ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Συνταγή για τα κεφτεδάκια και τα 12 μυστικά τους

    Όσοι έχουν φάει από τα χεράκια μου κεφτεδάκια λένε πως δεν έχουν φάει καλύτερα και γευστικότερα από τα δικά μου. Λένε πως έχω μυστικά που δεν τα λέω και γι αυτό δεν μπορούν να τα πετύχουν. Εγώ όμως δεν έχω μυστικά. Δεν κάνω τίποτε το ιδιαίτερο. Δεν κρατάω πεντασφάγιστη τη συνταγή στα ντουλάπια μου. Mάλλον φταίει το μαγικό μου χέρι! Γιατί τα κεφτεδάκια μου, όντως πρέπει να ομολογήσω, είναι θεσπέσια! Όταν τα μαγειρεύω όλο το σπίτι γεμίζει από τη μυρωδιά τους και περιμένουμε με ανυπομονησία όλοι μας να τα γευτούμε. Μήπως τελικά έχουν κι αυτά τα μυστικά της επιτυχίας τους; Πάμε να δούμε παρέα τη συνταγή για τα κεφτεδάκια μου, αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους για να τα μαγειρέψετε ή να τα γαρνίρετε και εσείς.

    Τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους, συνταγή
    Συνταγή για αφράτα πεντανόστιμα κεφτεδάκια

    Αναμνήσεις

    Η μυρωδιά όταν τηγανίζω τα κεφτεδάκια μου είναι αυτή η μυρωδιά που σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια, όταν τότε που ήμουν μικρή, περνούσα τα καλοκαίρια μου στο μαγειρείο-καφενείο του πατέρα μου, που βρισκόταν στο Σιδηροδρομικό σταθμό της Ξάνθης. Πηγαίναμε με τη μαμά μου μόλις έκλειναν τα σχολεία για να τον βοηθήσει και να τον ξεκουράσει.

    Ξέρετε, τότε τα τρένα ήταν το κύριο μέσον μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων και η κίνηση του σταθμού ήταν πολύ μεγάλη. Όλα τα γύρω χωριά και οι πόλεις εξυπηρετούνταν από τη σιδηροδρομική γραμμή. Γι αυτό και η κίνηση του μαγαζιού μας ήταν μεγάλη. Κόσμος πηγαινοερχόταν, άλλοι βιαστικοί έπιναν μόνο ένα νεράκι ή μια πορτοκαλάδα, άλλοι απολάμβαναν τον καιμακλίδικο καφεδάκι και άλλοι περιμένοντας το επόμενο οτομοτρίς ή την ταχεία, έτρωγαν τα νόστιμα κεφτεδάκια του μπαμπά μου. Περιζήτητα ήταν τα κεφτεδάκια του, αλλά και η φασολάδα που τα συνόδευαν, τα συκωτάκια και τα πολλά άλλα μεζελίκια. Όσο για τους καφέδες! Τι να πω! Τον πιο καλό και μερακλίδικο καφέ τον έφτιαχνε ο μπαμπάς μου. Όλες αυτές οι εικόνες είναι χαραγμένες μέσα στο μυαλό μου και νομίζω ακόμα και έως σήμερα πως “συνοδεύονται” και από τις μυρωδιές τους.

    Αυτή την οικογενειακή μας συνταγή θα σας πω και τα μυστικά της. Όπως μου την είπε και εμένα ο πατέρας μου. Εκείνος είχε την πελατεία του που του ζητούσαν τα κεφτεδάκια του και εγώ έχω σήμερα συγγενείς και φίλους να μου ζητούνε να τους τα μαγειρέψω. Να φανταστείτε πως και ο γαμπρός μου ο Κώστας, όταν φεύγω από την Αθήνα, μου ζητάει να βάλω στην κατάψυξή τους κεφτεδάκια μου, για να μη τους λείψουν!

    Τα μυστικά μου για του τέλειους κεφτέδες!

    Μετά από παρότρυνση της Κατερίνας και της Κάλης αποφάσισα να γράψω τα μυστικά μου για τα δικά μας κεφτεδάκια στο Ανθομέλι, ώστε πλέον να αποκρυπτογραφηθεί η συνταγή μου! Άραγε έχω μυστικά; Για να δούμε! Aς ξεκινήσουμε πρώτα από τα υλικά και να συνεχίσουμε κατόπιν με τα λεγόμενα… μυστικά τους.

    Συνταγή για τα κεφτεδάκια και τα 12 μυστικά τους 2
    Τηγανητά κεφτεδάκια στολισμένα με λεπτές φέτες ντομάτας

    Συνταγή για κεφτεδάκια

    Τη βασική συνταγή και την εκτέλεση μπορείτε να την εκτυπώσετε στο τέλος της ανάρτησης.

    Υλικά

    • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
    • 3 φέτες μεσαίου μεγέθους τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι
    • 1 αυγό
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Λίγη Ρίγανη
    • 1 κ. γ. κύμινο
    • 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
    • Ξύδι
    • Ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    Σ΄ ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και ρίχνω όλα τα ανωτέρω υλικά. Ζυμώνω καλά. Τα κεφτεδάκια μου είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψω όπως θέλω. Είτε στο φούρνο, είτε με σαλτσούλα, είτε τηγανητά. Αυτό είναι όλο θα μου πείτε! Συμφωνώ. Αυτή είναι η κλασική διαδικασία που όλες μας κάνουμε. Όμως στην ουσία για να πετύχει η διαδικασία αυτή έχει και κάποια μυστικά. Ποια είναι αυτά; Για διαβάστε παρακάτω.

    Τα 12 μυστικά για καλοφτιαγμένα αφράτα και νόστιμα κεφτεδάκια.

    1. Όταν βάζω τον κιμά στο πάτο του μπολ “τον ανοίγω”, ώστε να δεχθεί τα υλικά που θα προσθέσω.

    2. Το κρεμμύδι το κόβω στον ρεντέ και όχι στο μούλτι, ώστε να κοπεί πολύ καλά, γιατί θέλω να γίνει σχεδόν αόρατο όταν ζυμωθεί με τον κιμά. Αλλά και γιατί θέλω το υγρό του κρεμμυδιού να μαλακώσει τις ίνες του κιμά.

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους
    Ζυμώστε αρκετά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.

    Το ψωμί που χρησιμοποιώ είναι μεν μπαγιάτικο, αλλά δεν το μουσκεύω. Κόβω τις κόρες από τις φέτες και το βάζω στο μούλτι να γίνει ψίχουλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψωμί θέλετε αρκεί να μην είναι φρέσκο. Η μαλακή ψίχα θα κάνει τα κεφτεδάκια σας σφιχτά.

    Tip: Μπορείτε εάν σας έχει μείνει πολύ μπαγιάτικο ψωμί να το τρίψετε και να το βάλετε στην κατάψυξη, ώστε να έχετε πάντα ψωμί για τους κεφτέδες σας.

    Όταν βάζω τα αρωματικά, δοκιμάζω λίγο τη γεύση του ωμού κιμά για να δω πόσο νόστιμο είναι το μείγμα του. Φυσικά και αν έχει το σωστό αλάτι του. Έτσι, θα είμαι σχεδόν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Ακόμα και στο αλάτι αν κάνετε λάθος η γεύση του και η επιτυχία του δεν θα είναι καλή. Επιπλέον τα κεφτεδάκια δεν αλατίζονται εκ των υστέρων ή μάλλον δεν θα έχουν τη σωστή νοστιμιά.

    Δεν βάζω πολλή ρίγανη, γιατί στο αποτέλεσμα θα πικρίσει.

    Όταν στο τέλος βάζω τη μαγειρική σόδα στο μείγμα του κιμά, το ξύδι το ρίχνω επάνω της για να αφρίσει και να μπορέσει η σόδα να ενεργοποιηθεί και να σπάσει τις ίνες του κιμά. Έτσι, θα βοηθηθούν τα κεφτεδάκια μου να γίνουν αφράτα. Ένας ακόμα λόγος που βάζουμε ξύδι είναι για να σπάσει τη μυρωδιά του αυγού.

    Ένα άλλο μυστικό και πολύ σημαντικό είναι το νερό. Κατά το ζύμωμα βρέχω συνέχεια τα χέρια μου με νερό που έχω βάλει σε ένα μπολάκι. Έτσι με βρεγμένα χέρια αρχίζω να ζυμώνω τα κεφτεδάκια μου. Το νερό θα βοηθήσει να ενωθούν όλα τα υλικά με τον κιμά, να ζυμωθούν καλά και να μη σπάσουν κατά το τηγάνισμα. Ακόμα όσο πιο καλά και αρκετά ζυμώσουμε τον κιμά μας τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κεφτεδάκια μας.

    Η επόμενη φάση της διαδικασίας αλλά και ένα ακόμα μυστικό για νόστιμα κεφτεδάκια είναι να αφήσω το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για να ξεκουραστεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Εκεί θα σφίξει και θα βγουν οι γεύσεις και τα αρώματα όλων των υλικών που βάλαμε. Πριν τα μαγειρέψω τότε μόνο θα πλάσω τα κεφτεδάκια μου σε όποιο μέγεθος θέλω, πάντα όμως με υγρά χέρια.

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους
    Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 30-60 λεπτά πριν τα πλάσετε.

    Μυστικά για τα τηγανητά κεφτεδάκια

    Και ήρθε η ώρα του τηγανίσματος. Και εδώ υπάρχουν μυστικά:

    • Πρώτον το λάδι πρέπει να είναι σχεδόν έως το μέσον των κεφτέδων.
    • Δεύτερον δεν τρυπάω ποτέ τα κεφτεδάκια με το πιρούνι για να τα γυρίσω από την άλλη πλευρά.
    • Και τρίτον η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας να είναι μέτρια. Προσέξτε! Εάν είναι υψηλή θα σας ξεγελάσει η όψη του κεφτέ θα νομίζετε πως τηγανίστηκε ενώ από μέσα θα είναι άψητος.
    • Τέλος βγάζω τα κεφτεδάκια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι που ρούφηξαν κατά το τηγάνισμα.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και μάθετε και τα μυστικά τους για Οι λαχανοντολμάδες και τα μυστικά τους

    Προτάσεις για φαγητά με κεφτεδάκια

    Μπορείτε να συνοδέψετε τα κεφτεδάκια σας με τηγανητές πατάτες, πουρέ, φασόλια γίγαντες ή ρύζι και με μια ωραία δροσερή ντοματασαλάτα.

    Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

    Ακόμα μπορείτε να απολαύσετε τους τηγανιτούς κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα.

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους, κεφτεδάκια με σάλτσα
    Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

    Πώς να φτιάξετε σάλτσα ντομάτας για κεφτεδάκια

    Βράστε κονκασέ ή ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, αφού πρώτα βγάλετε το φλούδι τους, μέσα σε λίγο λαδάκι. (μη βάλετε πολύ λάδι γιατί θα έχουν και τα προτηγανισμένα κεφτεδάκια που θα βάλετε μέσα). Προσθέσετε αλατάκι, πιπεράκι, λίγη ζάχαρη και προς το τέλος μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού, ώστε να υπερισχύει η μυρωδιά του. Μετά, βάλτε μέσα τα ήδη τηγανισμένα κεφτεδάκια για λίγα λεπτά και αφήστε τα να πάρουν 2-3 βράσεις, για να ρουφήξουν τη μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας.

    Πάντα να έχετε μια γλάστρα βασιλικό στο σπίτι σας και ειδικά πλατύφυλλο. Είναι απαραίτητος για τις σάλτσες σας, είτε για να “βουτήξετε” τα κεφτεδάκια σας, είτε για την πίτσα, είτε για μια υπέροχη μακαρονάδα ναπολιτέν.

    Κιμάς ρολό με αυγά και πατάτες

    Επίσης μπορείτε να κάνετε ρολό με κιμά βάζοντας στη μέση 3 ή 4 βρασμένα αυγά πριν το ψήσετε.

    Tip: Η ένωση του ρολού θα είναι προς κάτω στο ταψί, ειδάλλως θα ανοίξει το ρολό σας κατά το ψήσιμο

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους, ρολό κιμά με πατάτες
    Αντί για κεφτεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε ρολό κιμά

    Κεφτέδες με πατάτες στον φούρνο

    Εάν δεν θέλετε να φάτε τηγανητά κεφτεδάκια, μαγειρέψτε κεφτεδάκια στον φούρνο με πατάτες.

    Tip: Βάλτε πρώτα τις πατάτες στο ταψί σας και αρχίστε το ψήσιμο. Προς το μέσον του ψησίματος τοποθετείστε τα κεφτεδάκια, και γυρίστε τα και από την άλλη πλευρά να ψηθούν ομοιόμορφα. Εάν τα βάλετε όλα μαζί το αποτέλεσμα είναι να παραψηθούν τα κεφτεδάκια σας και να γίνουν σκληρά.

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους, κεφτεδάκια με πατάτες στον φούρνο
    Πατάτες στον φούρνο με κεφτεδάκια

    Κεφτέδες με φασόλια γίγαντες ή φασολάδα.

    Ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων είναι και τα κεφτεδάκια με τη φασολάδα. Είτε μαγειρέψετε φασολάδα, είτε φασόλια γίγαντες συνοδέψτε τα με κεφτέδες και θα με θυμηθείτε. Αφήστε που έτσι μπορούν να φάνε αδιαμαρτύρητα φασολάδα και τα παιδιά σας. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε και τα δύο φαγητά σε ένα γεύμα ή μπορείτε, αν σας έχει περισσέψει, για παράδειγμα, φασολάδα από την προηγούμενη, να φτιάξετε μόνο τα κεφτεδάκια.

    Τα κεφτεδάκια συνδυάζονται υπέροχα το καλοκαίρι και με φασολάκια φρέσκα.

    Διαβάστε επίσης: Συνταγή για φασόλια γίγαντες

    Η συνταγή για τα κεφτεδάκια μου και τα 12 μυστικά τους, κεφτεδάκια με φασόλια ή φασολάδα
    Φασόλια γίγαντες με κεφτεδάκια

    Μακαρόνια ή ταλλιατέλες με κεφτεδάκια

    Μπορείτε να βράσετε ταλιατέλες και να περιχύσετε την κόκκινη σάλτσα με τα κεφτεδάκια σας.

    Μπιφτέκια-Burger

    Ακόμα μπορείτε να τα πλάσετε μεγαλύτερα και να τα βάλετε σε στρογγυλά ψωμάκια και να κάνετε ένα “burger γεύμα”, συνοδεύοντάς τα με κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, κρέμα τυριού, φύλλα μαρουλιού και φέτες ντομάτας. Το καλύτερο γεύμα για τα παιδιά σας, αλλά και για τους καλεσμένους σας.

    Τώρα που έφτασα στο τέλος και γράφοντας τις τελευταίες γραμμές κατέληξα πως μπορεί να έχουν και δίκαιο όλοι όσοι μου λένε πως έχω κάποια μυστική συνταγή για τα κεφτεδάκια μου. Όμως εγώ, ίσως ποτέ να μην πίστευα πως αυτά είναι μυστικά, γιατί για εμένα όλα ήταν δεδομένα και η ρουτίνα ενός φαγητού. Όπως και να έχει όμως, από εδώ και στο εξής, σίγουρα δεν θα είναι πια μυστικά, αφού κοινοποιήθηκαν στο Ανθομέλι και χαίρομαι για αυτό.

    Εσείς έχετε κάποια άλλα μυστικά για τα κεφτεδάκια σας;.

    Θα χαρώ πολύ να τα μάθω και που ξέρετε ίσως και να τα συμπεριλάβω και στη δική μου συνταγή. Σας εύχομαι καλή επιτυχία που είμαι σίγουρη πως εάν ακολουθήσετε τα βήματα θα την έχετε.

    Μαμά Μαρία

    Εκτυπώστε τη συνταγή

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης