ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παιδική Ωτίτιδα: Αντιμετώπιση και Πρόληψη από Παιδο-ΩΡΛ

    Ωτίτιδα καλείται η φλεγμονή ή λοίμωξη του αυτιού και αποτελεί κοινή ιατρική κατάσταση που οδηγεί τα παιδιά στον ΩΡΛ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωτίτιδας αλλά ένας από τους πιο συχνούς είναι η μέση ωτίτιδα, η οποία περιλαμβάνει φλεγμονή του μέσου ωτός. Ακολουθεί μια επισκόπηση της θεραπείας και της πρόληψης της ωτίτιδας στα παιδιά, με έμφαση στο ρόλο των ειδικών παιδο-ΩΡΛ για τους μικρούς ασθενείς (αυτί, μύτη και λαιμό).

    Διάγνωση 

    Πριν περάσει ένας παιδο-ΩΡΛ στη θεραπευτική αντιμετώπιση, πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τα συμπτώματα εξετάζοντας λεπτομερώς τα αφτιά του παιδιού με το ωτοσκόπιο. Όταν κρίνεται απαραίτητο μπορεί να διενεργηθούν περισσότερες εξετάσεις όπως τυμπανομετρία ή ακοομετρία για την αξιολόγηση της λειτουργίας του μέσου ωτός και της ακοής. 

    Θεραπεία 

    Σύμφωνα με τα εκάστοτε ευρήματα ο παιδο-ΩΡΛ θα προχωρήσει στην θεραπευτική αγωγή όπως στη χορήγηση αντιβιοτικών εάν η ωτίτιδα είναι βακτηριακής φύσης, ώστε να συμβάλλουν στην αποδρομή της λοίμωξης.  

    Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει στο παιδί αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση της δυσφορίας και τη διαχείριση του οξέος πόνου. 

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικές ή αντιφλεγμονώδεις σταγόνες αυτιών, για άμεση εφαρμογή στο αφτί που παρουσιάζει τη λοίμωξη.  

    Παιδική Ωτίτιδα: Αντιμετώπιση και Πρόληψη από Παιδο-ΩΡΛ
    Αναζητάτε παιδο-ΩΡΛ;

    Πρόληψη ωτίτιδας 

    Η πρόληψη της ωτίτιδας είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή συχνών επεισοδίων που προκαλούν έντονο πόνο στο αφτί των παιδιών.  Αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας τους προδιαθεσικούς παράγοντες θα προλαμβάνετε με επιτυχία τις οξείες μέσες ωτίτιδες.  

    Αν το παιδί σας παθαίνει συχνά ωτίτιδες, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για πρόληψή τους: 

    • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες στο αφτί του παιδιού, διότι μπορεί να σπρώξουν το κερί (κυψελίδα αφτιού) πιο βαθιά. Προλάβετε τη συσσώρευση κεριού με σωστό καθαρισμό και επίσκεψη σε παιδο-ΩΡΛ. 
    • Σκουπίστε τα αφτιά του παιδιού με καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο ή την κολύμβηση. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η είσοδος του νερού στα αφτιά του παιδιού όταν κάνει μπάνιο. Αν μπει νερό στα αφτιά του παιδιού σας γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι για να διευκολύνετε την έξοδό του από το αφτί.  
    • Ο θηλασμός είναι πάντα ευεργετικός καθώς το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.  
    • Κάντε όλα τα απαραίτητα εμβόλια για την ηλικία του παιδιού σας, όπως συστήνουν οι παιδίατροι.  
    • Σε περιπτώσεις ιώσεων κρατήστε ανοιχτή την αναπνευστική οδό του παιδιού σας και κάντε συχνές ρινικές πλύσεις για να αποσυμφορίζεται το σύστημα.   
    • Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι, καθώς τα παιδιά σας γίνονται παθητικοί καπνιστές και επηρεάζεται το ωτορινολαρυγγικό τους σύστημα.  
    • Αν το παιδί σας παρουσιάζει αναπνευστικές αλλεργίες χρησιμοποιήστε αντιισταμινικά και αποφύγετε τους αλλεργιογόνους παράγοντες που φουντώνουν την αλλεργία του 
    Παιδική Ωτίτιδα: Αντιμετώπιση και Πρόληψη από Παιδο-ΩΡΛ
    Απευθυνθείτε στους ειδικούς την υγεία του παιδιού σας

    Σε σπάνιες περιπτώσεις υποτροπιάζουσας οξείας μέσης ωτίτιδας απαιτείται χορήγηση χημειοπροφύλαξης, δηλαδή μικρής δόσης αντιβιοτικών σε καθημερινή συστηματική βάση έχοντας προφυλακτικό σκοπό, για ένα διάστημα 1-2 μηνών, κυρίως το χειμώνα.  

    Σε δύσκολες και επίμονες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, όπου διευκολύνουν την παροχέτευση τυχόν υγρών και τον αερισμό του αφτιού, μειώνοντας έτσι αποτελεσματικά τον πόνο.  

    Εάν το παιδί σας διαμαρτύρεται για έντονο πόνο στο αφτί ή είναι μωρό και κλαίει επίμονα απαιτείται να κλείσετε ένα ραντεβού με παιδο-ΩΡΛ για την εξέταση και την εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού. Από τα ευρήματα θα καθοριστεί και η θεραπεία του. 

    Βρείτε στο Ανθομέλι κι άλλα θέματα που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

    Αναζητάτε παιδο-ΩΡΛ;

    Στο instadoctor.gr στην ενότητα παιδο-ΩΡΛ θα δείτε άμεσα γιατρούς με αξιολογήσεις ασθενών, κόστος υπηρεσιών, διαθεσιμότητα και λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους. Ενδεικτικά κάποιοι από τους διαθέσιμους γιατρούς είναι: Καλαφάτης ΑντώνηςΑντωνιάδης Ιωάννης, Νούλης Βασίλειος και Μπουκόνης Κωνσταντίνος, Στεφανάκης Ιωάννης, Ευθυμίου Χριστίνα, Παπαδήμα Ευγενία και Τσενώλη Έλλη, μπείτε και δείτε τα βιογραφικά τους, τις πραγματικές αξιολογήσεις ασθενών και κλείστε online ραντεβού με εκείνον που ταιριάζει καλύτερα στα κριτήρια σας. 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης