ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη στην Ελβετία

    Από το ταξίδι μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία μια από αυτές τις μικρές πόλεις που μου έχουν μείνει στην μνήμη για την ομορφιά και τη διαφορετικότητά της, είναι και το Stein am Rhein (Στάιν αμ Ράιν). Μια πανέμορφη καλοδιατηρημένη και ζωγραφιστή πόλη!

    Σε ένα ταξίδι πολλών ημερών στην Ευρώπη, όπως κάνουμε εμείς με το αυτοκινούμενο, σίγουρο είναι πως αφού διανύουμε πολλά χιλιόμετρα επισκεπτόμαστε και πολλές πόλεις. Πρωτεύουσες κρατών, πόλεις μικρότερες, χωριά, αξιοθέατα, τοπία, κάστρα, λίμνες. Τι μας μένει στην μνήμη μας – αν και εμένα μου μένουν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια – όταν επιστρέφουμε σπίτι μας; Προσωπικά μου μένουν οι μικρές καλοδιατηρημένες πόλεις που έχουν η κάθε μια να μου επιδείξει και κάτι από την μακραίωνη ιστορία της, να μου προσφέρει ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης μακριά από την βοή των μεγαλουπόλεων και το άγχος της μετακίνησης και φυσικά να καταφέρει να χαράξει στη μνήμη μου τη διαφορετικότητά της.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Η μικρή κουκλίστικη πόλη Stein am Rhein στις όχθες του Ρήνου ποταμού και κάτω από το μεγάλο κάστρο του Μεσαίωνα

    Stein am Rhein (Στάιν αμ Ράιν)

    Μα καλά θα μου πείτε από το ταξίδι σας στην Ελβετία το Stein am Rhein (Στάιν αμ Ράιν) σου έμεινε στο μυαλό; Όχι βέβαια, γιατί όλες οι πόλεις της Ελβετίας είναι υπέροχες, περιποιημένες και με τη φυσική ομορφιά τους να υπερέχει, αλλά για εμάς πανάκριβες, οπότε και ο χρόνος παραμονής μας ήταν περιορισμένος.

    Αυτές όμως οι μικρές πόλεις μας δίνουν την ευκαιρία να τις ζήσουμε περισσότερο, να τις φωτογραφήσουμε με την άνεσή μας, να ευχαριστηθούμε πίνοντας τον καφέ μας χωρίς να κοιτάζουμε το ρολόι μας και χωρίς να τρέχουμε για να προλάβουμε να δούμε τα πολλά αξιοθέατα μιας μεγαλούπολης. Αυτή η μικρούλα πόλη πλάι στο ποτάμι που απέπνεε ηρεμία και η φυσική της ομορφιά περίσσευε, με κέρδισε και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί ολόκληρη είναι μια ζωγραφιά!

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Οι βάρκες των κατοίκων στα νερά του Ρήνου ποταμού είναι δεμένες μπροστά στα σπίτια τους όπως τα δικά μας αυτοκίνητα

    Είναι μια πόλη ζωγραφισμένη!

    Είναι ένα κουκλίστικο μεσαιωνικό χωριό στις όχθες του Ρήνου ποταμού και επειδή η Βόρεια Ελβετία κατά τους περασμένους αιώνες είχε επηρεαστεί πάρα πολύ από την γερμανική αρχιτεκτονική, οι  Ελβετοί δίκαια ονομάζουν  το Stein am Rhein, Ρότενμπουργκ της Ελβετίας. Το ιστορικό της κέντρο είναι ένας ζωγραφικός πίνακας με την ιστορία της πόλης ζωγραφισμένη επάνω στα μεσαιωνικά κτίρια που έχουν αντέξει το χρόνο έως και τις μέρες μας.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μια πανοραμική άποψη του Στάιν αμ Ρέιν από το κάστρο

    Διαβάστε και την ανάρτηση για τη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας: Ταξίδι στο Rothenburg ob the Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι

    Η Rathausplatz, η πλατεία του Δημαρχείου

    Ένας μικρός πεζόδρομος που θα μαγέψει κάθε επισκέπτη, είναι αυτός που μάγεψε και εμάς, γιατί  στην κεντρική πλατεία του, τη Rathausplatz, το κτίριο του Δημαρχείου που κλέβει την παράσταση με τον όγκο του και τις ζωγραφιές του είναι ένα κόσμημα για την πόλη και είναι διακοσμημένο με παραστάσεις  που αναπαριστούν την ιστορία της πόλης και της περιφέρειας.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Το Δημαρχείο είναι αυτό το μεγάλο κτίριο στην αριστερή μεριά της φωτογραφίας

    Τα ζωγραφισμένα σπίτια του Stein am Rhein

    Εκείνο όμως που μας καθήλωσε ήταν τα αρχοντόσπιτα που  είναι ζωγραφισμένα με το χέρι και με παραστάσεις, από τις οποίες ζωγραφιές πολλά σπίτια πήρανε και τα ονόματά τους. Το σπίτι του Ήλιου ή το σπίτι του Κόκκινου βοδιού, που είναι και η παλαιότερη ταβέρνα της περιοχής. 

    Αγοράστε μια ξενάγηση-παιχνίδι, ειδικά αν έχετε τα παιδιά μαζί σας, για να ξεναγηθείτε στο Stein am Rhein με διασκεδαστικό τρόπο λύνοντας γρίφους. Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    “Το σπίτι του ήλιου”
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    “Το σπίτι του Κόκκινου βοδιού” που σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο

    Τα μεσαιωνικά ξύλινα κτίρια και τα καλοσυντηρημένα μεγαλοαστικά σπίτια του 16ου αι. έχουν  νωπογραφίες στην πρόσοψη τους που είναι άψογα διατηρημένες, γράφοντας  επάνω τους την ιστορία της εποχής τους…  με ζωγραφιές. Καταδεικνύοντας έτσι και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελβετίας.  Οι λεπτομέρειες στις τοιχογραφίες είναι συγκλονιστικές και άξιζαν τα πάμπολλα κλικ των φωτογραφιών μας. Λένε και το συνυπογράφω, πως το Stein am Rhein είναι μια από τις ωραιότερες μικρές πόλεις της Ελβετίας.

    Μεταφερθείτε νοερά στη Βέρνη μέσα από την ανάρτησή μου: Βέρνη, η γραφική πρωτεύουσα της Ελβετίας

    Λεπτομέρειες από τις ζωγραφιές των σπιτιών του Stein am Rhein

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Οι λεπτομέρειες αυτού του σπιτιού είναι εκπληκτικές σαν να επρόκειτο να κοσμήσουν το εσωτερικό του. Επάνω διακρίνεται πιθανότατα το οικόσημο της οικογένειας.
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Εκπληκτικός πίνακας ζωγραφικής με λεπτομέριες μάχης σε ένα από τα σπίτια στο Stein am Rhein
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μικρά ζωγραφισμένα κομμάτια τοίχου που όλα μαζί μας δίνουν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα!
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Τι να ήθελε άραγε να αποτυπώσει ο καλλιτέχνης ή ο ιδιοκτήτης μέσω του καλλιτέχνη;. Μήπως ήταν οινοπαραγωγός; Στάιν αμ Ρέιν
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Σε αυτό το σπίτι στο Στάιν αμ Ρέιν είναι ζωγραφισμένη όλη η καθημερινότητα της ζωής του Μεσαίωνα. Ευγενείς, δούκοι, πριγκίπισσες. Ο έρωτας, η δικαιοσύνη, ο θάνατος. Ακόμα και η αρκούδα το σύμβολο της Βέρνης
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Η μαμά οικογένεια!!! Εκπληκτική ζωγραφιά

    Μάθετε για τα τούνελ της Ελβετίας και για άλλα ακόμα υπέροχη πόλη της: Το Λουγκάνο και η σήραγγα Gotthard road tunnel στην Ελβετία

    Ιστορικό κέντρο του Stein am Rhein

    Ο πεζόδρομος αυτός του ιστορικού  κέντρου που καταλήγει στην πύλη, που ήταν παλιά η είσοδος της πόλης, είναι γεμάτος από καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, ρεστοράν, αλλά είναι τόσο όμορφα δεμένο το παρόν με το παρελθόν, που δεν μας χάλασε καθόλου την αισθητική μας και το μάτι μας και το μυαλό μας πήγε σε άλλες εποχές και σε άλλους χρόνους.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μέσα στο ιστορικό κέντρο του Stein am Rhein στην Ελβετία
    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Και το σιντριβάνι της παλιάς πόλης απαραίτητο για την ύδρευση τότε, ενώ τώρα απαραίτητο στολίδι μπροστά από μια ακόμα ζωγραφιστή πρόσοψη ενός κτιρίου του ιστορικού κέντρου

    Βόλτα στους γραφικούς πεζοδρόμους του Stein am Rhein

    Περπατήσαμε, θαυμάσαμε τις υπέροχες ζωγραφιές των σπιτιών, απολαύσαμε τον καφέ μας κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού, που να σας πω τον αποζητούσαμε, χαλαρώσαμε, γελάσαμε, ευχαριστηθήκαμε. Και φυσικά πώς ήταν δυνατόν να μην ηρεμήσουμε, πώς να μη ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, πώς να μην αισθανθούμε ευτυχείς, όταν όλα γύρω μας  προσφέρονταν για αυτόν τον σκοπό!

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Οι πεζόδρομοι ασφυκτικά γεμάτοι, όπως και τα στέκια της πόλης.

    Μετά και πάλι είπαμε να συνεχίσουμε την ξενάγησή μας και περπατήσαμε στα όμορφα στενά πλακόστρωτα δρομάκια  με τα σπίτια με τις ξυλωσιές και τα προεξέχοντα καφασωτά παράθυρα τα γεμάτα ζαρντινιέρες με λουλούδια. Είδαμε στην περιήγησή μας πως μέχρι και σήμερα το περίγραμμα των τειχών του που οριοθετούσε τη μικρή τότε μεσαιωνική πόλη, είναι έντονα χαραγμένο και όλη η ατμόσφαιρα γύρω μας ήταν σαν να ζούσαμε σε ένα  παραμύθι που μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μια ακόμα άποψη του ιστορικού κέντρου του Στάιν αμ Ρέιν

    Museum Lindwurm

    Σταματήσαμε μπροστά στο Museum Lindwurm και μας τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ήταν το σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας στο παρελθόν που σήμερα είναι μουσείο και αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε. Όταν μπήκαμε μέσα κυριολεκτικά βουτήξαμε στην εποχή παλαιών χρόνων. Τα έπιπλα της εποχής εκείνης, τα παιδικά τους δωμάτια, η τραπεζαρία τους, το σαλόνι τους, ήταν όλα στολισμένα, όπως ζούσαν τότε. Η οικογένεια ήταν δίπλα μας – κούκλες μεγέθους ανθρώπου βέβαια – και είδαμε σε όλο το σπιτικό τους σκηνές από την καθημερινότητά τους.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Ο πύργος, είσοδος της πόλης και δίπλα το μουσείο Lindwurm με τις κίτρινες σημαίες.

    Βγαίνοντας από το μουσείο σειρά τώρα είχε η βόλτα στο ποτάμι. Κάτω από τη σειρά των δέντρων στην όχθη του μεγάλου ποταμού απολαύσαμε την θέα με τα ήρεμα νερά του Ρήνου να κυλάνε πλάι μας. Μικρά και μεγάλα καραβάκια μπορούν να σας κάνουν μια όμορφη βόλτα για να απολαύσετε το τοπίο και να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Το καράβι περιμένει στην αποβάθρα να κάνει τη βόλτα του στον Ρήνο ποταμό

    Ο Ρήνος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, εκβάλλει από τις Ελβετικές Άλπεις, περνάει από την λίμνη Κωνσταντία, γίνεται το φυσικό  σύνορο Ελβετίας- Γερμανίας, και κατά ένα μεγάλο μέρος του σύνορο Γαλλίας-Γερμανίας, συνεχίζει τη διαδρομή του περνώντας σχεδόν όλη την Γερμανία και χύνεται στην βόρεια θάλασσα, στην Ολλανδία.  

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μπορεί τα τοιχία να έχουν διαβρωθεί από τα νερά του ποταμού όμως οι μικροί κήποι των παραλίμνιων σπιτιών είναι άκρως περιποιημένοι.

    Το μοναστήρι των Βενεδεκτίνων

    Το  Stein am Rhein ιδρύθηκε από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και άκμασε στα τέλη του 11ου αι., όταν ο γερμανός αυτοκράτορας Ερρίκος Β’ ίδρυσε εδώ το μοναστήρι των Βενεδεκτίνων. Σήμερα  αυτό το καλοδιατηρημένο μοναστήρι, καθώς και η εκκλησία  του 12ου αι.  που το ψηλό της καμπαναριό ξεχωρίζει από πολύ μακριά, σκίζοντας τον ουρανό πάνω από τις στέγες των σπιτιών, είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε.

    Εδώ στεγάζεται και το Μuseum Kloster Sankt Georgen, μουσείο που είναι αφιερωμένο στην τοπική ιστορία. Τα μικρά του δωμάτια είναι γεμάτα  με έπιπλα και αντικείμενα που απεικονίζουν την ιστορία των μοναχών του και το πιο εκπληκτικό από όλα είναι οι τοιχογραφίες του που χρονολογούνται από το 1500 μ.Χ.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Μια τελευταία φωτογραφία μου πάνω στη γέφυρα του Στάιν αμ Ράιν πριν περάσουμε στην απέναντι πλευρά όπου είχαμε αφήσει το αυτοκινούμενο

    Μείναμε μερικές μέρες στο Στάιν αμ Ράιν απολαμβάνοντας τις βόλτες μας, ώσπου το χορτάσαμε και συγχρόνως ξεκουραστήκαμε. Φύγαμε από το μικρό πανέμορφο και ελκυστικό χωριουδάκι με τα ζωγραφισμένα σπίτια γεμάτοι αισιοδοξία, δεν ξέρω γιατί, αλλά έπιασα τους εαυτούς μας να χαμογελάνε καθώς περνούσαμε τη γέφυρα του Ρήνου ποταμού που ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης και βλέποντας για τελευταία φορά την εικόνα της και το υπέροχο τοπίο που την περιβάλλει με το κάστρο να στέκει ψηλά στην κορυφή του βουνού, τη χάραξα καλά στην μνήμη μου και τη φύλαξα ακόμα βαθύτερα. 

    Διαμονή για αυτοκινούμενους

    Μπορείτε να μείνετε στο Camping Grenzstein. Από το κέντρο του Stein am Rhein εάν ακολουθήσετε τις ταμπέλες για την πόλη Ohningen της Γερμανίας  θα βρείτε το κάμπινγκ που βρίσκεται πάνω στα  σύνορα με την Γερμανία. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ξενοδοχείο.

    Άνετα πάρκινγκ υπάρχουν στο Stein am Rhein και από τις δύο όχθες του ποταμού.

    Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας
    Στιγμιότυπα από τα ταξίδια μας με το αυτοκινούμενο

    Εκδρομές στην περιοχή

    Στους καταρράκτες του Ρήνου

    Εξάλλου μια καλή επιλογή, την οποία εμείς κάναμε στη συνέχεια με το αυτοκίνητο, είναι να πάτε με το καράβι στην πόλη Schaffhausen και εκεί να απολαύσετε τους καταρράκτες τους Ρήνου, τους ονομαζόμενους Ράινφαλ, που είναι οι μεγαλύτεροι στην Ευρώπη.

    Μην παραλείψετε να τολμήσετε και μια βόλτα με μικρό πλοίο δίπλα στους καταρράκτες. Κλείστε το skip the line εισιτήριό σας από εδώ σε συνεργασία με το Get Your Guide.

    Εισιτήριο 30λεπτης βόλτας με σκάφος

    15λεπτη περιήγηση με μικρό σκάφος

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση για τους καταρράκτες του Ρήνου: Rheinfall, οι καταρράκτες του Ρήνου

    Smilestones Miniature World Entry

    Πατήστε εδώ για skip the line εισιτήριο.

    Ημερήσια εκδρομή στο Stein am Rein από τη Ζυρίχη

    Εάν αφετηρία σας είναι η Ζυρίχη τότε μπορείτε να κλείσετε μια ημερήσια εκδρομή με ξεναγό από την Ζυρίχη προς τους καταρράκτες του Ρήνου και το Stein am Rhein.

    Κλείστε μια ημερήσια εκδρομή από τη Ζυρίχη, επισκεφθείτε το Stein am Rhein, τον μεγαλύτερο καταρράκτη στην ηπειρωτική Ευρώπη, μεσαιωνικά κάστρα και πολλά άλλα! Πατήστε εδώ για πληροφορίες και εισιτήρια.

    Περιλαμβάνει:

    • Περιήγηση με πολύγλωσσο ξεναγό
    • Μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο
    • Είσοδος στους καταρράκτες του Ρήνου
    • Είσοδος στο Κάστρο Laufen
    • Περίπατος με ξεναγό στο Stein am Rhein
    • Πιστοποιημένες από το myclimate δραστηριότητες με ισορροπία ως προς τον άνθρακα

    Ο Γύρος της λίμνης Κωνσταντίας

    Στη δυτική και νότια ακτή της που ανήκουν στην Ελβετία υπάρχουν μικρά θέρετρα για να ξεκουραστείτε, να κάνετε θαλάσσια σπορ ή και ακόμα να ψαρέψετε. Σε όλους τους προορισμούς αυτούς της λίμνης μπορείτε να πάτε είτε με τα πλοία που κάνουν δρομολόγια μέσα στη λίμνη, είτε να κάνετε τον γύρο με το αυτοκίνητό σας.

    Επίσης, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης Κωνσταντίας, η οποία είναι τριεθνής, αφού βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Επισκεφθείτε  την πόλη Κωνσταντία, που ένα μέρος της πόλης ανήκει στην Ελβετία- τα σύνορα Ελβετίας Γερμανίας περνάμε μέσα από την πόλητην πόλη Λιντάου της Γερμανίας, με το ιστορικό της κέντρο να βρίσκεται σε ένα νησάκι που συνδέεται με την πόλη με γέφυρα και φυσικά το Μπρέγκεντς της Αυστρίας, για το οποίο ήδη έχω γράψει στο Ανθομέλι.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Ένα road trip στην τριεθνή λίμνη Κωνσταντία

    Διαβάστε επίσης την ανάρτηση: Το Bregenz της Αυστρίας και η πλωτή σκηνή της όπερας

    Καλά ταξίδια σε όλους!

    μαμά Μαρία

    Pin it for later

    stein_am_rhein_pinterest (1)

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου! Ειδικά από τότε που έμαθες να τις ετοιμάζεις μόνη σου και δεν συμμετέχω τόσο πολύ στην διαδικασία. Δίνουν πληροφορίες για τους ταξιδιώτες αλλά ταξιδεύουν ακόμη και όσους θέλουν απλά να γνωρίσουν το κόσμο έστω και από την οθόνη ενός υπολογιστή. Εκτός αυτού όμως, είμαι πολύ περήφανη για σένα και τον μπαμπά που έχετε ταξιδέψει σε τόσα πολλά μέρη και δυστυχώς μια απλή συζήτηση, περιγραφή ή οι φωτογραφίες από έναν φάκελο στον υπολογιστή δεν μπορούν να μου δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τίποτε από τα παρακάνω δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίγλη των αναρτήσεών σου. Οι αναρτήσεις σου είναι για μένα πολύτιμος θησαυρός! Κατερίνα

    2. Όντως είναι όπως το είπες. Παραμυθενιο οδοιπορικό! Η φύση της Ελβετίας, η υπέροχη μικρή πόλη ο μεγάλος ποταμός, η ομορφιά των σπιτιών η διατήρηση της ιστορίας τους όλα αυτά και πολλά άλλα πραγματικα σε μαγεύουν και σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις.

    3. Πολύ όμορφη περιγραφή και εικόνες. Την εμπειρία με αυτοκινούμενο θα ήθελα και εγώ να την ζήσω. Πραγματικά ζηλεύω… Μπράβο στη μαμά και στον μπαμπά!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης