ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής

    Η Ξάνθη είναι μια όμορφη πόλη της Θράκης,κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και πρωτεύουσα του νομού Ξάνθης. Από τη Μακεδονία τη χωρίζει ο φιδίσιος Νέστος ποταμός και τα βουνά της είναι κατάφυτα από δάση. Είναι μια πόλη όπου μπλέκουν αρμονικά τόσο η Δύση όσο και η Ανατολή και αυτό το βλέπει κανείς παντού. Στις όψεις των σπιτιών, στους κατοίκους, στα τζαμιά, στις εκκλησίες, στις γλώσσες. Ίσως είναι και το χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες ελληνικές πόλεις. Είναι η πόλη που δεν ξεχνά το παρελθόν της, αλλά συγχρόνως κοιτάζει και προς το μέλλον.

    Xanthi_2Μικρή ήμουν όταν φύγαμε οικογενειακώς, μόλις 14 χρονών, όμως πάντα ξαναγύριζα και ζούσα βήμα-βήμα όσο μεγάλωνα, την εξέλιξη αυτής της πόλης. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν μάζευα πληροφορίες, αλλά πάντα πίστευα πως είναι λίγες και ήθελα ακόμα περισσότερες. Πληροφορίες βέβαια για μένα, ώστε να μπορέσω να τη γνωρίσω και να μάθω την ιστορία της. Προσπάθησα πολλές φορές να γράψω για την Ξάνθη, για την πόλη μου, για την πατρίδα μου. Όμως όλο και το ματαίωνα για διάφορους λόγους. Δεν μπορούσα να αποτυπώσω στο χαρτί όλα αυτά που είχα στο μυαλό μου από μικρή, γιατί οι αναμνήσεις μου είναι πολύ λίγες από εκείνη την εποχή, μπροστά στο μεγαλείο της πόλης αυτής, που τη μαθαίνω τώρα που έχω μεγαλώσει. Όμως κάποια στιγμή ωρίμασε η σκέψη μέσα μου. Περπατώντας στους δρόμους της και αναζητώντας τους κρυμμένους της θησαυρούς έφερα στο μυαλό μου τα παιδικά μου χρόνια και ότι θυμάμαι από αυτά και είπα ας το τολμήσω να γράψω αυτά που βλέπω εγώ σήμερα.

    Το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της ανάρτησης θα είναι ο παραλληλισμός φωτογραφιών του χθες και του σήμερα. Δεν θα αναφερθώ σε ολόκληρη την Ξάνθη, γιατί είναι μια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται ως μια αστική πόλη με την αγορά της, τις πολυκατοικίες της με τα όμορφα και τα άσχημά της και εξ άλλου δεν είναι και αυτός ο ρόλος μου. Θα μιλήσω για τη μαγευτική παλιά πόλη της Ξάνθης και για όσα εγώ θυμάμαι από αυτήν την περιοχή. Ελάτε μαζί μου και ταξιδέψτε νοερά μέσα από τις γραμμές του κειμένου, που σε συνδυασμό με τις αναμνήσεις μου και τα κολάζ των παλιών και νέων φωτογραφιών, περπατήστε στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, θαυμάστε τα αξιοθέατά της, μάθετε για τις γιορτές που διοργανώνονται σε αυτήν και κάνετε και μια εκδρομή στα περίχωρά της.

    Κεντρική πλατεία

    Ξεκινώντας την ξενάγησή μας και πριν ανηφορήσουμε για την παλιά πόλη ας περάσουμε πρώτα από την κεντρική πλατεία της, την πλατεία της Δημοκρατίας. Η πλατεία της Ξάνθης άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια πολλές όψεις, όμως πάντα κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας ήταν, είναι και πιστεύω πως θα είναι, το κεντρικό της ρολόι, το στολίδι της Ξάνθης. Ο πύργος του ρολογιού, ύψους 20,5 μ. χτίστηκε το 1880 και σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Η πλατεία είναι ο χώρος συνάντησης φίλων και γνωστών, είναι ο χώρος των ραντεβού, με ένα μεγάλο μέρος της να το καλύπτουν οι καφετέριες που είναι πάντα γεμάτες με κόσμο. Ο πλάτανος ένα άλλο στοιχείο της πλατείας στέκει και αυτός στην απέναντι πλευρά διεκδικώντας και αυτός το ιστορικό του μερίδιο. Το σιντριβάνι είναι το νέο και μοντέρνο στοιχείο της πλατείας που όμως δένει αρμονικά στο όλο περιβάλλον.
    taxidi_xanthi
    Xanthi_15
    Η πλατεία της Ξάνθης με το ρολόι της στο πέρασμα των χρόνων. Από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης” .

    Ο δρόμος της βόλτας

    Ο δρόμος μπροστά μας είναι ο πιο γνωστός δρόμος της πόλης, η Β. Κωνσταντίνου, η «βόλτα» όπως την λέγαμε παλιά. Τα χρόνια που ζούσα στην Ξάνθη ήταν ο δρόμος των γνωριμιών, της παρέας, του περιπάτου, όπου κατεβαίναμε συνοδεία της μαμάς μας, πάντα με το ζακετάκι στο χέρι μας, γιατί την ψυχρούλα της η Ξάνθη την έχει το βραδάκι. Δρόμος με πολύ κόσμο που πολλές φορές, ιδίως στις γιορτές της Αποκριάς, δημιουργούνταν το αδιαχώρητο, κάνοντας βόλτα σχεδόν ο ένας δίπλα στο άλλον. Στον δρόμο αυτό έζησε μεγάλες δόξες ο κινηματογράφος «Τιτάνια», αλλά και το φωτογραφείο του Λεοντιάδη που μπορώ να πω πως τότε ήταν της μόδας να βγάζουμε φωτογραφίες εβδομαδιαίες οικογενειακές, αλλά και προσωπικές.
    Xanthi_1
    Σήμερα η οδός Β. Κωνσταντίνου, ο δρόμος της “βόλτας”

    Πλατεία Αντίκα

    Στο τέλος αυτού του δρόμου στο σταυροδρόμι δημιουργείται μια πλατεία. Είναι η γνωστή πλατεία Αντίκα, που είναι και η “πύλη” της παλιάς Ξάνθης. Τώρα είναι γεμάτη στέκια και σταυροδρόμι πολιτισμών. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας οδηγεί στην παλιά Ξάνθη. Ο άλλος οδηγεί στην «παραλία» και στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ποιο δρόμο να πάρουμε εμείς; Μα βέβαια θα πάρουμε πρώτα τον μικρό και στενό δρόμο που ανηφορίζει μπροστά μας που θα μας οδηγήσει στα σοκάκια της παλιάς Ξάνθης.Xanthi_27
    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 6
    Όταν κατασκευαζόταν η πλατεία Αντίκα. Από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης”
    xanthi_100

    Παλιά Ξάνθη

    Τα πρώτα μαγαζιά που μας υποδέχονται είναι τα υπέροχα παλαιοπωλεία. Οι θησαυροί που κρύβουν μέσα τους είναι ανεκτίμητοι. Απλά τους αναζητάς ανακατεύοντας το χθες με το σήμερα και αυτό σε γεμίζει νοσταλγία, ειδικά εάν είσαι λάτρης της αντίκας.
    Xanthi_palaiopoleioxanthi_palaiopoleio_2
    Η υπέροχη βαριά πόρτα του κτιρίου που αντικρίζουμε βγαίνοντας από τα παλαιοπωλεία είναι σίγουρο πως θα μας μεταφέρει αμέσως σε άλλες εποχές. Το πανέμορφο αυτό κτίριο του 1880 ήταν ενός Έλληνα καπνέμπορου και από το 1924 δωρίστηκε στην πόλη και ήταν το Δημαρχείο της πόλης επί πολλά χρόνια.
    Το μάτια μας δεν χορταίνουν να βλέπουν όμορφες γωνιές με πετρόχτιστα κτίρια που τώρα σιγά σιγά γίνονται στέκια της νεολαίας. Καθώς προχωράμε και γυρίζοντας πίσω στα παιδικά μου χρόνια, θύμισες παλιές μου έρχονται στο νου περνώντας μπροστά από τον κινηματογράφο «Ολύμπια», που τώρα βέβαια δεν λειτουργεί ως κινηματογράφος. Μικρά παιδιά τότε, ήταν η μεγάλη μας διασκέδαση, όταν μας άφηναν από το σχολείο, να δούμε μια ταινία του Ξανθόπουλου, της Βουγιουκλάκης, του Έλβις Πρίσλεϊ ή του Χοσελίτο και σπρωχνόμασταν μέσα στο πλήθος να πάρουμε εισιτήριο. Όμορφα χρόνια που έκρυβαν μέσα τους όλη την παιδική αθωότητα και που το “απαγορεύεται” εκείνης της εποχής σήμερα εκπλήσσει τα παιδιά μας όταν το ακούνε να τους το διηγούμαστε.xanthi_103
     
    Στο σταυροδρόμι απέναντι αντικρίζουμε ένα κτίριο στη γωνία, που κατασκευάστηκε τον 19 αι. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φυσικά είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της παλιάς πόλης. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης. Είναι η πιο κουκλίστικη γειτονιά της παλιάς πόλης, που μας προκαλεί να τη σεργιανίσουμε. Μια γειτονιά υπέροχη με το ένα σπίτι καλύτερο από το άλλο, που τώρα κάποια ανήκουν στον Δήμο, όπως και το υπέροχο σπίτι του 1877, το αρχοντικό Καλούδη, που είναι ζωγραφισμένο από έξω. Αυτά τα αρχοντικά είναι αυτά που κάνουν τη Ξάνθη να ξεχωρίζει από άλλες πόλεις.
    Xanthi_15

    Ένα από τα πιο όμορφα κτίσματα της παλιάς πόλης, πολύ κοντά στην Πινακοθήκη, είναι τα δύο ενωμένα αρχοντικά των καπνεμπόρων αδελφών Κουγιουμτζόγλου. Χτίστηκαν ως δύο ξεχωριστά σπίτια με κοινή είσοδο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των χρόνων εκείνων. Σήμερα είναι επισκέψιμα, γιατί στεγάζουν το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Εκτός από τα εκθέματα του μουσείου που μπορούμε να δούμε, θαυμάζουμε και τα δωμάτια που το καθένα είναι όμορφα διακοσμημένο με διαφορετικές τοιχογραφίες και ζωγραφιές. Τα δε ταβάνια τους είναι πραγματικά έργα τέχνης. Επίσης, εσείς εάν δεν έχετε χρόνο να κάνετε την επίσκεψή σας στο Λαογραφικό Μουσείο, μην αμελήσετε να τα φωτογραφήσετε γιατί και από μόνα τους είναι ένα αρχιτεκτονικό έκθεμα.

    Xanthi_30
    Λαογραφικό Μουσείο, οικία αδελφών Κουγιουμτζόγλου

    Ιστορικά στοιχεία της Ξάνθης
    Η Ξάνθη ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους, όπως όλη η Ελλάδα και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος τη βρίσκει, όπως και όλη τη Θράκη στην κατοχή των Βουλγάρων. Απελευθερώθηκε το 1944. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων  η πόλη γίνεται πόλος έλξης διαφόρων εμπόρων, ιδιαιτέρως καπνεμπόρων, γιατί η οικονομία της στηρίζεται στην καλλιέργεια του καπνού. Σε αυτή την περίοδο η Ξάνθη οφείλει και τα κομψά της κτίρια που πολλά σώζονται έως τις μέρες μας και δηλώνουν την ιστορική της ταυτότητα.


    Συνεχίζουμε τον περίπατό μας και χαζεύοντας τα όμορφα αρχοντικά, κάποια από τα οποία επειδή ανήκουν στον Δήμο μπορούμε και να τα επισκεφθούμε, σε λίγα βήματα φτάνουμε στην πλατεία Μητροπόλεως, όπου δεσπόζει το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο περιτριγυρισμένο με κήπο και κυπαρίσσια, το σχολείο και η Μητρόπολη. Η Μητρόπολη της Ξάνθης είναι χωμένη μέσα στο έδαφος, γιατί τον καιρό της Τουρκοκρατίας οι υποτελείς χριστιανοί υποχρεώνονταν να χτίζουν τις εκκλησίες τους κάτω από το έδαφος. Αντιθέτως από τη άλλη πλευρά της μητρόπολης έτοιμο να εκτοξευθεί ορθώνεται ψηλά στον ουρανό το τζαμί. Και όμως συνυπάρχουν αρμονικά. Είναι η αρμονία της Ανατολής και της Δύσης που συνυπάρχει στην πόλη της Ξάνθης.Xanthi_7Μετά από την πλατεία σε όλα τα στενά που ανοίγονται μπροστά μας είναι γραμμένη η ιστορία της Ξάνθης. Στα στενά σοκάκια βλέπουμε λεπτομέρειες μιας άλλης εποχής με σπίτια που έχουν τα χαρακτηριστικά ξύλινα υποστυλώματα να στηρίζουν τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου. Τα πλακόστρωτα δρομάκια φιδογυρίζουν ανάμεσα στις γειτονιές και εμείς περπατάμε ανάμεσά τους και βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η αρχιτεκτονική πολυμορφία της παλιάς πόλης. Κάπου κάπου παιδιά βγαίνουν από τις αυλές των σπιτιών και στις πόρτες τους μπροστά γυναίκες καθισμένες στα σκαλιά έχουν πιάσει το κουβεντολόι. Ο περίπατος στα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια είναι απολαυστικός και η φωτογραφική έχει πάρει φωτιά από τα πολλά κλικ, θέλοντας να αποτυπώσει την ομορφιά αυτής της όμορφης παλιάς πόλης, που ευτυχώς για εμάς, κηρύσσοντάς την ως παραδοσιακό οικισμό, σώθηκε ένα μεγάλο μέρος της από την κατεδάφιση και την εγκατάλειψη των ανθρώπων στα χρόνια του 1960.Xanthi_9

    Xanthi_5

    Xanthi_17Η παλιά Ξάνθη είναι δημιούργημα του 19ου αι. Πλούσιοι καπνέμποροι Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι, έχτιζαν εδώ τα αρχοντικά τους και έκαναν την Ξάνθη ονομαστή πόλη. Ως ταξιδευτές εκείνης της εποχής και επηρεασμένοι από διάφορες τεχνοτροπίες έχτισαν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας άλλοι νεοκλασικά στοιχεία, άλλοι ανατολίτικα και άλλοι μακεδονίτικα. Τότε η Ξάνθη ήταν ακόμα υπό την Οθωμανική κυριαρχία και υπήρχε μια πολιτισμική πανσπερμία και επόμενο ήταν να κτιστούν αρχοντικά αλλά και μικρά σπίτια με διαφορετικές τεχνοτροπίες.
    Xanthi_14Xanthi_4

    Xanthi_32
    Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζηδάκις

    Προς την…”παραλία”

    Μετά από την όμορφη βόλτα μας στα ανηφορικά καλντερίμια, πήραμε την κατηφόρα και καταλήξαμε και πάλι στην πλατεία Αντίκα. Καθίσαμε να απολαύσουμε ένα καφεδάκι βρίσκοντας σχεδόν με το ζόρι δύο καθίσματα άδεια, γιατί οι καφετέριες της πλατείας Αντίκα είναι πάντα γεμάτες κόσμο. Η ώρα όμως πέρασε πολύ γρήγορα και ενώ ήταν μια απόλαυση η ανάπαυλά μας για το καφεδάκι μας, είπαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας και πήραμε και πάλι τον δρόμο, αυτή την φορά όμως, αυτόν που οδηγεί στο ποτάμι. Στο επόμενο σταυροδρόμι και πάλι στο μυαλό μου δημιουργήθηκε η εικόνα του παλιού και του νέου. Στην τοποθεσία όπου ήταν ο θερινός κινηματογράφος «Ηλύσια» τώρα υπάρχουν οικοδομές με καφετέριες γεμάτες νέους ανθρώπους. Θυμάμαι πως στα Ηλύσια είχα δει την ταινία “Η Αλίκη στο ναυτικό”. Η ταινία θάμπωσε τα παιδικά μου μάτια, με στιγμάτισε, εξ άλλου δεν βλέπαμε και πολλές ταινίες και ήταν από τις αγαπημένες μου για πολλά χρόνια. Που να φανταζόμουν τότε πως η ταινία αυτή βλέποντάς την θα ενθουσίαζε έως και σήμερα μικρούς και μεγάλους. Μια διαχρονική ταινία με την οποία μεγάλωσα εγώ, τα παιδιά μου, αλλά και τα εγγόνια μου.

    Xanthi_34
    Κινηματογράφος “Ηλύσια” φωτογραφία του χθες και του σήμερα. Από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης”, κολάζ του κ. Τάσου Τεφρωνίδη. Προσέξτε το γερμένο πεύκο!!

    Στην ανηφορίτσα του μικρού στενού δρόμου σήμερα υπάρχει και το καταπληκτικό Σπίτι της Σκιάς με τα ιδιαίτερα έργα του Τριαντάφυλλου Βαίτσηπου αν ταξιδέψετε στην Ξάνθη μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε.


    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Επίσκεψη στο σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη


    Ο σημερινός δρόμος, η «παραλία» όπως είναι γνωστός, από τη μια πλευρά του έχει καφετέριες με τον νεαρόκοσμο να υπερτερεί, γιατί η «Παραλία» είναι και ο δρόμος που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο και η κίνηση των φοιτητών είναι μεγάλη. Άλλοι μπαινοβγαίνουν στις σχολές τους, άλλοι απολαμβάνουν το καφεδάκι τους και γενικά όλα αυτά τα νέα παιδιά δίνουν ένα χρώμα και μια ζωντάνια στην περιοχή αυτή, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Το Πανεπιστήμιο της Ξάνθης ονομάζεται «Δημοκρίτειο» προς τιμή του φιλόσοφου Δημόκριτου που γεννήθηκε στα Άβδηρα.
    Xanthi_31

    Xanthi_35
    Από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης”, κολάζ του Τάσου Τεφρωνίδη.
    Xanthi_36
    Γερμανική κατοχή και φώτο από σήμερα από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης”, κολάζ  του κ. Τάσου Τεφρωνίδη

    Ο πλακοστρωμένος δρόμος εξακολουθεί και σήμερα να έχει τις πέτρες ως οδόστρωμα, όπως ήταν παλιά, και θυμάμαι πως τότε που ήμουν μικρή δεν μου άρεζε, γιατί τον θεωρούσα παλιό, ενώ τώρα σκέφτομαι πως ευτυχώς κάποιοι βάλανε την υπογραφή τους, ώστε αυτός ο δρόμος να μείνει διαχρονικός, γιατί έχει περάσει από πάνω του όλη η ιστορία της πόλης μας. Εδώ βγάλαμε όλοι μας τις πρώτες φωτογραφίες μας, άλλοι περπατώντας επάνω στις πλάκες του, άλλοι ακουμπώντας στα σίδερα του πάρκου και άλλοι επάνω στη γέφυρα του Κόσυνθου ποταμού. Οι φλορέτες και τα ποδήλατα ήταν τότε τα μέσα που οι νέοι ήθελαν να έχουν και φυσικά η περαντζάδα τους με αυτά ήταν το καμάρι τους και η επίδειξή τους. Πόσες αναμνήσεις μπορεί να ξεδιπλώσει το μυαλό μας από σημαντικά ή ασήμαντα περιστατικά, ακόμα κι από ένα μικρό λιθαράκι ενός δρόμου!Xanthi_21

    Ποταμός Κόσυνθος

    Και επιτέλους φτάσαμε στον ποταμό Κόσυνθο που η γέφυρά του έχει όλα αυτά τα χρόνια αλλάξει πολλές όψεις, όπως επίσης και τα νερά του ποταμού. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, είχε τόσα νερά το ποτάμι, που στην γιορτή των Φώτων όταν ρίχνανε τον σταυρό στα νερά του βουτούσαν τα παλικάρια για να τον πιάσουν. Τώρα πια τα νερά είναι λιγοστά, λόγω δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων που έχουν δημιουργηθεί.

    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 26
    Από την ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης”, κολάζ του Τάσου Τεφρωνίδη

    Xanthi_20
    Xanthi_19

    Μοναστήρια στην Ξάνθη

    Τα αξιοθέατα της Ξάνθης όμως δεν τελειώνουν στο ποτάμι. Τα σημαντικότερα αξιοθέατά της και το καμάρι της είναι και τα τρία μοναστήρια της που βρίσκονται στο βουνό πάνω από την πόλη. Της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας, της Παναγίας της Καλαμούς και της μονής Ταξιαρχών. Το τέταρτο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, βρίσκεται στο μικρό νησάκι της Μπουρούς στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους. Σύμφωνα με την παράδοση τα μοναστήρια αυτά κτίστηκαν έτσι, ώστε να σχηματίζουν σταυρό, για να προστατεύουν την πόλη από φυσικές καταστροφές.

    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 30
    Μοναστήρι Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 32
    Μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς
    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 34
    Μοναστήρι Ταξιαρχών
    porto_lagos_11
    Εκκλησία Αγ. Νικολάου, Πόρτο Λάγος

    Διαβάστε περισσότερα για το Πόρτο Λάγος και την παραλιακή διαδρομή έως και την Αλεξανδρούπολη στη ανάρτηση του Ανθομέλι:

     5 προορισμοί με μακραίωνη ιστορία


    Το παζάρι της Ξάνθης

    Θα ήταν βέβαια παράλειψή μου να μην αναφερθούμε και στο παζάρι της Ξάνθης, όπου εδώ είναι πραγματικά η συνάντηση Ανατολής και Δύσης. Γίνεται κάθε Σάββατο, στην πλατεία Ζωαγοράς, και από πολύ νωρίς αρχίζει το πανηγύρι. Πάγκοι με εμπορεύματα απλωμένα και πλανόδιοι πωλητές να πωλούν την πραμάτεια τους. Όλες οι μειονότητες και εθνότητες δίνουν το παρόν. Έλληνες, Πομάκοι, Τσιγγάνοι, Ρωσοπόντιοι, μουσουλμάνες μαυροντυμένες γυναίκες, όλοι ανακατεμένοι πουλάνε και αγοράζουν ό,τι θέλεις. Από αγροτικά προϊόντα, φρούτα, ψάρια μέχρι ρούχα, τσάντες, εσώρουχα, κουβέρτες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου.
    ΞΑΝΘΗ, αρμονία Δύσης και Ανατολής 37Όλοι πηγαίνουν στο παζάρι με το ιδιαίτερο ανατολίτικο χρώμα του και την γοητεία του και όλοι κάτι θα πάρουν και μετά περνώντας από την πλατεία θα ξαποστάσουν πίνοντας το καφεδάκι τους ή τρώγοντας αυτά τα υπέροχα ανατολίτικα γλυκά της, όπως μπακλαβά, σαραγλί, καριόγιες, νουγκά, εκμέκ κανταΐφι, σεκέρ παρέ, τουλούμπες, καζάν ντεπί. Είναι αυτή η αρμονία Ανατολής και Δύσης που λέγαμε. Είναι η αρμονική και όμορφη συμβίωση τόσων χρόνων.
    Xanthi

    Εκδηλώσεις στην Ξάνθη

    Κρύβει πολλά μυστικά η όμορφη πόλη της Ξάνθης και μπορεί να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Εξάλλου και οι κάτοικοί της το επιδιώκουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο, καλώντας τους σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ που πραγματοποιούν οι διάφοροι σύλλογοι, σε συνεργασία με τον Δήμο. Δύο όμως είναι οι σημαντικότερες γιορτές κάθε χρόνο. Οι γιορτές της παλιάς πόλης που γίνονται αρχές Σεπτέμβρη και το Ξανθιώτικο καρναβάλι που γίνεται την περίοδο της Αποκριάς.

    Οι γιορτές παλιάς πόλης

    Λαμπρή και πολύ πετυχημένη εκδήλωση είναι οι γιορτές παλιάς πόλης της Ξάνθης που αναδεικνύουν τον πολιτισμό κρατώντας και στοιχεία παράδοσης. Όλα τα δρώμενα, οι συναυλίες, οι εκθέσεις, οι μουσικές εκδηλώσεις, τα χορευτικά γίνονται στην πλατεία της Μητρόπολης, αλλά και στα καλντερίμια και στα σοκάκια της παλιάς πόλης γεμίζοντας μουσικές και κόσμο. Όλο το πλήθος, νέοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, επισκέπτες, ντόπιοι, γίνονται μια μεγάλη παρέα, τρώγοντας, πίνοντας, χορεύοντας και διασκεδάζοντας με τους ήχους των θρακιώτικων τραγουδιών και όχι μόνο, αλλά και γεμίζοντας τσίκνα από τα σουβλάκια που ψήνουν οι σύλλογοι. Η περίοδος αυτή, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, είναι μια καλή ευκαιρία να την επισκεφθείτε για να ζήσετε τη μαγεία της παλιάς και νέας Ξάνθης μέσα στην αρμονία Ανατολής και Δύσης.Xanthi_28

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

    Οι Απόκριες είναι μια ευκαιρία για όλους μας να το ρίξουμε έξω και να ξεφαντώσουμε. Ας αφήσουμε για λίγο τα προβλήματά μας και ας αφεθούμε στη μαγεία του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η Ξάνθη μας με τις εορταστικές εκδηλώσεις της που τιμούν την παράδοση, αλλά και την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που διοργανώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στις όχθες του Κόσυνθου, δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους να χαρούμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε. Εξ’ άλλου για αυτόν τον σκοπό οι σύλλογοι ετοιμάζονται όλη τη χρονιά με την κατασκευή των κουστουμιών τους και των αρμάτων τους και το έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως το κέφι τους και την τρέλα τους στην παρέλαση τα μεταδίδουν και σε όλους εμάς που τους παρακολουθούμε. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία και αφήστε τις δικαιολογίες πηγαίνοντας στο Ξανθιώτικο καρναβάλι.
    Xanthi_18

    Κοντινές εξορμήσεις από την Ξάνθη

    Στο ταξίδι σας στην Ξάνθη και έχοντας ως βάση την πόλη της Ξάνθης που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, μπορείτε να κάνετε κοντινές εκδρομές, είτε επιλέγοντας τον δρόμο προς τη θάλασσα, είτε επιλέγοντας τους ορεινούς δρόμους. Οι επιλογές είναι πολλές, εγώ απλώς σας προτείνω κάποιες από αυτές:

    1. Το Πόρτο Λάγος και την λίμνη Βιστωνίδα με το υφάλμυρο νερό γιατί τροφοδοτείται από τρία ποτάμια αλλά και από θαλασσινό νερό. Ως σημαντικός βιότοπος που είναι θα εντυπωσιαστείτε από την πληθώρα πουλιών που πετούν αλλά και θα εντυπωσιαστείτε από την μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε ένα νησάκι μέσα σε αυτήν. 

    https://www.instagram.com/p/BPowENuh6Mp/?taken-by=anthomeli

    2. Τα Άβδηρα, την πατρίδα του Δημόκριτου. Όσοι λατρεύουν την ιστορία θα εντυπωσιαστούν από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αβδήρων καθώς κι από τον αρχαιολογικό χώρο που διαθέτει, μόλις 20 χλμ από την Ξάνθη.

    3. Τον καταρράκτη Λειβαδίτη στον Δήμο Σταυρούπολης, ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα με καταφύγια σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, 50 χλμ από την Ξάνθη.

    4. Τα στενά του ποταμού Νέστου για μια βόλτα με καγιάκ και για την απόλαυση μιας βουτιάς στα νερά του ποταμού. Μια γραφική περιοχή που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να την επισκεφθείτε. Η φυσική ομορφιά του τόπου όπου κυλάει ο ποταμός σίγουρα θα σας μαγέψει.

    https://www.instagram.com/p/BVaQeyilzxg/?taken-by=anthomeli

    5. Το Δάσος της Χαϊντούς. Μια εξόρμηση ιδανική εάν σας αρέσουν οι περιπέτειες.

    6. Τα Πομακοχώρια. Ένας διαφορετικός κόσμος μέσα στον νομό Ξάνθης που έως και πριν κάποια χρόνια έπρεπε να πάρεις άδεια για να περάσεις. Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι, Πομάκοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, μιλούν τη δική τους γλώσσα και έχουν τις δικές τους φορεσιές. Τα τζαμιά, οι οικισμοί και τα γεφύρια από την εποχή του Βυζαντίου είναι εικόνες που και αυτές θα σας ενθουσιάσουν και θα σας εντυπωσιάσουν.


    Διαμονή κοντά στην Ξάνθη:

    Ξενώνας Κοκκύμελον (Τοξότες Ξάνθης)

    Ξενοδοχείο Νέμεσις (Σταυρούπολη Ξάνθης)

    Δραστηριότητες για οικογένειες:

    Ελεύθερη ιππασία δίπλα στον Νέστο

     


    Booking.com


    Τελειώνοντας την ανάρτηση αυτή δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τον φίλο μας και Ξανθιώτη κ. Τάσο Τεφρωνίδη, αφού τον συγχαρώ πρωτίστως για την υπέροχη δουλειά που κάνει συγκεντρώνοντας έως σήμερα 25000 παλιές φωτογραφίες από την Ξάνθη στην ομάδα που δημιούργησε στο facebook με τίτλο «Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης» και που μου έδωσε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσω κάποιες από αυτές ώστε να εμπλουτίσω το δικό μου κείμενο «Ξάνθη, αρμονία Δύσης και Ανατολής» που κοινοποιείται μέσω του blog Ανθομέλι.

    Ελπίζω να απολαύσατε την περιήγησή μου στην πόλη της Ξάνθης, στην πόλη μου! Σας ευχαριστώ πολύ και ας δώσουμε ραντεβού σύντομα για ένα ακόμα ταξιδάκι.

    Σας περιμένουμε στη ομάδα του Ανθομέλι στο facebook “Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι” για να ταξιδεύουμε καθημερινά σε παλιούς και νέους προορισμούς!

    μαμά Μαρία 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Μαμα Μαρια καλωσηρθες στα μερη σου/μας..πολυ ομορφη η περιηγηση σου!την επομενη φορα θα σας περιμενω με τα κοριτσια σου στο σπιτικο μου για καφεδακι κ γλυκο του κουταλιου..χρυσα

    2. Μα τι όμορφη πραγματικά που είναι η πόλη σας! Όσο έμενα στον Έβρο την επισκέφθηκα αρκετές φορές. Την επανέλλαβα τόσο όσο όχι άλλες περιοχές τριγύρω γιατί το άξιζε!

      Ομορφιά, χρώμα, ευωδία και ατμόσφαιρα στα στενά της παλιάς πόλης που δε χορταίνεις πραγματικά να βολτάρεις, να χαζεύεις και να ανακαλύπτεις υπέροχα καφέ να ξαποστάσεις!

      Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις να προσθέσω και τις γιορτές του Νέστου! Δεν ξέρω αν συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, αλλά το 2010 ήταν η πρώτη μου ευκαιρία να επισκεφτώ την Ξάνθη. Και ήταν υπέροχη εμπειρία οι βόλτες με το τραινάκι, τα παραποτάμια παιχνίδια και ο περίπατος και η χαλάρωση ανάμεσα σε αυτά τα υπέροχα καταπράσινα τοπία.

      Βεβαίως, καρναβαλιστήκαμε και εμείς στην πόλη για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο το 2011 αλλά δυστυχώς όλες μας οι φωτογραφικές αναμνήσεις από εκείνο το έτος (μαζί με τις βόλτες μας σε Έβρο, Κωνσταντινούπολη κα) τις χάσαμε κάποια στιγμή από ένα λάθος "delete"…
      Αχ, αυτά τα back up που όλο λέμε και ποτέ δεν κάνουμε (άσχετο…)!

      Σε ευχαριστώ πολύ Μαμά Μαρία που μου ξαναθύμισες πόσο όμορφα πέρασα εκεί στα βόρεια!
      Να είσαι πάντα καλά και να (μας) ταξιδεύεις!!!

    3. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΞΑΝΘΗ!!!
      ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΕΝΟΜΑΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ. ΟΥΦ….

      • Δεν πειράζει.Αφού μπόρεσες και ταξίδεψες νοερά,πες ότι πήγες.Ίσως σε κάποια ευκαιρία να μπορέσεις να το κάνεις και πράγματικοτητα.

    4. Χαίρομαι που είσαι τόσο ενήμερη για τα δρώμενα στην Ξάνθη και που τα έζησες και από κοντά.Είναι όπως τα λες.Είναι η πιό όμορφη πόλη αρκεί να την σεργιανίσεις και θα το απολαύσεις.Οι ταξιδιωτικές περιήγήσεις έχουν τον σκοπό αυτό.Αλλους να τους κάνουν να θέλουν να ταξιδεύουν και άλλους να τους κάνουν να αναπολούν όσα έζησαν.

    5. Πολύ όμορφες και ιδιαίτερες εικόνες. Κι ενώ λέω να επισκεφθώ την πόλη όταν ανεβαίνω στο χωριό μου (Σέρρες) πάντα κάτι γίνεται και το αναβάλω. Επιβάλλεται όμως μετά από αυτά που είδα!
      Καλημέρα!

    6. Τι όμορφα που τα περιγράφεται!!!θέλω να πάω τώρα!!!είχα πάει πριν χρόνια και μόνο στην παλιά πόλη πρόλαβα να πάω. Κάποια στιγη θα το οργανώσω, είναι πολύ όμορφη πόλη!!

    7. Η Ξάνθη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν έχει την προβολή που της πρέπει.Συνδυάζει το παλιό με το νέο και παίρνει κανείς και μια γεύση ανατολής.Εκτός βέβαια από την πόλη της Ξάνθης,και ολόκληρος ο νομός είναι μαγευτικός.Από τη θάλασσά της έως τα βουνά της.Από τα πομακοχώρια έως τις διαδρομές του Νέστου ποταμού και στα υπέροχα δάση στο Λειβαδίτη.Από τα μοναστήρια της έως τα αρχαία των Αβδήρων.
      Εύχομαι να σου δοθεί η ευκαιρία να οργανώσεις το ταξίδι σου στην Ξάνθη το συντομότερο.Εξ άλλου το καρναβάλι της Ξάνθης,χρονικά είναι πολύ κοντά!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης