ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Πάμε ένα road trip στη Σλοβακία να γνωρίσουμε τις καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της, τα κάστρα και τα αξιοθέατά της. Θα δουμε μερικά από τα ταξιδιωτικά διαμάντια της υπέροχης χώρας των Σλοβάκων. Εμείς τα γνωρίσαμε όταν την επισκεφθήκαμε σε πρόσφατο ταξίδι μας. Κάποια βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα δάση των βουνών Φάτρα, όπως το Τσισμάνι (Cicmany) και τo Vlkolinec (Βλκόλινετς). Άλλα επάνω στη διαδρομή του καινούργιου αυτοκινητόδρομου, όπως η μεσαιωνική πόλη Levoca (Λέβοτσα) και η πόλη Presov (Πρεσόβ) και άλλα διάσπαρτα μέσα στην όμορφη χώρα της Σλοβακίας. Βέβαια θα ταξιδέψουμε μαζί για να πάρετε και μια ταξιδιωτική γεύση από την όμορφη πρωτεύουσά της, την Bratislava (Μπρατισλάβα).

    Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και παρά το ότι το κράτος ιδρύθηκε το 1993, όταν χωρίστηκε από την Τσεχία, κουβαλάει μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Είναι χώρα κυρίως ορεινή αφού περνάει από αυτήν η οροσειρά των Καρπαθίων και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό.

    Οι οροσειρές της είναι γεμάτες δάση, που σχεδόν καταλαμβάνουν το 40% της χώρας και αυτό το μεγαλειώδες φυσικό περιβάλλον είτε βρίσκεσαι στα βουνά Φάτρα είτε στα βουνά Τάτρα, σε τραβάει κυριολεκτικά να θέλεις να ρουφήξεις κάθε τι από τη χώρα και να την εξερευνήσεις. Οι λόφοι της είναι καταπράσινοι και στις κοιλάδες της κυλούν μεγάλα και μικρά ποτάμια. Η Σλοβακία, όμως, εκτός από τη φύση έχει και μια γοητευτική επαρχία με όμορφες ιστορικές πόλεις και υπέροχα παραμυθένια κάστρα.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Υπέροχη Σλοβακία με τα όμορφα χωριά σου και τα κάστρα σου!

    Road trip στην Ευρώπη

    Για να κάνετε ένα road trip στην Ευρώπη όμως προηγουμένως θα πρέπει να έχετε κάνει πολλές προετοιμασίες. Διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση ώστε να είστε σίγουροι πως θα έχετε όλα τα όσα χρειάζεστε:

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη.

    Χάρτης

    Για να σας διευκολύνω στην ανάγνωση του κειμένου παραθέτω τον χάρτη ώστε να μπορέσετε να δείτε τη δική μας οδική διαδρομή – road trip στη Σλοβακία. Ζουμάρετε για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες από τις στάσεις μας στις παρακάτω πόλεις/περιοχές:

    Ποια αξιοθέατα και ποιες πόλεις πρέπει να επισκεφθείτε στη Σλοβακία

    Μπρατισλάβα (Bratislava)

    Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο μέρος τουριστών, κρατάει επάξια τη θέση της ως ένας νέος ανερχόμενος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Κατάφερε ως πόλη να διατηρήσει την αυθεντική της ομορφιά, αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει και να βγει από την αφάνεια των τόσων χρόνων. Ο ποταμός Δούναβης που κυλάει ανάμεσά της την κάνει μαγική.

    Τα μεσαιωνικά κτίρια της παλιάς πόλης, όπως και πολλά κτίρια απομεινάρια της Σοβιετικής κατοχής είναι όλα μάρτυρες του μακρινού παρελθόντος της. Πολλά αξιοθέατα προσφέρει αυτή η πόλη στους επισκέπτες της, όμως το πιο σημαντικό αξιοθέατο απ’ όλα είναι το μεγάλο κάστρο που δεσπόζει επάνω στον λόφο της παλιάς πόλης της Βούδας δίπλα στις όχθες του Δούναβη που βρίσκεται εκεί από την μακρινή εποχή των ένδοξων βασιλέων.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Μπρατισλάβα (Bratislava)
    Το κάστρο της Μπρατισλάβας στην παλιά πόλη της Βούδας

    Είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα τριών κρατών, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Σε ένα οδικό ταξίδι (road trip) σχεδόν «αναγκάζεσαι» να κάνεις μια στάση και να την επισκεφθείς. Είναι, όμως, και ένας αυτόνομος ταξιδιωτικός προορισμός. Πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδέψουν για να τη γνωρίσουν γιατί είναι μια πιο φθηνή πρωτεύουσα με πολλά αξιοθέατα. Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς, σας προτείνω να με ακολουθήσετε σε μια αξιοπρόσεκτη ξενάγηση, μέσα από τις δικές μου ταξιδιωτικές εμπειρίες, εδώ στο blog Ανθομέλι. Θα γνωρίσετε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που θα σας δελεάσουν να την επισκεφθείτε στο μέλλον.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Μπρατισλάβα (Bratislava)
    Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ στην παλιά πόλη της Μπρατοσλάβας

    Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε την Μπρατισλάβα την όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας:

    Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας


    Δραστηριότητες στην Μπρατισλάβα:

    Τα Κάστρα της Σλοβακίας

    Η Σλοβακία αν και συνορεύει με την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία που είναι πολύ τουριστικές περιοχές, η προσπάθεια που κάνει ως χώρα, ώστε να μπορέσει να τραβήξει το τουριστικό ενδιαφέρον του κόσμου, είναι τιτάνια. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση νομίζω με αυτά που βιώσαμε και είδαμε στο ταξίδι μας, προς μεγάλη μας έκπληξη ήδη άρχισε και το καταφέρνει. Έχει πανέμορφες τοποθεσίες, παραδοσιακά χωριά, εθνικά πάρκα, μικρές πόλεις που μπορείς να τις περιηγηθείς με τα πόδια και φυσικά υπέροχα μαγευτικά κάστρα των παραμυθιών και του σινεμά. 

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. το κάστρο Bojnice
    Το παραμυθένιο κάστρο Bojnice στη Σλοβακία

    Η Σλοβακία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κάστρων και πύργων κατά κεφαλήν στον κόσμο, που κυμαίνονται από απλά ερείπια μέχρι καλοδιατηρημένα κατοικήσιμα κάστρα με έπιπλα, οπότε αν είστε λάτρης της μεσαιωνικής ιστορίας το ταξίδι σας στη χώρα αυτή είναι σχεδόν αναπόφευκτο! Στην παρακάτω ανάρτησή μου θα διαβάσετε το αφιέρωμα στα τέσσερα υπέροχα κάστρα της Σλοβακίας που επισκεφθήκαμε και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση το καθένα για τους δικούς του λόγους. Το κάστρο Spis για το μέγεθός του, το κάστρο Bojnice για την παραμυθένια του αρχιτεκτονική, το κάστρο της Μπρατισλάβας για τη βασιλική του καταγωγή και το κάστρο Oravsky Hrad για την… μυστικοπάθεια του τρόμου.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Το κάστρο Spis 
    Το τεράστιο, ερειπωμένο σήμερα κάστρο Spis της Σλοβακίας που ανήκει στην Unesco ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου

    Διαβάστε την ανάρτηση για να ξεναγηθείτε στα κάστρα της Σλοβακίας. Επισκεφθείτε τον χάρτη στην αρχή της ανάρτησης για να επισημάνετε την τοποθεσία τους, ώστε να διευκολυνθείτε στο ταξίδι σας.

    4 Κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε


    Γνωριμία με την υπέροχη φύση της Σλοβακίας

    Φύγαμε από το το κάστρο Bojnice μαγεμένοι από την παραμυθένια του ομορφιά και γράψαμε στο GPS του αυτοκινούμενου τον επόμενο προορισμό μας που επιλέξαμε να είναι το μικρό δασικό χωριό Τσισμάνι. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή και μπήκαμε σε έναν ανώνυμο ορεινό δρόμο. Ίσως έναν από τους πιο όμορφους και γραφικούς δρόμους που είδαμε στη Σλοβακία, επάνω στα βουνά Φάτρα. Η διαδρομή διήρκεσε 45 λεπτά από το κάστρο έως τον οικισμό. Εμείς κυριολεκτικά βρεθήκαμε στη μέση του πουθενά, μέσα στους δασικούς δρόμους γεμάτους ψηλά έλατα, αφού κάποια στιγμή μας έχασε και το GPS. Παρ’ όλη όμως την αγωνία για τον άγνωστο προορισμό μας μέσα στα βουνά η διαδρομή ήταν ασφαλής, το οδόστρωμα του δρόμου πολύ καλό και το τοπίο φανταστικό!

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Το road trip στη Σλοβακία ήταν το πιο επιτυχημένο από όλα που έχουμε κάνει με το αυτοκινούμενο γιατί μέσα από αυτό είδαμε όλη τη χώρα της Σλοβακίας.

    Διαμονή με το αυτοκινούμενο

    Πληροφορίες για διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη θα βρείτε εδώ:

    Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Τσισμάνι (Cicmany)

    Όταν επιτέλους μπήκαμε στην κοιλάδα ξεπρόβαλε μπροστά στα μάτια μας ένα χωριό που δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν το χωριό Τσισμάνι κρυμμένο ανάμεσα στα κατάφυτα από δάση βουνά Φάτρα. Ένα χωριό κυριολεκτικά παραμυθένιο, με ζωγραφισμένα ξύλινα σπίτια. Ένα χωριό που για αιώνες ήταν ένα φτωχό χωριό ξεχασμένο από τον θεό, αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Αυτή η απομόνωσή του ήταν και η αιτία που διατηρήθηκε σε αυτή την κατάσταση και έμεινε ανέγγιχτο από το πέρασμα των χρόνων.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Τσισμάνι (Cicmany)
    Το παραδοσιακό χωριό Cicmany είναι διάσημο για τα ξύλινα σπίτια διακοσμημένα με λευκά γεωμετρικά σχήματα

    Σήμερα το χωριό έχει μόνο 200 κατοίκους. Όμως για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, που τη διατήρησαν οι κάτοικοι με τη βοήθεια του κράτους, έχει χαρακτηριστεί από το 1977, ο πρώτος διατηρητέος οικισμός στον κόσμο. Οι τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο είναι χιλιάδες και έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χωριά της Σλοβακίας.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Τσισμάνι (Cicmany)
    Το  όνομα του χωριού Cicmany σημαίνει στα σλοβάκικα «ο ξυλοκόπος που κάνει θόρυβο κατά τη διάρκεια της δουλειάς του»

    Το road trip στη Σλοβακία συνεχίζεται. Για να διαβάσετε τη συνέχεια της ανάρτησης και να γνωρίσετε το ζωγραφιστό χωριό Τσισμάνι της Σλοβακίας πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

    Σλοβακία, Τσισμάνι (Cicmany), το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια


    Τα χωριά της Σλοβακίας είναι ανοιχτά μουσεία

    Παρά το ότι το κράτος της Σλοβακίας ιδρύθηκε το 1993, όταν χωρίστηκε από την Τσεχία, κουβαλάει μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία, δηλαδή χωριά που αποτελούν μουσεία, λόγω των αυθεντικών τους σπιτιών και τα οποία ονομάζονται skanzens. Έτσι ο επισκέπτης της Σλοβακίας μπορεί πολύ εύκολα να γνωρίσει μέσω των υπαίθριων μουσείων την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της. Ένα από αυτά τα υπαίθρια μουσεία είναι το χωριό Cicmany (Τσίτσμανι) για το οποίο διαβάσατε παραπάνω και ένα άλλο είναι ο οικισμός Vlkolinec (Βλκόλινετς) που είναι και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Βλκόλινετς (Vlkolinec)
    Το χωριό Βλκόλινετς (Vlkolínec) στη Σλοβακία είναι ένα υπαίθριο μουσείο (skanzens)

    Βλκόλινετς (Vlkolinec)

    Το Βλκόλινετς (Vlkolínec) για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα και ούτε είχα διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό με αυτό. Έγινε αφορμή ένα ζευγάρι Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη που είχαμε συναντήσει τυχαία στο χωριό Cicmany και μας πρότειναν να το επισκεφθούμε, γιατί εκείνοι το είχαν ήδη βάλει στη λίστα των επισκέψεών τους. Απολαύσαμε πραγματικά τη διαδρομή, η οποία περνούσε μέσα από το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, όπου και βρισκόταν το χωριό Βλκόλινετς. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να δω τόση πολυχρωμία σπιτιών μέσα σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό και μας εξέπληξε τρομερά.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Βλκόλινετς (Vlkolinec)
    Vlkolinec. Αν και είναι ένα μικρό χωριουδάκι απομονωμένο μέσα στα βουνά της Σλοβακίας, σήμερα είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την αυθεντικότητά του

    Τα σπίτια του Βλκόλινετς (Vlkolínec) χρονολογούνται από το 1376 και σήμερα υπάρχουν 45 παραδοσιακά σπίτια στο χωριό. Δεν αλλοιώθηκαν και δεν μετατράπηκε η κατασκευή τους στη διάρκεια των χρόνων και θεωρείται πως είναι ο καλύτερος διατηρημένος οικισμός από άποψη παλαιάς αρχιτεκτονικής των κτιρίων σε όλη τη Σλοβακία αλλά και γενικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1993.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Βλκόλινετς (Vlkolinec)
    Από το 1376 χρονολογούνται τα ξύλινα σπίτια του οικισμού Vlkolínecτης Σλοβακίας

    Για να διαβάσετε τη συνέχεια της ξενάγησής μας στο Βλκόλινετς (Vlkolínec) πατήστε το παρακάτω link:

    Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο


    Λέβοτσα (Levoča)

    Το road trip στη Σλοβακία συνεχίστηκε και η επόμενη στάση μας ήταν η όμορφη μικρή πόλη Λέβοτσα (Levoča). Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Σλοβακίας και είναι ένα πραγματικά «υπαίθριο μουσείο» με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά. Είναι χτισμένη από τον 13ο αι. και ήταν μια ελεύθερη βασιλική πόλη. Η Λέβοτσα, κατά τη χρυσή εκείνη εποχή του 15ου και 16ου αι., ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης και τα ταμεία της γέμιζαν από χρήματα. Φυσικά, οι πλούσιοι άρχοντες, είχαν στολίσει με εντυπωσιακά δημόσια κτίρια τους δρόμους της πόλης και είχαν χτίσει σπίτια, μέγαρα για εκείνη την εποχή, για να κατοικήσουν οι ίδιοι.

    Χάρη στα τείχη που τη προφύλασσαν ανά τους αιώνες και την περιβάλλουν ακόμα αλλά και στα γερά μεσαιωνικά κτίρια που μπόρεσαν να διατηρηθούν, η Levoča σήμερα είναι μια από τις πιο όμορφες ιστορικές πόλεις της Σλοβακίας. Από τις 28 Ιουνίου 2009 προστέθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Λέβοτσα (Levoča)
    Η Λέβοτσα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις της Σλοβακίας, λόγω της πλούσιας ιστορίας της .

    Το ιστορικό κέντρο της Λέβοτσα είναι πολύ καλά διατηρημένο. Κοσμείται με μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια, που ήταν τα αρχοντικά των ισχυρών της πόλης στα τέλη του Μεσαίωνα. ‘Εχει περισσότερα από 60 εντυπωσιακά σπίτια πολλά από αυτά είναι αληθινά έργα τέχνης, στολισμένα με πολύχρωμες αναγεννησιακές τοιχογραφίες και αετώματα.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Λέβοτσα (Levoča)
    Το Thurzo Haus του 15ου αι. ήταν το σπίτι της οικογένειας Thurzo και σήμερα είναι ένα από τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά στη Λέβοτσα

    Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ανάρτηση για να γνωρίσετε τα αξιοθέατα της Λέβοτσα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο του Ανθομέλι:

    Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας


    Διαμονή

    Διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα



    Booking.com

    Κι άλλες πόλεις και χωριά που επισκεφθήκαμε στο road trip στη Σλοβακία

    Ζίλινα (Žilina)

    Ακόμα επισκεφθήκαμε την πόλη Ζίλινα μια πόλη με νεότερα κτίρια αφού είχε την ατυχία να καεί η πόλη 2 φορές μέσα σε 40 χρόνια και να καταστραφεί από σεισμό το 1858. Της έχουν απομείνει όμως νεοκλασικά σπίτια από τα τέλη του 19ου αι. και πέτρινα αρχοντικά που κοσμούν την τετράγωνη πλατεία της παλιάς πόλης, την Mariánske námestie, μια πλατεία που βρίσκεται εκεί από το 1300.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Ζίλινα (Žilina)
    Χαρακτηριστικά σπίτια στην πλατεία Mariánske námestie της Ζίλινα

    Η Ζίλινα χτισμένη στις όχθες του ποταμού Vax είναι ιδιαίτερη, όμως όχι τόσο ενδιαφέρουσα τουριστικά. Ακόμα και τα δύο κάστρα της περιοχής είναι ερείπια και επειδή βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές δεν είναι επισκέψιμα. Σημαντικό αξιοθέατο όμως είναι ο Καθεδρικός ναός της πόλης πρόσφατα ανακαινισμένος και πολύ εντυπωσιακός εξωτερικά λόγω της θέσης του. Ο ναός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και επάνω σε ένα λόφο με θέα μια πλατεία και στο βάθος τα δασωμένα βουνά Φάτρα.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Ζίλινα (Žilina)
    Ο υπερυψωμένος περίβολος του Καθεδρικού Ναού στη Ζίλινα

    Štrbské Pleso

    Το θέρετρο Štrbské Pleso το είδαμε από μια αφίσα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο και μαγευτήκαμε από την εικόνα του. Μας έκανε εντύπωση και το όνομά του που είχε 6 σύμφωνα συνεχόμενα και μετά από πληροφορίες που πήραμε αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε. Εξ άλλου το αυτοκινούμενο είναι ένα μέσον που μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και να διανυκτερεύσουμε όπου μας αρέσει. Το Štrbské Pleso είναι ένα χωριό-θέρετρο ορεινό και βρίσκεται δίπλα σε μια λίμνη και στους πρόποδες της οροσειράς Τάρτα σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Ήταν μια καλή απόφαση αυτή που πήραμε που μας άφησε εν τέλει όμορφες ταξιδιωτικές αναμνήσεις

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Štrbské Pleso
    Ένα από τα πολλά ξενοδοχεία του Štrbské Pleso, αφού είναι θέρετρο για σκι, τουρισμό και υγεία.

    Είναι γεμάτο ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια και φυσικά από εστιατόρια. Στην επίσκεψή μας έτυχε να μας πιάσει ξαφνική δυνατή καλοκαιρινή μπόρα, εξ άλλου ήμασταν σε υψόμετρο και ήταν αναμενόμενο όταν είδαμε να σκεπάζεται ο ουρανός με βαριά σύννεφα. Αναγκαστήκαμε να καθίσουμε στο καφέ ενός ξενοδοχείου και βέβαια μας έκαναν εντύπωση πως τα καθίσματα είχαν γούνινα σκεπάσματα. Μπορώ να πω πως τα δεχτήκαμε με μεγάλη ανακούφιση αφού είχαμε ξεπαγιάσει.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία. Štrbské Pleso
    Τα γούνινα σκεπάσματα ήταν ότι έπρεπε για τον καφέ μας της ώρα εκείνη αφού το θερμόμετρο είχε φτάσει κατακαλόκαιρο στους 19 βαθμούς Κελσίου (την έχω καταγεγραμμένη σε θερμοκρασία σε φωτογραφία)

    Τον χειμώνα, με το τελεφερίκ Solisko Express οι επισκέπτες μεταφέρονται σε διάφορες πίστες σκι, ενώ το καλοκαίρι μπορούν να ακολουθήσουν διαδρομές πεζοπορίας και να ανεβούν έως και την εξέδρα Tatras Tower για να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα. Αξίζει και τη δική σας επίσκεψη. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε και το κόκκινο τρένο που ενώνει δύο ορεινά θέρετρα, πράγμα που δυστυχώς δεν κάναμε εμείς και έχουμε μετανοιώσει για αυτό.

    Πόπραντ (Poprad)

    Το road trip στη Σλοβακία συνεχίστηκε και ο επόμενος προορισμός μας ήταν η πόλη Πόπραντ που φημίζεται για το γραφικό ιστορικό της κέντρο. Ολόκληρη η πόλη είχε ένα σχεδόν ρετρό στυλ, με χρωματιστά κτίρια και πολλές φορές πάνω στα μαγαζιά υπήρχαν ιδιαίτερες ζωγραφιές. Ο δεντροφυτεμένος πεζόδρομος ήταν όαση δροσιάς μέσα στην κάψα του καλοκαιριού σε αντίθεση με τις χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε βρει στο ορεινό Štrbské Pleso.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Η κεντρική πλατεία του Poprad

    Το Πόπραντ είναι ένας τουριστικός προορισμός στη Σλοβακία και για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και για όλους τους φυσιολάτρες. Θεωρείται πως είναι η “Πύλη” για το Εθνικό Πάρκο High Tatra.

    Πρεσόφ

    Βρεθήκαμε στο Πρεσόφ Σάββατο απόγευμα. Το GPS μα οδήγησε κατευθείαν σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ (parkobrisko) που ήταν φυλασσόμενο με μπάρες εισόδου πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Φιλοξενηθήκαμε στο πάρκινγκ όλο το σαββατοκύριακο σχεδόν μόνοι μας και μάλιστα ήταν και free αφού οι φύλακες δεν μας έκοψαν εισιτήριο. Ασφαλισμένοι από το όχημά μας βγήκαμε για την πρώτη γνωριμία της πόλης. Το Πρεσόφ ήταν μια έκπληξη για εμάς. Μια υπέροχη ήσυχη πόλη με μια απέραντη μακριά πλατεία γεμάτη όμορφα χρωματιστά σπίτια. Τα κόκκινα τραμ πηγαινοέρχονταν και καθώς η νύκτα πλησίαζε το ειδυλλιακό φως των στύλων την έκαμναν ακόμα πιο μαγευτική.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Το Πρεσόφ

    Το Πρεσόφ είχε πολλά και διαφορετικά ονόματα ανά τους αιώνες, πράγμα που αντανακλά τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Έχει μεγάλη ιστορία που χρονολογείται από τον μεσαίωνα και βρέθηκε στο αποκορύφωμα της δύναμής του το 1600, αυξάνοντας τον πλούτο του από το πέτρωμα οπάλιο, την εξόρυξη αλατιού και τη βιομηχανία της δαντέλας. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα βρίσκονται στον μακρύ δρόμο Hlavná Ulica με βασιλικά αρχοντικά και παλάτια αλλά και τον μεγάλο γοτθικό καθεδρικό ναό της πόλης που χρονολογείται από το 1400. Το τμήμα αυτό της πόλης είναι όλο πεζοδρομημένο με παγκάκια για όλους και με εστιατόρια και μπαρ που ήταν πάντα γεμάτα κόσμο.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Καθώς η νύκτα πλησιάζει στο Πρεσόφ

    Το χωριό Červený Kláštor στη Σλοβακία

    Τελευταίο μας στίγμα στο road trip στη Σλοβακία ήταν το χωριό Červený Kláštor που βρίσκεται στα σύνορα Σλοβακίας-Πολωνίας. Το χωριό ήταν άγνωστο για εμάς και η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν είδαμε τα όμορφα περιποιημένα σπίτια του αλλά και για τη φυσική του ομορφιά. Πόσο όμορφο είναι να βρίσκεις στο ταξίδι σου άγνωστα μέρη που ούτε ήξερες πως θα ανταμώσεις, ούτε γνώριζες πως υπάρχουν και να βρίσκεσαι σε μια στιγμή της ζωής σου μέσα σε αυτά, ζώντας ανεπανάληπτες εμπειρίες! Να γιατί αγαπώ το αυτοκινούμενο! Γιατί μου δίνει αυτή την υπέροχη μοναδικότητα που δεν μπορεί να μου τη δώσει κανένα άλλο μέσο μετακίνησης για να επισκεφθώ μέσω ενός road trip και να γνωρίσω τέτοια μικρά διαμαντάκια του κόσμου.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Από τοΣλοβάκικο Červený Kláštor αντικρίζαμε απέναντι το Πολωνικό χωριό Lesnica που τα χωρίζει ο ποταμός και τα ενώνει μια πεζογέφυρα!

    Η πεζογέφυρα που ενώνει τη Σλοβακία με την Πολωνία!

    Το Červený Kláštor είναι ένα αξιοσημείωτο χωριό που αξίζει της επίσκεψή σας γιατί εκτός των άλλων μπορείτε μέσω μιας πεζογέφυρας πάνω από τον ποταμό που είναι και το φυσικό σύνορο Σλοβακίας -Πολωνίας να βρεθείτε αμέσως σε πολωνικό έδαφος. Περάσαμε και εμείς την πεζογέφυρα και τσουπ βρεθήκαμε αυτοστιγμεί από το ένα κράτος στο άλλο! Μας έπιασαν τα γέλια για την άγνοιά μας αυτή, αλλά που να το γνωρίζαμε οι δόλιοι! Μια πληροφορία είχαμε πάρει μόνο για το φυσικό τοπίο της περιοχής. Δεν μας πληροφόρησαν πως θα σουλατσάρουμε και θα μπαινοβγαίνουμε από το ένα κράτος στο άλλο!

    Στην επιστροφή μας και πάλι στη Σλοβακία, καθίσαμε επίτηδες ακριβώς στη μέση της γέφυρας για να φωτογραφηθούμε και να αποτυπώσουμε το σημείο του διαχωρισμού, γνωρίζοντας τώρα πλέον πως η μισή γέφυρα ανήκει στη Σλοβακία και η άλλη μισή στη Πολωνία!

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Το 2006, κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα για τους πεζούς και συνδέει το Σλοβάκικο χωριό Červený Kláštor με το χωριό Sromowce Nizne της Πολωνίας.

    Η Σλοβακία ως χώρα δίνει στον επισκέπτη της υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες

    Οι οροσειρές Φάτρα και Τάρτα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μικρής χώρα της Σλοβακίας είναι γεμάτες από έλατα με φυσικές ομορφιές που κάνουν τις οδικές διαδρομές μέσα σε αυτά να είναι μια οδηγική εμπειρία ανεπανάληπτη. Συνάμα το road trip στη Σλοβακία μέσα σε αυτά τα βουνά είναι και γεμάτο εκπλήξεις όταν ανακαλύπτεις διάσπαρτα μικρά χωριουδάκια με ιδιαίτερα στοιχεία παράδοσης, λαϊκής αρχιτεκτονικής, αλλά και υπέροχα κάστρα από τα οποία μπορώ να ομολογήσω πως είναι γεμάτη η Σλοβακία.

    Όμως η όμορφη χώρα της Σλοβακίας, λόγω αυτού του ορεινού τοπίου της, έχει και μεγάλους εθνικούς δρυμούς που μπορεί κανείς να τους επισκεφθεί και να ζήσει υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Σε έναν από αυτούς τους δρυμούς, στον Εθνικό δρυμό Pieniny βιώσαμε και εμείς μια από αυτές με το Rafting που κάναμε στον ποταμό Dunajec. Μας έχει μείνει αξέχαστη!

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Το Rafting στον ποταμό Dunajec είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσουν όλοι οι ταξιδιώτες της Σλοβακίας

    Rafting στον ποταμό Dunajec

    Η περιήγηση αυτή (Rafting) είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο της Ευρώπης και η πρώτη στον κατάλογο από όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή Pieniny! Καθισμένοι επάνω σε ξύλινες σχεδίες απολαύσαμε τη διαδρομή πλέοντας επάνω στα νερά του φιδογυριστού ποταμού Dunajec, περνώντας μέσα από το θαυμάσιο φυσικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Pieniny, ανάμεσα από φαράγγια και ψηλά βουνά. Η διαδρομή του Rafting είναι  10 χλμ. διαρκεί 70-90 λεπτά, ξεκινάει από το Červený Kláštor και τελειώνει στο χωριό Lesnica.

    Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
    Η διαδρομή με τις ξύλινες βάρκες περνούσε και από στενά περάσματα του ποταμού. Το τοπίο άγριο και καθηλωτικό με τα κατακόρυφα βράχια στις δύο πλευρές όμως οι έμπειροι οδηγοί δεν μας άφησαν καθόλου να φοβηθούμε και μάλιστα μας έλεγαν και ανέκδοτα!

    Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

    Rafting, με παραδοσιακές σχεδίες στον ποταμό Dunajec της Σλοβακίας


    Το οδικό μας ταξίδι, road trip στη Σλοβακία τελειώνει εδώ. Σίγουρα είδαμε και σταματήσαμε και σε άλλες πόλεις χαμηλότερου ενδιαφέροντος και σίγουρα δεν είδαμε άλλες πάλι που θα θέλαμε να δούμε όπως Banská Štiavnica την Banská Bystrica και το Kosice, αλλά ο χρόνος μας είχε ήδη τελειώσει και είχαμε φθάσει ήδη στα πολωνικά σύνορα. Μας περίμεναν άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πόλεις και αξιοθέατα στην Πολωνία που ίσως στο μέλλον να αποτελέσουν για εμένα το έναυσμα μιας νέας ανάρτησης (road trip) για την Πολωνία. Όσο για τις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας και δεν είδαμε στη Σλοβακία, ίσως να είναι και ένας λόγος να ξαναγυρίσουμε στην όμορφη αυτή χώρα και να τις γνωρίσουμε.

    Σλοβακία θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας!

    Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι πάντα να έχετε όμορφα και ασφαλή ταξίδια.

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Pin it for later

    Το road trip στη Σλοβακία ήταν μια υπέροχη διαδρομή, ένα ονειρεμένο ταξίδι. Η Μπρατισλάβα, χωριά, κάστρα, αξιοθέατα όλα αξέχαστες εικόνες.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης