ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Κάνε εξέταση και χαρτογράφηση σπίλων και πρόλαβε το μελάνωμα

    Ξέρεις ότι πάντα σου μιλάω με βάση τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες μου και τις ανάγκες μου. Έτσι, και αυτή την φορά εν όψη της δερμοτολογικής εξέτασης που θέλω να κάνω και την χαρτογράφηση σπίλων, θέλω να σου τονίσω για ακόμη μία φορά την ανάγκη να ακούς και να φροντίζεις την επιδερμίδα σου και γενικά το δέρμα σου. Οι ελιές (ή σπίλοι) είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλά δέρματα αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος τους. Και σας το λέω εγώ που εχω πολλές ελιές και έχω αφαιρέσει και μερικές. Χαρτογράφηση όμως δεν είχα κάνει ποτέ! Ε, ήρθε η ώρα!.

    Γιατί να κάνω εξέταση σπίλων

    Αρχικά θέλω να δούμε μαζί τον βασικότερο λόγο που η προληπτική εξέταση σπίλων και εν συνεχεία η χαρτογράφηση σπίλων είναι τόσο σημαντική… και αυτός δεν είναι άλλος από την πρόληψη του μελανώματος, καθώς αν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να χειρουργηθεί και να αφαιρεθεί με επιτυχία. Νομίζω λοιπόν ότι δεν χρειάζεστε και δεύτερο λόγο. Ενώ σε άλλα είδη καρκίνου έχουμε ως πρόληψη, π.χ. το εμβόλιο, όπως του τραχήλου, έτσι και στον καρκίνο του δέρματος έχουμε την εξέταση και χαρτογράφηση.

    Η διαδικασία της εξέτασης χωρίζεται σε τρία στάδια, στην επισκόπηση, δηλαδή την εξέταση με γυμνό μάτι, την δερμοτοσκόπηση, δηλαδή στην εξέταση με έναν ειδικό φακό και τέλος την χαρτογράφηση (διαβάστε παρακάτω). Ο δερματολόγος σας είναι αυτός που θα σας κατατοπίσει πιο αναλυτικά με τις διαδικασίες και φυσικά με τις ανάγκες σας.

    Τι είναι το μελάνωμα:

    Το μελάνωμα είναι μία κακοήθης αλλαγή στο δέρμα μας που προκαλείται από την εξαλλαγή των μελανοκυττάρων (αυτών που παράγουν τη μελανίνη) και εντοπίζεται κατά κύριο λόγο γύρω από τους σπίλους. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μορφή καρκίνου του δέρματος, την οποία εμείς με γυμνό μάτι βλέπουμε ως αλλοίωση των σπίλων. Το μελάνωμα δεν συνδέεται φυσικά μόνο με τους σπίλους αλλά το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μας βάλει στη διαδικασία του ελέγχου.

    Σε γενικές γραμμές και χωρίς να επεκταθώ σε μελέτες που διάβασα, τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί. Επίσης θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους καθώς κάνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος αλλά ευτυχώς αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.

    Στο Dermamedic Clinic, η δερματολόγος Μαρία Γιαννάκη μπορεί να “διαβάσει” το δέρμα μας (κάτω από την επιφάνεια) και να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγές στην περιοχή των σπίλων που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης του μελανώματος. Η διαδικασία με το ψηφιακό σύστημα δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης Fotofinder είναι μη επεμβατική και εντελώς ανώδυνη.

    Χαρτογράφηση σπίλων στο δερματολογικό ιατρείο Dermamedic για την αποφυγή του μελανώματος
    Μην παραλείψετε την εξέταση σπίλων

    Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων

    Με τη χαρτογράφηση σπίλων, η οποία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος καταγραφής όλων των ελιών που έχουμε στο σώμα μας, έχει τη δυνατότητα ο δερματολόγος να αποτυπώσει όλες τις αλλαγές που γίνονται στο δέρμα μας με τα χρόνια (π.χ. αν μια ελιά μας έχει μεγαλώσει επικίνδυνα) και φυσικά να διαμορφώσει μια εκτίμηση ακριβείας σχετικά με κάποια δερματική ασθένεια, όπως το μελάνωμα.

    Ιδανικά ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται ετησίως, ειδικά αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως σε οικογένεια με ιστορικό μελανώματος ή μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα (άνω των 50), αν έχετε άτυπους σπίλους ή έχετε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία παλιότερα.

    Διαβάστε περισσότερα:

    Πότε να κλείσω ραντεβού;

    Όπως σε κάθε προληπτικό ραντεβού, η απάντηση είναι άμεσα. Όσο το αφήνετε, τόσο περνάει ο καιρός και ίσως σας βρουν μπελάδες. Ωστόσο, η απάντηση είναι “εχθές” αν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα μιας ελιάς ή την δημιουργία αρκετών νέων (όπως στην περίπτωση μου). Επίσης προσοχή αν έχετε κνησμό ή αιμορραγία.

    Σύντομα θα έχετε νέα μου στο instagram και από το δικό μου ραντεβού για εξέταση και χαρτογράφηση οπότε θα τα πούμε και από εκεί. Θα χαρώ να μου πείτε αν έχετε κάνει ή αν γνωρίζετε κάποιον που η εξέταση αυτή των έσωσε από τα χειρότερα.

    Εύχομαι σε όλους σας να είστε καλά.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης