ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μητρικός θηλασμός: Μίνι οδηγός με συμβουλές για τη νέα μαμά

    Ο μητρικός θηλασμός είναι μια τόσο όμορφη και μοναδική διαδικασία αλλά συνάμα αρκετά αγχωτική. Για αυτό τον λόγο αρκετές είναι οι μαμάδες που τις απασχολεί το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και αν θα το κάνουν σωστά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό. Αν, ωστόσο, νιώθετε πως αυτό δεν είναι αρκετό, τότε η συμβουλευτική μητρικού θηλασμού είναι ίσως η ιδανική λύση για εσάς.

    Απλές συμβουλές: μητρικός θηλασμός και πως να γίνει σωστά

    Πάμε να ξεκινήσουμε! Καταρχάς, να πούμε πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος στιγμή να ξεκινήσετε τον θηλασμό. Μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας ακόμα και μετά τον τοκετό. Είναι αποδεδειγμένο πως η επαφή με τη μητέρα βοηθάει το βρέφος να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, να μειώσει το κλάμα του και να δεθεί συναισθηματικά με τη μαμά του. Συνεπώς, αν έχετε την δυνατότητα να παράξετε γάλα αμέσως, μπορείτε να το θηλάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Μητρικός θηλασμός και καθαριότητα

    Το κομμάτι της καθαριότητας είναι εξίσου σημαντικό. Αναφερόμαστε φυσικά στην καθαριότητα της περιοχής γύρω και κάτω από το στήθος καθώς και στα σημεία της μασχάλης. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και λίγο νερό και αποφύγετε τα αντισηπτικά αν θέλετε η θηλή σας να μην είναι ξηρή. Διατηρήστε καθαρά τα χέρια σας, προκειμένου να προφυλάξετε το μωρό σας από τυχόν μικρόβια. Τέλος, ο κατάλληλος στηθόδεσμος θα σας βοηθήσει αρκετά, ενώ φροντίστε να διατηρείτε τις θηλές σας καθαρές και στεγνές.

    Μητρικός θηλασμός και η σωστή στάση

    Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται ποια είναι η σωστή θέση για να θηλάσουν το μωρό. Εμείς θα απαντήσουμε πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση, αλλά η πιο σωστή είναι αυτή στην οποία είστε άνετα και αναπαυτικά. Αν σας βολεύει να θηλάζετε καθιστή, τότε για δική σας διευκόλυνση μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μαξιλαράκι.

    Κατα τη διάρκεια του θηλασμού, κρατήστε το κάτω μέρος του στήθους σας με το ένα χέρι και ακουμπήστε το άλλο στο κεφαλάκι του μωρού, στο ύψος του αυχένα. Όταν η θηλή και το μωρό βρίσκονται στο ίδιο ύψος, τότε με ελαφριές κινήσεις φέρτε το κεφάλι στη θηλαία άλω και όχι στη θηλή. Η διευκρίνιση αυτή είναι σημαντική, καθώς οι περισσότεροι τραυματισμοί στην περιοχή της θηλής οφείλονται σε αυτή την παρανόηση.

    Η θηλαία άλως είναι η σκούρη περιοχή της θηλής. Για να έχετε τη σωστή θέση για τον θηλασμό, κρατήστε το κάτω μέρος του στήθους με τα τέσσερα δάχτυλα και με τον αντίχειρα πιέστε από την πάνω μεριά. Προσέξτε ταυτόχρονα να μην κλείνετε τη μυτούλα του μωρού. Μέσω αυτής της θέσης θα καταφέρετε να μην τραυματίσετε τις θηλές σας αλλά και να θηλάζετε με τον σωστό τρόπο.

    Μητρικός θηλασμός: Μίνι οδηγός με συμβουλές για τη νέα μαμά
    Συμβουλές για τον σωστό θηλασμό – Photo by Анастасия Войтко on Pexels.com

    Μητρικός θηλασμός και συχνότητα

    Προβληματισμός υπάρχει και ως προς τη συχνότητα του θηλασμού. Πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κάποιο όριο σε αυτόν. Θηλάζετε όταν και για όσο πεινάει το μωρό σας. Ωστόσο, ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι από ποιον μαστό θα θηλάζετε. Αν θηλάζετε εναλλάξ, τότε το μωρό σας θα λαμβάνει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα. Αν, όμως, μπορείτε να θηλάσετε και έχετε γάλα από τα πρώτα 24ώρα, τότε θα γίνεται και από τους δύο μαστούς. Επιπρόσθετα, όσο θηλάζετε μπορείτε να πίνετε όσα υγρά χρειάζεστε.

    Τέλος, με το πέρας του θηλασμού μπορείτε είτε να ακουμπήσετε το βρέφος στον ώμο σας είτε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα και να το χαϊδεύετε απαλά στην πλάτη προκειμένου να ρευτεί.

    Εξίσου σημαντικό είναι να μην το ξυπνάτε για να το θηλάσετε εκτός και αν έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου 4 ωρών.

    Διαβάστε περισσότερα:

    Απολαύστε αυτή την ιδιαίτερη και όμορφη διαδικασία του θηλασμού και να είστε σίγουρες πως όλα θα πάνε καλά!

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης