Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο μέρος τουριστών, κρατάει επάξια τη θέση της ως ένας νέος ανερχόμενος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός, γιατί κατάφερε ως πόλη να διατηρήσει την αυθεντική της ομορφιά που την έκανε να ξεχωρίσει και να βγει από την αφάνεια των τόσων χρόνων. Ο ποταμός Δούναβης, που κυλάει ανάμεσά της, την κάνει μαγική, όπως και τα μεσαιωνικά κτίρια της παλιάς πόλης, μάρτυρες του μακρινού παρελθόντος της, αλλά και πολλά κτίρια απομεινάρια της Σοβιετικής κατοχής. Πολλά αξιοθέατα μπορεί να προσφέρει αυτή η πόλη στους επισκέπτες της. Tο πιο σημαντικό αξιοθέατο απ’ όλα είναι το μεγάλο κάστρο που δεσπόζει επάνω στον λόφο, δίπλα στις όχθες του Δούναβη, και βρίσκεται εκεί από την μακρινή εποχή των ένδοξων βασιλέων.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Πανοραμική φωτογραφία του ποταμού Δούναβη από το κάστρο της Μπρατισλάβας

Την Μπρατισλάβα την επισκεφθήκαμε δυο φορές στα ταξίδια μας στην Ευρώπη και κάθε φορά τη νιώθαμε όλο και πιο δικιά μας. Η θέση της, εξ άλλου, είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα, αφού είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα τριών κρατών, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας και σε ένα οδικό ταξίδι σχεδόν «αναγκάζεσαι» να κάνεις μια στάση και να την επισκεφθείς. Είναι, όμως, και ένας αυτόνομος προορισμός, που πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδέψουν για να τη γνωρίσουν, γιατί είναι μια πιο φθηνή πρωτεύουσα με πολλά όμως αξιοθέατα. Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς, σας προτείνω να με ακολουθήσετε σε μια αξιοπρόσεκτη ξενάγηση, μέσα από τις δικές μου ταξιδιωτικές εμπειρίες, για να γνωρίσετε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που θα σας δελεάσουν να την επισκεφθείτε στο μέλλον. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Μπρατισλάβα την όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Ξενάγηση στη Μπρατισλάβα

Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana)

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στη Μπρατισλάβα περνώντας κάτω από την Πύλη του Αγίου Μιχαήλ, όπως κάνουν και οι περισσότεροι επισκέπτες, αφού είναι η είσοδος της παλιάς πόλης. Είναι η μια και μοναδική  πύλη από τις τέσσερις πύλες της παλιάς μεσαιωνικής πόλης που σώζεται έως και σήμερα. Η Πύλη του Μιχαήλ, είναι από τα ψηλότερα κτίρια της Μπρατισλάβας και εντοπίζεται από τα περισσότερα σημεία της πόλης. Γι αυτό και εάν θελήσετε να ανεβείτε έως το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, θα απολαύσετε μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης. Στον πύργο, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο των Όπλων, με συλλογές από μεσαιωνικά σπαθιά, αμυντικά όπλα, κανόνια και πανοπλίες και δίπλα του σε ένα κτίριο εποχής θα βρείτε και το Μουσείο Φαρμάκων.  

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Σήμερα η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ  αποτελεί ορόσημο της Μπρατισλάβας με το χάλκινο άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ να κοσμεί την κορυφή του

Εντυπωσιαστήκαμε από τον επταώροφο πύργο, ύψους 51 μέτρων, που χτίστηκε περίπου το 1300 και είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης. Όμως το βλέμμα μας, όπως και των περισσοτέρων επισκεπτών, έπεσε στο “Σημείο Μηδέν” που βρίσκεται κάτω από την πύλη. Είναι μια μεταλλική πλάκα, με τα 4 σημεία του ορίζοντα, όπου αναγράφονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις του σημείου αυτού από άλλες πρωτεύουσες του κόσμου και φυσικά και από την Αθήνα.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το σημείο μηδέν της Μπρατισλάβας. Μόνο 1253 χλμ. μας χώριζαν από την πρωτεύουσά μας την Αθήνα

Η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας

Η Μπρατισλάβα είναι σε ένα μεγάλο μέρος της μια πεζοδρομημένη πόλη και φυσικά ήταν πολύ εύκολο να την περιηγηθούμε περπατώντας. Από την Πύλη του Μιχαήλ απλωνόταν μπροστά μας η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας και εμείς περπατώντας μέσα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Michalska Venturska, αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τις ωραίες γωνιές της, με τα όμορφα κτίρια, τα βαμμένα με παστέλ χρώματα του 18ου αιώνα.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Ο πεζόδρομος Michalska Venturska είναι γεμάτος από καφέ και εστιατόρια, αλλά και από κομψά μπαρόκ κτίρια.

Ο κόσμος που περπατούσε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης ήταν πολύς ενώ οι καφετέριες και οι μπυραρίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Ο περίπατός μας στην μεσαιωνική παλιά πόλη μας άρεσε πολύ, μας γοήτευσε. Είχαμε αρχίσει ήδη να εκτιμάμε περισσότερο την Μπρατισλάβα που μας ταξίδευε πίσω στα χρόνια του Μεσαίωνα.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να γνωρίσουν την πόλη καθισμένοι αναπαυτικά μέσα σε αυτό το όμορφο παραμυθένιο τρενάκι.

Τα tour στην πόλη είναι αρκετά οικονομικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οπότε θα τα συνιστούσα, ειδικά αν μείνετε για λίγες μόνο μέρες, ώστε να δείτε όσα μπορείτε περισσότερα από την πόλη. Προτείνουμε να οργανώσετε το ταξίδι σας κλείνοντας κάποιο tour με το τουριστικό τρενάκι-σύμβολο της Μπρατισλάβας:

  • The Old Town Tour by Presporacik-Oldtimer – Το τουριστικό τρενάκι είναι το μόνο που σας πάει μέσα από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης.
  • Bratislava, up to the Castle – Το τουριστικό τρενάκι θα σας οδηγήσει στο κάστρο της πόλης
  • Bratislava, the Great Tour – Με το τουριστικό τρενάκι στην παλιά πόλη και στο κάστρο

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Όμως και μια βόλτα με το παραδοσιακό τραμ είναι και αυτή μια διαφορετική επιλογή γνωριμίας με την πόλη.

Φίλος από ομάδα που δημοσιεύτηκε η ανάρτηση μας, προτείνει το bistro Fach Bratislava, για να απολαύσετε καφέ και φαγητό.

Η πλατεία της παλιάς πόλης (Hlavné námestie)

Στη συνέχεια και αφού περιπλανηθήκαμε σε όλα τα στενά του ιστορικού κέντρου, πήραμε την οδό Sedlárska για να φθάσουμε στην πλατεία Hlavné námestie. Η κεντρική πλατεία της πόλης μετά από τα στενά δρομάκια που είχαμε περπατήσει μας φάνηκε  πολύ μεγάλη. Τα δε κτίρια που την πλαισίωναν ήταν άκρως εντυπωσιακά. Στην πλατεία ξεχωρίζει ο ψηλός πύργος με το ρολόι, αλλά και το Παλιό Δημαρχείο, χτισμένο τον 14ο αι. σε γοτθικό στυλ, με τις πράσινες στέγες και την μπάλα κανονιού σφηνωμένη στον τοίχο από τους Ναπολεόντειους πολέμους. Στο Παλιό Δημαρχείο στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας της πόλης.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η κεντρική πλατεία Hlavné námestie της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα με το όμορφο σιντριβάνι και τα διατηρητέα κτίρια.

Στο κέντρο της πλατείας το όμορφο σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού ή του Ρολάνδου ήταν σαν ένα μικρό κόσμημα. Τριγύρω της υπήρχαν πολλά καταστήματα, πρεσβείες, εδώ βρίσκεται και η Ελληνική πρεσβεία, πολλά καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω και παγκάκια που ο κόσμος απολάμβανε τον καλοκαιριάτικο ήλιο.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Το άγαλμα που απεικονίζεται στην κρήνη του 1572, λέγεται πως είναι του βασιλιά της Ουγγαρίας Μαξιμιλιανού Β‘, ο οποίος μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης νερού και κατασκεύασε αυτή την κρήνη προς υπενθύμιση του γεγονότος. Άλλοι, όμως, ισχυρίζονται πως το άγαλμα του ιππότη με την πανοπλία που κρατάει ένα σπαθί και στηρίζει το ουγγρικό οικόσημο, είναι του Ρολάνδου, του ανιψιού του Καρλομάγνου, προστάτη των αστών από την καταπίεση των ευγενών. Το άγαλμα του Ρολάνδου υπάρχει και στην κεντρική πλατεία της Βρέμης στη Γερμανία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Διαβάστε στο Ανθομέλι:

Δύο ημέρες στη Βρέμη του παραμυθιού

Τα μπρούτζινα αγάλματα της Μπρατισλάβα

Εκείνο όμως που κάνει την Μπρατισλάβα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι τα μπρούτζινα αγάλματα που την κοσμούν σε διάφορα σημεία της και που όλοι βγάζουν μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους. Άραγε αυτός που ακουμπάει στο παγκάκι μέσα στην πλατεία, για να ξεκουραστεί να είναι ο Μέγας Ναπολέων ή ένας στρατιώτης του;

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το μπρούτζινο άγαλμα Napoleon’s Army Soldier στην πλατεία της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβας

Ο θρύλος λέει πως όταν ο στρατός του Ναπολέοντα βρισκόταν στη Μπρατισλάβα, το 1805, ένας  στρατιώτης ερωτεύτηκε μια ντόπια κοπέλα και έμεινε στην πόλη. Το όνομά του ήταν Hubert και έγινε παραγωγός αφρώδους οίνου. Από αυτόν πήρε και το όνομά της η πιο δημοφιλής μάρκα αφρώδους οίνου της Σλοβακίας. Άξιζε λοιπόν ο στρατιώτης μια θέση ως μπρούτζινο άγαλμα στην όμορφη πλατεία της πόλης. Και αυτός ο μπρούτζινος στρατιώτης που στέκει σκοπιά μέσα στο φυλάκιο, άλλο ένα μπρούτζινο άγαλμα μέσα στην πλατεία, ποιον να προστατεύει;

Στην Μπρατισλάβα είναι διάσπαρτα πολλά μπρούτζινα αγάλματα σε ανθρώπινο μέγεθος που βρίσκονται σε διάφορα σημεία σε όλη την Παλιά Πόλη και τα βλέπει κανείς καθώς κάνει τον περίπατό του. Είναι τα highlight της Μπρατισλάβας και νομίζω πως προσθέτουν μια μοντέρνα πινελιά στο ιστορικό της  κέντρο κάνοντάς το ακόμη πιο ελκυστικό. Από την άλλη είναι και πολύ διασκεδαστικό για εμάς τους τουρίστες να τα αναζητάμε ανάμεσα στα στενά δρομάκια για να φωτογραφηθούμε μαζί τους. Εξ άλλου είναι σχεδόν ιεροσυλία να πει κανείς πως έχει πάει στην Μπρατισλάβα και δεν έχει φωτογραφήσει τα μπρούτζινα αγάλματα.

Στη γωνία της πλατείας “πέσαμε επάνω” σε ένα ακόμη άγαλμα. Αυτή τη φορά, μας καλωσόριζε ένας μπρούτζινος γεράκος με ένα πλατύ γέλιο στα χείλη του, φορώντας φράκο και ένα μεγάλο κασκόλ τυλιγμένο στον λαιμό του. Μας χαιρετούσε με το ημίψηλο καπέλο του γεμάτος ευτυχία. Το όνομά του είναι Schöner Náci. Ήταν για εμάς μια όμορφη έκπληξη!

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Καιρός για την αναμνηστική φωτογραφία στο άγαλμα Schone Naci.

Ο Schöner Náci  ήταν πραγματικό πρόσωπο που έζησε στη Μπρατισλάβα στις αρχές του 20ου αι. Ήταν γιος ενός τσαγκάρη και εγγονός ενός διάσημου κλόουν. Από αυτόν παραδειγματίστηκε και θέλησε να φέρνει την ευτυχία στους δρόμους της πόλης. Χαιρετούσε τις γυναίκες στα Γερμανικά, στα Ουγγρικά και στα Σλοβάκικα με τις λέξεις  «φιλάω το χέρι σου». Βέβαια την πραγματική ιστορία του την ακολουθεί και ένας θρύλος. Λέγεται πως νέος ακόμα ερωτεύτηκε με πάθος μια όμορφη γυναίκα που δυστυχώς δεν τον αγάπησε. Τόσο απογοητεύτηκε, που τρελάθηκε στο τέλος. Απογοητευμένος τριγυρνούσε στους δρόμους φορώντας πάντα τα καλά του ρούχα και χάριζε λουλούδια σε τυχαίες γυναίκες που συναντούσε στους δρόμους.

Το πιο διάσημο όμως από όλα τα μπρούτζινα αγάλματα της Μπρατισλάβας είναι o Man at Work, ο «Cumil». Το βρήκαμε στην επόμενη διασταύρωση από την κεντρική πλατεία, στη διασταύρωση των οδών Laurinská και Panská, με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν να βγουν μια φωτογραφία μαζί του. Αν δεν ξέραμε εκ των προτέρων τη θέση του για να τον αναζητήσουμε πιθανόν να τον προσπερνούσαμε γιατί είναι χωμένος μέσα στη γη. Ναι! Είναι ένας εργάτης χαμογελαστός που ξεπροβάλλει μέσα από έναν υπόνομο.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το πολυφωτογραφημένο και διάσημο μπρούτζινο άγαλμα Čumil στη Μπρατισλάβα

Η λέξη Čumil σημαίνει παρατηρητής. Τι να παρατηρεί άραγε; Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη λέει πως αυτός ο εργάτης της κομμουνιστικής εποχής απλά κάνει το έργο του και δεν παρατηρεί τίποτα. Η  δεύτερη όμως εξήγηση είναι πως κοιτάζει κάτω από τις γυναικείες φούστες! Εσείς τι λέτε; Διαλέξτε όποια θέλετε, απλά μην ξεχάσετε να τον ακουμπήσετε για να σας φέρει τύχη!

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Μια σημερινή προβολή του Čumil από έναν καλλιτέχνη του δρόμου

Εάν επιθυμείτε μια εναλλακτική περιήγηση στα αξιοθέατα, όπως το να δείτε όλα τα αγάλματα της πόλης, ίσως σας αρέσει αυτή η πρωτότυπη και εναλλακτική περιήγηση στην πόλη: Discovery Game: The Hidden Gems of Alternative Bratislava.

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στην παλιά πόλη και σε πολύ λίγο φτάσαμε στην πλατεία Hviezdoslav, όπου δεσπόζει το πολιτιστικό καμάρι της Σλοβακίας, το ιστορικό κτίριο του  Εθνικού  Θεάτρου. Χτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ και έχοντας πρότυπο αρχιτεκτονικά τα θέατρα της Βιέννης, εγκαινιάστηκε το 1886, τότε που η Σλοβακία ανήκε στην Αυστροουγγαρία. Στο θέατρο από τότε έως και σήμερα παίζονται θεατρικές παραστάσεις, έργα όπερας και μπαλέτου. Βλέποντας την πρόσοψή του που πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακή, φαντάζομαι πως και το εσωτερικό του θα είναι εκθαμβωτικό.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η πλατεία Hviezdoslav και το Εθνικό Θέατρο της Μπρατισλάβα

Μπροστά από το θέατρο  το υπέροχο σιντριβάνι ήταν και αυτό ένα κόσμημα που έδινε μεγαλύτερη αίγλη στον χώρο. Μάλιστα, το θέμα του σιντριβανιού, μπορεί τότε να μη το έδωσα ιδιαίτερη σημασία αλλά τώρα γράφοντας αυτές τις γραμμές και κατόπιν αναζήτησης στο διαδίκτυο, διάβασα πως το θέμα του έχει ρίζες ελληνικές. Αναπαρίσταται ο Γανυμήδης, ο νεαρός πρίγκιπας της Τροίας που το είχε απαγάγει ο Δίας από την Τροία και τον μετέφερε στον Όλυμπο για να παραμείνει αιώνια νέος, ως οινοχόος των θεών!

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Ο πεζόδρομος της τέχνης, όπως αποκαλείται ο μεγάλος πεζόδρομος που απλώνεται μπροστά από το Εθνικό Θέατρο της Μπρατισλάβας

Palffy Palace

Πολύ κοντά στον μεγάλο πεζόδρομο, στην παλιά πόλη, βρίσκεται το ιστορικό παλάτι  Palffy, ένα παλάτι του 17ου αι. που σήμερα είναι προστατευόμενο μνημείο. Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για εκθέσεις έργων τέχνης. Θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία η επίσκεψή σας και εάν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποια έκθεση με έργα τέχνης. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα μπείτε στο διάδρομο με τους καθρέφτες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας ατελείωτης βιβλιοθήκης.

Περπατήσαμε στον υπέροχο arty πεζόδρομο που ανοιγόταν μπροστά μας και τύχαμε σε μια υπέροχη έκθεση μοντέρνων γλυπτών. Φυσικά, δεν χάσαμε την ευκαιρία να φωτογραφηθούμε μαζί τους. Δεν ήταν μόνο όμως τα γλυπτά του καλλιτέχνη που διακοσμούσαν τον πεζόδρομο, αλλά και πολλά άλλα σταθερά γλυπτά, όπως το άγαλμα του πιο σημαντικού ποιητή της Σλοβακίας, του Hviezdoslav, που προς τιμή του η πλατεία φέρει το όνομά του, αλλά και το όμορφο άγαλμα του Hans Christian Andersen.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Στον πεζόδρομο της τέχνης πετύχαμε και μια έκθεση μοντέρνων γλυπτών μεγάλου μεγέθους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας
Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Ο περίπατός μας κάτω από τα μεγάλα δέντρα του πεζόδρομου ήταν μια απόλαυσή. Καθίσαμε στα παγκάκια του χαζεύοντας τους περαστικούς, αλλά και θαυμάσαμε τα όμορφα σιντριβάνια του, όπως το κορίτσι με το ελάφι και το υπέροχο σιντριβάνι της Αγίας τριάδας, που βρίσκονταν στο τέλος του πεζόδρομου λίγο πριν φτάσουμε στον Δούναβη.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Ο ποταμός Δούναβης

Και μετά από όλη αυτή την όμορφη περιήγηση μέσα στα στενά της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβας, φτάσαμε στον παραλιακό δρόμο με θέα τον θαυμάσιο Δούναβη. Ω! Και μόνο η θέα του ποταμού που απολαύσαμε από το μεγάλο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο ήταν η ανταμοιβή του ταξιδιού μας! Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ ωραία η ιδέα να παίρναμε το ποταμόπλοιο για να «πεταχτούμε» για μια μέρα έως τη Βιέννη, αλλάζοντας και κράτος, αφού είναι τόσο κοντά, αλλά μόλις είχαμε έρθει από αυτήν! Σας το προτείνω πάντως ανεπιφύλακτα, εάν είστε στην Μπρατισλάβα, να επισκεφτείτε τη Βιέννη με αυτόν τον τρόπο και όχι με τρένο ή λεωφορείο. Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε και πρόταση με αυτοκίνητο.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η Μπρατισλάβα είναι η ιδανική πόλη για να κάνει κανείς βόλτες στις όχθες του Δούναβη.
Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η γέφυρα του UFO

Δεν ήταν μόνο όμως η θέα του μεγάλου Δούναβη με τα ποταμόπλοια που έπλεαν αργά επάνω στα νερά του που μας ξετρέλανε. Ήταν και αυτή η καινούρια μοντέρνα γέφυρα Novy Most, που ενώνει την παλιά πόλη με την περιοχή Petržalka στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Στην άκρη της γέφυρας, βρίσκεται ο πυλώνας SNP, ύψους 95 μέτρων, που στην κορυφή του βρίσκεται μια πλατφόρμα που θυμίζει  U.F.O. Μπορείτε να ανεβείτε έως και την πλατφόρμα παρατήρησης για να απολαύσετε τη θέα της πόλης ή να πιείτε τον καφέ σας στο τελευταίο επίπεδο, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης και ίσως και ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Η νέα γέφυρα SNP μπορεί να μην είναι τόσο νέα, αφού είναι μια γέφυρα τουλάχιστον 40 περίπου ετών (1967-1972), αλλά σε καθηλώνει με το σχέδιό της ακόμα και σήμερα.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το νέο σήμα κατατεθέν της Μπρατισλάβας, η γέφυρα Ufo πάνω από τον ποταμό Δούναβη

Εμείς δεν ανεβήκαμε και είναι από αυτά που βάζω στη λίστα μου ως μικρά λάθη και παραλήψεις που έχω κάνει και κάθε φορά λέω πως δεν θα τα ξανακάνω. Φροντίστε να  ανεβείτε για να μην μετανιώσετε και εσείς σαν εμένα ή έστω τουλάχιστον περπατήστε επάνω στη γέφυρα το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Μπρατισλάβας. Μια βόλτα το βράδυ με θέα τη φωτισμένη πόλη να ρίχνει τα φώτα της στον Δούναβη θα σας κάνει να μην μετανιώσετε ποτέ για το ταξίδι σας αυτό. Μην τρομάξετε εάν αισθανθείτε λίγο κούνημα όταν περπατάτε, είναι πολύ ασφαλής, και φυσικά μην σας τρομάξουν τα αυτοκίνητα που περνούν τη γέφυρα και πείτε πως θα περάσετε, αφού για όλους τους πεζούς υπάρχει ειδικός δρόμος σε ένα επίπεδο κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Στη φωτογραφία διακρίνεται ο πεζόδρομος της γέφυρας UFOπου μπορείτε να τον περπατήσετε και να απολαύσετε την υπέροχη θέα του Δούναβη ποταμού

Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγ. Μαρτίνου

Από τον παραλιακό δρόμο ήδη φαινόταν η εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου και σε πολύ λίγο φτάσαμε μπροστά της. Εάν είχαμε πάρει άλλη διαδρομή από την πύλη του Μιχαήλ θα μπορούσαμε να διακρίνουμε σε πολλά πλακόστρωτα δρομάκια, μέσα στο λαβύρινθο της παλιάς πόλης, μικρές κορώνες επάνω στις πέτρες, που θα μας έδειχναν το δρόμο της εκκλησίας. Ήταν τα σημάδια της βασιλικής διαδρομής, γιατί από το 1563 ο καθεδρικός του Αγ.  Μαρτίνου (St. Martin) ήταν ο χώρος στέψης των Ούγγρων Βασιλιάδων και εδώ μάλιστα στέφθηκε βασίλισσα και η Μαρία Θηρεσία. Σημάδι για να ξεχωρίζει η εκκλησία από τις άλλες είναι η χρυσή κορώνα, αντί για σταυρό, που έχει στην κορυφή του καμπαναριού, ύψους 85 μέτρων. Σας προτείνω να αναζητήσετε τις μικρές κορώνες στα δρομάκια και εάν τις ακολουθήσετε θα έχετε κάνει και εσείς τη βασιλική διαδρομή της Μαρίας Θηρεσίας.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Ο καθεδρικός του Αγ. Μαρτίνου διακρίνεται πάνω από τις στέγες των σπιτιών της πόλης

Το Κάστρο της Μπρατισλάβας (Bratislavsky Hrad)

Φτάσαμε στο κάστρο περνώντας τη γέφυρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο και βρεθήκαμε από την άλλη πλευρά της πόλης. Ο καθαρός αέρας μας δρόσισε και παρά τη μικρή ανηφόρα που διανύσαμε έως και την πύλη του κάστρου δεν δυσανασχετήσαμε. Δεν ήταν και μικρό πράγμα πως σε λίγο θα βρισκόμασταν στα πατήματα της μεγάλης Μαρίας Θηρεσίας και στο σπιτικό της! Το κάστρο χτίστηκε τον 9ο αι.. Όταν, το 1552, η Μπρατισλάβα ανακηρύχθηκε επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων το παλιό γοτθικό κτίριο, μετατράπηκε σε αναγεννησιακό ανάκτορο. Το 1953 επί κομμουνιστικού καθεστώτος πήρε τη σημερινή του μορφή.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Έστω κι αν βρεθείτε για λίγες ώρες στη Μπρατισλάβα,πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κάστρο της.

Η Μαρία Θηρεσία (1717-1780) ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ηγεμόνας της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βοημίας, του Μιλάνου και της Πάρμας. Βασίλεψε 40 χρόνια. Όταν ανέβηκε στον θρόνο, η Αυστρία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ όταν πέθανε το κράτος της ήταν αναγεννημένο και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη. Γέννησε πολλά παιδιά, ένα από τα οποία ήταν η Μαρία-Αντουανέτα, που παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, επί της βασιλείας των οποίων έγινε η Γαλλική επανάσταση.

Το κάστρο, με το άσπρο χρώμα και την κόκκινη σκεπή, είναι το σύμβολο της Μπρατισλάβας και βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου λόφου πλάι στον Δούναβη. Στέκεται εκεί ως ακοίμητος φρουρός της πόλης και όλης της περιοχής, ανά τους αιώνες. Στο εσωτερικό του κάστρου στεγάζονται τρία μουσεία. Το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής της Μπρατισλάβας.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το κάστρο με το χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα και τους τέσσερεις επιβλητικούς πύργους στις γωνίες του  ήταν η αγαπημένη κατοικία της αυτοκράτειρας.

Δεν τα επισκεφθήκαμε παρά μόνο εξερευνήσαμε το μεγάλο προαύλιο του κάστρου με τα αγάλματα των ιπποτών που μας εντυπωσίασαν. Αργότερα απολαύσαμε και τη βόλτα μας στους πολύ προσεγμένους και όμορφους κήπους που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του κάστρου.  

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Άκρως περιποιημένοι και προσεγμένοι οι κήποι του κάστρου της Μπρατισλάβας

Διαβάστε στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις από το ταξίδι μας στη Σλοβακία:

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς την πόλη, αφήσαμε το βλέμμα μας να θαυμάσει την καταπληκτική θέα που απλωνόταν μπροστά μας προς τον Δούναβη και τη γέφυρα UFO.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η πανοραμική θέα της Μπρατισλάβα από το κάστρο της είναι συγκλονιστική
Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Πανοραμική θέα από το κάστρο του ποταμού Δούναβη. Το πράσινο κυριαρχεί στη Μπρατισλάβα

Τα πέτρινα δρομάκια που βρεθήκαμε στη συνέχεια κατεβαίνοντας προς την παλιά πόλη μας παρέπεμψαν σε εικόνες ενός γραφικού χωριού. Καθαρά, ασβεστωμένα, χαμηλά σπίτια με πολλά να έχουν μετατραπεί σε μικρά καφέ με τα καθίσματα έξω και άλλα σε μικρά κουκλίστικα μαγαζάκια για τους περαστικούς. Κάθε στενό και κάθε δρομάκι είχε τη δική του ομορφιά.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Κατεβαίνοντας από το κάστρο απολαύσαμε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα των σοκακιών της παλιάς πόλης.

Όταν πλέον είχαμε κατέβει σχεδόν στο επίπεδο του ποταμού, σε ένα γωνιακό καλοδιατηρημένο κτίριο, διαβάσαμε στην ταμπέλα του House of the Good Shepherd (το σπίτι του καλού ποιμένα). Στο κτίριο στεγάζεται το μικρό αλλά εκπληκτικό Μουσείο Ρολογιών. Το επισκεφθήκαμε! Είναι αφιερωμένο στην τέχνη των ρολογιών που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 17ου και του 20ου αι. Σπουδαία η θαυμάσια συλλογή του Μουσείου με τα ρολόγια αντίκες, αφού όπως μας είπαν, είναι έργα των καλύτερων ωρολογοποιών της Μπρατισλάβας.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
House of the Good Shepherd-Μουσείο Ρολογιών

Η Μονή των Καπουτσίνων-Εκκλησία Αγ. Στεφάνου

Φεύγοντας από την παλιά πόλη και περπατώντας στον μεγάλο πεζόδρομο της Kapucinska βρεθήκαμε  στο Ναό των Καπουτσίνων. Η απλή ομορφιά της εκκλησίας του 18ου αι. είναι ένα στολίδι για το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο βασιλιά. Κόσμος πολύς έξω από την εκκλησία, που είπαμε πως κάτι ιδιαίτερο θα έχει και αποφασίσαμε να μπούμε και εμείς. Η λιτότητα του εσωτερικού της εκκλησίας αλλά και το υπέροχο τέμπλο της ήταν σαν μια εικόνα του Μεσαίωνα! Η εκκλησία  είναι μέρος της Μονής των Καπουτσίνων.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το υπέροχο τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στη Μπρατισλάβα

Τι άλλο μπορείτε να δείτε στη Μπρατισλάβα

Η Μπλε Εκκλησία

Η περίφημη Μπλε Εκκλησία είναι ένα ακόμα σήμα κατατεθέν της Μπρατισλάβας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Ελισάβετ, κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας, σε ρυθμό art nuveau και χτίστηκε το 1908. Χαρακτηριστικά της είναι το μπλε χρώμα που είναι βαμμένη η πρόσοψη, αλλά και τα υπέροχα μωσαϊκά που διαθέτει, καθώς και η μπλε γυάλινη οροφή της.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η Μπλε Εκκλησία βρίσκεται στη διεύθυνση Alžbety, Bezručova 2, 811 09 Bratislava

Το παλάτι Γκρασάλκοβιτς (Grassalkovich)

Προς τα βόρεια της παλιάς πόλης βρίσκεται το παλάτι Grassalkovich που είναι ένα κτίσμα  του 18ου αι. Κατά διαστήματα φιλοξένησε βασιλείς και δούκες. Σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Σλοβακίας. Μπορεί ως κτίριο να μην σας κινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, αλλά εάν έχει καλό καιρό απολαύστε μια βόλτα στο μεγάλο καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Το μνημείο Slavin

Το Slavin (Σλαβίν) είναι το μνημείο των Ρώσων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν το 1945 στο τέλος του  Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβας. Αποτελείται από έναν ψηλό οβελίσκο με το άγαλμα ενός στρατιώτη στην κορυφή του και από τους τάφους 6.845 στρατιωτών. Το 1961 το μνημείο Slavin ανακηρύχτηκε Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο. Από το κέντρο της πόλης έχει περίπου ένα μισάωρο ανηφορικό δρόμο, αφού θα ανεβείτε σε έναν μικρό λόφο, που ίσως θα σας κουράσει λίγο, αλλά η όμορφη θέα που θα αντικρίσετε από εκεί, σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Το κάστρο Devin

Στο κάστρο Devin (Ντεβίν) μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, με λεωφορείο ή με το πλοίο. Το κάστρο είναι ένα εθνικό σύμβολο, αφού από εδώ πέρασαν Κέλτες, Ρωμαίοι, Ούγγροι πρίγκιπες, ο στρατός του Ναπολέοντα και άλλοι, αφήνοντας ο καθένας τα σημάδια του. Στο σημείο όπου ενώνονται δυο ποτάμια, ο Δούναβης και ο Μοράβας, βρίσκονται και τα αρχαιολογικά ευρήματα του κάστρου που για τους Σλοβάκους έχει και ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία, καθώς ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκίνησαν από  εκεί το 863 μ. Χ. την ιεραποστολική τους αποστολή για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων.

Ανακαλύψτε το κάστρο Devin μέσα από μια εκδρομή που θα κλείσετε εδώ. Περιλαμβάνει ξεναγό, μεταφορά με πολυτελές αυτοκίνητο ή minibus, είσοδο στο κάστρο Devin και δοκιμή κρασιού.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Το κάστρο Ντεβίν στη Μπρατισλάβα

Ημερήσια εκδρομή στη Βιέννη

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στη Βιέννη που απέχει μόνο 1 ώρα από την Μπρατισλάβα. Πατήστε εδώ για να δείτε μια επιλογή με αυτοκίνητο. Περιλαμβάνει το αυτοκίνητο με τον οδηγό που θα σας παραλάβει από το ξενοδοχείο σας και εισιτήριο για το hop on hop off bus, ώστε να κάνετε μια βόλτα στην όμορφη αυστριακή πόλη.

Διαμονή

Εγώ δυστυχώς δεν έχω να σας προτείνω από δική μου εμπειρία πού θα μείνετε γιατί μένουμε στο αυτοκινούμενό μας. Μπορείτε όμως να αναζητήσετε το κατάλυμά στο χάρτη της περιοχής μέσω της εφαρμογής booking ή airbnb που θα βρείτε παρακάτω.

Ωστόσο, η φίλη μας Μαρία που το επισκέφτηκε πρόσφατα μας με παρέα φίλων μας προτείνει το 5*Host: White 3BD apartment with AC.

Διαμονή για αυτοκινούμενα

Για του αυτοκινούμενους έχω να προτείνω διαμονή το κάμπινγκ Autocamp Zlate piesky, που μείναμε και εμείς. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα και δίπλα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Žilina. Η περιοχή  ονομάζεται “Areál zdravia” και είναι η μεγαλύτερη περιοχή αναψυχής και αθλητισμού στη Μπρατισλάβα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, όμως εμάς, επειδή κινούμαστε με μηχανάκι, δεν μας προβλημάτισε η απόσταση. 

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Στο κάμπινγκ μπορείτε να μείνετε και αν είστε  απλοί ταξιδιώτες αφού διαθέτει  μπανγκαλόους και  διαμερίσματα.

Autocamp Zlate piesky 4370 82104  Bratislava Slovakia: GPS 48ο  11΄ 18,1΄΄ N      17ο  11΄ 8,04΄΄  E

Στη λίμνη που βρίσκεται το κάμπινγκ μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι, να νοικιάσετε ποδήλατο για βόλτες, ακόμα να παίξετε ένα παιχνίδι στο μίνι γκολφ, τένις, πινγκ πονγκ, μπάσκετ. Διαθέτει παιδική χαρά και πολλά άλλα που θα κάνουν τη διαμονή σας μια μεγάλη απόλαυση.

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Ευχαριστώ πολύ τον άντρα μου Χρήστο που πάντα δίπλα μου οδηγό στα ταξίδια μας αλλά και υπομονετικό πολύ να φωτογραφίζει τόσο όμορφα όλα τα αξιοθέατα και τις στιγμές των ταξιδιών μας, ώστε τώρα να είναι σε θέση να πλαισιώνουν τα κείμενά μου. Εξ άλλου ένα επί πλέον πλεονέκτημα των ταξιδιωτικών μας αναρτήσεων στο Ανθομέλι εκτός του κειμένου, που είναι προσωπική μου πνευματική ιδιοκτησία και όχι αντιγραφές, είναι πως πλαισιώνονται μόνο από δικές μας φωτογραφίες πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μου στη Μπρατισλάβα, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την πόλη των βασιλέων“.  Εμείς, μπορεί να μην την ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά, αλλά είναι σίγουρο πως την αγαπήσαμε, γιατί είναι μια νοσταλγική πόλη, μια πόλη με πολιτιστική παράδοση και αισθητική. Και όσες φορές θα μας δοθεί και άλλοτε η ευκαιρία να την επισκεφθούμε, θα το κάνουμε με ευχαρίστηση, για να την αφήσουμε να μας μαγέψει ακόμα μια φορά και βέβαια για να δούμε όσα αξιοθέατα δεν έχουμε δει.  Όσο για εσάς νομίζω πως με τα γραφόμενά μου σας έδωσα μια νέα ταξιδιωτική πρόταση. Μήπως όμως την έχετε επισκεφθεί ήδη; Εάν ναι περιμένω και τις δικές σας ταξιδιωτικές αναμνήσεις και προτάσεις.

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Επί του παρόντος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ας κάνουμε υπομονή για μακρινά ταξίδια και ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να τα ονειρευτεί, γιατί τουλάχιστον τα όνειρα δεν μπορεί να μας τα στερήσει κανείς.

Μαμά Μαρία

Διαβάστε στο Ανθομέλι  2 σχετικές αναρτήσεις:

Τα παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας

Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

If you like it pin it

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Τα δικά μας αγαπημένα online φαρμακεία

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της καραντίνας, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές μας. Ακόμα και...

10 πρωτότυπα δώρα για το νεογέννητο μωρό

Θέλετε να κάνετε δώρο στο νεογέννητο μωρό της φίλης, της κουμπάρας, της αδερφής και αναζητάτε ιδέες για πρωτότυπα δώρα; Τότε είστε στο...

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Διαβάστε Επίσης