ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Αλεξανδρούπολη, ο τελευταίος σταθμός πριν την Ανατολή

    Τρεις ώρες περίπου δρόμος με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη, την όμορφη πόλη της Θράκης, την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου και την τελευταία μεγάλη πόλη πριν την Τουρκία. Πόλη όμορφη, νέα και σύγχρονη, που έμαθε να μοιράζεται και να ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους και σε δύο πολιτισμούς, αφού τρεις ώρες δρόμος την χωρίζουν και από την Κωνσταντινούπολη. Με προορισμό μας την Ορεστιάδα και αφού περάσαμε την Ξάνθη, την πόλη όπου συνυπάρχει αρμονικά η Δύση και η Ανατολή και την Κομοτηνή, την πόλη των αντιθέσεων, είπαμε να κάνουμε και μια ημερήσια στάση στην Αλεξανδρούπολη, γιατί την πόλη την αγαπάμε και έχει σταθεί σταθμός στην ζωή μας. Ήταν η πόλη όπου ο άντρας μου έζησε εκεί δυο χρόνια της στρατιωτικής θητείας του και εγώ ως τρελά ερωτευμένη μαζί του, την Αλεξανδρούπολη την είχα κάνει δεύτερη πατρίδα μου. Μετά από χρόνια πάλι στην πόλη πήγαινα πλέον ως επαγγελματίας, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για τις δουλειές μου. Ακόμα βέβαια ένας λόγος που δικαιολογεί την αγάπη μας προς την πόλη αυτή είναι πως και οι δύο είμαστε στην καταγωγή Θρακιώτες, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Ξάνθη, και άρα η Θράκη είναι ο τόπος μας. 

    Αλεξανδρούπολη

    Από την Εγνατία οδό, αυτοκινητόδρομος Α2-Ε90, που φτάνει έως τα σύνορα με την Τουρκία (τους Κήπους του Έβρου), στρίψαμε δεξιά στην ταμπέλα προς Αλεξανδρούπολη και Μάκρη. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς την Μάκρη και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης, ενώ αριστερά οδηγεί προς την Αλεξανδρούπολη περνώντας μέσα από το όμορφο μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο, τη Νέα Χιλή, το γεμάτο από ξενοδοχεία και όμορφα σπίτια.  

    Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

    Κατευθυνθήκαμε προς τον παραλιακό δρόμο της πόλης με τα πολλά καφέ και τις ψαροταβέρνες. Στο βάθος διακρίναμε τον φάρο, το στολίδι  της Αλεξανδρούπολης και φυσικά σταματήσαμε να φωτογραφηθούμε. Μην παραλείψετε και εσείς να φωτογραφηθείτε, γιατί μια φωτογραφία στο φάρο είναι η καλύτερη ταξιδιωτική ανάμνηση από την πόλη! Σημείο κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης είναι ο φάρος της.

    Alexandroupoli_15

    Έχει ύψος 18 μέτρων και  από το 2013 αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1880, στέλνει το φως του έως και 44 χλμ. και στέκει επιβλητικός και όμορφος στην παραλία της. Μια παραλία που νομίζει κανείς πως τελειωμό δεν έχει!

    Alexandroupoli_20

    Τα πλοία, μικρά και μεγάλα, εμπορικά και επιβατικά, ήταν αραγμένα στο μεγάλο λιμάνι της. Ένα μεγάλο λιμάνι, που περπατώντας το, είδαμε εικόνες όμορφες που μας δελέασαν και αποτυπώσαμε με τον φωτογραφικό μας φακό. Είναι ένα λιμάνι τόσο κοντά στην πόλη, συγκεκριμένα μέσα στην καρδιά της πόλης, που έχει γίνει ένα με αυτήν και ο κόσμος πηγαινοέρχεται στον μεγάλο χώρο του, πολλοί ίσως για βόλτα, άλλοι για ψάρεμα και άλλοι για δουλειές. Εμείς άνετα παρκάραμε το μεγάλο όχημά μας και έτσι με μεγάλη ευκολία είχαμε άμεση πρόσβαση στην πόλη για την βόλτα μας. 

    Alexandroupoli_19

    Περπατήσαμε αρχικά σε αυτή την παραλία, δροσιστήκαμε από τον αέρα του Θρακικού  πελάγους που μας χτυπούσε στο πρόσωπο και πιάσαμε τους εαυτούς μας να έχουμε αφεθεί να ονειροπολούμε αντικρίζοντας τον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας. Ο αέρας μύριζε ψάρι και οι γλάροι θαρρείς πως θα μας αγγίζανε πετώντας χαμηλά από πάνω μας. Οι καρέκλες των καφέ μας καλούσαν για ένα καφεδάκι πρωινό και εμείς δεν είπαμε όχι, αφού ο φθινοπωρινός καιρός ήταν υπέροχος και επί πλέον αποζητούσαμε με ευχαρίστηση τον ήλιο που μας ζέστανε.

    Alexandroupoli_30
    Alexandroupoli_25
    Alexandroupoli_18
    Alexandroupoli_26

    Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι πολύ κοντά στο λιμάνι

    Το σφύριγμα του τρένου μας ξάφνιασε όταν το ακούσαμε, αλλά θυμηθήκαμε πως πολύ κοντά στο λιμάνι είναι και ο σιδηροδρομικός σταθμός που οι Αλεξανδροπολίτες είναι πολύ περήφανοι για αυτόν. Ο σταθμός λειτουργεί από το 1874 με την γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Το τρένο μπαίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό με την όπισθεν! Υπάρχουν και οι τοπικές γραμμές που φθάνουν έως και τα Δίκαια του Έβρου αλλά και σιδηροδρομική γραμμή που φτάνει στη Βουλγάρικη πόλη, το Σβίλενγκράντ.

    Alexandroupoli_12

    Μια πολύ όμορφη ταξιδιωτική διαδρομή που σας προτείνω να κάνετε, εάν βρεθείτε στην Αλεξανδρούπολη, είναι να πάρετε το τρένο από τον σταθμό και να φτάσετε έως την Ορεστιάδα. Ειδικά εάν είστε με τα παιδιά σας να είστε σίγουροι πως αυτά θα ξετρελαθούν δεδομένου πως μια τέτοια διαδρομή στα σύνορα της χώρας μας να μην τους δοθεί ξανά άλλη ευκαιρία να την κάνουν. Το τρένο περνάει δίπλα από τον ποταμό Έβρο σε μια υπέροχη διαδρομή με μοναδικής ομορφιάς εικόνες, με εξαιρετικά χρώματα, ειδικά εάν τη διαδρομή την κάνετε το φθινόπωρο.

    Evros_potamos_1
    Evros_potamos_6
    Evros_potamos_2
    Evros_potamos_3

    Θυμήθηκα πως και εμείς κάναμε μια παρόμοια διαδρομή όταν βρεθήκαμε στους Τοξότες της Ξάνθης και πήγαμε με το τρένο έως και τη Σταυρούπολη. Τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί και περίμεναν με αγωνία αυτή τη διαδρομή. Μια διαδρομή στην κοιλάδα του Νέστου ποταμού όπου το τρένο περνάει μέσα από διαδοχικές σήραγγες, μια διαδρομή μαγευτικής ομορφιάς, μια διαδρομή που μόνο όμως με το τρένο μπορεί κανείς να κάνει. 

    https://www.instagram.com/p/BaLWKDOBqaj/?hl=el&taken-by=anthomeli

    Τι μπορείτε να δείτε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης

    Μητρόπολη και εκκλησιαστικό μουσείο

    Μετά τα βήματά μας μας οδήγησαν μέσα  στην πόλη αναζητώντας να βρούμε την ταυτότητά της. Θαυμάσαμε την μητρόπολη της πόλης, τον ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένη δίπλα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, που σήμερα στεγάζεται ένα παλιό δημοτικό σχολείο, και μας φάνηκε πολύ όμορφη και υπερβολικά μεγάλη. Στην πλατεία της Μητρόπολης που είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

    alexandroupoli_5
    alexandroupoli_3

    Βόλτα στην αγορά της πόλης

    Περιπλανηθήκαμε στους δρόμους της και ομολογούμε πως γοητευτήκαμε και πάλι φέρνοντας στο μυαλό μας και συγκρίνοντας το παλιό με το νέο βλέποντας την μοντέρνα σημερινή εξέλιξη της πόλης. Περάσαμε από τις γειτονιές της που ευτυχώς ακόμα σε αυτές υπάρχουν όμορφα σπίτια περιποιημένα και καλόγουστα. Τα δέντρα στις περισσότερες από αυτές τις γειτονιές, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους δίνουν την ομορφιά και τη δροσιά τους. Πάντα μας άρεσε ο αέρας της πόλης αυτής, ο κόσμος της, οι δρόμοι της, παρ’ όλο που διαπιστώσαμε πως η εξέλιξή της αυτή δεν είναι και πρότυπο αρχιτεκτονικής. Τα εμπορικά της καταστήματα είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί στον κεντρικό δρόμο, στην Λεωφόρου της 14ης Μαίου και στους παρακείμενους δρόμους, ασφυκτικά κοντά το ένα δίπλα στο άλλο. Η αγορά της είναι όμως δυνατή και όμορφη με μεγάλη ποικιλία και συγκεντρώνει όλο τον κόσμο της πόλης. Μέσα σε αυτόν τον χώρο της αγοράς μπορέσαμε με ευκολία να βρούμε ό,τι επιθυμούσε η ψυχούλα μας, γιατί η αγορά της Αλεξανδρούπολης είναι από τις καλύτερες και πραγματικά μας μάγεψε. 

    Alexandroupoli_21
    Alexandroupoli_22
    Alexandroupoli_9
    Alexandroupoli_27
    Alexandroupoli_16

    Οι δρόμοι της είναι ίσοι, κάθετοι και οριζόντιοι δημιουργώντας πολλά σταυροδρόμια και όλοι οδηγούν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Στον μεγάλο αυτόν κεντρικό δρόμο με τις ψηλές και μοντέρνες πολυκατοικίες, με τα καταστήματα και τις όμορφες βιτρίνες τους, αλλά και με τα μοντέρνα στέκια του καφέ που μπλέκονται ανάμεσα σε όλα αυτά. Περνώντας από εκεί η δυνατή μουσική μας συνεπήρε και απορήσαμε πως όλοι αυτοί, γιατί ήταν σχεδόν γεμάτα από κόσμο, απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους ακούγοντας τόσο δυνατή μουσική!


    Aπό πού και πώς ξεκινάει η ιστορία αυτής της πόλης;

    Η περιοχή παλιά  έως και τα τέλη του 19ου αι. ήταν ένα ψαροχώρι, ένας δασότοπος που οι κάτοικοί της φτωχοί άνθρωποι και λίγοι, ζούσαν με την υλοτομία. Δεδέαγατς την έλεγαν παλιά και λένε πως η ονομασία της βγήκε από τις λέξεις ντεντέ που σημαίνει παππούς και αγάτς που σημαίνει δένδρο, στα τουρκικά δηλ. τόπος παλιών δένδρων. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή του ονόματος. Το πήρε, λένε, από έναν ερημίτη “ντεντέ” που κατοικούσε επάνω σε ένα δένδρο “αγάτς”, ζητούσε ελεημοσύνη από τους περαστικούς και όταν πέθανε τον θάψανε κάτω από αυτό το δέντρο. Από όπου και να βγήκε όμως η ονομασία της πόλης, το Δεδέαγατς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Θράκης. Ξεκίνησε την ένδοξη πορεία του, ως σιδηροδρομικός σταθμός, γιατί είχε την τύχη το 1872 η σουλτανική κυβέρνηση και ο Αυστροεβραίος τραπεζίτης φον Χίρς να δημιουργήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τότε την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας. Έτσι η πόλη ξεκίνησε την αλματώδη ανάπτυξή της. Την εποχή εκείνη, δηλαδή το 1870 με το 1878, οι Έλληνες κάτοικοι δημιούργησαν τον νέο οικισμό και οι Ρώσοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο που πάνω σε αυτό  αναπτύχθηκε η πόλη. Μετά την απελευθέρωσή της το 1920 για λίγο ονομάστηκε Νεάπολη, αλλά τελικά πήρε το όνομα Αλεξανδρούπολη από τον βασιλιά Αλέξανδρο Α’ προς τιμήν του, όταν την επισκέφθηκε. Σήμερα η πόλη είναι ένας πλήρης συγκοινωνιακός κόμβος, καθώς συνδέεται οδικώς μέσω της  Εγνατίας οδού, ακτοπλοικώς μέσω του λιμανιού της, αεροπορικώς με το αεροδρόμιο που διαθέτει και σιδηροδρομικώς.


    Alexandroupoli_11

    Πεζόδρομος Κουντουριώτου

    Φύγαμε από τους εμπορικούς δρόμους και επειδή το μεσημεράκι κόντευε, κατευθυνθήκαμε προς τον πεζόδρομο της οδού Κουντουριώτου, τον δρόμο της λαδόκολλας. Ονομαστός πεζόδρομος  γαστρονομίας γεμάτος από στέκια  και ταβερνούλες μικρές που σερβίρουν λαχταριστά ψητά εδέσματα. Κεμπάπ, κοψίδια, σουβλάκια, λουκάνικα, σαλάτες, ψητές καυτερές πιπεριές, όλα σερβιρισμένα στη λαδόκολλα. Τα πεζοδρόμια στενά γεμάτα από τραπεζάκια με ψάθινες καρέκλες ακόμα και στα πεζοδρόμια και οι μυρωδιές των κοψιδιών γέμιζαν τον αέρα. Καθίσαμε σε μια από αυτές και απολαύσαμε το μεσημεριάτικο φαγητό μας πίνοντας και  λίγα ποτηράκια ρετσίνα. Βέβαια εμείς αυτή τη φορά δεν απολαύσαμε ψαράκι, αλλά έχω να πω πως η Αλεξανδρούπολη φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της που προσφέρουν φρεσκότατο ψάρι, αλλά και γευστικότατους ψαρομεζέδες.

    Alexandroupoli_10

    Μουσεία στην Αλεξανδρούπολη

    Ενώ περιτριγυρίζαμε την πόλη, περάσαμε πολλές φορές μπροστά από τα μουσεία που στολίζουν την Αλεξανδρούπολη που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά επειδή ο χρόνος του ταξιδιού μας, δυστυχώς για εμάς, ήταν πολύ περιορισμένος δεν μπορέσουμε να τα επισκεφθούμε. Τις πληροφορίες όμως και τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει για τα μουσεία που ήθελα να δούμε, σας τα παραθέτω, ώστε εάν εσείς βρεθείτε κάποια φορά στην πόλη, ίσως μπορέσετε να τα επισκεφθείτε.

    Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

    Βρίσκεται επί της οδού 14ης Μαίου σε ένα πολύ όμορφο ιστορικό κτίριο της πόλης και αξίζει την επίσκεψη όλων μας. Είναι ένα Μουσείο που διατηρεί ζωντανή την ιστορία και την παράδοση της Θράκης. Διαθέτει μια πολύτιμη συλλογή χρόνων από αυθεντικές Θρακιώτικες φορεσιές, εργαλεία και  αντικείμενα της παράδοσης  από όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων της Θράκης, αλλά και μουσικά όργανα. Ένας πανέμορφος χώρος φτιαγμένος με μεράκι από την εμπνεύστρια και δημιουργό, κυρία Γιαννακίδου.

    Ιστορικό Μουσείο

    Βρίσκεται στον πιο κεντρικό και εμπορικό δρόμο, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα μουσείο που εκθέτει την ιστορία της πόλης.

    alexandroupoli_4
    Εκκλησιαστικό Μουσείο

    Εκκλησιαστικό Μουσείο

    Περιλαμβάνει περισσότερα από 400 εκκλησιαστικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 16ο  και τον 20ο  αιώνα και προέρχονται από την περιοχή γύρω από τις δύο όχθες του ποταμού Έβρου. Βρίσκεται στην πλατεία Μητρόπολης.

    Alexandroupoli_13
    Παιδαγωγική ακαδημία

    Κατευθυνθήκαμε και πάλι στην παραλία και αρχίσαμε να περπατάμε δίπλα σε ηλικιωμένους αλλά και σε πολλούς νέους ανθρώπους, γιατί ας μη ξεχνάμε πως η Αλεξανδρούπολη έχει τρεις πανεπιστημιακές σχολές. Παιδαγωγικό, Ιατρική και Ακαδημία. Έχει επίσης και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς και στρατόπεδα. Επομένως οι νέοι που ζουν στην πόλη είναι πολλοί, φοιτητές και στρατιώτες, γι’ αυτό και η πόλη είναι πάντα γεμάτη κόσμο και η νεολαία υπερτερεί παντού.

    alexandroupoli
    alexandroupoli_2

    Το πάρκο Προσκόπων (Πάρκο Εγνατία)

    Ο δρόμος κατόπιν μας οδήγησε έως και το “Πάρκο Προσκόπων” στο όμορφο πευκόδασος της πόλης. Ένας ζωντανός πνεύμονας οξυγόνου πολλών δραστηριοτήτων. Ό,τι θα ήθελες να βρεις υπάρχει μέσα σε αυτό το δασύλλιο. Τα παιδιά παίζανε ξέγνοιαστα με ασφάλεια, ενώ κάποιοι άλλοι αθλούνταν στα υπαίθρια αθλητικά όργανα. Πολλοί ρεμβάζανε καθισμένοι μπροστά στη λιμνούλα κάτω από τα μεγάλα πεύκα και άλλοι απολάμβαναν το καφεδάκι τους στο όμορφο αναψυκτήριο του πάρκου. Η ιστορία του πάρκου ξεκινάει από πολύ παλιά, όταν από το 1937 έως και το 1954 πρόσκοποι φύτευαν κάθε άνοιξη μικρά δεντράκια πεύκου που τους τα έδινε το Δασαρχείο και εν συνεχεία τα πότιζαν και τα περιποιούνταν. Όταν τα δεντράκια μεγάλωσαν τοποθέτησαν το Ηρώον της πόλης και το πάρκο ονομάστηκε Πάρκο του Ηρώου, κατόπιν όταν χτίστηκε το ξενοδοχείο Εγνατία μετονομάστηκε Πάρκο Εγνατία. Σήμερα όμως επιτέλους πήρε το όνομα που του αρμόζει προς τιμή των προσκόπων που το δεντροφύτεψαν και ονομάζεται Πάρκο Προσκόπων. Εμείς αρκεστήκαμε στη βόλτα μας και μακαρίσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την όμορφη πόλη. Μια πόλη νέα, όμορφη, κοσμοπολίτικη, σύγχρονη, φιλόξενη, ιδανική και για καλοκαιρινές διακοπές, την τελευταία πόλη της Ελλάδας πριν από τα σύνορα με την Τουρκία, μια πόλη σταθμό πριν από την Ανατολή.

    Όταν πλέον ο ήλιος έδυε και τα πρώτα φώτα άναβαν στην πόλη, είπαμε να πάρουμε τον δρόμο του επόμενου προορισμού μας. Όμως και τότε ακόμα την τελευταία στιγμή, η πόλη μέσα από τα φώτα της μας άφησε να την ονειρευτούμε. Να ονειρευτούμε  την ανεμελιά της, τους ανθρώπινους ρυθμούς της, τον ανοιχτό ορίζοντα της παραλίας, την χαλαρότητα της και να αναπολήσουμε την όμορφη μέρα που περάσαμε μαζί της.

    Alexandroupoli_14

    Αλεξανδρούπολη να είσαι σίγουρη πως θα σε ξανάρθουμε!!

    Ταξιδιωτικές προτάσεις από το Ανθομέλι.

    Το Δέλτα του Έβρου

    Από την Αλεξανδρούπολη ένας πολύ όμορφος και ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός  καλοκαίρι και χειμώνα, είναι το Δέλτα του Έβρου. Οι βαρκάρηδες του Δέλτα θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια για να μάθετε τα μυστικά του ποταμού και συγχρόνως θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε και να φωτογραφήσετε μερικά από τα 314 είδη πουλιών που ζουν στο δέλτα, όπως τους θαλασσοαετούς, τις αετογερακίνες και τα ροζ φλαμίνγκο. Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.

    Evros_potamos_5

    Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου

    Ένας όμορφος προορισμός είναι και το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου. Θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Δαδιά που από εκεί ξεκινάει το Εθνικό πάρκο και είναι μια περιοχή 482.000 στρεμμάτων από χαμηλά βουνά, ξέφωτα και δάση με πεύκα και δρυς. Στην περιοχή αυτή υπάρχει κέντρο πληροφόρησης για να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες σας, έχει ξενώνα και χώρο αναψυχής και φυσικά μπορείτε ελεύθερα να φωτογραφήσετε τα τοπία, τα πουλιά και τα λουλούδια. Είναι η πιο όμορφη εκδρομή που θα κάνετε όταν επισκεφθείτε την Αλεξανδρούπολη.

    Alexandroupoli_24

    Σαμοθράκη

    Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και το όμορφο και ήσυχο νησί της Σαμοθράκης, αφού η Αλεξανδρούπολη συνδέεται ακτοπλoοικώς με αυτή.

    Παραλίες και camping στην Αλεξανδρούπολη

    Για το καλοκαίρι τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του Θρακικού πελάγους σας περιμένουν για να σας δροσίσουν και να σας προσφέρουν υπέροχες διακοπές. Σε λιγότερο από 1 χλμ. από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το δημοτικό κάμπινγκ που περιμένει να σας φιλοξενήσει όσους από εσάς είστε λάτρεις του κάμπινγκ. Όμως υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και τα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια. Απέραντες αμμουδιές και καθαρά νερά θα βρείτε όμως και σε άλλες παραλίες της πόλης, όπως στην παραλία της Κυανής ακτής, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, και στην παραλία της Δικκέλειας-Μεσημβρίας.

    Αρχαιολογικός χώρος της Μεσήμβριας – Ζώνης

    Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε και τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας-Ζώνης που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει για τα ευρήματά του, αλλά και για τον περιποιημένο και προσεγμένο χώρο του. 

    Mesimvria_Zoni_2
                                Αρχαιολογικός χώρος Μεσημβρίας-Ζώνης                                    

    Επιστροφή από τις παραλιακές πόλεις τις Θράκης

    Για την επιστροφή σας θα σας πρότεινα να μην επιστρέψετε και πάλι από τον αυτοκινητόδρομο, αλλά να πάρετε τον παραλιακό δρόμο της Θράκης και να επισκεφθείτε τις υπέροχες παραλιακές πόλεις της Θράκης. Διαβάστε για να ενημερωθείτε από την ανάρτηση του Ανθομέλι 5 προορισμοί της Θράκης με μακραίωνη ιστορία

    https://www.instagram.com/p/BPowENuh6Mp/?hl=el&taken-by=anthomeli

    Κομοτηνή και Ξάνθη

    Φυσικά, είναι σίγουρο πως η Κομοτηνή και η Ξάνθη, πρωτεύουσες των άλλων νομών της Θράκης, κάθε μια της με τις δικές της ομορφιές θα σας ανταμείψουν για την επιλογή σας να τις επισκεφθείτε.         

    Komotini_32
    Πεζόδρομος στην Κομοτηνή
    xanthi%2B3.jpg
    Η κεντρική πλατεία της Ξάνθης

    Οι ευκαιρίες που θα σας δοθούν σε αυτή σας τη ταξιδιωτική διαδρομή είναι πολλές, απλά σε εσάς μένει η επιλογή ποιες από αυτές θα επιλέξετε να  επισκεφθείτε, ώστε  να αποκτήσετε υπέροχες ταξιδιωτικές αναμνήσεις και από αυτή την ακριτική περιοχή της Ελλάδας. Εγώ από τη μεριά μου σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά ταξίδια και να  μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής.

    Μαμά Μαρία


    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι και για άλλους προορισμούς στη Θράκη:

    Μια Κυριακή στον Νέστο

    Διαμονή στη Σταυρούπολη Ξάνθης

    Διαμονή στους Τοξότες Ξάνθης

    Ιππασία με τα παιδιά στο Νέστο

    Το σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη

    Άβδηρα-Πορτολάγος-Φανάρι


    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Κατατάσσω αυτή σου την ανάρτηση ως μία από τις καλύτερες για ελληνική πόλη που έχεις γράψει! Πραγματικά ενθουσιάστηκα με την Αλεξανδρούπολη. Δεν έχω πάει ποτέ και ίσως αργήσω λίγο να πάω (θα μεγαλώσει λίγο η Μελίτα για να κάνουμε τον γύρο της Θράκης) αλλά πραγματικά μου άρεσε η μίξη του παλιού με το μοντέρνο! Φοβερή αγορά και λιμάνι και καλοδιατηρημένα παλιά κτίρια! Εύγε στην Αλεξανδρούπολη! Κάλη

      • Καλη, ως Θρακιωτισσα από καταγωγή επίβαλεται να την επισκεφθείς άμεσα. Να ένας ακόμα λόγος να ανηφορίσεις βόρεια στην επομενη ταξιδιωτική σου εξόρμηση για να απολαύσεις την υπέροχη Θράκη μας.

      • Πράγματι! Αυτό όμως που πραγματικά με εξιτάρει είναι να γνωρίζω λίγα πράγματα περισσότερο γι αυτά εκτός από τις καλές ταβέρνες! Χαχα! Νομίζω πως η κάθε πόλη έχει έστω και 1 ξεχωριστό λόγο για να την αγαπήσει κανείς αλλά και να την εξερευνήσει!

        • Η Αλεξανδρούπολη είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας μας και όποιος έρχεται πρώτη φορά να την επισκεφθεί την αγαπάει και ξανάρχεται. Εξάλλου η περιοχή γύρω από αυτή κρυβει και πολλές άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες που είναι πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους.

      • Πόσο δίκαιο έχεις Μαριάνθη.Η Ελλάδα μας ειναι γεγονός πως έχει πολλές ομορφιές και μένει σε εμάς να τις εξερευνήσουμε. Γι’αυτό όταν μας δίνεται η ευκαιρία ας μη την αφήνουμε να περάσει.Ας την εκμεταλλευομαστε.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης