλά σε καθηλώνει με το σχέδιό της ακόμα και σήμερα.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η γέφυρα Ufo
    Το νέο σήμα κατατεθέν της Μπρατισλάβας, η γέφυρα Ufo πάνω από τον ποταμό Δούναβη

    Εμείς δεν ανεβήκαμε. Είναι και αυτό ένα μικρό λάθος που βάζω στη λίστα μου από τις παραλήψεις που έχω κάνει στα ταξίδια μου.  Φροντίστε να  ανεβείτε για να μην μετανιώσετε και εσείς σαν εμένα. Ή έστω περπατήστε επάνω στη γέφυρα το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Μπρατισλάβας. Μια βόλτα το βράδυ με θέα τη φωτισμένη πόλη να ρίχνει τα φώτα της στον Δούναβη θα σας κάνει να μην μετανιώσετε για το ταξίδι σας αυτό.

    Μην τρομάξετε εάν αισθανθείτε λίγο κούνημα όταν περπατάτε. Είναι πολύ ασφαλής. Μην σας τρομάξουν τα αυτοκίνητα που περνούν τη γέφυρα και πείτε πως θα περάσετε, αφού για όλους τους πεζούς υπάρχει ειδικός δρόμος σε ένα επίπεδο κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Στη φωτογραφία διακρίνεται ο πεζόδρομος της γέφυρας UFO που μπορείτε να τον περπατήσετε και να απολαύσετε την υπέροχη θέα του Δούναβη ποταμού

    Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγ. Μαρτίνου

    Από τον παραλιακό δρόμο ήδη φαινόταν η εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου και σε πολύ λίγο φτάσαμε μπροστά της. Εάν είχαμε πάρει άλλη διαδρομή από την πύλη του Μιχαήλ θα μπορούσαμε να διακρίνουμε σε πολλά πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, μικρές κορώνες επάνω στις πέτρες, που θα μας έδειχναν το δρόμο της εκκλησίας.

    Ήταν τα σημάδια της βασιλικής διαδρομής, γιατί από το 1563 ο καθεδρικός του Αγ.  Μαρτίνου (St. Martin) ήταν ο χώρος στέψης των Ούγγρων Βασιλιάδων και εδώ μάλιστα στέφθηκε βασίλισσα και η Μαρία Θηρεσία.

    Σημάδι για να ξεχωρίζει η εκκλησία από τις άλλες είναι η χρυσή κορώνα, αντί για σταυρό. Βρίσκεται στην κορυφή του καμπαναριού, ύψους 85 μέτρων. Σας προτείνω να αναζητήσετε τις μικρές κορώνες στα δρομάκια. Εάν τις ακολουθήσετε θα έχετε κάνει και εσείς τη βασιλική διαδρομή της Μαρίας Θηρεσίας.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο καθεδρικός του Αγ. Μαρτίνου
    Ο καθεδρικός του Αγ. Μαρτίνου διακρίνεται πάνω από τις στέγες των σπιτιών της πόλης

    Το Κάστρο της Μπρατισλάβας (Bratislavsky Hrad)

    Φτάσαμε στο κάστρο περνώντας τη γέφυρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο και βρεθήκαμε από την άλλη πλευρά της πόλης. Ο καθαρός αέρας μας δρόσισε και παρά τη μικρή ανηφόρα που διανύσαμε έως και την πύλη του κάστρου δεν δυσανασχετήσαμε. Δεν ήταν και μικρό πράγμα πως σε λίγο θα βρισκόμασταν στα πατήματα της μεγάλης Μαρίας Θηρεσίας και στο σπιτικό της! Το κάστρο χτίστηκε τον 9ο αι.

    Όταν, το 1552, η Μπρατισλάβα ανακηρύχθηκε επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων το παλιό γοτθικό κτίριο, μετατράπηκε σε αναγεννησιακό ανάκτορο. Το 1953 επί κομμουνιστικού καθεστώτος πήρε τη σημερινή του μορφή.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το Κάστρο της Μπρατισλάβας.
    Έστω κι αν βρεθείτε για λίγες ώρες στη Μπρατισλάβα,πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κάστρο της.

    Η Μαρία Θηρεσία (1717-1780) ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ηγεμόνας της Αυστρίας, Ουγγαρίας, Κροατίας,Βοημίας, Μιλάνου και της Πάρμας. Βασίλεψε 40 χρόνια. Όταν ανέβηκε στον θρόνο, η Αυστρία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όταν πέθανε το κράτος της ήταν αναγεννημένο και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη. Γέννησε πολλά παιδιά. Ένα από τα οποία ήταν η Μαρία-Αντουανέτα, που παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, επί της βασιλείας των οποίων έγινε η Γαλλική επανάσταση.

    Το κάστρο, με το άσπρο χρώμα και την κόκκινη σκεπή, είναι το σύμβολο της Μπρατισλάβας. Βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου λόφου πλάι στον Δούναβη. Στέκεται εκεί ως ακοίμητος φρουρός της πόλης και όλης της περιοχής, ανά τους αιώνες. Στο εσωτερικό του κάστρου στεγάζονται τρία μουσεία. Το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής της Μπρατισλάβας.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το Κάστρο της Μπρατισλάβας.
    Το κάστρο με το χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα και τους τέσσερεις επιβλητικούς πύργους στις γωνίες του  ήταν η αγαπημένη κατοικία της αυτοκράτειρας.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση για τα 4 κάστρα της Σλοβακίας: 4 κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε

    Δεν τα επισκεφθήκαμε παρά μόνο εξερευνήσαμε το μεγάλο προαύλιο του κάστρου με τα αγάλματα των ιπποτών που μας εντυπωσίασαν. Αργότερα απολαύσαμε και τη βόλτα μας στους πολύ προσεγμένους και όμορφους κήπους που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του κάστρου.  

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Οι κήποι του κάστρου.
    Άκρως περιποιημένοι και προσεγμένοι οι κήποι του κάστρου της Μπρατισλάβας

    Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς την πόλη, αφήσαμε το βλέμμα μας να θαυμάσει την καταπληκτική θέα προς τον Δούναβη και τη γέφυρα UFO.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η γέφυρα UFO
    Η πανοραμική θέα της Μπρατισλάβα από το κάστρο της είναι συγκλονιστική
    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Ο Δούναβης ποταμός
    Πανοραμική θέα από το κάστρο του ποταμού Δούναβη. Το πράσινο κυριαρχεί στη Μπρατισλάβα

    Τα πέτρινα δρομάκια που βρεθήκαμε στη συνέχεια κατεβαίνοντας προς την παλιά πόλη μας παρέπεμψαν σε εικόνες ενός γραφικού χωριού. Καθαρά, ασβεστωμένα, χαμηλά σπίτια με πολλά να έχουν μετατραπεί σε μικρά καφέ με τα καθίσματα έξω. Όπωςκαι άλλανα έχουν γίνει μικρά κουκλίστικα μαγαζάκια για τους περαστικούς. Κάθε στενό και κάθε δρομάκι είχε τη δική του ομορφιά.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Κατεβαίνοντας από το κάστρο απολαύσαμε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα των σοκακιών της παλιάς πόλης.

    Μουσείο Ρολογιών

    Όταν πλέον είχαμε κατέβει σχεδόν στο επίπεδο του ποταμού, σε ένα γωνιακό καλοδιατηρημένο κτίριο, διαβάσαμε στην ταμπέλα του House of the Good Shepherd. Στο κτίριο στεγάζεται το μικρό αλλά εκπληκτικό Μουσείο Ρολογιών. Το επισκεφθήκαμε! Είναι αφιερωμένο στην τέχνη των ρολογιών που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 17ου και του 20ου αι. Ήταν σπουδαία η θαυμάσια συλλογή του Μουσείου με τα ρολόγια αντίκες. Όπως μας είπαν, είναι έργα των καλύτερων ωρολογοποιών της Μπρατισλάβας.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Το Μουσείο Ρολογιών.
    House of the Good Shepherd (το σπίτι του καλού ποιμένα)-Μουσείο Ρολογιών

    Η Μονή των Καπουτσίνων-Εκκλησία Αγίου Στεφάνου

    Φεύγοντας από την παλιά πόλη και περπατώντας στον μεγάλο πεζόδρομο της Kapucinska βρεθήκαμε  στο Ναό των Καπουτσίνων. Η απλή ομορφιά της εκκλησίας του 18ου αι. είναι ένα στολίδι για το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο βασιλιά. Κόσμος πολύς έξω από την εκκλησία, που είπαμε πως κάτι ιδιαίτερο θα έχει και αποφασίσαμε να μπούμε και εμείς. Η λιτότητα του εσωτερικού της εκκλησίας αλλά και το υπέροχο τέμπλο της ήταν σαν μια εικόνα του Μεσαίωνα! Η εκκλησία  είναι μέρος της Μονής των Καπουτσίνων.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η Εκκλησία Αγίου Στεφάνου
    Το υπέροχο τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στη Μπρατισλάβα

    Ποιά άλλα αξιοθέατα μπορείτε να δείτε στη Μπρατισλάβα

    Η Μπλε Εκκλησία

    Η περίφημη Μπλε Εκκλησία είναι ένα ακόμα σήμα κατατεθέν της Μπρατισλάβας. Είναι αφιερωμένη στην Αγία Ελισάβετ, κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας, σε ρυθμό art nuveau και χτίστηκε το 1908. Χαρακτηριστικά της είναι το μπλε χρώμα που είναι βαμμένη η πρόσοψη. Όμως ξεχωρίζουν και τα υπέροχα μωσαϊκά που διαθέτει, καθώς και η μπλε γυάλινη οροφή της.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η Μπλε Εκκλησία.
    Η Μπλε Εκκλησία βρίσκεται στη διεύθυνση Alžbety, Bezručova 2, 811 09 Bratislava

    Το παλάτι Γκρασάλκοβιτς (Grassalkovich)

    Προς τα βόρεια της παλιάς πόλης βρίσκεται το παλάτι Grassalkovich που είναι ένα κτίσμα  του 18ου αι. Κατά διαστήματα φιλοξένησε βασιλείς και δούκες. Σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Σλοβακίας. Μπορεί ως κτίριο να μην σας κινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Εάν όμως έχει καλό καιρό απολαύστε μια βόλτα στο μεγάλο καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

    Το μνημείο Slavin

    Το Slavin (Σλαβίν) είναι το μνημείο των Ρώσων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν το 1945 κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβας. Αποτελείται από έναν ψηλό οβελίσκο με το άγαλμα ενός στρατιώτη στην κορυφή του και από τους τάφους 6.845 στρατιωτών. Το 1961 το μνημείο Slavin ανακηρύχτηκε Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο. Από το κέντρο της πόλης έχει περίπου ένα μισάωρο ανηφορικό δρόμο, αφού θα ανεβείτε σε έναν μικρό λόφο, που ίσως θα σας κουράσει λίγο. Όμως η όμορφη θέα που θα αντικρίσετε από εκεί, σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

    Το κάστρο Devin

    Στο κάστρο Devin (Ντεβίν) μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, με λεωφορείο ή με το πλοίο. Το κάστρο είναι ένα εθνικό σύμβολο. Πέρασαν από εδώ Κέλτες, Ρωμαίοι, Ούγγροι πρίγκιπες, ο στρατός του Ναπολέοντα και άλλοι, αφήνοντας ο καθένας τα σημάδια του. Στο σημείο όπου ενώνονται δυο ποτάμια, ο Δούναβης και ο Μοράβας, βρίσκονται και τα αρχαιολογικά ευρήματα του κάστρου. Για τους Σλοβάκους έχει και ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία, καθώς ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκίνησαν από εδώ το 863 μ. Χ. την ιεραποστολική τους αποστολή για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων.

    Συνδυάστε μία ξενάγηση στην πόλη της Μπρατισλάβας και ανακαλύψτε το κάστρο Devin μέσα από μια εκδρομή που θα κλείσετε εδώ. Περιλαμβάνει επαγγελματία ξεναγό και μεταφορά με όχημα κλιματιζόμενο.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το κάστρο Ντεβίν στη Μπρατισλάβα
    Το κάστρο Ντεβίν στη Μπρατισλάβα

    Ημερήσια εκδρομή στη Βιέννη από τη Μπρατισλάβα

    Μπορείτε επίσης να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στη Βιέννη που απέχει μόνο 1 ώρα από την Μπρατισλάβα. Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις μας για τη Βιέννη για να είστε ενήμεροι πια αξιοθέατα μπορείτε να δείτε.

    4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Ταξίδι στη Βιέννη. Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου

    Βιέννη.Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)

    Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το “Φιλί” του Κλιμτ

    Πράτερ (Prater), το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Διαμονή

    Εγώ δυστυχώς δεν έχω να σας προτείνω από δική μου εμπειρία πού θα μείνετε γιατί μένουμε στο αυτοκινούμενό μας. Μπορείτε όμως να αναζητήσετε το κατάλυμά στο χάρτη της περιοχής μέσω της εφαρμογής booking ή airbnb που θα βρείτε παρακάτω.

    Ωστόσο, η φίλη μας Μαρία που το επισκέφτηκε πρόσφατα μας με παρέα φίλων μας προτείνει το 5*Host: White apartment with AC.

    Διαμονή για αυτοκινούμενα

    Για του αυτοκινούμενους έχω να προτείνω διαμονή το κάμπινγκ Autocamp Zlate piesky, που μείναμε και εμείς. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα και δίπλα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Žilina. Η περιοχή  ονομάζεται “Areál zdravia” και είναι η μεγαλύτερη περιοχή αναψυχής και αθλητισμού στη Μπρατισλάβα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, όμως εμάς, επειδή κινούμαστε με μηχανάκι, δεν μας προβλημάτισε η απόσταση. 

    Autocamp Zlate piesky. Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Στο κάμπινγκ μπορείτε να μείνετε και αν είστε  απλοί ταξιδιώτες αφού διαθέτει  μπανγκαλόους και  διαμερίσματα.

    Autocamp Zlate piesky 4370 82104  Bratislava Slovakia: GPS 48ο  11΄ 18,1΄΄ N      17ο  11΄ 8,04΄΄  E

    Στη λίμνη που βρίσκεται το κάμπινγκ μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι και να νοικιάσετε ποδήλατο για βόλτες. Ακόμα να παίξετε ένα παιχνίδι στο μίνι γκολφ, τένις, πινγκ πονγκ, μπάσκετ. Διαθέτει παιδική χαρά και πολλά άλλα που θα κάνουν τη διαμονή σας μια μεγάλη απόλαυση.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
    Η λίμνη στο κάμπινγκ Autocamp Zlate piesky της Μπρατισλάβα ενδείκνυται για κάθε είδους δραστηριότητα

    Ευχαριστώ πολύ τον άντρα μου Χρήστο που πάντα δίπλα μου οδηγό στα ταξίδια μας αλλά και υπομονετικό πολύ να φωτογραφίζει τόσο όμορφα όλα τα αξιοθέατα και τις στιγμές των ταξιδιών μας, ώστε τώρα να είναι σε θέση να πλαισιώνουν τα κείμενά μου. Εξ άλλου ένα επί πλέον πλεονέκτημα των ταξιδιωτικών μας αναρτήσεων στο Ανθομέλι εκτός του κειμένου, που είναι προσωπική μου πνευματική ιδιοκτησία και όχι αντιγραφές, είναι πως πλαισιώνονται μόνο από δικές μας φωτογραφίες πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Autocamp Zlate piesky.
    Βόλτα απογευματινή στο κάμπινγκ Autocamp Zlate piesky της Μπρατισλάβα

    Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μου στη Μπρατισλάβα, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την πόλη των βασιλέων“. Εμείς, μπορεί να μην την ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά, αλλά είναι σίγουρο πως την αγαπήσαμε. Είναι μια νοσταλγική πόλη, μια πόλη με πολιτιστική παράδοση και αισθητική. Και όσες φορές θα μας δοθεί και άλλοτε η ευκαιρία να την επισκεφθούμε, θα το κάνουμε με ευχαρίστηση. Θα την αφήσουμε να μας μαγέψει ακόμα μια φορά και βέβαια για να δούμε όσα αξιοθέατα δεν έχουμε δει. 

     Όσο για εσάς νομίζω πως με τα γραφόμενά μου σας έδωσα μια νέα ταξιδιωτική πρόταση. Μήπως όμως την έχετε επισκεφθεί ήδη; Εάν ναι περιμένω και τις δικές σας ταξιδιωτικές αναμνήσεις και προτάσεις.

    Επί του παρόντος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ας κάνουμε υπομονή για μακρινά ταξίδια. Ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να τα ονειρευτεί, γιατί τουλάχιστον τα όνειρα δεν μπορεί να μας τα στερήσει κανείς.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    If you like it pin it

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας 37

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης