ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ με κίτρινη κολοκύθα

    Σήμερα φτιάχνουμε εύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ με κίτρινη κολοκύθα. Την κολοκύθα μπορούμε να τη βρούμε στον μανάβη ή σε σούπερ μάρκετ έτοιμη βρασμένη. Η καλύτερη εποχή της για να είναι νόστιμη και σε ωρίμανση είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής πιθανότατα υπάρχουν σε κάθε σπίτι κι αν όχι είναι εύκολο να τα βρείτε. Παρακάτω θα βρείτε τη δική μου συνταγή για κολοκυθόσουπα έτσι όπως κατέληξα να τη φτιάχνω μετά από διάφορες δοκιμές που έφτιαξα κατά καιρούς.

    Στο Ανθομέλι θα βρείτε πολλές συνταγές στην αντίστοιχη κατηγορία. Πατήστε εδώ.

    Συνταγή για εύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ

    Υλικά

    • Μισή μακρόστενη κίτρινη κολοκύθα (δεν έχει σπόρια)
    • 3 καρότα μεγάλα
    • 3 μέτριες πατάτες
    • 2 πράσα σε ροδέλες
    • 1 μικρό κρεμμύδι σε στενές ροδέλς ή κυβάκια (κατά προτίμηση κόκκινο κρεμμύδι που είναι πιο γλυκό και θα δώσει και λίγο χρώμα στη σούπα)
    • 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
    • 1 κ. σ. μαργαρίνη
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 κ.σ. νοστιμιά maggi ή κύβο λαχανικών
    • λίγο κάρυ
    • λίγη πάπρικα
    • κρέμα γάλακτος light (προαιρετικά)

    Περισσότερες συνταγές για σούπες θα βρείτε εδω:

    Μανιταρόσουπα βελουτέ ως πρώτο πιάτο

    Σούπα με μοσχαράκι και λαχανικά

    Ντοματόσουπα χειμωνιάτικη

    Τραχανάς ο αγαπημένος!

    Εύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ με κίτρινη κολοκύθα
    Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels

    Εκτέλεση συνταγής

    Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Δεν μας ενδιαφέρει το σχήμα τους γιατί θα την κάνουμε βελουτέ στο τέλος. Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα δύο βούτυρα και μόλις λιώσουν ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και τα σωτάρουμε ελαφρά. Προσοχή να μην καούν το κρεμμύδι και το πράσο. Αν φοβάστε να μην την πατήσετε μπορείτε να βάλετε πρώτα τα σκληρά λαχανικά και προς το τέλος να προσθέσετε το κρεμμύδι και το πράσο.

    Μετά ρίχνετε νερό τόσο που να σκέπάσετε τα υλικά. Περίπου μισή κατσαρόλα που σημαίνει πως είναι 1 με 1.5 λίτρο. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, νοστιμιά και λίγο κάρυ και πάπρικα. Προσοχή στο αλάτι γιατί η νοστιμιά είναι αλμυρή. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο 6 με 7 (max 9) σκεπάζετετην κατσαρόλα με το καπάκι αφήνοντας όμως και ένα μικρό άνοιγμα. Η κολοκυθόσουπα είναι έτοιμη ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα.

    Αν θέλετε να γίνει πιο γρήγορα το φαγητό μπορείτε να βράσετε το νερό στον βραστήρα και να το ρίξετε μετά στην κατσαρόλα βρασμένο.

    Επόμενο βήμα είναι να κάνουμε τη σούπα βελουτέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ραβδομπλέντερ ή ένα μεγάλο μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα. Αφού διαλυθούν τα υλικά ρίξτε πάλι τον χυλό στην κατσαρόλα και προσθέστε μισή ή μία μικρή κρέμα γάλακτος (κατά βούληση) ενώ είναι ακόμα στο μάτι. Κλείστε το μάτι και αφήστε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι εκεί με την ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία.

    Αν θέλετε να ετοιμάστε τη σούπα για κάποιο τραπέζι ως πρώτο πιάτο μπορείτε να την φτιάξετε από την προηγούμενα αλλά να παραλείψετε την προσθήκη της κρέμας γάλακτος. Την επόμενη μέρα αφού ζεστάνετε την σούπα ρίξτε την κρέμα λίγο πριν τη σερβίρετε.

    Μπορείτε να σερβίρετε με μια κουταλιά γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Αν σας αρέσουν τα καφτερά μπορείτε να πασπαλίσετε και με λίγο μπούκοβο. Συνοδέψτε με φρέσκο ψωμί ή με κρουτόν έτοιμα ή χειροποίητα.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: 4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

    Συνταγή για κολοκυθόσουπα βελουτέ
    Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels

    Μικρά μυστικά για κολοκυθόσουπα

    Κόψτε την πατάτα και τα καρότα σε πιο μικρά κομμάτια από την κολοκύθα. Η πατάτα αργεί να βράσει σε σχέση με την κολοκύθα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μαλακώσουν στον ίδιο χρόνο.

    Προτιμήστε φρέσκια κολοκύθα και όχι βρασμένη σε συσκευασία από το σούπερ μάρκετ. Έχω δοκιμάσει και με αυτόν τον τρόπο να την φτιάξω αλλά δεν έχει την ίδια νοστιμιά.

    Μπορείτε να προσθέσετε στη σούπα και γλυκοπατάτα.

    Γενικά να ξέρετε πως οι ποσότητες που σας έδωσα είναι ενδεικτικές. Λίγο πιο πάνω ή λιγο πιο κάτω δεν κάνει μεγάλη διαφορά αλλά πρέπει να προσέξουμε να υπερισχύει σε ποσότητα η κολοκύθα.

    Η κολοκύθα στην κατάψυξη ή στο ψυγείο

    Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που έχει πολλές και γλυκιές κολοκύθες να τις βάλετε στην κατάψυξη σε καλά κλεισμένα σακουλάκια, τριμμένες ή σε κομμάτια, και να τις κρατήσετε ως και 1 χρόνο!

    Αν σας περισσέψει κολοκύθα διατηρήστε την στο ψυγείο, το πολύ μία εβδομάδα, τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη ή σακουλάκι ή καλά κλεισμένο τάπερ.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

      • Μπορείτε να εγγραφείτε στο Newsletter μας (δες το κουτάκι στο κάτω μέρος της σελίδας και φυσικά να μας ακολουθήσεις στο Facebook (Ανθομέλι) ή/και στο instagram (anthomeli). Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης