ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας

    Το Άουσβιτς της Πολωνίας όπου βρίσκονταν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είναι ένα συγκλονιστικό μέρος που πρέπει να δει ο κάθε ταξιδιώτης όταν επισκέπτεται την Κρακοβία. Είχαμε προγραμματίσει από την αρχή του ταξιδιού μας να πάμε εκεί και ξέραμε πως θα ήταν “ένα αλλιώτικο ταξίδι”, μια “άλλη ταξιδιωτική εμπειρία”.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Προσωπικά η επίσκεψη στα στρατόπεδα Άουσβιτς – Μπίρκεναου (Auschwitz-Birkenau) με στεναχωρούσε και προβληματιζόμουν εάν έπρεπε να πάμε ή όχι. Σκεφτόμουν πως η διάθεσή μου θα χαλούσε και πως τα συναισθήματα που θα με κατέκλυζαν θα επιδρούσαν αρνητικά και θα συγκρούονταν με τα όμορφα συναισθήματα του ταξιδιού μας. Θα βίωνα μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ακόμα και τώρα ο κάθε άνθρωπος δύσκολα μπορεί να πιστέψει πως συνέβη στην πραγματικότητα. Όμως στο τέλος ανάμεσα στα ναι και τα όχι με τον εαυτό μου επικράτησε το ναι γιατί σκέφτηκα πως και οι άσχημες σελίδες της ιστορίας είναι ένα μάθημα και πως είναι χρέος μας να τις γνωρίσουμε όλοι για να μην ξεχάσουμε ποτέ!

    Κρακοβία

    Ήταν Δεκαπενταύγουστος στη μέση του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να έχει ανέβει στα ύψη για θερμοκρασίες Ευρώπης και εμείς ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου και τουρίστες βολτάραμε μέσα στη μεγάλη πλατεία της Κρακοβίας. Πολλά θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για αυτήν την πόλη της Πολωνίας, ίσως κάποιοι να την έχετε επισκεφθεί και να έχετε τη δική σας άποψη, αλλά όσοι δεν έχετε πάει ακόμα, έχω να σας πω πως αξίζει να ετοιμάσετε βαλίτσες και να κάνετε ένα ταξίδι στην Κρακοβία! Δεν περιγράφεται με λόγια η ομορφιά της πόλης, η φύση που την περιβάλλει, οι μεγάλες πλατείες, τα αξιοθέατα που έχει. αλλά και οι πολύ ενδιαφέρουσες πόλεις που βρίσκονται στα περίχωρα.

    Μερικά από αυτά είναι το αλατωρυχείο Wieliczka (Βιελίτσκα), η πολύ τουριστική ορεινή πόλη Zakopane (Ζακοπάνε) στα Καρπάθια όρη και ο θρησκευτικός προορισμός στη πόλη Czestozhowa (Τσεστoχώβα) που είναι η καρδιά της Καθολικής Εκκλησίας και στη μεγάλη εκκλησία της υπάρχει η εικόνα της Μαύρης Παναγίας ζωγραφισμένη από τον Άγιο Λουκά.

    Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τα αλατωρυχεία Wieliczka όταν ταξιδέψετε στην Κρακοβία. Διαβάστε: Στο αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Το Άουσβιτς Ι, ήταν το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος. Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι

    Το Άουσβιτς στον χάρτη

    Μετά από τις όμορφες μέρες που περάσαμε στην Κρακοβία, ξεκινήσαμε ομολογώ να έχω ένα σφίξιμο στην καρδιά μου, αλλά γρήγορα ξεχάστηκα, αφού η διαδρομή από την Κρακοβία προς την πόλη Oswiecim (Οσβιέτσιμ), μια απόσταση 60 χλμ.,  ήταν υπέροχη γιατί είχαμε επιλέξει να οδηγήσουμε σε μικρότερους δρόμους αποφεύγοντας έτσι την πολύ μεγάλη κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα στον αυτοκινητόδρομο.

    Αναζητώντας στους δικούς μου χάρτες το Άουσβιτς δεν έβρισκα τίποτε με αυτό το όνομα. Ακόμα και όταν άνοιξα τους χάρτες της Google η ονομασία Άουσβιτς δεν εμφανιζόταν. Έπρεπε να ζουμάρω πολύ και να δω γραμμένη με γράμματα την ονομασία Άουσβιτς. Μου έδειχνε την πόλη Οσβιέτσιμ που στα γερμανικά διαβάζεται Auschwitz. Και αυτό σας το λέω για να σας διευκολύνω, γιατί εάν πάτε στην περιοχή μόνοι σας και όχι με γκρουπ, να μη χαθείτε σε άσκοπες αναζητήσεις, απλά να κατευθυνθείτε προς τη μικρή πόλη Οσβιέτσιμ που θα είναι ο προορισμός σας.

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Ο περιβάλλοντας χώρος σε τίποτε δεν θυμίζει τα εφιαλτικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα στα κτίρια με τα κόκκινα τούβλα από το 1940 έως και το 1945

    Η Γερμανία του Χίτλερ κατασκεύασε τρία στρατόπεδα κοντά στην πόλη Οσβιέτσιμ της Πολωνίας: το Άουσβιτς I, τον Μάιο του 1940, το Άουσβιτς II – Μπίρκεναου στις αρχές του 1942 και το Άουσβιτς III , γνωστό ως Άουσβιτς-Μόνοβιτς τον Οκτώβριο του 1942.

    Ταξίδι στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου

    Επίσκεψη στο Άουσβιτς Ι

    Όταν φτάσαμε στο Άουσβιτς Ι και αφού παρκάραμε στο μεγάλο πάρκινγκ είπα από μέσα μου. “Μα εδώ είναι ωραία, τίποτε δεν μου θυμίζει τη σκοτεινιά, την απελπισία και την αγωνία των χιλιάδων εκείνων δυστυχισμένων ανθρώπων που οδηγούνταν προς το θάνατο!”. Αυτό θα το διαπιστώσετε και εσείς γιατί το ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς έχει γίνει σήμερα μουσείο-αξιοθέατο και ο χώρος γύρω από αυτό δεν θυμίζει τα μαύρα εκείνα χρόνια. Μόνο τα κτίρια, τα συρματοπλέγματα και οι υψηλοί τοίχοι στο δρόμο έχουν μείνει μάρτυρες των φρικιαστικών εκείνων γεγονότων και υπάρχουν εκεί για να χωρίζουν το χθες από το σήμερα και βέβαια τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν με τον πιο φρικιαστικό τρόπο και εκτίθενται στα δωμάτια εντός των κτιρίων.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία με τα σπίτια που πάει ο νους σας; Εμένα σε μια ήσυχη γειτονιά ενός χωριού. Και όμως ήταν τόπος εκτέλεσης ανθρώπων!

    Κόσμος πολύς, πολύχρωμες εικόνες, πολύ πράσινο και ταξιδιώτες που είτε περίμεναν στωικά τη σειρά τους για το εισιτήριό τους, είτε απολάμβαναν τη φύση, είτε στριμώχνονταν στην είσοδο για να μπουν στους εσωτερικούς χώρους του στρατοπέδου. Παιδιά έπαιζαν κυνηγητό, ζευγάρια απολάμβαναν τη δροσιά των δέντρων, οικογένειες συζητούσαν καθισμένοι στο γρασίδι τις εικόνες που είχαν δει μέσα στα δωμάτια-κολαστήρια του μουσείου – Άουσβιτς.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Μια όαση πρασίνου πριν την είσοδο στο Άουσβιτς Ι

    Πως να περιγράψω με λόγια τα συναισθήματα που με κυρίευσαν μόλις μπήκα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς Ι για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν εκεί και όλοι μας έχουμε διαβάσει από την ιστορία! Εκείνο στο οποίο έπεσε πρώτα η ματιά μου, όταν φτάσαμε στην είσοδο του Άουσβιτς, ήταν η επιγραφή επάνω από την πύλη της εισόδου που έγραφε «Arbeit Macht Frei» δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει».

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    «Arbeit Macht Frei» δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει».

    Στο μυαλό μου ήρθαν εικόνες από τα βιβλία και από το σινεμά όπου χιλιάδες κρατούμενοι νηστικοί, ξυπόλητοι, άρρωστοι δούλευαν χειμώνα καλοκαίρι ώρες ατελείωτες και μετά όταν δεν “τους έκαναν” τους ξεδιάλεγαν τους στοίβαζαν γυμνούς και με δηλητηριώδη αέρια τους σκότωναν. Αλλά και το φρικιαστικό τέλος των ανθρώπων αυτών, πάλι δεν ήταν αρκετό για τους Ες Ες. Τους έβαζαν στους φούρνους και εκεί εξαφάνιζαν κάθε ίχνος τους κάνοντάς τους στάχτη!

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Διπλά συρματοπλέγματα με ηλεκτρισμό υπάρχουν ακόμα και σήμερα γύρο από το ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς Ι δηλώνοντας πως κανένας δεν μπόρεσε να δραπετεύσει σε όλα τα χρόνια που λειτουργούσε από το κολαστήριο του θανάτου.

    Αρχίσαμε να βιώνουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανάμεσα στα κτίρια, τα ονομαζόμενα μπλοκ (block), απομεινάρια της ναζιστικής θηριωδίας, που δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε πως είναι πραγματικότητα και όχι σκηνικά κινηματογραφικής ταινίας. Φέραμε τη σκέψη μας πίσω όταν στεκόμασταν μπροστά σε αυτά τα πέτρινα με κόκκινα τούβλα κτίρια και το μυαλό μας πάγωσε. Αισθανθήκαμε και εμείς μια ανατριχίλα και νοιώσαμε θαρρείς την παγωνιά που είχαν τα κορμιά και τα μάτια εκείνων των δύστυχων ανθρώπων που χωρίς να φταίνε, οδηγήθηκαν σε αυτά τα κολαστήρια του θανάτου, απλά με μια εντολή  ενός παρανοϊκού ανθρώπου του Χίτλερ που αιματοκύλησε ολόκληρο τον κόσμο στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Σπίτια φυλακές στο στρατόπεδο Άουσβιτς Ι στην Πολωνία

    Εάν προγραμματίζετε ταξίδι στην Σλοβακία διαβάστε για τις ομορφότερες πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε και ποια αξιοθέατα να δείτε: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Εισιτήρια εισόδου στο Άουσβιτς Ι

    Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται η μεγάλη ουρά των ανθρώπων που με καρτερικότητα και υπομονή περίμεναν τη σειρά τους για να κόψουν εισιτήριο, ώστε να επισκεφθούν το μουσείο Άουσβιτς Ι. Στους μήνες αιχμής οι επισκέπτες χρειάζεται να περιμένουν 2-3 ώρες! Εδώ πραγματικά είπα πως ένα skip the line εισιτήριο φβγαλμένο από το σπίτι σου ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου on line ήταν η καλύτερη κίνηση για τον κάθε ταξιδιώτη, ώστε να μην περιμένει στις ατελείωτες ουρές αναμονής. Ευτυχώς βέβαια οι υπεύθυνοι του χώρου έχοντας υπ’ όψιν τους την αναμονή των πολλών επισκεπτών στη σειρά μερίμνησαν και τοποθέτησαν τέντες σε όλη την ουρά εκεί όπου δεν είχε δέντρα.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Η ουρά αναμονής που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το 1/3 της ουράς που οδηγεί στο ταμείο για να κόψουν εισιτήριο οι επισκέπτες. Αν θέλετε να την αποφύγετε και να την προσπεράσετε τότε επιλέξτε τα skip the line εισιτήριά σας (παρακάμψτε τη σειρά) μέσω του Ανθομέλι!

    Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα πως πριν χρόνια κάποιες ανθρώπινες ψυχές περίμεναν και αυτοί στις ουρές με τη διαφορά πως εκείνες ήταν ουρές προς τον θάνατο


    Εισιτήρια skip the line Άουσβιτς Ι

    Από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την εταιρεία Ticketbar κλείστε skip the line εισιτήρια για την επίσκεψή σας στο μουσείο του Άουσβιτς Ι με αγγλόφωνο ξεναγό και αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή στις ουρές του ταμείου για το μουσείο. Ένα από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε μια ξενάγηση είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος αναμονής!

    Για skip the line εισιτήριο για το Άουσβιτς Ι πατήστε εδώ

    Εάν δεν πάτε με δικό σας μέσο ή με το τρένο στο Άουσβιτς, προτιμήστε να κλείσετε ένα πακέτο ξενάγησης και μεταφοράς από την Κρακοβία με ξεναγό από την πλατφόρμα μας. Μάθετε στο τέλος της ανάρτησης περισσότερες πληροφορίες. Σας προτείνουμε επίσης μια πιο οικονομική self guided ξενάγηση με μεταφορά από την Κρακοβία.

    Πληροφορίες θα βρείτε στη συνεργαζόμενη πλατφόρμα Get Your Guide.


    Οι μήνες από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο είναι η καλύτερη εποχή για να κλείσετε επίσκεψη στο Μνημείο και Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό κατά την περίοδο αιχμής μπορείτε να το επισκεφθείτε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

    Υπάρχουν πολλά διαφορετικά διαθέσιμα εισιτήρια για το Άουσβιτς. Εάν έρχεστε από την Κρακοβία χωρίς αυτοκίνητο, επιλέξτε την ξενάγηση στο Άουσβιτς από την Κρακοβία, η οποία περιλαμβάνει είσοδο στο μνημείο και το μουσείο και ζωντανό ξεναγό. Για λιγότερο κόσμο και βέλτιστη ατμόσφαιρα, επιλέξτε μια ήσυχη ξενάγηση νωρίς το πρωί.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Ποιοι άραγε να ζούσαν σε αυτό το κτίριο; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ! Στρατόπεδο Άουσβιτς Ι

    Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Άουσβιτς Ι

    Το πρώτο στρατόπεδο, Άουσβιτς  χτίστηκε στα περίχωρα του Oswiecim (Οσβιέτσιμ) το 1940. Η Γερμανία μόλις είχε καταλάβει την Πολωνία και ο σκοπός τους ήταν να μεταφέρουν αρχικά πολιτικούς κρατούμενους από τις γειτονικές περιοχές και αργότερα Εβραίους.

    Το 3ο  Ράιχ δημιούργησε στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης στην Πολωνία που είχε καταλάβει και όχι σε γερμανικό έδαφος για δύο λόγους: ήθελαν να κρατήσουν μυστικά τα σχέδια των Ναζί, αλλά και γιατί στην Πολωνία ζούσαν πάνω από 3.000.000 Εβραίοι και πολλοί άλλοι σε γειτονικές χώρες.

    Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν, το Άουσβιτς Ι, το Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου και το Άουσβιτς ΙΙΙ – Μόνοβιτς που καταλαμβάνουν έκταση 40 τ. χλμ. Είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης ανθρώπων από τους Ναζί και λειτούργησε από το 1940 έως το 1945. Μεταπολεμικά έγινε το σύμβολο του Ολοκαυτώματος  και γενικότερα της αγριότητας των Ναζιστών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σήμερα, το Άουσβιτς Ι έχει μετατραπεί σε μουσείο και αποφασίστηκε  να διατηρηθούν τα κτίρια του στρατοπέδου όπως ήταν τότε. Έτσι ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει εικόνες φρίκης κατά την «ξενάγησή» του στα κτίρια του μουσείου.

    Χιλιάδες βαλίτσες (3.800), τσάντες, ανθρώπινα μαλλιά (2 τόνοι), γυαλιά (40 κιλά), παπούτσια (80.000), τεχνητά μέλη (460) και ρούχα απομεινάρια φρίκης, εκτίθενται στοιβαγμένα στους χώρους του. Μάλιστα, εκτίθεται και ένα τόπι ύφασμα που το DNA έδειξε πως είναι από ανθρώπινα μαλλιά!

    (Στην ξενάγησή σας στους χώρους του Άουσβιτς θα δείτε όλα αυτά τα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα, απλά εγώ από επιλογή μου δεν παραθέτω στην ανάρτησή μου φωτογραφίες από αυτά).

    Ανατριχιαστική εικόνα ο «Τοίχος του Θανάτου», όπου οι Ναζιστές σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους! Στο σημείο έχει σήμερα ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών.

    Στο Άουσβιτς  δημιουργήθηκε ο πρώτος θάλαμος αερίων  όπου οι Ναζιστές έκαναν τις πρώτες δοκιμές με το αέριοZyclon Β”. Υπάρχει και η τρύπα στη στέγη ενός κτιρίου απ’ όπου έριχναν το δοχείο με το αέριο στους ανθρώπους πειραματόζωα. 

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Στο κρεματόριο κάθε μέρα αποτεφρώνονταν 350 άτομα. Που να ήξεραν τα άμοιρα παιδιά που κοίταζαν τον φωτογραφικό φακό όλο ελπίδα τι τους επιφύλασσε η μοίρα τους την επόμενη μέρα

    Το σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που έγινε γνωστό ως σύμβολο της πιο σκοτεινής περιόδου της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, ανήκει από το 1979 στις Τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Μεταφορά στο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου

    Όλοι εμείς οι επισκέπτες βγαίνοντας από τον χώρο του Άουσβιτς I προχωρούσαμε με πρόσωπα σφιγμένα αμίλητοι και σοκαρισμένοι αδυνατώντας να αποκωδικοποιήσουμε στο μυαλό μας όλα όσα είχαμε δει. Τώρα έπρεπε να επισκεφθούμε το δεύτερο στρατόπεδο το Μπίρκεναου. Πως θα πάμε, πόσο απέχει, με ποιο μέσον; Όλες οι απορίες μας λύθηκαν όταν είδαμε το λεωφορείο* να περιμένει μέσα στο πάρκο του στρατοπέδου μέχρι να γεμίσει για να μεταφέρει όλους τους επισκέπτες στο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου στο δεύτερο στρατόπεδο-κολαστήριο.

    *Η μεταφορά μας με επιστροφή ήταν δωρεάν για μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Το λεωφορείο έτοιμο για την δωρεάν μεταφορά και επάνοδο μεταξύ των δύο στρατοπέδων

    Το στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου κτίστηκε κοντά στο χωριό Μπρζεζίνκα (Μπίρκεναου) και προοριζόταν στην αρχή να γίνει στρατόπεδο εργασίας για αιχμαλώτους πολέμου. Στη συνέχεια άλλαξε όμως λειτουργία και πλέον ο σκοπός του ήταν η εξάλειψη ανθρωπίνων ζωών από προσώπου γης με τον πιο οδυνηρό και εξευτελιστικό τρόπο.

    Επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου

    Όταν φτάσαμε στο στρατόπεδο και κατεβήκαμε από το λεωφορείο, η «Πύλη της Κόλασης» όπως την ονομάζουν, με τις γραμμές του τρένου να τη διασχίζουν, είναι αυτή που τράβηξε αμέσως όλων μας την προσοχή. Στα μάτια μας εκείνη τη στιγμή η Πύλη φάνταζε σαν μια απλή είσοδος ενός αχανούς χώρου που μπαινόβγαιναν δεκάδες άνθρωποι. Όμως αυτή η Πύλη δεν είναι μια απλή μόνο είσοδος. Είναι η Πύλη που θα μας θυμίζει για πάντα τον τόπο της ντροπής της ανθρωπότητας.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Όποιος άτυχος άνθρωπος είχε περάσει την πύλη της Κολάσεως τα μαύρα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χανόταν από προσώπου γης, γινόταν πρώτα ένας αριθμός και μετά …ατάχτη

    Είναι η χαρακτηριστική τεράστια πύλη που την διέσχιζαν καθημερινά τα τρένα φτάνοντας πάντα βράδυ, σέρνοντας βαγόνια που ήταν προορισμένα για ζώα, χωρίς παράθυρα και φορτωμένα με δυστυχισμένους ανθρώπους. Τους είχαν πάρει βιαίως από τις πατρίδες τους που είχε κατακτήσει το γερμανικό κράτος και τους είχαν στοιβάξει μέσα σε αυτά, χωρίς να τους δίνουν ούτε νερό, ούτε φαγητό για όσες μέρες διαρκούσε το ταξίδι τους.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Η είσοδος του στρατοπέδου Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου, η ονομαζόμενη “Πύλη της Κολάσεως”

    Περάσαμε την πύλη και βρεθήκαμε στον εσωτερικό χώρο του στρατοπέδου  Άουσβιτς II – Μπίρκεναου. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν αναρτημένες στην είσοδο του στρατοπέδου μας τράβηξαν αμέσως την προσοχή. Είναι χαρακτηριστικές εικόνες ντροπής και εξευτελισμού.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνονται χωμένα στο χιόνι τα σπίτια-αποθήκες που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στο Άουσβιτς ΙΙ. Στην δεξιά φωτογραφία σκηνή από τους ανθρώπους που δεν δολοφονήθηκαν από την πρώτη μέρα και δούλευαν μέσα στο στρατόπεδο από το πρωί μέχρι το βράδυ φορώντας τα ρούχα των μελλοθανάτων έως ότου έρθει το τέλος τους

    Από τη στιγμή που περνούσαν την Πύλη της Κολάσεως άδειαζαν τα βαγόνια και μένανε απροστάτευτοι επάνω στις κρύες γραμμές του τρένου, με προδιαγεγραμμένο το θάνατό τους χωρίς βέβαια να το γνωρίζουν αυτοί. Τις οικογένειες άμεσα τις χώριζαν βίαια και κάνανε τη διαλογή σε αυτούς που μπορούσαν να δουλέψουν σε καταναγκαστικά έργα και σε αυτούς που θα οδηγούνταν απευθείας στο θάλαμο αερίων και στα κρεματόρια.

    Γίνονταν στη στιγμή ανθρώπινα σώματα που χωρίς πνοή υπέμεναν τον πόνο από τη βελόνα με τη σινική μελάνη που τους στιγμάτιζαν επάνω στο χέρι και ύστερα αυτόν τον αριθμό τον έγραφαν επάνω σε ένα πανί που το έραβαν στα ριγωτά ρούχα τους. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά που δεν είχαν φταίξει σε τίποτα απλά γιατί ήταν Εβραίοι ή ανήκαν δε άλλες “κατηγορίες”και γιατί δεν ανήκαν στην “Άρεια φυλή” εξαφανίζονταν και μετατρέπονταν σε αριθμούς!

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Πόση απόγνωση κρύβεται στα μάτια αυτών των γυναικόπαιδων! Ίσως βέβαια στην αρχή να υπήρχε ακόμα και μια ελπίδα στην καρδιά τους.

    Εβραίοι, αθίγγανοι, σοβιετικοί αιχμάλωτοι, πολιτικοί και άλλοι κρατούμενοι, ανθρώπινες ψυχές που δεν ήξεραν πού πηγαίνουν, το γιατί και τι θα απογίνουν. Παγωμένα βλέμματα με την απόγνωση ζωγραφισμένη επάνω τους, και παιδιά γαντζωμένα επάνω στη μάνα τους, με μάτια γεμάτα απορία χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει.

    Ίσως να λέγανε γιατί ζω αυτό το μαρτύριο, γιατί με ξερίζωσαν από την πατρίδα μου, τι φταίω εγώ; Ίσως τότε αισθάνονταν πως είχε φτάσει η οδύσσεια τους στο τέλος, ίσως πάλι να είχαν και μια αισιοδοξία πως ο πόλεμος γρήγορα θα τελειώσει και πως εκεί θα έβρισκαν τη χαμένη στέγη τους και θα είχαν τουλάχιστον ένα πιάτο  φαΐ. Πως μπορούσε να φτάσει στο μυαλό τους η σκέψη πως το τέλος τους είχε ήδη φτάσει και πως θα ήταν μακάβριο, γιατί αυτοί απλά ήταν για κάποιους άχρηστα χαρτιά και έπρεπε να καούν!

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Οι ράγες του τρένου φτάνανε έως και τους φούρνους περνώντας μέσα από το στρατόπεδο Μπιρκενάου

    Οι περισσότεροι θανατώνονταν αμέσως σχεδόν μόλις έφταναν με το τρένο, αλλά και κάποιοι “τυχεροί”, έτσι πίστευαν τότε, που ήταν άντρες και υγιείς τους έβαζαν να δουλεύουν 18 ώρες την ημέρα, ξυπόλητοι τον χειμώνα πάνω στο χιόνι και με θερμοκρασίες που έφταναν πολλές φορές και κάτω από -20ο C και στο τέλος ζώντας πρώτα την επίγεια κόλαση, πέθαιναν και αυτοί από αρρώστιες, εξάντληση και πείνα.

    Και όλα αυτά γιατί ας μη ξεχνάμε πως η επιγραφή στο στρατόπεδο Άουσβιτς Ι έγραφε «Arbeit Macht Frei» δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει», μόνο που η απελευθέρωση τους εδώ ήταν ο θάνατος!

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Χιλιάδες κρατούμενοι στο Μπιρκενάου δούλευαν νυχθημερόν στα χαρακώματα και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες με όλες τις καιρικές συνθήκες

    Στο Μπίρκεναου τα ξύλινα φυλάκια στέκουν ακόμα ακοίμητοι φρουροί για να μας θυμίζουν πως δεν υπήρχε ελπίδα για κανέναν από τους κρατούμενους για ελευθερία, γιατί κανέναν δεν άφησαν να δραπετεύσει για να μην αποκαλυφθούν οι φρικαλεότητές τους. Το αγκαθωτό ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα ακόμα χαράζει τα όρια της ντροπής της ανθρωπότητας και χωρίζει τον θάνατο από τη ζωή. 

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Η ηλεκτροφόρα περιμετρική περίφραξη και τα φυλάκια σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο δείχνει τη μη δυνατότητα των κρατούμενων για απόδραση από το στρατόπεδο Μπιρκενάου

    Σε αντίθεση με το στρατόπεδο Άουσβιτς Ι που έχουν διατηρηθεί τα κτίρια του, στο στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου τα περισσότερα έχουν γκρεμιστεί και λίγοι μόνο κοιτώνες έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν πως αυτές οι ξύλινες αποθήκες που χωρούσαν 50 ανθρώπους και στέγαζαν 400, ήταν οι χώροι των κρατουμένων όπου μπορούσαν για λίγο να αισθανθούν ελεύθεροι έστω και μέσα από τα όνειρά τους.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Πανοραμικό σχέδιο του στρατοπέδου Μπιρκενάου όπου στην κίτρινη διαγράμμιση φαίνονται τα ξύλινα παραπήγματα που έχουν παραμείνει έως σήμερα. Φωτογραφία αναρτημένη στην είσοδο του Μπιρκενάου

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι στις ξύλινες αποθήκες μέσα σε άθλιες συνθήκες. Πόσες ιστορίες πονεμένες, πόσα γκρεμισμένα όνειρα, πόσες ελπίδες χαμένες, πόσα δάκρυα, πόσο πόνο κράτησαν μέσα τους αυτές οι αποθήκες ψυχών που αν μπορούσαμε να τα διαβάσουμε ίσως θα ήταν μια εξιλέωση για αυτούς.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Οι ξύλινες αποθήκες που στέγαζαν απομεινάρια ψυχών

    Η αντίδρασή μας όταν μπήκαμε σε αυτές τις αποθήκες ήταν ένας αναστεναγμός πόνου. Κοιτούσαμε βουβοί, προσπαθώντας έστω και λίγο να αφουγκραστούμε την κραυγή αγωνίας τους και να αισθανθούμε λίγο από τον πόνο τους, ακουμπώντας τα κρεβάτια τους. Κάποιες από αυτές είναι κενές και άλλες έχουν και τις τάβλες που ήταν τα κρεβάτια τους που παρά το πέρασμα των χρόνων στη θέα τους έχουν πολλά να διηγηθούν στον επισκέπτη.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Τα ξύλινα κρεβάτια που κοιμόντουσαν δύο ή και τρία άτομα κολλημένα το ένα με το άλλο για να μπορέσουν να ζεσταθούν

    Οι τούβλινες εστίες που βρίσκονται μέσα στους κοιτώνες για να ζεστάνουν τους κρατούμενους, εάν ήταν δυνατόν να ζεσταθούν αυτά τα τεράστια ξύλινα παραπήγματα τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, είναι ένα “δείγμα πονοψυχίας” των ανελέητων ταραγμένων μυαλών της ναζιστικής περιόδου κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο του 1940!

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Πόσο μπορεί να ζεστάνει ένα τέτοιο τζάκι το αχανές ξύλινο παράπηγμα;

    Κάνοντας μια μεγάλη βόλτα μέσα στο στρατόπεδο φτάσαμε και έως το σημείο όπου στέκουν έως σήμερα οι καμινάδες από τους φούρνους που έφταναν εδώ τα άψυχα κορμιά για την τελευταία σκηνή του δράματος. Με αυτόν τον τρόπο εξαφάνιζαν οι Ες Ες τις φρικαλεότητες που πίστευαν εκείνη την περίοδο πως δεν θα αντιληφθεί κανένας τις πράξεις τους και πως θα μείνουν ατιμώρητοι. Όμως η ιστορία γράφτηκε με διαφορετικό τρόπο και η τιμωρία δεν άργησε να έρθει αφού όμως είχαν πάρει “στο λαιμό τους” εκατομμύρια ανθρώπους.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Οι καμινάδες είναι οι μόνες που στέκουν ακόμα όρθιες στο πέρασμα των χρόνων για να θυμίζουν τις εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος.

    Μια πλήρη ξενάγηση του Βερολίνου μέσα από τις δυο αναρτήσεις μου: Ταξίδι στο Βερολίνο. Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός και Ταξίδι στο Βερολίνο… η συνέχεια!

    Περισσότερες πληροφορίες για το στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου

    Τα μπλοκ στο στρατόπεδο Μπίρκεναου ήταν φτιαγμένα από ξύλο που είχαν πάρει από τα σπίτια των κατοίκων του κοντινού χωριού που διέλυσαν, αφού πρώτα τους είχαν διατάξει να τα εγκαταλείψουν. Μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου, οι κάτοικοι του χωριού διέλυσαν τα μπλοκ και πήραν την ξυλεία τους πίσω.

    Στο πίσω μέρος του στρατοπέδου βρίσκονται τα ερείπια των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων όπου τους έκαιγαν παίρνοντας το λίπος, ειδικά από τους Εβραίους, κάνοντάς το σαπούνια που έδιναν και πάλι στους κρατούμενους για να κάνουν μπάνιο. Ανήκουστο, φρικτό, απάνθρωπο! Όλα αυτά τα ανατίναξε φεύγοντας ο γερμανικός στρατός για να μην υπάρχουν αποδείξεις των εγκλημάτων τους. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου είναι ερειπωμένο.

    Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας του, το στρατόπεδο διοικούνταν από τον Ρούντολφ Ες, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1947 μέσα στο Άουσβιτς.

    Τα περισσότερα θύματα έφθαναν με τρένο, συχνά μετά από πολυήμερα ταξίδια σε βαγόνια μεταφοράς ζώων. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια καταγεγραμμένο ταξίδι αφορούσε τη μεταφορά αιχμαλώτων από τη Ρόδο και είχε συνολική διάρκεια 17 ημερών.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Σημερινή άποψη του στρατοπέδου Άουσβιτς – Μπίρκεναου

    Το τέλος των ναζιστικών στρατοπέδων Άουσβιτς – Μπιρκενάου

    Τα στρατόπεδα ήταν κρυφά και έγιναν γνωστά μετά το 1943. Το Σεπτέμβριο του 1944, βομβαρδίστηκαν από τους Αμερικανούς  και τον Ιανουάριο του 1945, οι Γερμανοί εκκένωσαν το στρατόπεδο αφού ανατίναξαν πρώτα τα κτίρια, για να χαθούν τα ίχνη των εγκλημάτων τους. Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου όλα τα στρατόπεδα του Άουσβιτς απελευθερώθηκαν από τους Σοβιετικούς.

    Όταν εκκενώθηκαν τα στρατόπεδα περίπου 60.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου, ενώ περίπου 7.500 φυλακισμένοι λόγω αδυναμίας δεν ακολούθησαν την πορεία.

    Συνολικά στο Άουσβιτς εκτοπίσθηκαν περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι από τους οποίους 1.100.000 εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας. Περίπου 900.000 πέθαναν αμέσως μόλις μπήκαν στα στρατόπεδα και άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, πείνα, κακοποίηση ή δολοφονήθηκαν.

    Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν κυρίως σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου. Περίπου 15.000 άτομα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και όλοι τους σχεδόν εξοντώθηκαν.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Προς μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων 1940-1945

    Οι ομάδες των κρατουμένων στο Μπιρκενάου

    Οι κρατούμενοι χωρίζονταν σε ομάδες και φορούσαν ένα διακριτικό σήμα για να τους χαρακτηρίζουν οι Ες Ες από ποια ομάδα είναι.

    • Οι Εβραίοι διακρίνονταν με το εξάκτινο αστέρι. Συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς από το 1940 έως και το 1945 και από το 1943 και έπειτα ήταν η πιο πολυάριθμη ομάδα κρατουμένων.
    • Οι Πολωνοί, φορούσαν ένα “Ρ” επάνω σε ένα τρίγωνο. Περίπου 140.000-150.000 Πολωνοί εκτοπίστηκαν σε αυτό το στρατόπεδο.
    • Οι πολιτικοί κρατούμενοι διακρίνονταν με το κόκκινο τρίγωνο  και ήταν περίπου 160.000.
    • Οι τσιγγάνοι έφεραν το μαύρο τρίγωνο. Περίπου 23.000 βρήκαν τον θάνατο εκεί, με τους περισσότερους να τους έχουν αποτεφρώσει.
    • Οι μάρτυρες του Ιεχωβά φορούσαν ως σήμα ένα μοβ τρίγωνο και φυλακίζονταν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεών.
    •  Οι ομοφυλόφιλοι είχαν σήμα τους το ροζ τρίγωνο και τουλάχιστον μερικές δεκάδες φυλακίστηκαν και καταγράφηκαν σε αυτή την κατηγορία.
    • Κοινωνικές ομάδες όπως σωφρονιστικοί κρατούμενοι με διακριτικό σήμα “ΕΗ” και ποινικοί κρατούμενοι με σήμα πράσινο τρίγωνο.

    Το στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙΙ – Μόνοβιτς

    Υπάρχει και το στρατόπεδο  Άουσβιτς III – Μόνοβιτς που ήταν στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Είχε χρηματοδοτηθεί και είχε χτιστεί από ιδιωτική βιομηχανία. Εκεί οι κρατούμενοι δούλευαν για να παρασκευαστούν χημικά είδη Για να πάνε στο στρατόπεδο Μόνοβιτς έπρεπε καθημερινώς να περπατούν 7 χλμ. φεύγοντας από το Άουσβιτς Ι όπου έμεναν με αποτέλεσμα να φτάνουν εξαντλημένοι από την κούραση, το κρύο και την πείνα. Το Άουσβιτς ΙΙΙ – Μόνοβιτς ήταν το πρώτο από τα στρατόπεδα που απελευθερώθηκε το μεσημέρι της 27 Ιανουαρίου 1945.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Στο βάθος και πίσω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα φαίνονται οι καμινάδες από τους θαλάμους αερίου

    Η δίκη των εγκληματιών του Άουσβιτς

    Η πόλη που επιλέχθηκε για να δικαστούν οι κύριοι εγκληματίες του Άουσβιτς ήταν η Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Είχαν προταθεί και το Βερολίνο όμως απορρίφθηκε λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί η πόλη. Η Νυρεμβέργη για τρεις λόγους επιλέχθηκε. Πρώτον διέθετε Δικαστικό Μέγαρο μεγάλων διαστάσεων, το λεγόμενο “Μέλαθρον της Δικαιοσύνης”, που είχε υποστεί ελάχιστες καταστροφές, δεύτερον είχε συμβολική σημασία ως γενέτειρα του εθνικοσοσιαλισμού (εκεί διεξαγόταν, κάθε χρόνο το Συνέδριο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ) και τρίτον η πόλη βρισκόταν στη ζώνη κατοχής Αμερικανών και Βρετανών.

    Οι κατηγορίες, για τις οποίες δικάστηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι ήταν για Συνωμοσία, Εγκλήματα κατά της Ειρήνης, Εγκλήματα Πολέμου και Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν 12 σε θάνατο, 3 σε ισόβια και 4 σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια

    Οι δίκες συνεχίστηκαν και διεξήχθησαν από το 1963 ως το 1965 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, Είναι γνωστές ως “η Δίκη του Άουσβιτς” με κατηγορούμενους εικοσιδύο άτομα (μεσαίοι και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι) οι οποίοι είχαν ανάμιξη σε εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Άουσβιτς ΙΙΙ – Μπιρκενάου

    Διαβάστε την ανάρτηση: Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης

    Μεταφορά-Ξενάγηση-Πάρκινγκ

    Από την Κρακοβία για να επισκεφθείτε το Άουσβιτς – Μπιρκενάου θα πάτε είτε με τα πακέτα ξενάγησης είτε θα πάρετε το τρένο από την Κρακοβία για το Oswiecim, μια διαδρομή περίπου 1,5-2 ώρες. 


    Πακέτα Ξενάγησης

    Κλείστε μια ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία προς το Άουσβιτς που περιλαμβάνει τη μεταφορά, το εισιτήριο για του μουσείο Άουσβιτς Ι skip the line και αγγλόφωνο ξεναγό. Με το ίδιο εισιτήριο θα έχετε δωρεάν μεταφορά και επίσκεψη και στο Άουσβιτς ΙΙ- Μπιρκενάου. Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν πατώντας στα παρακάτω link:

    Εισιτήρια για Περιήγηση στο Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου με μεταφορά από την Κρακοβία

    Εισιτήρια για Ολοήμερη εκδρομή στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου με παραλαβή από το ξενοδοχείο και μεσημεριανό γεύμα

    Κανονισμοί για την είσοδο στο Άουσβιτς Ι

    Η είσοδος στο Άουσβιτς I με ξεναγό είναι μέχρι τις 15.00.

    Εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε μόνοι σας τον χώρο πρέπει να έχετε προγραμματίσει πώς θα κινηθείτε, ώστε να δείτε όλα όσα σας ενδιαφέρουν.

    Συνολικά ο μικρότερος χρόνος για να δείτε και τα δύο στρατόπεδα και το μουσείο είναι 4 – 5 ώρες.

    Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κανονισμοί ασφαλείας είναι αρκετά αυστηροί για την είσοδό σας στα στρατόπεδα. Εάν έχετε σακίδια θα υποχρεωθείτε να τα αφήσετε στη φύλαξη. Η τσάντα σας μπορεί να είναι στο μέγεθος φακέλου. Κατά την είσοδό σας θα περάσετε από ανιχνευτές ασφαλείας και όλα αυτά εξαιτίας του φόβου τρομοκρατικών ενεργειών.

    Το μεγάλο πάρκινγκ της περιοχής είναι όλη τη μέρα γεμάτο αυτοκίνητα και πούλμαν με τουρίστες, με εισιτήριο εισόδου.

    Πάρκινγκ για τα αυτοκινούμενα:

    Στο μεγάλο πάρκινγκ υπάρχει και ειδικός χώρος των αυτοκινούμενων όπου μπορείτε να αδειάσετε τα γκρίζα νερά και να πάρετε καθαρό νερό. Με το αντίτιμο του πάρκινγκ έχετε και παροχή ρεύματος.

    Συντεταγμένες  Πάρκινγκ- Άουσβιτς Ι 

    GPS 50.03583° Ν    19.17833° Ε     ή   50° 02′ 09” Ν     19° 10′ 42” Ε 

    Δείτε στον χάρτη, στην αρχή της ανάρτησης, το στίγμα του πάρκινγκ. 

    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
    Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας 30

    Σκέψεις και απολογισμός του ταξιδιού μας

    Το ταξίδι μας στα στρατόπεδα της φρίκης της Πολωνίας, στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, πρέπει να πω πως δεν ήταν από τα ευκολότερα ταξίδια που έχουμε κάνει ως σήμερα. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά κυρίως εξαιτίας των συναισθημάτων που μας κατέκλυσαν. Οι αμφιβολίες μου με το ναι και το όχι για την επίσκεψή μας κατά πρώτον δεν διαψεύστηκαν γιατί μπροστά στα  μάτια μας ξεδιπλώθηκαν τα ναζιστικά στρατόπεδα και αισθανθήκαμε την ανθρώπινη θηριωδία σε όλο της το μεγαλείο. Όμως κατά δεύτερον πώς μπορεί κανείς να μιλά και να έχει λόγο εάν δεν γνωρίζει;

    Πρέπει να ομολογήσω πως με πολύ δυσκολία αφού έκανα την έρευνά μου, προσπάθησα να αποτυπώσω στο κείμενο τα συναισθήματα μου, για αυτά που είδα στο Άουσβιτς, συναισθήματα φρίκης, θανάτου και αποτροπιασμού. Ήταν ένα μοναδικό μάθημα ιστορίας που όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε μέσα από την επίσκεψή μας εκεί και αν και ήταν οδυνηρό,  ήταν όμως ένα  πολύτιμο μάθημα, που είναι χρέος όλων μας να το μάθουμε και να μη το ξεχάσουμε ποτέ!

    Σας εύχομαι να έχετε πάντα ασφαλή ταξίδια και να αποκομίζετε με νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες!

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Αν σας άρεσε τότε… PIN IT!

    auschwitz_birkenau_skip the line

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εκπληκτική παρουσίαση, εξαιρετικά χρήσιμη για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει αυτό το ταξίδι. Η Κρακοβία είναι και για εμάς ένας προορισμός που μας ενδιαφέρει και έχουμε και πολλούς γνωστούς που έχουν πάει και συμφωνούν όλοι πως είναι υπέροχη!
      Το Άουσβιτς όντως θα έβαζε κι εμένα σε πολλές σκέψεις και σίγουρα θα με γέμιζε με στενάχωρα συναισθήματα, όμως αναμφισβήτητα είναι εμπειρία ζωής το να πάει κανείς εκεί και να δει από κοντά όλα αυτά τα μέρη… Αποτελούν τροφή για σκέψη, σίγουρα…

      Καλή συνέχεια σε όλες σας!

    2. Καταπληκτικό το σχόλιό σου και χαίρομαι πως συμφωνείς μαζί μου. Πολέμησα πολύ με τον εαυτό μου για να αποφασίσω να πάω στο Άουσβιτς. Πήγα όμως και δεν μετάνοιωσα παρόλη τη θλιψη που μου προκάλεσε και συνιστώ σε όσους βρεθουν στην περιοχή να πάνε. Είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι! Και να φανταστείς πως στην ανάρτησή μου δεν έβαλα καθόλου φωτογραφίες απο τα προσωπικά αντικείμενα ή στοιχεία αυτών των δύστυχων ανθρώπων. Για μένα ήταν τα πιο ανατριχιαστικά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης