ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ελεύθερη ιππασία στην κοιλάδα του Νέστου

  Όπως είδατε πριν λίγο καιρό σας έγραψα για την οικογενειακή επίσκεψή μας στη Σταυρούπολη και τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο Νέμεσις, τα Στενά του Νέστου αλλά και την Ξάνθη. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια μοναδική εμπειρία που έζησα με την οικογένειά μου! Κάναμε ελεύθερη ιππασία δίπλα στον ποταμό Νέστο στο κέντρο ελεύθερης ιππασίας “Έφιππος”!! Και σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνια ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που είχαμε ως οικογένεια!eleftheri_ipasia_stavroupoli

  Παρόμοια εμπειρία δεν είχε κανένας από εμάς άλλη φορά εκτός από μία φορά που τα παιδιά στην ημερίσια εκδρομή με το σχολείο τους επισκέφτηκαν ένα ράντζο στο Λευκοχώρι. Όμως ήταν μια εμπειρία του δεκάλεπτου, σε περιορισμένο χώρο και φυσικά με κάποιον υπεύθυνο που οδηγούσε πεζός το άλογο. Αυτή τη φορά στο ταξίδι μας θέλοντας να προσφέρω σε όλους μας μια ξεχωριστή εμπειρία επικοινώνησα με τον υπεύθυνο του κέντρου ελεύθερης ιππασίας “Έφιππος” στη Σταυρούπολη Ξάνθης Ηλία Κυρλίδη. Τελικά, οι ώρες που περάσαμε εκεί ήταν χωρίς υπερβολή από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές της ως τώρα ζωής μας! eleftheri_ippasia_stavroupoli_2Ο Ηλίας, μας ξενάγησε στον χώρο που παλιότερα ήτανε χωματερή και τον οποίο ο ίδιος έφτιαξε με πολλή προσωπική δουλειά και πλέον είναι ένας χώρος εναλλακτικού τουρισμού. Δύο βαγόνια με πολύ όμορφη διακόσμηση στο εσωτερικό τους λειτουργούν ως καφέ. Την ώρα που το επισκεφτήκαμε είχε πολλή ζέστη για να μείνουμε μέσα αλλά μπόρεσα να το φανταστώ τον χειμώνα με το αναμμένο τζάκι και τις μυρωδιές του ζεστού καφέ. kentro_ipasias_efipos

  Λίγο πιο κάτω τραπεζάκια κάτω από τη σκιά των δέντρων και την ομορφιά των αγριολούλουδων μέσα στην παλιά καρότσα. Εκεί καθίσαμε κι εμείς για να πιούμε ένα δροσερό νεράκι που είχαμε τόση ανάγκη εκείνες τις καυτές μέρες στις αρχές του Ιούλη. Κοντά μας και οι κούνιες μιας μικρής παιδικής χαράς. Και λίγο πιο κάτω η μικρή τεχνιτή λίμνη που ο ίδιος ο Ηλίας έφτιαξε!effipos_ippasia_4

  “Παιδιά!”, τους είπε χαμηλόφωνα κάποια στιγμή! “Ελάτε! Ελάτε! Κοιτάξτε τα μικρά γουρουνάκια!” Γυρνάμε λίγο σαστισμένοι στην αρχή και βλέπουμε λίγα μέτρα πιο πέρα τρία μικρά γουρουνάκια να μας κοιτούν. Τρέχουν τα παιδιά προς το μέρος τους κι εκείνα το βάζουν στα πόδια! Είναι μια εικόνα που δεν αποτύπωσα στη φωτογραφική μου αλλά θα μου μείνει αξέχαστη! Τα γουρουνάκια, τα οποία ζουν ελεύθερα στο κτήμα, να το βάζουν στα πόδια πηγαίνοντας στην ασφάλεια της φωλιάς τους, ενώ η Μαρία και ο Θάνος να τρέχουν ξωπίσω τους φωνάζοντας και γελώντας. Τι όμορφη και αστεία ταυτόχρονα σκηνή! 

  Από την άλλη πλευρά κάτω από τη σκιά των δέντρων, δεμένα φυσικά, κάποια από τα 15 άλογα του Ηλία: η Άρτεμη, η Αφροδίτη, ο Πασχάλης και ο Ερμής. 

  “Εγώ θα ήθελα να ανέβω στο μαύρο όταν κάνουμε βόλτα!”, είπε η κόρη μου.“Όχι, μην βιάζεσαι! Θα σου πω σε πιο άλογο θα ανέβεις όταν θα έρθει η ώρα!”, της απάντησε ο Ηλίας. Τότε ήταν που μας εξήγησε ότι η επιλογή του αλόγου για το κάθε αναβάτη δεν εξαρτάται μόνο από ύψος του αλόγου αλλά και από την ηλικία του και την εκπαίδευσή του ζώου. Ο ίδιος δεν βιαζότανε γιατί ήξερε πολύ καλά την ώρα που έπρεπε να γίνει η βόλτα μας! Ήταν απόγευμα καλοκαιριού και η βόλτα μας θα πραγματοποιούνταν λίγο πριν τη δύση του ήλιου!“Εσύ θα ανέβεις στην Αφροδίτη που είναι η οδηγός!”, είπε στην κόρη μου λίγο αργότερα κι εκείνα όλο χαρά κατευθύνθηκαν προς το σημείο με τα άλογα.

  Τα παιδιά δεν κρατιώταν! Ήθελαν τόσο να πάνε βόλτα με τα άλογα! Εγώ με τον Γιώργο ήμασταν λίγο πιο διστακτικοί αλλά δεν θέλαμε με τίποτε να χάσουμε αυτή την εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μας είχαμε πως θα ανεβούμε στα άλογα και θα κάνουμε μια βόλτα στο κτήμα. Αλλά τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ όσο τα φανταζόμασταν. Αφεθήκαμε λοιπόν στον Ηλία ο οποίος έχοντας μεγαλώσει με τα άλογα μας έκανε να νιώσουμε σιγουριά, να αποβάλουμε τις φοβίες μας και να χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας τις στιγμές. 

  Έναν έναν, με πρώτα τα παιδιά μάς βοήθησε να ανέβουμε στα άλογα και μας εξήγησε με ποιον τρόπο θα κρατάμε τα γκέμια, πώς θα “λέμε” στο άλογό μας με το ανάλογο τράβηγμα να στρίβει δεξιά, αριστερά αλλά και πώς να σταματάει. Μας έβαλε στη σειρά με πρώτη την αρχηγό Αφροδίτη με αναβάτη την Μαρία, από πίσω τον Γιώργο με τον Πασχάλη, μετά την Ήρα με αναβάτη τον Θανούλη μας και τέλος εμένα με την Ήρα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η βόλτα μας στην κοιλάδα του Νέστου.eleftheri_ippasia_stavroupoli

  Μη φανταστείτε καλπασμούς φυσικά! Δεν θέλω υπερβολές! Εξάλλου τα άλογα αυτά είναι εκπαιδευμένα σε συγκεκριμένης ταχύτητας βηματισμούς και γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδρομή. Ωστόσο για μας που είμασταν αρχάριοι ήταν μοναδική εμπειρία το να καβαλάμε ένα άλογο και να προχωράμε στο… άγνωστο. Φυσικά ο Ηλίας δεν μας άφησε μόνους ούτε για μια στιγμή! Πεζός μας ακολουθούσε δίνοντας οδηγίες κυρίως στην αρχηγό Μαρία για το πώς θα χρησιμοποιήσει τα γκέμια για να οδηγήσει το άλογό της! 

  Και κάποια στιγμή ιππεύοντας βγήκαμε από τα ψηλά δέντρα και φτάσαμε δίπλα στο ποτάμι! Επιτέλους! Δροσερό αεράκι, που το είχαμε τόση ανάγκη! Η αίσθηση της ελευθερίας δίπλα στο ποτάμι τόσο κοντά στις όχθες του ποταμού στην αρχή με φόβησε λιγάκι αλλά γρήγορα ένιωσα ασφάλεια και λόγω του Ηλία που ήταν μαζί μας αλλά και λόγω των καλών και ιππάκουων αλόγων μας. eleftheri_ippasia_nestos Σε όλη τη διαδρομή ο Ηλίας είχε την καλή διάθεση να μας φωτογραφίσει σταματώντας μας πολλές φορές στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό φόντο αλλά και να απαντήσει στις εύλογες ερωτήσεις των παιδιών. Γιατί κουνάει έτσι το κεφάλι του; Μήπως του τραβάω πολύ δυνατά τα γκέμια και πονάει; Γιατί δεν ξεκιναει; ipasia_stavroupoli_3

  ippasia_stavroupoli_1Η διαδρομή της επιστροφής ήταν διαφορετική και περάσαμε δίπλα από σημεία με πυκνή βλάστηση! Σίγουρα τα αγόρια ένιωσαν σαν ιππότες στα άλογά τους! efipos_ippasia

  Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τον Ηλία Κιρλίδη για την υπέροχη αυτή εμπειρία και να του ευχηθώ να συνεχίσει έτσι. Ελπίζω η προσπάθειά του αυτή να έχει περισσότερη στήριξη από τις τοπικές αρχές γιατί είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την δουλειά του και έχει να δώσει πολλά σε αυτόν τον χώρο. 

  Επικοινωνήστε μαζί του στο τηλέφωνο 6972 763767 για να σας ενημερώσει για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Γιατί οι βόλτες με τα άλογα ανάλογα με τι θα επιλέξετε μπορούν να διαρκέσουν από 30 λεπτά ως 4 ώρες. 

  Υπάρχουν όμως και μονοήμερες ή τριήμερες εκδρομές με άλογα και μάλιστα με διαμονή σε καταφύγιο που ο ίδιος ο Ηλίας έχει δημιουργήσει στο Λειβαδίτη! Νομίζω πως επιλέγοντας κάτι τέτοιο, αν δεν έχετε παιδιά μαζί σας και είστε άνθρωποι της περιπέτειας και τύποι… survivor, θα ζήσετε μια υπέροχη εμπειρία με την παρέα σας!

  Προτείνω τον χώρο και σε σχολεία της περιοχής ή σε παρέες με τα παιδιά τους που θέλουν περάσουν ένα όμορφο και ξεχωριστό πρωινό του Σαββατοκύριακου.  

  Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!

  Ήμασταν καλεσμένοι του Κέντρου Ιππασίας Έφιππος, 
  αλλά όπως πάντα οι απόψεις εντός της ανάρτησης είναι δικές μας 
  και προέρχονται από την προσωπική μας εμπειρία.

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι όμορφες εικόνες! Έχω χρόνια να πάω τόσο βόρεια και πραγματικά έχω αρκετές αναμνήσεις από τόσο όμορφα τοπία όπως ο Νέστος ποταμός και άλλα! Με έπιασε μια νοσταλγία…

   • Είναι κρίμα που η απόσταση αλλά και η κρίση γενικότερα μας έχει όλους κάνει να χάνουμε ομορφιές της Ελλάδας που θέλουμε να δούμε και ίσως να ξαναδούμε! Προσωπικά, παρόλο που είμαι από την Ξάνθη, τα τελευταία χρόνια που δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσω εκείνα τα μέρη!

  2. Νομιζω πως την εμπειρια σας αυτη ολοι σας θα την θυμοσαστε για πολυ καιρο.Μπορει στο μελλον τουλαχιστον για εσας τους γονεις να μη σας δοθει ξανα η ευκαιρια για ιππασια, για τα παιδια ισως, αλλα αυτη η οικογενειακη ιππασια ειναι σιγουρο πως θα σας μεινει αξεχαστη. Πολυ ωραια αναρτηση, ενημερωτικη και ενδιαφερουσα για ολους και ειδικα για τους ταξιδιαρηδες προς την Β. Ελλαδα.

  3. Τι μοναδική βόλτα.. Πόσο τη ζήλεψα!!
   Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια εμπειρία πάντα τη θεωρούσα απαγορευτική από οικονομικής άποψης. Πάντα ωστόσο τα άλογα ήταν ένα ζωο που αγαπούσα από παιδί. Εύχομαι κι εμείς να έχουμε την ευκαιρία οταβ μεγαλωσει ο μικρος να κάνουμε μια τέτοια βόλτα ❤️

   Να περνάτε πάντα όμορφα!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης