ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

    Η Σλοβακία εκτός από τη φύση έχει και μια γοητευτική επαρχία με όμορφες ιστορικές πόλεις και υπέροχα κάστρα. Παρά το ότι το κράτος της Σλοβακίας ιδρύθηκε το 1993, όταν χωρίστηκε από την Τσεχία, κουβαλάει μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία δηλαδή χωριά που αποτελούν μουσεία λόγω των αυθεντικών τους σπιτιών και τα οποία ονομάζονται skanzens. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης της Σλοβακίας μπορεί πολύ εύκολα να γνωρίσει μέσω των υπαίθριων μουσείων την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της. Ένα από αυτά τα υπαίθρια μουσεία είναι το χωριό Cicmany (Τσίτσμανι) και ένα άλλο είναι ο οικισμός Βλκόλινετς που είναι και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Το χωριό Βλκόλινετς στη Σλοβακία είναι ένα υπαίθριο μουσείο (skanzens)

    Ταξίδι στη Σλοβακία

    Διαβάστε το δικό μας οδικό ταξίδι στη Σλοβακία: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Ανακαλύπτοντας το μικρό χωριό Βλκόλινετς

    Το Βλκόλινετς δεν το γνώριζα και ούτε είχα διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό με αυτό. Έγινε αφορμή ένα ζευγάρι Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη που είχαμε συναντήσει τυχαία στο χωριό Cicmany και μας πρότειναν να το επισκεφθούμε γιατί εκείνοι το είχαν ήδη  βάλει στη λίστα των επισκέψεών τους. Να σημειώσω εδώ, δεν σας κάνω πλάκα, ήταν αναγνώστες του Ανθομέλι και γνώριζαν και εμένα μέσα από τα ταξιδιωτικά μου κείμενα, ως μαμά Μαρία! Η έκπληξή για τη γνωριμία μας ήταν μεγάλη. Με τα λόγια τους μας έπεισαν να πάμε και εμείς.

    Οι συμπτώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα όταν σε ένα μικρό ορεινό δρόμο καθώς ανεβαίναμε προς τον οικισμό είδαμε μπροστά μας ένα αυτοκίνητο να μας περιμένει. Ήταν το αυτοκίνητο των νέων φίλων μας που μας είδαν στο δρόμο και σταμάτησαν για να μας περιμένουν. (Η συνάντηση και η ώρα ήταν τυχαία, δεν είχαμε δώσει ραντεβού)

    *Αγαπητοί φίλοι αν διαβάσετε αυτή την ανάρτηση θα χαρώ πολύ να συναντηθούμε και πάλι, να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε εμπειρίες ταξιδιωτικές και προορισμούς.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο. Ορεινοί δρόμοι της Σλοβακίας
    Οι ορεινοί δρόμοι της Σλοβακίας μας έδωσαν απίστευτη ευχαρίστηση με την ομορφιά τους αλλά και με τη δροσιά τους. Το αυτοκίνητο των φίλων μας περίμενε καθώς μας είχαν δει από τον καθρέπτη τους.

    Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι χώρα κυρίως ορεινή και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό. Οι οροσειρές της είναι γεμάτες δάση, τα δάση καταλαμβάνουν το 40% της χώρας, οι λόφοι της είναι καταπράσινοι και στις κοιλάδες της κυλούν μεγάλα και μικρά ποτάμια.

    Μπροστά το αυτοκίνητό τους και εμείς πίσω να ακολουθούμε με το αυτοκινούμενο αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το βουνό και να μπαίνουμε και πάλι μέσα στα πυκνά δάση. Δεν είχαμε βάλει GPS και τυφλά ακολουθούσαμε το αμάξι των φίλων μας, οπότε μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματικά τη διαδρομή η οποία περνούσε μέσα από το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, όπου και βρισκόταν το χωριό.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο. εθνικό πάρκο της οροσειρά Velka Fatra στη Σλοβακία
    Το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra στη Σλοβακία

    Διαβάστε στο Ανθομέλι για το χωριό Τσίτσμανι: Σλοβακία, Τσίτσμανι (Cismany) το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια

    Αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας επάνω στον χωμάτινο δρόμο κάποια μέτρα μακριά από το χωριό όπου ήταν παρκαρισμένα και άλλα αυτοκίνητα επισκεπτών. Ευτυχώς ήταν πρωί ακόμα, γιατί μάθαμε πως κατά το μεσημεράκι γίνεται το αδιαχώρητο, όταν ανεβαίνουν τα πούλμαν με τους τουρίστες. Μετά από το αγωνιώδες ομολογώ παρκάρισμα, λόγω του μεγάλου μήκους του αυτοκινούμενου και της στενότητας του δρόμου, μπορέσαμε σε πρώτη φάση να απολαύσουμε την υπέροχη καταπράσινη φύση με τα γύρω δασωμένα βουνά και κατόπιν έπεσε το μάτι μας στο μικρό χωριουδάκι που βρισκόταν μπροστά μας. Πήραμε τον ανηφορικό χωματόδρομο και φτάσαμε στα πρώτα σπίτια του μικρού χωριού (το χωριό έχει έκταση μόνο 7.97 τετρ. χλμ.!).

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Το μικροσκοπικό «χωριό των λύκων» 
    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Μέσα στο χωριό είναι σαν να περπατάς στο παρελθόν

    Το χωριό Βλκόλινετς στη Σλοβακία

    Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να δω τόση πολυχρωμία σπιτιών μέσα σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό και αυτό μας εξέπληξε τρομερά. Είναι ένας εξαιρετικά άθικτος οικισμός, που η διαρρύθμιση του έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, με τα σπίτια να παραμένουν τα ίδια όπως ήταν παλιά. Αυτό έγινε λόγω του ότι η θέση του χωριού είναι απομακρυσμένη από τις μεγάλες πόλεις, μέσα στα βουνά, αλλά και γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι ώστε τα σπίτια να εκσυγχρονιστούν, όπως έγινε με τα πάντα.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Όλα τα σπίτια είναι βαμμένα εξωτερικά με έντονα χρώματα

    Μην παραλείψετε να διαβάστε την ανάρτηση για τη Μπρατισλάβα: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Σαν πίνακας ζωγραφικής τα μικροσκοπικά παράθυρα του χωριού με τα λουλούδια.
    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Μας εντυπωσίασαν τα έντονα χρώματα των σπιτιών και η καθαριότητα που επικρατούσε.

    Τα σπίτια του χωριού χρονολογούνται από το 1376 και σήμερα υπάρχουν 45 παραδοσιακά σπίτια στο χωριό. Δεν αλλοιώθηκαν και δεν μετατράπηκε η κατασκευή τους στη διάρκεια των χρόνων και θεωρείται πως είναι ο καλύτερος διατηρημένος οικισμός από άποψη παλαιάς αρχιτεκτονικής των κτιρίων σε όλη τη Σλοβακία αλλά και γενικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη.

    Για τον λόγο αυτό έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1993 και είναι ένα από τα δέκα χωριά της Σλοβακίας που βρίσκονται στο καθεστώς των λαϊκών αρχιτεκτονικών προστατευόμενων περιοχών

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Ανηφορίζοντας για το πολύχρωμο και απομονωμένο χωριό Βλκόλινετς της Σλοβακίας

    Φωτογραφίζοντας τα σπίτια από κοντά διαπιστώσαμε πως τα σπίτια είναι χτισμένα με κούτσουρα και έχουν ξύλινη επικλινή στέγη με σανίδες, όπου βρίσκεται ακόμα ένα δωμάτιο. Την ξύλινη κατασκευή, οι κάτοικοι την βάφουν με ένα χρώμα, ενώ τα πέτρινα  θεμέλια τα βάφουν με ένα διαφορετικό χρώμα. Έτσι, το θέαμα είναι εξαιρετικό και γίνεται ένα πολύχρωμο ξύλινο χωριό!

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Ένα από τα πολύ όμορφα σπίτια του ιστορικού χωριού

    Στο Ανθομέλι θα βρείτε και την ανάρτηση για την πόλη Λέβοτσα: Λέβοτσα (Levoca) το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Ένα ακόμα όμορφο σπίτι! Από το 1376 χρονολογούνται τα ξύλινα σπίτια του οικισμού Βλκόλινετς της Σλοβακίας

    Το ξύλο βέβαια ήταν το προϊόν που είχαν στα χέρια τους οι κάτοικοι από πολύ παλιά ως ξυλοκόποι και φυσικό ήταν να χτίζουν και τα σπίτια τους με αυτό. Την παράδοση της ξυλείας εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν έως και σήμερα φτιάχνοντας όμως ξύλινες διακοσμήσεις με τις οποίες έχουν διακοσμήσει το χωριό τους αλλά και για να τις πωλούν, όπως ξύλινα μαγνητάκια, ξύλινα μαχαιροπίρουνα, καλάθια και πολλά άλλα αντικείμενα.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο ξυλόγλυπτο
    Με ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, έργα των κατοίκων, είναι γεμάτο όλο το χωριό.

    Το όνομα Βλκόλινετς προέρχεται από τη σλοβακική λέξη “βλκ”, που σημαίνει λύκος και είναι ένα πραγματικά αυθεντικό χωριό χωμένο μέσα στα βουνά. Εξακολουθεί ακόμα να κατοικείται και σήμερα υπάρχουν μόνο 13 μόνιμοι κάτοικοι, αν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθησαν να μεταφέρουν τους τότε κατοίκους του στην πιο κοντινή πόλη, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Έτσι σήμερα το χωριό δεν είναι απλά ένα υπαίθριο μουσείο, αλλά ένα ζωντανό χωριό με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ακόμα σε αυτά τα ιστορικά ξύλινα σπίτια. 

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Οι αυλές τους με τις ξύλινες περιφράξεις ήταν χάρμα οφθαλμών.

    Ο οικισμός Βλκόλινετς είναι μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Αν και είναι ένα μικρό χωριουδάκι απομονωμένο μέσα στα βουνά της Σλοβακίας, σήμερα είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την αυθεντικότητά του

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι : 4 κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Μπορεί να είναι ένα skanzen (υπαίθριο μουσείο) όμως το μικρό χωριό δεν έχει σταματήσει να κατοικείται

    Το μικροσκοπικό χωριό διαθέτει και λαογραφικό μουσείο

    Στη βόλτα μας στο χωριό, ουσιαστικά στη βόλτα μας σε μια γειτονιά με δυο δρόμους, είδαμε πως υπάρχει και λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε δύο αυθεντικά σπίτια, με την ιστορία του χωριού να απεικονίζεται στα σκεύη και στα ρούχα από την καθημερινή τους ζωή.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Το λαογραφικό μουσείο του οικισμού στεγάζεται σε ένα αυθεντικό σπίτι του 1376

    Μας εντυπωσίασε και το ξύλινο οικόσημο που διαθέτει ο οικισμός χαραγμένο επάνω του το έλατο και φυσικά τον λύκο!

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, ξύλινο οικόσημο
    Το ξύλινο οικόσημο του χωριού που απεικονίζει τον λύκο και τα έλατα
    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Παρά το υψόμετρο η ζέστη εκείνη τη μέρα ήταν αφόρητη!

    Πολύ ιδιαίτερο ήταν και το ξύλινο καλοδιατηρημένο καμπαναριό του 18ου αι. που είδαμε στο κέντρο του χωριού και όπως μάθαμε χτυπάει 3 φορές την ημέρα και ενημερώνει επίσης και για τους θανάτους στο χωριό.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, ξύλινο καμπαναριό
    Το καμπαναριό είναι και αυτό κατασκευασμένο με ξύλινες σανίδες, το παραδοσιακό τους υλικό που βρίσκανε άφθονο στα γύρω δάση, με τις οποίες κατασκεύαζαν και τις στέγες των σπιτιών τους.   

    Ο οικισμός Βλκόλινετς στη Σλοβακία που διατήρησε τον ιστορικό χαρακτήρα του και τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών του έχει σήμερα αποκτήσει μεγάλη φήμη και προσελκύει περισσότερους από 70.000 επισκέπτες ετησίως. 

    Κατεβαίνοντας για να φύγουμε εν τέλει αισθάνθηκα πολύ τυχερή για αυτή μου την αναπάντεχη επίσκεψη στο ιστορικό αυθεντικό χωριό της Σλοβακίας που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα ένα “αξιοθέατο” και ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας. Εάν δεν κάναμε εκείνη την τυχαία συνάντηση με δυο ανθρώπους που μας το πρότειναν δεν θα ήμασταν και εμείς μέσα στους 70.000 επισκέπτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο!!!

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο, παρκινγκ
    Η υπέροχη φύση της Σλοβακίας

    Στο δρόμο της επιστροφής μας με προορισμό την πόλη Levoca χαρήκαμε τη δροσιά του βουνού δίπλα σε ένα ποταμάκι με ολοκάθαρα νερά που κολυμπούσαν πάπιες. Ακόμα και τώρα που το γράφω μου φαίνεται και εμένα παραμυθένιο και ψεύτικο, αλλά ήταν η πραγματικότητα και αυτό το ζεις μόνο όταν κινείσαι με το δικό σου σπίτι (αυτοκινούμενο) και σταματάς όπου και όταν θέλεις. Για του λόγου του αληθές σας μεταφέρω και εσάς μέσω της φωτογραφίας στον μαγικό εκείνο τόπο.

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Μετά την αφόρητη κυριολεκτικά ζέστη που νιώσαμε όλη τη μέρα η στάση μας κάτω από τα δέντρα και δίπλα στο μικρό ποταμάκι ήταν σχεδόν απαραίτητη.

    Μάθετε για μια υπαίθρια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στη Σλοβακία: Σλοβακία Rafting στον ποταμό Dunajec

    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο 25
    Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
    Το ταξίδι μας στην υπέροχη χώρα της Σλοβακίας μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Χάρτης

    Χάρτης με όλα τα μέρη που αναφέρουμε στις αναρτήσεις μας για τη Σλοβακία:

    Γενικές  πληροφορίες για το ταξίδι στη Σλοβακία.

    1. 1. Το χωριό απέχει από τη Bratislava, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας 270 χλμ. Από τη Zilina 70 χλμ. και από την πόλη Ruzomberok που βρίσκεται επάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σλοβακίας, μόνο 6 χλμ. Επομένως εάν διασχίζετε τη Σλοβακία οριζοντίως μην παραλείψετε να κάνετε την μικρή αυτή παράκαμψη. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει η πρότασή μου.
    2. 2. Πριν μπείτε στη Σλοβακία πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε την vinietta από τα σύνορα, για να οδηγήσετε στους αυτοκινητόδρομους. Εάν κάνετε μόνο πέρασμα από τη Σλοβακία υπολογίστε και τις ημέρες που θα επιστρέψετε και βγάλτε την αντίστοιχη βινιέτα για να μην πληρώνετε επιπλέον, αλλά και για να μη ψάχνετε και πάλι από πού θα την προμηθευτείτε. Προσοχή μην αμελήσετε, γιατί γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους δρόμους.
    3. 3. Η Σλοβακία δεν έχει διόδια.
    4. 4. Πάρκινγκ υπάρχουν  σε όλες τις πόλεις με ένα μικρό αντίτιμο. Μετά τη δύση του ήλιου έως και την επομένη ημέρα είναι δωρεάν. Στους χάρτες της google πληκτρολογείτε τη λέξη parkovrisko και σας δίνει τη θέση του πάρκινγκ και πολλές φορές και τη φωτογραφία του.
    5. 5. Το νόμισμα της Σλοβακίας είναι ευρώ.  

    Μέχρι τη νέα μας ανάρτηση σας αφήνω να ονειρευτείτε το νέο μελλοντικό  ταξίδι σας! Γιατί όπως όλοι ξέρουμε…

    Για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι πρέπει πρώτα να το ονειρευτούμε!

    Α! Και φυσικά για ταξίδια μπορείτε να επισκέπτεστε και τον νέο μας ξενόγλωσσο blog greektravelfamily.com.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ταξίδι με αυτοκινούμενο στη Σλοβακία και επίσκεψή στο χωριό Vlkolinec (Βλκόλινετς), με τα χρωματιστά σπίτια, ένα υπαίθριο μουσείο (skanzen)

    ία  

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Δεν έχω λόγια για την τόσο λεπτομερή παρουσίαση. Οι φωτογραφίες με έπεισαν εύκολα ότι ειναι ένα μέρος όπου σίγουρα ταιριάζει στις δικές μου προτιμήσεις και σίγουρα μπαίνει στη λίστα των μερών που θέλω να βρεθώ. Ευχαριστώ ειλικρινά για την τόσο βοηθητική παρουσίαση

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης