ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τι είναι τα “cli-fi” μυθιστορήματα και “Η Ιστορία των Μελισσών”

    Τι είναι τα μυθιστορήματα cli-fi; O όρος cli-fi προέρχεται από τις λέξεις climate-fiction και αφορά στα έργα που προκύπτουν από την ανάγκη των ανθρώπων να μιλήσουν για την αγωνία τους για το μέλλον αυτού του πλανήτη και να φέρουν στο φως πτυχές της περιβαλλοντικής καταστροφής στο ευρύ κοινό. Σκοπός του φυσικά δεν είναι να φοβίσουν για το αβέβαιο μέλλον αλλά να αφυπνίσουν. Τι καλύτερο και πιο άμεσο λοιπόν από ένα μυθιστόρημα; Και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος πρωτοστατούν με μια συγγραφέα που αγαπώ πολύ (δες εδώ γιατί), την Maja Lunde και την τριλογία της για ενηλίκους.

    Τι είναι τα

    Ιστορία των Μελισσών της Maja Lunde

    Η Ιστορία των Μελισσών αποτελείται από τρεις ιστορίες που διαδραματίζονται σε διαφορετικές περιόδους και αποτυπώνουν την ανησυχία που προκαλεί η καταστροφή του οικοσυστήματος της μέλισσας. Ταυτόχρονα καταπιάνεται και με το θέμα της σχέσης γονέων και παιδιών.

    Τι είναι τα

    Πρόκειται για ένα βαθιά οικολογικό βιβλίο και το πρώτο της τετραλογίας Climate Quartet.

    Ιστορία Νο 1: Αγγλία 1852. Ο Γουίλιαμ Σάβατζ, βιολόγος και έμπορος σπόρων δουλεύει πάνω σε ένα σχέδιο ενός νέου τύπου κυψέλης που θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για αυτόν και τα παιδιά τους.

    Ιστορία Νο 2: Αμερική 2007, ο Τζορτζ, μελισσοκόμος, δίνει μάχη απέναντι στην εκβιομηχάνιση της παραγωγής ελπίζοντας ότι θα ο γιος του θα τον στηρίξει στις προσπάθειές του.

    Ιστορία Νο 3: Κίνα 2098, Η Τάο τοποθετεί γύρη με το χέρι πάνω στα δέντρα μιας και οι μέλισσες έχουν εξαφανιστεί. Σε μια κοινωνία με σχεδόν υποδουλωμένους εργάτες, η κυβέρνηση απαγάγει το γιο της όταν ανακαλύπτει ότι τσιμπήθηκε από μέλισσα. Η ίδια προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση, διαβάζοντας το βιβλίο του Σάββατζ (βλ. Ιστορία Νο1) ότι οι μέλισσες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερες και ότι πρέπει να αλλάξουν ολόκληρη τη νοοτροπία τους.

    Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και από εδώ.

    Η ιστορία των μελισσών της Maja Lunde είναι ένα παγκόσμιο best seller και κυκλοφορεί σε 35 γλώσσες. Εξαιρετική απόφαση να τυπωθεί μάλιστα εξ ολοκλήρου σε οικολογικό χαρτί.


    Η ιστορία του νερού

    To 2020 η Μaja Lunde εξέδωσε και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της, το “Η Ιστορία του Νερού” που όπως καταλαβαίνετε θα μας ταρακουνήσει με ένα θέμα που όταν καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι, ελπίζω να μην είναι αργά! Η σημαντικότητα του νερού και η σχέση έλλειψης και επιβίωσης!

    Τι είναι τα

    Μια επική ιστορία για τις δυνάμεις της φύσης που δείχνει πώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας. 

    ΠΟΣΟ ΤΡΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ;

    Νορβηγία, 2017 –Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.

    Γαλλία, 2041–Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα –το σκάφος της Σίνε.

    To βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ

    Τα μυθιστορήματα Cli-Fi ήρθαν για να μείνουν γιατί ως άνθρωποι χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη αφύπνιση και γνώση. Αλήθεια εσείς έχετε κάποια παρόμοια αναγνωριστική εμπειρία;

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    1. Καλη πολυ ενδιαφέροντα τα δυο βιβλία που μας προτείνεις. Εγώ θα ήθελα πολύ να τα διαβάσω για να ριξω και μια ματιά στο μακρινο μέλλον ειδικα οταν η συγγραφεας Maja Lunde αναφερεται στις μελισσες που θα είναι παρόν για τους τότε ανθρώπους. Ισως πραγματικα τοτε οι μέλισσες να εχουν εξαφανιστει όπως και τόσα άλλα πουεξαφανιστηκαν στο παρελθόν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης