Ο Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός της Καστοριάς

Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Καστοριά μαζί με τα παιδιά επισκεφτήκαμε και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής, τον Λιμναίο Προϊστορικό Οικισμό στο Δισπηλιό, ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 και αξίζει να τον επισκεφτείτε γιατί είναι ο μόνος λιμναίος οικισμός στην Ελλάδα και ένας από του παλαιότερους της Ευρώπης. 

proistorikos_limneos_ikismos_dispilio (2)

Το 1932 ήταν μια χρονιά ξηρασίας που έκανε τη στάθμη της λίμνης να πέσει αρκετά και οι κάτοικοι του χωριού Δισπηλιού, είδαν στις όχθες της, διάφορα αντικείμενα που τους προκάλεσαν την προσοχή έτσι, κάλεσαν ειδικούς, προκειμένου να μάθουν, τι ήταν όλα αυτά. Οι πρώτες καταγραφές των αρχικών πληροφοριών για την περιοχή και τον οικισμό έγιναν από τον καθηγητή Κεραμόπουλο. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως, ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, από τον καθηγητή Ν. Μουτσόπουλο. Το 1992, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη, ξεκινά συστηματική έρευνα, που φέρνει στο φως, περισσότερα ευρήματα. Όραμα του καθηγητή Χουρμουζιάδη ήταν η πραγματοποίηση της αναπαράσταση τους οικισμού αυτού σε πραγματικές διαστάσεις.

proistorikos_limneos_ikismos
proistorikos_limneos_ikismos_dispilio

Το εντυπωσιακό και άκρως ενδιαφέρον για μας τους επισκέπτες της περιοχής είναι πως στον χώρο των ανασκαφών έχει δημιουργηθεί η αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού στον φυσικό του χώρο που μας δείχνει πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων εκείνη την εποχή, πώς έφτιαχναν τα σπίτια τους, τι είδους βάρκες χρησιμοποιούσαν, ποιες ήταν οι βασικές τους ασχολίες αλλά και ποια χρηστικά αντικείμενα υπήρχαν στα σπίτια τους. 

Αξιόλογη και πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του χώρου από τον υπεύθυνο ξεναγό του πρωτότυπου αυτού οικομουσείου. Με απλό και κατανοητό λόγο και για τα παιδιά αλλά και για μας μας δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
proistorikos_limneos_ikismos_kastoria
proistorikos_ikismos_dispilio_

Οι 8 καλύβες είναι σε φτιαγμένες σε φυσικό μέγεθος. Κάποιες από αυτές είναι τοποθετημένες επάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη όπως ήταν πριν χιλιάδες χρόνια, ενώ άλλες στη στεριά. Μάλιστα, οι τρεις από αυτές δείχνουν τα στάδια κατασκευής τους. 

proistorikos_ikismos_dispilio_4
proistorikos_ikismos_dispilio_5
proistorikos_ikismos_dispilio_6

Μέσα στις κατοικίες υπάρχουν αντικείμενα καθημερινή χρήσης των ιδιοκτητών τους (πιστά αντίγραφα των ευρημάτων των ανασκαφών) ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός. Άλλα αντικείμενα βρίσκουμε στην κατοικία του ψαρά ενώ άλλα στην κατοικία του κυνηγού και του γεωργού.

proistorikos_ikismos_dispilio_2
proistorikos_ikismos_dispilio_9

Σημαντικό εύρημα είναι μία βάρκα φτιαγμένη από μονοκόμματο ξύλο που μοιάζει πολύ με τα χαρακτηριστικά πλοία (βάρκες των Καστοριανών). Άλλα ευρήματα είναι οι οστέινες φλογέρες και μια ξύλινη πινακίδα χαραγμένη με γραμμικά στοιχεία, αποδείξεις της μουσικής ενασχόλησης αλλά και της ύπαρξης μιας πρώιμης μορφής γραπτού λόγου αντίστοιχα.

proistorikos_ikismos_dispilio_10
proistorikos_ikismos_dispilio_7

Από τη δική μας επίσκεψη και εμπειρία παρέα με τα παιδιά νομίζω πως όσα ευρήματα και να βλέπαμε σε ένα μουσείο δεν θα μπορούσε να μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή. Η αναπαράσταση αυτή μας έδωσε την πραγματική αίσθηση του ότι βρισκόμασταν σε ένα χωριό της νεολιθικής εποχής. Η αναπαράσταση γίνεται ακόμη πιο αληθινή αφού βρίσκεται στον φυσικό της χώρο και όχι μέσα στους τοίχους ενός μουσείου. Τα παιδιά μιλούσαν για μέρες για την επίσκεψή μας αυτή στους φίλους και στους δασκάλους τους και τους έχει μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη τους. 

proistorikos_limneos_ikismos_kastoria_2

Υπολογίζεται ότι στον οικισμό αυτό, που κάλυπτε γύρω στα 20.000 στρέμματα την περίοδο της ακμής του, ζούσαν περίπου 3.000-5.000 άνθρωποι σε μια καλά οργανωμένη κοινωνία από το 5.500 ως το 3.500 π.Χ.

proistorikos_limneos_ikismos__dispilio

Πριν φύγετε από το οικομουσείο αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφιών των γνήσιων ευρυμάτων αλλά και το μικρό μαγαζάκι με τα ενθύμια

Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τα γνήσια ευρήματα αλλά και τις μακέτες της περιοχής. Η απόσταση με το αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή και αξίζει να επισκεφτείτε τον χώρο. Εκεί οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται οπότε δεν έχω υλικό να σας δείξω! 


Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται η ξενάγηση στο οικομουσείο (αναπαράσταση οικισμού) καθώς και η επίσκεψη στο μουσείο. 

Για μαθητές δημοτικού δωρεάν.

Για μαθητές Γυμνασίου 1 € ανά άτομο.

Για ενήλικες 4 € ανά άτομο.

Για group ενηλίκων 3 € ανά άτομο.

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Xειμερινό ωράριο: 9:00 έως 17:00. 

Καλοκαιρινό ωράριο 9:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00.

Το μουσείο (όχι ο οικισμός) είναι ανοιχτό 8.00-15.00 εκτός Δευτέρας.

Πριν την επίσκεψή σας τηλεφωνήστε στο 24670 21910 για επιβεβαίωση του ωραρίου. Το Ανθομέλι δεν ευθύνεται για αλλαγές στο ωράριο ή στις τιμές του εισιτηρίου.


Θα χαρώ να μου πείτε πώς σας φάνηκε η δική σας επίσκεψη όταν βρεθείτε εκεί. Διαβάστε για το ταξίδι μας στην Καστοριά πατώντας στην παρακάτω εικόνα. 

https://www.anthomeli.com/2018/01/taksidi-ta-paidia-sti-limni-tis-kastorias.html

Αν σας άρεσε pin it!! 

proistorikos_oikismos_kastoria

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Α τώρα που είδα τις φωτογραφίες, κατάλαβα περισσότερα όντως! Συγχαρητήρια για αυτό το πρωτότυπο αληθινό “μουσείο” σε όσους το δημιούργησαν. Μακάρι να μεγαλώσει και να γίνει πιο γνωστό!
    Κάλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Τα αγαπημένα μας online φαρμακεία

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της καραντίνας, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές μας. Ακόμα και...

10 πρωτότυπα δώρα για το νεογέννητο μωρό

Θέλετε να κάνετε δώρο στο νεογέννητο μωρό της φίλης, της κουμπάρας, της αδερφής και αναζητάτε ιδέες για πρωτότυπα δώρα; Τότε είστε στο...

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Διαβάστε Επίσης