ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

    Πάντοτε για μένα τα Χριστούγεννα ήταν η γιορτή της αντάμωσης και της φιλοξενίας. Ποτέ το σπίτι μας δεν έμενε άδειο τις ημέρες αυτές, αντιθέτως ήταν πάντα ανοιχτό και υποδεχόμασταν συγγενείς και φίλους. Μας άρεζε να τρώμε στο μεγάλο τραπέζι μας που πολλές φορές από τα πολλά άτομα αλλά και από τα πολλά καλούδια δεν χωρούσαμε και προσθέταμε και ένα δεύτερο. Τι θα μαγειρέψω, ποια νέα συνταγή θα κάνω για να τους ενθουσιάσω, πως θα ευχαριστήσω όλα αυτά τα άτομα που θα βρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Πολλές συνταγές στο μυαλό μου, όμως ανάμεσα σε όλες μια είναι ασυναγώνιστη. Το χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα. Είμαι σίγουρη πως θα τους ενθουσιάσει και γι αυτό δεν την παραλείπω ποτέ!

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της οικογενειακής μας φωλιάς περιμένουν για όλους τα δώρα της ανταλλαγής

    Όταν η οικογένειά μας μεγάλωσε με τον ερχομό των πρώτων εγγονών μας τα Χριστούγεννα άρχισαν να γίνονται περισσότερο οικογενειακή υπόθεση. Από τότε δε που και η Κάλη μας έκανε τη δική της οικογένεια και μετακόμισε στην Αθήνα οι οικογενειακές ανταμώσεις μας τις ημέρες των εορτών έχουν γίνει απαραίτητος  θεσμός. Επομένως και οι ετοιμασίες και τα μαγειρέματα για περισσότερα άτομα παίρνουν φωτιά!

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Ο στολισμός και η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δίνει την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών

    Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook

    Περιμένουμε με ανυπομονησία αυτές τις μέρες των εορτών για να έρθουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα και το σπίτι μας να γεμίσει με παιδικές φωνές, τραγούδια και χορούς. Να ενωθούν τα ξαδέλφια, οι αδελφές, πολλές φορές και τα συμπεθέρια και των δύο οικογενειών των θυγατέρων μας για να περάσουμε όμορφα ανάμεσα στα πρωινά, στα τραπέζια και στα ξεκούραστα χειμωνιάτικα βράδια. Εμείς οι γονείς από την πλευρά μας ανυπομονούμε για αυτή την φιλοξενία των χριστουγεννιάτικων ημερών και δεχόμαστε όλη αυτή τη φαμελιά γεμάτοι χαρά, έτοιμοι να δώσουμε όλη την αγάπη μας γιαυτό.

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Είναι τόση μεγάλη η χαρά μας που θα υποδεχθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ως και πανό σηκώνουμε για τα καλωσορίσματα!

    Ανυπομονούμε για τα οικογενειακά μας χουχουλιάσματα μέσα στη ζεστή θαλπωρή του σπιτιού, αλλά και ακόμα περισσότερο όταν πλέον όλοι τους έχουν πάει για ύπνο, μας αρέσει να ξενυχτάμε εμείς οι τρεις, εγώ η  Κατερίνα και η Κάλη, μπροστά στο αναμμένο τζάκι και να ξετυλίγουμε το κουβάρι των αναμνήσεών μας ή να προσπαθούμε μέσα σε αυτές τις ώρες να πούμε όσα περισσότερα νέα έχουμε. Πολλές φορές να γελάμε μέχρι δακρύων, αλλά και άλλες φορές οι αναμνήσεις μας να μας κάνουν να κυλάνε πραγματικά δάκρυα από τα μάτια μας.

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Κοντά στο αναμμένο τζάκι τα βράδια θα ειπωθούν όλα τα μυστικά της οικογένειας! (στη φωτογραφία μια χριστουγεννιάτικη πινιάτα. Παραγγελία από το Ανθομέλι)

    Μην ξεχνάτε στις οικογενειακές γιορτές, στα γενέθλια των παιδιών σας, στους γάμους και σε οποιαδήποτε συγκέντρωση να παραγγείλετε τις ανεπανάληπτες και μοναδικές χειροποίητες πινιάτες του Ανθομέλι. Πατήστε τον σύνδεσμο:

    Τις πινιάτες του Ανθομέλι θα τις βρείτε στο κατάστημά μας We Love Pinatas στο jamjar.

    Η φαμελιά όμως αυτή δεν θέλει μόνο τραγούδια και χορούς αλλά θέλει και φαγητό για το οποίο είμαι εγώ απολύτως υπεύθυνη. Ειδικά ανήμερα των Χριστουγέννων που θέλω το τραπέζι μας να είναι εορταστικό, βάζω τα δυνατά μου ώστε τα φαγητά μου να είναι γευστικά, αλλά και να έχουν και κάτι το ιδιαίτερο. Στο δικό μου πατρικό σπίτι, το κυρίως πιάτο τα Χριστούγεννα ήταν κοτόπουλο με γέμιση από συκωτάκια και ρύζι.

    Διαβάστε εδώ την παραδοσιακή συνταγή μας : Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

    Αργότερα όταν έκανα το δικό μου σπίτι στο εορταστικό μας τραπέζι απαραίτητη στο μενού ήταν η γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, σταφίδες και μήλα που πάντα εντυπωσίαζε κατά το σερβίρισμά της γιατί “έπιανε φωτιά” (φλαμπέ).

    Πατώντας τα παρακάτω λινκ θα διαβάσετε δύο εναλλακτικές συνταγές για γαλοπούλα :

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας

    Όμως ακόμα ένα φαγητό τις ημέρες των εορτών ήταν αγαπημένο της οικογένειάς μας. Το γεμιστό χοιρινό ρολό που τα Χριστούγεννα ήταν και αυτό στολισμένο και είχε και αυτό τη δική του εορταστική γαρνιτούρα.

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έτοιμο και το χοιρινό ρολό μα γαρνιρισμένο με βερίκοκα και δαμάσκηνα και φέτες από ανανά!

    Αυτό το φαγητό αποφάσισα  να μοιραστώ μαζί σας και είμαι σίγουρη πως εάν αποφασίσετε να το μαγειρέψετε θα αφήσετε και εσείς στα δικά σας αγαπημένα πρόσωπα τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις με τη νοστιμιά του, αλλά και θα τους εντυπωσιάσετε με την εμφάνισή του. Μπορείτε βέβαια να το κάνετε οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου θέλετε και θα το απολαύσετε είτε το φάτε ζεστό, είτε και κρύο. Όμως εάν το σερβίρετε το χοιρινό ρολό τις εορταστικές ημέρες, τότε φροντίστε να το διακοσμήσετε καταλλήλως. Εγώ σας προτείνω μια εκδοχή, αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε και το δικό σας γαρνίρισμα ανάλογα με τη φαντασία σας

    Συνταγή για χοιρινό ρολό

    Χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα, γαρνιρισμένο με φέτες ανανά

    Υλικά

    • 3 κιλά χοιρινό σπάλα
    • 2 καρότα
    • 250 γραμ. κεφαλοτύρι
    • 3-4 σκελίδες σκόρδο
    • Αλάτι πιπέρι
    • Βερίκοκα ξερά
    • Δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
    • Φρέσκο αγνό  βούτυρο
    • Καστανή ζάχαρη
    • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
    • 1 κουτί κονσέρβα ανανά
    • Μερικές ρόγες ροζέ σταφυλιού
    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα 6
    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και φέτες ανανά

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.

    Εκτέλεση

    Όταν αγοράσετε τη σπάλα για να κάνετε το χοιρινό ρολό, από τον χασάπη ζητήστε να σας την ανοίξει καλά, ώστε να είναι έτοιμη για το ρολό. Απλώστε το κρέας επάνω στον πάγκο της κουζίνας σας  με την πλευρά του λίπους να είναι από κάτω. Αλατοπιπερώστε πολύ καλά το κρέας και αφού έχετε κόψει τα σκόρδα σε ψιλά κομμάτια μπήξτε τα σε διάφορα μέρη του κρέατος. Στη μέση και κατά μήκος του ρολού βάλτε τα καρότα και το κεφαλοτύρι και τυλίξτε καλά τη σπάλα σε ρολό.

    Εάν έχετε φιλέ τυλίξτε το χοιρινό ρολό με αυτό εάν όχι, δέστε το επιμελώς με σπάγκο της κουζίνας για να καλυφθεί πλήρως στο εσωτερικό του το κεφαλοτύρι (τη δουλειά αυτή την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο άντρας μου). Μπορείτε να κάνετε με το κρέας ένα ή και δύο ρολά ανάλογα πώς θέλετε να το σερβίρετε. Στη συνέχεια εγώ, για δική μου ευκολία, βράζω το κρέας στη χύτρα, αφού το πασαλείψω με βούτυρο.

    Όταν πλέον είναι έτοιμο το χοιρινό ρολό και μισή ώρα πριν το σερβίρισμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι το βάζω στο φούρνο, στο αερόθερμο, με λίγο από το ζουμάκι που έμεινε στην χύτρα, για να ψηθεί και εξωτερικά αφού το περιχύσω και με λίγο ακόμα βούτυρο. Καλό είναι να το γυρίζετε για να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

    Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    Μην ξεχάσετε και την πιατέλα με τα τυριά. Θα δώσουν και αυτά τη γιορτινή πινελιά τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

    Γλασάρισμα ξηρών φρούτων

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αρκετό καλό βούτυρο και αφού ζεσταθεί ρίχνετε τα φρούτα και τα φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να ποτίσουν και εσωτερικά. Ρίχνετε περίπου ένα ποτήρι κρασιού κονιάκ και τα αφήνετε για περίπου 2 με 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μαλακώσουν τα φρούτα. Στο τέλος, ρίχνετε την καστανή ζάχαρη και τα σκεπάζετε για άλλα 5′ λεπτά ώσπου να καραμελώσουν. Μην τα αφήνετε να στεγνώσουν. Καλό είναι όταν τα κατεβάσετε να έχει μείνει καραμέλα μέσα στο τηγάνι σας για να τη ρίξετε επάνω στο κρέας.

    Γαρνίρισμα πιατέλας σερβιρίσματος με το χοιρινό ρολό

    Κόβετε το χοιρινό ρολό αν είναι δυνατόν με ηλεκτρικό μαχαίρι, αφού βέβαια έχετε αφαιρέσει προσεχτικά τον σπάγκο, και βάζετε τα κομμάτια σε μια μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρετε με φέτες ανανά που στο κέντρο τους βάζετε τις ρόγες σταφυλιού. Αριστερά και δεξιά τα καραμελωμένα φρούτα και περιχύνετε τα κομμάτια του κρέατος με το ζεστό σιρόπι της καραμέλας και το τοποθετείτε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.


    Διαβάστε περισσότερες συνταγές στην κατηγορία μας: Συνταγές

    Διαβάστε ακόμα περισσότερα στο Ανθομέλι και πάρτε ιδέες για πολλές ιδιαίτερες συνταγές στην Κατηγορία μας : Αλμυρές Συνταγές


    Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σας ειδικά εάν επιλέξετε την συνταγή μου με το γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα. Επιπλέον και επειδή σας καταλαβαίνω, ως σύζυγος μαμά και γιαγιά σας, εύχομαι καλή ξεκούραση μετά από τα τραπέζια σας!

    Ευχές πολλές για Καλές Γιορτές!

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης