ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευστή. Χωριάτικο, λευκό, ολικής και καλαμποκόψωμο. Μοντέλα και συμβουλές αγοράς και χρήσης.

    Αχ αυτή η καραντίνα! Μέχρι και ψωμί με ανάγκασε να φτιάχνω! Κι όχι, δεν έχουν κλείσει οι φούρνοι, ούτε σταμάτησαν να βγάζουν ψωμί! Αλλά από τότε που έφτιαξα για πρώτη φορά το ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα, κόλλησα για τα καλά με το σπιτικό ψωμί. Μας άρεσε τόσο αυτό το ψωμί, που μετά δεν μπορούσαμε να φάμε του φούρνου.

    Από την άλλη, χρόνος για να νοιαστώ να κάνω τη διαδικασία από βραδύς, να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο και την άλλη μέρα να είμαι απαραίτητα στο σπίτι για να το ψήσω, δεν υπήρχε. Εδώ που τα λέμε ούτε η διάθεση υπήρχε, κι έτσι αποφάσισα να πάρω ένα αρτοπαρασκευαστή. Ποια, εγώ; Που τα κορόιδευα αυτά! Με επηρέασε και το ψωμί που έφτιαχνε η μαμά μου στον δικό της αρτοπαρασκευαστή που ήταν αφράτο και πεντανόστιμο και είπα να την κάνω την αγορά.

    Έτσι, έφτασε στο σπίτι μας ο αρτοπαρασκευαστής Kenwood BM450 και του αλλάξαμε τα φώτα! Θέλω να πω… δεν σταμάτησε να δουλεύει σχεδόν καθημερινά. Πλέον φτιάχνω 4 διαφορετικά ψωμιά και τις συνταγές τους θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή 1
    Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα στον φούρνο

    Η παρασκευή του ψωμιού έγινε ευκολότερη, ταχύτερη και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία από μένα ή νοιάξιμο. Το πρωί, πριν φτιάξω το καφεδάκι μου, βάζω τα υλικά μέσα στον κάδο, επιλέγω το πρόγραμμα, τα γραμμάρια και το πόσο σκληρή θέλω την κόρα και πατάω start. Τέσσερα πατήματα είναι η όλη διαδικασία γιατί ο αρτοπαρασκευαστής μου είναι και με πλήκτρα αφής. Μέσα σε λίγες ώρες το ψωμάκι είναι έτοιμο για το σνακ των παιδιών, ειδικά τώρα στην καραντίνα με την τηλεκπαίδευση.

    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευστή
    Κολατσιό με σπιτικό ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή με βούτυρο, κασέρι και βρασμένα αυγά.

    Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του προγραμματισμού. Μπορώ, αν δουλεύω το πρωί, να το ρυθμίσω να είναι έτοιμο το μεσημέρι. Εναλλακτικά μπορώ να ετοιμάσω τα υλικά από το βράδυ, αρκεί να μην έχει η συνταγή αυγά ή γάλα, και να είναι έτοιμο το πρωί για το πρωινό μας. Για την ώρα δεν χρειάστηκε, γιατί δουλεύω από το μεσημέρι και μετά, οπότε τα πρωινά είμαι συνήθως στο σπίτι. Σε περίπτωση που βιάζεστε υπάρχει και το γρήγορο πρόγραμμα σε μιάμιση ώρα, αλλά στην οικογένεια δεν άρεσε το αποτέλεσμα γιατί δεν ήταν τόσο αφράτο. Ε, τι είναι μία ώρα παραπάνω αν είναι να το ευχαριστηθούμε;

    Με τον αρτοπαρασκευστή μπορείτε ακόμα να φτιάξετε: ψωμί του τόστ, ψωμί τύπου μπριός, αλμυρά ψωμιά, ψωμιά χωρίς γλουτένη, γλυκά κέικ, αλμυρά κέικ και ζύμη για πίτσα. Ανάλογα με τη μάρκα του αρτοπαρασκευαστή, μπορείτε να κάνετε ζύμη για φρέσκα ζυμαρικά, ζύμη για κρουασάν, τσουρέκι, μαρμελάδες ή και στραγγιστό γιαούρτι. Από αυτά τα τελευταία δοκίμασα με επιτυχία μαρμελάδα αλλά δεν συμφέρει για μεγάλες ποσότητες.

    Δοκιμασμένες συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

    Από τότε που τον αγόρασα έχω κάνει αρκετές δοκιμές με διάφορες συνταγές ψωμιών κι έχω καταλήξει σε 4 διαφορετικά ψωμιά. Ανάλογα με τα αλεύρια που έχω στο σπίτι, αλλά και τη διάθεση ή πολλές φορές και με τις παραγγελιές των παιδιών επιλέγω μία από αυτές.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να βάζουμε τα υλικά με τη συγκριμένη σειρά που μας τα δίνει η συνταγή, μετρώντας με όσο περισσότερη ακρίβεια μπορούμε να υλικά τους. Οπότε θα χρειαστείτε δοσομετρητή για το νερό, κουταλάκια δοσομετρητές (για κ.γ και κ.σ) και μια ζυγαριά (η ηλεκτρονική είναι καλύτερη). Ξεκινάμε με το νερό, προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.

    Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι το πώς θα τοποθετηθούν στον κάδο τα 3 τελευταία υλικά. Στη μια γωνία βάζουμε τη ζάχαρη στην άλλη διαγωνίως απέναντι το αλάτι και στη μέση τη μαγιά. Αυτό γίνεται για να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με τα άλλα δύο υλικά γιατί μετά δεν θα φουσκώσει το ψωμί. Επίσης προσοχή και στον δοσομετρητή. Εγώ όταν είναι να βάλω τη μαγιά τον πλένω και τον σκουπίζω για να τον χρησιμοποιήσω εκ νέου.

    Info: Οι δοσομετρητές παρέχονται με τη συσκευή συνήθως.

    Τα προγράμματα αντιστοιχούν στον αρτοπαρασκευαστής kenwood BM450. Ο χρόνος που γράφω είναι ενδεικτικός γιατί ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την κόρα που θα επιλέξετε. Αν για παράδειγμα επιλέξετε την τραγανή κόρα θα χρειαστεί κι άλλο ψήσιμο άρα και περισσότερη ώρα.

    Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία του Ανθομέλι συνταγές: Αλμυρά, Γλυκά.

    Ψωμί ολικής 4 εποχών (750γρ) στον αρτοπαρασκευαστή

    Πρόγραμμα 4

    Χρόνος 2 ώρες και 30 λεπτά

    Το συγκεκριμένο, θεωρείτε ψωμάκι ολικής αλλά δεν είναι τόσο σκούρο και η γεύση του, που συνήθως το μαύρο δεν αρέσει στα παιδιά, δεν είναι τόσο έντονη. Είναι σχετικά σφιχτό ψωμάκι αλλά πολύ αφράτο και κρατάει φρέσκο. Η επιφάνειά του όταν ολοκληρώνεται το ψήσιμο δεν βγαίνει πάντα ίδια και λεία, όπως στα επόμενα ψωμιά, αλλά έχει κι αυτό το σχήμα τη χάρη του.

    • 225 γρ. νερό
    • 1 κ.σ. σπορέλαιο
    • 140 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
    • 130 γρ αλεύρι ολικής
    • 100 γρ. αλεύρι σκληρό
    • 60 γρ. αλεύρι σίκαλης (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το αλεύρι τσουρεκιού ή ολικής ή μισό μισό και το αποτέλεσμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα)
    • 1.5 κ.γ. αλάτι
    • 1.5 κ.γ. ζάχαρη
    • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευστή
    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή 8

    Ψωμί ολικής (1000 γρ) στον αρτοπαρασκευαστή

    Γίνεται τέλειο! Φουσκώνει πολύ, είναι πολύ αφράτο, κρατάει 2-3 μέρες σαν φρέσκο! Είναι απλά υπέροχο!

    Πρόγραμμα 1

    Χρόνος 4 ώρες και 35 λεπτά

    • 410 γρ. νερό
    • 1.5 κ.σ ηλιέλαιο
    • 500 γρ. αλεύρι ολικής
    • 100 γρ. αλεύρι σκληρό
    • 1.5 κ.γ αλάτι
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • 1.5 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη

    Καλαμποκόψωμο (1000 γρ) στον αρτοπαρασκευαστή

    Ένα κίτρινο ψωμί που φουσκώνει πολύ! Είναι πολύ νόστιμο και τριφτό. Την πρώτη μέρα είναι πολύ καλύτερο από τις επόμενες.

    Πρόγραμμα 1

    Ώρα ψησίματος 3 ώρες και 15 λεπτά

    • 330 ml νερό
    • 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 250 γρ. καλαμποκάλευρο
    • 300 γρ. αλεύρι σκληρό
    • 1.5 κ.γ. αλάτι
    • 2 κ.γ. ζάχαρη
    • 1.5 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη

    Ψωμί χωριάτικο λευκό (1000 γρ) στον αρτοπαρασκευαστή

    Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η συνταγή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σύντομο πρόγραμμα ψησίματος. Ωστόσο, εμάς δεν μας ευχαρίστησε το αποτέλεσμα γιατί δεν βγαίνει τόσο φουσκωμένο και αφράτο και επιλέγω να το ψήνω στο πρόγραμμα 2. Αν αντικαταστήσετε το σκληρό αλεύρι με ζυμωτό (σκληρό) θα γίνει πιο τραγανή η κόρα του, σαν χωριάτικου ψωμιού. Αν αντικαταστήσετε το μαλακό αλεύρι με το επίσης μαλακό αλεύρι για τσουρέκια, θα γίνει ακόμα πιο αφράτο εσωτερικά.

    Πρόγραμμα 2 (γρήγορο πρόγραμμα για λευκό ψωμί)

    Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες 30λεπτά

    • 400 ml νερό
    • 2 κ.σ. σπορέλαιο
    • 450 γρ. αλεύρι σκληρό ή ζυμωτό
    • 190 γρ. αλεύρι μαλακό ή για τσουρέκια
    • 1.5 κ.γ. αλάτι
    • 2 κ.γ. ζάχαρη
    • 2.5 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη

    Πολλοί θεωρούν πως το σχήμα του ψωμιού στον αρτοπαρασκευστή είναι άχαρο και ίσως κόβετε δύσκολα. Δεν σας κρύβω πως, ως πριν λίγο καιρό, ανήκα κι εγώ σε αυτή την κατηγορία. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνει ο αρτοπαρασκευαστής μόνο το ζύμωμα και να το ψήσετε στον φούρνο. Αλλά για ποιον λόγο να παιδεύεστε ενώ μπορείτε να έχετε χωρίς κόπο το ψωμί και ζυμωμένο και ψημένο; Για μένα, που ο φούρνος μου είναι δύσκολος στο ψήσιμό του, ήταν πολύ δύσκολο να είμαι σίγουρη αν τελικά το ψωμί μου ψήθηκε καλά εσωτερικά. Οπότε, ο αρτοπαρασκευαστής μου έλυσε τα χέρια!

    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευστή
    Χωριάτικο λευκό ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

    Μικρά μυστικά

    Παραπάνω διαβάσατε ήδη κάποια μικρά μυστικά. Θα ήθελα να προσθέσω και κάποια ακόμα:

    • Μόλις βγάλετε το ψωμί και αφαιρέσετε τον αναδευτήρα που μερικές φορές σφηνώνει στον πάτο του ψωμιού, αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα. Αν βιαστείτε να το κόψετε δεν θα σας κοπεί σωστά.
    • Για να το κόψετε ευκολότερα χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό μαχαίρι ή ένα καλό πριονωτό μαχαίρι.
    • Για να το διατηρήσετε καλά μετά τη δεύτερη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
    • Αν η συνταγή που σας άρεσε βγάζει μεγάλο ψωμί, αλλά εσείς δεν το καταναλώνετε γρήγορα, μπορείτε να το κόψετε στη μέση ή σε φέτες και να βάλετε ένα μέρος του στην κατάψυξη. Όταν το ξεπαγώσετε είναι ολόφρεσκο και δεν μυρίζει καθόλου σε σχέση με τα ψωμιά από τον φούρνο, που δοκίμασα να βάλω στην κατάψυξη. Αυτή η λύση είναι καταπληκτική αν είστε σε δίαιτα.
    4 συνταγές για ψωμί στον αρτοπαρασκευστή -
Κέικ καρότου στον αρτοπαρασκευαστή
    Κέικ καρότου στον αρτοπαρασκευαστή

    Διαβάστε περισσότερα:


    Αγορά αρτοπαρασκευαστή

    Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή και η ιδέα του να φτιάχνετε το δικό σας ψωμί ή κέικ σας αρέσει, κάντε μια καλή αναζήτηση στην αγορά πριν καταλήξετε στο μοντέλο. Υπολογίστε τις διαστάσεις τους γιατί πιάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας και διαβάστε και τα σχόλια των αγοραστών.

    Εγώ δυσκολεύτηκα πάρα πολύ, γιατί μετά την πρώτη καραντίνα δεν υπήρχε ούτε ένας αρτοπαρασκευαστής για δείγμα στην Ελλάδα και περίμενα πάνω από μήνα για να έρθει το μοντέλο Kenwood BM450, που ήθελα. Αλλά σε εκείνη τη φάση δεν είχα κι άλλες επιλογές. Είναι μεταλλικός με γυάλινο καπάκι που αφαιρείται για να πλυθεί και η οθόνη του είναι ψηφιακή με πλήκτρα αφής.

    Στη εσωτερική μεριά του καπακιού έχει αποσπώμενη ειδική θήκη που ρίχνει αυτόματα τους σπόρους όταν θέλουμε να ρίξουμε μέσα στο ψωμί. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι απαραίτητα εκεί για να ανοίξεις το καπάκι και να τους βάλεις μέσα. Έχει 14 διαφορετικά προγράμματα, ψήνει με θερμό αέρα, έχει 15ωρο προγραμματισμό, με επιλογή καθυστέρησης, και δυνατότητα διατήρησης της θερμοκρασίας του ψωμιού μέχρι και μία ώρα μετά.

    Ο Kenwood ΒΜ350 είναι λίγο παλιότερο μοντέλο με διαφορές στην εμφάνιση και κυρίως στο καπάκι και τα πλήκτρα αλλά οικονομικότερος.

    Η μαμά μου έχει τον αρτοπαρασκευαστή Silvercrest, του lidl, και είναι πολύ ευχαριστημένη, αν και γενικά δεν κάνει πολλές δοκιμές με νέες συνταγές. Βγάζει ως 1700 γρ. ψωμί, που είναι ιδανική ποσότητα για μεγάλες οικογένειες και φτιάχνει στραγγιστό γιαούρτι και κέικ. Αλλά πρέπει να πετύχεις την περίοδο που τον φέρνουν στα μαγαζιά τους.

    Καλά σχόλια διάβασα και για το αρτοπαρασκευαστή Izzy fresh bread, που φτιάχνει και γιαούρτι αν και σαν ποιότητα κατασκευής, υλικών και στιβαρώτητας δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μου. Επίσης διάβασα καλά σχόλια και για τον αρτοπαρασκευαστή Moulinex OW2208 Pain Plaisir. Και οι δύο είναι αρκετά οικονομικοί. Ρίξτε μια ματιά και στον Αρτοπαρασκευαστή Beper BC.130.

    Είμαι σίγουρη πως κάπου θα βρείτε τον κατάλληλο για τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Αν πάλι έχετε ήδη έναν αρτοπαρασκευαστή, γράψτε μας σε σχόλιο τη δική σας γνώμη και εμπειρία με την παρασκευή ψωμιού στο σπίτι αλλά και το μοντέλο που έχετε επιλέξει.

    4 συνταγές για ψωμί στο αρτοπαρασκευστή. Χωριάτικο, λευκό, ολικής και καλαμποκόψωμο. Συμβουλές αγοράς

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    9 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Δεν μετανιώνω καθόλου για την αγορά του αρτοπαρασκευαστή μου, αν και όταν μου τον έφερε ο άντρας μου διαμαρτυρήθηκα. Ήταν πριν αρχίσει η πρώτη καραντίνα και ούτε μας περνούσε από το μυαλό πως θα περνούσαμε αυτή την κατάσταση του κορονοιού και κατά συνέπεια της καραντίνας. “Τι τον ήθελες τώρα τον αρτοπαρασκευαστή , του είπα, χάθηκαν οι φούρνοι;¨ Και όμως μου στάθηκε πολύ απαραίτητος και δεν θέλω να σκεφτώ πως θα αγοράσω ψωμί από το φούρνο. Από τότε δεν έχω σταματήσει να κάνω το δικό μας ψωμί χωρίς κούραση και έννοια.

      • Αγγελική, διευκρίνησέ μου… Εννοείς με τις οδηγίες τις δικές μας ή με του αρτοπαρασκευστή σου; Δεν είχε μέσα βιβλίο συνταγών; Αν μπορώ κάπως να βοηθήσω πολύ ευχαρίστως να το κάνω αν και δεν έχουμε ίδια μάρκα.

    2. Εγώ έχω τον silvercrest από lidl, όπως η μαμά σου όπως είπες. Κι εγώ δεν έχω πειραματιστει με τον αρτοπαρασκευαστη. Αν κάνω τις συνταγές που έχεις δώσει θα πετύχει το ψωμί στον δικό μου αρτοπαρασκευαστη;

      • Αυτό δεν το ξέρω γιατί η μαμά μου έχει κολλήσει με μία συνταγή και δεν δοκιμάζει νέες! χαχα! Οπότε δεν το έχω δοκιμάσει για να σου πω σίγουρα. Ωστόσο δεν χάνει να το δοκιμάσεις φτάνει να βάλεις το αντίστοιχο βάρος πχ 1 κ. και το αντίστοιχο πρόγραμμα πχ για λευκό ή μαύρο ψωμί. (Δεν γνωρίζω τη χρήση του αρτοπαρασκευαστή που έχεις… )
        Αν πετύχει ή και όχι γράψε μου να ξέρω. Κατερίνα

      • Νομίζω πως οι πρώτες φορές ήταν και για μένα κάπως πιο δύσκολες… Αλλά μετά τις πρώτες φορές πήρα το κολλάι. Προσπάθησε να κάνεις μόνο μία συνταγή αρχικά και πιο απλή και μετά ξεκίνα δοκιμές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης