Ο Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός της Καστοριάς

Kathy

Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Καστοριά μαζί με τα παιδιά επισκεφτήκαμε και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής, τον Λιμναίο Προϊστορικό Οικισμό στο Δισπηλιό, ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 και αξίζει να τον επισκεφτείτε γιατί είναι ο μόνος λιμναίος οικισμός στην Ελλάδα και ένας από του παλαιότερους της Ευρώπης. 

proistorikos_limneos_ikismos_dispilio (2)

Το 1932 ήταν μια χρονιά ξηρασίας που έκανε τη στάθμη της λίμνης να πέσει αρκετά και οι κάτοικοι του χωριού Δισπηλιού, είδαν στις όχθες της, διάφορα αντικείμενα που τους προκάλεσαν την προσοχή έτσι, κάλεσαν ειδικούς, προκειμένου να μάθουν, τι ήταν όλα αυτά. Οι πρώτες καταγραφές των αρχικών πληροφοριών για την περιοχή και τον οικισμό έγιναν από τον καθηγητή Κεραμόπουλο. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως, ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, από τον καθηγητή Ν. Μουτσόπουλο. Το 1992, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη, ξεκινά συστηματική έρευνα, που φέρνει στο φως, περισσότερα ευρήματα. Όραμα του καθηγητή Χουρμουζιάδη ήταν η πραγματοποίηση της αναπαράσταση τους οικισμού αυτού σε πραγματικές διαστάσεις.

proistorikos_limneos_ikismos

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Το εντυπωσιακό και άκρως ενδιαφέρον για μας τους επισκέπτες της περιοχής είναι πως στον χώρο των ανασκαφών έχει δημιουργηθεί η αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού στον φυσικό του χώρο που μας δείχνει πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων εκείνη την εποχή, πώς έφτιαχναν τα σπίτια τους, τι είδους βάρκες χρησιμοποιούσαν, ποιες ήταν οι βασικές τους ασχολίες αλλά και ποια χρηστικά αντικείμενα υπήρχαν στα σπίτια τους. 
proistorikos_limneos_ikismos_dispilio

Αξιόλογη και πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του χώρου από τον υπεύθυνο ξεναγό του πρωτότυπου αυτού οικομουσείου. Με απλό και κατανοητό λόγο και για τα παιδιά αλλά και για μας μας δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. 

proistorikos_limneos_ikismos_kastoria

Οι 8 καλύβες είναι σε φτιαγμένες σε φυσικό μέγεθος. Κάποιες από αυτές είναι τοποθετημένες επάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη όπως ήταν πριν χιλιάδες χρόνια, ενώ άλλες στη στεριά. Μάλιστα, οι τρεις από αυτές δείχνουν τα στάδια κατασκευής τους. proistorikos_ikismos_dispilio_

proistorikos_ikismos_dispilio_4

proistorikos_ikismos_dispilio_5Μέσα στις κατοικίες υπάρχουν αντικείμενα καθημερινή χρήσης των ιδιοκτητών τους (πιστά αντίγραφα των ευρημάτων των ανασκαφών) ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός. Άλλα αντικείμενα βρίσκουμε στην κατοικία του ψαρά ενώ άλλα στην κατοικία του κυνηγού και του γεωργού.proistorikos_ikismos_dispilio_6

proistorikos_ikismos_dispilio_2proistorikos_ikismos_dispilio_9

Σημαντικό εύρημα είναι μία βάρκα φτιαγμένη από μονοκόμματο ξύλο που μοιάζει πολύ με τα χαρακτηριστικά πλοία (βάρκες των Καστοριανών). Άλλα ευρήματα είναι οι οστέινες φλογέρες και μια ξύλινη πινακίδα χαραγμένη με γραμμικά στοιχεία, αποδείξεις της μουσικής ενασχόλησης αλλά και της ύπαρξης μιας πρώιμης μορφής γραπτού λόγου αντίστοιχα.

proistorikos_ikismos_dispilio_10

Από τη δική μας επίσκεψη και εμπειρία παρέα με τα παιδιά νομίζω πως όσα ευρήματα και να βλέπαμε σε ένα μουσείο δεν θα μπορούσε να μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή. Η αναπαράσταση αυτή μας έδωσε την πραγματική αίσθηση του ότι βρισκόμασταν σε ένα χωριό της νεολιθικής εποχής. Η αναπαράσταση γίνεται ακόμη πιο αληθινή αφού βρίσκεται στον φυσικό της χώρο και όχι μέσα στους τοίχους ενός μουσείου. Τα παιδιά μιλούσαν για μέρες για την επίσκεψή μας αυτή στους φίλους και στους δασκάλους τους και τους έχει μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη τους. 
proistorikos_ikismos_dispilio_7

Υπολογίζεται ότι στον οικισμό αυτό, που κάλυπτε γύρω στα 20.000 στρέμματα την περίοδο της ακμής του, ζούσαν περίπου 3.000-5.000 άνθρωποι σε μια καλά οργανωμένη κοινωνία από το 5.500 ως το 3.500 π.Χ.proistorikos_limneos_ikismos_kastoria_2

Πριν φύγετε από το οικομουσείο αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφιών των γνήσιων ευρυμάτων αλλά και το μικρό μαγαζάκι με τα ενθύμια
proistorikos_limneos_ikismos__dispilio

Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τα γνήσια ευρήματα αλλά και τις μακέτες της περιοχής. Η απόσταση με το αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή και αξίζει να επισκεφτείτε τον χώρο. Εκεί οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται οπότε δεν έχω υλικό να σας δείξω! 


Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται η ξενάγηση στο οικομουσείο (αναπαράσταση οικισμού) καθώς και η επίσκεψη στο μουσείο. 

Για μαθητές δημοτικού δωρεάν.

Για μαθητές Γυμνασίου 1 € ανά άτομο.

Για ενήλικες 4 € ανά άτομο.

Για group ενηλίκων 3 € ανά άτομο.

Xειμερινό ωράριο: 9:00 έως 17:00. 

Καλοκαιρινό ωράριο 9:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00.

Το μουσείο (όχι ο οικισμός) είναι ανοιχτό 8.00-15.00 εκτός Δευτέρας.

Πριν την επίσκεψή σας τηλεφωνήστε στο 24670 21910 για επιβεβαίωση του ωραρίου. Το Ανθομέλι δεν ευθύνεται για αλλαγές στο ωράριο ή στις τιμές του εισιτηρίου.


Θα χαρώ να μου πείτε πώς σας φάνηκε η δική σας επίσκεψη όταν βρεθείτε εκεί. Διαβάστε για το ταξίδι μας στην Καστοριά πατώντας στην παρακάτω εικόνα. 

Ταξίδι με τα παιδιά στη λίμνη της Καστοριάς

Αν σας άρεσε pin it!! 

proistorikos_oikismos_kastoria