ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μπορούμε να μετακομίσουμε σε άλλο πλανήτη, μαμά;

    Με αφορμή αυτή μια ερώτησή της έγραψα ένα γράμμα προς την κόρη μου. Είναι η ερώτηση που λίγο αστεία λίγο σοβαρά μου έκανε η κόρη μου κάποια από αυτές τις μέρες που αρκετά φορτισμένες και οι δύο παρακολουθούσαμε τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών στην τηλεόραση. “Μπορούμε να μετακομίσουμε σε άλλο πλανήτη, μαμά;” Κι όμως αυτή δεν είναι μια φτιαχτή ατάκα ή ένας τίτλος που σκαρφίστηκα για να προσελκύσω κόσμο! Μια τόσο απλή και αθώα κουβέντα από το στόμα ενός παιδιού που συνειδητοποιεί ότι σε λίγα χρόνια αυτός ο πλανήτης δεν θα είναι σε θέση να μας φιλοξενήσει.

    Αυτός ο πλανήτης που μας γέννησε, μας έθρεψε και μας μεγάλωσε, αυτός ο πλανήτης που μας προσφέρει το οξυγόνο μας, που μας ανέχεται χρόνια τώρα με τους πολέμους, τα χημικά μας, τα σκουπίδια και τις αποψιλώσεις μας. Αυτός ο πλανήτης που εμείς τόσο βάναυσα κακοποιήσαμε, κάποια στιγμή θα σταματήσει να μας ανέχεται και ουέ και αλίμονο σε όποιον πέσει στη δίνη της οργής του.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο instagram.

    Γράμμα προς την κόρη μου

    Αγαπημένη μου Μελίτα,

    Ως απάντηση στην ερώτησή σου, πρέπει να σου πω ότι όχι, δεν υπάρχει άλλος πλανήτης να μας φιλοξενήσει! Αυτός είναι, η Γη, ο ένας και μοναδικός. Τι να πω, ίσως εσύ στα γεράματά σου ή τα παιδιά σου ζήσουν τη δημιουργία υγειούς περιβάλλοντος σε άλλον πλανήτη! Αλλά να σου πω, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, τότε η ιστορία θα επαναληφθεί και αυτός ο νέος πλανήτης θα έχει την ίδια μοίρα με την Γη. Πάντα στο λέω άλλωστε. Αν δεν διδαχτούμε από την ιστορία, τότε μας περιμένουν τα ίδια δεινά στο μέλλον! Οπότε, όχι, αυτή η εύκολη λύση της μετακόμισης δεν είναι εφικτή άμεσα!

    Άφησε με όμως να σου πω κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Μελίτα, ξέρεις τι σημαίνει η λέξη “Άνθρωπος”! Άνω θρώσκω σημαίνει “κοιτάω ψηλά”. Κάποιοι από εμάς μάλλον έχασαν το νόημα! Δεν κατάλαβαν τι σημαίνει πραγματικά κοιτάω ψηλά ως άνθρωπος και το παρεξήγησαν με το “ανεβαίνω ψηλά”, πατάω πάνω σε όποιον και ό,τι βρίσκεται κάτω από μένα, κοιτάω αφ’ υψηλού, κοιτάω στο διάστημα και ξεχνώ τη γη που μου δίνει ζωή, κοιτάω οτιδήποτε άλλο εκτός από το χώμα που πατώ και που χωρίς τη φροντίδα του απλά δεν υπάρχω.

    Και ξέρεις κάτι, αυτοί όλοι όσοι έχασαν το νόημα της λέξης Άνθρωπος ζουν ανάμεσά μας και είναι πολλοί. Είμαστε ένα μικρό πετραδάκι σε έναν κόσμο γεμάτο από κοτρόνες, που δεν θα διστάσουν να πέσουν πάνω μας και να μας κάνουν θρύψαλα. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν εντολές για εμπρησμούς, οι άνθρωποι που θα βρουν παραθυράκια στους νόμους για την οικειοποίηση των καμένων εδαφών, οι άνθρωποι που με την εξουσία τους θα κοιτάξουν αφ’ υψηλού όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους και αντί να τους βοηθήσουν θα τους κάνουν ένα με το κουβάρι της γραφειοκρατίας. Και άλλοι τόσοι πολλοί που θα κουραστείς να διαβάζεις αν στους βάλω όλους στη λίστα.

    Εσύ θα επιλέξεις πώς θέλεις να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί να είσαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα βρεθείς αντιμέτωπη με κάποιους σαν αυτούς. Να ξέρεις ότι θα χρειαστεί να παλέψεις μαζί τους γιατί η αλλαγή είναι απαραίτητη! Και αφού εμείς αποτύχαμε να φέρουμε την αλλαγή, το βάρος πέφτει σε εσάς, στη νέα γενιά των επόμενων 100 χρόνων.

    Ξέρω, ξέρω! Το να εναποθέτει κάποιος την ελπίδα του σε εσάς είναι βαρύ, πολύ βαρύ φορτίο και σου ζητάω συγνώμη αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Εγώ από μεριά μου σου υπόσχομαι ότι θα σε βοηθήσω όσο μπορώ, μέσω της μόρφωσης, της οικολογικής συνείδησης, του αθλητισμού, της αγάπης, της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής σου, της ενσυναίσθησης, της γνώσης αλλά και της ενεργής συμπαράστασης. Υπόσχομαι να γίνω η πυξίδα σου σε αυτό τον δύσκολο δρόμο που έχετε μπροστά σας.

    Αλλά ένα πράγμα σου ζητάω! Μην χάσεις ποτέ την ελπίδα σου στον Άνθρωπο! Σίγουρα θα περάσει κρίση η άποψη σου για τους ανθρώπους, θα θυμώσεις, θα πληγωθείς ή και θα εναντιωθείς. Μπορεί και να θελήσεις να πεις, ωχ αδερφέ, με κουράσατε! Όχι, Μελίτα, μην το πεις, μη χάσεις την ελπίδα σου και κάνε ό,τι μπορείς για το καλό αυτού του κόσμου.

    Μην πάρεις παράδειγμα από τη δική μου βολεμένη γενιά, τη γενιά που τα είχε όλα στα χέρια και τα βρήκε σκούρα με μια πανδημία και μια καραντίνα γιατί είναι το μόνο δύσκολο που έχει ζήσει. Εσύ προετοιμάσου για όλα και γίνε δυνατή. Δεν ξέρω αν έχω κάνει καλή δουλειά ως μητέρα αλλά σίγουρα σου έμαθα ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μία λύση. Γίνε εσύ και η γενιά σου η λύση του προβλήματος κι εγώ αλλά και άλλοι σαν κι εμένα θα είμαστε δίπλα σας να σας δείχνουμε τον δρόμο.

    Μπορούμε να μετακομίσουμε σε άλλο πλανήτη, μαμά; Γράμμα προς την κόρη μου
    Photo by Pixabay on Pexels

    Και μη νομίζεις ότι με αυτό τον τρόπο αποποιούμαι την ευθύνη. Οχι! Δεν βάζουμε τα όπλα κάτω ούτε κι εμείς! Είδες όλους αυτούς του ανθρώπους αυτές τις μέρες, τα νέα παιδιά, τους πυροσβέστες, του εθελοντές, τους απλούς πολίτες αλλά και όσους ανθρώπους βοήθησαν από θέσεις ισχύος (γιατί υπήρχαν και αυτοί που ξενύχτησαν από τα γραφεία τους για τον σχεδιασμό και την οργάνωση… δεν του βάζω όλους στο ίδιο καλάθι, θα ήταν κρίμα!)! Τους είδες με τι ζήλο πάλεψαν;

    Είδες όσους έστειλαν τρόφιμα και φάρμακά, όσους φρόντισαν τα ζώα και έδωσαν χρήματα και στέγη σε όσους είχαν ανάγκη; Από αυτούς και από την οικογένειά σου να πάρεις παράδειγμα καρδιά μου και να μάθεις να προλαμβάνεις το κακό αλλά και όταν και αν αυτό έρθει, να βρίσκεις λύσεις και να βοηθάς!

    Μην χάσεις την ελπίδα σου και μην το βάλεις κάτω ποτέ!

    Η μαμά σου!

    Κάλη

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Κεφάλαιο εφηβεία: Οι Τετάρτες με τη μαμά

    Τι ρούχα θα φορέσω σήμερα μαμά;

    Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ;

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης