ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Οι δικές μας προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)

    Δεν είναι όλα τα παιδικά βιβλία για όλα τα παιδιά! Κάθε βιβλίο απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό και δεν μιλάω μόνο ως προς το περιεχόμενό του και το τι πραγματεύεται ή το τι θέλει πολλές φορές ο γονιός να περάσει μέσα από αυτό. Τα παιδικά βιβλία απευθύνονται και σε διαφορετικό κοινό ανάλογα με την ηλικία αλλά και την αναγνωστική εξοικείωση του κάθε παιδιού. Υπάρχουν δηλαδή βιβλία που μπορούν να διαβαστούν από τους γονείς σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών ενώ τα ίδια βιβλία μπορούν τα παιδιά να τα απολαύσουν διαβάζοντάς και μόνα τους όταν αρχίζουν να διαβάζουν με άνεση (ηλικία που και πάλι ποικίλει από παιδί σε παιδί). Κάποιες φορές πάλι μεγάλα παιδιά, που όμως δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων είτε γιατί υπάρχουν κάποια μαθησιακά προβλήματα είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους βιβλία για διάφορους λόγους (γονείς που δεν διαβάζουν ή δεν αγοράζουν βιβλία, περιοχή που δεν έχει βιβλιοθήκη κλπ), βρίσκουν ενδιαφέρον σε βιβλία για παιδιά μικρότερης ηλικίας αφού τους είναι πιο βατά στην ανάγνωση. Πάντα υπάρχει φυσικά και μία κατηγορία βιβλίων που ενώ το κείμενο και το περιεχόμενό τους είναι για μικρά παιδιά η έντονη εικονογράφηση τα κάνουν να φαίνονται πιο παιδικά πράγμα που πολλές φορές μας μπερδεύει κατά την επιλογή. Γι αυτό όταν αγοράζετε παιδικά βιβλία καλό θα είναι να διαβάσετε 2-3 κριτικές ή να τα ξεφυλλίσετε (online ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο) για να έχετε πιο πλήρη άποψη πριν κάνετε την επιλογή σας.

    Οι δικές μας προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών) 1

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο μου είναι όταν πρέπει να γράψω μια κριτική (review) για κάποιο παιδικό ή εφηβικό βιβλίο να σας πω για ποια ηλικία προορίζεται! Κάποιο εκδοτικοί αναφέρουν στο βιβλίο τις ηλικίες για τις οποίες προτείνεται το κάθε βιβλίο αλλά δεν ισχύει αυτό πάντα. Βοηθοί μου τα παιδιά μου αλλά και η ανιψιά μου που είναι οι καλύτεροι κριτές των βιβλίων που σας παρουσιάζουμε. Καθώς μεγαλώνουν όμως βιβλία που είναι για μικρότερες ηλικίες μας δυσκολεύουν πολύ γι αυτό προσπαθούμε να κρίνουμε διαβάζοντάς τα μόνες ή με παρέα με τα παιδιά και να φανταστούμε σε ποια ηλικιακή περίοδο των παιδιών μας θα τα επιλέγαμε για εκείνα.

    Τα παιδικά βιβλία που προτείνουμε

    Καλεσμένοι σπίτι 

    προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)-Καλεσμένοι σπίτι_ελληνοεκδοτική

    Αγοράστε το βιβλίο εδώ

    Ένα βιβλίο για τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών που μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς αλλά και από τα ίδια τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ωραίες και η σκανταλιές αλλά υπάρχουν και όρια! Ο Λουκάς είναι ένα παιδάκι που κάθε φορά που έρχονται καλεσμένοι στο σπίτι τους κάνει πράγματα που δεν δικαιολογούνται, φέρεται με αγένεια και εκείνοι είναι φυσικό να προσβάλλονται. Τι θα κάνουν για να του δείξουν πώς νιώθουν με τη δική του συμπεριφορά; Θα τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα; Και ποια θα είναι η συνέχεια μετά από τις δικές τους αντιδράσεις;


    Η αλεπού μοδίστρα 

    Ένα βιβλίο για καλό σκοπό από την Ελληνοεκδοτική γραμμένο από μία μαμά. Για το βιβλίο αυτό μπορείτε να διαβάσετε εκτενέστερο άρθρο πατώντας εδώ.

    Οι δικές μας προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών) 4

    Ένα δέντρο για μένα 

    Ένα βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας ή μικρούς αναγνώστες των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Μικρό κείμενο και απλή αλλά αρκετά λεπτομερή εικονογράφηση που θα απασχολήσει τα παιδιά και θα τα κάνει να “μπουν” μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

    Προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)-Ένα δέντρο για μένα (Ελληνοεκδοτική)

    Αγοράστε το από εδώ

    Αν και το βασικό θέμα του βιβλίου είναι δέντρο της ζωής και οι οικογενειακές ρίζες το βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους θέματα όπως ο θάνατος, ως μια φυσική ροή της ζωής μας, η σχέση των αδελφών, η σχέση με τους παππούδες, αλλά και να φτιάξουν μαζί ένα γενεαλογικό δέντρο έτσι ώστε το παιδί να μάθει και τις δικές του ρίζες.


    Στο Ανθομέλι εκτός από παιδικά βιβλία μπορείτε ακόμα να βρείτε και προτάσεις για βιβλία ενηλίκων.


    Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς

    • Το κερασάκι στην τούρτα και άλλα μυστήρια για να λύσεις
    • Τα σκυλιά του Μπάσκερβιλ και άλλα μυστήρια για να λύσεις

    Μια σειρά διαδραστικών παιδικών βιβλίων μυστηρίου για παιδιά με πολύ ενδιαφέρον που θα την χαρακτήριζα περισσότερο ως παιχνίδι. Η εικονογράφηση είναι πλούσια και σε μορφή κολάζ, θα μπορούσα να πω, ενώ οι γραμματοσειρές ποικίλουν και κάνουν την έκδοση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Κάθε βιβλίο της σειράς περιλαμβάνει 4 υποθέσεις μυστηρίου με τη λύση τους.

    Προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)-Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς, Το κερασάκι στην τούρτα

    Προμηθευτείτε το από εδώ

    Όταν ήρθαν στα χέρια μου τα παιδικά βιβλία της σειράς Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χόλμς με ενθουσίασαν με μια γρήγορη ματιά αλλά ο γιος μου, 11 ετών τότε, αφού τα ξεφύλλισε και κοίταξε τις εικόνες τα απέρριψε λέγοντας πως είναι για πολύ μικρά παιδιά και όχι για τη δική του ηλικία. Τα δύο βιβλία έμειναν σε κοινή θέα στη στοίβα βιβλίων που έχουμε στο σαλόνι με την ελπίδα ότι θα του κεντρίσει κάποια στιγμή το ενδιαφέρον να ασχοληθεί, όμως εκείνος τίποτα! Έτσι, μετά από αρκετό καιρό, ανέλαβα δράση! Πήρα το βιβλίο, άρχισα να το διαβάζω και το βρήκα φανταστικό! Το μόνο που έπρεπε να κάνω μετά ήταν να του αποδείξω πως είναι πραγματικά για την ηλικία του. Του εξήγησα πως είναι ένα βιβλίο με τον Σέρλοκ Χόλμς, ο οποίος έμεινε μόνος του χωρίς τη βοήθεια του συνεργάτη του δόκτορ Γουάτσον και θα χρειαστεί τη δική του βοήθειά για να λύσει κάποιες υποθέσεις. Ο Σέρλοκ παραθέτει στο βιβλίο μαζί με τις σημειώσεις του τα στοιχεία που έχει μαζέψει ώστε να βρει τον ένοχο, όπως καταθέσεις μαρτύρων, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, σχέδια και σελίδες ημερολογίων. Η απάντηση του μυστηρίου είναι ολοσέλιδη και διαβάζεται… σε καθρέπτη! Ε, αυτό ήταν! Τον έπεισα με αυτό το τελευταίο!

    Προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)-Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς, Τα Σκυλιά του Μπάσκερβιλ

    Την πρώτη υπόθεση τη λύσαμε παρέα και μπορώ να πω πως απολαύσαμε και οι δύο τη διαδικασία. Εκείνος με ένα τετράδιο και μολύβι στο χέρι σαν πραγματικός ντετέκτιβ να σημειώνει στοιχεία κι εγώ να διαβάζω! Από τη δική μας εμπειρία επιβεβαιώνω πως πράγματι το βιβλίο είναι για παιδιά 9-12 ετών αφού χρειάζεται, να ξέρουν να διαβάσουν, να έχουν καλή κριτική σκέψη και να είναι ικανά να επιστρέφουν στις πίσω σελίδες συγκρίνοντας τα στοιχεία της υπόθεσης. Εμείς καταφέραμε να λύσουμε το μυστήριο, κάτι που δεν ήταν και τόσο εύκολο και φυσικά η σελίδα με την απάντηση διαβάστηκε στον καθρέφτη δίνοντας μας ακόμα περισσοτερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς είχε συμβεί! Σειρά έχουν τώρα τα επόμενα μυστήρια που αυτή τη φορά μπορεί να λύσει και μόνος του ή παρέα με την αδερφή του ή τους φίλους του. Εγώ απλά του έδειξα τον τρόπο να το κάνει!


    Διαβάστε κριτικές κι άλλων παιδικών βιβλίο στο Ανθομέλι


    Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο (Σειρά-διαβάζω ιστορίες)

    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Ηλικία: 9+

    Προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών)-Ο σκείτερ και φανταστικό υπερόπλο-μεταίχμιο

    Ο Νικ αγαπάει του σούπερ ήρωες και το σκέιτμπορντ κι έτσι δεν φοβάται καθόλου όταν έρχεται η στιγμή να υπερασπιστεί τον συμμαθητή και φίλο του Άλεξ που το ενοχλούν οι τραμπούκοι του σχολείου. Ποιο είναι άραγε το δικό του υπερόπλο;

    Προμηθευτείτε το και από εδώ

    Ένα βιβλίο για τη σχολική ζωή και τον σχολικό εκφοβισμό που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά γιατί περιστατικά σαν κι αυτά του βιβλίο μπορεί να συμβούν σε κάθε σχολείο. Ας γίνει αφορμή για συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιών ή ακόμα και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.


    Οδός Αλκυόνης

    Οι δικές μας προτάσεις για παιδικά βιβλία (5-12 ετών) 10

    Ένα πολύ όμορφο και τρυφερό βιβλίο για τη φιλία, την προσφορά και τον απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος. Στο βιβλίο θα βρείτε και QR code για να ακούσετε την αφήγηση-διαλόγους αλλά και τα τραγούδια. Επίσης θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου και τον μύθο της Αλκυόνης.

    Προμηθευτείτε το από εδώ

    Μια τυχαία συνάντηση του Στρατή του σαλιγκαριού με την Αντιγόνη την Αλκυόνα θα γίνει η αρχή μιας φιλίας. Η Αντιγόνη έκανε τον φίλο της να πιστέψει στον εαυτό του και στις ιδιαιτερότητες του και τον έκανε να νιώθει ξεχωριστός. Του έμαθε να βλέπει στα απλά πράγματα ομορφιές που δεν είχε καν προσέξει ή σκεφτεί ως τότε. Γιατί πολλές φορές όσοι δεν έχουν την όρασή τους, όπως η μικρή και πολύχρωμη αλκυόνα, βλέπουν με την ψυχή τους. Από τη μεριά του το μικρό σαλιγκάρι βοήθησε τη φίλη του να πετάξει, κάτι πως ως τότε δεν τολμούσε από φόβο. Εκείνη με τη σειρά της τον βοήθησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

    Παράλληλα με την όμορφη ιστορία το βιβλίο εξηγεί πολύ όμορφα στα παιδιά τον τρόπο που περπατάνε οι τυφλοί, αλλά και τα βοηθάει να καταλάβουν πώς αισθάνονται οι τυφλοί για τη συμπεριφορά των άλλων προς εκείνους και τι είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν πολύ άβολα.


    Αυτά από εμάς και σύντομα θα επανέλθουμε και με άλλες νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων από τους αγαπημένους μας εκδοτικούς!

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης