ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου

    Από τις πρώτες μέρες του, ο Νοέμβρης μας έδειξε πως πρέπει να συνηθίζουμε στην ιδέα του χειμώνα και πως το καλοκαιράκι έχει γίνει παρελθόν. Αυτό όμως δεν είναι ανάγκη να μας λυπεί, γιατί μαζί με τον Νοέμβρη και τις κρύες μέρες του σε λίγο θα μας έρθουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, περιμένουμε με ανυπομονησία. Για μένα που είμαι παιδί του χειμώνα και δεν αντέχω καθόλου τη ζέστη του καλοκαιριού, αυτό το πρωινό της Κυριακής ήταν ένα πρωινό που το χάρηκα πάρα πολύ. Ξημέρωσε η μέρα, με συννεφιά, λίγο κρύο, αλλά χωρίς έγνοιες και υποχρεώσεις και πραγματικά το απόλαυσα. Όμως, δεν ξέρω εάν τυχαίνει αυτό και σε εσάς, μετά από λίγο ψαχνόμουν με τι θα απασχοληθώ. Και μέσα σε όλα ανοίγοντας το ψυγείο μου είδα πως είχα γάλα που έπρεπε να καταναλώσουμε. Η ιδέα μου ήρθε αυτόματα! Να κάνω ρυζόγαλο.

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου 1

    Ρυζόγαλο μικρασιάτικο

    Όμως ήθελα να κάνω τη συνταγή της μάνας μου, της μικρασιάτισσας. Πόσο ζάχαρη θα βάλω, πόσο ρύζι; Πόσο γάλα χρειάζομαι; Και τότε θυμήθηκα πως τη συνταγή της την είχα γράψει μέσα σε ένα βιβλίο συνταγών, στο πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής που είχα αγοράσει όταν νέα μαγείρισσα τότε ξεκινούσα να μαγειρεύω, αυτό της Χρύσας Παραδείση. Άνοιξα ντουλάπια, έψαξα στη βιβλιοθήκη, έκανα άνω κάτω το σπίτι, αλλά χαλάλι γιατί στο τέλος το βρήκα. Άνοιξα το βιβλίο, πήγα στα περιεχόμενα βρήκα το ρυζόγαλο, σελίδα 230 και η συνταγή των παλαιών χρόνων όπως την είχα γράψει πριν 40 χρόνια ήταν εκεί και περίμενε να την εκτελέσω!

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου 3
    Η συνταγή του ρυζόγαλου κρυμμένη μέσα στο βιβλίο της μαγειρικής περιμένει πως μια μέρα θα την …εκτελέσω!

    Τα βιβλία με συνταγές της Χρύσας Παραδείση μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ.


    Πόσες θύμισες μου ήρθαν, πόσες συνταγές βρήκα, πόσα χαρτάκια με σημειώσεις και συμβουλές μαγειρικής ήταν εκεί μέσα! Όλες οι μαγειρικές μου γνώσεις μέσα σε ένα βιβλίο! Ανεκτίμητος θησαυρός για τις μέρες μας που τώρα πατάς ένα κουμπάκι στο τηλέφωνό σου ή στον υπολογιστή σου και σου παρουσιάζονται χιλιάδες συνταγές που στο τέλος δεν ξέρεις ποια είναι καλή ή ποια θα κάνεις για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου 5
    Αναρίθμητες συνταγές μαγειρικής μέσα στο βιβλίο μου, τόσες για να γίνω σπουδαία μαγείρισσα!

    Έβαλα την ποδίτσα μου, άνοιξα το ραδιοφωνάκι μου και γεμάτη ενέργεια, αλλά και με πολλή διάθεση ξεκίνησα για να κάνω το ρυζογαλάκι μου. Ήμουν πολύ ανεβασμένη θαρρείς θα έκανα καμιά σπουδαία συνταγή! Όμως τι λέω; Η συνταγή είναι σπουδαία γιατί είναι συνταγή της μάνας μου που την έφερνε από τη δική της ζωή και μου την είχε παραδώσει για να την μεταφέρω και εγώ στη δική μου γενιά.

    Άρχισα να τη διαβάζω και με έπιασαν τα γέλια. Συνταγή στο περίπου, γιατί τότε όλα τα έκαναν με το μάτι,  χωρίς gr και ml, χωρίς λίτρα για το γάλα, αλλά με μπουκάλια, επειδή τότε το γάλα πουλιόταν σε γυάλινα μπουκάλια. Απλή η συνταγή του ρυζόγαλου, όμως αυθεντική, γαλατένια  και με υφή κρεμώδη, χωρίς προσμίξεις πήκτωσης και άλλων υλικών. Εγώ όμως παρόλα αυτά  θα σας τη δώσω με τη σημερινή της μορφή όπως την έκανα εγώ για να σας διευκολύνω στις μετρήσεις σας.

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου 7

    Συνταγή ρυζόγαλου

    Υλικά

    • 2 λίτρα γάλα πλήρες
    • 1 λίτρο νερό
    • ¾ φλυτζανιού ζάχαρη ( 150 γραμ.)
    • 5 κουταλιές της σούπας ρύζι (100 γραμ. ρύζι καρολίνα ή σούπας)
    • 1 βανίλια

    Εκτέλεση

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με το νερό και τα αφήνουμε έως ότου γίνουν χλιαρά. Πλένουμε το ρύζι καλά και το ρίχνουμε μαζί με τη ζάχαρη μέσα στο γάλα. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε λίγο το μάτι της κουζίνας, δεν το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να συνεχίσει να βράζει.

    Tip: Σε αυτό το σημείο δεν ξεχνάμε να βάλουμε μια ξύλινη κουτάλα στο άνοιγμα της κατσαρόλας για να μην ξεχειλίσει το γάλα και μας χυθεί (δείτε εδώ το κολπάκι).

    Εάν θέλουμε να το ανακατέψουμε σε αυτή τη φάση το ανακατεύουμε μόνο από πάνω, χωρίς να φτάνουμε στο πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε συνεχώς και από κάτω, μόνο όταν καταλάβουμε πως έχει αρχίσει να πυκτώνει το ρυζόγαλο. Θα συνεχίσετε να ανακατεύετε το ρυζόγαλο έως ότου δείτε  φουσκάλες στην επιφάνεια. Από τη στιγμή αυτή και μετά από 2 -3 λεπτά το κατεβάζετε. Μη φοβηθείτε πως είναι το ρυζόγαλο ακόμα νερουλό. Κατεβάστε το από το μάτι γιατί μετά από λίγη ώρα αυτό θα πήξει από μόνο του!

    Ρυζόγαλο, το αγαπημένο μου 9

    Το ρυζόγαλο είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Ετοιμάστε τις κούπες σας, την κανελίτσα και τα κουταλάκια σας. Να είστε σίγουρες πως τα ρυζόγαλα θα γίνουν ανάρπαστα! Και όταν είναι και Κυριακή πρωί που όλοι είναι στο σπίτι τι πιο όμορφο με ένα ζεστό ρυζόγαλο να ξεκινάει η μέρα σας!

    Καλή σας επιτυχία!

    Περισσότερες αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία του Ανθομέλι Συνταγές.

    Μαμά Μαρία

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Aχ!! Τι ωραίο και εύκολο γλυκό το ρυζόγαλο! Παρόλο που ακόμα δεν το έχω επιχειρήσει! Όσο για τις συνταγές της μαμάς πριν τόσα χρόνια …μπορώ να φανταστώ τι νοσταλγία και ωραίες θύμησες αναδύθηκαν…

    2. Γλυκιά μου Ολυμπιανα σήμερα που είναι Κυριακή και έχω τα εγγόνια μου ειπα να κανω ρυζογαλακι που το λατρεύουν. Άνοιξα το ανθομελι για τη συνταγή και ειδα το σχόλιό σου. Σ ευχαριστώ πολύ. Κάθε φορά απο τώρα καιστο εξής λοιπόν το σχόλιό σου θα με συντροφεύει.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης