Rheinfall, οι καταρράκτες του Ρήνου

mama Maria

Μετά από τις όμορφες μέρες ξεκούρασης και ανάπαυλας που περάσαμε στη ζωγραφισμένη πόλη της Ελβετίας στο Stein am Rein αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς την πόλη Schaffhausen (Σαφχάουζεν) για να δούμε τους καταρράκτες του  ποταμού Ρήνου, ενός ποταμού που πηγάζει από τις Ελβετικές Άλπεις, περνάει όλη την Ευρώπη πολλές φορές δημιουργώντας και το φυσικό σύνορο  κρατών και εκβάλλει στη Βόρεια θάλασσα στην Ολλανδία. Είχαμε πληροφορηθεί πως είναι εντυπωσιακοί και φυσικά δεν έπρεπε να φύγουμε από την περιοχή αυτή χωρίς να τους επισκεφθούμε. To GPS μπήκε αμέσως σε εφαρμογή και εμείς ταξιδεύοντας απολαμβάναμε το ελβετικό τοπίο που πραγματικά μας μάγεψε. Η περιοχή αυτή της Ελβετίας έχει μια μεγάλη ποικιλία από φυσικά αξιοθέατα και μνημεία, είναι πολύ επισκέψιμη για όλα αυτά, αλλά η μαγεία της περισσότερο κρύβεται στην τοποθεσία και στο θέαμα που δημιουργούν οι καταρράκτες του Ρήνου, που ονομάζονται Reinfall (Ράινφαλ) και είναι οι μεγαλύτεροι της Ευρώπης!

Rainfal_50


Αυτό το θαύμα της φύσης σχηματίστηκε στην τελευταία εποχή των παγετώνων πριν από 17.000 χρόνια.


Τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Schaffhausen (Σαφχάουζεν) τα ορμητικά νερά του ποταμού που κυλούν ανάμεσα σε δενδρόφυτες ακτές πέφτουν με ορμή και σκάνε επάνω στα βράχια δημιουργώντας τους καταρράκτες, προσφέροντας συγχρόνως ένα εντυπωσιακό και μοναδικό θέαμα. Είναι πραγματικά ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα καθώς ο τεράστιος όγκος του νερού που πέφτει από ψηλά με βοή σχηματίζει στη βάση λίμνη και μετά συνεχίζει την πορεία του προς τις εκβολές του. Στο σημείο αυτό τα νερά του Ρήνου δημιουργούν τους καταρράκτες που το ύψος τους δεν είναι μεγάλο, φτάνει μόλις τα 23 μ., αλλά το πλάτος τους που ξεπερνά τα 150 μέτρα καθώς και η βοή που δημιουργείται λόγω του όγκου του νερού, τους κάνει εντυπωσιακούς.rheinfall_kataraktes_rinou

Φτάσαμε πολύ σύντομα στον προορισμό μας, γιατί το Stein am Rhein από το Schaffhausen απέχει μόνο  20  χλμ. και την ημέρα εκείνη ευτυχώς είχε πολύ καλό καιρό για το κλίμα και την περιοχή της Ελβετίας και το πιο σημαντικό ήταν πως δεν έβρεχε. Θέλαμε όμως το μπουφανάκι μας αν και ήμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού! Μπήκαμε στον χώρο τον υπέροχα προσεγμένο, όπως και κάθε τι στην Ελβετία και κατευθυνθήκαμε στο μπαλκόνι που έχουν για όλους τους επισκέπτες, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν καλύτερα το θέαμα αλλά και για να φωτογραφηθούν. Η ταμπέλα στην είσοδο της πύλης μας έδωσε τις απαραίτητες επεξηγήσεις.Rainfal_52

Rainfal_Elvetia_8Rainfal_57

Rainfal_53

Να εδώ πάνω θα είχα ανεβεί αν το είχα τολμήσει! Crazy people!

Νομίζω πως τα λόγια μου δε θα μπορέσουν να σας μεταφέρουν εκεί,  έστω και νοερά, για το θέαμα που αντικρίσαμε. Η βοή μας συνεπήρε και η μεγάλη ροή του ποταμού μας ζάλισε. Ήταν εκπληκτικά και πραγματικά η θέα και το τοπίο μας έκοψε την ανάσα. Ο ποταμός ήταν τόσο μεγάλος και η δύναμη των ορμητικών νερών του που κινούνταν μπροστά μας εμένα με φόβισε μπορώ να πω. Αυτός ο φόβος μου με έκανε να μην πάρω την απόφαση, ενώ είχαμε  τη δυνατότητα και βλέπαμε το μικρό πλοίο να πλέει μέσα στο ποτάμι με τους επιβάτες του, να ανεβούμε και εμείς για  να περάσουμε κάτω από τους καταρράκτες  και να ανεβούμε στην κορυφή του βράχου στη μέση των καταρρακτών, όπου κυμάτιζε η ελβετική σημαία.  Όσο μέσα μου έλεγα πως θα ήταν ανεπανάληπτη μια βαρκάδα στη λίμνη που δημιουργείται κάτω από τους καταρράκτες, να σας πω ειλικρινά στο τέλος δεν το τόλμησα. Όμως πολλοί το τόλμησαν (crazy people, όπως αναφέρονται στην πινακίδα που είδατε σε πιο πάνω φωτογραφία) και καλά κάνανε, γιατί αυτές οι τρελές αποφάσεις μόνο μια φορά στη ζωή σου δίνεται η ευκαιρία να τις πάρεις και κατά βάθος τους ζήλεψα. Θα ήταν  μια αξέχαστη εμπειρία!Rainfal_Elvetia_1

Rainfal_56

Από εκεί που βρισκόμασταν  απέναντί μας στο βάθος του ποταμού διακρίναμε ένα κτίριο το οποίο βρίσκονταν κυριολεκτικά στον αέρα πάνω από τις όχθες του Ρήνου με υπέροχη θέα προς αυτούς. Μάθαμε πως ήταν ένα εστιατόριο  και σκέφτηκα πως  ο κάθε πελάτης του ενώ έτρωγε, θα  μπορούσε να έχει την ομορφότερη θέα προς το ποτάμι και φυσικά τους καταρράκτες στο… πιάτο του!Rainfal_Elvetia_3

Rainfal_Elvetia_6

 

Rainfal_54

Την καλύτερη όμως θέση προς τους καταρράκτες την έχει το κάστρο Λάουφεν από το οποίο η θέα προς το ποτάμι είναι  φανταστική. Είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο που στέκεται φρουρός πάνω σε έναν βράχο στην όχθη του ποταμού και από εκεί οι επισκέπτες μπορούν να οδηγηθούν με τις σκάλες  σε ειδικές εξέδρες που βρίσκονται  στην άκρη του καταρράκτη. 

Rainfal_Elvetia_2

Rainfal_Elvetia_5

Από την πλευρά που βρισκόμασταν διακρίναμε και την γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες πριν από τους καταρράκτες. Το τρένο που περνούσε εκείνην τη στιγμή θα έμπαινε σε ένα τούνελ του βράχου και θα έβγαινε και πάλι έξω περνώντας πολύ κοντά από κάποια σπίτια που διέθεταν μεγάλα μπαλκόνια και ήταν κτισμένα επάνω στις όχθες του ποταμού απέναντι από τους καταρράκτες. Σκέφτηκα πως οι ιδιοκτήτες τους είναι πολύ τυχεροί που έχουν σε αποκλειστικότητα αυτό το θαυμάσιο θέαμα.

Rainfal_Elvetia_4

Όσο όμως και να προσπαθήσω να σας περιγράψω το θέαμα, την τοποθεσία, την ομορφιά της  φύσης και  την εμπειρία μας αυτή νομίζω πως η περιγραφή μου είναι πολύ φτωχή σε σχέση με αυτό που αντικρίσαμε και ζήσαμε. Το θέαμα  είναι μοναδικό και γι αυτό φυσικά αποτελεί και πόλο έλξης για αμέτρητους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι ένα μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς και εάν βρεθείτε στην περιοχή αυτή σε ένα σας ταξίδι μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, μη σκεφθείτε την απόσταση, ούτε και το πώς θα πάτε και φυσικά μη φοβηθείτε τη βόλτα με την βάρκα, γιατί θα το μετανιώσετε! Rainfal_Elvetia_9

Schaffhausen (Σαφχάουζεν)

Φύγαμε κατενθουσιασμένοι και μαγεμένοι από το θέαμα που μας προσέφεραν οι καταρράκτες και κατευθυνθήκαμε προς το Schaffhausen που είναι μια όμορφη μικρή πόλη στη βόρεια Ελβετία στις όχθες του Ρήνου. Ήταν λιμάνι του ποταμού και υπήρξε σημαντικό κέντρο εμπορίου ακόμα από τις αρχές του μεσαίωνα, γιατί οι βαρκάρηδες άδειαζαν τα φορτία τους εδώ, αφού ο Ρήνος  είναι πλωτός ποταμός και οι μεταφορές τους τότε γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται  με πλοία.Safhaouzen_2Άξιζε ο περίπατός μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης , Άλτσταντ, αφού και εδώ οι πλακόστρωτοι δρόμοι της παλιάς πόλης είναι γεμάτοι με γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια σε διάφορα στυλ. Κάποια είναι ζωγραφισμένα με νωπογραφίες στην πρόσοψη, άλλα έχουν γύψινα ανάγλυφα, ενώ άλλα έχουν ωραία προεξέχοντα παράθυρα. Τα πανέμορφα αυτά γραφικά σπιτάκια δημιουργούν ένα ιστορικό κέντρο σπάνιας ομορφιάς, πάνω από το οποίο υψώνεται και το φρούριο της πόλης από το οποίο εάν ανεβείτε η θέα προς την πόλη, αλλά και προς τον ποταμό είναι εξαιρετική.

Safhaouzen_4

 

Safhaouzen_1

Έξτρα πληροφορίες

1. Στο Σαφχάουζεν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, εάν είστε με  αυτοκίνητο, θα φθάσετε σε 30 λεπτά.  Από το κέντρο της Ζυρίχης η διάρκεια του ταξιδιού σας είναι μόλις 40 λεπτά και έχει τόσο καλή οδική σήμανση που είναι αδύνατον να χαθείτε.

2. Μπορείτε όμως να πάτε και σιδηροδρομικώς από τη Ζυρίχη με τα τρένα Ιντερσίτυ.

3. Ενώ είστε στο Σαφχάουζεν και θέλετε να μετακινηθείτε χωρίς το αυτοκίνητό σας προς τους καταρράκτες υπάρχει ένα τρενάκι, με εμφάνιση παλαιού τρένου, που συνδέει το κέντρο της πόλης με τους καταρράκτες του Ρήνου.

4. Από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας απέχει  1 ώρα και 45 λεπτά

5. Εμείς πάντως, εάν το γνωρίζαμε νωρίτερα, όταν βρισκόμασταν στο Stein am Rhein θα παίρναμε τo πλοίο για να πάμε στο Σαφχάουζεν, γιατί αυτή η διαδρομή στον Ρήνο ποταμό φημολογείται πως είναι η πιο γραφική διαδρομή στην Ευρώπη με βάρκα και πιστεύω πως δεν θα μας δοθεί άλλη φορά η ευκαιρία να την κάνουμε. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα, εάν κάνετε το ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μη μετανιώσετε, όπως  έχω μετανιώσει εγώ πολλές φορές για το όσα δεν έκανα σε αυτό το υπέροχο μέρος της Ελβετίας.

6. Κατά την εθνική γιορτή της Ελβετίας την 1η Αυγούστου στο Rheinfall οργανώνεται εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων.

7. Μεγάλα πάρκινγκ  στους καταρράκτες του Ρήνου όπου μπορείτε να σταθμεύσετε υπάρχουν και από τις δύο όχθες του ποταμού

8. Τα αυτοκινούμενα μπορούν να σταθμεύσουν και αυτά στα ίδια πάρκινγκ, όμως υπάρχει και ειδικός χώρος το:

Campingplatz  Rheinwiesen, Hauptstrasse 96c,  Langwiesen, Ελβετία

9. Kάμπινγκ για διανυκτέρευση είναι το:

Camping Leisure facility Rheinwiesen, Hauptstrasse 96c, Feuerthalen, Ελβετία


Ταξιδέψτε μαζί μας και καθημερινά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέσα από μικρά κείμενα και δικές μας φωτογραφίες αφού γίνετε μέλος στη νέα μας ομάδα Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι στο facebook.


Πρόταση:

Ταξιδέψτε οικογενειακώς, γιατί τα ταξίδια είναι εμπειρίες και για τα παιδιά σας, όπως μας γράφει και η Κατερίνα, που θα τους φανούν πολύτιμες στην ζωή τους. 

Μαμά Μαρία

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Print this page