Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

Η Σλοβακία εκτός από τη φύση έχει και μια γοητευτική επαρχία με όμορφες ιστορικές πόλεις και υπέροχα κάστρα. Παρά το ότι το κράτος της Σλοβακίας ιδρύθηκε το 1993, όταν χωρίστηκε από την Τσεχία, κουβαλάει μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία δηλαδή χωριά που αποτελούν μουσεία λόγω των αυθεντικών τους σπιτιών και τα οποία ονομάζονται skanzens. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης της Σλοβακίας μπορεί πολύ εύκολα να γνωρίσει μέσω των υπαίθριων μουσείων την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της. Ένα από αυτά τα υπαίθρια μουσεία είναι το χωριό Cicmany (Τσίτσμανι) και ένα άλλο είναι ο οικισμός Vlkolinec (Βλκόλινετς) που είναι και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Το χωριό Βλκόλινετς (Vlkolínec) στη Σλοβακία είναι ένα υπαίθριο μουσείο (skanzens)

Διαβάστε στο Ανθομέλι για το χωριό Τσίτμανι: Σλοβακία, Τσίτσμανι (Cismany) το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια

Ανακαλύπτοντας το μικρό χωριό Vlkolinec (Βλκόλινετς)

Το Βλκόλινετς δεν το γνώριζα και ούτε είχα διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό με αυτό. Έγινε αφορμή ένα ζευγάρι Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη που είχαμε συναντήσει τυχαία στο χωριό Cicmany και μας πρότειναν να το επισκεφθούμε γιατί εκείνοι το είχαν ήδη  βάλει στη λίστα των επισκέψεών τους. Να σημειώσω εδώ, δεν σας κάνω πλάκα, ήταν αναγνώστες του Ανθομέλι και γνώριζαν και εμένα μέσα από τα ταξιδιωτικά μου κείμενα, ως μαμά Μαρία!. Η έκπληξή για τη γνωριμία μας ήταν μεγάλη. Με τα λόγια τους μας έπεισαν να πάμε και εμείς.

Οι συμπτώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα όταν σε ένα μικρό ορεινό δρόμο καθώς ανεβαίναμε προς τον οικισμό Vlkolínec είδαμε μπροστά μας ένα αυτοκίνητο να μας περιμένει. Ήταν το αυτοκίνητο των νέων φίλων μας που μας είδαν στο δρόμο και σταμάτησαν για να μας περιμένουν. (Η συνάντηση και η ώρα ήταν τυχαία, δεν είχαμε δώσει ραντεβού)

*Αγαπητοί φίλοι αν διαβάσετε αυτή την ανάρτηση θα χαρώ πολύ να συναντηθούμε και πάλι, να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε εμπειρίες ταξιδιωτικές και προορισμούς.

Ορεινοί δρόμοι της Σλοβακίας
Οι ορεινοί δρόμοι της Σλοβακίας μας έδωσαν απίστευτη ευχαρίστηση με την ομορφιά τους αλλά και με τη δροσιά τους

Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι χώρα κυρίως ορεινή και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό. Οι οροσειρές της είναι γεμάτες δάση, τα δάση καταλαμβάνουν το 40% της χώρας, οι λόφοι της είναι καταπράσινοι και στις κοιλάδες της κυλούν μεγάλα και μικρά ποτάμια.

Μπροστά το αυτοκίνητό τους και εμείς πίσω να ακολουθούμε με το αυτοκινούμενο αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το βουνό και να μπαίνουμε και πάλι μέσα στα πυκνά δάση. Δεν είχαμε βάλει GPS και τυφλά ακολουθούσαμε το αμάξι των φίλων μας, οπότε μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματικά τη διαδρομή η οποία περνούσε μέσα από το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, όπου και βρισκόταν το χωριό Βλκόλινετς.

εθνικό πάρκο της οροσειρά Velka Fatra στη Σλοβακία
Το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra στη Σλοβακία

Μην παραλείψετε να διαβάστε την ανάρτηση για τη Μπρατισλάβα: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας επάνω στον χωμάτινο δρόμο κάποια μέτρα μακριά από το χωριό όπου ήταν παρκαρισμένα και άλλα αυτοκίνητα επισκεπτών. Ευτυχώς ήταν πρωί ακόμα, γιατί μάθαμε πως κατά το μεσημεράκι γίνεται το αδιαχώρητο, όταν ανεβαίνουν τα πούλμαν με τους τουρίστες. Μετά από το αγωνιώδες ομολογώ παρκάρισμα, λόγω του μεγάλου μήκους του αυτοκινούμενου και της στενότητας του δρόμου, μπορέσαμε σε πρώτη φάση να απολαύσουμε την υπέροχη καταπράσινη φύση με τα γύρω δασωμένα βουνά και κατόπιν έπεσε το μάτι μας στο μικρό χωριουδάκι που βρισκόταν μπροστά μας. Πήραμε τον ανηφορικό χωματόδρομο και φτάσαμε στα πρώτα σπίτια του μικρού χωριού (το χωριό έχει έκταση μόνο 7.97 τετρ. χλμ.!).

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Vlkolinec Το μικροσκοπικό «χωριό των λύκων» 
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Σλοβακία, χωριό Vlkolinec

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να δω τόση πολυχρωμία σπιτιών μέσα σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό και αυτό μας εξέπληξε τρομερά. Το χωριό Vlkolínec είναι ένας εξαιρετικά άθικτος οικισμός, που η διαρρύθμιση του έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, με τα σπίτια να παραμένουν τα ίδια όπως ήταν παλιά. Αυτό έγινε λόγω του ότι η θέση του χωριού είναι απομακρυσμένη από τις μεγάλες πόλεις, μέσα στα βουνά, αλλά και γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι ώστε τα σπίτια να εκσυγχρονιστούν, όπως έγινε με τα πάντα.

Στο Ανθομέλι θα βρείτε και την ανάρτηση για την πόλη Λέβοτσα: Λέβοτσα (Levoca) το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Όλα τα σπίτια είναι βαμμένα εξωτερικά με έντονα χρώματα
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Σαν πίνακας ζωγραφικής τα μικροσκοπικά παράθυρα του Βλκόλινετς με τα λουλούδια.
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Μας εντυπωσίασαν τα έντονα χρώματα των σπιτιών και η καθαριότητα που επικρατούσε.

Ο οικισμός Vlkolinec μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Τα σπίτια του Βλκόλινετς (Vlkolínec) χρονολογούνται από το 1376 και σήμερα υπάρχουν 45 παραδοσιακά σπίτια στο χωριό. Δεν αλλοιώθηκαν και δεν μετατράπηκε η κατασκευή τους στη διάρκεια των χρόνων και θεωρείται πως είναι ο καλύτερος διατηρημένος οικισμός από άποψη παλαιάς αρχιτεκτονικής των κτιρίων σε όλη τη Σλοβακία αλλά και γενικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1993 και είναι ένα από τα δέκα χωριά της Σλοβακίας που βρίσκονται στο καθεστώς των λαϊκών αρχιτεκτονικών προστατευόμενων περιοχών

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Ανηφορίζοντας για το πολύχρωμο και απομονωμένο χωριό Vlkolínecτης Σλοβακίας

Φωτογραφίζοντας τα σπίτια από κοντά διαπιστώσαμε πως τα σπίτια είναι χτισμένα με κούτσουρα και έχουν ξύλινη επικλινή στέγη με σανίδες, όπου βρίσκεται ακόμα ένα δωμάτιο. Την ξύλινη κατασκευή, οι κάτοικοι την βάφουν με ένα χρώμα, ενώ τα πέτρινα  θεμέλια τα βάφουν με ένα διαφορετικό χρώμα. Έτσι, το θέαμα είναι εξαιρετικό και γίνεται ένα πολύχρωμο ξύλινο χωριό!

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Ένα από τα πολύ όμορφα σπίτια του Βλκόλινετς
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Ένα ακόμα όμορφο σπίτι! Από το 1376 χρονολογούνται τα ξύλινα σπίτια του οικισμού Vlkolínec της Σλοβακίας

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι : 4 κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε

Το ξύλο βέβαια ήταν το προϊόν που είχαν στα χέρια τους οι κάτοικοι από πολύ παλιά, ως ξυλοκόποι και φυσικό ήταν να χτίζουν και τα σπίτια τους με αυτό. Την παράδοση της ξυλείας εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν έως και σήμερα φτιάχνοντας όμως ξύλινες διακοσμήσεις με τις οποίες έχουν διακοσμήσει το χωριό τους, αλλά και για να τις πωλούν, όπως ξύλινα μαγνητάκια, ξύλινα μαχαιροπίρουνα, καλάθια και πολλά άλλα αντικείμενα.

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, ξυλόγλυπτο
Με ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, έργα των κατοίκων, είναι γεμάτο όλο το χωριό.

Το όνομα Vlkolinec προέρχεται από τη σλοβακική λέξη “βλκ”, που σημαίνει λύκος και είναι ένα πραγματικά αυθεντικό χωριό χωμένο μέσα στα βουνά. Εξακολουθεί ακόμα να κατοικείται και σήμερα υπάρχουν μόνο 13 μόνιμοι κάτοικοι, αν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθησαν να μεταφέρουν τους τότε κατοίκους του στην πιο κοντινή πόλη, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Έτσι σήμερα το χωριό δεν είναι απλά ένα υπαίθριο μουσείο, αλλά ένα ζωντανό χωριό με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ακόμα σε αυτά τα ιστορικά ξύλινα σπίτια. 

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Οι αυλές τους με τις ξύλινες περιφράξεις ήταν χάρμα οφθαλμών.
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Αν και είναι ένα μικρό χωριουδάκι απομονωμένο μέσα στα βουνά της Σλοβακίας, σήμερα είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την αυθεντικότητά του
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Μπορεί να είναι ένα skanzen (υπαίθριο μουσείο) όμως το μικρό χωριό Βλκόλινετς δεν έχει σταματήσει να κατοικείται

Το μικροσκοπικό χωριό Βλκόλινετς διαθέτει και λαογραφικό μουσείο

Στη βόλτα μας στο χωριό, ουσιαστικά στη βόλτα μας σε μια γειτονιά με δυο δρόμους, είδαμε πως υπάρχει και λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε δύο αυθεντικά σπίτια, με την ιστορία του χωριού να απεικονίζεται στα σκεύη και στα ρούχα από την καθημερινή τους ζωή. Μας εντυπωσίασε και το ξύλινο οικόσημο που διαθέτει ο οικισμός.

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Το λαογραφικό μουσείο του οικισμού στεγάζεται σε ένα αυθεντικό σπίτι του 1376
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, ξύλινο οικόσημο
Το ξύλινο οικόσημο του Βλκόλινετς που απεικονίζει τον λύκο και τα έλατα
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο 18
Παρά το υψόμετρο η ζέστη εκείνη τη μέρα ήταν αφόρητη!

Πολύ ιδιαίτερο ήταν και το ξύλινο καλοδιατηρημένο καμπαναριό του 18ου αι. που είδαμε στο κέντρο του χωριού και όπως μάθαμε χτυπάει 3 φορές την ημέρα και ενημερώνει επίσης και για τους θανάτους στο χωριό.

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, ξύλινο καμπαναριό
Το καμπαναριό είναι και αυτό κατασκευασμένο με ξύλινες σανίδες, το παραδοσιακό τους υλικό που βρίσκανε άφθονο στα γύρω δάση, με τις οποίες κατασκεύαζαν και τις στέγες των σπιτιών τους.   

Κατεβαίνοντας για να φύγουμε εν τέλει αισθάνθηκα πολύ τυχερή για αυτή μου την αναπάντεχη επίσκεψη στο ιστορικό αυθεντικό χωριό Vlkolinec που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα ένα “αξιοθέατο” της Σλοβακίας και ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Εάν δεν κάναμε εκείνη την τυχαία συνάντηση με δυο ανθρώπους που μας το πρότειναν δεν θα ήμασταν και εμείς μέσα στους 70.000 επισκέπτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο!!!

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, παρκινγκ
Ο οικισμός Vlkolinec στη Σλοβακία που διατήρησε τον ιστορικό χαρακτήρα του και τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών του έχει σήμερα αποκτήσει μεγάλη φήμη και προσελκύει περισσότερους από 70.000 επισκέπτες ετησίως. 

Μάθετε για μια υπαίθρια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στη Σλοβακία: Σλοβακία Rafting στον ποταμό Dunajec

Στο δρόμο της επιστροφής μας με προορισμό την πόλη Levoca χαρήκαμε τη δροσιά του βουνού δίπλα σε ένα ποταμάκι με ολοκάθαρα νερά που κολυμπούσαν πάπιες. Ακόμα και τώρα που το γράφω μου φαίνεται και εμένα παραμυθένιο και ψεύτικο, αλλά ήταν η πραγματικότητα και αυτό το ζεις μόνο όταν κινείσαι με το δικό σου σπίτι (αυτοκινούμενο) και σταματάς όπου και όταν θέλεις. Για του λόγου του αληθές σας μεταφέρω και εσάς μέσω της φωτογραφίας στον μαγικό εκείνο τόπο.

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Μετά την αφόρητη κυριολεκτικά ζέστη που αισθανθήκαμε στο Βλκόλινετς η στάση μας κάτω από τα δέντρα και δίπλα στο μικρό ποταμάκι ήταν σχεδόν απαραίτητη.
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο 26
Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Το ταξίδι μας στην υπέροχη χώρα της Σλοβακίας μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Χάρτης

Χάρτης με όλα τα μέρη που αναφέρουμε στις αναρτήσεις μας για τη Σλοβακία:

Γενικές  πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Σλοβακία.

  1. Το χωριό Vlkolinec απέχει από τη Bratislava, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας 270 χλμ. Από τη Zilina 70 χλμ. και από την πόλη Ruzomberok που βρίσκεται επάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σλοβακίας, μόνο 6 χλμ. Επομένως εάν διασχίζετε τη Σλοβακία οριζοντίως μην παραλείψετε να κάνετε την μικρή αυτή παράκαμψη. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει η πρότασή μου.
  2. Πριν μπείτε στη Σλοβακία πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε την vinietta από τα σύνορα, για να οδηγήσετε στους αυτοκινητόδρομους. Εάν κάνετε μόνο πέρασμα από τη Σλοβακία υπολογίστε και τις ημέρες που θα επιστρέψετε και βγάλτε την αντίστοιχη βινιέτα για να μην πληρώνετε επιπλέον, αλλά και για να μη ψάχνετε και πάλι από πού θα την προμηθευτείτε. Προσοχή μην αμελήσετε, γιατί γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους δρόμους.
  3. Η Σλοβακία δεν έχει διόδια.
  4. Πάρκινγκ υπάρχουν  σε όλες τις πόλεις με ένα μικρό αντίτιμο. Μετά τη δύση του ήλιου έως και την επομένη ημέρα είναι δωρεάν.
  5. Το νόμισμα της Σλοβακίας είναι ευρώ.  

Μέχρι τη νέα μας ανάρτηση σας αφήνω  να ονειρευτείτε το νέο σας μελλοντικό  ταξίδι! Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε…

Για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι πρέπει πρώτα να το ονειρευτούμε!

Α! Και φυσικά για ταξίδια μπορείτε να επισκέπτεστε και τον νέο μας ξενόγλωσσο blog greektravelfamily.com.

Μαμά Μαρία

Ταξίδι με αυτοκινούμενο στη Σλοβακία και επίσκεψή στο χωριό Vlkolinec (Βλκόλινετς), με τα χρωματιστά σπίτια, ένα υπαίθριο μουσείο (skanzen)

ία  

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έχω λόγια για την τόσο λεπτομερή παρουσίαση. Οι φωτογραφίες με έπεισαν εύκολα ότι ειναι ένα μέρος όπου σίγουρα ταιριάζει στις δικές μου προτιμήσεις και σίγουρα μπαίνει στη λίστα των μερών που θέλω να βρεθώ. Ευχαριστώ ειλικρινά για την τόσο βοηθητική παρουσίαση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Anthomeli Newsletter

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.

[revue_subscribe]
Διαβάστε Επίσης