Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας

Ήταν Δεκαπενταύγουστος,  στη μέση του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να έχει ανέβει στα ύψη για θερμοκρασίες Ευρώπης και εμείς ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου και τουρίστες βολτάραμε μέσα στη μεγάλη πλατεία της Κρακοβίας. Πολλά ίσως θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για αυτήν την πόλη της Πολωνίας, ίσως και κάποιοι να την έχετε επισκεφθεί και να έχετε και εσείς την άποψή σας, αλλά εγώ προσωπικά έχω να σας πω πως  αξίζει να ετοιμάσετε βαλίτσες και να κάνετε ένα ταξίδι στην Κρακοβία! Δεν περιγράφονται με λόγια η ομορφιά της, οι πλατείες της, η φύση της, τα πάρκα της. Αξίζει μια δική της ανάρτηση για να σας την γνωρίσω περισσότερο και να περπατήσετε μαζί μου στους δρόμους της, αλλά και στα περίχωρά της και στα αξιοθέατά της, όπως στο αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα), στην ορεινή πόλη Zakopane (Ζακοπάνε) στα Καρπάθια, στην πόλη Czestozhowa (Τσεστoχώβα) που η μεγάλη εκκλησία της, η καρδιά της Καθολικής Εκκλησίας, έχει την εικόνα της Μαύρης Παναγίας ζωγραφισμένη από τον Άγιο Λουκά κ.α. Ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να δει ο κάθε ταξιδιώτης είναι και η περιοχή του  Άουσβιτς – Μπίρκεναου (Auschwitz-Birkenau), όπου βρίσκονταν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είχαμε προγραμματίσει από την αρχή του ταξιδιού μας να πάμε εκεί και ξέραμε πως θα ήταν “ένα αλλιώτικο ταξίδι”, μια “άλλη ταξιδιωτική εμπειρία”. Εμένα αυτό το μέρος με στεναχωρούσε και προβληματιζόμουν εάν έπρεπε να πάμε ή όχι. Σκεφτόμουν πως η διάθεσή μου θα χαλούσε και πως τα συναισθήματα που θα με κατέκλυζαν θα επιδρούσαν αρνητικά και θα συγκρούονταν με τα όμορφα συναισθήματα του ταξιδιού μας. Θα βίωνα μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ακόμα και τώρα ο κάθε άνθρωπος δύσκολα μπορεί να πιστέψει πως συνέβη στην πραγματικότητα. Όμω,ς στο τέλος ανάμεσα στα ναι και τα όχι με τον εαυτό μου επικράτησε το ναι,  γιατί σκέφτηκα πως και οι άσχημες σελίδες της ιστορίας  είναι ένα μάθημα και πως  είναι χρέος  μας να τις γνωρίζουμε όλοι,  για να μην ξεχάσουμε ποτέ!

aousvits_birkenaou_Polonia_auschwitz_birkenau

Μετά από τις όμορφες μέρες που περάσαμε στην Κρακοβία, ξεκινήσαμε ομολογώ με ένα σφίξιμο στην καρδιά μου, αλλά γρήγορα ξεχάστηκα, αφού η διαδρομή από την Κρακοβία προς την πόλη Oswiecim (Οσβιέτσιμ), μια απόσταση 60 χλμ.,  ήταν υπέροχη γιατί είχαμε επιλέξει να οδηγήσουμε σε μικρότερους δρόμους αποφεύγοντας έτσι την πολύ μεγάλη κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα στον αυτοκινητόδρομο. Αναζητώντας στο χάρτη το Άουσβιτς δεν έβρισκα τίποτε με αυτό το όνομα. Ακόμα και όταν άνοιξα τους χάρτες της Google η ονομασία Άουσβιτς δεν εμφανιζόταν. Έπρεπε να ζουμάρω πολύ και να δω γραμμένη με γράμματα την ονομασία Άουσβιτς. Μου έδειχνε την πόλη Οσβιέτσιμ που στα γερμανικά διαβάζεται Auschwitz. Και αυτό σας το λέω για να σας διευκολύνω, γιατί εάν πάτε στην περιοχή μόνοι σας και όχι με γκρουπ, να μη χαθείτε σε άσκοπες αναζητήσεις, απλά να κατευθυνθείτε προς τη μικρή πόλη Οσβιέτσιμ που θα είναι ο προορισμός σας.

Άουσβιτς Ι

Πως να περιγράψω με λόγια τα συναισθήματα που με κυρίευσαν μόλις μπήκα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς για όλα αυτά που όλοι μας έχουμε διαβάσει από την ιστορία! Εκείνο στο οποίο έπεσε πρώτα η ματιά μου, όταν φτάσαμε στην είσοδο του Άουσβιτς, ήταν η επιγραφή επάνω από την πύλη του εισόδου που έγραφε «Arbeit Macht Frei» δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει». Στο μυαλό μου ήρθαν εικόνες από τα βιβλία και από το σινεμά όπου χιλιάδες κρατούμενοι νηστικοί, ξυπόλητοι, άρρωστοι δούλευαν χειμώνα καλοκαίρι ώρες ατελείωτες και μετά όταν δεν “τους έκαναν” τους ξεδιάλεγαν τους στοίβαζαν γυμνούς και με δηλητηριώδη αέρια τους σκότωναν. Αλλά και το φρικιαστικό τέλος των ανθρώπων αυτών, πάλι δεν ήταν αρκετό για τους Ες Ες. Τους έβαζαν στους φούρνους και εκεί τους εξαφάνιζαν κάθε ίχνος τους κάνοντάς τους στάχτη!

Αρχίσαμε να βιώνουμε  μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανάμεσα στα κτίρια, τα ονομαζόμενα μπλοκ (block), απομεινάρια της ναζιστικής θηριωδίας, που δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε πως είναι πραγματικότητα και όχι σκηνικά κινηματογραφικής ταινίας. Φέραμε τη σκέψη μας πίσω, όταν στεκόμασταν μπροστά σε αυτά τα πέτρινα με κόκκινα τούβλα ναζιστικά κτίρια και το μυαλό μας πάγωσε.  Αισθανθήκαμε με ανατριχίλα και εμείς την παγωνιά που είχαν τα κορμιά και τα μάτια εκείνων των δύστυχων ανθρώπων που χωρίς να φταίνε, οδηγήθηκαν σε αυτά τα κολαστήρια του θανάτου, απλά με μια εντολή  ενός παρανοϊκού ανθρώπου του Χίτλερ που αιματοκύλησε ολόκληρο τον κόσμο στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Aousvits_Polonoa_14
Aousvits_Polonia_6
Aousvits_Polonia_7

Σήμερα βέβαια εξωτερικά, τίποτε δεν θυμίζει τη σκοτεινιά, την απελπισία και την αγωνία των χιλιάδων εκείνων ανθρώπων. Τώρα ο χώρος γύρω από το στρατόπεδο του Άουσβιτς δεν θυμίζει τα μαύρα εκείνα χρόνια, μόνο τα κτίρια, τα συρματοπλέγματα και οι υψηλοί τοίχοι στο δρόμο που τον χωρίζουν από το σήμερα.

Aousvits_Polonia_5
Aousvits_Polonia_4
Aousvits_Polonia_10

Κόσμος πολύς, πολύχρωμες εικόνες, πολύ πράσινο, γκαζόν και ταξιδιώτες, είτε να περιμένουν στωικά τη σειρά τους για το εισιτήριό τους, είτε να απολαμβάνουν τη φύση, είτε να στριμώχνονται για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους του στρατοπέδου. Τίποτε δεν θυμίζει πως πριν χρόνια κάποιες ανθρώπινες ψυχές περίμεναν και αυτοί στις ουρές με τη διαφορά πως εκείνες ήταν ουρές προς τον θάνατο!

Aousvits_Polonia_11
Aousvits_Polonia_2
20180817_123006
Αυτό είναι το 1/3 της ουράς που οδηγεί στο ταμείο για να κόψουν εισιτήριο. Αν θέλετε να την αποφύγετε και να την προσπεράσετε τότε διαβάστε παρακάτω για τα εισιτήρια από το ticketbar και την tiqets!

Εισιτήρια skip the line Άουσβιτς Ι

Από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την εταιρεία Ticketbar κλείστε skip the line εισιτήρια για την επίσκεψή σας στο μουσείο του Άουσβιτς Ι με αγγλόφωνο ξεναγό και αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή στις ουρές του ταμείου για το μουσείο.

Για skip the line εισιτήριο για το Άουσβιτς Ι πατήστε εδώ

Εάν δεν πάτε με δικό σας μέσο ή με το τρένο στο Άουσβιτς, προτιμήστε να κλείσετε ένα πακέτο ξενάγησης και μεταφοράς από την Κρακοβία με ξεναγό από την πλατφόρμα μας. Μάθετε στο τέλος της ανάρτησης περισσότερες πληροφορίες. Σας προτείνουμε επίσης μια πιο οικονομική self guided ξενάγηση με μεταφορά από την Κρακοβία.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην συνεργαζόμενη πλατφόρμα Get Your Guide εδώ.


Στη φωτογραφία η μεγάλη ουρά των ανθρώπων που με καρτερικότητα και υπομονή περίμεναν τη σειρά τους για να κόψουν εισιτήριο, ώστε να επισκεφθούν το μουσείο Άουσβιτς. Εδώ πραγματικά είπα πως ένα εισιτήριο βγαλμένο από το σπίτι σου on line  ήταν η καλύτερη κίνηση για τον ταξιδιώτη, ώστε να μην περιμένει στις ατελείωτες ουρές αναμονής. Ευτυχώς βέβαια οι υπεύθυνοι του χώρου έχοντας υπ’ όψιν τους την αναμονή των πολλών επισκεπτών στη σειρά μερίμνησαν και τοποθέτησαν τέντες σε όλη την ουρά εκεί όπου δεν είχε δέντρα.

Μάθετε πως…

Το πρώτο στρατόπεδο, Άουσβιτς  χτίστηκε στα περίχωρα του Oswiecim (Οσβιέτσιμ) το 1940. Η Γερμανία μόλις είχε καταλάβει την Πολωνία και ο σκοπός τους ήταν να μεταφέρουν αρχικά πολιτικούς κρατούμενους από τις γειτονικές περιοχές και αργότερα Εβραίους.

Το 3ο  Ράιχ δημιούργησε στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης στην Πολωνία που είχε καταλάβει και όχι σε γερμανικό έδαφος για δύο λόγους: ήθελαν να κρατήσουν μυστικά τα σχέδια των Ναζί, αλλά και γιατί στην Πολωνία ζούσαν πάνω από 3.000.000 Εβραίοι και πολλοί άλλοι σε γειτονικές χώρες.

Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν, το Άουσβιτς Ι, το Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου και το Άουσβιτς ΙΙΙ – Μόνοβιτς και καταλαμβάνουν έκταση 40 τ. χλμ. Είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης ανθρώπων από τους Ναζί  και λειτούργησε από το 1940 έως το 1945.  Μεταπολεμικά έγινε το σύμβολο του Ολοκαυτώματος  και γενικότερα της αγριότητας των Ναζιστών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, το Άουσβιτς Ι έχει μετατραπεί σε μουσείο και αποφασίστηκε  να διατηρηθούν τα κτίρια του στρατοπέδου όπως ήταν τότε. Έτσι ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει εικόνες φρίκης κατά την «ξενάγησή» του στα κτίρια του μουσείου.

Χιλιάδες βαλίτσες (3.800), τσάντες, ανθρώπινα μαλλιά (2 τόνοι), γυαλιά (40 κιλά), παπούτσια (80.000), τεχνητά μέλη (460) και ρούχα απομεινάρια φρίκης, εκτίθενται στοιβαγμένα στους χώρους του. Μάλιστα, εκτίθεται και ένα τόπι ύφασμα που το  DNA έδειξε πως είναι από ανθρώπινα μαλλιά!

(Στην ξενάγησή σας στους χώρους του Άουσβιτς θα δείτε όλα αυτά τα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα, απλά εγώ από επιλογή μου δεν παραθέτω στην ανάρτησή μου φωτογραφίες από αυτά).

Ανατριχιαστική εικόνα ο «Τοίχος του Θανάτου», όπου οι Ναζιστές σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους! Στο σημείο έχει σήμερα ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών.

Στο Άουσβιτς  δημιουργήθηκε ο πρώτος θάλαμος αερίων  όπου οι Ναζιστές έκαναν τις πρώτες δοκιμές με το αέριοZyclon Β”. Υπάρχει και η τρύπα στη στέγη απ’ όπου έριχναν  το δοχείο με το αέριο στους ανθρώπους πειραματόζωα. 

Στο κρεματόριο σήμερα υπάρχουν 2 από τους 3 φούρνους που διατηρούνται έως και σήμερα, στους οποίους κάθε μέρα αποτεφρώνονταν 350 άτομα.

Το σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που έγινε γνωστό ως σύμβολο της πιο σκοτεινής περιόδου της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, ανήκει από το 1979 στις Τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου

Όλοι οι επισκέπτες βγαίνοντας από τον χώρο του Άουσβιτς I προχωρούσαν με πρόσωπα σφιγμένα συζητώντας με τις συντροφιές τους όλα όσα είδαν αδυνατώντας να τα αποκωδικοποιήσουν στο μυαλό τους. Το λεωφορείο* μας περίμενε στο πάρκο του στρατοπέδου και αφού γέμισε μας μετέφερε στο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου στο δεύτερο κολαστήριο.

*Η μεταφορά μας με επιστροφή ήταν δωρεάν για μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.

Aousvits_Polonia_3

Το στρατόπεδο κτίστηκε κοντά στο χωριό Μπρζεζίνκα (Μπίρκεναου)  και προοριζόταν στην αρχή να γίνει στρατόπεδο εργασίας για αιχμαλώτους πολέμου. Στη συνέχεια άλλαξε όμως λειτουργία και πλέον ο σκοπός του ήταν η εξάλειψη ανθρωπίνων ζωών από προσώπου γης με τον πιο οδυνηρό και εξευτελιστικό τρόπο.

Aousvits_Birkenaou_Polonoa_10

Όταν φτάσαμε στο στρατόπεδο και κατεβήκαμε από το λεωφορείο, η «Πύλη της Κόλασης» όπως την ονομάζουν, με τις γραμμές του τρένου να τη διασχίζουν, είναι αυτή που τράβηξε αμέσως όλων μας την προσοχή. Είναι η χαρακτηριστική τεράστια πύλη που την διέσχιζαν καθημερινά τα τρένα φτάνοντας πάντα βράδυ, σέρνοντας βαγόνια που ήταν προορισμένα για ζώα, χωρίς παράθυρα, φορτωμένα τώρα με δυστυχισμένους ανθρώπους που είχαν πάρει βιαίως από τις πατρίδες τους που είχε κατακτήσει το γερμανικό κράτος και είχαν στοιβάξει μέσα σε αυτά, χωρίς να τους δίνουν ούτε νερό ούτε φαγητό για όσες μέρες διαρκούσε το ταξίδι τους.

Aousvits_Birkenaou_Polonia_15
Η «Πύλη της Κόλασης» και οι ράγες του τρένου που περνούσαν μέσα από αυτήν.
Aousvits_Birkenaou_Polonia_12

Εβραίοι, αθίγγανοι, σοβιετικοί αιχμάλωτοι, πολιτικοί και άλλοι κρατούμενοι, ανθρώπινες ψυχές που δεν ήξεραν πού πηγαίνουν, το γιατί και τι θα απογίνουν. Οικογένειες που αμέσως τους χώρισαν βίαια με διαλογή, σε αυτούς που μπορούσαν να δουλέψουν σε καταναγκαστικά έργα και σε αυτούς που θα τους οδηγούσαν απευθείας στο θάλαμο αερίων και στα κρεματόρια. Ανθρώπινα σώματα που χωρίς πνοή υπέμεναν τον πόνο από τη βελόνα με τη σινική μελάνη που στιγμάτιζαν επάνω στο χέρι τους και ύστερα αυτόν τον αριθμό τον έγραφαν επάνω σε ένα πανί που το έραβαν επάνω στα ριγωτά ρούχα τους. Ανθρώπινες σκιές που εξαφανίστηκαν και έγιναν αριθμοί!

Aousvits_Birkenaou_Polonia_8

Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας που θα μας θυμίζουν για πάντα τον τόπο της ντροπής της ανθρωπότητας περάσαμε την πύλη και βρεθήκαμε στον εσωτερικό χώρο του στρατοπέδου  Άουσβιτς II – Μπίρκεναου.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν αναρτημένες στην είσοδο του στρατοπέδου είναι χαρακτηριστικές εικόνες ντροπής και εξευτελισμού.

Aousvits_Birkenaou_Polonia
Aousvits_Birkenaou_Polonia_1

Παγωμένα βλέμματα με την απόγνωση ζωγραφισμένη επάνω τους, και παιδιά γαντζωμένα επάνω στη μάνα τους, με μάτια γεμάτα απορία χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει. Ίσως να λέγανε γιατί ζω αυτό το μαρτύριο, γιατί με ξερίζωσαν από την πατρίδα μου, τι φταίω εγώ; Ίσως τότε αισθάνονταν πως είχε φτάσει η οδύσσεια τους στο τέλος, ίσως πάλι να είχαν και μια αισιοδοξία πως ο πόλεμος γρήγορα θα τελειώσει και πως εκεί θα έβρισκαν τη χαμένη στέγη τους και θα είχαν τουλάχιστον ένα πιάτο  φαΐ. Πως μπορούσε να φτάσει στο μυαλό τους η σκέψη πως το τέλος τους είχε ήδη φτάσει και πως θα ήταν μακάβριο, γιατί αυτοί απλά ήταν για κάποιους άχρηστα χαρτιά και έπρεπε να καούν!

Aousvits_Birkenaou_Polonia_14

Οι περισσότεροι θανατώνονταν αμέσως σχεδόν μόλις έφταναν με το τρένο, αλλά και κάποιοι “τυχεροί”, έτσι πίστευαν τότε, που ήταν άντρες και υγιείς τους έβαζαν να δουλεύουν 18 ώρες την ημέρα, ξυπόλητοι τον χειμώνα πάνω στο χιόνι και με θερμοκρασίες που έφταναν πολλές φορές και κάτω από -20ο C και στο τέλος ζώντας πρώτα την επίγεια κόλαση, πέθαιναν και αυτοί από αρρώστιες, εξάντληση και πείνα. Και όλα αυτά γιατί ας μη ξεχνάμε πως η επιγραφή έγραφε «Arbeit Macht Frei» δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει», μόνο που η απελευθέρωση τους εδώ ήταν ο θάνατος!

Aousvits_Birkenaou_Polonia_4
Aousvits_Birkenaou_Polonia_2

Στο Μπίρκεναου τα ξύλινα φυλάκια στέκουν ακόμα ακοίμητοι φρουροί για να μας θυμίζουν πως δεν υπήρχε ελπίδα για κανέναν από τους κρατούμενους για ελευθερία, γιατί κανέναν δεν άφησαν να  δραπετεύσει για να μην αποκαλυφθούν οι φρικαλεότητές τους. Το αγκαθωτό ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα ακόμα χαράζει τα όρια της ντροπής της ανθρωπότητας και χωρίζει τον θάνατο από τη ζωή. 

Birkenaou_Polonia
Η περιμετρική περίφραξη και τα φυλάκια

Σε αντίθεση με το στρατόπεδο Άουσβιτς Ι που έχουν διατηρηθεί τα κτίρια του, στο στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου τα περισσότερα έχουν γκρεμιστεί και λίγοι μόνο κοιτώνες έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν πως αυτές οι ξύλινες αποθήκες που χωρούσαν 50 ανθρώπους και στέγαζαν 400,  ήταν οι χώροι των κρατουμένων όπου μπορούσαν για λίγο να αισθανθούν ελεύθεροι έστω και μέσα από τα όνειρά τους.

Aousvits_Birkenaou_Polonia_3
Πανοραμικό σχέδιο του στρατοπέδου Μπιρκενάου όπου στην κίτρινη διαγράμμιση φαίνονται τα ξύλινα παραπήγματα που έχουν παραμείνει σήμερα
Aousvits_Birkenaou_Polonia_16
Σημερινή άποψη του στρατοπέδου  Άουσβιτς – Μπίρκεναου
Aousvits_Polonia_1
Οι καμινάδες είναι οι μόνες που στέκουν ακόμα όρθιες στο πέρασμα των χρόνων για να θυμίζουν τις εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι εδώ μέσα σε άθλιες συνθήκες. Πόσες ιστορίες πονεμένες, πόσα γκρεμισμένα όνειρα, πόσες ελπίδες χαμένες, πόσα δάκρυα, πόσο πόνο κράτησαν μέσα τους αυτές οι αποθήκες ψυχών που αν μπορούσαμε να τα διαβάσουμε ίσως θα ήταν μια εξιλέωση για αυτούς.

Aousvits_Birkenaou_Polonia_9
Οι ξύλινες αποθήκες που στέγαζαν απομεινάρια ψυχών

Απλά εμείς κοιτάμε βουβοί, προσπαθώντας έστω και λίγο να αφουγκραστούμε την κραυγή αγωνίας τους και να αισθανθούμε λίγο από τον πόνο τους, ακουμπώντας τα κρεβάτια τους. Σήμερα το μόνο που έχει απομείνει και θυμίζει το στρατόπεδο της φρίκης είναι οι τεράστιες ξύλινες «αποθήκες ψυχών» και οι τούβλινες εστίες  για τη θέρμανσή τους. Κάποιες έχουν και τις τάβλες που ήταν τα κρεβάτια τους που παρά το πέρασμα των χρόνων στη θέα τους έχουν πολλά να διηγηθούν στον επισκέπτη.

Aousvits_Birkenaou_Polonia_7
Aousvits_Birkenaou_Polonia_5
Aousvits_Birkenaou_Polonia_6

Άουσβιτς ΙΙΙ -Μόνοβιτς

Υπάρχει και το στρατόπεδο  Άουσβιτς III – Μόνοβιτς που ήταν στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας και που χρηματοδοτήθηκε και χτίστηκε από ιδιωτική βιομηχανία. Εκεί οι κρατούμενοι δούλευαν για να παρασκευαστούν χημικά είδη και για να πάνε εκεί έπρεπε καθημερινώς να περπατούν 7 χλμ. από το Άουσβιτς Ι με αποτέλεσμα να φτάνουν εξαντλημένοι από την πείνα, το κρύο και την κούραση. Ήταν το πρώτο από τα στρατόπεδα που απελευθερώθηκε το μεσημέρι της 27 Ιανουαρίου 1945.

Μάθετε πως…

Τα μπλοκ στο στρατόπεδο Μπίρκεναου ήταν φτιαγμένα από ξύλο που είχαν πάρει από τα σπίτια των κατοίκων του κοντινού χωριού που διέλυσαν,  αφού πρώτα τους είχαν διατάξει να τα εγκαταλείψουν. Μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου, οι κάτοικοι του χωριού  διέλυσαν τα  μπλοκ και πήραν την ξυλεία τους πίσω.

Στο πίσω μέρος του στρατοπέδου βρίσκονται τα ερείπια των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων όπου τους έκαιγαν παίρνοντας το λίπος, ειδικά από τους Εβραίους, κάνοντάς το σαπούνια που έδιναν και πάλι στους κρατούμενους για να κάνουν μπάνιο. Ανήκουστο, φρικτό, απάνθρωπο!  Όλα αυτά τα ανατίναξε φεύγοντας ο γερμανικός στρατός για να μην υπάρχουν αποδείξεις των εγκλημάτων τους. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου είναι ερειπωμένο.

Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας του, το στρατόπεδο διοικούνταν από τον Ρούντολφ Ες, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1947 μέσα στο Άουσβιτς.

Τα περισσότερα θύματα έφθαναν με τρένο, συχνά μετά από πολυήμερα ταξίδια σε βαγόνια μεταφοράς ζώων. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια καταγεγραμμένο ταξίδι αφορούσε τη μεταφορά αιχμαλώτων από τη Ρόδο και είχε συνολική διάρκεια 17 ημερών.

Οι κρατούμενοι χωρίζονταν σε ομάδες και φορούσαν ένα διακριτικό σήμα για να τους χαρακτηρίζουν οι Ες Ες από ποια ομάδα είναι.

 • Οι Εβραίοι διακρίνονταν με το εξάκτινο αστέρι. Συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς από το 1940 έως και το 1945 και από το 1943 και έπειτα ήταν η πιο πολυάριθμη ομάδα κρατουμένων.
 • Οι Πολωνοί, φορούσαν ένα “Ρ” επάνω σε ένα τρίγωνο. Περίπου 140.000-150.000 Πολωνοί εκτοπίστηκαν σε αυτό το στρατόπεδο.
 • Οι πολιτικοί κρατούμενοι διακρίνονταν με το κόκκινο τρίγωνο  και ήταν περίπου 160.000.
 • Οι τσιγγάνοι έφεραν το μαύρο τρίγωνο. Περίπου 23.000 βρήκαν τον θάνατο εκεί, με τους περισσότερους να τους έχουν αποτεφρώσει.
 • Οι μάρτυρες του Ιεχωβά φορούσαν ως σήμα ένα μοβ τρίγωνο και φυλακίζονταν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεών.
 •  Οι ομοφυλόφιλοι είχαν σήμα τους το ροζ τρίγωνο και τουλάχιστον μερικές δεκάδες φυλακίστηκαν και καταγράφηκαν σε αυτή την κατηγορία.
 • Κοινωνικές ομάδες όπως σωφρονιστικοί κρατούμενοι με διακριτικό σήμα “ΕΗ” και ποινικοί κρατούμενοι με σήμα πράσινο τρίγωνο
 • Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν κυρίως σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου. Περίπου 15.000 άτομα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και όλοι τους σχεδόν εξοντώθηκαν.

Συνολικά στο Άουσβιτς εκτοπίσθηκαν περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι από τους οποίους 1.100.000 εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας. Περίπου 900.000 πέθαναν αμέσως μόλις μπήκαν στα στρατόπεδα και άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, πείνα, κακοποίηση ή δολοφονήθηκαν.

Τα στρατόπεδα ήταν κρυφά και έγιναν γνωστά μετά το 1943. Το Σεπτέμβριο του 1944, βομβαρδίστηκαν από τους Αμερικανούς  και τον Ιανουάριο του 1945, οι Γερμανοί εκκένωσαν το στρατόπεδο αφού ανατίναξαν πρώτα τα κτίρια, για να χαθούν τα ίχνη των εγκλημάτων τους. Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου όλα τα στρατόπεδα του Άουσβιτς απελευθερώθηκαν από τους Σοβιετικούς.

Όταν εκκενώθηκαν τα στρατόπεδα περίπου 60.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου, ενώ περίπου 7.500 φυλακισμένοι λόγω αδυναμίας δεν ακολούθησαν την πορεία.

c6bdf6f65f3845da9085e9ae5790b494

Η δίκη για τα εγκλήματα στο Άουσβιτς, γνωστή ως «η Δίκη του Άουσβιτς» άρχισε το 1963 στη Φρανκφούρτη και τελείωσε το 1965. Κατηγορήθηκαν μονάχα 800 από τους 8.000 ανθρώπους που υπηρέτησαν στο Άουσβιτς, και από αυτούς μόνον 40 βρέθηκαν τελικά κατηγορούμενοι στα γερμανικά δικαστήρια.

Το ταξίδι μας στα στρατόπεδα της φρίκης της Πολωνίας, στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, πρέπει να πω πως δεν ήταν από τα ευκολότερα ταξίδια που έχουμε κάνει ως σήμερα. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά κυρίως εξαιτίας των συναισθημάτων που μας κατέκλυσαν. Οι αμφιβολίες μου με το ναι και το όχι για την επίσκεψή μας κατά πρώτον δεν διαψεύστηκαν, γιατί μπροστά στα  μάτια μας ξεδιπλώθηκαν τα ναζιστικά στρατόπεδα και αισθανθήκαμε την ανθρώπινη θηριωδία σε όλο της το μεγαλείο. Όμως κατά δεύτερον πώς μπορεί κανείς να μιλά και να έχει λόγο εάν δεν γνωρίζει; Πρέπει να ομολογήσω πως με πολύ δυσκολία αφού έκανα την έρευνά μου, προσπάθησα να αποτυπώσω στο κείμενο τα συναισθήματα μου, για αυτά που είδα στο Άουσβιτς, συναισθήματα φρίκης, θανάτου και αποτροπιασμού. Ήταν ένα μοναδικό μάθημα ιστορίας που όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε μέσα από την επίσκεψή μας εκεί και αν και ήταν οδυνηρό,  ήταν όμως ένα  πολύτιμο μάθημα, που είναι χρέος όλων μας να το μάθουμε και να μη το ξεχάσουμε ποτέ!

Μεταφορά-Ξενάγηση-Πάρκινγκ

Από την Κρακοβία για να επισκεφθείτε το Άουσβιτς – Μπιρκενάου θα πάτε είτε με τα πακέτα ξενάγησης είτε θα πάρετε το τρένο από την Κρακοβία για το Oswiecim, μια διαδρομή περίπου 1,5-2 ώρες. 


Πακέτα Ξενάγησης

Κλείστε μια ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία προς το Άουσβιτς που περιλαμβάνει τη μεταφορά, το εισιτήριο για του μουσείο Άουσβιτς Ι skip the line και αγγλόφωνο ξεναγό. Με το ίδιο εισιτήριο θα έχετε δωρεάν μεταφορά και επίσκεψη και στο Άουσβιτς ΙΙ- Μπιρκενάου. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για λεπτομέρειες και για διαθεσιμότητα εισιτηρίων. Εναλλακτικά πατήστε εδώ.

 

Η είσοδος στο Άουσβιτς I με ξεναγό είναι μέχρι τις 15.00. Εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε μόνοι σας τον χώρο πρέπει να έχετε προγραμματίσει πώς θα κινηθείτε, ώστε να δείτε όλα όσα σας ενδιαφέρουν. Συνολικά ο μικρότερος χρόνος για να δείτε και τα δύο στρατόπεδα και το μουσείο είναι 4 – 5 ώρες.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κανονισμοί ασφαλείας είναι αρκετά αυστηροί για την είσοδό σας στα στρατόπεδα. Εάν έχετε σακίδια θα υποχρεωθείτε να τα αφήσετε στη φύλαξη. Η τσάντα σας μπορεί να είναι στο μέγεθος φακέλου. Κατά την είσοδό σας θα περάσετε από ανιχνευτές ασφαλείας και όλα αυτά εξαιτίας του φόβου τρομοκρατικών ενεργειών.

Το μεγάλο πάρκινγκ της περιοχής είναι όλη τη μέρα γεμάτο αυτοκίνητα και πούλμαν με τουρίστες, με εισιτήριο εισόδου.

Για αυτοκινούμενα:

Ο χώρος των αυτοκινούμενων και αυτός γεμάτος. αφού με το αντίτιμο του πάρκινγκ παρέχει και ρεύμα. Μπορείτε  επίσης  να αδειάσετε τα γκρίζα νερά και να πάρετε καθαρό νερό.  

Συντεταγμένες  Πάρκινγκ- Άουσβιτς Ι 

(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους 2 τύπους ανάλογα με τις ρυθμίσεις στο gps σας). Δείτε επίσης στον χάρτη στην αρχή της ανάρτησης το σημείο του πάρκινγκ. 

50.03583° Ν    19.17833° Ε     ή   50° 02′ 09” Ν     19° 10′ 42”  Ε 


Σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά ταξίδια και να μας έρθετε με νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες!

Μαμά Μαρία

Αν σας άρεσε τότε… PIN IT!

auschwitz_birkenau_skip the line

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εκπληκτική παρουσίαση, εξαιρετικά χρήσιμη για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει αυτό το ταξίδι. Η Κρακοβία είναι και για εμάς ένας προορισμός που μας ενδιαφέρει και έχουμε και πολλούς γνωστούς που έχουν πάει και συμφωνούν όλοι πως είναι υπέροχη!
  Το Άουσβιτς όντως θα έβαζε κι εμένα σε πολλές σκέψεις και σίγουρα θα με γέμιζε με στενάχωρα συναισθήματα, όμως αναμφισβήτητα είναι εμπειρία ζωής το να πάει κανείς εκεί και να δει από κοντά όλα αυτά τα μέρη… Αποτελούν τροφή για σκέψη, σίγουρα…

  Καλή συνέχεια σε όλες σας!

 2. Καταπληκτικό το σχόλιό σου και χαίρομαι πως συμφωνείς μαζί μου. Πολέμησα πολύ με τον εαυτό μου για να αποφασίσω να πάω στο Άουσβιτς. Πήγα όμως και δεν μετάνοιωσα παρόλη τη θλιψη που μου προκάλεσε και συνιστώ σε όσους βρεθουν στην περιοχή να πάνε. Είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι! Και να φανταστείς πως στην ανάρτησή μου δεν έβαλα καθόλου φωτογραφίες απο τα προσωπικά αντικείμενα ή στοιχεία αυτών των δύστυχων ανθρώπων. Για μένα ήταν τα πιο ανατριχιαστικά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης