ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία

    Το Ελσίνκι το επισκεφθήκαμε όταν κάναμε ένα ταξίδι στις χώρες της Σκανδιναβίας και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ως πόλη και σε όσα είδαμε σε αυτήν. Αν και ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για ξενάγηση γιατί είχε ψιλόβροχο και κρύο, για μήνα Αύγουστο που είχαμε πάει, όμως παρόλα αυτά, επειδή το ταξίδι μας ήταν με ταξιδιωτικό γραφείο, δεν διανύσαμε μακρινές αποστάσεις ανάμεσα στα αξιοθέατα με τα πόδια, αφού μας μετέφεραν με το πούλμαν, οπότε καταφέραμε να δούμε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του Ελσίνκι. Έτσι, είμαι σε θέση σήμερα να σας ξεναγήσω σε αυτά. Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την επίσκεψή σας στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το Ελσίνκι είναι η πόλη που δεν θα σας απογοητεύσει αν αποφασίσετε να πάτε.

    Ταξίδι στη Φινλανδία

    Η έκταση της Φινλανδίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας και καλύπτεται από ατελείωτα δάση με πεύκα και σημύδες αλλά και από τούνδρα βορειότερα. Ο πληθυσμός όλης της χώρας δεν ξεπερνά τους 5.550.000 κατοίκους. Η Φινλανδία έχει και το όνομα η “Χώρα των 1000 λιμνών” αφού δεκάδες χιλιάδες λίμνες καλύπτουν το 10% του νότιου εδάφους της και οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους.

    Ίσως να νομίζετε πως η Φινλανδία ανήκει στις Σκανδιναβικές χώρες. Θα σας διαψεύσω όμως, γιατί οι Σκανδιναβικές χώρες είναι μόνο η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Γροιλανδία γιατί ανήκει στη Δανία και η Ισλανδία λόγω ιστορικής καταγωγής των Βίκινγκς. Η Φινλανδία μαζί με όλες αυτές, τα νησιά Φερόε και την αυτόνομη περιοχή των νησιών Ώλαντ αποτελούν τις Νορδικές χώρες.

    Χριστούγεννα στο Ροβανιέμι και στο χωριό του Άη Βασίλη

    Τα Χριστούγεννα πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι στη Φινλανδία για να ζήσουν μέσα στα χιόνια και στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ο προορισμός τους βέβαια είναι το Ροβανιέμι μια πόλη κοντά στον αρκτικό κύκλο όπου εκεί βρίσκεται και το παραμυθένιο χωριό του Άη Βασίλη.

    Διαβάστε το ταξίδι της Κάλης και του Κώστα που έκαναν στο Ροβανιέμι και στο χωριό του Άη Βασίλη: Ταξίδι στη Λαπωνία στο χωριό του Άγιου Βασίλη για τα Χριστούγεννα

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το χωριό του Άη Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας είναι η απόδειξη ότι υπάρχει η μαγεία για τα παιδιά όλου του κόσμου

    Όλοι μικροί μεγάλοι, ακόμη κι αν έχουν περάσει εδώ και πολλές δεκαετίες την παιδική τους ηλικία, θέλουν να βγάλουν μια φωτογραφία δίπλα στον Άη Βασίλη και φυσικά να στείλουν μια χριστουγεννιάτικη κάρτα με το αυθεντικό γραμματόσημο Santa Claus στους φίλους τους. Τα παιδιά θα δουν τα ξωτικά, τους βοηθούς του Άη Βασίλη, στο ταχυδρομείο του χωριού να απαντούν σε επτά διαφορετικές γλώσσες στα γράμματα που στέλνονται από εκατομμύρια παιδιά όλου του κόσμου που του ζητούν να πραγματοποιήσει τις ευχές τους.

    Τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά όλου του κόσμου στον Άη Βασίλη και του ζητούν να τους φέρει τα δώρα τους φτάνουν στο ταχυδρομείο του χωριού από το 1856!

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Τα φώτα των Χριστουγέννων άναψαν και το χιόνι άρχισε να σκεπάζει το Ελσίνκι

    Ταξιδέψτε τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Ταξίδι σε 10 πόλεις της Ευρώπης τα Χριστούγεννα

    Αν και τα ξωτικά είναι πολύ απασχολημένα να διαβάζουν τις παραγγελίες των παιδιών που περιμένουν να πάρουν από τον Άη Βασίλη το δώρο τους, σίγουρα θα τους δοθεί η ευκαιρία να ρίξουν και μια ματιά στους επισκέπτες τους. Φυσικά δεν θα λείψει από το ταξίδι τους αυτό και μια βόλτα επάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας χάσκι. Μέσα στο κατάλευκο τοπίο θα αφεθούν στη μαγεία των Χριστουγέννων και θα γίνουν και οι μεγάλοι παιδιά.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία 37

    Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στην Αυστρία: Road trip (χριστουγεννιάτικο) στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας

    Αν αποφασίσετε να κάνετε και εσείς το ταξίδι αυτό στη Λαπωνία προσέξτε μη μου κρυώσετε! Ντυθείτε με ρούχα ισοθερμικά και μπουφάν χιονιού, πάρτε σκουφιά, κασκόλ, γάντια, ισοθερμικές κάλτσες και βέβαια μην ξεχάσετε τα ειδικά αδιάβροχα παπούτσια του χιονιού για να μην ζήσετε δυσάρεστες καταστάσεις. Καλό θα είναι να έχετε και μια σπαστή ομπρελίτσα στην τσάντα σας για καλό και κακό και φυσικά γυαλιά ηλίου και αντηλιακό προσώπου.

    Δεν είμαι σίγουρη πως θα θέλατε να κάνετε το ταξίδι οδικώς όμως εγώ είμαι υποχρεωμένη να σας πω πως η απόσταση μεταξύ Ελσίνκι – Ροβανιέμι είναι 826 χλμ. και διαρκεί περίπου 9 ώρες. Αεροπορικώς, όπως είναι το συνετό να κάνετε και ειδικά χειμώνα, το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά.

    Ταξίδι στο Ελσίνκι

    Πάντα πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι σας καλό είναι να παίρνετε πληροφορίες για την χώρα ή την πόλη που θα επισκεφθείτε. Πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ποια είναι η ιστορία της πόλης του χθες και του σήμερα. Τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ και πάντα είμαι προετοιμασμένη για το τι θα δω και πώς θα το αναζητήσω ώστε να μη βρεθώ στη θέση να λέω… και τώρα τι; Για το Ελσίνκι όμως μη νοιάζεστε, εγώ σας τα έχω όλα συγκεντρωμένα στην ανάρτηση αυτή για να μην μου αγχωθείτε.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το Ελσίνκι είναι η  πρωτεύουσα της χώρας των 1000 λιμνών και των κινητών τηλεφώνων Nokia και Eriksson

    Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας

    Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι χτισμένη σε μία λωρίδα στεριάς στη Βαλτική θάλασσα, σε ένα φυσικό λιμάνι, κυκλωμένη από πολλά μικρά νησάκια. Μια ήρεμη νέα πόλη με πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκων, που αν και ως πόλη είναι μικρή στο μέγεθος, κρύβει πολλές εκπλήξεις.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το Ελσίνκι έχει στιβαρά και επιβλητικά κτίρια που σε μαγεύουν με την ομορφιά τους

    Τα έχει όλα αυτή η πόλη του βορρά της Ευρώπης. Καταπράσινες πλατείες, υπέροχες γειτονιές, εκπληκτικά κτίρια, εκκλησίες και πολλά μουσεία. Ιστορία, φύση, αξιοθέατα και αρχιτεκτονική συνδυάζονται μοναδικά με έναν μαγικό τρόπο και την κάνουν γοητευτική και τα τελευταία χρόνια πολύ επισκέψιμη.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Μια από τις πλατείες του Ελσίνκι

    Το Ελσίνκι μέσα από την ιστορία

    Το Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1550 από τον βασιλιά Gustav Vasa. Για 200 χρόνια περίπου ήταν απλώς μια μικρή εμπορική πόλη απέναντι από το Ταλίν και πολύ κοντά στην Αγία Πετρούπολη, χωρίς όμως μεγάλη ανάπτυξη. Το 1748 παρόλο που οι Σουηδοί είχαν χτίσει ένα φρούριο (Sveaborg) για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των Ρώσων, αυτοί κατάφεραν να καταλάβουν το φρούριο το 1808 και να κάνουν τη Φινλανδία αυτόνομο δουκάτο. Στις αρχές του 19ου αιώνα την περίοδο του σουηδορωσικού πολέμου ολόκληρη η πόλη που ήταν γεμάτη ξύλινα σπίτια, κάηκε. Η πόλη άρχισε να χτίζεται και πάλι σε ένα νέο στιλ χαρακτηριστικό της νεότερης αρχιτεκτονικής της βόρειας Ευρώπης.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η αρχιτεκτονική των κτιρίων του Ελσίνκι έχει επηρεαστεί από την σουηδική και τη ρωσική κυριαρχία

    Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη καταστράφηκε και πάλι όμως πολύ γρήγορα ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε. Στο νέο σχεδιασμό του κέντρου της πόλης με την ηγεσία του Γερμανού αρχιτέκτονα Karl Ludwig Engel δημιουργήθηκαν μεγάλες πλατείες και εντυπωσιακά κτίρια. Έτσι σήμερα βλέπουμε στο Ελσίνκι μια μείξη αρχιτεκτονικής. Κτίρια με νεοκλασικές προσόψεις, μεγάλα μονοκόμματα κτίρια γραφείων σοβιετικού τύπου, μεγάλα πάρκα, αλλά και μοντέρνους ουρανοξύστες ακόμα και εκκλησίες χτισμένες σε μοντέρνο στυλ, ως και μουσείο design.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Πολλά κτίρια στο Ελσίνκι είναι χτισμένα με κόκκινα τούβλα.

    Το Ελσίνκι ονομάζεται και “Κόρη της Βαλτικής”. Είναι κτισμένο πάνω σε χερσόνησο και συνδέεται με τα γύρω νησιά με γέφυρες ή φέρυ μποτ.

    10 + 1 αξιοθέατα στο Ελσίνκι που πρέπει να επισκεφθείτε

    Το Ελσίνκι μπορεί να μην ήταν από τις πόλεις που με κέρδισαν με την πρώτη ματιά, όμως όταν του έδωσα τον χρόνο να το γνωρίσω με γοήτευσε. Παρότι ο καιρός δεν μας είχε κάνει τη χάρη να είναι καλός, εντούτοις και αυτός ο συννεφιασμένος ουρανός και η βροχή που έπεφτε κατά διαλείμματα το έκανα γοητευτικό.

    1. Περίπατος στο λιμάνι του Ελσίνκι

    Όπως σας είπα και στην αρχή, το ταξίδι μας στο Ελσίνκι ήταν μέρος ενός δεκαήμερου ταξιδιού στις Σκανδιναβικές χώρες και μετά τη γνωριμία μας με Κοπεγχάγη, Όσλο, Μπέργκεν, Γκέιλο, Γκέτεμποργκ και Στοκχόλμη το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο έβαλε πλώρη για Ελσίνκι σηκώνοντας άγκυρα από τη Στοκχόλμη. Ταξιδέψαμε το βράδυ και το πρωί είχαμε φτάσει στο Ελσίνκι. Το λιμάνι του Ελσίνκι είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης όπου πάντα είναι γεμάτο από κόσμο που βολτάρουν ή τρώνε στα υπαίθρια στέκια.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Κρουαζιερόπλοιο μέσα στο λιμάνι του Ελσίνκι

    Έως ότου ανεβούμε στο πούλμαν που θα μας μετέφεραν στην πλατεία Senate περπατήσαμε στην μαρίνα και χαζέψαμε στα υπαίθρια μαγαζάκια που είναι κατά μήκος του δρόμου. Ένα θέαμα όμορφο, πολύχρωμο και πολύβουο από τις φωνές του κόσμου και τον θόρυβο των πελώριων πλοίων που άλλα έμπαιναν στο λιμάνι και άλλα έφευγαν. Ως εκείνη τη στιγμή η βροχή δεν μας είχε πιάσει οπότε χαρήκαμε όλη αυτή τη γιορτή.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το λιμάνι του Ελσίνκι όπου βρίσκονται κυρίως ιστιοφόρα, μικρά πλοιάρια και βάρκες

    Διαβάστε για το road trip που κάναμε στη Νορβηγία : Ταξίδι στο Μπέργκεν, στους καταρράκτες και στα φιόρδ της Νορβηγίας

    2. Η πλατεία Γερουσίας (Senate Square)

    Ξεκινήσαμε την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Ελσίνκι από την πλατεία Γερουσίας, που σχεδιάστηκε το 1812 όταν η πρωτεύουσα της χώρας μεταφέρθηκε από το Turku στο Ελσίνκι. Στην Πλατεία υπάρχουν τρία υπέροχα κτήρια, το Παλάτι, που σήμερα λειτουργεί ως έδρα της κυβέρνησης, το Πανεπιστήμιο και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Υπερυψωμένος από το έδαφος βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της πόλης. Και τα τρία αυτά κτήρια χτίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Karl Ludwig Engel, που άφησε το στίγμα του στην πόλη.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η πλατεία Γερουσίας μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Ελσίνκι με το άγαλμα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β που κατασκευάστηκε το 1894 και είναι αφιερωμένο στην έναρξη των μεταρρυθμίσεων για την αυτονόμηση της Φινλανδίας από την ρωσική εξάρτηση.

    Την ομορφιά της η πλατεία τη χρωστάει στα υπέροχα αυτά κτίρια του 19ου αιώνα που την περιβάλλουν που είναι και από τα λίγα που γλίτωσαν από τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ρωσικές επιρροές στην αρχιτεκτονική αυτών των κτιρίων ήταν εμφανείς και η πλατεία μου έδωσε την εντύπωση χωρίς αμφιβολία πως είχε έναν αέρα αυτοκρατορικό.

    Μην παραλείψετε να φωτογραφήσετε τα τρία υπέροχα κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία Γερουσίας (πλατεία Senate) που είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και το Παλάτι που σήμερα είναι έδρα του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η πλατεία Γερουσίας είναι ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, αφού εδώ σταματούν τα περισσότερα τουριστικά πούλμαν

    Κάθε χρόνο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για την υποδοχή του Νέου Έτους γιορτάζεται στην Πλατεία της Γερουσίας στο κέντρο της πόλης, μαζί με χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Τα υπέροχα πυροτεχνήματα που ακολουθούν με την αλλαγή του χρόνου φωτίζουν τον ουρανό με πολύχρωμα σχέδια και χρώματα, ενώ μελωδίες γεμίζουν όλη την πλατεία

    3. Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι (Ναός Tumiokirkko)

    Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι ξεκίνησε να χτίζεται το 1830 και ολοκληρώθηκε το 1852. Είναι ένας πολύ όμορφος και εντυπωσιακός καθεδρικός που έως το 1917 που η Φινλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη μητέρα Ρωσία, ήταν γνωστός ως Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είχε χτιστεί ως φόρο τιμής προς τον Μέγα Δούκα της Φινλανδίας, Τσάρο Νικόλαο Α της Ρωσίας.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η επιβλητική η εκκλησία Tumiokirkko είναι και το πιο αγαπημένο σημείο συνάντησης της πόλης και το πιο σημαντικό αξιοθέατο των τουριστών

    Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι είναι και το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο σε ολόκληρη τη Φινλανδία και τους πράσινους τρούλους του Ναού τους βλέπαμε από όποιο σημείο του Ελσίνκι και αν βρισκόμασταν. Είναι  εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του γιαυτό αποτελεί και το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Ο Ναός λειτουργεί κανονικά ως τόπος λατρείας και είναι επισκέψιμος καθημερινά. Υπάρχει εισιτήριο 5€ (προαιρετικά) το οποίο καταβάλλεται στην έξοδο.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός καθεδρικός ναός του Ελσίνκι

    Ο λευκός ναός Tuomiokirkko ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίρια του 19ου αι. της πλατείας και είναι το απόλυτο σύμβολο της πόλης. Δέσποζε πάνω από την πλατεία Senate και ήταν τόσο εντυπωσιακός που καθίσαμε στα σκαλοπάτια του για να απολαύσουμε την ομορφιά του αλλά και τη θέα όλης της περιοχής.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι (Ναός Tumiokirkko)

    4. Η εκκλησία Kallio

    Η εκκλησία Kallio είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του Ελσίνκι. Η εξαιρετική ακουστική που έχει την καθιστά δημοφιλή χώρο για συναυλίες. Η εκκλησία έχει ύψος 65 μέτρα και ο σταυρός της είναι 94 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στον πύργο από γρανίτη της εκκλησίας υπάρχουν επτά γερμανικές χάλκινες καμπάνες.

    Κάθε μέρα το μεσημέρι και στις 6 μ.μ., χορωδιακή μουσική με κομμάτια που συνέθεσε ο Jean Sibelius για την τελετή αγιασμού της εκκλησίας το 1912, παίζεται σε τέσσερις από τις καμπάνες της.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Στο βάθος διακρίνεται ο πύργος της εκκλησίας Kallio. Επίσης στο μέσον διακρίνεται το vintage τραμ στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε και να κάνετε ένα tour στους δρόμους του Ελσίνκι

    Απολαύστε μια περιήγηση στο Ελσίνκι με τα διάσημα τραμ του με έναν έμπειρο ξεναγό.

    Αν θέλετε hop on hop off bus υπάρχει φυσικά και στο Helsinki!

    5. Κεντρικός σιδηροδρομικός Σταθμός

    Μετά από αμέτρητες φωτογραφίες που βγάλαμε στην Πλατεία Γερουσίας αφού μας είχε βοηθήσει ο καιρός και δεν μας έβρεξε, ανεβήκαμε και πάλι στα πούλμαν για να πάμε σε ένα ακόμα σημαντικό και ιδιαίτερο αξιοθέατο του Ελσίνκι. Στο δρόμο μας όμως περάσαμε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό που είναι ένα κόσμημα της πόλης και ο οδηγός μας έκανε μια επιπλέον στάση για να τον δούμε από κοντά.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ο Κεντρικός σιδηροδρομικός Σταθμός του Ελσίνκι του 1919 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης

    Πράγματι το κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης. Άξιζε η στάση ακόμα και για να χαζέψουμε εξωτερικά το κτίριο και να αναπολήσαμε όλοι μας τα χρόνια εκείνα που το τρένο ήταν ο μόνος τρόπος μετακίνησης με χιλιάδες ανθρώπους να περνούν από εδώ και χιλιάδες ιστορίες να διαδραματίζονται στα βαγόνια του!

    Πάντα οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα τρένα με συγκινούν γιατί με συνδέουν προσωπικά βιώματα των παιδικών μου χρόνων και πάντα σε όλα τα ταξίδια μου, τώρα που το σκέφτομαι, πηγαίνω σε αυτούς και κάθομαι σε μια γωνιά και βλέπω τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται με τις βαλίτσες τους και να αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ξέρετε το τρένο έχει μια δόση ρομαντισμού, θλίψης και χαράς ταυτοχρόνως γιατί υπάρχει στο μέσον ο αποχωρισμός ή η σμίξη με τα δικά σου πρόσωπα.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η μεγάλη πλατεία του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι από όπου ξεκινούν όλες οι γραμμές μεταφοράς

    Από τις σκέψεις μου με έβγαλε η φωνή του ξεναγού που μας έλεγε πως ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί το 1860 και πήρε τη σημερινή μορφή του το 1919, μετά τον επανασχεδιασμό του. Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό αναχωρούν λεωφορεία, μετρό και τρένα για όλη τη χώρα καθώς και τα τρένα για το αεροδρόμιο.

    Με αφετηρία τον σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινήστε μια περιήγηση στην πόλη με την εφαρμογή αυτή.

    6. Ο Ναός Temppeliaukion

    Το λεωφορείο μετά από μια μικρή διαδρομή σταμάτησε μπροστά σε ένα βράχο. Αναρωτήθηκα γιατί, αλλά ο ξεναγός μας είπε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του Ελσίνκι στην εκκλησία Temppeliaukio ή αλλιώς «εκκλησία της πέτρας». Εξωτερικά δεν θύμιζε καθόλου εκκλησία αφού είναι χτισμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου και καλυμμένη με έναν χάλκινο θόλο. Αυτό που βλέπαμε ήταν ένας βράχος, μια μεγάλη τσιμεντένια είσοδο και έναν πελώριο τρούλο που ξεχώριζε από την επιφάνεια. Όταν όμως μπήκαμε μέσα μείναμε έκπληκτοι από τον ιδιαίτερο αυτό χώρο.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Έξω από τον ναό Temppeliaukion στο Ελσίνκι. Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία μετά από χρόνια θυμήθηκα την όμορφη παρέα που είχαμε στο ταξίδι μας αυτό που αν και στην αρχή οι περισσότεροι ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας, στο τέλος δέσαμε και περάσαμε αξέχαστα. Εγώ με το σιέλ μπουφάν στα αριστερά της φωτογραφίας, ο Χρήστος με το καφέ καπελάκι, ενώ τη φωτογραφία μας την είχε στείλει τότε ένας φίλος, που δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει μαζί μας.

    Ο Ναός Temppeliaukion σχεδιάστηκε και χτίστηκε το 1969 από τους αδελφούς αρχιτέκτονες Suomalainen και είναι ουσιαστικά χωμένος μέσα σε βράχο. Ο θόλος του διαμέτρου 24μέτρων είναι το μόνο μέρος του ναού που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

    Ο κυκλικός ναός Temppeliaukion που είναι λουθηριανός ναός, εσωτερικά ήταν λιτός, είχε ξύλινα στασίδια, έναν απλό βωμό και οι τοίχοι του ουσιαστικά ήταν ο βράχος. Από τα 180 παράθυρα που έχει περνούσε το φως της ημέρας και δεν ήταν καθόλου σκοτεινός, ενώ σηκώνοντας το βλέμμα μας προς τα επάνω μας εντυπωσίασε ο θόλος που είχε επένδυση χαλκού και στηριζόταν επάνω στα παράθυρα.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Στο εσωτερικό του Temppeliaukion δεσπόζουν το μοντέρνο εκκλησιαστικό όργανο, αλλά και τα 180 παράθυρα που κυκλώνουν τον χάλκινο θόλο του ναού

    Εκείνο όμως που ήταν το πιο εντυπωσιακό μέσα στον Ναό ήταν το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο από το οποίο ακούγονται οι μουσικοί εκκλησιαστικοί ήχοι και όχι μόνο. Δυστυχώς δεν ήμασταν τυχεροί να παραβρεθούμε σε κυριακάτικη λειτουργία για να εντυπωσιαστούμε από την ακουστική του χώρου, που όπως μας είπε ο ξεναγός, είναι τέλεια.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ο λιτός βωμός της εκκλησίας των βράχων στο Ελσίνκι

    Ο χώρος της εκκλησίας Temppeliaukio, λόγω της τέλειας ακουστικής του χρησιμοποιείται ως χώρος συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων και είναι γνωστός ως «the Church of the Rock» ή «Rock Church». Ο ναός έχει είσοδο και μπορεί να πάρετε ένα χαρτάκι με μια ευχή γραμμένη μάλιστα στην γλώσσα σας!

    Εισιτήριο για την εκκλησία Temppeliaukio θα βρείτε εδώ.

    7. Το Μνημείο Σιμπέλιους

    Βγαίνοντας από την ιδιαίτερη αυτή εκκλησία η βροχή ήδη είχε αρχίσει να πέφτει. Βλέπαμε τα βαριά σύννεφα που ήταν γεμάτος ο ουρανός και καλοτυχίσαμε τουλάχιστον τους εαυτούς μας που είχαμε το μέσον μεταφοράς για να πάμε στο επόμενο αξιοθέατο. Φανταστείτε να ήμασταν με τα πόδια! Με αυτά και με τα άλλα που συζητούσαμε ήδη είχαμε κιόλας φτάσει στο επόμενο αξιοθέατο που εγώ νόμιζα τότε πως ήταν σχεδόν δίπλα στην εκκλησία. Βλέποντας όμως το χάρτη αργότερα διαπίστωσα πως ήταν σε άλλη περιοχή (περιοχή Toolo του Ελσίνκι). Και πιο ήταν αυτό το τόσο σημαντικό αξιοθέατο; Ήταν το μνημείο του σπουδαίου Φινλανδού συνθέτη Σιμπέλιους (Jean Sibelius).

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το μνημείο που έχει κατασκευαστεί στο Ελσίνκι ως φόρο τιμής προς τον διάσημο συνθέτη της Φινλανδίας Jean Sibelius

    Ο Jean Sibelius (1865-1957) είναι ένας από τους διασημότερους συνθέτες της χώρας και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη Φινλανδία. Προς τιμήν του, το 1967 κατασκεύασαν ένα εντυπωσιακό μνημείο, το Μνημείο Σιμπέλιους που βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο. Το έργο αποτελείται από 600 χαλύβδινους σωλήνες συγκολλημένους άνισα μεταξύ τους σε μοτίβο που μοιάζει με κύμα και παραπέμπει στους αυλούς ενός εκκλησιαστικού οργάνου. Όταν ο άνεμος φυσά παράγει ήχους από μουσικά έργα του συνθέτη.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Οι χαλύβδινοι σωλήνες του μνημείου Σιμπέλιους φωτογραφημένο από κάτω

    Πολλοί κριτικοί παρατήρησαν πως το μνημείο δεν τιμούσε άμεσα τον συνθέτη. Γιαυτό, προστέθηκε δίπλα στο μνημείο μια μεγάλη προτομή του Sibelius, ώστε οι επισκέπτες να μην μπερδεύονται.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η προτομή του Φινλανδού συνθέτη Jean Sibelius

    Ο Φινλανδός συνθέτης Jean Sibelius είπε κάποτε: «Μην δίνετε σημασία σε αυτά που λένε οι κριτικοί. Ποτέ δεν έχει στηθεί άγαλμα προς τιμήν ενός κριτικού». Το μνημείο του Sibelius στο Ελσίνκι αποτυπώνει πλήρως αυτό το ρητό.

    8. Το παρεκκλήσι Kamppi (Kamppi Chapel)

    Η βροχή συνέχιζε άλλοτε πιο δυνατή και άλλοτε ως ψιλόβροχο. Να συνεχίσουμε την ξενάγηση στα αξιοθέατα δεν θα ήταν συνετό, όμως στην επιστροφή μας προς το λιμάνι κάναμε δυο στάσεις που ο καιρός δεν μας ευνόησε ώστε να επισκεφθούμε δυο σημαντικά αξιοθέατα. Το πρώτο που βρίσκεται στην πλατεία Narinkka όπου και το μεγάλο εμπορικό κέντρο Kamppi, ήταν η εκκλησία Kamppi. Σίγουρα είναι μια εκκλησία που όμοιά της δεν έχετε επισκεφθεί.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η εκκλησία Kamppi στο πιο κεντρικό και πολύβουο σημείο του Ελσίνκι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκκλησία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, απλά και μόνο για σιωπή, ηρεμία και χαλάρωση!

    Τίποτε δεν θύμιζε πως το κτίριο αυτό που βλέπαμε ήταν εκκλησία. Ήταν ένα ξύλινο κτίριο σε σχήμα αυγού, εάν μου επιτρέπεται να πω, που στην αρχή νομίσαμε πως ήταν κάποιο μουσείο μοντέρνας τέχνης. Όλοι πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας. Όπως μας είπε ο ξεναγός, είναι μια εκκλησία ησυχαστήριο που δημιουργήθηκε για να μπορεί να μπαίνει κάθε περαστικός ανεξαρτήτου θρησκείας να προσεύχεται και να ηρεμεί, γιαυτό είναι γνωστή και ως «Chapel of Silence», δηλαδή «παρεκκλήσι της σιωπής». Εσωτερικά είναι ένας οβάλ ξύλινος χώρος, χωρίς τοιχογραφίες, αγάλματα ή βιτρό εκτός από έναν σταυρό, ένα βιβλίο στη μέση της εκκλησίας και ξύλινους πάγκους για καθίσματα.

    Δίπλα στην πλατεία Narinkka όπου και το παρεκκλήσι της σιωπής Kamppi βρίσκεται και η πλατεία Lasipalatsi Square. Μια περίεργη δημόσια πλατεία, με τρούλους, υπερμοντέρνες δομές, σαν να θέλεις να κάνεις skateboard, που λόγω βροχής ήταν άδεια αλλά μας είπαν πως σφύζει πάντα από ζωή αφού είναι ένα μέρος για ξεκούραση, ηλιοθεραπεία καφεδάκι και ταινιούλα στον διπλανό κινηματογράφο.

    9. Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ουσπένσκι (Uspenski)

    Η τελευταία μας στάση πριν φτάσουμε στο λιμάνι ήταν η εκκλησία Ουσπένσκι. Να μπούμε μέσα ούτε λόγος, εξακολουθούσε να βρέχει. Απλά αρκεστήκαμε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες από τον δρόμο, αν και η εκκλησία ήταν πολύ εντυπωσιακή. Η είσοδος στην εκκλησία Ουσπένσκι είναι ελεύθερη σε αντίθεση με την εκκλησία Temppeliaukion που είχε εισιτήριο.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ουσπένσκι είναι ένας πολύ όμορφος ναός που ευτυχώς δεν τον γκρέμισαν στον πόλεμο Φιλανδίας Ρωσίας. Χαρακτηριστικό της είναι τα κόκκινα τούβλα και οι 13 πράσινοι τρούλοι που αντιστοιχούν στους 12 Αποστόλους.

    Η εντυπωσιακή εκκλησία Uspenski, με τα κόκκινα τούβλα και τους 13 πράσινους τρούλους είναι μια από τις πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες που σχεδιάστηκε από Ρώσο αρχιτέκτονα και χτίστηκε μετά το θάνατό του, το 1862-1868. Ο Ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου βρίσκεται σε πλαγιά ενός λόφου κοντά στο επιβατικό λιμάνι της πόλης και είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης. Στο Ναό βρίσκονται πολλές πολύτιμες εικόνες που προσωπικά θα ήθελα να μπούμε μέσα για να την δούμε αλλά δυστυχώς η επίσκεψη ήταν προαιρετική, οπότε υπερίσχυσε η γνώμη των πολλών.

    Η περιοχή γύρω από την ορθόδοξη εκκλησία Ουσπένσκι είναι γεμάτη από μαγαζιά για φαγητό και καφέ και φυσικά είναι πολύ κοντά στην Market Square στη διάσημη υπαίθρια αγορά του Ελσίνκι.

    10. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι (Oodi)

    Την Κεντρική βιβλιοθήκη αξίζει να την επισκεφθεί ο επισκέπτης του Ελσίνκι για να θαυμάσει την μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτιρίου τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό της. Η αρχιτεκτονική μελέτη της Κεντρικής Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι – Oodi κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό 2 σταδίων (2012-2013). Εγκαινιάστηκε για το κοινό στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το μοντέρνο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ελσίνκι

    11. Υπαίθρια αγορά Street food (Market Square)

    Επιτέλους φτάσαμε στην υπαίθρια αγορά που τόσα είχαμε ακούσει από τον ξεναγό μας και όλοι μας περιμέναμε να γευτούμε τις φινλανδικές γεύσεις. Προτιμήσαμε να καθίσουμε στους πάγκους για να φάμε αφού πρώτα διαλέξαμε ότι μας χτύπησε το μάτι από τους φορτωμένους νταβάδες που είχαν ψαρικά εδέσματα. Κάποιοι προτίμησαν σάντουιτς. Με το όνομα Kalakukko μπορείτε να παραγγείλετε τραγανές και νόστιμες ατομικές πίτες γεμιστές με μικρά ψάρια σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Περπατώντας στο κέντρο του Ελσίνκι

    Στη Φιλανδία ο σολομός είναι το ψάρι που καταναλώνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα και συνήθως συνοδεύεται από κρεμώδεις σάλτσες με άγρια μανιτάρια. Γίνεται όμως και σούπα με λαχανικά. Δημοφιλείς είναι και οι παστές ρέγκες, οι καπνιστές πέστροφες και οι πέρκες. Επίσης τρώνε πολύ και το κρέας ταράνδου, που συνήθως σερβίρεται με μαρμελάδα από μούρα. Με το κρέας ταράνδου παρασκευάζονται σαλάμια και λουκάνικα.

    Αυτή η περιοχή του λιμανιού είναι ένα ορόσημο του Ελσίνκι, με τους ντόπιους να πουλάνε τα καλύτερα προϊόντα τους από φρέσκο ψάρι και φινλανδικές σπεσιαλιτέ και τους ξένους να προτιμούν την υπαίθρια αγορά Street food για να γευτούν τις φινλανδικές νοστιμιές τους. Αν και είχε σχετικό κρύο μετά τη βροχή που είχε ρίξει εμείς απολαύσαμε το φαγητό μας στην υπαίθρια αγορά και μάλιστα στο τέλος απολαύσαμε και ένα υπέροχο φλιτζάνι από τον διάσημο φινλανδικό καφέ.

    Μάθετε ότι οι Φινλανδοί είναι πρώτοι παγκοσμίως σε κατανάλωση καφέ με μέσο ατομικό όριο 10 κιλά το χρόνο!

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Στην υπαίθρια αγορά φάγαμε τόσο νόστιμα σαν να είχαμε φάει στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης!

    Τι άλλο μπορείτε να επισκεφθείτε στην περιοχή Market Square

    Η αγορά Gamla saluhallen (Vanha Kaupphalli)

    Επισκεφθήκαμε και τη διπλανή αγορά Gamla saluhallen (Vanha Kaupphalli) που στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 19ου αι. όπου μπορεί κανείς να αγοράσει τοπικές λιχουδιές, όπως παστά και καπνιστά ψάρια, χαβιάρι, πίτες, γλυκά αλλά και μοναδικά αναμνηστικά λαϊκής τέχνης, όπως χειροποίητα κοσμήματα και ξύλινες κούπες ή απλά να κάτσει να πιει τον καφέ του. Η αγορά είναι ανοιχτά καθημερινά: Δευτέρα έως Σάββατο 8πμ-6μμ και την Κυριακή  10πμ-5μμ.

    Το Δημαρχείο του Ελσίνκι

    Απέναντι από το Market Square βρίσκεται και το κτίριο του Δημαρχείου του Ελσίνκι. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Carl Ludvig Engel το 1833. Μέχρι το 1913 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο αφού ως τέτοιο είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί και από το 1913 και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως το δημαρχείο του Ελσίνκι.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το επιβλητικό Δημαρχείο του Ελσίνκι

    Το Λούνα παρκ του Ελσίνκι (SkyWheel Helsinki)

    Μπορείτε να πάτε στο λούνα παρκ που η είσοδος είναι δωρεάν (ανοιχτό από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο) και να ανεβείτε στη ρόδα όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Μία από τις καμπίνες της ρόδας, η SkySauna, είναι η πρώτη σάουνα στον κόσμο που έχει μπει σε τροχό λούνα παρκ.

    Κλείστε το εισιτήριό σας για τον τροχό. Αυτό που περιλαμβάνει το εισιτήριο θα σας εκπλήξει! Δεν είναι ένας απλός τροχός!

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Η μεγάλη ρόδα στο λιμάνι του Ελσίνκι (SkyWheel Helsinki) έχει ύψος 40 μέτρα

    Σάουνα ή μπάνιο στην ξύλινη αποβάθρα με τις πισίνες στο Ελσίνκι (Original Sky Sauna)

    Η σάουνα είναι η αγαπημένη ασχολία των Φινλανδών, καθώς τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν το κρύο. Στο λιμάνι υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη αποβάθρα με σκαλοπάτια, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στις μαξιλάρες ή ακόμα να κάνει ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες του, εάν βέβαια έχει ήλιο. Μπορεί ακόμα να κολυμπήσει στις ανοικτές πισίνες (μία ζεστή και μία κρύα πισίνα) αλλά και να κάνει σάουνα για να νιώσει λίγο πιο κοντά στη φινλανδική καθημερινότητα.

    Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε σάουνα στο Ελσίνκι, καθώς οπουδήποτε κι αν μείνετε είτε σε ξενοδοχείο, είτε σε ξενώνα ή σε διαμέρισμα διαθέτουν και μία σάουνα.

    Εικονικός κινηματογράφος (Flying Cinema Tour of Helsinki )

    Εξαιρετική όμως θα είναι η εμπειρία μιας εικονικής περιήγησης του Ελσίνκι και της Φινλανδίας καθισμένοι αναπαυτικά στα καθίσματα του εικονικού κινηματογράφου Flying Cinema Tour of Helsinki που θα σας μεταφέρει στην εκπληκτικά όμορφη φύση της Φινλανδίας. Με τα ειδικά εφέ, όπως αέρας, ομίχλη και χιόνι και την κίνηση των καθισμάτων που σας δίνουν την εντύπωση πως πετάτε από το ένα μέρος στο άλλο θα σας ταξιδέψουν στα πιο διάσημα αξιοθέατα του Ελσίνκι όπως και στα ενδιαφέροντα μέρη της χώρας χωρίς να ανησυχείτε για τον καιρό ή την απόσταση. Μπορεί η διάρκεια των 15 λεπτών που διαρκεί η περιήγηση να είναι μικρή, όμως σίγουρα έστω και σε αυτόν τον λίγο χρόνο θα έχετε δημιουργήσει μια αξέχαστη εμπειρία.

    Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε από εδώ.

    Το πάρκο στο ιστορικό κέντρο του Ελσίνκι (Esplanadi Park)

    Μια βόλτα στο πάρκο της περιοχής του λιμανιού στο Esplanadi Park θα σας κάνει να χαλαρώσετε από το πρόγραμμά σας. Το πάρκο αυτό είναι μια πνοή πρασίνου στο κέντρο της πόλης (το Ελσίνκι είναι γεμάτο μικρά και μεγάλα πάρκα) που συνήθως είναι γεμάτο, κατά τον ξεναγό μας, από ντόπιους που κάνουν πικ νικ, διασκεδάζουν και λιάζονται στις ηλιόλουστες μέρες γιατί οι Φινλανδοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον καλό καιρό αφού τον έχουν λίγους μήνες του χρόνου αλλά εκείνη την ώρα ήταν άδειο λόγω βροχής και βαριάς συννεφιάς. Στο πάρκο βρήκαμε πολλά καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά ως και θέατρο.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Esplanadi Park στο Ελσίνκι

    Οι ντόπιοι αποκαλούν το πάρκο Espa και μια ιδιαίτερη πληροφορία είναι πως τα πεζοδρόμια του πάρκου τον χειμώνα θερμαίνονται.

    Εκδρομές από το Ελσίνκι

    1. Το νησί-φρούριο Σουομενλίνα (Suomenlinna)

    Από την αποβάθρα στο Market Square μπορείτε να ανεβείτε στα φέρι και θα βρεθείτε μέσα σε 15 λεπτά σε ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια του κόσμου, στο φρούριο Suomenlinna που χτίστηκε το 1748 και αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Φινλανδίας. Το νησί Σουομενλίνα είναι η καλύτερη επιλογή για μια μονοήμερη εκδρομή από το Ελσίνκι. Περπατήστε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, μπείτε στα τούνελ του κάστρου και φωτογραφηθείτε στα κανόνια. Στο νησί φρούριο υπάρχουν 6 μουσεία, εκκλησία, βιβλιοθήκη, μαγαζιά με αναμνηστικά καθώς και μία γκαλερί. Φυσικά  υπάρχουν εστιατόρια και καφέ.

    Κλείστε από εδώ εισιτήριο πλοίου μετ’ επιστροφής για Suomenlinna

    Κλείστε ξενάγηση με τα πόδια στο θαλάσσιο φρούριο Suomenlinna

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Το νησί-φρούριο στο Ελσίνκι του 1748 μπορεί εμείς να μην το επισκεφθήκαμε, όμως εσείς αξίζει να το επισκεφθείτε

    Το φρούριο Suomenlinna υπάρχει από τον 18ο αι., όταν η Φινλανδία ήταν μέρος του βασιλείου της Σουηδίας. Η Unesco το έχει κατατάξει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια φρούρια του κόσμου αλλά και για την κατασκευή του σε σχήμα αστεριού.

    2. Ροβανιέμι (Rovaniemi)

    Ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός που μαζί με την επίσκεψη στο χωριό του Άη Βασίλη θα απογειώσει το ταξίδι σας στη Φινλανδία.

    Δείτε εδώ τι δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στο Ροβανιέμι

    Το ταξίδι του Ανθομέλι: Ταξίδι στη Λαπωνία στο χωριό του Άγιου Βασίλη για τα Χριστούγεννα

    3. Κέμι (Kemi)

    Μια ημερήσια εκδρομή από το Ροβανιέμι στην πόλη Κέμι είναι μια ωραία επιλογή για να επισκεφθείτε το πιο όμορφο κτίριο πάγου και χιονιού στον κόσμο, το Kemi Ice Castle, που θα σας ενθουσιάσει. Απόσταση Ροβανιέμι -Κέμι 120 χλμ

    Κλείστε την επίσκεψή σας εδώ: Ημερήσια εκδρομή από το Ροβανιέμι στο Κάστρο του Χιονιού στο Κέμι

    4. Ταλίν (Tallinn)

    Σας προτείνω να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή στο παραμυθένιο Ταλίν της Εσθονίας με το πλοίο από το λιμάνι του Ελσίνκι. Η παλιά πόλη του Ταλίν είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, ανήκει στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Απόσταση 80 χλμ με πλοίο εννοείται.

    Στο Ταλίν θα βρείτε απίστευτες δραστηριότητες να κάνετε ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά κι εφήβους.

    5. Πόρβοο (Porvoo)

    Η μικρή αυτή ιστορική παλιά πόλη Πόρβοο είναι ένα από τα ιστορικά και πολιτιστικά μέρη της Φινλανδίας. Θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια και τον καθεδρικό ναό του 15ου αιώνα. Η απόσταση από το Ελσίνκι είναι 52 χιλιόμετρα.

    Κλείστε από το Ελσίνκι στο Πόρβοο ημερήσια εκδρομή με ξενάγηση και μεταφορά

    Εξτρά πληροφορίες για το ταξίδι σας στο Ελσίνκι

    • Για να ταξιδέψετε στη Φιλανδία χρειάζεστε μόνο την ταυτότητά σας, καθώς η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    • Φυσικά δεν χρειάζεστε συνάλλαγμα αφού το νόμισμά τους είναι το ευρώ. Στις συναλλαγές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα
    • Το κινητό σας τηλέφωνο έχει όλες τις παροχές που έχετε και στην Ελλάδα
    • Η επικοινωνία σας άνετα μπορεί να γίνει στην αγγλική γλώσσα
    • Δεν υπάρχει διαφορά ώρας
    • Συμφέρει να χρησιμοποιήσετε την κάρτα της πόλης Ελσίνκι (Helsinki Card City). Περιλαμβάνει: Όλο το χρόνο: – Είσοδος στα σημαντικότερα αξιοθέατα και μουσεία της πόλης, όπως το Amos Rex, το Μουσείο Τέχνης Ateneum, το Μουσείο Design, το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma και πολλά άλλα. – Δημόσιο πλοίο για το θαλάσσιο φρούριο Suomenlinna και το Μουσείο Suomenlinna και ξενάγηση – Μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες εντός του Ελσίνκι (ζώνες ΑΒ) Εποχιακές ξεναγήσεις: Εκδρομές στο Χέλινγκτον: – (Οκτώβριος-Απρίλιος) – Κρουαζιέρα στο κανάλι με πλοίο (Μάιος-Σεπτέμβριος) – 24ωρη ξενάγηση με λεωφορείο Hop on-Hop off (Μάιος-Σεπ.) – Αξιοθέατα της πόλης με πλοίο (Μάιος-Σεπ.) Επιπλέον, κερδίστε εκπτώσεις σε εστιατόρια, σε μια κρουαζιέρα στο Ταλίν και σε άλλα αξιοθέατα, όπως ο ζωολογικός κήπος του Ελσίνκι, το SkyWheel Helsinki και το Flying Cinema Tour of Helsinki.

    Το τέλος του ταξιδιού μας

    Αυτό το ταξίδι μας στο Ελσίνκι που ήταν ένα ταξιδιωτικό πακέτο με τις Σκανδιναβικές χώρες ήταν ένα ταξίδι άνετο και το ευχαριστηθήκαμε δεόντως γιατί ήμασταν μια μεγάλη παρέα φίλων αλλά και γιατί δεν είχε το άγχος της αναζήτησης των αξιοθέατων, της διαμονής και του φαγητού. Απολαύσαμε όλες αυτές τις πόλεις του Βορρά που η κάθε μια είχε την κουλτούρα της, την αρχιτεκτονική της, τα αξιοθέατά της με αποτέλεσμα το ταξίδι να μας μείνει αξέχαστο, όπως λέει και ο τίτλος μου.

    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία
    Ταξίδι-κρουαζιέρα στη Σκανδιναβία

    Μπορεί η Φινλανδία να έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη, ωστόσο  έχει πολλά περισσότερα πράγματα να επιδείξει, όλες τις εποχές του χρόνου. Όσον αφορά το Ελσίνκι μπορεί να μην έχει παμπάλαιο ιστορικό κέντρο, έχει όμως ως νέα πόλη, σπουδαία κτίρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική που κάθεσαι και τα κοιτάζεις θαυμάζοντας τις ιδέες των αρχιτεκτόνων αλλά και την κατασκευή τους. Είναι μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς. Εάν και εσείς έχετε ταξιδέψει στο Ελσίνκι περιμένω να μας πείτε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια που ακολουθούν.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Αξιοθέατα στο Ελσίνκι. Ταξίδι στη Φινλανδία. Χριστούγεννα στο Ελσίνκι και στο Ροβανιέμι, το χωριό του Άη Βασίλη
    Ελσίνκι. Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Φινλανδία 38

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης