Προτάσεις βιβλίων για μικρά παιδιά

Callie

Σήμερα ίσως, για όσους μας γνωρίζετε καλά, σας κάνει εντύπωση το συγκεκριμένο post καθώς συνήθως δεν συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε βιβλία για ηλικίες μικρότερες από των παιδιών μας καθώς πάντα θέλουμε να έχουμε προσωπική άποψη για το αν το βιβλίο άρεσε ή όχι. Ωστόσο, επειδή λαμβάνουμε διάφορα όμορφα μηνύματα από εσάς που έχετε και μικρότερα παιδιά, δεν μπορούμε να χαλάμε χατήρια. Και έτσι βάλαμε την Μελίτα να τα «αποκρυπτογραφήσει» και ομολογώ ότι εξεπλαγην όταν είδα ότι της άρεσαν αρκετά βιβλία που ενώ φαινομενικά είναι για μικρότερες ηλικίες, η ίδια τα διάβασε με ενδιαφέρον και φυσικά της άρεσαν. Πάμε να δούμε ποια βιβλία για μικρά παιδιά επέλεξε να σας παρουσιάσουμε. 

vivlia_gia_mikra_paidia

Γιατί είμαστε όλοι ξεχωριστοί

Συγγραφέας: Ρόμπερτς Τζίλιαν 

Εκδόσεις: Διόπτρα 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Ηλικίες: 4+

Θα ξεκινήσω με αυτό που ενδεχομένως είναι πιο κοντά και για την ηλικία της Μελίτας που κοντεύει τα 7. Την προσοχή σας παρακαλώ. ΔΕΝ είναι για όσους δεν επιθυμείτε να μάθουν τα παιδιά σας ότι υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι και πολλών ειδών οικογένειες. Για εμένα ωστόσο που αγαπώ να της διδάσκω για την διαφορετικότητα, το βιβλίο αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί μου. Τα μάτια της άστραψαν όταν έμαθε ότι υπάρχουν οικογένειες με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες (είχαμε μιλήσει και παλιότερα για αυτό αλλά τώρα το κατάλαβε καλύτερα) και μάλιστα όταν γύρισε ο μπαμπάς της έτρεξε να του το προλάβει! Ένας πολύ ήπιος και ομαλός τρόπος για να ανοίξουν τα παιδιά τους ορίζοντές τους και να προετοιμαστούν για όσα πρόκειται να μάθουν και να δουν αργότερα στην ζωή τους. 

vivlia_gia_mikra_paidia (2)


Ο Τίμος πηγαίνει στη θάλασσα/πηγαίνει στο σχολείο

Συγγραφέας: Μασόνο Εμάνιελ 

Εκδόσεις: Μίνωας 

Ηλικίες: 3+

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα κλασσικά μικρά υπέροχα βιβλιαράκια (που χωράνε και στην τσάντα!) και συνδυάζουν όμορφη εικονογράφηση, κείμενο όσο για να κρατήσεις την προσοχή του μικρού παιδιού και φυσικά εκπαίδευση. Τι συμβαίνει ότι ο Τίμος θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο; Τι περιπέτειες θα έχει όταν θα πάει πρώτη φορά στη θάλασσα. Προετοιμάζει τα παιδιά με όμορφο τρόπο για αυτά που ενδεχομένως θα νιώσουν ή θα βιώσουν στο προσεχές μέλλον.  Η Μελίτα ωστόσο στεναχωρέθηκε που του Τίμου του πονούσε η κοιλιά του την πρώτη μέρα του σχολείου γιατί εκείνη την εποχή ζούσε κι αυτή κάτι παρόμοιο (όχι επειδή ήταν η πρώτη μέρα βέβαια αλλά για άλλους λόγους) και αρνήθηκε να το ξαναδιαβάσει. 

protaseis_vivlion_gia_paidia


Το κουνελάκι άκουγε

Συγγραφέας: Ντόρφελντ Κόρι 

Εκδόσεις: Διόπτρα 

Ηλικίες: 2+

Ακόμα και οι μεγάλοι δεν υπάρχουν φορές που θέλουμε απλά κάποιον να μας ακούσει. Όχι, να μας νουθετήσει, ούτε να μας συμβουλέψει  και φυσικά ούτε να μας μαλώσει. Θέλουμε μια αγκαλιά να μας ακούσει και να μας χαϊδέψει. Τι γλυκό βιβλία, Θέε μου! Και για μένα που μιλάω πολύ ήταν και μάθημα ζωής! Το βάζω για 2+ γιατί είναι τόσο όμορφη και γλυκιά η εικονογράφησή του που σίγουρα θα προσελκύσει και τα μικρά σε ηλικία παιδιά έστω κι αν δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως το νόημα. Αν και ίσως να κάνω λάθος. Μήπως εμείς οι μαμάδες είναι που πρέπει να το καταλάβουμε; 

vivlia_gia_mikra_paidia (1)


Δεν ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα 

Συγγραφέας: Μπόουν Λίζα, Μπόουν Τζέφρι 

Εκδόσεις: Μίνωας 

Ηλικίες: 3+

Το συγκεκριμένο βιβλίο λίγο μας παραπλάνησε ομολογώ. Παρόλο που το εξώφυλλο και ο τίτλος φαίνονται αρκετά «κοριτσίστικα» τελικά είναι ένα βιβλίο που αφορά και σε αγόρια και σε κορίτσια. Η Μελίτα το βρήκε αρκετά παιδικό άρα θεωρώ ότι είναι για κάτω των 6 ετών. Έχει όμορφη εικονογράφηση, λίγα λογάκια και μυεί τα παιδιά με τρόπο ονειρικό και φανταστικό σε διάφορα επαγγέλματα. Ένα βιβλίο για να διευρύνει τη φαντασία των μικρών παιδιών. 

protaseis_vivlion_gia_paidia (2)


Γούλφι

Συγγραφέας: Λατιμερ Άλεξ 

Εκδόσεις: Φουρφούρι 

Ηλικίες: 4+

Και μπορεί να το άφησα για το τέλος αλλά δεν έχει καμία σημασία. Το λα-τρε-ψα-με! Τι νόημα, τι όμορφες λέξεις, τι εικονογράφηση. Ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα και για την σημασία του να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι ακριβώς όπως είναι. Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Η Μελίτα που είναι σχεδόν 7 το διάβασε με πολύ ευχαρίστηση αλλά εννοείται ότι είναι και για μικρότερες ηλικίες γιατί έχει μεγάλη και ιδιαίτερη εικονογράφηση και λίγα σχετικά λόγια. 

protaseis_vivlion_gia_paidia

Ελπίζω να σας άρεσαν οι προτάσεις βιβλίων για μικρά παιδιά! Θα χαρώ να μας πείτε και τις δικές σας εντυπώσεις. 

Κάλη