ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    That girl: Το κυρίαρχο trend στο TikTok και στο Youtube για τις έφηβες

    Καλημέρα και καλή χρονιά! Αποφασίσαμε με την Κατερίνα να ξεκινήσουμε τη χρονιά με δύο ποστ που αφορούν κυρίως στην εφηβεία (δες το Γράμμα στον Μελλοντικό εαυτό μου εδώ) και αυτό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η κατηγορία μας αυτή αγκαλιάστηκε πολύ από όλους σας! ‘Εχοντας κι εμείς κορίτσια στην εφηβεία και στην προεφηβεία αρχίσαμε δειλά δειλά πριν καιρό να γράφουμε για θέματα που αφορούν τους εφήβους και είδαμε από το feedback και τα λόγια σας ότι έχετε ανάγκη από ιδέες που θα σας φέρουν πιο κοντά στα κορίτσια ή στα αγόρια σας. Άλλωστε πάντα στο Ανθομέλι στοχεύαμε στην εμπλούτιση του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας! Η τρέλα των μαθημάτων, οι ορμόνες, η κυριαρχία της τεχνολογίας στη ζωή μας, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αλλά από την άλλη η ανάγκη να περάσετε καλά με τα παιδιά σας, ενώ ταυτόχρονα τους δίνετε και χώρο να αναπνεύσουν και να είναι με τους φίλους, αποτελεί μια καθημερινή σε όλους μας σκέψη και πάντα χωρίς πανικό θέλουμε να σας καθησυχάζουμε και να σας δίνουμε ίσως και την άλλη όψη των πραγμάτων. Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που απασχολεί αρκετά έφηβα κορίτσια και είναι ένα κυρίαρχο trend στο tiktok και στο youtube που ονομάζεται “that girl”.

    Δεν είμαστε φυσικά εδώ για να σας ανησυχήσουμε. Άλλωστε το συγκεκριμένο trend δεν είναι και το πιο ανησυχητικό πράγμα στο διαδίκτυο (υπάρχουν πολύ χειρότερα). Είμαστε εδώ κυρίως για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας μαζί σας. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. H Μελίτα και οι φίλες της τον τελευταίο καιρό μιλούσαν μεταξύ τους για μια κοινή ρουτίνα που ήθελαν να χτίσουν και για κάποιες δραστηριότητες που ήθελαν να κάνουν μαζί αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς τα προγράμματά τους δεν ήταν κοινά. Το θέμα λοιπόν κάποιων δραστηριοτήτων, όπως το πολύ πρωινό ξύπνημα και η δημιουργία μιας συγκεκριμένης ρουτίνας, που δεν υπήρχε μέχρι στιγμής στη ζωή μας άρχισε να γίνεται κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Εβαλα, λοιπόν, τα μεγάλα μέσα και ζήτησα από την Μαρία, τη 15χρονη ανιψιά μου, την άποψή της. Η Μαρία ως μεγαλύτερη είναι πρωτοπόρα και την περίοδο της καραντίντας είχε προσπαθήσει να έχει μια πιο αποδοτική μέρα και να μη βαλτώνει. Πρωινό ξύπνημα, πολλές φορές περπάτημα πριν τα online μαθήματα, υγιεινό πρωινό, οργάνωση του ημερήσιου προγράμματός της με bullet journal κ.α. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να συζητάμε παρέα το trend του “that girl”.

    Τι σημαίνει “that girl”

    Η έννοια του be “that girl” στο tik tok και στο youtube έχει μια πολύ καλή βάση και ξεκίνησε με πολύ καλές προθέσεις. Είναι ένα trend που προτρέπει τα κορίτσια να λειτουργούν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο στην καθημερινότητά τους και στηριζόμενη στη δημιουργία aesthetic βίντεο με πολύ όμορφα στημένες φωτογραφίες τα προτρέπει:

    • να ξυπνάνε νωρίς
    • να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα
    • να κάνουν διαλογισμό
    • να κρατάνε ημερολόγιο
    • να τρέφονται υγιεινά
    • να πίνουν χυμούς
    • να κάνουν σωστό καθαρισμό
    • να κάνουν καθημερινά γυμναστική
    • να είναι οργανωμένες
    • να έχουν θετική συμπεριφορά
    • να βάζουν προτεραιότητα τον εαυτό τους και την υγεία τους

    Τέλεια έως εδώ! Πραγματικά κι εγώ δεν έβρισκα αρχικά τίποτα το μεμπτό σε όλα αυτά. Άλλωστε λίγο ή πολύ όλες οι μαμάδες τα ίδια λέμε και δεν εισακουγόμαστε κιόλας. Τι πιο τέλειο από το να μου ζητάει η κόρη μου να ξυπνάει νωρίς και να έχει πρόγραμμα. Έλα μου ντε που δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο!

    That girl: Το κυρίαρχο trend στο TikTok και στο Youtube για τις έφηβες 1
    That girl: Το κυρίαρχο trend στο TikTok και στο Youtube για τις έφηβες 3

    Be That Girl or Be Yourself?

    Ως καθηγήτρια έχω έρθει όλα αυτα τα χρόνια σε επαφή με αρκετές έφηβες και έχω βιώσει τις αλλαγές τους, από παιδιά να γίνονται κοπέλες. Έχω δει τις ορμόνες να αλλάζουν το σώμα τους, τη φωνή ή τη συμπεριφορά τους. Έχω δει μαγκιές, συστολές, έρωτες, αδιαφορία για τα μαθήματα αλλά και υγιείς αλλαγές που μόνο ομορφιά μπορούσαν να εκπέμψουν. Είναι μαγική αυτή η μεταμόρφωση των γυναικών και δυστυχώς μερικές φορές τα πρότυπα των εποχών μπλοκάρουν τα κορίτσια μας να ανθίσουν ήπια και όμορφα. Θέλει πολύ δουλειά από την οικογένεια, υπομονή, αγάπη, φροντίδα, ενσυναίσθηση, συζήτηση, κατανόηση και χρόνο για να προσφέρουμε εμείς οι γονείς το ασφαλές περιβάλλον που χρειάζονται οι έφηβοι.

    ‘Ολα αυτά με έκαναν να σκεφτώ τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα τέτοιο trend στη διαφορετικότητα των παιδιών. Και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία να δεχτούν την διαφορετικότητά τους αλλά και τη διαφορετικότητα των συνομιλήκων τους. Βαλλόμενα από τα trends του διαδικτύου, νιώθω πολλές φορές ότι θέλουν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι ή που τους λέει η καρδούλα τους μονο και μόνο για να μπορούν να ενσωματωθούν. Ποιο είναι άλλωστε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εφηβείας; Η προσπάθεια να ενσωματωθείς, να γίνεις ένα με το σύνολο ώστε να μη διαφέρεις και να μην ξεχωρίζεις από την “αγέλη” σου. Κι εκεί αγαπημένα Ανθομελάκια έρχεται και η ανησυχία μου για αυτό το trend!

    Πάντα προέτρεπα την κόρη μου να νιώθει καλά αν ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αλλά και να σέβεται τα παιδιά όταν αυτά είναι διαφορετικά. Δεν θα έπρεπε να νιώθει άβολα αν ήθελε να ντύνεται διαφορετικά ή αν για παράδειγμα το δωμάτιό της δεν ήταν ακριβώς όπως αυτά που βλέπει στα βίντεο των “that girl”. Αντίστοιχα η ανιψιά μου θα έπρεπε να είναι περήφανη που είναι άσσος στο πιάνο ενώ οι φίλες της δεν έχουν ίχνος μουσικής και καμιά φορά φαίνεται ότι δεν την καταλαβαίνουν. Και είμαστε περίφανοι για εκείνη που ζει την ηλικία της χωρίς να καλπάζει επικίνδυνα! Τι να κάνουμε αν δεν τους αρέσουν συγκεκριμένα λαχανικά και η βρώμη ή αν δεν τους αρέσει να ξυπνάνε στις 5 το πρωί; Επίσης, οι έφηβοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πολλές φορές ο λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι και οικονομικός (πρακτικά πράγματα!). Ο σκοπός είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιά την ιδέα ότι η διαφορετικότητα είναι μέσα στη ζωή, πρέπει να είναι σεβαστή και ότι το κάθε κορίτσι είναι μοναδικό!


    Διαβάστε επίσης:

    Πως είναι να είσαι έφηβος: δες αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις της εφηβείας

    Ευωδιαστή εφηβεία

    Κεφάλαιο εφηβεία: Οι Τετάρτες με τη μαμά

    Γονείς και έφηβοι – ποιοτικός χρόνος μαζί τους στην εφηβεία

    Στο κατώφλι της εφηβείας, βιβλία για κορίτσια και αγόρια

    Δύο εξαιρετικά βιβλία με θέμα την εφηβεία και τη γενιά iGen


    Σκοπός μας και σκοπός τους είναι να καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν αυτές τις κατα τ’ άλλα εξαιρετικές ιδέες για τη ζωή τους με την προσωπικότητά τους και με το άτομο που θέλουν να γίνουν. Εάν δηλαδή οι πράξεις τους και οι συνήθειές τους ή αυτές τέλος πάντων που θέλουν να υιοθετήσουν δεν συμβαδίζουν με την ταυτότητά τους τότε μόνο εκνευρισμό, αυτολύπηση και απογοήτευση μπορεί να φέρουν. Αν για παράδειγμα, θέλεις απεγνωσμένα να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου και μετά από 2-3 μέρες συνειδητοποιείς ότι είτε δεν χωράει στην καθημερινότητά σου σε τέτοιο βαθμό είτε απλά δεν σου ταιριάζει αυτό που κάνουν οι άλλοι, θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να το φιλτράρουν και να νιώσουν καλά με αυτό ή έστω να τα βοηθήσουμε να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο να πετύχουν τον στόχο τους. Ας είμαστε δίπλα τους και αποδέκτης των θέλω και των ανησυχιών τους.

    Ας τους μάθουμε να λένε, “θα φάω πιο υγιεινά” γιατί μου αρέσει να έχω ευεξία και όχι “πρέπει να φάω πιο υγιεινά” επειδή είναι μόδα. Ας τους μάθουμε να γυμνάζονται επειδή “η άσκηση είναι υγεία” και όχι γιατί ” η φίλη μου κάνει pilates 3 φορές την εβδομάδα”. Θα μου πείτε καμιά φορά, το τερπνόν μετά του ωφελίμου… αλλά νομίζω ότι πιάσατε την ουσία όλων όσων σας είπα.

    Κι αν αυτή που με διαβάζεις τώρα είσαι εσύ αυτό το κορίτσι, θέλω να σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό να θέλεις να γίνεις “αυτό το κορίτιτσι” και να αποκτήσεις καλές συνήθειες, αρκεί να μην φυλακιστείς μέσα σε μία εικόνα τελειότητας. Άλλωστε, η διαφορετικότητα και καμιά φορά η “ατέλεια” είναι αυτή που θα αναδείξει τη μοναδικότητα σου.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης