ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

  Η Βουδαπέστη βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Την ονομάζουν και «Διαμάντι του Δούναβη», αφού η ομορφιά της είναι ατελείωτη και τα μνημεία της αξιοθαύμαστα. Για την ακρίβεια στην περιοχή παλιά υπήρχαν δυο πόλεις, η Βούδα και η Πέστη. Το 1873 αυτές ενώθηκαν και σχημάτισαν τη σημερινή Βουδαπέστη. Ανάμεσά τους κυλάει ο ποταμός Δούναβης που με τις υπέροχες γέφυρές του ένωσε για πάντα τις δυο αυτές πόλεις. Η Βουδαπέστη μαζί με τις όχθες του Δούναβη, την περιοχή του κάστρου της Βούδας και τη λεωφόρο Αντράσι (Andrassy), σήμερα αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πάμε παρέα να δούμε το δικό μας ταξίδι στη Βουδαπέστη.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η Βουδαπέστη σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς  για τους Έλληνες και είναι πολλοί αυτοί που την επισκέπτονται ακόμα και για ένα τριήμερο.

  Το δικό μας ταξίδι στη Βουδαπέστη

  Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό έχω τη συνήθεια να κρατάω καθημερινά ημερολόγιο για το πού πήγαμε, τι είδαμε, πόσα πληρώσαμε, σε ποιο κάμπινγκ ή Stell platz σταθμεύσαμε και άλλα. Προσωπικά θεωρώ πως τα ταξίδια καλό είναι να καταγράφονται και να μένουν για πάντα ως ανάμνηση. Δεν ξέρω εάν εμένα αυτό με βοηθάει να έχω έντονες αναμνήσεις από όλα τα ταξίδια μας, αλλά σίγουρα με βοηθάει να γράψω έστω και μετά από καιρό τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες.

  Και όπως λέει και η Κάλη, η κόρη μου, πρέπει να τις καταχωρούμε στο αναμνησιολόγιό μας, το Ανθομέλι για να μη χαθούν με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι αυτή τη φορά ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του ημερολογίου μου αποφάσισα να γράψω τις αναμνήσεις μου από το ταξίδι μας στην Βουδαπέστη και να τις μοιραστώ μαζί σας.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ο ποταμός Δούναβης δίνει ένα κοσμοπολίτικο αέρα στη Βουδαπέστη

  Ένα πρωινό Αυγούστου και μετά από μέρες προετοιμασιών (δείτε εδώ πώς κάνω την προετοιμασία ενός ταξιδιού με αυτοκινούμενο) ξεκινήσαμε από την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη για το οδικό ταξίδι μας στην Ευρώπη, με το αυτοκινούμενό μας. Περάσαμε το κράτος της Β. Μακεδονίας, το κράτος της Σερβίας και μετά από μια διαδρομή 180 χλμ. περίπου μέσα στο κράτος της Ουγγαρίας και φτάσαμε στην πρωτεύουσά της, την όμορφη Βουδαπέστη.

  Διαμονή

  Το πρώτο μέλημά μας ήταν να βρούμε το καλύτερο κάμπινγκ, ώστε να περάσουμε  τις μέρες μας στην πόλη με ασφάλεια και φυσικά με απόλαυση. Επιλέξαμε το Arena Camping Budapest, για το οποίο σημειώνω πως διαθέτει και δωμάτια για όσους επιζητούν μια πιο οικονομική λύση διαμονής από ένα ξενοδοχείο. Μας ενθουσίασε και με  μεγάλη ανακούφιση επιλέξαμε τη θέση μας και αράξαμε, απολαμβάνοντας τη δροσιά των μεγάλων δένδρων. Ήταν ήδη 6 το απόγευμα και η επιλογή μας να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε το γεύμα μας η καλύτερη!!  

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Arena Camping Budapest. Pilisi 7 str., 1106 Budapest, GPS: N 47° 30΄15. 35΄΄ Ε 19°09΄30. 47΄΄). Κοστίζει περίπου 20 ευρώ η διανυκτέρευση

  Για όσους θα επιλέξουν ξενοδοχείο ή διαμέρισμα για τη διαμονή τους μπορούν να ρίξουν μια ματιά κι εδώ.  Booking.com

  Περιττό να πω ότι χωρίς το GPS θα ήταν πολύ δύσκολο και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε άνετα και γρήγορα όλες αυτές τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη της Βουδαπέστης. Η επιλογή μας να έχουμε ήδη τις συντεταγμένες πολλών κάμπινγκ αποδείχτηκε η σωστότερη και μας έβγαλε από το αδιέξοδο της τελευταίας στιγμής.

  Η πόλη της Βουδαπέστης μέσα από τα δικά μας μάτια

  Το πρωί μας βρήκε ξεκούραστους και γεμάτους ενέργεια. Ο ήλιος είχε βγει αλλά εμάς δεν μας έβρισκε, χάρη στα μεγάλα δένδρα του κάμπινγκ. Αραιά συννεφάκια έπαιζαν με το μπλε του ουρανού. Καφεδάκι, πρωινό καλό, προορισμοί στο GPS και κατά τις 10 το πρωί ξεκινήσαμε. Η κίνηση στους δρόμους μεγάλη, οι ταχύτητες των αυτοκινήτων και αυτές μεγάλες, αλλά εμείς κινούμασταν στα όρια με τους λεωφορειόδρομους με το μηχανάκι μας και δεν μας έπιανε το μποτιλιάρισμα (έξω από το κάμπινγκ περνά γραμμή του μετρό για το κέντρο της πόλης.)

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Για εμάς που ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο η κίνηση με το μηχανάκι μέσα στις πόλεις είναι η καλύτερη λύση αφού μας βγάζει από την ταλαιπωρία της εύρεσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και μας μεταφέρει όπου θέλουμε γρήγορα και με ασφάλεια

  Άκρως ενημερωτική και ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο Ανθομέλι: Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

  Αξιοθέατα στη Βουδαπέστη

  Χάρτης

  Βρείτε όλα τα αξιοθέατα του άρθρου μας στον παρακάτω χάρτη:

  Η Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Bridge)

  Πρώτος προορισμός μας η εντυπωσιακή Γέφυρα των Αλυσίδων. Η γέφυρα των Αλυσίδων είναι κρεμαστή γέφυρα με μήκος 375μ., ολοκληρώθηκε το 1849 και πραγματικά είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Βουδαπέστης. Ήταν το πρώτο σταθερό πέρασμα μεταξύ Βούδας και Πέστης και οδήγησε στην οικονομική άνθιση της Βουδαπέστης που έγινε μια μεγάλη πόλη. Στις δύο πλευρές της υπάρχουν δύο πύργοι οι οποίοι στηρίζουν τις τεράστιες αλυσίδες από τις οποίες πήρε και το όνομά της. Άντεξε πολλές επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν άντεξε την καταστροφική μανία των στρατευμάτων του Χίτλερ που την ανατίναξαν στον πόλεμο και έμειναν όρθιοι μόνο οι πύργοι της. Την ξανάκτισαν και άνοιξε το 1949

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Επτά γέφυρες διασχίζουν τον Δούναβη όμως η Γέφυρα των Αλυσίδων είναι μια γέφυρα αξιοθέατο!
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το 1889 οι κάτοικοι της Βουδαπέστης διαδήλωσαν πάνω στην αλυσωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και από τότε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας.

  Τι θα δείτε στη Βούδα

  Η Βούδα κρατάει έως σήμερα τα σκήπτρα της πόλης, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά αξιοθέατα. Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν οι αριστοκράτες και εμείς σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν ιστορικό περίπατο για να τα απολαύσουμε. Στον πόλεμο του 1940, η Βούδα σχεδόν είχε ερημωθεί από τους βομβαρδισμούς, όμως σήμερα είναι το πιο σύγχρονο ιστορικό κέντρο στον κόσμο, αφού κατάφεραν οι αρχιτέκτονες  να την ανακατασκευάσουν  και πάνω στα ερείπια να οικοδομήσουν και πάλι την ιστορία της. Σήμερα, η μεσαιωνική πόλη της Βούδας, που βρισκόταν γύρω από ένα κάστρο και είχε κτίσει ο βασιλιάς Μπέλας ο Δ’, τον 13ο αι., αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Βασιλικό ανάκτορο στο λόφο της όπου εκτείνεται η μεσαιωνική πόλη της Βούδας. Διακρίνεται και το τελεφερίκ Budavari Siklo-Φωτογραφία από την Πέστη.

  Πως θα ανεβείτε στη Βούδα

  Εμείς επειδή κινούμασταν με μηχανάκι δεν αναζητήσαμε μέσον για να ανεβούμε στη Βούδα. Εσείς όμως έχετε 4 επιλογές για την ανάβασή σας.

  1. Ακριβώς μπροστά στη γέφυρα των αλυσίδων, στην πλατεία Adam Clark, όπου και το χιλιομετρικό μηδέν, βρίσκεται το παραδοσιακό ανακαινισμένο τελεφερίκ (Budavari Siklo) του 19ου αι. που με τα κίτρινα βαγόνια του θα σας ανεβάσει έως το κάστρο. Είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος για να φτάσετε έως επάνω αφού τα βαγόνια του είναι πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούσαν το 1870, όταν η Βουδαπέστη ήταν η δεύτερη πόλη στον κόσμο που απέκτησε τελεφερίκ.
  2. Όσοι όμως δεν θέλετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ (είναι λίγο ακριβό) ή έχει μεγάλη σειρά αναμονής μπορείτε να ανεβείτε και με τα πόδια από το πλακόστρωτο δρομάκι. Σας προειδοποιώ όμως πως η ανηφόρα είναι μεγάλη.
  3. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε την αστική συγκοινωνία (Λεωφορείο 16).
  4. Η ευκολότερη βέβαια λύση είναι να ανεβείτε με τις κυλιόμενες σκάλες (δωρεάν) που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο μακριά.

  Ο Πύργος των Ψαράδων

  Πρώτος σταθμός μας στη συνοικία του Κάστρου, ήταν το πιο γνωστό αξιοθέατο της Βούδας, ο Πύργος των Ψαράδων. Χτίστηκε το 1895 ως φόρο τιμής στην συντεχνία των ψαράδων, αφού εκεί υπήρχε κατά το Μεσαίωνα η ψαραγορά. Είναι μια εκπληκτική κατασκευή με επτά πύργους και κοφτές σκάλες, από τους οποίους είδαμε την πιο γραφική θέα της Πέστης, αφού βέβαια μπορέσαμε να βρούμε μέρος από τον πολύ κόσμο για να την απολαύσουμε.  Ο Πύργος των Ψαράδων που έφερε στο μυαλό μου παραμύθια, όπως της Σταχτοπούτας να χάνει το γοβάκι της στα σκαλιά του.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η είσοδος στον Πύργο των Ψαράδων την ημέρα χρεώνεται ενώ μετά τη δύση του ήλιου η είσοδος είναι δωρεάν,
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Από τον Προμαχώνα των Ψαράδων θα απολαύσετε μια από τις καλύτερες θέες προς την Πέστη
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Πανοραμική θέα με τον Ναό του Αγίου Στεφάνου να υπερέχει όλων των άλλων
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Μια οικογενειακή φωτογραφία με την Κατερίνα και την Κάλη μικρές στο ταξίδι μας στη Βουδαπέστη το 1986. Τι όμορφες αναμνήσεις μας είχε αφήσει εκείνο το ταξίδι!

  Η εκκλησία του Matyas

  Η περιήγησή μας στη Βούδα συνεχίστηκε και σε λίγο βρεθήκαμε μπροστά στη νεογοτθική εκκλησία του Matyas. Το ιδιαίτερο της εκκλησίας είναι το όνομά της, το οποίο δεν ανήκει σε κανέναν άγιο. Πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Ματίας τον Δίκαιο, ο οποίος την έκτισε  τον 15ο αι. Εδώ γίνονταν οι στέψεις των βασιλέων. Βέβαια η εκκλησία που βλέπουμε ανακατασκευάστηκε τον 19ο αι. και πήρε τη σημερινή της μορφή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η επίσκεψη στο εσωτερικό του ναού, έχει εισιτήριο και συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης και αν θελήσετε  να ανεβείτε και στον πύργο του ναού, θα πρέπει να πληρώσετε διπλό εισιτήριο.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ο ναός του Ματία κτισμένη σε γοτθικό στυλ δεσπόζει επάνω στο λόφο της Βούδας
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το άγαλμα του μεσαιωνικού βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, γιού του Μπέλα Δ’ που βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία του Ματίας

  Περπατώντας για να πάτε στο κάστρο μπορείτε εάν θέλετε να  περιηγηθείτε στον λαβύρινθο της Βουδαπέστης. Είναι ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν για καταφύγια στον πόλεμο. Οι στοές είναι πάνω από 10 χλμ. αλλά μόνο το 1 χλμ. είναι επισκέψιμο. Μια ξενάγηση διαφορετική, αλλά συγχρόνως σκοτεινή και καταθλιπτική.

  Το Βασιλικό Ανάκτορο

  Ο λόφος της Βούδας είναι 170 μέτρα πάνω από τον Δούναβη και σε αυτόν δεσπόζει το Βασιλικό Ανάκτορο. Αρχικά το κάστρο και αργότερα το παλάτι έχει μακραίωνη ιστορία. Στη θέση του κάστρου του 13ου αι. (Κάστρο Varhegy) χτίστηκε από το βασιλιά Κάρολο Γ’ των Αψβούργων τον 18ο αι. ένα παλάτι το οποίο επεκτάθηκε από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη. Μετά από πολλές καταστροφές το βασιλικό ανάκτορο κατά τη δεκαετία του 1950 ανακατασκευάστηκε με όλο το μεγαλείο του και πάλι.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Σήμερα το όλο συγκρότημα του Κάστρου του Λόφου, αναγνωρίζεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Βασιλικό Ανάκτορο στο λόφο της Βούδας είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης

  Έχει 203 δωμάτια και σήμερα  στο κτιριακό σύμπλεγμα του παλατιού στεγάζονται σε αυτό η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο. Το Ανάκτορο είναι ίσως το  μοναδικό παλάτι που δεν φιλοξένησε ποτέ κάποια βασιλική οικογένεια και χρησιμοποιούνταν πάντα για δευτερεύουσες δραστηριότητες.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το σιντριβάνι του βασιλιά Ματίας στο βασιλικό ανάκτορο

  Παρόλη τη ζέστη που επικρατούσε, τον πολύ κόσμο, και την κούραση που είχε αρχίσει να μας καταβάλει δεν σταματήσαμε την περιήγησή μας κα αγνοώντας όλα αυτά, απολαύσαμε από το προαύλιο του παλατιού τη μοναδική θέα του Δούναβη με τις γέφυρες και την όμορφη Πέστη με το Κοινοβούλιο

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το άγαλμα του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, οι νίκες του οποίου επί των Τούρκων απέφεραν την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό.

  Σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια απογευματινή κρουαζιέρα στον Δούναβη μ’ ένα ποτήρι αφρώδες κρασί στο χέρι (δείτε κι άλλες επιλογές ποτού στο link) το οποίο περιλαμβάνεται στην τιμή. Η βόλτα διαρκεί μία ώρα και σας αρκεί για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, που φωταγωγημένα και στις δύο όχθες του ποταμού είναι απίστευτα όμορφα. 

  Η μεσαιωνική συνοικία του κάστρου

  Μετά από όλα αυτά τα θαυμάσια που είδαμε ήδη είχε μεσημεριάσει για τα καλά και τι πιο απαραίτητο εκείνη την ώρα από κάτι δροσερό να πιούμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Δεν αργήσαμε να ξεδιψάσουμε σε ένα καφέ από τα πολλά  που υπάρχουν στη συνοικία του κάστρου (Βαρ). Είναι μια όμορφη περιοχή πολύ τουριστική, όπου τα γραφικά σπίτια και τα μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες. Παρ’ολα αυτά αν και όλα έχουν αλλάξει επάνω στο λόφο του κάστρου από τον 13ο αι. εξακολουθεί σήμερα  η περιοχή να διατηρεί το μεσαιωνικό της στυλ.

  Η  οδός Vaci  στην Πέστη

  Μετά κατηφορίσαμε έχοντας αποκομίσει τις πιο όμορφες εμπειρίες και έχοντας βγάλει τις πιο όμορφες φωτογραφίες και το απόγευμα μας βρήκε να βολτάρουμε στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης, στη Vaci utca, περνώντας από τη γέφυρα της Ελισάβετ( Elisabeth bridge). Για αιώνες η οδός Vaci υπήρξε το κέντρο του εμπορικού κόσμου της Ουγγαρίας και σήμερα είναι πολύ απλά η ψυχή και η καρδιά της Βουδαπέστης.

  Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν είδη, όπως τσάντες, μαξιλάρια, χαλιά, τραπεζομάντιλα με κεντήματα χειροποίητα ή και μηχανής. Είναι τα ιδιαίτερα σουβενίρ της Βουδαπέστης. Τα μικρά καταστήματα ήταν πολύ λίγα. Τα περισσότερα ήταν οι γνωστές αλυσίδες των μεγάλων εταιριών. Όμως τα καφέ και τα εστιατόρια έδιναν έναν όμορφο τόνο στην ατμόσφαιρα μαζί με το πολύβουο πλήθος. Η οδός Vaci utca και η πλατεία Vorosmarty, είναι η πιο τουριστική περιοχή της Βουδαπέστης που δεν υπάρχει περίπτωση να την επισκεφθείτε και να μη βολτάρετε και εσείς.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το άγαλμα του Μαγυάρου ποιητή Vorosmarty στην ομώνυμη πλατεία
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το σιντριβάνι των λιονταριών στην πλατεία Vorosmarty
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Τη Βουδαπέστη την κοσμούν υπέροχα κτίρια και πλατείες, άλλες με κλασικά σιντριβάνια και άλλες με μοντέρνα

  Η κεντρική αγορά της Βουδαπέστης (Great Market Hall)

  Περπατήσαμε τη οδό Vaci, που ομολογώ είναι πολύ μεγάλη, είδαμε βιτρίνες, ανακατευτήκαμε με τον κόσμο και όταν πια κουραστήκαμε βγήκαμε από τον πεζόδρομο και φτάσαμε στη κεντρική αγορά της Βουδαπέστης, όπου αμέτρητοι πάγκοι με φρούτα, λαχανικά, ψάρια, σαλάμια και τυριά, φιγουράρουν και περιμένουν τους αγοραστές. Η αγορά αποτελεί από μόνη της ένα ακόμα αξιοθέατο της Βουδαπέστης γιατί στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αι., αλλά και γιατί μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, να γευθείτε τοπικές γεύσεις, αλλά και να αγοράσετε σουβενίρ, προς όφελός σας. Η στεγασμένη αγορά της Βουδαπέστης συγκαταλέγεται στις καλύτερες αγορές του κόσμου όπως της Βαρκελώνης και της Κωνσταντινούπολης.


  Διαβάστε στο Ανθομέλι και ξεναγηθείτε στις μεγάλες αγορές τους:


  Η γέφυρα της Ελευθερίας (Liberty bridge) και το  Danubius Gellert Hotel

  Βγαίνοντας από την κεντρική αγορά βρεθήκαμε στη γέφυρα της Ελευθερίας. Άλλη μια γέφυρα μνημείο που είναι κατά τη γνώμη μου η δεύτερη ομορφότερη γέφυρα της Βουδαπέστης. Τα μεταλλικά κιγκλιδώματα της γέφυρας είναι εκπληκτικά πραγματικά έργα τέχνης. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1896 αλλά ανακατασκευάστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1989. Περνώντας την γέφυρα πάνω από το Δούναβη, βρεθήκαμε και πάλι στην απέναντι πλευρά, στη Βούδα, στο σημείο του λόφου Gellert.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η γέφυρα Ελευθερίας

  Το  κτίριο που αντικρίσαμε, ακριβώς στην όχθη του Δούναβη, ήταν το Gellert Hotel που πραγματικά δεσπόζει με τον όγκο του και την αρχιτεκτονική του.  Είναι όμως πολύ δημοφιλές γιατί ένα μέρος του διάσημου ξενοδοχείου καταλαμβάνουν τα ιαματικά  λουτρά του. Από τη μακρινή εποχή του 16ου αι. οι επισκέπτες απολαμβάνουν εδώ τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Τα περισσότερα ιαματικά νερά της πόλης είναι πλούσια σε θείο, μαγνήσιο, ασβέστιο και λέγεται ότι είναι αποτελεσματικά για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και για την νόσο Πάρκινσον.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

  Πλήθος κόσμου περίμενε στη ουρά, ντάλα ήλιο, καταμεσήμερο, για να μπουν μέσα και να κάνουν ένα ιαματικό μπάνιο στη στεγασμένη  ή στην υπαίθρια  πισίνα της αυλής, που  η μία από αυτές ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως με μηχανισμό τεχνιτών κυμάτων, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ξενοδοχείο Gellert. Είσοδος για μια βουτιά στην πισίνα των ιαματικών λουτρών

  Λόφος Gellert

  Από το ξενοδοχείο εάν θέλετε μπορείτε να περπατήσετε έως την κορυφή του λόφου Gellert Hill για να δείτε το μνημείο της Απελευθέρωσης και το Φρούριο ( Citadella) και να απολαύσετε μια συγκλονιστική και μοναδική θέα της Βουδαπέστης. Ένας δασωμένος λόφος με ιστορικά μνημεία όπως το άγαλμα της Ελισάβετ (Σίσυ) και το μνημείο της Ελευθερίας στην κορυφή του. Δεν ανεβήκαμε όμως, γιατί η κούρασή μας ήταν μεγάλη, ο ήλιος καυτός και η ορατότητα για φωτογραφίες δεν θα ήταν καλή. Από την άλλα σκεφτήκαμε να ανεβούμε  βράδυ που η πανοραμική θέα τη νύκτα με φωτισμένη την πόλη θα ήταν ακόμα καλύτερη, την οποία όμως δεν πραγματοποιήσαμε… Ή πάλι δεν ξέρω ίσως γιατί αφήσαμε και κάτι για την επόμενη φορά…

  Το φρούριο Citadella παραμένει σύμβολο καταπίεσης καθώς και ελευθερίας.

  Για να αποφύγετε αυτή ή και μεγαλύτερη ουρά από αυτή, αγοράστε ένα εισιτήριο μέσω της πλατφόρμας του Ανθομέλι εδώ, για να απολαύσετε εκτός από το μπάνιο σας στις πισίνες και ένα αναζωογονητικό μασάζ. Είναι σίγουρο, ότι η εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη!

  Αξιοθέατα στην Πέστη

  Την επόμενη μέρα το πρωί βάλαμε προορισμό μας να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα της Πέστης,  με πρώτο αξιοθέατο την δημοφιλή και πολύ τουριστική πλατεία Ηρώων. Μια μεγάλη πλατεία που στο κέντρο της βρίσκεται το μνημείο της χιλιετίας.  Το μνημείο έγινε για τα χίλια χρόνια της κατάκτησης του βαθυπέδου των Καρπαθίων από τους Μαγυάρους και περιέχει αγάλματα από όλους τους επιφανείς άνδρες της Ουγγρικής ιστορίας.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η πλατεία ηρώων στη Βουδαπέστη

  Στην κορυφή της κολώνας ύψους 36 μέτρων βρίσκεται το άγαλμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος υποτίθεται εμφανίστηκε στον Αγ. Στέφανο και του προσέφερε το στέμμα. Στη βάση του μνημείου απεικονίζονται  οι επτά πολέμαρχοι από τις επτά φυλές που εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το μνημείο της χιλιετίας. Ένα αξιοθέατο με μεγάλη τουριστική δύναμη!

  Την πλατεία την κοσμούν δύο πολύ όμορφα κτίρια. Το ένα είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών. Ένα αρχαιοελληνικό κτίσμα με εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και από μια μεγάλη  συλλογή κλασσικών πινάκων ζωγραφικής, και το άλλο είναι η Αίθουσα Τέχνης της Βουδαπέστης που φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η Αίθουσα Τέχνης της Βουδαπέστης στην πλατεία Ηρώων

  Ξενάγηση στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης με ένα hop on-hop off (ΣΥΜΦΕΡΕΙ!)

  Ήδη είχε μεσημεριάσει και ο ήλιος ήταν καυτός. Όμως οι τουρίστες είτε με τα πούλμαν είτε με τα ανοιχτά λεωφορεία διαδρομών (hop on-hop off), είτε με τα πόδια, ήταν μιλιούνια. Ο ευκολότερος και ο πιο ξεκούραστος τρόπος για να δει κανείς όλα τα αξιοθέατα της πόλης και μάλιστα όταν δεν έχει πολλές μέρες στη διάθεσή του, είναι να ανεβεί σε ένα λεωφορείο hop on-hop off. Οι στάσεις είναι πολλές. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε από τη διαδρομή ποια αξιοθέατα θέλετε να δείτε και να κατεβείτε στην αντίστοιχη στάση. Μόλις τελειώσετε με την ξενάγησή σας ανεβαίνετε στο επόμενο λεωφορείο για να συνεχίσετε τη βόλτα σας ή να δείτε το επόμενο αξιοθέατο της επιλογής σας. 

  Εισιτήρια για Hop-on Hop-off λεωφορείο Βουδαπέστη: 2 Day Premium Ticket (audio ξενάγηση και στα ελληνικά!) Περιλαμβάνει και αγγλική ξενάγηση με τα πόδια στην πλευρά της Πέστης αλλά και κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Την πιο ξεκούραστη βόλτα για να δείτε όλα τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης θα την κάνετε με ένα λεωφορείο Ho on-Hop off

  Το πάρκο Varosliget

  Πίσω από την πλατεία Ηρώων εκτείνεται το μεγάλο πάρκο της Βουδαπέστης, το Városliget, που δίπλα σε μία τεχνητή λίμνη (το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο) βρίσκεται το κάστρο Vajdahunyad και το παρεκκλήσι Jaki. Το πανέμορφο  κάστρο Vajdahunyad, με το δύσκολο όνομα, χτίστηκε το 1896  για τα 1000 χρόνια της ιστορίας της Ουγγαρίας. Κτίστηκε με διάφορα αρχιτεκτονικά  στυλ και είναι σαν την Βαβέλ. Αποτελείται από ρωμανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ στυλ που μπλέκονται και έχουν δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το παραμυθένιο κάστρο Vajdahunyadμέσα στο μεγάλο πάρκο Városliget,της Βουδαπέστης
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το παρεκκλήσι  Jaki που βρίσκεται μέσα στο πάρκο της Βουδαπέστης είναι άξιο θαυμασμού

  Ο Ζωολογικός κήπος

  Εδώ υπάρχει και ο ζωολογικός και βοτανικός κήπος της πόλης που λειτουργεί πάνω από 130 χρόνια και είναι από τους καλύτερους της Κεντρικής  Ευρώπης.

  Λουτρά Szechnyi

  Επίσης μέσα στο πάρκο βρίσκονται και τα φημισμένα λουτρά Szechnyi που άνοιξαν το 1913. Στεγάζονται σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα-παλάτι, σε στυλ νεομπαρόκ και είναι πολύ δημοφιλή στους ντόπιους, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.  Είναι  ένα  παλάτι με τέσσερεις ανοικτές πισίνες που λειτουργούν όλο το χρόνο, αλλά έχει και εσωτερικές που θα βρείτε περνώντας μέσα από ένα λαβύρινθο στοών που οδηγούν και σε αίθουσες σάουνας. Ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη σε κάποια από τα λουτρά της πόλης, αφού η Βουδαπέστη θα μπορούσε να λέγεται και πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού.

  Στη Βουδαπέστη υπάρχουν και τα λουτρά kiraly, από το 1565, πολύ δημοφιλή και αυτά, ένα θέλετε να πάρετε το ιαματικό σας μπάνιο με ανατολίτικο στυλ ,αφού φέρνουν τη σφραγίδα της τουρκικής αρχιτεκτονικής. Λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο για τους άνδρες και Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή μόνο για γυναίκες.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το πάρκο Városliget  είναι ένας χώρος που τα περιέχει όλα που για να τα επισκεφτεί ένας επισκέπτης  πρέπει τουλάχιστον να αφιερώσει μία ολόκληρη μέρα

  Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση για να ξεναγηθείτε στα παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας.

  Λεωφόρος Andrassy

  Από την πλατεία Ηρώων ξεκινάει η πιο μακριά και φαρδιά λεωφόρος της Βουδαπέστης που καταλήγει στη πλατεία της Ελισάβετ (Erzsébet Square) και χρονολογείται από το 1872. Είναι η πιο αριστοκρατική λεωφόρος, με το όνομα Andrassy str., ιδανικός για μεγάλες βόλτες αφού το μήκος είναι 2,5 χλμ.. Δεντροφυτεμένη και από τις δύο πλευρές με κτίρια στιβαρά και γεμάτα μνήμες, γεμάτη με μουσεία, θέατρα, πρεσβείες, εστιατόρια και καταστήματα ακριβών ειδών και πολυτελών μπουτίκ. Τα εντυπωσιακά της αρχοντικά και τα αναγεννησιακά κτίρια που την κοσμούν είναι άξια θαυμασμού. Στη λεωφόρο Andrassy  είναι και το σπίτι του  μεγαλύτερου Ούγγρου συνθέτη του Φραντς Λιστ, το οποίο είναι μουσείο και υπάρχουν τα έπιπλά του, το πιάνο και οι παρτιτούρες του.

  Κάτω από την λεωφόρο Andrassy περνάει γραμμή του μετρό που κατασκευάστηκε το 1896 και είναι η δεύτερη παλαιότερη γραμμή υπόγειου μετρό στον κόσμο  μετά το μετρό του Λονδίνου. (1890). Από το 2002 αναγνωρίστηκε  ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η λεωφόρος Andrassy είναι η κόκκινη ευθεία όπως δείχνω με το δάκτυλό μου που ξεκινάει από την πλατεία ηρώων και καταλήγει στη γέφυρα των Αλυσίδων

  Η Βουδαπέστη διαθέτει μετρό, τραμ, και λεωφορεία εντός της πόλης. Καλή και οικονομική λύση για τη μετακίνησή σας θα ήταν η αγορά μιας κάρτας 24 ή 72 ωρών (Budapest Card) με δωρεάν είσοδο στα ιαματικά λουτρά & πισίνα του Szt. Lukacs. Μπορείτε να έχετε ελεύθερη χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ξεναγήσεις με τα πόδια στα αξιοθέατα με ξεναγό, είσοδo στα λουτρά, ελεύθερη είσοδο σε 8 μουσεία όπως επίσης και πολλές εκπτώσεις σε εστιατόρια και αξιοθέατα. (Πατήστε στο γαλάζιο link για να δείτε τι ακριβώς περιλαμβάνει).

  Σπίτι του τρόμου (House of Terror)

  Στον αριθμό 60 της Λεωφόρου Andrassy  βρίσκεται ένα ιδιαίτερο μουσείο, γνωστό, ως Σπίτι του τρόμου που όπως λέει και το όνομά του δεν είναι από τα ευχάριστα μουσεία.  Ήταν την περίοδο του ναζισμού, η έδρα της μυστικής αστυνομίας, αλλά και μετέπειτα η έδρα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο «στα θύματα του τρόμου», στους άνδρες και στις γυναίκες που βασανίστηκαν «κατά τη διάρκεια της ναζιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας».  

  Δεν θελήσαμε να το επισκεφθούμε γιατί πιστέψαμε πως θα ήταν μια τρομακτική εμπειρία και δεν ήμασταν σε θέση εκείνη τη στιγμή τις όμορφες εικόνες του ταξιδιού μας  να τις καταπλακώσουν οι φρικιαστικές εικόνες του μουσείου. Παρόλα αυτά όμως δεν θα πάψουμε να σκεφτόμαστε, πως  η αλήθεια για εκείνη την εποχή δεν καλύπτεται, όσο και αν θέλουμε να τη σκεπάσουμε, έστω και αν, μια επίσκεψη απλή σε ένα μουσείο μας αφήσει στο τέλος μια πικρή γεύση.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Μουσείο «το σπίτι του τρόμου»  ήταν στο παρελθόν αρχηγείο τοων ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών

  Διαβάστε στο Ανθομέλι: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

  Η Εβραϊκή συνοικία στη Βουδαπέστη

  Η Μεγάλη Συναγωγή (Nagy Zsinagoga) είναι η μεγαλύτερη Συναγωγή στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο. Βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης και πιο συγκεκριμένα στη οδό Dohány. Η εξωτερική της όψη είναι άκρως εντυπωσιακή, αφού είναι διακοσμημένη με εκατοντάδες χρωματιστά τούβλα και στο εσωτερικό της διαθέτει καθίσματα για παραπάνω από 3.000 άτομα! Δίπλα  βρίσκεται και το Ουγγρικό Εβραϊκό Μουσείο. Η περιοχή αυτή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο της Ευρώπης με περίπου 70.000 Εβραίοι οι οποίοι έγιναν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

  Πατήστε εδώ και με το εισιτήριο που θα αγοράσετε θα ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του Εβραϊκού Μουσείου αλλά και σε πολλά άλλα σημεία (συναγωγή, μνημείο). 

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

  Η Όπερα της Βουδαπέστης

  Στη λεωφόρο  Andrassy, βρίσκεται και η  Όπερα της Βουδαπέστης. Ένα αριστουργηματικό νεοαναγεννησιακό κτίριο κτισμένο το 1884 όταν τα χρήματα δεν αποτελούσαν πρόβλημα. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο χλιδή και μεγαλοπρέπεια. Όταν άρχισε να κατασκευάζεται οι εντολές ήταν να είναι μόνο κατώτερο ως κτίριο από την Όπερα της Βιέννης. Σήμερα έχει ονομαστεί Βασιλική Όπερα της Βουδαπέστης και είναι μια από τις καλύτερες όπερες-σκηνές του κόσμου και συγκαταλέγεται ανάμεσα στη Σκάλα του Μιλάνου και τη Μεγάλη όπερα του Παρισιού.

  Θα θέλαμε πολύ να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε το χλιδάτο εσωτερικό της, όμως οι ώρες επίσκεψης άρχιζαν στις 3 και 4 το απόγευμα. Έτσι το αφήσαμε για άλλη φορά και σκεφτήκαμε πως  η στάση μας εκείνη την ώρα για ένα καφέ και ένα παγωτό ήταν απαραίτητη για να πάρουμε νέες δυνάμεις.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η Όπερα της Βουδαπέστης που βρίσκεται στη λεωφόρο Adrassy

  Το Κοινοβούλιο

  Στη συνέχεια της ξενάγησής μας στη Βουδαπέστη σειρά είχε το Κοινοβούλιο και η περιοχή γύρω από αυτό. Μπορεί το Κάστρο της Βούδας και το Βασιλικό Ανάκτορο να έχουν το πλεονέκτημα της θέας, όμως το σημαντικό αξιοθέατο της πόλης παραμένει το Κοινοβούλιο. Κατασκευάστηκε το 1902 με πρότυπο το κοινοβούλιο του Λονδίνου, είναι ένα από τα πιο όμορφα νεογοτθικά κτίρια και σε μέγεθος το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Εσωτερικά είναι  γεμάτο πίνακες, τοιχογραφίες και ταπισερί αναγνωρισμένων Ούγγρων καλλιτεχνών.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Αναμνηστική φωτογραφία βγαλμένη από το λόφο της Βούδας, με φόντο το Κοινοβούλιο. Μια φωτογραφία που πιστεύω πως όποιοι επισκέπτονται τη Βουδαπέστη την έχουν βγάλει

  Η θέση του δίπλα στις όχθες του Δούναβη και η κίνηση στον παραλιακό δυστυχώς δεν δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να το φωτογραφήσει από κοντά (από τον λόφο της Βούδας πρέπει να το έχεις ήδη φωτογραφήσει) και έτσι αρκεστήκαμε να βγάλουμε φωτογραφίες την πίσω πλευρά του Κοινοβουλίου. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης μόνο όταν δεν συνεδριάζει το Κοινοβούλιο με ιδιωτικό ξεναγό αλλά δυστυχώς όχι στην ελληνική γλώσσα.

  Πατήστε εδώ για να κλείσετε on line το εισιτήριό σας στο κοινοβούλιο.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης από το πίσω μέρος του
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το  εθνολογικό μουσείο της Βουδαπέστης.

  Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου

  Η Βασιλική του Αγ. Στεφάνου είναι ένας εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής  ναός που δεσπόζει στη μέση μιας πλατείας με επιβλητικά και αριστοκρατικά κτίρια. Ο θόλος του ναού ξεχωρίζει πάνω από όλα τα κτίρια της πόλης, έχοντας ύψος μόνο 96 μ., όσο και το ύψος του Κοινοβουλίου, γιατί σύμφωνα με τους κατασκευαστές του δεν ήθελαν να ξεπεράσει το ύψος του Κοινοβουλίου.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί ο Ναός του Αγ. Στεφάνου και αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού, το τεράστιο μέγεθος, του έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό.

  Το εσωτερικό του ναού απλά μας καθήλωσε!  Ο ζωγραφισμένος θόλος, οι  πολυέλαιοι από κεριά, οι πέντε ιερείς να ψέλνουν και το εκκλησιαστικό όργανο να παίζει τους  ύμνους δυνατά, μας έκανε να συγκλονιστούμε και να  ανατριχιάσουμε! Το όργανο της εκκλησίας εγκαταστάθηκε το 1904 και εκείνη την εποχή ήταν το καλύτερο παγκοσμίως!! 

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Μέσα στο ναό υπάρχει μουμιοποιημένο σε παρεκκλήσι το χέρι του Αγ. Στεφάνου που μεταφέρθηκε εδώ το 1945. 
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Η μεγάλη πλατεία μπροστά στο Ναό του Αγ. Στεφάνου είναι πάντα γεμάτη από τουρίστες

  Πήραμε τον πεζόδρομο από την εκκλησία και φτάσαμε και πάλι στον Δούναβη και στη Γέφυρα των Αλυσίδων. Το εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει εκεί είναι το Μέγαρο Γκρέσαμ, το οποίο κτίστηκε μετά το θάνατο του σερ Τόμας Γκρέσαμ από την ασφαλιστική εταιρεία που είχε ιδρύσει εκείνος. Σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο Four Seasons. Μπροστά από το Μέγαρο Γκρέσαμ στη πλατεία Ρούσβελτ απολαύσαμε τη δροσιά και την όμορφη θέα του ποταμού και απέναντι το κάστρο της Βούδας.

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Μέγαρο Γκρέσαμ στη Βουδαπέστη
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Το Μέγαρο Γκρέσαμ φωτογραφημένο από το λόφο της Βούδας
  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Μπροστά από το μέγαρο Γκρέσαμ ξεκινά η γέφυρα των Αλυσίδων με τα λιοντάρια να στέκουν ως ακοίμητοι φύλακες. Στο βάθος ο ναός του Ματίας και ο Πύργος των ψαράδων

  Τη στιγμή εκείνη και επειδή την άλλη μέρα θα φεύγαμε, φέραμε στο μυαλό μας όλα τα όμορφα αξιοθέατα της Βουδαπέστης και όσα είχαμε ζήσει αυτές της μέρες. Ο απολογισμός; Η Βουδαπέστη είναι μια πολύ όμορφη πόλη που άξιζε το ταξίδι μας αυτό για να τη γνωρίσουμε καλύτερα και αν μας δινόταν και άλλη ευκαιρία σίγουρα θα ξαναερχόμασταν, γιατί είναι τόσα πολλά τα αξιοθέατά της που σίγουρα ένα ταξίδι ποτέ δεν φτάνει για να τα γνωρίσει κάποιος. Όταν φτάσαμε στο κάμπινγκ μετά από τόσο ποδαρόδρομο ξαπλώσαμε επιτέλους για ξεκούραση στις πολυθρονάρες μας! Η βροχή που έπεσε σε λίγο μας έκανε να μην μετανιώσουμε για τον γυρισμό μας, την απολαύσαμε και δροσιστήκαμε. 

  Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου
  Ξεκούραση στο δροσερό κάμπινγκ της Ουγγαρίας

  Οι μέρες που διαθέσαμε για να γνωρίσουμε τη Βουδαπέστη πέρασαν σαν νερό. Ευχάριστες, χωρίς απρόοπτα και γεμάτες εμπειρίες οι οποίες τώρα μας έχουν αφήσει τα σημάδια τους ως όμορφες αναμνήσεις. Φυσικά, το ημερολόγιό μου είχε και συνέχεια,  αφού το ταξίδι μας συνεχίστηκε στα Παραδουνάβια χωριά, στη Μπρατισλάβα και στη Βιέννη. Γι αυτές τις σελίδες του ημερολογίου μου μπορείτε να πατήσετε τα παρακατω link:

  Μαμά Μαρία

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαμάκα μου έγραψες πάλι!!! Τι ταξίδι ήταν αυτό… καλά για εμάς δε ήταν και λίγο συγκινητικό που είδαμε τις φατσούλες μας και θυμηθήκαμε πόσο τέλεια είχαμε περάσει σε εκείνο το ταξίδι. Πάντως είναι σίγουρο ότι θα το ξανακάνω κι εγώ με τον άντρα μου αυτή τη φορά. Τώρα βέβαια δεν είμαι σίγουρη ότι θα την κάνω με τροχόσπιτο… αλλά ένα ταπεινό (λέμε τώρα) ξενοδοχειάκι σίγουρα θα βρεθεί να μας φιλοξενήσει,χιχι!!!! Περιμένουμε και την συνέχεια. Φιλάκια. Callie

  2. Υπέροχη, απολαυστική, χορταστική ανάρτηση! Οι πληροφορίες πάρα πολύ χρήσιμες για τους καμπίστες με τα τροχοαυτοκίνητα, θέλει πραγματικά πάρα πολύ δουλειά για να βγάλεις ένα ταξίδι..
   Καταπληκτικές οι φωτογραφίες, η Βουδαπέστη φαίνεται πανέμορφη! Μου αρέσει που έκανες ταυτόχρονα και ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και είδαμε αυτές τις φατσούλες όταν ήταν κοριτσάκια :))
   Περιμένω και συνέχεια! Προς το παρόν, τα φιλιά μου!

   • Lyriel,τώρα έμαθα από τις κόρες μου για το blog σου και μαγεύτηκα με τα γραφόμενά σου Εχεις ένα ιδιαίτερο στυλ.Οπου και να είσαι να είσαι πάντα καλά και να μαθαίνουμε νέα σου μέσα από το blog σου.Σ ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.Χάρηκα που σου άρεσε.

  3. Ένα ταξίδι τέλειωσε με πολύ ευχάριστες και γλυκιές αναμνήσεις .Το ταξίδι του καλοκαιριού είναι ο σταθμός της χρονιάς για μας,μια και δεν γνωρίζουμε αν του χρόνου θα είμαστε σε θέσει να πραγματοποιήσουμε ένα καινούργιο λόγω της κρίσης.Να ευχηθούμε πρώτα πρώτα υγεία και δεύτερο να μην έχουμε δραματικές οικονομικές εξελίξεις ,που να είναι απαγορευτικές για αντίστοιχα ταξίδια έστω και στα Βαλκάνια.

  4. Τί καταπληκτική ανάρτηση!
   Υπέροχες και οι φωτογραφίες του '80, βούρκωσα από συγκίνηση.
   Ανθομελάκια είσαστε πολύ τυχερές με τέτοιες αναμνήσεις στο "σκληρό σας δίσκο".
   Να ευχαριστήσουμε και για τις πληροφορίες. Όσο και αν λάτρευα τα τροχοκινούμενα, μόλις τώρα συνειδητοποίησα πόση δουλειά έχει ένα ταξίδι τέτοιου τύπου! Ήθελα να ρωτήσω αν το κόστος συνολικά είναι χαμηλότερο από την κλασική εκδοχή με το ξενοδοχείο.
   Με το καλό να σας έχει ο Θεός γερούς να μας αναρτάτε πολλά τέτοια όμορφα ρεπορτάζ!

   • Ευχαριστώ Marian για τα όμορφα σχόλια που έκανες για την ανάρτησή μου και σου απαντώ για για το πόσο κοστίζει ένα τέτοιο ταξίδι με αυτοκινούμενο.Για να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι,πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και γιαυτό χρειάζεται να έχεις κάνει την καλύτερη προετοιμασία που μπορείς.Τα ταξίδια μας διαρκούν αρκετές ημέρες και δεν έχουν καμία σχέση με τις διακοπές σε ξενοδοχείο.Το δε κόστος των εξόδων το καθορίζεις εσύ ποιό θα είναι.Αφού βάλεις το πετρέλαιο,σύμφωνα με τα χιλ. που θα διανύσεις,προσθέσεις τα κάμπινγκ (και εδώ ανάλογα τι επιλέγεις,ακριβό η φθηνό)προσθέσεις διόδια,τούνελ.και άλλα τέτοια, βγάζεις το κόστος.Από εκεί και μετά το φαγητό σου είναι ότι θα έτρωγες και στο σπίτι σου και όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά.Οπως ψώνια,δώρα,διασκέδαση κ.λ.π.

   • Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Μαμά Μαρία!
    Από ότι κατάλαβα, πιο πολύ κόστος σε χρόνο και προετοιμασία έχει το ταξίδι με αυτοκινούμενο, παρά τα υπόλοιπα…

  5. Τι όμορφα!!! Πήγα στη Βουδαπέστη πριν 3 χρόνια χειμώνα, κρύο, χιόνια, κασκόλ, μπότες! Τη λάτρεψα! Αλλά απ'ότι βλέπω είναι φανταστική και το καλοκαίρι που είναι όλοι οι κήποι ανθισμένοι και υπάρχει και τόσο φως στα κτίρια! Αχ, με ξαναπήγατε λίγο!
   Φιλιά*

  6. Κυρία Μαρία πραγματικά όποτε μας μιλάτε για ένα ταξίδι είναι σαν να πηγαινουμε και εμείς! Τόσο παραστατική, τόσο αληθηνή , τόσο δοτική… Χρώματα, εικόνες, συμβουλές ..τι άλλο θέλουμε!! Εγώ προσωπικά που θα θελα κάποια στιγμή να πάω και Ιταλική Ριβιέρα αλλά και Βουδαπέστη θα δανειστώ πολλά από τις αναρτήσεις σας!
   Επίσης μην ξεχάσω να σας πώ για τα κοριτσάκια σας.Δεν είχα δεί φωτογραφίες της Κέλλυς μικρή και νομίζω πως η Μελίτα της μοιάζει πολύ! (Κάνω λάθος?) Όσο για Κέλλυ και Κατερίνα – ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ αλλά και ο κ. Χρήστος βράχος δίπλα σας!!
   Να είστε όλοι καλά , φιλάκια πολλά

  7. Μαρια και Τακη χαρηκαμε βλεπωντας το ταξιδι σας!!! η Ειρηνη και εγω ευχωμασται παντα τετοια !!!πληροφοριακα τελεια αφηγηση το εχεις !( ΞΕΝΑΓΟΣ ΤΟ..επαγγελμα μετα !!!) Καλο μηνα

  8. μαμα Μαρια ζωγραφισες!
   τρομερη η αναρτηση και περιεκτικη τυφλα να χουν οι ταξιδιωτικοι οδηγοι..
   συγκινηθηκα οταν εβλεπα τα κοριτσια μικρα και θυμηθηκα και δικα μας ταξιδια που καναμε οικογενειακως, τι ομορφα χρονια!
   το τροχο-αυτοκινητα camper ειναι ενα απο τα ονειρα της ζωης μου χαιρομαι που το πραγματοποιησατε!
   και του χρονου με υγεια!

  9. Επειδή σε κάθε ανάρτησή σου βοηθάω στο στήσιμό της στο blog τελικά μαθαίνω απ έξω κι ανακατωτά τον τόπο που επισκεφθήκατε χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ήθελα να πάω να τα δω όλα αυτά από κοντά!
   Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι μου άρεσε πολύ η ιδέα σου για την αντιπαράθεση με τις παλιές φωτογραφίες από το πρώτο μας ταξίδι στην Βουδαπέστη, το οποίο αν και ήμασταν μικρές, είναι χαραγμένο στην μνήμη μου!
   Kathy by anthomeli

  10. ΤΙ να πω θα καταφέρουμε να πάμε ένα ταξίδι άραγε στο μέλλον η θα μείνουμε με τις αναμνήσεις .όλα συγκλίνουν ώστε να μην μπορείς να βγεις από το καβούκι σου.Σε λίγο αν φθάνουμε και στην Περαία θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης