ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τραχανάς ο αγαπημένος!

    Ίσως κάποιοι από εσάς με το που ακούτε την λέξη τραχανάς αηδιάζετε ενώ κάποιοι άλλοι πάλι την έχετε συνδυάσει με κάποια ασθένεια! Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να κρύψω την λατρεία που έχω γι αυτήν τη σούπα! Μπορώ να τη φάω για πρωινό, για μεσημεριανό, για απογευματινό ή για βραδινόμε μπόλικη χοντροτριμμένη φέτα και ψωμάκι!! 

    Τραχανάς ο αγαπημένος! 1

    Η γιαγιά μου στο χωριό έφτιαχνε καταπληκτικό τραχανά με τα χεράκια της!  Θυμάμαι που πηγαίναμε για διακοπές και την βοηθούσαμε κι εμείς. Κάθε Αυγουστο φτιάχναμε τραχανά και βάζα με ντομάτα για τον χειμώνα. Αφού έφτιαχνε με την ζύμη τα πιτάκια τα πηγαίναμε στην ταράτσα της γειτόνισσας (η γιαγιά είχανε σκεπή) για να τ’ απλώσουμε πάνω σε σεντόνια και να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές για μία μέρα στον ήλιο. Κι όταν τα μαζεύαμε τα τρίβαμε σε μια μεγάλη συρμάτινο κόσκινο για να γίνει ο τραχανάς και μετά νομίζω το απλώναμε πάλι σε σεντόνια για να στεγνώσει καλύτερα για 1-2 μέρες-μέσα στο σπίτι αυτή τη φορά!

    Σήμερα δεν βρίσκεις εύκολα καλό τραχανά στο εμπόριο που να χυλώνει ωραία όταν τον βράσεις. Το νεροζούμι δεν μου αρέσει! Την λέω την αμαρτία μου! Τον θέλω χυλωμένο αλλά φυσικά όχι και στουπέτσι! Ωστόσο και οι παραδοσιακοί που βρίσκεις καμιά φορά σε διάφορα χωριά από συλλόγους γυναικών κλπ δε με ενθουσιάζουν!

    Τα τελευταία χρόνια που η γιαγιά μου δεν φτιάχνει πια, μας δίνει όμως χειροποίητο τραχανά μια θεία της πεθεράς μου που τον φτιάχνει ειδικά για τα παιδιά μου και αγοράζουμε κι ένα Ξανθιώτικο (λόγω καταγωγής) της Βιοτεχνίας Ζυμαρικών Ροδόπης ο οποίος είναι καταπληκτικός για έτοιμος!

    Υπάρχουν διάφορα είδη τραχανά όπως ο ξινός, που φτιάχνετε με γιαούρτι, ο γαλατένιος, ο κόκκινος και οι τρόποι για να μαγειρέψει κανείς το κάθε είδος ποικίλουν ανά περιοχή. 

    Στην δική μου οικογένεια τρώμε τον λεγόμενο ξινό τραχανά που φτιάχνεται με γιαούρτι και τον προτιμούμε σκέτο. 

    Τα μυστικά για τον τέλειο τραχανά

    Η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλή αλλά έχει και ορισμένα μυστικά. 

    Τραχανάς ο αγαπημένος! 3
    Βάζουμε το νερό τα χλιαρίσει και προσθέτουμε και αλατάκι. Το νερό το μετράμε με πιάτα της σούπας. Υπολογίζουμε 1 πιάτο της σούπας για κάθε άτομο.
    Τραχανάς ο αγαπημένος! 5
    Ανάλογα με τον τραχανά που έχετε (πόσο χυλώνει δηλαδή) θα υπολογίσετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού για 6 πιάτα νερό (για 4 άτομα είναι καλή ποσότητα). Θα πρέπει να κάνετε κάποιες δοκιμές για να μάθετε την δοσολογία του κάθε τραχανά ανάλογα με το πόσο χυλώνει ο καθένας.
    Τραχανάς ο αγαπημένος! 7

    Μόλις το νερό είναι χλιαρό (δεν πρέπει να βράσει) ρίχνουμε το τραχανά και ανακατεύουμε. Αμέσως χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 6-7 (αν η κουζίνα μας έχει 9 διαβαθμίσεις). Είναι σημαντικό να σιγοβράσει γιατί αλλιώς ο τραχανάς θα διαλυθεί κατά το βράσιμο!

    Τραχανάς ο αγαπημένος! 9
    Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και περιμένουμε να εξατμιστεί το πολύ νερό
    Τραχανάς ο αγαπημένος! 11
    Μόλις αρχίσει να χυλώνει (δηλαδή να πυκτώνει και να μην έχει τόσο νερό) ρίχνουμε 2 κουταλιές μαργαρίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει λίγο ακόμη. Ορισμένοι βάζουν λάδι αντί για βούτυρο αλλά εγώ τον προτιμώ με μαργαρίνη γευστικά αλλά και οπτικά.
    Τραχανάς ο αγαπημένος! 13

    Αν έχετε λίγο χρόνο στην διάθεσή σας και δεν χτυπάνε τα κουτάλια των πεινασμένων στο τραπέζι, αφήστε τον να σταθεί  λίγο ακόμη, ώστε το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο δεμένο. Τραχανάς ο αγαπημένος! 15

    Αν πάλι σας περίσσεψε από το βράδυ και θέλετε να το φάτε για πρωινό προσθέστε λίγο νεράκι πριν το βάλετε να ζεσταθεί (στην κατσαρόλα ή στα μικροκύματα). 

    Για τα παιδιά άνω των 12 μηνών (όταν επιτρέπεται να πιούνε αγελαδινό γάλα) μπορείτε να μαγειρέψετε τον τραχανά με ζωμό κότας και αν θέλετε να ρίξετε  μέσα και κομμάτια κοτόπουλου. Ο τραχανάς έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος. Πόσο μάλλον αν προσθέσουμε και κοτόπουλο!

    Μπορεί να μπήκε η άνοιξη αλλά το κρύο είναι τσουχτερό ακόμη και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας ζεστές σουπίτσες

    Δείτε 3 ακόμη αγαπημένες μας σούπες  εδώ κι εδώ και εδώ

    Στον διαγωνισμός μας λάβετε μέρος; Όχι; Πατήστε εδώ για να δείτε το δώρο αλλά και τους όρους του διαγωνισμού!

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Καλό μηνα και καλώς σε βρισκω!Ο τραχανας ηταν αγαπημενη σούπα απο τα παιδικα μου χρονια..Τον "ξαναβρηκα" εδω και 3 χρόνια πάλι με τα μικρα..Μου αρεσει ο άσπρος αλλα και ο κοκκινος (πικαντικος) ειναι το κατι αλλο!!Με ψωμακι και τυρακι απλά καταπληκτικός!Να εισαι καλά, μου μυριζει γιαγια…μμμμ

    2. ΤΡΑΧΑΝΆ ΔΕΝ ΈΤΡΩΓΑ ΠΟΤΈ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΌΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΡΥΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΒΕΒΑΊΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΈΧΕΙ ΦΤΙΆΞΗ.

    3. Καλώς σας βρήκα κορίτσια!!!
      Και για μένα ο τραχανάς είναι αγαπημένος αλλά μόνο της γιαγιάς μου.
      Με λίγη φέτα γίνεται το καλύτερο πιάτο!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης