ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

    Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία (χωρίς να είμαι vegetarian για όσους δεν με ξέρουν) για να μου δώσουν τα φώτα τους ώστε να εντάξω στο καθημερινό μας τραπέζι κάποιες τροφές που θα μας βοηθούσαν να είμαστε πιο υγιείς και κυρίως η σχετικά “δύσκολη” Μελίτα, σε νέες γεύσεις και τρόφιμα, να δοκιμάσει κάτι καινούργιο που ίσως το εντάξουμε στο οικογενειακό μας μενού. Με τη βοήθειά τους, λοιπόν, συγκέντρωσα μια λίστα από κάποιες υγιεινές τροφές και super foods για να τα βάλετε κι εσείς στη λίστα σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

    Όπως σας έχω πει και στα SoMe, για όσους μας παρακολουθούν και στο facebook και στο Instagram, φέτος είναι μια εποχή για εμένα που στόχος μου είναι η προστασία και πρόληψη της καλής μας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος και γενικά μια πιο ευ ζην κατάσταση ζωής. Φυσικά οι συνήθειες μιας ζωής δεν σβήνουν μονοκονδυλιά, οπότε και θέλει χρόνο να δοκιμάσεις, να ερευνήσεις, να δεις αν σου ταιριάζουν και φυσικά μετά να επενδύσεις στις επιλογές σου. Οπότε αν σκέφτεστε κι εσείς να κάνετε κάποιες αλλαγές να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Θέλει βοήθεια από όλα τα μέλη της οικογένειας και φυσικά πείσμα και υπομονή.

    Υγιεινές Τροφές

    Οπότε και πάμε να δούμε τις θρεπτικές τροφές που μου πρότειναν οι φίλες bloggers αλλά και αγαπημένες μαμάδες του instagram. Κάποιες από αυτές θεωρούνται super foods δηλαδή υπερτροφές με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική και διατροφική αξία. Να πω εδώ ότι, καθώς δεν είμαι γιατρός ή διατροφολόγος, θα μείνω στα βασικά χωρίς να εντρυφήσω σε λεπτομέρειες διατροφικής αξίας. Θα σας γράψω όσα μου έκαναν εντύπωση από την έρευνα που έχω κάνει. Επίσης θα βρείτε ενδεικτικά κάποιες συνταγές από το Ανθομέλι αλλά και από φίλες bloggers.

    Ρεβύθια

    Τα ρεβύθια τα μισούσα όταν ήμουν μικρή. Πριν 1-2 χρόνια έγινε ένα κλικ και ξαφνικά τα λάτρεψα. Σε αυτό βοήθησε μια καινούργια συνταγή που αποφάσισα να κάνω, ώστε να προσθέσω για χάρη της οικογένειας ακόμα ένα όσπριο στο τραπέζι μας, κι εκεί είδα πόσο νόστιμα είναι. Τα ρεβύθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο και περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες. Ό,τι όμως κι αν σας πω για την αξία των ρεβιθιών αν είστε αρνητικοί είναι σίγουρο ότι δεν θα τα φάτε. Για αυτό προτείνω να τα εντάξετε στο πρόγραμμα σας μέσω κάποιων εναλλακτικών συνταγών, όπως αυτή που τα έφαγα εγώ ως συνοδευτικό με ρύζι και λεμονάκι.

    Δοκιμάστε να φτιάξετε ρεβυθοκεφτέδες (ή φαλάφελ) από Veggie Siters ή να τα συνδυάσετε με κοφτό μακαρονάκι από Mamatsita

    Μανιτάρια

    Τα μανιτάρια τα λατρεύω! Μπορώ να τα φάω σε όλες τις βερσιόν γι’ αυτό και στο Ανθομέλι θα βρείτε πολλές συνταγές, όπως το μανιταροσουφλέ, τα μανιτάρια γεμιστά και τη μανιταρόσουπα. Τα μανιτάρια ουσιαστικά είναι μύκητες αλλά ίσως με αυτό να μην σας πείσω να τα δοκιμάσετε! Οπότε θα σας πω ότι αποτελούν εξαιρετική τροφή, καθώς δεν περιέχουν λίπος ή σάκχαρα αλλά αντίθετα έχουν πολλές φυτικές ίνες. Για τους χορτοφάγους αποτελούν μάλιστα βασικό αντικαταστάτη του κρέατος καθώς έχουν πρωτεΐνες χωρίς όμως να έχουν τις τοξίνες τους.

    Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε κροκέτες κοτόπουλου με μανιτάρια που ήταν και το φαγητό που έπεισε την Μελίτα να τα δοκιμάσει και ξετρελάθηκε. Θα το βρείτε στο βιβλίο της Mama Knows, Μαμά δεν τρώω πράσινα.

    Κροκέτες κοτόπουλο με μανιτάρια. Υγιεινές τροφές και superfoods
    Κροκέτες με κοτόπουλο και μανιτάρια

    Αβοκάντο

    Aααα αυτό το αβοκάντο με ταλαιπωρεί λίγο να πω την αλήθεια γιατί ποτέ δεν ξέρω πότε είναι η σωστή ώρα να το κόψω. Θα μου βγει μαλακό οπως πρέπει ή σκληρό και θα την πατήσω. Τέλος πάντων, το αγαπώ γι αυτό και δεν πειράζει. Το αβοκάντο έχει πολύ ήπιο γεύση οπότε και μπορεί να καταναλωθεί από μικρά παιδιά έως και μεγάλους σε ηλικία. Θεωρείται μάλιστα και “φάρμακο” καθώς οι συνεισφορά του είναι μεγάλη. Μειώνει τη πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων, βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων, μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και δρα ως αντιοξειδωτικό.

    Μπορείτε να το φάτε ως συνοδευτικό σε ομελέτες, τοστ αλλά και σε smoothies ή και σούπες. Εμείς αγαπάμε αυτή την πατατοσαλάτα της BlizBuzz με αβοκάντο.

    Φαγόπυρο

    Δεν είχα ιδέα τι είναι έως τη στιγμή που μου το πρότειναν και το έψαξα. Το φαγόπυρο είναι ένα “ψευδοδημητριακό” και θα το συναντήσετε και ως μαύρο σιτάρι. Προέρχεται από την Κίνα και γενικά τις ανατολικές χώρες αλλά έχει μπει δυναμικά και στην Ευρώπη. Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς, ισορροπεί το σάκχαρο και φυσικά συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Επίσης καθώς δεν περιέχει γλουτένη αποτελεί καλή τροφή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Κατατάσσεται στην κατηγορία των superfoods.

    Το φαγόπυρο μπορείτε να το βρείτε σε μορφή αλευριού αλλά και ως δημητριακό και να το συνδυάσετε με ρύζι ή σαλάτες, όπως το ταμπουλέ της Miss Healthy Living . Συνδυάζεται επίσης άψογα και με όσπρια, όπως οι φακές!

    Μπρόκολο

    Αλλο ένα λαχανικό που προστατεύει την υγεία μας με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία. Βασικά είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες αλλά και το γεγονός ότι είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, βοηθάει στον έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την χοληστερίνη!

    Η κόρη μου ομολογώ ότι έγινε 9,5 χρονών για να την πείσω να δοκιμάσει. Και παρόλο που όπως είπε της άρεσε, έφαγε μόνο λίγο για πρώτη φορά! Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου κι έτσι αναγκάζομαι πάλι να σκαρφιστώ κολπάκια. Έτσι δοκιμάσαμε το σουφλέ τυριών με μπρόκολο και παρόλο που είχε πολλά τυριά και δεν τελικά δεν γλυτώσαμε τα πολλά λίπη, τουλάχιστον έφαγε μπρόκολο! Τελικά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή όχι;

    Δοκιμάστε επίσης σούπα μπρόκολο από Madame Ginger ή τορτίγιας ολικής με κοτόπουλο, μπρόκολο και τσένταρ από Greek Mama Chef

    Κι άλλες υγιεινές τροφές

    Λάχανο

    Το λάχανο μας που έχει την τιμητική του τον χειμώνα αποτελεί πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά και φυσικά είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Τα παιδιά το τρώνε εύκολα συνήθως σε λαχανοντολμάδες ή λαχανόρυζο παρά ως σαλάτα. Τουλάχιστον η κόρη μου!

    Δοκιμάστε επίσης γιουβαρλάκια με κρυμμένο λάχανο (εξαιρετικά) από Mama Knows

    Σαρδέλες

    Οταν ρώτησα τον παιδίατρο ποιο ψάρι είναι ασφαλές να τρώμε ως οικογένεια, ήταν απόλυτος. Τις σαρδέλες! Αυτό το ταπεινό ψαράκι περιέχει μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και φυσικά έχει καρδιοαγγειακά οφέλη. Βιταμίνες, μέταλλα, ασβέστιο, σίδηρος είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορείς να σας προσφέρει. Αν σας πω ότι τι είναι επίσης σημαντικό, δεν θα το πιστεύετε! Η σαρδέλα καθώς έχει μικρή διάρκεια ζωής, δεν προλαβαίνει να ζήσει πολύ για να συσσωρεύσει πολύ μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και έτσι θεωρείται καθαρό ψάρι!

    Δείτε πως μπορείτε να μπορείτε να τις μαγειρέψετε όμορφα και υγιεινά στον φούρνο

    Παντζάρι

    Το παντζάρι που είτε θα το αγαπάς είτε θα το μισείς βρίσκεται στην κορυφή των υπερτροφών με σημαντική θρεπτική αξία και υψηλή συνεισφορά στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Για τα παιδιά ωστόσο δεν είναι και το πιο θελκτικό τρόφιμο εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του αλλά και του χρώματος του που συχνά κινεί τα παιδιά να πουν “ίου”. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το κρύψετε στο φαγητό κι έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

    Πρόσφατα δοκίμασα το κέικ σοκολάτα με παντζάρι της Mama Knows και πάθαμε την πλάκα μας! Επίσης μπορείτε να τα δοκιμάσετε και ως chips ή μεσα σε pancakes!

    Κέικ σοκολάτα με παντζάρι. Υγιεινές τροφές και superfoods
    Κέικ σοκολάτα με παντζάρι

    Καρότο

    To καρότο είναι γνωστό κυρίως για τα ευεργετικά οφέλη του στο δέρμα. Ωστόσο, η θρεπτική του αξία δεν σταματάει εκεί καθώς ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό. Τέλος, η καροτίνη βοηθάει και στην όραση!

    Αν τα παιδιά σας δεν θέλουν καρότα στις φακές, για δείτε το κολπάκι αυτό της Κατερίνας. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε και ψημένα στον φούρνο ως σνακ.

    Extra bonus tips υγιεινών τροφών

    Στέβια

    Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με καταγωγή από τη Ν. Αμερική. Τα γλυκαντικά που περιέχουν την καθιστούν πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Επίσης καθώς δεν περιέχει υδατάνθρακες αποτελεί ιδανικό γλυκαντικό για όσους έχουν διαβήτη.

    Αρα αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση σε ζάχαρη σε εσάς και τα παιδιά σας, αναζητήστε συνταγές με στέβια, όπως αυτά τα υπέροχα pancakes απο Bliss Buzz.

    Φυσικοί χυμοί

    Ε, τώρα τι να πει κανείς για τους φυσικούς χυμούς! Νομίζω ότι κάθε σχόλιο είναι περιττό. Φυσικοί χυμοί ή σε φρούτα σε μορφή smoothies (για όσους θέλουν να προσφέσουν γάλα ή γιαούρτι) αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής των παιδιών, ειδικά εάν δεν αγαπούν τα κομμένα φρούτα.


    Προτάσεις Βιβλίων Συνταγών που περιέχουν συνταγές με υγιεινές τροφές

    Κι αν είστε κι εσείς του παραδοσιακού βιβλία, σαν κι εμένα, τότε έχω να σας προτείνω τα εξής, ώστε να βάλετε νέες συνταγές και τροφές στη ζωή σας. Τα έχω δοκιμάσει όλα και έχουν πολύ καλές συνταγές για την ελληνική οικογένεια.

    • Δε Κουκμπουκ, το πρώτο βιβλία της Madame Ginger με εναλλακτικές συνταγές για πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
    • Μαγειρεύω Εποχές, το πρώτο βιβλίο της Mamatsita με συνταγές ανάλογα με τα προϊόντα κάθε εποχής.
    • Μαγειρεύοντας με την κόρη μου, το πρώτο βιβλία της Ναταλίας Δραγούμη με συνταγές που μπορούν να κάνουν ακόμα και τα παιδιά μόνα τους.
    • Γλυκά και υγιεινά, της Αθηνάς Πάνου με συνταγές για όσους αγαπάτε τα γλυκά αλλά τα θέλετε και υγιεινά.

    Φυσικά, η ανάρτηση δεν αποτελεί έναν πλήρη οδηγό υγιεινής διατροφής και δεν περιέχει όλες τις υγιεινές τροφές και super foods, αλλά νομίζω ότι σας δίνει ένα μπούσουλα για το από που θα μπορούσατε να ξεκινήσετε για να κάνετε μερικές υγiεινές προσθήκες στην διατροφή σας. Εμείς πάντων κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα σε αλλαγές που ευελπιστούμε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας μας. Μπορείτε να διαβάσετε και το δεύτερο μέρος της ανάρτησης μας εδώ.

    Περιμένω εννοείται και τη δική σας top list με υγιεινές τροφές και super foods!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης