ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά

    Αν ταξιδεύετε στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ειδικά με τα παιδιά, μην παραλείψετε να κάνετε μια παράκαμψη και στάση στο Μνημείο των Θερμοπυλών (Μνημείο του Λεωνίδα). Δίπλα σε αυτό λειτουργεί το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 3D προβολή ταινίας για τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία του Αρτεμισίου. Θα δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για την αυτοθυσία των Ελλήνων πολεμιστών αλλά και γενικότερα για τους περσικούς πολέμους.

    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά
    Μνημείο Λεωνίδα, Θερμοπύλες: Όταν ο Ξέρξης απέστειλε αγγελιαφόρο στον Λεωνίδα και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «έλα να τα πάρεις».

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Μνημείο Λεωνίδα (Μνημείο Θερμοπυλών)

    Στο κέντρο του μνημείου δεσπόζει το ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, με το δόρυ και την ασπίδα του. Δεξιά και αριστερά του βρίσκονται οι προσωποποιημένες μορφές του Ταΰγετου, του πιο ψηλού βουνού της Πελοποννήσου και του ποταμού Ευρώτα που διατρέχει ολόκληρη τη Λακωνία. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1955 από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηρώον των Θερμοπυλών κατασκευάστηκε και στήθηκε με δαπάνες Ελλήνων της Αμερικής.

    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά
    Μνημείο του Λεωνίδα, το βουνό Ταΰγετος με ανθρώπινη μορφή
    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά
    Μνημείο του Λεωνίδα, ο Ευρώτας ποταμός με ανθρώπινη μορφή

    Η μάχη των Θερμοπυλών

    Το μνημείο των Θερμοπυλών ή αλλιώς το μνημείο του Λεωνίδα, βρίσκεται στο σημείο που έγινε η μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ των Περσών και των Ελλήνων. Ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας αφού συμφώνησε με όλους τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ενωμένοι, έγινε αρχηγός τους και το 480 π.Χ. οδήγησε στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών 7.000 Έλληνες για να πολεμήσουν τους Πέρσες και να τους εμποδίσουν να κατεβούν νοτιότερα.

    Από την άλλη πλευρά οι Πέρσες με αρχηγό τον νέο βασιλιά της Περσίας Ξέρξη, σκορπίζοντας τον φόβο σε όλα τα μέρη που περνούσαν είχαν φτάσει ήδη στις Θερμοπύλες έτοιμοι να τελειώνουν με τους Έλληνες και να συνεχίσουν τη νικηφόρα πορεία τους. Στην πρόταση του Ξέρξη να παραδώσουν οι Έλληνες τα όπλα τους, η απάντηση του Λεωνίδα ήταν η γνωστή φράση σε όλους μας: «Μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις). Μετά από αυτό ξεκίνησε η μάχη.

    Στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών ο στρατός του Λεωνίδα αν και ήταν πολύ μικρός εν συγκρίσει με τον στρατό των Περσών κρατούσε σθεναρή αντίσταση και έδειχνε μεγάλο ηρωισμό. Οι Πέρσες, αντιθέτως, μη μπορώντας να περάσουν το στενό πέρασμα είχαν πολλές απώλειες με κίνδυνο να χάσουν την μάχη, αν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης.

    Δυστυχώς, ένας Έλληνας ντόπιος προδότης οδήγησε τους Πέρσες στο πίσω μέρος του βουνού περικυκλώνοντας τους Έλληνες και βέβαια αυτοί αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν το περίμεναν. Ο Λεωνίδας βλέποντας τη δεινή θέση που είχαν πέσει, χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα διαφυγής είπε στους στρατιώτες του να φύγουν για να σωθούν. Πολλοί έφυγαν. Όμως δίπλα στον Λεωνίδα έμειναν 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς και υπερασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη έως το τέλος της μάχης πέφτοντας όλοι τους υπέρ πατρίδας.

    Ο θάνατος του Λεωνίδα και των τριακοσίων υπερασπιστών έμεινε στην ιστορία ως μια απόδειξη μεγάλης αυτοθυσίας και φιλοπατρίας. Για να τιμήσει τη θυσία τους ο ποιητής Σιμωνίδης έγραψε το επίγραμμα που είναι χαραγμένο και επάνω στο μνημείο: “Ὦ ξεῖν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι”. Δηλαδή «Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμονίους ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους».

    Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα.


    Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

    Κι αφού θα κάνετε που θα κάνετε την παράκαμψη αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωση Θερμοπυλών που άνοιξε το 2010 και βρίσκεται δίπλα στο μνημείο του Λεωνίδα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά αν ταξιδεύετε με τα παιδιά σας και είναι άνω των 9 ετών, αφού στην Δ’ τάξη δημοτικού μαθαίνουν για τους Περσικούς πολέμου.

    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά
    Κέντρο Ιστορικής ενημέρωση Θερμοπυλών

    Πως να πάτε

    Παλιότερα η εθνική οδός περνούσε μπροστά από το μνημείο (παλιά εθνική οδό) οπότε ήταν πολύ εύκολο να σταματήσει κανείς αλλά πλέον ο επισκέπτης πρέπει να κάνει μια μικρή παράκαμψη από τη Νέα εθνική οδό. Δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση στο δρόμο που θα σε οδηγήσει στο μνημείο! Εμείς το βάλαμε στο GPS για να το βρούμε και πάλι δεν ήμασταν και τόσο σίγουροι ότι πάμε καλά. Μάλιστα για την παράκαμψη αν θυμάμαι καλά περνάς και κάποια διόδια τα οποία είναι αυτόματα (χωρίς υπάλληλο).

    • Από Αθήνα επί της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Λαμία, μετά τα διόδια της Αγίας Τριάδας ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.
    • Από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς Αθήνα μετά την Λαμία ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.

    Το Κέντρο διαθέτει πάρκινγκ.

    Τιμή Εισόδου

    • Για τους Έλληνες: 1 ευρώ
    • Για του Αλλοδαπούς: 3 ευρώ
    • Για Αμέα και φοιτητές: ελεύθερη είσοδος

    Τι θα δείτε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωση Θερμοπυλών

    Η περιήγηση στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών ακολουθεί την εξής σειρά:

    Αίθουσα Λεωνίδας

    βίντεο 7΄ενημερώνει για τη λειτουργία του κέντρου και προετοιμάζει τον επισκέπτη για τη συνέχεια

    Αίθουσα Διηνέκης

    Προβολή ταινίας εικονικής πραγματικότητας 15′ με ειδικά γυαλιά (3D) προβάλλονται στοιχεία ιστορικά για τη μάχη στις Θερμοπύλες. Το βίντεο επιμελήθηκε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι σύντομο και περιεκτικό αλλά και ενδιαφέρον ακόμα και για παιδιά γύρω στα 9.

    Αίθουσα Θερμοπύλες

    Εκεί υπάρχουν διαδραστικά τραπέζια με οθόνες και με τη βοήθεια της αφής παίρνουμε πληροφορίες για τους Περσικούς πολέμους, τα αίτια, τη μάχη του Αρτεμισίου, για τους 300 του Λεωνίδα κλπ.

    Μεταμορφωθείτε σε… Λεωνίδα

    Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει μία πανοπλία την οποία μπορούν να φορέσουν τα παιδιά και να φωτογραφηθούν με φόντο τη μορφή του Λεωνίδα.

    Μνημείο του Λεωνίδα και Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με παιδιά
    Τα παιδιά φορώντας τη στολή του Σπαρτιάτη πολεμιστή!

    Επίσης, λειτουργεί μίνι πωλητήριο με ενθύμια με τσουχτερές τιμές και καφέ εντός αλλά και εκτός του χώρου του Μουσείου.

    Υπολογίστε πως για μια στάση στο σημείο θα χρειαστούν 45-60 λεπτά το λιγότερο.

    Η γνώμη μας

    Ενώ ο χώρος υπόσχεται πολλά ως “μουσείο” δεν μπορώ να πω πως μου άφησε πολλά.

    Στα μείον βάζω το ότι τα γυαλιά 3D που σου δίνουν στην αίθουσα Διηνέκης είναι στην ουσία… άχρηστα ! Τα μάτια πονάνε, 3D ταινία δεν βλέπεις στην ουσία και καλύτερα θα ήταν να μην τα είχαμε βάλει καν!

    Ένα ακόμα μείον είναι ότι τελειώνοντας το βίντεο υπάρχει και κειμενάκι σχετικά με το τι έγινε ΜΕΤΑ τη Μάχη των Θερμοπυλών. Είναι στα ελληνικά αλλά δυστυχώς δεν ακούγεται το κείμενο και από τον εκφωνητή του βίντεο με αποτέλεσμα τα παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν ή δεν ξέρουν να διαβάζουν γρήγορα, να μην καταφέρνουν να μάθουν για τη συνέχεαι των ιστορικών γεγονότων που μόλις παρακολούθησαν.

    O Λεωνίδας ο Σπαρτιάτης, όταν κάποιος από τους στρατιώτες του τού είπε: «Αρχηγέ, οι Πέρσες μάς πλησιάζουν», απάντησε ήρεμα: «Ε, και λοιπόν, και εμείς είμαστε πολύ κοντά τους». Ένας άλλος λίγο αργότερα είπε: «Oύτε τον ήλιο δε θα μπορούμε να δούμε από τα βέλη των εχθρών μας»,ο Λεωνίδας πάλι είχε έτοιμη την απάντηση: «Ωραία, θα είναι πολύ καλά, γιατί θα αγωνιστούμε κάτω από σκιά». (Πλούταρχος)


    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Φαράγγι Ασωπού

    Για όσους ζητάνε κάτι διαφορετικό υπάρχει κι άλλη μία πρόταση την οποία δεν έχω δοκιμάσει άλλα έχω διαβάσει γι αυτήν οπότε αν θέλετε ψάξτε το λίγο περισσότερο.

    Πρόκειται για μια διαδρομή-ξενάγηση με πεζοπορία στο μονοπάτι του Εφιάλτη (Ανοπαία Ατραπός), στο βουνό Καλλίδρομο. Μια περιοχή η οποία είχε την εποχή του Λεωνίδα εντελώς διαφορετική μορφολογία. Σήμερα το μονοπάτι ξεκινάει από τη Μονή Δαμάστας.

    Η Ανοπαία ατραπός ήταν ένα δύσβατο μυστικό πέρασμα, ένα μονοπάτι, που ξεκινούσε από τον Φθιωτικό Ασωπό, παραπόταμο του Σπερχειού, και κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση στο τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, καλός γνώστης της περιοχής, έκανε γνωστή την ύπαρξή του στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των ελληνικών δυνάμεων. Την επίβλεψη αυτής της μυστικής διάβασης είχαν αναλάβει, για όσο θα διαρκούσε η μάχη, περίπου 700 Θεσπιείς τους οποίους είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας και οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, αφού δεν ανέμεναν επίθεση των Περσών μέσω της Ανοπαίας ατραπού.

    Ενημερωθείτε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και από την Hiking Hellas και άλλες ομάδες που διοργανώνουν τη συγκεκριμένη ημερήσια εκδρομή ή συμβουλευτείτε τον χάρτη. Οι οργανωμένες πεζοπορίες καταλήγουν στα φυσικά ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών τα οποία κατά τη μυθολογία δημιούργησε ο θεός Ήφαιστος μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης