ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    10 βιβλία για παιδιά που θα τα αγαπήσουν

    Το σχολείο ξεκίνησε και σιγά σιγά όλα παίρνουν το δρόμο τους. Από την καθημερινότητα με το πρωινό ξύπνημα, το σχολείο και τις δραστηριότητες, το διάβασμα, τις ξένες γλώσσες μέχρι και την ώρα που τα παιδιά θα χαλαρώσουν και θα έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.

    Στην ενημέρωση που μας έκανε η δασκάλα του γιου μου, που την έχουν φέτος για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων μας είπε πως στην τάξη θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, εκτός από αυτή του σχολείου, την οποία θα επανδρώσουν τα ίδια τα παιδιά με βιβλία από το σπίτι τους τα οποία θα τους επιστραφούν στο τέλος της χρονιάς. Έτσι, θα μπορούν να διαβάσουν και μέσα στην τάξη αν έχουν τελειώσει τις εργασίες τους αλλά κυρίως να δανείζονται ένα βιβλίο κάθε Παρασκευή για να το διαβάσουν το Σαββατοκύριακο. Αυτό που με χαροποίησε και είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές, για το τμήμα του γιου μου, είναι πως δεν θα είναι αναγκασμένα να γράφουν κάποια περίληψη ή να κάνουν κάποια εργασία για το βιβλίο αυτό!

    Όπως η ίδια μας είπε, για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία θα πρέπει να είναι ελεύθερα να τα επιλέξουν και ελεύθερα να μην τα διαβάσουν είτε γιατί δεν έχουν όρεξη, είτε γιατί απλά δεν τους άρεσαν! Μάλιστα, μας παρότρυνε να συζητάμε με τα παιδιά για το θέμα των βιβλίων που διαβάζουν κυρίως για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τον προφορικό τους λόγο. Με αφορμή όλα τα παραπάνω δράττομαι της ευκαιρίας να σας προτείνω κάποια από τα βιβλία για παιδιά που διάβασαν τελευταία τα δικά μας ανθομελόπαιδα και θεωρήσαμε κατάλληλα για παιδιά ηλικίας από 5-10 (περίπου) ετών! 

    ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 

    Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα

    Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Τον Μάνο Σφακιανάκη τον γνωρίζετε φυσικά όπως και τη σχέση του με την δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος! Για τη σχέση του όμως με την συγγραφή παιδικών βιβλίων γνωρίζατε; Σε συνεργασία με τη Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγο και ψοχοθεραπεύτρια, έγραψαν το πολύ όμορφο βιβλίο για παιδιά “Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα” που αφορά στη σχέση των παιδιών με το ίντερνετ. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Φραουλίτσα, για παιδιά 3-6 ετών αλλά κρίνοντος από την κόρη μου που είναι ήδη 6 διαβάζεται άνετα και από λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Ο Μπεν, λοιπόν, μυείται στον κόσμο του τάμπλετ και παρόλες τις συμβουλές των γονιών του βυθίζεται τόσο πολύ σε αυτόν που σιγά σιγά χάνει ακόμα και τους φίλους τους. Πώς θα καταλάβει ότι όλο αυτό είναι λάθος και πώς θα επανέρθει στην πραγματική ζωή; Όλα αυτά μέσα από απλές προτάσεις και όμορφη εικονογράφηση. Το ιδιαίτερο με αυτό το βιβλίο είναι ότι στο πίσω μέρος θα βρείτε συμβουλές για την αποφυγή του εθισμού των παιδιών από τις ηλεκτρονικές συσκευές και θα σας δοθεί μια ευκαιρία για γόνιμο διάλογο με τα παιδιά σας! 

    vivlia_paidia (2)

    Μαθητικά κατορθώματα: Τι κάνουν τα πρωτάκια;

    Συγγραφείς: Αντιόπη Φαντζή

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Αυτό το βιβλίο η κόρη μου το λάτρεψε! Σπάνιο πράγμα για την Μελίτα που είναι πολύ δύσκολη στα βιβλία και συνήθως θέλει να έχουν ήρωες από τα παιδικά που βλέπει ή να είναι πολύ χιουμοριστικό για να γελάει. Σε αυτό όμως το βιβλίο είδε κάπου τον εαυτό της, όλες εκείνες τις ανησυχίες που είχε στο μυαλούδάκι της για τις πρώτες μέρες του σχολείου, του συμμαθητές της και τη δασκάλα της. Εντάξει, έβαλα κι εγώ λίγο το χεράκι μου με μερικά κολπάκια για να το κάνω ακόμα πιο χιουμοριστικό και μου ζητούσε να το διαβάσουμε ξανά και ξανά! Η εικονογράφιση είναι θαυμάσια, τα χρώματα ζωηρά και στο πίσω μέρος του βιβλίου έχει και παιχνίδια/δραστηριότητες για να περάσει το παιδί δημιουργικά την ώρα τους!

    Μαθητικά κατορθώματα: Τα ζωγραφιστά μυστικά

    Συγγραφέας: Αντιόπη Φαντζή

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Το δεύτερο βιβλίο της κ. Φραντζή για τα σχολικά κατορθώματα των παιδιών μπορεί να μην εντυπωσίασε την Μελίτα γιατί μιλούσε για ένα αγοράκι που αγαπάει τη ζωγραφική (και όπως μου είπε η ίδια ούτε αγόρι είναι ότι πολυαγαπάει τη ζωγραφική! – τι να πει η μάνα μετά!) όμως ενθουσίασε εμένα γιατί περιέγραφε ακριβώς αυτό που λατρεύω σε ένα δάσκαλο… να βοηθήσει το παιδί να αναδείξει το ταλέντο του και να μην καταπιέσει αυτό που αγαπάει εις βάρος αυτών που η κοινωνία μας επιβάλλει. Ένα βιβλίο που δίνει ακόμα και ιδέες για το πως τα παιδιά θα αγαπήσουν την αλφαβήτα και τα γράμματα. Η φαντασία των παιδιών πάνω απ’ όλα μπροστά και φύγαμε για νέες περιπέτειες!   

    vivlia_paidia

    Το σχολείο πάει σχολείο

    Συγγραφέας: Rex Adam

    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

    Ακόμα ένα βιβλίο που μας άρεσε πολύ φέτος! Εσείς μπαίνετε ποτέ στη θέση του άλλου για να δείτε πως μπορεί να αισθάνεται; Κι αν αυτός ο κάποιος ειναι το ίδιο το σχολείο; Ανησυχεί μήπως δεν τον συμπαθήσουν τα παιδιά, εναντιώνεται μαζί τους όταν δεν του φέρονται καλά αλλά στο τέλος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά! Ένα βιβλίο που μεταφέρει τα παιδιά στη θέση του σχολείου και τους διδάσκει ότι όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις και πρέπει πάντα να μπαίνουμε και στη θέση του άλλου. Προσωπικά το θεωρώ ένα βιβλίο με πολλούς συμβολισμούς ιδανικό και για μικρότερα παιδιά από 6 που είναι η Μελίτα μου. 

    vivlia_paidia (3)

    Μεγάλοι εξερευνητές-Η ιστορία τους με αυτοκόλλητα

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Το βιβλίο Μεγάλοι εξερευνητές λόγο της εικονογράφησης αλλά και του περιεχομένου απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 7-10 ετών αυτό όμως δεν αποκλείει και τα λίγο μεγαλύτερα που μέσ Μέσα από τις σελίδες τους με όμορφη εικονογράφιση, χάρτες και σύντομες πληροφορίες τα παιδιά παίρνουν μια γεύση για τους μεγάλους θαλασσοπόρους της ιστορίας. Τα αυτοκόλλητα βοηθούν στη γνώση και την διέγερση της φαντασίας. 

    megaloi_exerevnites

    Μυστήριο στον ναό του Δία

    Συγγραφέας: Θάνος Κονδύλης

    Εκδόσεις: Μίνωας

    Η αρχαία Ελλάδα, οι πρόγονοί μας και οι Θεοί στους οποίους πίστευαν είναι ένα θέμα που λατρεύουν τα παιδιά και μάλιστα ασχολούνται με αυτό και στη σχολική ζωή τους. Το βιβλίο Μυστήριο στο ναό του Δία μας μεταφέρει στο 5ο αι. π.χ. στην αρχαία Ολυμπία. Εκεί γνωρίζουμε τους ήρωες της εποχής, τον ανιψιό του γλύπτη Φειδία και την παρέα του, που προσπαθούν να ανακαλύψουν, κάνοντας μυστική έρευνα, ποιος είναι ο πραγματικός κλέφτης που βρίσκεται πίσω από την κλοπή στον ναό. 

    Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Το μυστήριο στην αρχαία Αθήνα, Το μυστικό του βασιλιά Λεωνίδα.

    mysthrio_nao_dia

    Ο ασπροδόντης

    Συγγραφέας: Τζακ Λόντον

    Εκδόσεις: Μίνωας

    Είναι κάποια βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη. Η σειρά “Γαλάζια Βιβλιοθήκη” από τις εκδόσεις Μίνωας περιλαμβάνει κλασικά αριστουργήματα διασκευασμένα και επιμελλημένα σε επανέκδοση. Είναι αυτό που λέμε “καλά παιδικά βιβλία” χωρίς αυτό να προσβάλει όλα τα νέα βιβλία που κυκλοφορούν. Ο Ασπροδόντης είναι ένα μυθιστόρημα, που έγινε μάλιστα και ταινία και αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λυκόσκυλου στα δάση του Καναδά. Πιστεύω πως η περιπέτεια αυτή θα συγκινήσει τους μικρούς βιβλιόφιλους. 

    Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα-Το επόμενο κεφάλαιο

    Συγγραφέας: Τζεφ Κίνι

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Το ότι γυρίστηκε ταινία Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα: Θα πάει μακριά η βαλίτσα η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα ως τώρα. Φαντάζομαι για τους λάτρεις της σειράς του Τζέφι Κεν θα έχει πολύ ενδιαφέρον! Το ίδιο και το βιβλίο για το πώς γυρίστηκε η ταινία φυσικά! Για όσους πάλι δεν είναι φαν της ταινίας το βιβλίο αποτελεί ένα ελαφρύ ανάγνωσμα με χιούμορ που μπορεί να τους δώσει πληροφορίες για το πώς γυρίζεται μία ταινία, ποιοι άνθρωποι δουλεύουν γι αυτή και πόση δουλειά κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπουμε.  

    hmerologio_spasikla

    Τρισδιάστατος παγκόσμιος ΑΤΛΑΣ 

    Εκδόσεις: διόπτρα

    Γεωγραφία. Ένα μάθημα που τα παιδιά ή το λατρεύουν ή το μισούν. Τόσο χρήσιμό όμως για όλη μας τη μετέπειτα ζωή. Ίσως βέβαια εξαρτάται από ποιον και με ποιον τρόπο θα μάθεις γεωγραφία γιατί δυστυχώς τα βιβλία του δημοτικού δεν είναι και τόσο καλογραμμένα. Αν και ευτυχώς με την ευέλικτη ζώνη στα περισσότερα σχολεία δίνουν έμφαση στην Δ’ δημοτικού στην Γεωγραφία της Ελλάδας. Μένει λοιπόν στην Στ’ να ασχοληθούν τα παιδιά με την παγκόσμια γεωγραφία.

    Αυτός ο Άτλας παρόλο που δείχνει ίσως πιο παιδικό θα το λατρέψουν ακόμη και τα εκτάκια. Και είμαι σίγουρη πως ακόμη κι εσείς (κάπου εκεί είμαι κι εγώ) που δεν μάθατε πολύ καλά τη γεωγραφία, θα το αγαπήσετε. Οι τρισδιάστατοι χάρτες με τις εικόνες για να θυμούνται κάτι χαρακτηριστικό τα παιδιά από την κάθε χώρα σε συνδυασμό με τη σημαία της κάθε χώρας, το όνομα της πρωτεύουσάς της αλλά και τα μικρά κειμενάκια για την κάθε μία από αυτές θα είναι μεγάλη βοήθεια για την εκμάθηση της γεωγραφίας. Περιλαμβάνει επίσης μικρά και εύκολα τεστάκια γνώσεων για να σας τσεκάρει! 

    Ο Άτλας κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και περιμένει να τον ξεφυλλίσετε παρεά με τα παιδιά σας χαρίζοντάς σας άπειρες γνώσεις! Δείτε εδώ το βιντεάκι μας!

    atlas_3D
    Δώρο γιγάντιος παγκόσμιος χάρτης

    Σχολικό ημερολόγιο της Πένι Πέπερ 2017-2018

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Θα συνεχίσω με ένα ημερολόγιο που θα φανεί χρήσιμο στους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και θα τους βοηθήσει στην οργάνωσή τους. Πρόκειται για ένα σχολικό ημερολόγιο εμπνευσμένο από την επιτυχημένη παιδική σειρά μυστηρίου Πένι Πέπερ του συγγραφέα Ουρλίκε Ράιλανς. Η Πένυ είναι ένα 10χρονο κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει ντετέκτιβ. Στις περιπέτειες της έχει μαζί της τις αγαπημένες τις φίλες και το Τζάστιν τον σκύλο της. 

    Το ημερολόγιο, είναι προσιτό για μαθητές από Δ’ ως ΣΤ’  δημοτικού σχολείο και περιλαμβάνει εκτός από τα κενά για να συμπληρώνουν τις δραστηριότητές τους, σελίδες για σημειώσεις, γιορτές γενέθλια και όσα ένα ημερολόγιο περιέχει, διάφορες δραστηριότητες. Εικόνες με διαφορές, αντιστοιχίσεις, λαβύρινθους, τρίλιζες, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα αλλά και ατάκες και μικρές ιστοριούλες της Πένυ σε μορφή παιχνιδιού. Είναι πολύ πιο ωραίο απ’ όσο φανταζόμουν και η κόρη μου το χρησιμοποιεί ανελιπώς! 

    hmerologio_mathiti_peni

    Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις μας. Αναζητήστε περισσότερα βιβλία στην Κατηγορία Βιβλία του Ανθομέλι.

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης