Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς οι μαμάδες πρέπει να είμαστε τόσο μετριόφρονες και ταπεινές. Τι το κακό έχει να παραδεχτούμε ότι είμαστε καλές μαμάδες… όχι μέτριες, όχι επαρκείς, όχι αρκετά καλές… ΚΑΛΕΣ!!!

Και ναι, κάνω εγώ πρώτη την αρχή. Έχω να δηλώσω ότι είμαι μία καλή μαμά και είμαι περήφανη γι’ αυτό!Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ; 1

Και τώρα θα μου πείτε με ποια κριτήρια, κυρία μου, το κρίνεις αυτό για τον εαυτό σου! Κι όμως, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν κάποια κομμάτια που αν τα ενώσεις φτιάχνουν το παζλ της μαμάς-νεράιδας! (Εντάξει είμαι επηρεασμένη από την κόρη μου, το παραδέχομαι! Όταν κάνω κάτι που της αρέσει με λέει νεράιδα και όταν της απαγορεύω κάτι που θέλει πολύ με αποκαλεί μάγισσα… το παιδί των παραμυθιών!) Κι αν και ξέρω ότι όλα αυτά τα κομμάτια του προσωπικού μου παζλ ανήκουν στη μαμά ενός τρίχρονου παιδιού είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί θα δείτε και μια μαμά ενός μεγαλύτερου παιδιού… ίσως και τον εαυτό σας! Γιατί οι βάσεις είναι το παν! 

Πριν περάσουμε όμως  παρακάτω, θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Το ότι θεωρώ τον εαυτό μου μια Καλή Μαμά δεν σημαίνει ότι δεν κάνω λάθη, δεν σημαίνει ότι δεν έχω μετανιώσει για κάποια λόγια ή κινήσεις μου. Ποια μαμά άλλωστε (ή καλύτερα άνθρωπος) είναι αλάθητη. Μιλάμε για την Καλή Μαμά όχι για την Τέλεια Σούπερ Ντούπερ Ουάου Μαμά!

Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ; 3

Και τώρα που εξηγηθήκαμε ας περάσουμε στο ζουμί! 

 • Καταρχάς αγαπάω το παιδί μου… πολύ (κάτι μας είπες τώρα!) 

Διόρθωση:
Αγαπάω το παιδί μου και βάζω τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Θα πάω και βόλτα με τις φίλες μου, θα κάνω και μία βραδινή έξοδο με τον άντρα μου αλλά όλα αυτά χωρίς να είναι εις βάρος του παιδιού μου (π.χ. παρκάρισμα συνέχεια στη γιαγιά… έλεος!)

 • Σέβομαι την προσωπικότητά του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το συμβουλεύω να διορθώσει βασικά καθημερινά λάθη συμπεριφοράς (προσωπικά δεν ανέχομαι την αγένεια και το να αντιμιλάει!)
 • Δεν φωνάζω στο παιδί μου σαν τρελή (όχι ότι δεν έχει συμβεί!)

Διόρθωση:
Προσπαθώ να μην φωνάζω στο παιδί μου σαν τρελή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του βάζω όρια. Τα όρια άλλωστε δεν μπαίνουν με φωνές. Ο καλός γονιός έχει την ικανότητα (τις περισσότερες φορές) να νουθετεί το παιδί του χωρίς φωνές. Υπομονή, επιμονή και σίγουρα αυτοσυγκράτηση είναι μερικά από τα κλειδιά της επιτυχίας

 • Του βάζω όρια ξεκάθαρα… όχι λέγοντας απλά ένα “μη” και τελειώσαμε. Εξηγώ ακριβώς τι δεν επιτρέπεται να κάνει  και δεν ενδίδω.

Διόρθωση:
Προσπαθώ να μην ενδίδω στις παράλογες απαιτήσεις ή στα ξεσπάσματα του (τα οποία ευτυχώς είναι σπάνια!)

 • Δεν κάνω στο παιδί μου αυτό που δεν θα ήθελα να κάνουν σε μένα. ΔΕΝ το χτυπάω (ΠΟΤΕ!), ΔΕΝ του βάζω απάνθρωπες τιμωρίες (η τιμωρία της πλέον είναι να της στερώ ένα παιχνίδι ή ένα δικαίωμα), ΔΕΝ το κακομεταχειρίζομαι.  
 • Προσφέρω στο παιδί μου ποιοτικό χρόνο, πολύ παιχνίδι μαζί μου και αγκαλιές. Ναι, του προσφέρω και το τάμπλετ ή το dvd αλλά όλα αυτά σαφώς για λιγότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι τα τρία πρώτα. 
 • Προσφέρω στο παιδί μου εικόνες και καινούργιες παραστάσεις! Ναι, δεν πάω π.χ. στο θέατρο (όχι ακόμα τουλάχιστον), δεν έχω επισκεφτεί όλα τα μουσεία αλλά τουλάχιστον βγαίνουμε συχνά έξω,, προσπαθούμε να ταξιδεύουμε (όσο το σηκώνει η τσέπη μας) και σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα ΜΜΜ.  Αααα, και κάτι ακόμα σημαντικό… την παίρνουμε παντού μαζί μας ως ίσο μέλος της οικογένειας (εντάξει, τα πολύ βραδινά τα κρατάμε για εμάς… σπάνια μεν αλλά υπάρχουν και αυτά!)
Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ; 5
 • Νοιάζομαι για τα συναισθήματα του παιδιού μου και προσπαθώ να πω/δείξω ότι καταλαβαίνω γιατί νιώθει έτσι. Φυσικά δεν μπορείς πάντα να συμβαδίζεις με τα δικά του συναισθήματα γι’ αυτό και προσπαθώ να της μάθω να διαχειρίζεται τα αρνητικά της συναισθήματα… όχι πάντα με επιτυχία. 
 • Προσπαθώ να της μεταδώσω έννοιες όπως ισότητα, ευγένεια, καλές πράξεις, γενναιοδωρία, ευγνωμοσύνη και συγχώρεση και φυσικά να την αποτοξινώσω από έννοιες όπως ρατσισμός, μίσος, κακία και βία. 
 • Ακούω τις συμβουλές όλων των μαμάδων αλλά και αυτών των ανθρώπων που δεν είναι γονείς καθώς πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα γνώμης. Δεν έχω πει ποτέ…“Α, αυτή δεν είναι μαμά, τι μου λέει τώρα!” Το ότι κάποιος δεν είναι γονιός δεν σημαίνει ότι δεν έχει κρίση ή γνώσεις. Διαφορετικά θα απαγορευόταν οι εκπαιδευτικοί, οι παιδοψυχολόγοι και οι παιδίατροι να είναι άτεκνοι!

Ξέρετε κάτι, βαρέθηκα να μας ακούω να γκρινιάζουμε και να το παίζουμε ταπεινές στις φίλες μας για το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε και πως θα διορθώσουμε το κάθετι και γενικά να ψειρίζουμε τα πάντα. Μήπως κάποια στιγμή να ομολογούσαμε ότι έχουμε κάνει ένα καλό παιδί και σε κάποιον άλλον εκτός από τον άντρα μας, τη γιαγιά και τον παππού; 

Πολλές φορές είμαι τόσο ψείρας με το θέμα της συμπεριφοράς της Μελίτας… μίλησε ευγενικά, φέρθηκε σωστά, είπε ευχαριστώ, είπε παρακαλώ; Εντάξει, παιδί είναι και μάλιστα πολύ καλό… μιας και η μαμά κι ο μπαμπάς της μέχρι στιγμής έκαναν πολύ καλή δουλειά (ναι, γιατί ευθύνεται κι ο μπαμπάς για ένα καλό παιδί!)… δεν έχει κι αυτό το δικαίωμα να έχει την κακή στιγμή του;

Ξέρω, ξέρω τι θα μου πείτε! Οι άλλες μαμάδες είναι ανελέητες! Λες και σε περιμένουν στη γωνία για να σου αποδείξουν ότι δεν είσαι καλή μαμά, για να σου υποδείξουν το λάθος σου (γιατί όλοι κάνουν λάθη) και φυσικά για να νιώσουν αυτές καλύτερες από σένα!!!

Ε, όχι, λοιπόν! Ήρθε η ώρα όλες οι ΚΑΛΕΣ μαμάδες να ορθώσουμε το ανάστημά μας! Όχι άλλο mommy bullying!!! 

Θήλασες. Ααα, είσαι  καλή μαμά!
Δεν θήλασες… στην πυρά!

Σταμάτησες τη δουλειά για το παιδί. Εύγε!
Γύρισες γρήγορα στη δουλειά… στην πυρά!

Βγάλατε γρήγορα την πάνα. Είσαι καταπληκτική!
Ακόμα φοράτε πάνα…. στην πυρά!

Το πήγες νωρίς στο σχολείο. Είσαι και η πρώτη!
Ακόμα δεν πήγε σχολείο…. στην πυρά!

Γραφτήκατε μουσική, γυμναστική, μπαλέτο (κ.τ.λ.). Μπράβο που του δίνεις κίνητρα. 
Δεν ξεκινήσατε τίποτα φέτος… στην πυρά!

(όλα ισχύουν και ανάποδα εννοείται!)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Οι καλές μαμάδες δεν κρίνονται από αυτά! Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην αυτοθυσία, στην εμπιστοσύνη, στον σεβασμό, στην αγάπη άνευ όρων, στην προσήλωση, στο παιχνίδι, στην προσφορά, στα κίνητρα, στα όνειρα  και στην φροντίδα

Οι μαμάδες πρέπει να είμαστε μια γροθιά… για το καλό των παιδιών μας και το καλό αυτού του κόσμου!

Είμαι μια καλή μαμά! Εσύ; 7

Όχι άλλη κριτική. Ναι στη συζήτηση, ναι στις συμβουλές και όλα αυτά με καλή διάθεση!

Και κάποια στιγμή πείτε και στην φίλη, στην αδερφή, στην ξαδέρφη, στην κουμπάρα σας, στην συνάδελφό σας ότι… ναι, είναι καλή μαμά! Πείτε το! Μην ντρέπεστε! Αυτό δεν σας κάνει αυτόματα εσάς κακή μάνα! Το ότι θαυμάζετε κάποιον ή έστω απλά τον παραδέχεστε για κάτι δεν σημαίνει ότι εσείς είστε κατώτερη! Είμαι περήφανη (σχεδόν συγκινημένη) όταν μου λένε (ξέρετε εσείς ποιες είστε!) ότι κάνω καλή δουλειά με την Μελίτα. Παίρνω δύναμη να συνεχίσω την καλή δουλειά! Και αντίστοιχα είμαι περήφανη που έχω καλές μαμάδες γύρω μου και δεν κολλάω να τους το πω! Έχετε καλά παιδιά, κάνατε καλή δουλειά!

Κι όσο για εσάς τις καλές μαμάδες εκεί έξω (που ξέρω ότι είστε πολλές… γιατί ευτυχώς έχω την τύχη να περιβάλλομαι από πολλές σαν εσάς)…. τίποτα άλλο από ένα μεγάλο μπράβο!!! Και μην φοβάστε να λέτε ότι είστε καλές και να ομολογείτε ότι έχετε ένα καλό παιδί… χωρίς αλλά, χωρίς αμφιβολίες!!!

Να έχετε μία καλή εβδομάδα!
Κάλη

Υ.Γ. Η σημερινή ανάρτηση δεν είχε σκοπό να στοχοποιήσει κάποιον αλλά να εξυμνήσει εμένα,χεχε!
Υ.Γ. Μετά από όλα αυτά που σας είπα, ελπίζω να μην γυρίσει το σύμπαν και με μουτζώσει!
Υ.Γ. Εάν είστε μία από αυτές τις καλές μαμάδες θα χαρώ να μάθω και τα δικά σας κομμάτια του παζλ!
Υ.Γ. Αλήθεια πόσες καλές μαμάδες λέτε να μαζευτούμε σήμερα;;;

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Callie
Callie
Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποσο μα ποσο συμφωνω μαζί σου!! Ειμαστε καλες μαμαδες!! Ολες μας!! Ολες εμεις που κανουμε οτι καλυτερο μπορουμε για τα παιδια μας!!! πολλα φιλια Καλη μου.. Υπεροχη αναρτηση!!

 2. Με κάλυψες απόλυτα νομίζω. Οι νέες μαμάδες έχουν συνδέσει το ''καλή μαμά'' με κάτι σαν το super Γκούφη!! το οποίο όλες μας ξέρουμε καλά ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Είναι σημαντικό να δίνουμε αγάπη, αρχές και χρόνο. Από εκεί και μετά φυσικά και γίνονται λάθη. Το θέμα είναι να τα βλέπουμε και να κάνουμε κάτι για αυτό.
  Καλίτσα είσαι από τις πιο καλές μανούλες που ξέρω και όχι δεν θα ρίξω ποτέ μια μαμά στην πυρά επειδή δεν θήλασε ή δεν έβγαλε την πάνα φέτος στο μικρό της και όχι του χρόνου κτλ κτλ
  Καλή εβδομάδα να έχεις!

 3. Έχεις απόλυτο δίκιο φίλη μου μικρή και συμφωνώ σε όλα.Θα προσθέσω κάτι από τη πείρα μου .Μην είσαι υπερπροστατευτική με το παιδί σου, το παιδί πρέπει να μάθει να "πατάει" στα πόδια του ακόμα και αν..πέσει κάποιες φορές.ίσως κάνει λάθη..κι αυτό δίδαγμα είναι..από αυτά θα μάθει και την επόμενη φορά θα αποφύγει το εμπόδιο.Μάθε το σε κάθε τρόπο ζωής! Στο δρόμο του στη ζωή μπορεί να έχει πολλά μα μπορεί να μείνει και με ελάχιστα.Μάθε το ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή αρκεί να την κάνεις σωστά και με αξιοπρέπεια.Όταν θα μεγαλώσει θα είσαι περήφανη γιατί θα είναι "ορθή" σε κάθε "κύμα"Καλημέρα φίλη μου καλή μανούλα!

 4. Κάλη μου αγγιξες ένα θέμα που συζήτησα πρόσφατα με άλλες μπλόγκερς που δεν ειναι μαμάδες! εξαίρετος ο όρος "mommy bullying" !κάτι που το συναντάς συχνά σε κλειστές ομάδες στο facebook (όπως πχ με το θηλασμό που ανέφερες!) Είναι ένα θέμα που θέλει πολλη συζήτηση και έχει αρκετά παρακλάδια!!! Βάλτε το ως θέμα στο mama colada! 🙂 φιλια. Γιούλη

 5. Με άγγιξε πολύ η σημερινή σου ανάρτηση! Γιατί κι εγώ πολλές φορές προβληματίζομαι για το αν τα κάνω όλα σωστά αλλά στη τελική, ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτά στο μυαλό μου! Επομένως, για όλη τη προσπαθεια που κάνω στο ενδιάμεσο , για να τους δώσω όσα περισσότερα εφόδια γίνεται στη ζωή τους (και ας μη πρόλαβα να μαγειρέψω φαγητό ας πούμε) μπορώ να με αποκαλέσω καλή μαμά!
  Καλή εβδομάδα!

 6. Νομίζω ότι μετά από μια τέτοια ανάρτηση τα σχόλια είναι περιττά. Το κείμενό σου είναι πολύ όμορφο, γεμάτο αλήθειες! Πόσο εύκολο είναι να πέσεις θύμα του mommy bullying και να κατηγορείς τον εαυτό σου ότι δεν τα κάνεις όλα τέλεια… Έχω δει καλές μαμάδες να είναι γεμάτες τύψεις και να αυτομαστιγώνονται μετά από κάποιο κακεντρεχές σχόλιο ή κάποια κριτική για την ανατροφή των παιδιών τους. Κι όμως, η μεγαλύτερη απόδειξη του αν είμαστε καλές μαμάδες είναι τα ίδια τα μπομπιράκια μας! Εγώ κάθε βράδυ κοιτάζω την κόρη μου. Και ξέρω ότι το αχνό χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό της καθώς κοιμάται οφείλεται εν μέρει και σε μένα. Άρα κάτι πρέπει να κάνω καλά… 🙂
  Καλημέρα καλή μανούλα! Και πολλά φιλιά! Να μείνεις πάντα έτσι…

 7. Δεν βρίσκω ούτε ένα σημείο σε όλο αυτό το κείμενο στο οποίο να μην συμφωνώ απόλυτα! Απόλυτα! Ναι, είμαι κι εγώ καλή μαμά, και σε ευχαριστώ που με έκανες να το παραδεχτώ, χωρίς ενοχή!
  Όχι άλλο mommy bullying! Πόσο πιο σωστά να το πεις….
  Καλώς σας βρήκα…

 8. συμφωνω απόλυτα σε όσα γράφεις! και μενα με έχει κουράσει αυτο το συνεχές mommy bullying όπως πολυ σωστα το έθεσες! Μακάρι να μπορούσα κι εγω να παραδεχτώ πως είμαι καλή μαμά όχι ότι θεωρώ ότι δεν είμαι, απλά κάθε φορά που θέλω να το πω ερχονται οι τύψεις απο όσες φορές έκανα λάθη στην ανατροφή των παιδιών μου και δε μου βγαίνει! ήρθα απο το λινκ παρτυ της Ελεάννας!

 9. …μεγάλο θεμα ανοιξες… ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! Ειχα γράψει μια ανάρτηση σχετική και εγω κάποια στιγμη περι μαμαδοσυνης διότι ειχα σοκαριστεί το πως σε ένα φορουμ "μαμαδες" ξεσκιζαν η μια την άλλη φραστικά για το ποια ειναι καλή η οχι…. και θυμάμαι τους είχα σχολιάσει ότι ειναι λυπηρο να θέτουν τον όρο της μαμας υπο προυποθέσεις, ορους και υποκατηγορίες…. . Για αυτό ΜΠΡΑΒΟ που βγήκες και το είπες. Ναι ρε γαμωτο …ειμαστε καλές μάνες!!!

 10. Συμφωνώ πολύ! Αυτό το άρθρο με το πόσο εύκολα κρίνουμε άλλες μαμάδες το έχω στο νου μου καιρό. Θα το ποστάρω κάποια στιγμή! Πολύ καλό άρθρο…αληθινό! Φιλιά! <3

 11. Μέσα της η κάθε μια μας ξέρει αν είναι καλή ή μέτρια, αν πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω ή αλλιώτικο. Το δύσκολο είναι να το παραδεχτούμε και σε άλλους εκτός από τον εαυτό μας. Σωστά όσα έγραψες… Δεν νιώθω πάντα ότι είμαι καλή μαμά, δεν δίνω πάντα το 100% του εαυτού μου στα παιδιά μου. Το αναγνωρίζω και το δουλεύω, προσπαθώ να γίνω καλύτερη μαμά. Είμαι η μόνη μαμά που έχουν. Το θέμα άλλωστε είναι το τελικό αποτέλσμα, έτσι δεν είναι;
  Από το πάρτυ του Eleanna's Diary σου ήρθα.

 12. Κάλη μου, πόσο συμφωνώ! Έχω βαρεθεί την κριτική για ό,τι κι αν κάνουμε που είναι ίσως διαφορετικό από αυτό που κάνει κάποια άλλη μαμά. Μιλάμε στα παιδιά για διαφορετικότητα, αλλά οι ίδιες οι μαμάδες πόσο την αποδέχονται;; Είναι ένα θέμα που το σκέφτομαι παρα πολύ. Να προσθέσω σε όλα αυτά που είπες ότι τα παιδιά μας δεν είναι ρομποτάκια που τα προγραμματίζουμε και εκτελούν εντολές. Είναι άνθρωποι με χαρακτήρα, εύπλαστο που χρειάζεται συνεχής δουλειά από την μεριά μας για να μεγαλώσουν, να γίνουν ενήλικες και να έχουμε συντελέσει όσο καλύτερα μπορούμε σε μια ολοκληρωμένη κ ισορροπημένη προσωπικότητα. Όπως κ το να στριγγλίζουν όταν παίζουν, να τρέχουν και να ακουμπούν αντικείμενα σε ένα φιλικό σπίτι, είναι όοοοολα φυσιολογικές ενέργειες παιδιών. Μην τα κάνουμε ενήλικες πριν την ώρα τους. Σε φιλώ και σε αποθεώνω καλή Κάλη μαμά 🙂

 13. Ναι είσαι μία καλή μαμά, όπως όλες νομίζω…Κάθε φορά λέω πως καμία δεν έχει μάνιουαλ της τέλειας μαμάς, αλλά όλες προσπαθούμε για το καλύτερο απέναντι στα παιδιά μας!
  Ευχαριστώ για τη συμμετοχή!

 14. Αγάπη μου!!!!Με συγκίνησες, να το ξέρεις .Ναι έχεις δίκιο είσαι μια καλή μαμά.Κάτι παραπάνω από καλή…και ξέρεις κάτι…κι εγώ το ίδιο! Σε ευχαριστώ…και ναι τελικά λίγη κατανόηση μεταξύ μαμάδων, δεν βλάπτει.Τι εύκολα που κάνουμε κριτική!!!Γλυκό μου κορίστι σου στέλνω την αγάπη μου κι ένα φιλί στην αδερφούλα.

 15. Καλημερα κ απο μενα!!!
  Εγω δυστυχως ή ευτυχως δεν προλαβαινω να κανω παρεα με αλλες μαμαδες. Οποτε δεν ζω το μπουλινγκ. Απτην αλλη οταν ειχα τα παιδια μου στην ηλικια της Μελιτας ενιωθα απο μονη μου (κ ακομα νιωθω σεμεγαλο βαθμο) ενοχη,ελλιπης κ κακια μαμα!!! Τωρα που οι κορες μου ειναι 8,5 , 7 κ 5 εχω και αποδειξεις οτι ειμαι ενοχη,κακια κ ελλιπης μαμα,μιας κ η βαναυση καθημερινοτητα μου με κανει νατρεχω σαν τρελλη χωρις αναπαυλα κ να αντιδρω στα "μαμα" τους με φωνες κ νευρα επισης!!!
  Οποτε,εγω δ ε ν ειμαι καλη μαμα κ εχω παραιτηθει απτην ιδεα οτι θα γινω ποτε!!:-(:-(:-(
  Να προσθεσω οτι αυτα τα χαριτωμενα ναζακια στα τριχρονα γινονται καπριτσια στις μεγαλυτερες ηλικιες κ με τρομοκρατει ηδη η επερχομενη φαση της εφηβειας!!!
  Παρολη την αρνητικοτητα που ισως μεταφερω (συγχωρηστε το μου,ειναι απτην απογνωση που μεχει πιασει) θελω Καλη μου να σ'ευχαριστησω για την ομορφη αναρτηση σου!!!
  Με βοηθησε πολυ που την διαβασα!!! Τα φιλια μου κ δυνατη αγκαλια!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα




Διαβάστε Επίσης