ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τακτοποίηση δωματίου από εφήβους και παιδιά. Μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση;

    Δύσκολη υπόθεση και για σας η τακτοποίηση του σπιτιού; Το παλεύετε μόνες σας οι μαμάδες ή έχετε καλούς βοηθούς; Και δεν εννοώ οικιακές βοηθούς, αλλά τα ίδια τα μέλη της οικογένειας. Βοηθάνε καθόλου οι σύζυγοι και τα παιδιά σας; Εντάξει, δεν είπαμε να κάνουν και όλη τη φασίνα κι εσείς να είστε αραχτή στον καναπέ (γιατί ούτε αυτό είναι δίκαιο) αλλά αν ο καθένας φροντίζει να τακτοποιεί πρωτίστως τα δικά του πράγματα και το δικό του δωμάτιο και κατά δεύτερον να βάζει ένα χεράκι στις γενικές δουλίτσες του σπιτιού, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο το καθάρισμα του. Επειδή όμως σήμερα δεν είμαστε εδώ για τη γενική της σαιζόν αλλά για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, την τακτοποίηση του παιδικού ή εφηβικού δωματίου, πάμε να δούμε πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένα εκτυπώσιμο.

    Οι βοηθοί της μαμάς

    Πριν χρόνια, συζητώντας με έναν έφηβο μαθητή μου, εντυπωσιάστηκα όταν μου είπε ότι κάθε Σάββατο ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας γίνεται βοηθός της μαμάς στη γενική του σπιτιού. Εντυπωσιάστηκα τότε και γιατί ήταν αγόρι και κυρίως γιατί το έλεγε με μια φυσικότητα, που σήμαινε πως αυτά τα παιδιά έτσι μεγάλωσαν, έτσι έμαθαν. Και είναι τόσο σωστό αυτό! Κορίτσι ή αγόρι πρέπει από μικρά να μάθουμε στα παιδιά μας πως το σπίτι έχει υποχρεώσεις και αυτές δεν είναι μόνο του μπαμπά και της μαμάς. Πρέπει όλη η οικογένεια να συνεισφέρει!

    Στο δικό μας σπίτι κάθε μέλος της οικογένειας έχει αναλάβει κάποια δουλειά που του αρέσει λίγο περισσότερο. Ο γιος μου αδειάζει το πλυντήριο πιάτων, βγάζει την ανακύκλωση στον κάδο και τακτοποιεί την αποθηκούλα που βάζουμε τα πανωφόρια και τα παπούτσια. Η κόρη μου αναλαμβάνει πολλές φορές το βραδινό μας, απλώνει ή μαζεύει ρούχα και στρώνει ή ξεστρώνει το τραπέζι. Ο δε μπαμπάς, εκτός απ’ όλα τα μαστορέματα που είναι ειδικότητά του, αναλαμβάνει το ψήσιμο για τα γεύματα του Σαββατοκύριακου και με έχει απαλλάξει πολλές φορές ακόμα κι από το σίδερο που δεν είναι και η αγαπημένη μου δουλειά. Ωστόσο, όποτε είναι σπίτι κάνει και πολλά άλλα στην κουζίνα, όπως πρωινό ή βραδινό ή αναλαμβάνει το καθάρισμα της αυλής! Η μαμά, όπως καταλαβαίνετε, είναι παντός καιρού! Τα κάνει όλα και συμφέρει που λένε!

    Ας κάνουμε μια καλή αρχή

    Όταν έκανα τα δικά μου παιδιά προσπάθησα από νωρίς να τους μάθω πώς πρέπει να φροντίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό τους. Απ’ όταν ήταν πολύ μικρούλια τακτοποιούσαμε παρέα τα παιχνίδια τους και γνώριζαν καλά πως όσο πιο άνω κάτω θα τα κάνουν τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τα συμμαζέψουν μετά. Μη φανταστείτε πως άντεχαν ως το τέλος της τακτοποίησης φυσικά! Εγώ έκανα τα πιο πολλά! Αλλά ένα τρίχρονο ή ένα πεντάχρονο μπορεί να γεμίσει ένα κουτί με τα τουβλάκια του ή να βάλει σε ένα κουτί τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια. Είναι μια αρχή κι αυτό! Μεγαλώνοντας θα κάνει κάθε φορά και λίγα περισσότερα.

    Ένα κολπάκι που χρησιμοποιούσα ήταν να βάζουμε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Βάζαμε ανάλογα με την ηλικία και το πόσο ασυμμάζευτό ήταν το δωμάτιο έναν στόχο. Έπρεπε να τελειώσουμε την τακτοποίηση ώσπου να τελειώσει ένα ή περισσότερα τραγούδια. Εκεί να δείτε ταχύτητα! Πολύ γέλιο έπεφτε!

    Έφηβοι

    Όλα καλά θα μου πείτε όταν είναι μικρά! Αλλά τι γίνεται στην εφηβεία που δεν βλέπουν πουθενά μπροστά τους ασυμμάζευτα λες κι έχουν τυφλωθεί; Περνάνε πάνω από την πεταμένη στο πάτωμα τσάντα, διαβάζουν επάνω σε ένα γεμάτο γραφείο από βιβλία, ποτήρια, ηλεκτρονικές συσκευές και ξαπλώνουν πάνω στο κρεβάτι που εκτός από τα σεντόνια είναι γεμάτο ρούχα. Ευτυχώς, στο δικό μας σπίτι τα δωμάτιά των παιδιών δεν έχουν την εικόνα που περιγράφω παραπάνω, αλλά κάποιες φορές βάζω το χεράκι μου ή πατάμε και κανένα καβγαδάκι!

    Και σου λέει μετά το παιδί σου: “Μα δεν ξέρω από που να αρχίσω!” Κι εσύ κοιτάς σαν να μιλάς με κανέναν εξωγήινο! Μα είναι δυνατόν; Κι όμως είναι! Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι έφηβοι που θα σου πουν: “Εμένα έτσι μου αρέσει! Ασυμμάζευτο!”, και θα σου κλείσει την πόρτα! Και μένεις παγωτό ή ξεκινάει άλλος ένας καυγάς! Γιατί μπορεί το δωμάτιό τους να είναι ο δικός τους χώρος αλλά κάποιες φορές τίθεται και θέμα υγιεινής του σπιτιού. Κι όταν μάθει το παιδί να σέβεται και να φροντίζει τον δικό του προσωπικό χώρο, θα σέβεται και το υπόλοιπο σπίτι εκτιμώντας την προσπάθεια όλης της οικογένειας να το κρατήσει καθαρό. Σίγουρα στο μέλλον θα σέβεται και το δικό του σπιτικό!

    Λίγα κάθε μέρα

    Που οφείλεται ο πανικός σε ένα παιδικό ή εφηβικό δωμάτιο και η αδυναμία τους να ξεκινήσουν από κάπου; Πολλές φορές στο ότι όλη την εβδομάδα δεν συμμάζεψαν τίποτα απολύτως και τώρα όλα είναι εντελώς άνω κάτω! Από που να ξεκινήσουν; Έχουν κι ένα δίκαιο τα παιδιά! Χαχα! Μήπως τελικά θα βοηθούσε να κάνουν το βασικό συμμάζεμα καθημερινά και να ορίσετε μια μέρα που θα πρέπει να κάνουν τη γενική καθαριότητα του δωματίου; Μια συμφωνία μεταξύ σας θα βοηθούσε σίγουρα για να αποφύγετε τις συνεχείς παρατηρήσεις και τα μαλώματα!

    Συμμάζεμα είναι αυτό;

    Κι έρχεται η μέρα της γενικής του δωματίου! Κι η μάνα περιμένει να αστράψει το δωμάτιο! Αμ δε! Ρούχα εκεί, βιβλία παραπέρα, μισοστρωμένο κρεβάτι, σπρωγμένα ρούχα στην ντουλάπα, ρούχα άπλυτα στην κρεμάστρα… Τελείωσα σου λέει! Μα τι περίμενες κοπελιά; Να το κάνουν όπως εσύ; Σίγουρα όχι, αλλά περίμενα κάτι περισσότερο! Τα μισά τα ξέχασε! Να κι ο κάδος ξεχυλισμένος από σκουπίδια και το ποτήρι με τον χυμό από προχθές εκεί στο κομοδίνο!

    Check list για super τακτοποιημένο δωμάτιο

    Να το πάω ένα βήμα παραπέρα; Check list! Μάλιστα! Σας έχω δωρεάν εκτυπώσιμο για να θυμούνται και να μην ξεχνούν τι πρέπει να κάνουν. Στην ουσία περιλαμβάνει ότι συνεπάγεται με τη φράση “τακτοποιώ το δωμάτιό μου”!

    Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα εκτυπώσιμα που έφτιαξα ειδικά για εσάς τους αναγνώστες του Ανθομέλι! Η πρώτη απευθύνεται σε παιδιά, η δεύτερη σε έφηβα κορίτσια, η τρίτη σε έφηβα αγόρια ενώ η τέταρτη δεν περιλαμβάνει καθόλου εικόνες! Μπορείτε να τις πλαστικοποιήσετε και να τσεκάρουν με έναν μαρκαδόρο ή να την εκτυπώνετε κάθε εβδομάδα.

    Στο τρίτο εκτυπώσιμο που σας δίνω, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους κυρίως, έχω προσθέσει και 3 εξτρά δουλίτσες: ξεσκόνισμα, σκούπισμα σφουγγάρισμα. Προαιρετικό είναι αλλά έχουν και bonus. Γενικά δεν συμφωνώ με το να δίνουμε κάποια χρηματική αμοιβή στα παιδιά όταν κάνουν κάτι που θεωρείται υποχρέωσή τους. Αλλά αν τα βρείτε σκούρα ίσως θα ήταν ένα έναυσμα, μόνο όμως για τις δουλειές που σας είπα. Τι μπορεί να είναι το bonus; Μισή ώρα παραπάνω στη βόλτα, περισσότερη ώρα gaming, εξτρά χρόνο δεδομένων στο κινητό είναι λίγα από αυτά που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν τα εφηβάκια σας. Αν πρόκειται για λίγο μικρότερα παιδιά τότε θα μπορούσε να είναι μια δραστηριότητα παρέα σας!

    Τακτοποίηση δωματίου από εφήβους και παιδιά. Μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση; Δωρεάν εκτυπώσιμη λίστα (check list)
    Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να εκτυπώσετε με καλή ανάλυση την εκτυπώσιμη λίστα της φωτογραφίας.

    Στη συμφωνία σας κι ανάλογα φυσικά από το καθημερινό πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις, μπορεί να κάνει κάποιο πρόχειρο συμμάζεμα. Η μεγάλη μου το πρωί στρώνει το κρεβάτι και διπλώνει τις πιτζάμες της συνήθως. Το μεσημεράκι πριν το διάβασμα μπορεί να διαθέσει 5 λεπτά για να αδειάσει το γραφείο. Αν και αυτό που προτείνω συνήθως στα παιδιά είναι να το τακτοποιούν και να ετοιμάζουν την τσάντα τους με το που θα τελειώσουν τα διαβάσματα για να είναι έτοιμο και καθαρό για την άλλη μέρα! Το αν το κάνουν πάντα είναι ένα άλλο θέμα! Βρε τα μισά να κάνουν και θα είμαι ευχαριστημένη! Βέβαια στη συμφωνία αυτή να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να σας ζητήσουν κι εκείνα κάποιους όρους, όπως για παράδειγμα, ότι δεν θα επεμβαίνετε εσείς στον δικό τους χώρο χωρίς την άδειά τους. Not bad!

    Πως να κατεβάσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο

    Τακτοποίηση δωματίου από εφήβους και παιδιά. Μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση; Δωρεάν εκτυπώσιμη λίστα!
    Τακτοποίηση δωματίου από εφήβους και παιδιά. Μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση; 3

    Για να κατεβάστε δωρεάν το εκτυπώσιμο και να το εκτυπώσετε σε καλή ανάλυση κάντε εγγραφή στο newletter μας συμπληρώνοντας το μέιλ σας και το όνομά σας (προαιρετικά) στο παρακάτω κουτάκι. Μόλις πατήσετε το κουμπί εγγραφή θα εμφανιστεί στη θέση του ένα λινκ για να το πατήσετε και να κατεβάσετε το pdf δωρεάν εκτυπώσιμο. Από εκεί και πέρα θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα εκτυπώσιμα του Ανθομέλι σε οποιαδήποτε ανάρτηση κι αν ανοίξετε στο μέλλον.

    Κάντε κλικ εδώ για κατέβασμα

    Με την εγγραφή σας στο newsletter του Ανθομέλι έχετε πρόσβαση σε όλα τα δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία του blog. Επίσης, ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κι έτσι παραμένουμε σε επαφή! Σύντομα θα λάβετε και το επόμενο newsletter μας. Τσεκάρετε και τα spam σας γιατί πολλές φορές μπορεί αυτόματα να μπαίνουν εκεί κάποια newletter ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας. Αν έχετε πρόβλημα με το κατέβασμα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.


    Διαβάστε περισσότερα:


    Κάτι ακόμα για το τέλος

    Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σωστό συμμάζεμα είναι να υπάρχει και ο ανάλογος χώρος για το κάθε τι! Α! Και κάτι άλλο! Αν εμείς οι ίδιοι είμαστε ασυμμάζευτοι μην περιμένουμε πως το παιδί μας θα είναι! Γιατί ό,τι βλέπει κάνει! Μην το ξεχνάμε αυτό εμείς οι γονείς! Τέλος, όπως κι εμείς θεωρούμε δικαίωμά μας κάποιες φορές να τα αφήσουμε όλα άνω κάτω γιατί είμαστε εξαντλημένοι ή απλά δεν έχουμε όρεξη, πρέπει να δεχτούμε πως και το παιδί έχει δικαίωμα κάποιες φορές να… ρεπάρει!

    Αυτά από εμένα! Ελπίζω να σας άρεσαν τα εκτυπώσιμα! Θα χαρώ να μου γράψετε στα σχόλια πώς αντιμετωπίζετε το θέμα ανάλογα φυσικά και με την ηλικία των παιδιών σας. Έχετε να προτείνετε κάποιο κολπάκι που πιστεύετε πως βοήθησε;

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης