ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ποιο βιβλίο να διαλέξω για το παιδί μου;

  Ήρθε πάλι αυτή η στιγμή του μήνα, που σας προτείνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία για τα παιδιά ή έστω κάποια βιβλία από αυτά που διαβάσαμε και μας άρεσαν και αξίζει να τα έχετε στη βιβλιοθήκη σας γιατί δεν μπορούν να γίνουν και όλα αγαπημένα μας! Τα βιβλία που θα δείτε είναι για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και φυσικά προέρχονται από όλους τους αγαπημένους μας εκδοτικούς οίκους που έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο όλοι τους στην έκδοση των παιδικών βιβλίων και μπράβο τους. Να μην σας καθυστερώ όμως. Πάμε να ξεκινήσουμε!

  vivlia_gia_paidia

  ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  Σειρά: Με λόγια απλά-Πώς έρχονται στον κόσμο τα μωρά

  Γιατί οι άνθρωποι φεύγουν για πάντα;

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Συγγραφέας: Jillian +Roberts

  Ηλικία: Από 4 ετών και άνω

  H σειρά αυτή καταπιάνεται με θέματα αρκετά “δυνατά” με αρκετά απλό αλλά κατανοητό και ώριμο τρόπο. Εισάγει τα παιδιά σε έννοιες, όπως ο θάνατος, η γέννηση ή η οικογένεια με όμορφη εικονογράφηση και απλές λέξεις. Θα χρειαστεί όμως πάντα να είστε κοντά τους στην πρώτη ανάγνωση καθώς τα θέματα αυτά είναι ευαίσθητα και θα χρειαστούν τα παιδιά της καθοδήγησή σας και την στοργή σας. Άλλωστε τα πιο δύσκολα πράγματα, συζητιόνται πιο άνετα με τη βοήθεια ενός βιβλίου.

  paidika_vivlia (3)

  *Δείτε ακόμα ένα βιβλίο της σειράς αυτής εδώ.


  Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Συγγραφέας: Κάριλ Χαρτ και Άλι Πάι

  Ηλικία: άνω των 4 ετών

  Τι χαρούμενη εικονογράφηση, τι μικρά και to the point κειμενάκια γραμμένα με ρίμες! Το αγαπήσαμε αυτό το βιβλίο,  γιατί τι σημασία έχει που η Μελίτα είναι ήδη 7 (ολόκληρη κοπέλα δηλαδή,χιχι!); Καμία! Ας δείξουμε στα παιδιά μας ότι δεν έχει σημασία αν είναι αγόρια ή κορίτσια. Όλες οι δουλειές (ή έστω οι περισσότερες για να λέμε και την αλήθεια) είναι για όλους. Όλα τα ταλέντα μπορούν να αξιοποιηθούν και για όλες τις δουλειές υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ικανό να τις αναλάβει!

  Θα το βρείτε εδώ

  paidika_vivlia (1)


  Ο Φίλος μας ο Νάσος

  Εκδόσεις: Θύρα

  Συγγραφέας: Ηρώ Παπαδοπούλου

  Ηλικία: άνω των 5

  Εκτός ότι το όνομα Νάσος είναι από τα αγαπημένα μου (εντάξει, όλοι έχουν κολλήματα!), ο μικρός Νάσος της ιστορίας μας είναι ένα τρισχαριτωμένο αγοράκι που είναι πολύυυυ έξυπνος! Εκτός όμως από πολύ έξυπνος είναι και δυσλεκτικός. Κι κάπου εκεί ξεκινάει η περιπέτειά του. Τι συμβαίνει με τους συμμαθητές τους, την δασκάλα του αλλά και τους γονείς του; Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όχι μόνο οι οικογένειες που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά κυρίως, θα έλεγα, όσα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κάτι παρόμοιο ώστε να μάθουν τι είναι αυτό και πως θα έπρεπε να συμπεριφέρονται σωστά σε ένα φίλο τους. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και συμβουλές χρήσιμες για την οικογένεια, τους δασκάλους αλλά και τους φίλους και συμμαθητές.

  paidika_vivlia (2)


  Σας προτείνουμε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας βιβλίο με πρωταγωνιστή το ίδιο σας το παιδί από την @MyBookHeroes. Δείτε το δικό μας προσωποποιημένο βιβλίο εδώ 


  mybook_heroes (1)


  Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων

  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

  Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη

  Ηλικία: Άνω των 6 ετών

  Την ομάδα Κοπέρνικος φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι την γνωρίζετε μέσα από τις υπέροχες παραστάσεις που ανεβάζουν. Ε, καιρός να τους γνωρίσετε και μέσα από τα βιβλία τους. Ο Πόλεμος των Άσπρων είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο με τις περιπέτειες μιας ομάδας φίλων που πηγαίνουν να βάψουν το σπίτι του αναποφάσιστου θείου. Τι θα γίνει τελικά; Το σπίτι θα μετατραπεί από το απόλυτο άσπρο, στο απόλυτο παράδεισο των χρωμάτων; Ποιος θα τους σταματήσει και τι θα γίνει στο τέλος. Το βιβλίο είναι και για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους αλλά και για αυτά (όπως η κόρη μου) που θέλει συχνά πυκνά εμένα να της διαβάζω τις ιστορίες της.

  Ξεφυλλίστε το εδώ


  Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη (δεν) βρίσκει

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  Συγγρφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

  Ηλικία: άνω των 6 ετών

  Βρείτε το και εδώ

  Εσείς μαθαίνετε από τα λάθη σας; Γιατί πάντα το ζητάμε από τα παιδιά και δεν το κάνουμε για τον εαυτό μας; Ε, εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Μπορεί ένα παιδί να διδάξει έναν κοτζάμ βασιλιά τι λάθος κάνει και πως μπορεί να το διορθώσει; Θα το μάθετε αν το διαβάσετε ή το ακούσετε, μέσω του QR Code που υπάρχει εντός. Η κοκκινομμάλα Γαλήνη θα σας γαληνέψει κι εσάς με την ηρεμία και την σοφία που κρύβει στο μικρό της κεφαλάκι. Ένα βιβλίο μιας από τις αγαπημένες μας συγγραφείς!

  paidika_vivlia (8)

   

  Ο λυποπόταμος

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

  Ηλικία: άνω των 6 ετών

  Βρείτε το και εδώ

  Ω πόσο δύσκολη είναι η απόκτηση αυτοεκτίμησης και πόση δουλειά χρειάζεται να κάνουν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά για να την αποκτήσουν. Μήπως μια καλή φιλία είναι η λύση; Ενα βιβλίο με ιδιαίτερα μοντέρνα εικονογράφηση που όμως κέντρισε το ενδιαφέρον της κόρης μου (παρόλο που αγαπάει τις πιο κλασσικές εικονογραφίσης) καθώς της θύμισε μοντέρνα τέχνη! Ο μικρός λυποπόταμος ψάχει το μυστικό της χαράς μέσα από ένα ταξίδι στην ομορφιά την εξωτερική αλλά και την εσωτερική μας. Ποια από τις δύο θα υπερισχύσει; Το παραμύθι περιέχει και QR Code για να το ακούσετε στο κινητό ή στο tablet σας!

  paidika_vivlia (6)


  Τι τρέχει με τον Μπαντού;

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  Συγγραφέας: Άννα Μιχίδη

  Ηλικία: άνω των 6 ετών

  Με τον Μπαντού η Μελίτα δεν τα πήγε καλά στην αρχή… μιας και η εικόνα στην φωτογραφία την φόβισε λιγάκι και τελικά το άφησε τελευταίο στην λίστα να το διαβάσει. Οταν όμως το διαβάσαμε, μου μίλησε για το δικό της σχολείο και για τους δικούς της “διαφορετικούς” φίλους. Δεν είναι πολλοί αλλά τόσοι όσο να ξέρει ότι μπορεί όλοι να διαφέρουμε αλλά όλοι μπορούμε να είμαστε φίλοι. Ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα, το σχολικό άγχος και τον φόβο της απόρριψης και όχι τόσο για τις φυλετικές διακρίσεις. Περισσότερο για να καταλάβουν τα παιδιά πώς μπορεί να νιώθουν οι φίλοι τους που βιώνουν την διαφορετικότητα. Απαραίτητα για όλα τα παιδιά που ξεκινάνε το δημοτικό.

  paidika_vivlia (7)

  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε μαζί με την Μελίτα εδώ:


  Μελίτσα μια μικρή ελίτσα (με δραστηριότητες)

  Εκδόσεις: Θύρα

  Συγγραφέας: Μαρία Βιγγοπούλου-Χύτα

  Ηλικία: άνω των 6 ετών

  Άλλο ένα βιβλίο που αγαπήσαμε για το συνδυασμό της γνώσης με την διασκέδαση. Μπορεί η Μελίτα να μην τρώει ελιές όμως γνώριζε για τη σημασία που έχει στη ζωή μας από το σχολείο. Δεν ήξερε όμως συγκεκριμένα για τον ρόλο και την συμβολικότητά της στην θρησκεία μας αλλά ούτε και το πώς φτιάχνεται το λάδι από αυτήν. Ένα βιβλίo ύμνος για την ελιά που τάισε γενιές και γενιές Ελλήνων μέσα από μια γλυκιά εικονογράφηση και ένα όμορφο, μεστό και κατανοητό κείμενο. Στο τέλος θα βρείτε και ιδέες για κατασκευές και διάφορες δραστηριότητες.

  paidika_vivlia (5)


  Τα τείχη που έγιναν ζεστή αγκαλιά

  Εκδόσεις: Θύρα

  Συγγραφέας: Κατερίνα Μουρίκη

  Ηλίκία: άνω των 6 ετών

  Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το προσφυγικό με πολύ απλά λόγια και μέσα από μεταφορές και όμορφες εικόνες, τότε αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει. Χωρίς σκληρά λόγια που μπορεί να πληγώσουν την καρδιά ενός μικρού παιδιά, και χωρίς πολλές λεπτομέρειες που μπορούν ακόμα και να το αναστατώσουν, αυτό το βιβλίο είναι ένα σημαντικό ανάγνωσμα που όμως έχει την μορφή από ένα απαλό χάδι στο μάγουλο. Βρείτε το ως ευκαιρία να μιλήσετε για τα παιδιά για την διαφορά μεταξύ μετανάστευσης και προσφυγιάς και σίγουρα αυτά θα σας εκπλήξουν με τις ιδέες και τις σκέψεις τους. Στο τέλος θα βρείτε και 4 παιχνίδια λέξεων.

  paidika_vivlia (9)


  Όταν γελάει ο ουρανός 3 – Μικρές ιστορίες για τις παράξενες Παναγιές (περιέχει CD)

  Εκδόσεις: Άθως Παιδικά

  Συγγραφέας: Άννα Ιακώβου

  Ηλικία: άνω των 6 ετών

  Εσείς την ξέρετε την Παναγιά την Κακιά Μέλισσα ή την Παναγιά του Γλωσσά ή την Κλεφτρίνα; Εγώ πάλι ομολογώ ότι δεν ήξερα καμία από τις 12 Παναγιές που αναφέρονται μέσα σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο που συνοδεύεται από ένα cd με υπέροχη ηχογράφηση των ιστοριών και μουσική υπόκρουση παραδοσιακών τραγουδιών. Το βιβλίο αυτό, μέσα από τις χαριτωμένες, “αληθινές” και πολλές φορές ακόμα και “αστείες” ιστορίες, βοηθάει τα παιδιά να ενδυναμώσουν την πίστη τους για την Παναγία και να γνωρίσουν την ιστορία της Φιδιώτισσας και της Παναγιάς της Γοργόνας… από πρώτο χέρι, σας λέω! Η εικονογράφηση της Εύας Καραντινού πολύ όμορφη και ιδιαίτερη! Το λατρέψαμε!

  paidika_vivlia (4)


  Υπέροχες Γυναίκες που άλλαξαν τον Κόσμο

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Συγγραφέας: Κέτι Πάνκχερστ

  Ηλικία: άνω των 7 ετών

  Τα βιβλία που αφορούν σπουδαίες γυναίκες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της βιβλιοθήκης μας και θα τα πρότεινα και σε κοριτσομάνες αλλά και σε αγορομάνες. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ωστόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα που έχουμε διαβάσει καθώς η αισθητική του ακολουθεί λίγο πιο παιδικό μοτίβο στην εικονογράφιση και στο στήσιμο. Θα έλεγα ότι μοιάζει και λίγο σαν κόμικ. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό απλά προσέξτε μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι είναι για πολύ μικρά παιδιά.

  Το λεξιλόγιο και τα νοήματα που υπάρχουν στα κείμενα, όπως το δικαίωμα ψήφου ή ο φυλετικός διαχωρισμός είναι έννοιες που πιστεύω ότι θα χρειαστούν την παρουσία σας και τα φώτα σας. Αγαπώ αυτού του είδους τα βιβλία γιατί προσφέρουν τροφή για σκέψη και συζήτηση και προσφέρουν απίστευτο ποιοτικό χρόνο ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. (το βιβλίο περιλαμβάνει και ένα μικρό “λεξικό” αλλά σίγουρα η συμβολή σας θα είναι πολύτιμη)

  Ξεφυλλίστε το εδώ

  paidika_vivlia


  Ενημερωθείτε και για τα δύο άλλα βιβλία που λατρεύουμε και μιλάνε για τις υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο εδώ και θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ένα δυναμικό παιδί.


  Ταξίδι στο φεγγάρι

  Συγγραφέας: Πουλάκου Ειρήνη

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  Αν τα παιδιά σας κουράστηκαν και αυτά με τα βιβλία μυστηρίου τότε ίσως αυτό να είναι μια ωραία επιλογή ειδικά αν είναι κορίτσια! Το ταξίδι στο φεγγάρι δεν είναι ένα βιβλίο που μιλάει για αστροναύτες αλλά για νεράιδες! Κι όχι δεν είναι εξολοκλήρου ένα παραμύθια αλλά μπλέκει την πραγματικότητα με την φαντασία.

  taxidi_sto_fegari


  Φιστίκιος ο Αιγινήτης

  Συγγραφέας: Μάνος Γαβράς

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Ηλικίες 10-14

  Η υπέροχη αυτή χιουμοριστική σειρά βιβλίων του ηθοποιού και συγγραφέα Μάνου Γαβρά μας ενθουσίασε για την πρωτοτυπία της, το χιούμορ της, τον ιδιαίτερο συνδυασμό του σήμερα και του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα στις σελίδες του. Ο Φιστίκις είναι ένα 10χρονο αγόρι που ζει στην αρχαία Ελλάδα με τους γονείς και τα αδέρφια του αλλά οι ατάκες του και τα περιστατικά που περιγράφει είναι σαν να ζει στο παρόν! Ο Φιστίκιος μας περιγράφει τις σκέψεις του, διαφορετικά περιστατικά από την καθημερινότητά του στο σχολείο και στο σπίτι με πολύ ευχάριστο λόγο.

  Η ανάγνωση των βιβλίων κυλάει γρήγορα και είναι ευχάριστη και για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Το βιβλίο έχει αστεία εικονογράφιση σε μορφή σκίτσων. Τα βιβλία της σειρά διδάσκονται σε σχολεία της Αμερικής, του Καναδά αλλά και σε ξενόγλωσσα σχολεία της χώρας μας.

  Ξεφυλλίστε το 1ο τεύχος

  Ξεφυλλίστε το 2ο τεύχος

  Untitled design (3)

  Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή

  Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  Ηλικίες 9+

  Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή (τεύχος 1) είναι ένα ευχάριστο βιβλίο με πολύ ωραία εικονογράφηση για παιδιά 9-12 ετών.

  Ο Άρης μετακομίζει στην Αθήνα με την οικογένειά του. Για να γίνει όλο δικό του το δωμάτιο της σοφίτας πρέπει να το καθαρίσει! Ανάμεσα στη σαβούρα ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο, το ημερολόγιο του παλιού ιδιοκτήτη, εξερευνητή και εφευρέτη καθηγητή Φιλίππου. Διαβάζοντάς το ταξιδεύει, μαζί με τη φίλη του Λίνα, σε κόσμους διαφορετικούς, μαθαίνοντας για τους αυτόχθονες της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας. Όμως πολλά τα ερωτήματα πίσω από τα ταξίδια του εξαφανισμένου πλέον καθηγητή με το ιπτάμενο τρίκυκλό του. Άραγε θα καταφέρουν να βρουν τις απαντήσεις; Το βιβλίο στην ουσία δεν είναι αυτοτελές αλλά μας αφήνει σε αναμονή της συνέχειας της ιστορίας στο επόμενο τεύχος της σειράς.

  Untitled design (2)

  Ως την επόμενη βιβλιοκριτική θα χαρούμε να σας έχουμε στην παρέα του Ανθομέλι διαβάζοντας και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες κατηγορίες μας!

  Κατερίνα και Κάλη

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης