ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    9 και 1 παιχνίδια στην παραλία


    Το καλοκαίρι καλά κρατεί κι εμείς σας προτείνουμε 9 και 1 ιδέες για παιχνίδια με τα παιδιά στην παραλία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών ώστε η ώρα να περάσει ευχάριστα και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις! Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblogs στις 01/06/2016 (δείτε εδώ). Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη νέα συνεργασία του Ανθομέλι θα βρείτε εδώ. Άλλες αναρτήσεις μας στα μαμαδοblogs του Δέλτα moms θα βρείτε εδώ.


     Αχ καλοκαιράκι! Πόσο το πεθύμησαν τα παιδιά! Ανυπομονούν να τελειώσουν τα σχολεία και να αρχίσουν τα μακροβούτια τα παιχνίδια με τα νεροπίστολα, τα κάστρα στην άμμο, τα “βατραχάκια” με πετρούλες στην επιφάνεια του νερού! Αυτά είναι λίγα από αυτά που συνήθως παίζουν στην ακροθαλασσιά αλλά και μέσα στη θάλασσα. Όμορφες αναμνήσεις με χρώμα μπλε της θάλασσας και τ’ ουρανού αλλά και μπεζ της άμμου ή λευκό των βότσαλων! Το παιχνίδι ασταμάτητο! Όλη μέρα, κάθε μέρα! 

    Κι αφού με μικρά παιδιά το διάβασμα ενός βιβλίου στην παραλία είναι πλέον παρελθόν, ας παίξουμε μαζί τους, ας γίνουμε κι εμείς μικρά παιδιά κι ας αποτυπώσουμε στη μνήμη τους εικόνες αναλλοίωτες!

    9+1 paixnidia_stin_paralia

    9+1 παιχνίδια στην παραλία 

    Μπουγέλο με μπαλόνια

    Τα νερομπαλόνια έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια! Αν και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να τα γεμίσουμε και ν’ αρχίσει το παιχνίδι, υπόσχονται πολλή διασκέδαση! Τι κι αν δίπλα μας είναι το ατελείωτο νερό της θάλασσας; Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν αν οργανώσουμε ένα μπουγέλο στην ακροθαλασσιά, ειδικά μια μέρα που η θάλασσα μπορεί να έχει φέρει φύκια και δεν θα κολυμπήσουν!9+1 paixnidia_stin_paralia

    Παιχνίδι με την απόχη

    Η απόχη ήταν ένα από τα αξεσουάρ που θεωρούσα υπερβολή για τα παιδιά, αλλά μετά από επιμονή των παιδιών, τους αγοράσαμε μία. Το τι παιχνίδι θα κάναν με αυτήν, δεν μπορούσα να το διανοηθώ! Όλα τα παιδιά μαζί προσπαθούσανε να πιάσουνε ψαράκια στα ρηχά, ή μικρά “καβουράκια’ και να τα βάλουνε στα κουβαδάκια τους ή σε μικρά ποτηράκια με νερό και άμμο για να τα παρατηρήσουνε! Μια μέρα μάλιστα που η θάλασσα έβγαλε μικρές άσπρες μεδουσίτσες (“γυαλάκια” τα λέγαμε μικρές και είναι ακίνδυνες) τις πιάσανε με την απόχη και τις βγάλανε στην άμμο. Μια ώρα παιχνίδι δεν είναι λίγη! Και μετά φυσικά όλα τα πλασματάκια της θάλασσας τα επιστρέφουμε στο σπίτι τους.

    9+1 paixnidia_stin_paralia (14) 9+1 paixnidia_stin_paralia

    Κατασκευές και σχέδια στην άμμο

    Σχέδια και κάστρα στην άμμο είναι κάτι που φτιάχνουν όλα τα παιδιά! Λατρεύουν την ενασχόληση με αυτή, είτε είναι στεγνή είτε είναι υγρή και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο παιδί που δεν του αρέσει αυτό το παιχνίδι! Ακόμη και αν δεν έχετε μαζί σας κουβαδάκια και φτιαράκια, χρησιμοποιήστε το πλαστικό ποτήρι του καφέ σας, ξυλάκια, πετρούλες ή ακόμη και φύκια φτιάχνοντας με τα παιδιά “κάστρα” στην άμμο. Τα πλαστικά ποτήρια μπορούν, επίσης, να γίνουν κουπάτ για τις επάλξεις του κάστρου ή να δημιουργήσουν μια σειρά από πυργάκια. 9+1 paixnidia_stin_paralia (13) 9+1 paixnidia_stin_paralia (20)

    Πέτρες, θαλασσόξυλα και κοχύλια

    Ανάλογα με την παραλία στην οποία βρίσκεστε κάντε μία βόλτα για να βρείτε όμορφα αναμνηστικά που μάλιστα μπορεί να αποτελέσουν βασικό υλικό για κάποιες όμορφες κατασκευές. Μπορείτε αργότερα να ζωγραφίσετε τις πέτρες ή να διακοσμήσετε πιατέλες με κεριά χρησιμοποιώντας τα κοχύλια που μαζέψατε. 9+1 paixnidia_stin_paralia (17)

    Τρίλιζα στην άμμο

    Με τη βοήθεια ενός ξύλου, σχηματίστε στην άμμο, αφού την ισιώσετε, μία τρίλιζα. Χρησιμοποιήστε πέτρες, κοχύλια, φτιαράκια ή πλαστικά μπαλάκια ως πιόνια και παίξτε τρίλιζα! 

    Καρπουζομαχίες

    Αν η παραλία είναι κοντά στο εξοχικό σας ή βρίσκεστε σε κάποιο camping, κόψτε φέτες καρπουζιού και παίξτε καρπουζομαχίες. Με το σύνθημα το παιχνίδι ξεκινάει και οι παίχτες τρώνε το καρπούζι όσο πιο γρήγορα μπορούν! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως λερωθούν τα ρούχα τους (φοράνε μαγιό), ούτε για το πάτωμα του σπιτιού σας (ζουμιά και κουκούτσια άφοβα στην άμμο)!

    Σέρφινγκ με τον μπαμπά

    Μια μεγάλη σανίδα με ένα εξτρά σχοινί μπορεί να γίνει αυτοσχέδια σανίδα σερφ. Ο γιος μου λατρεύει να παίζει αυτό το παιχνίδι με τον μπαμπά του. Ανεβαίνει ξαπλωμένος μπρούμυτα στην σανίδα κι ο μπαμπάς τραβάει απότομα το σχοινί κάνοντας έτσι “σέρφινγκ”! (Περιττό να πω πως ο μπαμπάς εκτός από τον γιο του κάνει το ίδιο και με όλους τους φίλους του!)9+1 paixnidia_stin_paralia (19)

    Αστεία χτενίσματα 

    Άλλο ένα παιχνίδι μέσα στο νερό είναι τα αστεία χτενίσματα. Ειδικότητα σε αυτό έχουν όσοι-σες έχουν μακριά μαλλιά. Βουτάμε το κεφάλι στο νερό, βγαίνουμε από το νερό με τα μαλλιά μπροστά στο πρόσωπο και τα σηκώνουμε πάνω στο κεφάλι δημιουργώντας μια “μπούκλα” λίγο πιο πάνω από το μέτωπο. Το αποτέλεσμα είναι αστείο μιας και μοιάζει αυτός που το κάνει σαν να φοράει περούκα! Ολιγόλεπτες στιγμές τρέλας!9+1 paixnidia_stin_paralia (18)

    Θαμμένος στην άμμο 

    Αν και δεν το θεωρώ τόσο υγιεινό παιχνίδι, είμαι σίγουρη πως το έχετε παίξει μικροί αλλά και θα αφήσετε τα παιδιά να το παίξουν κι αυτά με τη σειρά τους! 

    Παιχνίδια συναγωνισμού 

    Αν τα παιδιά που είναι στην παρέα σας είναι περισσότερα από δύο, μπορείτε να οργανώσετε και κάποια παιχνίδια συναγωνισμού.

    Ένα από αυτά είναι το γέμισμα του κουβά. Αρχικά, χωρίστε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ένα πλαστικό ποτηράκι ή φτιαράκι και πρέπει, παίρνοντας νερό από έναν κουβαδάκι (εκκίνηση), να γεμίσει ένα κουβαδάκι στον τερματισμό, διανύοντας μια συγκεκριμένη απόσταση.

    • Κουταλομαχίες με κοχύλια

    Το γνωστό παιχνίδι με το οποίο ο παίχτης καλείται να μεταφέρει ένα αυγό ή μπαλάκι μέσα σ’ ένα κουτάλι χωρίς να του πέσει μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα μεταφέροντας σ ένα κουτάλι με λίγη άμμο ένα κοχύλι.

    • Πετυχαίνοντας την λακούβα

    Σκάβουμε στην άμμο δύο-τρεις λακκούβες σε ευθεία. Κάθε παίχτης (όσοι και οι λακκούβες), κρατάει ένα μπαλάκι του τένις και προσπαθεί από απόσταση να ρίξει την μπάλα μέσα στην λακκούβα του. Πόσες φορές θα πετύχει ο καθένας τον στόχο του; Εκείνος θα είναι και ο νικητής!

    • Βρίσκω τα αντικείμενα (για μικρά παιδιά)

    Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να οργανώσετε από πριν είναι να γράψετε ή να ζωγραφίσετε σε λευκά χαρτιά 10 αντικείμενα που τα παιδιά θα πρέπει να βρούν στην παραλία τσεκάροντας την λίστα τους. Κάθε παιδί ή ομάδα πρέπει να βρει ένα κοχύλι, μια ομπρέλα, μία πέτρα, ένα φτιαράκι κλπ. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να σας τα φέρουν, απλά να τα σημειώσουν.

    • Μουσικά σκαμπό

    Οι περισσότεροι πλέον έχουμε μαζί μας κινητά και πολλοί από εμάς έχουμε και ηχειάκια στην παραλία. Θα μπορούσαμε να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι “μουσικές καρέκλες” αντικαθιστώντας τις καρέκλες με πετσέτες ή με σανίδες κολύμβησης ή ακόμη και με αναποδογυρισμένα κουβαδάκια που θα μοιάζουν με σκαμπό.

    Μετά από τόσες ιδέες για παιχνίδια, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν θα βαρεθούνε ακόμη κι όταν περιμένουν να χωνέψουν και δεν επιτρέπεται να μπουν στη θάλασσα. 

    Βρείτε κι άλλα ομαδικά παιχνίδια για την παραλία.

    Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας!

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης