ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive!

    Έχω δει στο youtube αλλά και στο pinterest και το tik tok πολλά βιντεάκια και άρθρα για το πώς να είσαι παραγωγικός. Πολλά από αυτά είναι εκτός της ελληνικής πραγματικότητας, όπως καταλαβαίνεις. Για έναν εργαζόμενο τα ωράρια είναι διαφορετικά και για έναν μαθητή είναι εντελώς διαφορετικό το εκπαιδευτικό σύστημα από αυτό της Ελλάδας. Ένας έλληνας μαθητής έχεις ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. Εκτός από το σχολείο έχει να διαβάσει για το φροντιστήριο, τις ξένες γλώσσες, το ωδείο ή να κάνει προπονήσεις. Ο χρόνος για διάβασμα, εάν θέλει να είναι επιτυχημένος, είναι ελάχιστος και πολλές φορές κομμένος σε μικρά κομμάτια ανάμεσα στα οποία μπαίνουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Τα Σαββατοκύριακα είναι γεμάτα και μειώνεται ο χρόνος ξεκούρασης. Έτσι καλό είναι να γίνεται σωστή διαχείριση του χρόνου και με αυτόν τον τρόπο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και η κάθε μας μέρα να είναι παραγωγική.

    Be productive – Γίνε παραγωγικός

    Τι σημαίνει «είμαι παραγωγικός»; Για μένα παραγωγικός σημαίνει είναι αποτελεσματικός. Έτσι νιώθω όταν διαχειρίζομαι σωστά τον χρόνο μου χωρίς όμως να κουράζομαι υπερβολικά. Νιώθω παραγωγική όταν καταφέρνω να ολοκληρώνω στόχους και να δεν είμαι αναβλητική. To να είναι κάποιος παραγωγικός δεν σημαίνει πως θα δουλέψει σκληρά αλλά έξυπνα και θα μπορούσα να πω… πιστά σε αυτό που κάνει.

    Τι πρέπει να κάνεις για να είσαι παραγωγικός

    Προετοίμασε τον χώρο σου

    Καταρχάς επέλεξε τον χώρο που ταιριάζει σε αυτό που έχεις να κάνεις: σαλόνι, γραφείο, υπνοδωμάτιο, μπαλκόνι, κήπος. Θεωρώ για παράδειγμα πως το αποτέλεσμα στην μελέτη και την εργασία θα είναι πιο καλό αν γίνει στο γραφείο κι όχι στο κρεβάτι!

    Προετοίμασε τον χώρο που θα δουλέψει, θα μελετήσει, θα σχεδιάσεις ή θα γυμναστείς. Όποια κι αν είναι η ασχολία ή εργασία σου εσύ ξέρεις καλύτερα τι πρέπει να κάνεις για να είναι έτοιμος ο ανάλογος χώρος. Το σίγουρο είναι πως οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να προσαρμοστούν σε ό,τι κάνεις.

    Οργάνωσε τον χώρο και καθάρισέ τον

    • Τακτοποίησε στα γρήγορα. Πολλές φορές είναι καλύτερα να κάνεις κάποια πράγματα κι από το βράδυ οπότε να στρώνεσαι αμέσως στη δουλειά. Αν για παράδειγμα είσαι μαθητής και πριν πας στο σχολείο στρώσεις το κρεβάτι σου αλλά και έχεις από το προηγούμενο βράδυ τακτοποιήσει το γραφείο σου τότε όταν γυρίσεις από το σχολείο κουρασμένος δεν θα έχεις να συμμαζέψεις για να ξεκινήσεις τη μέλέτη σου.
    • Άνοιξε τα πατζούρια και το φως από το φωτιστικό το γραφείο σου αν πρόκειται για διάβασμα ή εργασία.

    Τοποθέτησε στο κατάλληλο σημείο ό,τι χρειάζεσαι

    Αν πρόκειται για μελέτη τότε σίγουρα θα χρειαστείς κοντά σου τα βιβλία και τετράδια του μαθήματος, το laptop, τις σημειώσεις, ένα σνακ και ένα μπουκάλι νερό. Επίσης ανάλογα με τον χώρο μπορείς να μοιράσεις τα αντικείμενα σωστά ώστε να έχεις αρκετό χώρο. Εγώ κάνω πολλές φορές το λάθος στο γραφείο μου να απλώνω όλα όσα χρειάζομαι και τελικά ο χώρος που μένει για να γράφω να είναι ελάχιστος με αποτέλεσμα να μην ακουμπάω σωστά το χέρι μου στην επιφάνεια του γραφείου όταν γράφω και να κουράζομαι.

    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive!
    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive! 4

    Φτιάξε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις (to do list)

    Μπορείς τη λίστα με όσα πρέπει να κάνεις να τη γράψεις σε χαρτί, σε post it ή ηλεκτρονικά. Μπορείς να αγοράσεις ένα σημειωματάριο με έτοιμες to do lists για να μην ψάχνεις κάθε φορά χαρτί. Επίσης μπορείς να έχεις ένα ημερολόγιο ή ένα bullet journal.

    Επέλεξε αν θα ξεκινήσεις με τα δύσκολα ή τα εύκολα

    Όταν ήμουν μαθήτρια συνήθιζα να ξεκινάω με τα εύκολα για να νιώθω πως τελειώνουν κάποια tasks αλλά είναι πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο να ξεκινάμε με τα δύσκολα που πιθανότερα θα μας πιάσουν πιο πολύ ώρα. Μετά, αν και θα έχουμε κουραστεί, τα εύκολα θα είναι… παιχνιδάκι! Ωστόσο, μπορείς να ξεκινήσεις ανάλογα με τη διάθεσή και την ενέργειά σου ή και τον χρόνο που διαθέτεις.

    Χώρισε κάθε τι που έχεις να κάνεις σε μικρότερα κομμάτια

    Αν για παράδειγμα πρέπει να φτιάξεις μια εργασία δεν χρειάζεται να την κάνεις σε μία μέρα. Μπορείς τη μία μέρα να κάνεις την αναζήτηση και να κρατήσεις σημειώσεις, την επόμενη να ξεκινήσεις να γράφεις τον σκελετό της εργασίας ενώ την τελευταία μέρα να την ολοκληρώσεις και να κάνεις το φινίρισμα (εμφάνιση).

    Με πλάνο δεν έχουμε άγχος

    Γενικά βοηθάει να ακολουθείς ένα πλάνο για να αποφύγεις το άγχος. Παραδέξου το πως όποτε τα άφησες όλα για τελευταία στιγμή έτρεχες και δεν έφτανες ή τελικά ο βαθμός σου ήταν κάτω του μετρίου.

    Δούλευε με διαλείμματα

    Έχουμε κάνει ένα αφιέρωμα στην τεχνική pomodoro που είναι σίγουρο που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τη δουλειά ή τη μελέτη σου κάνοντάς την αποδοτική. Πώς; Κάνοντας μικρά διαλείμματα ανά τακτά διαστήματα. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο και επιβράβευσε τον εαυτό σου με χαλαρά διαλείμματα τα οποία στην αρχή θα είναι μικρά και καθώς αυξάνεις τον χρόνο της μελέτης σου θα γίνονται μεγαλύτερα. Σήκω από την καρέκλα να ξεπιαστείς, πιες νερό ή χυμό, φάε ένα σνακ. Αλλά προσοχή να μην πιάσεις το κινητό σου!

    Διάβαστε την ανάρτηση της κόρη μου για την τεχνική pomodor και τα study with me video για να μάθεις περισσότερα!

    Για να είσαι παραγωγικός

    Ξύπνα νωρίς

    Βάλε ξυπνητήρι ανάλογα με το πόσο χρόνο σου τρώει και η πρωινή ρουτίνα σου. Λέγοντας πρωινή ρουτίνα εννοώ την πρωινή υγιεινή (τουαλέτα, δόντια, ντουζ κλπ), το πρωινό αλλά και την τακτοποίηση του χώρου σου. Προσπάθησε να μην χάσεις χρόνο με την πρωινή ρουτίνα και να εκμεταλλευτείς πιο παραγωγικά τον χρόνο σου.

    Διάβασε ακόμα στο Ανθομέλι: Νικήστε τη μέρα με ένα διαφορετικό πρωινό ξύπνημα!

    Περπάτημα ή γυμναστική

    Αν έχεις χρόνο πάνε για λίγη ώρα να περπατήσεις. Αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος να βγεις εκτός σπιτιού μπορείς να ξεκινήσεις με λίγες διατάσεις 5-10 λεπτά ή ακόμα σωστό τέντωμα με βαθιές αναπνοές θα σου δώσει ενέργεια.

    Κάνε ένα πρωινό ντουζ

    Μπορεί να ακούγεται βάρβαρο για κάποιους αλλά θα σε αναζωογονήσει.

    Πρωινό γεύμα

    Φτιάξε ένα ελαφρύ και υγιεινό πρωινό. Αν μάλιστα στο φτιάξει κάποιος άλλος (πχ μαμά ή σύντροφος) ακόμα καλύτερα. Κάποιες ιδέες είναι γάλα με δημητριακά, κρέμα βρώμης με μέλι και κανέλα, smoothie, avocado toast, φρυγανισμένο ψωμί με βραστό αυγό και ντομάτα. Αν σε βοηθάει μπορείς να κάνεις κι έναν καφέ ή ένα άλλο ζεστό ρόφημα.

    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive!
    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive! 5

    Διάβασε στο Ανθομέλι:

    9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

    Υπερτροφές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (Μέρος 2ο)

    Οθόνες μακριά

    Βάλε τις οθόνες στη μέρα σου σε συγκεκριμένες ώρες. Διαφορετικά είναι σίγουρο πως θα παρασυρθείς. Εμένα με βοηθάει η εφαρμογή focus tomato που έχω στο κινητό μου. Για να είναι πιο σωστή η χρήση της προτείνω να βάλετε σε λειτουργία πτήσης το κινητό ή σε κατάσταση συγκέντρωσης (στα iphone είναι το φεγγαράκι). Έτσι θα χρησιμοποιείς το κινητό αλλά δεν θα σου αποσπάει την προσοχή με διάφορες ειδοποιήσεις που θα χτυπάνε.

    Καλός ύπνος

    Κοιμήσου νωρίς για να ξεκουράζεσαι. Αν έχεις iphone μπορείς να δοκιμάσεις και την εφαρμογή Υγεία όπου μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα ύπνου. Μπορεί φυσικά να υπάρχουν και άλλες ανάλογες εφαρμογές για να κατεβάσεις. Επίσης αν έχεις smart watch μπορείς να βλέπεις πόσες ώρες κοιμάσαι αλλά και πώς είναι ο ύπνος σου. Παρακολουθησέ το για μια βδομάδα ή έναν μήνα και κάνε τις βελτιώσεις που χρειάζεται στο πρόγραμμά σου για περισσότερη ξεκούραση και πιο ποιοτικό ύπνο.

    Μπορείς ακόμα να διαβάσεις: Βραδινός ύπνος: 10 τρόποι για να κοιμηθείτε ευκολότερα

    Pin it for later

    Είσαι μαθητής, φοιτητής ή εργαζόμενος; Κάνε παραγωγική τη μέρα σου για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι κάνεις χωρίς να κουράζεσαι!
    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive! 6

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης